The Rocking '10s: 100 Metal Albums

Ο απόλυτος οδηγός για τη metal μουσική των '10s

08/05/2020 @ 21:27

Πρόλογος

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος μας, αναλαμβάνει την τιμή να καλύψει το metal παρακλάδι του ηχητικού ηλιακού συστήματος που μελετάμε εδώ στο Rocking.gr. Ύστερα από όλες τις παραφυάδες του εναλλακτικού αλλά και του πιο «παραδοσιακού» rock, και σε συνέχεια της παράδοσης μας να χαρτογραφούμε την εξέλιξη του heavy metal ανά τις δεκαετίες, ήρθε η ώρα όπου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την «εποχή του heavy metal πληθωρισμού».

Αν η δεκαετία του ’80 ήταν η χρυσή γενεσιουργός δεκαετία του ήχου, αυτή των '90s ήταν η εποχή που το heavy metal έφτασε στα άκρα του, ωθούμενο, ως ζωντανός οργανισμός, να εξερευνήσει πρωτοποριακές ηχητικές εκφάνσεις, ενώ η νέα χιλιετία, βρήκε τον ήχο σε μια ελαφριά αποδόμηση. Νέες εποχές, φέρανε νέες τεχνοτροπίες, οι σκηνές και τα ιδιώματα άνοιξαν τα σύνορά τους για μια εκ νέου όσμωση, επηρεασμένα από τη γενικότερη διαδικτυακή παγκοσμοιοποίηση. Η δεκαετία των '00s, ήταν η πρώτη δεκαετία που οι περίφημες «κορυφές» δεν αντιμετωπίζονται ως καθολικής αποδοχής, λόγω πολλών διαφορετικών προσεγγίσεων, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο ορισμός του «τι εστί heavy metal» αναθεωρήθηκε ελαφρώς.

Υπάρχει όμως και μια άλλη ιδιότητα αυτής της δεκαετίας, η οποία αναδεικνύεται μεταξύ άλλων, στο παρόν αφιέρωμα. Η προαναφερθείσα διασπορά, συντέλεσε, μαζί με την εκ νέου καταφυγή του metal στο underground, στην ανάδειξη κάποιων καθοριστικών μπαντών για τον πληθωρισμό της συγκεκριμένης δεκαετίας. Πολλοί καλλιτέχνες που έκαναν αισθητή την παρουσία τους, είδαν μια υποβόσκουσα κληρονομιά να εκκολάπτεται, και ας μην είναι ακόμη, ίδιου βεληνεκούς με άλλες, ιστορικότερες.

Το διαδίκτυο, αλλά και η νέα εμπορική πραγματικότητα που αντιμετώπισε το ιδίωμα, σίγουρα είχαν αντίκτυπο στο πως κινήθηκε ο ήχος στα '10s. Ο πειραματισμός συνεχίστηκε, όλοι, μουσικοί, οπαδοί και λοιποί παρατρεχάμενοι είδαν τους ορίζοντες τους να ανοίγουν διάπλατα, το χάος φάνηκε να κυριαρχεί. Ίσως, κάποιος παρατηρητικός, αναγνωρίσει προϋπάρχοντα στοιχεία περασμένων δεκαετιών. Η αποδόμηση εντάθηκε, ενώ το heavy metal ευδοκίμησε σε κάθε ακραίο και προοδευτικό παρακλάδι του, με τους εν λόγω χώρους πλέον να στερούνται αρκετή από την περιχαράκωση που διέθεταν είκοσι χρόνια πριν, αποτελώντας πλέον έναν καμβά πειραματισμού και ευρύτερης αποδοχής.

Ταυτόχρονα, κάθε σημαντικό παρακλάδι των '80s, έζησε μια αναβίωση, προσφέροντας σε μια νέα γενιά οπαδών την ευκαιρία να έρθουν αντιμέτωποι, με τη μυθική κληρονομιά. Ιστορικές μπάντες έδειξαν τα δόντια τους, άλλες, νεότερες κέρδισαν δικαιωματικά τον χώρο τους, ενώ μερικές πιθανώς να κυκλοφόρησαν μνημεία αντάξια της συνολικής ιστορίας του ιδιώματος. Επιπρόσθετα, πολλοί από τους ήρωες της νιότης μας έπαψαν να βρίσκονται ανάμεσά μας.

Μουσικοί ήρωες, που κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα λάβουν την αναγνώριση του επιδραστικού και διαχρονικού τους έργου. Από αυτές εδώ τις νοητές σελίδες, με τις πραγματικές γραμμές, τα αληθινά γράμματα και τις λάθους παραγράφους. Με τις λέξεις εκείνες, που έχουν την ίδια βαρύτητα με εκείνες που είναι γραμμένες σε χαρτί.

Το ζητούμενο δεν είναι ποιος είναι ο νέος και ποιος ο παλιός. Ποιος κατέχει τη μουσική αλήθεια και ποιος όχι, η οποία εντωμεταξύ δεν υπάρχει. Είναι σαν να κυνηγάς σε ντοκιμαντέρ τα ίχνη του γέτι, για να καταλήξεις στο τελευταίο επεισόδιό του να υποκρίνεσαι πως ήσουν τόσο κοντά να το ξετρυπώσεις, αλλά τελικά δεν τα κατάφερες.

Όχι. Το ζητούμενο, τουλάχιστον το δικό μας, είναι να επανέλθουμε δέκα χρόνια μετά στις σελίδες του συνολικού αφιερώματος αυτού και έχουμε παραμείνει όσο το δυνατό πιο πιστοί στις αρχικές μας τοποθετήσεις. Προφανώς θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αλίμονο, αλλά να έχουν αποδειχθεί οι επιλογές μας αναλλοίωτες στο χρόνο ως προς την αξία τους.

Να επιστρέφουμε σε αυτό και να κάνουμε την ίδια πλάκα μεταξύ μας. Να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο για την ορθότητα ή μη των επιλογών μας και να καταλήγουμε σε μια αέναη κουβέντα, όπου το τέλος αυτής θα μας βρίσκει με πλατιά χαμόγελα να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας. Γιατί στο τέλος αυτό θα μείνει. Η συντροφικότητα κάποιων διαφορετικών χαρακτήρων που τους ένωσε η αφιλοκερδής και ανιδιοτελής αγάπη τους για τη μουσική. Η συνομωσία του σύμπαντος που έφερε την ομάδα αυτή, τη στιγμή που έπρεπε, εκεί που έπρεπε.

Peacelove.

Περί σειράς παρουσίασης

Όπως σε όλα τα αντίστοιχου μεγέθους αφιερώματά μας, η σειρά παρουσίασης των άλμπουμ της λίστας είναι αυστηρά ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ από το παλαιότερο ως το νεότερο, όπως προέκυψε από τις διαθέσιμες πηγές που είχαμε διαθέσιμες (official site συγκροτημάτων, ΔΤ δισκογραφικών, Wikipedia) για την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας τους.

Check Also

Κάθε παρουσίαση άλμπουμ περιλαμβάνει μια "Check Also" κατηγορία, η οποία αφορά σε άλμπουμ του ιδίου καλλιτέχνη, που αξίζει κάποιος να τσεκάρει πέραν του παρουσιαζόμενου και τα οποία επίσης κυκλοφόρησαν στο διάστημα ενδιαφέροντος του αφιερώματός μας (2010-2019).

Essential Songs Playlist

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τα Essential Songs που επιλέγονται μέσα από κάθε παρουσιαζόμενο άλμπουμ του αφιερώματος μέσα από την playlist που ετοιμάσαμε στο Spotify.

Επιμέλεια προλόγου: Αποστόλης Ζαμπάρας, Γιώργος Ζαρκαδούλας

1
Label: Season Of Mist
Release Date: 23/03/2010
Genre: Mathcore / Metalcore / Alternative Metal
The Dillinger Escape Plan - Option Paralysis
Διαφορετικοί. Καινοτόμοι. Εναλλακτικοί. Άγριοι. Υπερβολικά μοντέρνοι. Παραφορτωμένοι. Σκληροί. Πειραματικοί. Ό,τι και να τους πεις το σημαντικό και η ουσία είναι ότι παράγουν ένα από τα πιο ξεχωριστά και προσωπικά είδη metal που έχουμε ακούσει ποτέ. Είναι μια μπάντα, ένα είδος. Παίζουν μουσική που μόνο αντιγράφηκε μετέπειτα. Είναι δικό τους και μάλιστα είναι τόσο δύσκολο που κανένας, μα κανένας ποτέ δεν θα ακουστεί σαν τους. Ανά τρία χρόνια, σε κάθε κυκλοφορία τους διεύρυναν τον ήχο τους, τους ιδέες τους και τη μουσική τους. Το παίξιμο τους, αν σταθείς τυχερός και τους δεις ζωντανά, είναι ασύλληπτο. Αν υπήρχε πιο υπερβολική λέξη, αυτή θα διάλεγα. Έκαναν την ανάγκη, εξέλιξη και την εξέλιξη χαρακτηριστικό τους. Μουσικές για θυμό, απογοήτευση, έκρηξη και μανία. Όσες ακροάσεις του δώσεις, καθώς δεν είναι εύκολο, τόσο περισσότερο θα το απολαμβάνεις, θα το αγαπάς και θα ενθουσιάζεσαι. Ασύλληπτο λέμε ρε!
 
Essential Songs: "Farewell, Mona Lisa", "Chinese Whispers"
Check Also: "One Of Us Is The Killer" (2013), "Dissociation" (2016)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
2
Label: Peaceville Records
Release Date: 05/04/2010
Genre: Black Metal
Darkthrone - Circle The Wagons
Το έμπα των '10s βρίσκει τον Fenriz εξίσου τυραννικό και αδυσώπητο. Στο ρεφρέν του "I Am The Graves Of The '80s" ακούμε 'Destroy their modern metal and bang your fucking head’, κάτι που περιγράφει ΕΝΤΕΛΩΣ το "Circle The Wagons". Από τη μια μεριά, η Gylve - κη, ξεχύνει μια εθιστικά ανακατεμένη σούπα από Motorhead και English Dogs. Απ’ την άλλη πλευρά, η Nocturno όψη, συντελεί μια μαύρη ένωση των Sabbath με παγωμένους, λες και ήταν μαμούθ στη Σιβηρία, Manilla Road. Και στις δύο προσόψεις του σχήματος ακούμε διαμάντια, στο ομώνυμο couple δακρύζουμε ενώ στο "Stylized Corpse" αναρωτιόμαστε πόσες riffάρες έχουν στην αποθήκη τους. Αν το άλμπουμ αυτό είχε μέσα και το "Leave No Cross Unturned" (τραγούδι απ’ τον επόμενο δίσκο τους) θα μπορούσε να ήταν και ΤΟ LP της δεκαετίας. Ακόμα κι έτσι όμως, δεσπόζει.
 
Essential Songs: "Circle The Wagons", "Stylized Corpse"
Check Also: "The Underground Resistance" (2013), "Old Star" (2019)
 
Γιάννης Δούκας
3
Label: Earache
Release Date: 24/05/2010
Genre: Heavy Metal
Enforcer - Diamonds
Αν υπάρχει ένας δίσκος του λεγόμενου traditional metal revival που να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τα κλασικά δημιουργήματα του παρελθόντος, είναι αυτός εδώ. Με φορά από το τσιτωμένο και μέσα στη σπίντα ντεμπούτο τους, οι Σουηδοί παρέδωσαν τον αρτιότερο NWOBHM δίσκο που δεν κυκλοφόρησε στα '80s, μια δουλειά αλήτικη μα συνάμα φινετσάτη, η οποία και όρισε τον πήχη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα λοιπά συγκροτήματα της γενιάς τους. Οι διπλές, κοφτερές σαν «Katana» κιθάρες δεν επιδέχονται κριτικής, χαράσσοντας το μονοπάτι προς το σύγχρονο πάνθεον του είδους, ενώ τα φωνητικά του Olof Wikstrand, σαν ενός άλλου, λιγότερο macho και πιο Ευρωπαίου James Hetfield της «Kill 'Em All» περιόδου, επιβάλλουν τους στίχους-τσιτάτα, καρφώνοντας τους με το έτσι θέλω στο νου. Diamonds are forever? Στην προκειμένη περίπτωση, ξεκάθαρα.
 
Essential Songs : "Katana", "Midnight Vice"
Check Also : "Death By Fire" (2013), "From Beyond" (2015)
 
Σπύρος Κούκας
4
Label: Roadrunner
Release Date: 18/06/2010
Genre: Heavy Metal
Grand Magus - Hammer Of The North
Το "Hammer Of The North" ήταν η αρχή και η αιτία της πτώσης των Grand Magus. Ποιός να τό 'λεγε πως το να βγάλεις έναν από τους καλύτερους αμιγώς heavy metal δίσκους της σύγχρονης εποχής θα είχε τέτοια επίδραση; Η μετάβαση από το doom (και ολίγον τι στονεράτο) παρελθόν στην κλασικομεταλλική επιφώτηση είχε γίνει με το "Iron Will" του 2008. Δύο χρόνια αργότερα, έσκασε με σθένος το σφυρί στο αμόνι, δίχως δήθεν ρετρό-καψούρες παραγωγής, δίχως obscure αξιοθαύμαστες επιρροές... Απλό - ουχί απλοϊκό - μέταλλο: Ειλικρινής φόρος τιμής στους μεγάλους, μουσική που απολαμβάνουν να ακούν οι ίδιοι οι δημιουργοί της, γεμάτη εμπνευσμένες μελωδίες και δίχως μέτρια στιγμή. Ωστόσο, η κορυφή που επήλθε δεν μελετήθηκε με στρατηγική, εξού και κάθε κυκλοφορία έκτοτε ήταν στο ίδιο ύφος που επετεύχθη εδώ, μα καθεμιά ένα επίπεδο χαμηλότερα από τον προκάτοχό της, με αποτέλεσμα κανείς να μην εκπλήσσεται πια με κάτι αδιάφορο απ’ το στρατόπεδό τους.
 
Essential Songs: "Northern Star", "The Lord Of Lies"
Check Also: "The Hunt" (2012)
 
Μάνος Πατεράκης
5
Label: Indie Recordings
Release Date: 21/06/2010
Genre: Black N' Roll
Kvelertak - Kvelertak
Με το «έμπα» της δεκαετίας μια παρέα Νορβηγών κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή της metal κοινότητας. Είτε προσπάθησαν να πράξουν κάτι διαφορετικό, είτε απλά να κάνουν το κέφι τους, το αποτέλεσμα είναι ένα. Το black metal δεν υπήρξε ποτέ πιο groovy και εμείς είχαμε να χορέψουμε έτσι από το "Wolverine Blues" των Entombed. Ονομάστηκε πολύ εύστοχα black 'n' roll, ενώ οι Kvelertak με το ντεμπούτο τους, ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας, τοποθετήθηκαν αυτόματα στις ελπίδες για τη metal μουσική. Η συνέχεια ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα αν και σε σημεία λιγότερο ακραία αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, δέκα χρόνια αργότερα, ότι όλα ξεκίνησαν εδώ. Ένας δίσκος που ακροβατεί, με την εξαιρετική παραγωγή του Kurt Ballou (Converge), ανάμεσα στο black metal και στο rock 'n' roll χωρίς να αφήνει παραπονεμένη καμία από τις δύο πλευρές.
 
Essential Songs: "Mjød", "Blodtørst"
Check Also: "Meir" (2013)
 
Γιάννης Βόλκας
6
Label: Warner Bros
Release Date: 27/07/2010
Genre: Heavy Metal
 Avenged Sevenfold - Nightmare
Το "Nightmare" αποτελεί για τους Avenged Sevenfold την «Κάθαρση» μετά την «Τραγωδία». Χάνοντας αναπάντεχα τον drummer τους (και εκ των βασικών τους συνθετών), όχι μόνο αποφάσισαν να συνεχίσουν, αλλά κατέληξαν να κυκλοφορήσουν το δικό τους... "Back In Black". Μπορεί ο δίσκος να είχε γραφτεί κυρίως πριν τον θάνατό του "The Rev", όμως είναι δεδομένο πως το γεγονός έδωσε στις ηχογραφήσεις του δίσκου έναν πιο βαρύ και «μαύρο» τόνο και τους έκανε να δώσουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν τον χαμένο τους «αδελφό»… εκεί πάνω. Με τη βοήθεια του Mike Portnoy πίσω από τα drums (γεγονός που από μόνο του κίνησε το ενδιαφέρον και σε κοινό άσχετο έως τότε με την μπάντα), κυκλοφόρησαν έναν από τους κορυφαίους heavy metal δίσκους τα τελευταία... πολλά χρόνια. Πολλοί τους κατηγόρησαν ότι αντιγράφουν ξεδιάντροπα τους Metallica, αλλά εντάξει... Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.
 
Essential Songs: "Nightmare", "So Far Away"
Check Also: "Hail To The King" (2013), "The Stage" (2016)
 
Κωστής Αγραφιώτης
 
7
Label: Nuclear Blast
Release Date: 20/08/2010
Genre: Heavy Metal
 Accept - Blood Of The Nations
To 1990, Iron Maiden και Judas Priest κυκλοφόρησαν με διαφορά ενός μήνα τα "No Prayer For The Dying" και "Painkiller" αντίστοιχα. Τον Αύγουστο του 2010, οι Accept κυκλοφόρησαν το άλμπουμ της επιστροφής τους μια βδομάδα μετά το "The Final Frontier" των Maiden. Οι Irons φυσικά δεν έχουν ανάγκη, ο Hoffman και o Battles όμως είχαν ανάγκη έναν δίσκο που θα τους έχωνε γερά στα πράγματα μετά από πολλά χρόνια. O Mark Tornillo κατάφερε ανέλπιστα να γεμίσει τα παπούτσια του Udo, o Andy Sneap έκανε φοβερή δουλειά στην παραγωγή, και το "Blood Of The Nations" ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Κλασικό accept-ικό heavy metal υφολογικά και απόλυτα εναρμονισμένο με την εποχή του, περιελάμβανε σαρωτικές τραγουδάρες, σολάρες και ριφάρες, ένα μεγάλο hit που πάντοτε είναι χρήσιμο και γενικότερα όλα εκείνα τα στοιχεία που λατρεύουμε στα μεγάλα σχήματα του παρελθόντος. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι υπήρξε ανάλογη, αν όχι καλύτερη, συνέχεια. Γεροντοέρωτας σωστός!
 
Essential Songs: "Teutonic Terror", "The Abyss"
Check Also: "Stalingrad" (2012), "Blind Rage" (2014)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
8
Label: Indie Recordings
Release Date: 27/09/2010
Genre: Progressive/Black Metal
Enslaved - Axioma Ethica Odini
Οι Enslaved παίζουν δίχως αντίπαλο. Μπορούν να κρατούν το black metal κοινό τους, αυτό που τους είχε μάθει στο ξέσπασμα του συγκεκριμένου ήχου και ταυτόχρονα να προχωρούν κατακτώντας άλλους κόσμους. Πως το καταφέρνουν είναι μυστήριο! Αδιανόητο επίσης το πώς διανύοντας τη τρίτη δεκαετία ύπαρξης τους είναι τόσο ακμαίοι και μπορούν να κυκλοφορούν ορόσημα σαν το "Axioma Ethica Odini". Τρέχει η έμπνευση απ' τα μπατζάκια τους σε σημείο που νιώθεις μικρός ή έκθαμβος από το μεγαλείο τους. Οι δε στίχοι; Μικρά αριστουργήματα. Φράσεις με αισθητική και βαθιών νοημάτων. Με ξεκάθαρη πολεμική στα Καθολικά ήθη, ενσωμάτωση του κληρονομικού υποστρώματος στο ανθρώπινο ποιόν αλλά και σοβαρά, αιχμηρά φιλοσοφικά σχόλια. Η ροή που έχει η μουσική τους, μια πλεύση προς το άγνωστο, μια αιώνια κινούμενη ρόδα προσφέρει συγκινήσεις μοναδικές. Πολιτισμικός φάρος της Νορβηγίας, δίχως αμφιβολία.
 
Essential Songs: "Ethica Odini", "The Beacon"
Check Also: "Riitiir" (2012), "In Times"(2015)
 
Γιάννης Δούκας
9
Label: Season Of Mist
Release Date: 25/10/2010
Genre: Sludge Metal
Kylesa - Spiral Shadow
Συνεχίζοντας να εξελίσσουν τον ήχο τους με κάθε νέα τους δουλειά, το 2010 οι Kylesa κυκλοφόρησαν τον πέμπτο, και για πολλούς καλύτερό, τους δίσκο. Έναν χρόνο μετά τον θρίαμβο του "Static Tensions", το συγκρότημα επέστρεψε με ένα διαμαντάκι που συνδυάζει sludge grooves με ψυχεδελικές αναζητήσεις, και τις νευρικές ιαχές του Phillip Cope με τα πανέμορφα φωνητικά της Laura Pleasants. Προσθέστε στην εξίσωση και δύο ντράμερ που κοπανούσαν τα drum kits τους σε τέλειο συγχρονισμό ξεδιπλώνοντας υπνωτικούς ρυθμούς και γίνεται σαφές γιατί, δέκα χρόνια μετά, όλοι ακόμη μιλάμε για αυτόν τον δίσκο. Το "Spiral Shadow" κατάφερε να δέσει βαλτώδη κιθαριστικά riff με το indie rock των Pixies και των Sonic Youth, φανερώνοντας ένα συγκρότημα σε τρομερή φόρμα που, ύστερα από αρκετά χρόνια ηχητικών αναζητήσεων, είχε επιτέλους βρει την ταυτότητα του.
 
Essential Songs: "Don't Look Back", "To Forget"
Check Also: Ultraviolet" (2013), "Exhausting Fire" (2015)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
10
Label: Norma Evangelium Diaboli
Release Date: 08/11/2010
Genre: Black Metal
Deathspell Omega - Paracletus
«Εάν Με αγαπάτε, τας εντολάς μου φυλάξατε. Και Εγώ θέλω παρακαλέσει τον Πατέρα και θέλει σας δώσει άλλον Παράκλητον, διά να μένη μεθ' υμών εις τον αιώνα, το Πνεύμα της αληθείας...» (Ιωάν. 14: 15-17)
 
…Και οι ουρανοί άνοιξαν, αποκτώντας αυτό το πορφυρό χρώμα. Και η πραγματική όψη της τρίτης υπόστασης εμφανίστηκε, περιβεβλημένη από βιβλικά θηρία και όφεις. Το έργο της, να απαντήσει στις επικλήσεις του ανθρώπου, να εξαπλωθεί σπονδυλωτά, διατηρώντας την τριαδική της μορφή ομοούσια και αδιαίρετη. Ο στόχος της, να πραγματοποιήσει μια βλάσφημη, αλλά ψυχικά ευσταθή, διαλεκτική αντιστροφή. Να ολοκληρώσει την Αποκάλυψη της πραγματικής φύσης της ορθόδοξης πίστης. Να καταδείξει πως η Αποκατάσταση της Δημιουργίας δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις Του. Να αποτελέσει την πιο ευθεία και ισορροπημένη ηχητική επίθεση των Γάλλων Deathspell Omega. Να καλωσορίσει τη δεκαετία, προσηλυτίζοντας σε, στην κρισιμότητα όσων ακούς. Have you beheld the fevers?
 
Essential Songs: "Wings Of Predation", "Apokatastasis Panton"
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
11
Label: Profound Lore/Viva Hate
Release Date: 23/11/2010
Genre: Atmospheric/Post Black Metal
Agalloch - Marrow Of The Spirit
Η μουσική κληρονομιά των Agalloch με τα "The Mantle" & "Ahes Against The Grain", ήταν και το μεγάλο τους στοίχημα. Πως θα κατάφερνε μια μπάντα που απέκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα εύσημα από πολύ κόσμο να τα διατηρήσει; Και γιατί όχι να μεγαλώσει τον πυρήνα των οπαδών της; Με το να μην κάνει αυτοσκοπό τη δημιουργία ενός ακόμα σπουδαίου δίσκου. Με την όποια ηχητική διαφοροποίηση από τους προκατόχους του: Πιο σκοτεινό και πιο ωμό. Με τη χρήση παράδοξων μουσικών οργάνων που συνέβαλαν τα μέγιστα στη σκοτεινή και παγωμένη ατμόσφαιρα του δίσκου. Ενός δίσκου, που καταφέρνει να φέρει στο νου τους GY!BE την ίδια στιγμή που διατηρεί τη μουσική του ομοιογένεια, παρόλη την ποικιλία στις συνθέσεις του. Ειδικά το φινάλε του, με κάνει να αναρωτιέμαι τι θα βιώναμε σε περίπτωση που συνυπήρχαν στο στούντιο με τους Καναδούς. Όμορφες σκέψεις. Πανέμορφες.
 
Essential Songs: "To Drown", "Black Lake Niðstång"
Check Also: "Faustian Echoes" (2012), "The Serpent And The Sphere" (2014)
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
12
Label: Metal Blade
Release Date: 22/04/2011
Genre: Folk/Epic Metal
Primordial - Redemption At The Puritan's Hand
Για πόσους Ιρλανδούς είπες πως αισθανόμαστε περήφανοι και τους έχουμε καμάρι; Πρόσεχε τι θα πεις. Έτσι, αυτοσυγκράτηση. Κοίτα, μας έχουν δώσει δικαιώματα επανειλημμένα οι Primordial να τους θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους. Τόσο δισκογραφικά, όσο κι επί σκηνής. Οι όποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνέχιζαν το σερί έπειτα από το αχαρακτήριστα σπουδαίο "To The Nameless Dead", εξαφανίστηκαν με τις πρώτες νότες του "No Grave Deep Enough". Οκ, η συνέχεια μπορεί να μην ήταν όσο καταιγιστική αναμενόταν, υπάρχουν όμως αρκετές στιγμές ανατριχίλας όπως το "Bloodied Yet Unbowed" μεταξύ άλλων. Αυτό που κατάφεραν οι Primordial με το "Redemption At The Puritan's Hand" είναι ανεκδιήγητο, μοναδικό και σαφώς μη αναστρέψιμο. Είναι των άκρων, δεν έχει μέσες λύσεις, μεσοβέζικες καταστάσεις. Έχει γνώριμες στιγμές, μελωδίες αμήχανες, αλλά είναι αντρίκειο. Πάνω απ' όλα όμως, έχει μερικές από τις σπουδαιότερες εμπνεύσεις των δημιουργών του που παραλύουν το μυαλό και μουδιάζουν το συναίσθημα.
 
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
13
Labe: Roadrunner
Release Date: 02/08/2011
Genre: Modern Metal
Trivium - In Waves
Θυμάμαι όταν πρωτοάκουσα τους Trivium το 2005 ("Ascendancy"), εκτός του ότι έπαθα τη πλάκα της ζωής μου, έλεγα αυτόν που πολλά στόματα αναφωνούσαν: «Ότι είναι οι νέοι Metallica, οι νέοι Pantera, η ελπίδα του metal κτλ». Και μπορεί να μην έγιναν τόσο μεγάλοι όσο φανταζόμαστε τότε, ωστόσο η πορεία τους ήταν αξιοπρεπέστατη και μας δώσανε μεγάλες στιγμές τόσο με το ντεμπούτο και το σκληρό metalcore του, όσο και με τη συνέχεια ("Crusade" & "Shogun") που η μελωδία έπαιρνε περισσότερο θέση πρωταγωνιστή. Αυτόν ξένισε αρκετούς και υποσχέθηκαν να επιστρέψουν στο πρότερο ήχο τους και με το "In Waves" το προσπάθησαν σίγουρα αλλά αυτό που μας έδωσαν ήταν ένα ευκολοάκουστο μείγμα μοντέρνου thrash με μερικούς μοντέρνους ύμνους του ήχου . Απολαυστικό, χορταστικό και το peak των Trivium.
 
Essential Songs: "In Waves", "Watch The World Burn"
Check Also: "Vengeance Falls" (2013), "The Sin And The Sentence" (2017)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
14
High Spirits - "Another Night"
Label: High Roller Records
Release Date: 22/08/2011
Genre: Heavy Metal
High Spirits - Another Night
Συνήθως τις νύκτες έχεις τις καλύτερες, ουσιωδέστερες και πιο επίπονες αναζητήσεις. Οι σκέψεις εξετάζουν ανενόχλητα ακόμα και τα πιο ενδότερά σου. Ο πολύ - οργανίστας Chris Black ως άλλος Quorthon θα βάλει με τους High Spirits ένα καμβά για να τον χρωματίσει με τα παραπάνω. Έχοντας για βασικό όπλο τη μελωδία, τραγούδια πιο ευκολομνημόνευτα κι απ' το πώς σε λένε και μπόλικο συναίσθημα. Χαμένοι έρωτες, αναμνήσεις και ενοχλητικά σαν αγκάθια προβλήματα μετουσιώνονται εν μέσω μιας σχεδόν εφηβικής έξαψης σε θετικότητα. Λες και όλη η ζωή φιλτράρετε από ένα αγνό πρίσμα αφήνοντας μόνο αισιοδοξία. Με πλειάδα επιρροών, από Scorpions έως τα άπαντα από N.W.O.B.H.M. και σύμμαχο τη μονοκόμματη αλλά συναισθηματική φωνή, απολαμβάνουμε εξαίρετο metal. Από τα άλμπουμ που παίρνουν άλλη χάρη αν τα ακούσεις αργά σ' ένα μπαρ, ή τα έχεις στο αμάξι σου σε μεταμεσονύκτιο ταξίδι.
 
Check Also: "You Are Here" (2014), "Motivator" (2016)
 
Γιάννης Δούκας
15
Label: Metal Blade
Release Date: 09/09/2011
Genre: Progressive Metal
Arch/Matheos - Sympathetic Resonance
Μια συνεργασία που, αργά ή γρήγορα, θα συνέβαινε ξανά και θα προσέφερε full length καρπούς, ήθελε τις δύο κυρίαρχες περσόνες της πρώτης, απαράμιλλα λυρικής περιόδου των Fates Warning να συναντιούνται ξανά, σμιλεύοντας ένα απαιτητικό prog metal δημιούργημα για λίγους. Μακριά από το παρελθόν όσων όριζε το ονειρικό "Awaken The Guardian" και τα έργα που είχαν προηγηθεί εκείνου, μα ιδιαιτέρως πολυσύνθετο, χαρακτηριστικό προϊόν των υστέρων εμπνεύσεων του Matheos και με τα απολύτως αναγνωρίσιμα και μοναδικά φωνητικά του Arch να ξεχωρίζουν, το "Sympathetic Resonance" βρίθει ιδεών και προκαλεί. Σίγουρα όχι με τον ίδιο τρόπο όπως τότε ή στερούμενο τα νοσταλγικά vibes που ορισμένοι ίσως θα ήθελαν, αλλά με τον πλέον ουσιαστικό και δημιουργικό τρόπο που αρμόζει στην καλλιτεχνική υπόσταση των ονομάτων που το υπογράφουν και αποτελώντας την πραγματική συνθετική κορυφή του Fates Warning μικρόκοσμου για την περασμένη δεκαετία.
 
Essential Songs : "Midnight Serenade", "Any Given Day"
Check Also : "Winter Ethereal" (2019)
 
Σπύρος Κούκας
16
Labe: Roadrunner
Release Date: 12/11/2011
Genre: Progressive Metal
Dream Theater - A Dramatic Turn Of Events
Μπορεί να έγινε πλέον συνήθεια, το να φανταστεί όμως κανείς τους Dream Theater χωρίς την «κινητήριο δύναμή» τους, τον Mike Portnoy, ήταν αδιανόητο όταν συνέβη. Αυτό βέβαια που είχε καταφέρει η larger than life φιγούρα του να επισκιάσει, ήταν ότι οι βασικοί συνθέτες του συγκροτήματος, τουλάχιστον τα δέκα προηγούμενα χρόνια, ήταν ο John Petrucci με τον Jordan Rudess. Απελευθερωμένοι λοιπόν από τις όποιες εμμονές ο ίδιος -λέγεται ότι- είχε, και βρίσκοντας στο πρόσωπο του Mike Mangini τον ιδανικότερο αντικαταστάτη του, οι Dream Theater δεν δυσκολεύτηκαν να αποδείξουν πως υπάρχει και «ζωή μετά», τόσο συνθετικά, όσο και εμπορικά. Το ότι αρκετές στιγμές του "A Dramatic Turn Of Events" στέκονται επάξια δίπλα στο ένδοξο παρελθόν, σε συνδυασμό με το ότι οι πωλήσεις παρέμειναν ψηλά, βοηθούμενες και από υποψηφιότητα στα Grammy, αποτέλεσαν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα σε αυτό το «δεύτερο μισό» της καριέρας τους.
 
Check Also: "Dream Theater" (2013), "Distance Over Time" (2019)
 
Κωστής Αγραφιώτης
17
Label: Reprise
Release Date: 26/09/2011
Genre: Metal
Mastodon - The Hunter
Μετά το μουσικό/ καλλιτεχνικό θρίαμβο του μνημειώδους "Crack The Skye" οι Mastodon επανέρχονται δύο χρόνια αργότερα και κεφαλαιοποιούν την πορεία τους και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα που είχαν προηγηθεί. Για να γίνει αυτό το "The Hunter" όφειλε να διαφοροποιηθεί. Σε σχέση με το "Crack The Skye" παραμερίζουν τη δαιδαλώδη του συνθήκη, αποφεύγουν την παγίδα της επανάληψης, μειώνουν τη διάρκεια των κομματιών και δημιουργούν μουσική πιο προσιτή στον ακροατή. Το αποτέλεσμα αυτών είναι ότι χτίζουν ένα σύνολο σπουδαίων κομματιών με κύρια χαρακτηριστικά την αμεσότητα της μουσικής, τις ευκολομνημόνευτες συνθέσεις, τις εξαίσιες φωνητικές γραμμές, τις ευφάνταστες μελωδίες και τον καταιγισμό συναισθημάτων. Στιβαρό, μεθυστικό, μεγαλειώδες ή και πιο ντελικάτο, ενίοτε ψυχεδελικό και πιασάρικο, άψογο συνθετικά και εκτελεστικά, το "The Hunter" αποτέλεσε ένα ακόμα υπέροχο άλμπουμ, κρίκο στο σερί που οι Mastodon συνεχίζουν ακόμα να τρέχουν.
 
Essential Songs: "Curl Of The Burl", "The Sparrow"
Check Also: "Once More 'Round The Sun" (2014), "Emperor Of Sand" (2017)
 
Αντώνης Κονδύλης
18
Labe: Steamhammer
Release Date: 31/10/2011
Genre: Heavy/Power Metal
Riot - Immortal Soul
Μετά από τα αμφιλεγόμενα για το σχήμα zeros, o Mark Reale μαζεύει μια ομάδαρα με πενταδάτους παίκτες και πετυχαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Διαισθανόμενος ίσως ότι το τέλος του δεν θα αργούσε να έρθει, καθώς έφυγε από τη ζωή τον Γενάρη του 2012 ταλαιπωρημένος για πολλά χρόνια από τη νόσο του Crohn, δημιούργησε το ιδανικό κύκνειο άσμα και εξασφάλισε τη συνέχεια των Riot για τουλάχιστον δέκα, ίσως και είκοσι ακόμη χρόνια. To "Immortal Soul" είναι πολύ απλά από εκείνους τους δίσκους που σε κάνουν να διακόψεις την κουβέντα εάν ο συνομιλητής σου δεν συμφωνήσει για την αξία του. Τέτοια είναι η ποιότητά του στο σύνολό του, μηδενός κομματιού εξαιρουμένου. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ιδανικότερους συνδυασμούς της επιθετικότητας με τη Μελωδία τουλάχιστον στη δεκαετία, που τονίζεται από το αξιομνημόνευτο των τραγουδιών και τις τρομερές ατομικές επιδόσεις των μουσικών. Δίσκος κόσμημα για το ταλαιπωρημένο στον 21ο αιώνα power metal.
 
Essential Songs: "Crawling", "Fall Before Me"
Check Also: Unleash The Fire (2014), Armor Of Light (2018)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
19
Label: Nuclear Blast
Release Date: 30/11/2011
Genre: Symphonic Metal
Nightwish - Imaginaerum
Το όραμα του Tuomas Holopainen δεν μπορούσε να χωρέσει στα στενά όρια του metal και των αυστηρά καθορισμένων παρακλαδιών του. Αυτό ήταν προφανές ήδη από τα μέσα των zeroes. Όσοι έμεναν στο φαίνεσθαι ίσως να μην το είχαν πάρει είδηση. Στο "Imaginearum" οι Φινλανδοί έκαναν ένα (ακόμα) βήμα μπροστά και το φώναξαν για να τους ακούσουν και στην τελευταία γραμμή. Οι συγκλονιστικές ενορχηστρώσεις, το στήσιμο concept και στίχων, η κινηματογραφική εκδοχή, οι ίδιες οι συνθέσεις. Από το εισαγωγικό κούρδισμα του "Taikatalvi" και το τεραστίων διαστάσεων "Storytime" μέχρι τους τίτλους τέλους του ομώνυμου, τα εβδομήντα πέντε λεπτά περνούν σα δροσερό αεράκι. Η ισορροπία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον είναι άψογη. Η Φιλαρμονική του Λονδίνου δίνει το κάτι παραπάνω. Η Anette Olzon λάμπει. Ένα ονειρικό roller coaster, γεμάτο ανατροπές και συναίσθημα.
 
Essential Tracks: "The Crow, The Owl And The Dove", "Last Ride Of The Day"
Check Also: "Endless Forms Most Beautiful" (2015)
 
Αντώνης Μαρίνης
20
Label: Prophecy Productions
Release Date: 06/01/2012
Genre: Blackgaze
Alcest - Les Voyages De L'Ame
Για πολλούς είναι η κορυφαία κυκλοφορία των Γάλλων, αφού είναι ο δίσκος που πραγματικά συνδυάζει αυτό που ήταν οι Alcest στο παρελθόν, με αυτό που θα γινόντουσαν στο μέλλον. Οι Alcest εδώ όμως κατάφεραν κάτι πολύ δυσεπίτευκτο. Σπάνια η ακρόαση ενός δίσκου σε κάνει νιώθεις παράλληλα μέσα από τόση μελαγχολία και θλίψη μια τέτοια εκπληκτική ψυχική ανάταση, ενώ ακόμα πιο σπάνια ένας δίσκος σου δημιουργεί ένα συναίσθημα εκπλήρωσης ακούγοντας τον. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η πνευματικότητα του δίσκου δεν απαιτεί από τον ακροατή πλήρη εμβύθιση και συγκέντρωση. Η διττή του αυτή φύση επιτρέπει να είναι ταυτόχρονα ένα μελωδικό επιφανειακό άκουσμα, αλλά και μια διαδικασία ενδοσκόπησης. Ανάλογα τη στιγμή, ο καθένας βρίσκει αυτό που θέλει να βρει και ο καθένας ακούει αυτό που θέλει να ακούσει. Η επιλογή του τίτλου του άλμπουμ πραγματικά δεν πρέπει να είναι και τόσο τυχαία.
 
Essential Songs: "Autre Temps", "Nous Somme L'Emeraude"
Check Also: "Shelter" (2014), "Spiritual Instinct" (2019)
 
Νικόλας Ρώσσης
21
Label: Century Media
Release Date: 24/04/2012
Genre: Heavy Metal
Paradise Lost - Tragic Idol
H επιστροφή των Paradise Lost είχε αρχίσει από την προηγούμενη δεκαετία, γεγονός που δεν έδειξε να ξενίζει τους οπαδούς τους, ούτε όμως να δυσκολεύει την ίδια την μπάντα. Οι Βρετανοί, συνεχίζοντας ένα σερί αξιόλογων δίσκων, έψαχναν την αφορμή να κάνουν το κάτι παραπάνω, αυτό που θα τους επαναφέρει στα μεγαλεία της δεκαετίας του '90. Έχοντας τελειώσει την επετειακή περιοδεία κατά την οποία έπαιζαν το κορυφαίο "Draconian Times" στην ολότητα του, μπήκαν ανανεωμένοι και ορεξάτοι στο στούντιο. Το "Tragic Idol" φαντάζει σαν να κυκλοφόρησε ανάμεσα στο "Icon" και το "Draconian Times", την περίοδο που οι Paradise Lost έφτασαν στο απώγειο της καλλιτεχνικής τους επιτυχίας. Οι συνθέσεις είναι όσο heavy και όσο μελωδικές πρέπει, η μελαγχολία και ο πόνος ξεχυλίζει σε κάθε κουβέντα του Holmes ο οποίος βρίσκεται σε διαολεμένη φόρμα. Ένας εξαιρετικός, ατμοσφαιρικός doom metal δίσκος, αντάξιος του ονόματος Paradise Lost.
 
Essential Songs: "Honesty In Death", "Fear Of Impending Hell"
Check Also: "The Plague Within" (2015), "Medusa" (2017)
 
Γιάννης Βόλκας
22
Label Code666 Records
Release Date: 07/05/2012
Genre: Progressive Death Metal
Ne Obliviscaris - Portal Of I
´Οταν μπλέκονται πολλά είδη μουσικής, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ σαπίλας και διάνοιας είναι πολύ δυσδιάκριτη. Στην περίπτωση των αυστραλών Ne Obliviscaris και του ντεμπούτου τους, "Portal Of I" όλα ήρθαν και κούμπωσαν σε ένα δίσκο που απο τη μια διαθέτει την ορμή και την επιθετικότητα του extreme metal, με το ρομαντισμό του βιολιού, τα ακουστικά περάσματα και τα καθαρά φωνητικά. Ξεκάθαρα προοδευτική δουλειά που δεν φοβήθηκε να χρησιμοποιήσει το αδιανόητα υψηλό τεχνικά επίπεδο των μελών, για να φτιάξει μακροσκελείς, φανταστικές ιστορίες. Αν οι Opeth σταδιακά εγκατέλειψαν τον ακραίο τους ήχο, οι Ne Obliviscaris ήρθαν ορμητικά να δείξουν ότι μπορούν να το πάνε όχι ένα, αλλά δέκα βήματα περισσότερο στα άκρα. Το κατάφεραν επιτυχώς, και έδειξαν τρομερά υποσχόμενοι σε ένα ντεμπούτο δυναμίτη. Η συνέχεια τους αποδείχτηκε εξίσου καλή, αν και φυσικά το σοκ της πρώτης φοράς του "Portal Of I" παραμένει αξεπέραστο.
 
Essential Songs: "Tapestry Of The Starless Abstract", "And Plague Flowers The Kaleidoscope"
Check Also: "Citadel" (2014), "Urn" (2017)
 
Νίκος Καταπίδης
23
Label: Nuclear Blast
Release Date: 25/05/2012
Genre: Heavy Metal
Grand Magus - The Hunt
Οι Grand Magus κατάφεραν να βγουν από τα zeros διαθέτοντας ένα εξαιρετικό σερί άλμπουμ και να συνεχίσουν χωρίς εκπτώσεις στα tens, με το "The Hunt" να συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε το "Hammer Of The North". Στο επικής διάθεσης κλασικό heavy metal που υπηρετούν απαρέγκλιτα, επιτυγχάνουν μία θαυμαστή ισορροπία. Συνθετικά και εκτελεστικά καταφέρνουν να διατηρούν το ενδιαφέρον χωρίς να υπερφορτώνουν το σύστημα, ο ήχος που βγάζουν είναι όσο καθαρός και φυσικός χρειάζεται, αποπνέουν με χαρακτηριστική ευκολία το περίφημο επικό συναίσθημα και κυριότερα, δημιουργούν αξιομνημόνευτα τραγούδια. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει ο JB Christoffersson, που ηγείται τόσο ως κιθαρίστας, όσο και με τη βαθιά, αγέρωχη φωνή του, μιας συμπαγούς και αδιαίρετης τριάδας. Εν τέλει, το γεγονός ότι οι Σουηδοί κατάφεραν να πετύχουν και εμπορικά σε ένα πολύ ιδιαίτερο ιδίωμα, είναι ενδεικτικό της αξίας τους.
 
Essential Songs: "Sword Of The Ocean", "Valhalla Rising"
Check Also: "Hammer Of The North" (2010), "Triumph Αnd Power" (2014)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
24
Label: Roadrunner
Release Date: 25/06/2012
Genre: Technical Death Metal
Gojira - L' Enfant Savauge
Μετά από τέσσερις δίσκους με εμφανή εξέλιξη από τον έναν στον άλλον, τους Γάλλους «τσίμπησε» η πολυεθνική δισκογραφική Roadrunner. Το ντεμπούτο τους σ' αυτή ήταν ακόμα ένα βήμα μπροστά, ένας ακόμα καταπληκτικός δίσκος στη συνεπή πορεία τους προς την κορυφή. Χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στον ακραίο, πειραματικό τους ήχο, τον πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Προοδεύουν. Οι Gojira είναι τυχεροί που έχουν στις τάξεις τους τον εκπληκτικών δυνατοτήτων drummer, τον Super Mario Duplantier, ο οποίος για έναν ακόμη δίσκο καταθέτει διαπιστευτήρια και πραγματικά κεντάει πίσω από το kit. Ο αδερφός του Joe βγάζει πολύ μεγάλο πάθος με τα φωνητικά του, ενώ οι δυναμικές κιθάρες ξερνάνε riffs που κόβουν και πάλι κεφάλια. Μια από τις πραγματικά ιδιαίτερες και σπουδαίες metal μπάντες της εποχής μας, στον δίσκο που τους έβαλε στα περισσότερα σαλόνια. Η συνέχεια ευτυχώς είναι παρομοίου επιπέδου.
 
Essential Songs: "Liquid Fire", "The Axe"
Check Also: "Magma" (2016)
 
Παντελής Κουρέλης
25
Label: Peaceville
Release Date: 27/08/2012
Genre: Alternative/Progressive Metal
Katatonia - Dead End Kings
Οι Katatonia δικαίως θεωρούνται από τις πιο σταθερές μπάντες του ατμοσφαιρικού metal ενώ εδώ και χρόνια φαίνεται να διεκδικούν μερίδιο και από τον progressive χώρο. Μέσα σε μια πλούσια δισκογραφία και με διάφορους πειραματισμούς στην πορεία τους, έχουν καταφέρει να μην κυκλοφορήσουν ποτέ κακό δίσκο. Στον συγκεκριμένο πάντως, οι αλλαγές στο line up τους, κάθε άλλο παρά πρόβλημα φαίνεται να δημιούργησαν.Τα μέλη, παλιά και νέα, εκτός από τη σύνθεση εξαιρετικών τραγουδιών, πέτυχαν τη διατήρηση του χαρακτηριστικού ήχου του συγκροτήματος. Είτε το προσπάθησαν, είτε όχι, στο "Dead End Kings" κατάφεραν να πλησιάσουν αρκετά στην ατμόσφαιρα του, κορυφαίου "Viva Emptiness". Είναι το γκρίζο εξώφυλλο, τα κοφτά riffs, οι μελωδίες, ακόμα και ορισμένες σκόρπιες λέξεις και φράσεις τα οποία θυμίζουν εκείνο το καταπληκτικό δημιούργημα. Φυσικά κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι δεν κατάφεραν να το φτάσουν. Σχεδόν κανένας όμως δεν έμεινε παραπονεμένος από το τελικό αποτέλεσμα.
 
Essential Songs: "The Parting", "The Racing Heart"
Check Also: "The Fall Of Hearts" (2016)
 
Γιάννης Βόλκας
26
Label: Nuclear Blast
Release Date: 28/09/2012
Genre: Progressive/Black Metal
Enslaved - Riitiir
Από black metal σε progressive, οι Enslaved δεν μάσησαν πουθενά και η δεκαετία που μας πέρασε ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική με κυκλοφορίες η μία καλύτερη από την άλλη. Επιλέχθηκε όμως το "Riitiir" καθώς ακούγονται πιό απελευθερωμένοι και συγκεντρωμένοι σε σχέση με το "Axioma". Πολυεπίπεδο, θέλει ώρες ακρόασης για να εκτιμήσεις το απύθμενο βάθος του αλλά όταν το κάνεις θα σε αποζημιώσει στο έπακρο με τα επικά, κινηματογραφικά riff, και τις καθηλωτικές εναλλαγές ατμόσφαιρας αλλά και την πρόκληση των clean φωνητικών. Ένα άλμπουμ που σε απορροφά με το βάθος και τις λεπτομέρειες του. Progressive και επικό extreme metal που αναδεικνύει τις τεχνικές αρετές και τη φιλοδοξία και έμπνευση των Νορβηγών να πηγαίνουν ολοένα και παραπέρα την τέχνη τους. Θα ορκιζόμουν ότι κάθε φορά που το ακούω μου λέει και κάτι διαφορετικό.
 
Essential Songs: "Roots Of The Mountain", "Thoughts Like Hammers"
Check Also: "Axioma Ethica Odini" (2010), "In Times" (2015)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
27
Label: Epitaph
Release Date: 09/10/2012
Genre: Metalcore
Converge - All We Love We Leave Behind
Ο εν λόγω δίσκος, είναι πιθανώς η πιο προσιτή στιγμή του κουαρτέτου από το Salem. Ταυτόχρονα όμως, παραμένει και η πιο ανθρώπινη κατάθεση ψυχής που έχουν πραγματοποιήσει. Οι Converge, από τη συθέμελη διατάραξη του ακραίου ηχητικού οικοδομήματος που αποκαλούμε "Jane Doe", συνέχισαν δίχως καμία διάθεση επανάπαυσης. Έτσι, στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας, το "All We Love We Leave Behind" αφού πρώτα έκλεισε τα στόματα όσων αναζητούσαν την επόμενη σπουδαία μπάντα του extreme hardcore, metalcore, mathcore, πες το όπως θες, έπειτα τα άνοιξε διάπλατα. Κάθε τραγούδι αυτού του έργου τέχνης, είναι ένα συναισθηματικό ταξίδι, δοσμένο από διαδοχικές θεματικές εναλλαγές, περιβεβλημένο με την εξωπραγματική παραγωγή του Kurt Ballou. Ο Bannon δε, εξέλιξε περεταίρω τις φωνητικές του ερμηνείες, ενώ μας παρέδωσε μερικούς από τους πιο προσωπικούς του στίχους. Οι Converge δεν είναι άλλη μια σπουδαία μπάντα, αλλά αναζητητές αυτού που ονομάζεται ακραία τέχνη.
 
Essential Songs: "Aimless Arrow", "Coral Blue"
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
28
Label: Reprise
Release Date: 12/11/2012
Genre: Alternative Metal
Deftones - Koi No Yokan
Παρατηρώ ότι σε έναν ακόμα δίσκο για τον οποίο γράφω, η μπάντα είχε να αντιμετωπίσει κάποια απώλεια! Ο Chi Cheng, μπασίστας των Deftones, νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση από το 2008, ύστερα από αυτοκινητιστικό ατύχημα (που τελικά έγινε δυστύχημα το 2013, όταν ο Chi πέθανε). Ο κατά βάση εναλλακτικός metal με στοιχεία από nu ήχος τους εδώ είναι μεν ελαφρώς πιο ατμοσφαιρικός απ' ό,τι μας είχαν συνηθίσει, αλλά μη φανταστείτε ότι λείπει κάτι από τα trademarks τους όπως τα χαρακτηριστικά riffs ή τα τρομερά και ψαρωτικά σκισίματα της φωνής του Chino Moreno. Το "Swerve City" είναι hitάκι, το "Leathers" τραγουδάρα, ενώ το "Tempest" αποπνέει αρχοντιά. Γενικώς ο δίσκος βρίθει εμπνευσμένων, δυνατών, σκληρών κομματιών και μπορεί να θεωρηθεί από τους πιο χαρακτηριστικούς του ήχου των Deftones. Δεύτερη διαδοχική σούπερ κυκλοφορία, η οποία ευτυχώς τους είχε φέρει επιτέλους και στη χώρα μας.
 
Essential Songs: "Swerve City", "Tempest"
Check Also: "Diamond Eyes" (2010), "Gore" (2016)
 
Παντελής Κουρέλης
29
Svartidauði - "Flesh Cathedral"
Label: Terratur Possessions
Release Date: 03/12/2012
Genre: Black Metal
Svartidaudi - Flesh Cathedral
Ιδιαίτερος και ξεχωριστός δίσκος. Μουσικά και θεματολογικά. Μορφοποιήθηκε σε διάρκεια ετών, τέτοια, που δε δίνει την αίσθηση ντεμπούτου, αλλά το magnum opus μιας μπάντας με χρόνια δισκογραφίας στην πλάτη της. Αν για μεγάλο διάστημα οι Sòlstafir αποτελούσαν το συνώνυμο του ισλανδικού μέταλ, το 2012 αυτό άλλαξε άρδην. Ίσως άθελά τους, ανέδειξαν ένα νέο κύμα black metal μουσικών στη χώρα τους, οι οποίοι «πάτησαν» σε αυτόν τον δίσκο, δίνοντας έτσι στον κόσμο, αυτό που τώρα ονομάζεται icelandic black metal. Με όλα τα «σήματα κατατεθέντα» αυτού του ήχου, να είναι πανταχού παρόντα εδώ: κλειστοφοβία και παράνοια, διεστραμμένη αίσθηση της μελωδίας, ζοφερή, εφιαλτική και απόκοσμη ατμόσφαιρα. Ο εσχατολογικός χαρακτήρας του δίσκου είναι εμφανής καθ'όλη τη διάρκεια, της σχεδόν ωριαίας, ακρόασής του. Εδώ δεν υπάρχει διασκέδαση, παρά μόνο ψυχαγωγία ειδικών συνθηκών. Εδώ δοκιμάζονται αντοχές, απέναντι σε κάτι σκληρό και συνάμα ειλικρινές: στον Μαύρο Θάνατο.
 
Check Also: "Revelations Of The Red Sword" (2018), "Untitled" EP (2017)
 
Πάνος Ζαρκαδούλας
30
Label: Inside Out
Release Date: 18/01/2013
Genre: Progressive Metal
Riverside - Shrine Of New Generation Slaves
Αφήνοντας ένα (ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα του) χρονικά διάστημα 3,5 ετών να περάσει από το "Anno Domini High Definition", ο Mariusz Duda αποφάσισε να στρίψει λίγο το τιμόνι και να κατευθύνει τους Riverside προς πιο mellow ήχους, μπολιάζοντας με περισσότερα rock στοιχεία το νέο άλμπουμ των Riverside. Ταυτόχρονα, όμως, διατήρησε αναλλοίωτο τον υπέροχα μελαγχολικό χαρακτήρα των μουσικών του, όπως και το υψηλό συνθετικό επίπεδο. Έτσι, με το "S.O.N.G.S." παρέδωσε ένα αριστουργηματικό άλμπουμ, που ξεχωρίζει όχι μόνο ως μια από τις καλύτερες δισκογραφικές στιγμές του συγκροτήματος, αλλά κι ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της προηγούμενης δεκαετίας συνολικότερα, τοποθετώντας οριστικά κι αμετάκλητα τους Πολωνούς μεταξύ των ηγετών του progressive χώρου. Τραγούδια με τη μελωδικότητα του "The Depth Of Self-Delusion", τη μελαγχολία του "We Got Used To Us", τις δυναμικές του "Feel Like Falling" και τον μουσικό πλούτο του σχεδόν 13λεπτου "Escalator Shrine" αποτελούν αδιάψευστα και αναλλοίωτα στο χρόνο τεκμήρια της αξίας αυτού του δίσκου και αυτής της μπάντας.
 
Essential Songs: "The Depth Of Self-Delusion", "Feel Like Falling"
Check Also: "Wasteland" (2018)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
31
Label: Hells Headbangers
Release Date: 27/01/2013
Genre: Black Metal
Cultes Des Ghoules - Henbane
Ευρισκόμενοι στη κατηγορία των black metal συγκροτημάτων που στηρίχθηκαν στην παράδοση και ενσωμάτωσαν στοιχεία με διακριτικότητα και σύνεση, οι Πολωνοί Cultes Des Ghoules καταφέρνουν με μαεστρικό τρόπο να στήσουν ένα σκηνικό τρόμου και μαύρης μαγείας. Ένας δίσκος φτιαγμένος από τα πρωτόλεια υλικά του ιδιώματος με πολλά heavy riffs, εναλλαγές, καθηλωτικά mid tempo περάσματα και ποικιλόμορφα φωνητικά που δημιουργούν ένα αγχωτικό κλίμα, παρατεταμένης έντασης, ενώ οι οι ατελείωτες ιδέες και τα εθιστικά riffs δεν σταματούν ποτέ. Το δυνατό σημείο του "Henbane" είναι η αίσθηση ότι σε έχει εγκλωβίσει σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον από το οποίο όχι μόνο δεν μπορείς, αλλά και δε θες να ξεφύγεις. Ένας από τους δίσκους και τα συγκροτήματα τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν ζωές και συνειδήσεις, αλλά πρόσφεραν ανάσες ζωής σε ένα ιδίωμα που το είχε απόλυτη ανάγκη.
https://www.rocking.gr/reviews/album/Svartidaudi-Revelations-Of-The-Red-Sword/8156
Essential Songs: "Vintage Black Magic", "The Devil Intimate"
 
Αντώνης Κονδύλης
32
Label: Nuclear Blast
Release Date: 01/03/2013
Genre: Melodic Death Metal
Soilwork - The Living Infinite
Όταν μια μπάντα χάνει για δεύτερη φορά το βασικό της συνθέτη (Peter Wichers) η συνέχεια της μοιάζει αβέβαιη. Το "The Living Infinite" ήταν ένα "do or die" βήμα για τους Soilwork, που βρήκαν στο πρόσωπο του David Andersson (The Night Flight Orchestra) όχι μόνο έναν πολύ καλό κιθαρίστα, αλλά και έναν φοβερό συνθέτη. Διπλό άλμπουμ χωρίς ούτε μισή περιττή σύνθεση, με τη μια κομματάρα να διαδέχεται την άλλη, πολύπλευρα riffs και τον Bjorn σε μια ακόμη εξαιρετική φωνητική παρουσία, συνέθεσαν το παζλ μιας θριαμβευτικής επιστροφής για τη μπάντα που ξαναβρήκε τη ζωντάνια της. Αγγίζοντας από τις πιο ακραίες μέχρι τις πιο εμπορικές τους καταβολές, κατάφεραν να δημιουργήσουν ίσως το πιο πλήρες άλμπουμ της καριέρας τους και σίγουρα έναν από τους καλύτερους διπλούς δίσκους που έχει να επιδείξει το ευρύτερο metal στερέωμα.
 
Essential Songs: "This Momentary Bliss", "Long Live The Mistanthrope"
Check Also: "The Panic Broadcast" (2010), "Verkligheten" (2019)
 
Νίκος Καταπίδης
33
Bring Me The Horizon - "Sempiternal"
Label: RCA
Release Date: 01/04/2013
Genre: Modern Metal
Bring Me The Horizon - Sempiternal
To τέταρτο άλμπουμ του γκρουπ από το Sheffield, με το εξώφυλλο σεμεδάκι, ήταν αυτό που τους έβγαλε εντελώς από το underground παρασκήνιο και που ανάγκασε τα «ροκ» ραδιόφωνα σε Βρετανία και σε όλο το κόσμο να τους δώσουν το χρόνο που δικαιωματικά τους άξιζε. Σε ένα από τα πιο «γεμάτα» άλμπουμ του έτους οι BMTH μετάλλαξαν το πρώιμο metalcore τους και εισήγαγαν glitches και ηλεκτρονικα στοιχεία που εν τέλει κατόρθωσαν να κάνουν το άλμπουμ να ακούγεται «μεγάλο», προορισμένο για αρένες και τραγούδια να τραγουδιούνται από το κοινό. Ο παραγωγός Terry Date (Pantera, Deftones) κάνει τρομερή δουλειά και απογειώνει τον ήχο χωρίς να αφαιρεί ικμάδα από την ωμή και άγρια ενέργεια του γκρουπ. Sempiternal σημαίνει 'για πάντα' και σίγουρα με το άλμπουμ αυτό άφησαν για καιρό το σημάδι τους.
 
Essential Songs: "The House Of Wolves", "Empire (Let Them Sing)"
 
Δημήτρης Μωυσίδης
34
Label: Universal
Release Date: 05/04/2013
Genre: Metal
Volbeat - Outlaw Gentlemen & Shady Ladies
Εσύ εκεί πίσω που ξίνισες, συγχαρητήρια, κέρδισες. Τώρα κάνε μας τη χάρη και προχώρησε στον επόμενο δίσκο της αρεσκείας σου, ή πήγαινε να σε χτυπήσει ο ήλιος όσο εδώ θα μιλάμε για Volbeat. Το κουαρτέτο από τη Δανία είχε ήδη καθιερωθεί ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου σκληρού ήχου με τους πρώτους τέσσερις δίσκους του. Με τον πέμπτο απλά άνοιξαν μία τρύπα στο ταβάνι κι ανέβηκαν έναν όροφο ψηλότερα. Το παλιομοδίτικο rock 'n' roll. Ο σύγχρονος heavy όγκος. Οι punk ανησυχίες. Οι κλεφτές ματιές προς την country. Η φωνάρα του Poulsen. Οι έντονοι ρυθμοί. Η μυρωδιά από αλκοόλ και σκόνη. Το "Outlaw Gentlemen & Shady Ladies" τα έχει όλα, και μερικά ακόμα. Έχει King Diamond και Sarah Blackwood και Lola Montez. Έχει μεγάλες συνθέσεις, σε ποσότητα που η μισή metal σκηνή δεν μπορεί καν να διανοηθεί.
 
Essential Tracks: "Room 24", "Lola Montez"
Check Also: "Beyond Hell/Above Heaven" (2010)
 
Αντώνης Μαρίνης
35
Satan - "Life Sentence"
Label: Listenable 
Release Date: 25/04/2013
Genre: Heavy Metal
Satan - Life Sentence
Πολλά reunion έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον καιρό, αλλά ελάχιστα είχαν την επιτυχία και τα αποτελέσματα εκείνου των Satan. Βλέπετε, οι NWOBHM θρύλοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην ενεργό δράση με θαυμαστά έργα, σπουδαιότερο των οποίων στάθηκε το "Life Sentence", ένα από τα κορυφαία heavy metal άλμπουμ των '10s. Άλλωστε, το γεγονός πως το άλμπουμ που διαδέχτηκε το κλασικό "Court In The Act" κατάφερε να κοιτάζει στα μάτια εκείνο, δίχως να λυγίζει υπό το βάρος των συγκρίσεων, φαντάζει εξέχουσας σημασίας, προσφέροντας - επιτέλους - τα credits που πραγματικά αναλογούσαν στους παραγνωρισμένους Βρετανούς metallers. Έτσι, με ακόμη δύο δυνατές δουλειές και εξίσου εμφατικές ζωντανές εμφανίσεις να ακολουθούν και να σφραγίζουν την παρουσία τους στη δεκαετία που πέρασε, δεν θα ήταν παράλογο να χαρακτηρίσουμε τους Satan ως την πλέον φορμαρισμένη και σταθερή classic metal μπάντα των καιρών μας.
 
Essential Songs : "Twenty Twenty Five", "Testimony", "Another Universe"
Check Also : "Atom By Atom" (2015), "Cruel Magic" (2018)
 
Σπύρος Κούκας
36
Label: Candlelight Records
Release Date: 30/04/2013
Genre: Progressive Black Metal
Altar Of Plagues - Teethed Glory And Injury
Μερικές φορές το σοκ που παθαίνεις με ένα δίσκο μπορεί να σε στιγματίσει για χρόνια. Μπορεί η ανάμνηση της πρώτης φοράς που τον άκουσες να σου ξυπνά τα ίδια συναισθήματα όπως τότε. Σπανιότατο, ειδικά όσο μεγαλώνει κανείς, αλλά όταν συμβαίνει είναι μεγαλειώδες. Το κύκνειο άσμα των "Altar Of Plagues", είναι μια από αυτές τις δουλειές. Μεγαλοφυώς ετερόκλητο, δυσνόητο και εσωστρεφές, αλλά ταυτόχρονα τόσο καθαρτικό. Δεν υπάρχουν όρια που να μην ξεπερνούνται και αδιαπέραστα στεγανά. Όλα εξυπηρετούν ένα καλομελετημένο μουσικό σκοπό, από τα blastbeats μέχρι τα ηλεκτρονικά σημεία. Οι κραυγές απόγνωσης δημιουργούν απελπισία, σχεδόν σε πνίγουν, μέχρι να έρθει η τελική λύτρωση. Ένα πραγματικό αριστούργημα πειραματισμού και καλλιτεχνικής ελευθερίας, μια εμπειρία που ξέρεις πως ήταν και θα παραμείνει μοναδική και ιδιαίτερη.
 
Essential Songs: "A Remedy And A Fever", "Scald Scar Of Water"
Check Also: "Mammal" (2011)
 
Νίκος Καταπίδης
37
Label: Metal Blade
Release Date: 29/04/2013
Genre: Post-Metal / Progressive Metal
The Ocean - Pelagial
Έμπνευση τους εδώ ήταν ο ωκεανός. Αναμενόμενο. Τρία χρόνια μετά τα "Heliocentric" και "Anthropocentric" έρχονται με φόρα και παρουσιάζουν πιθανότατα τον καλύτερο μέχρι και τώρα δίσκο τους. Οι τίτλοι των τραγουδιών του "Pelagial" είναι οι επιστημονικές ονομασίες διάφορων ζωνών του ωκεανού. Η ουσία στις συνθέσεις είναι ότι ακούς κάτι περισσότερο προοδευτικό και τεχνικό από τα συνηθισμένα τους και η συνοδεία των εξαιρετικών φωνητικών (αν και δεν υπήρχε αρχικό πλάνο χρήσης φωνής) τις κάνει ακόμα πιο πλούσιες και ολοκληρωμένες. Φαντάσου να ακούς μια δισκάρα από τους Pelican με πιο prog ιδέες και μια δισκάρα από Cult Of Luna με περισσότερες τεχνικές αρετές. Ένας γοητευτικός δίσκος που ήδη έχει λάβει θέση στην ιστορία του είδους και έχει επηρεάσει όχι μονό ευρωπαικές μπάντες, αλλά από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε σημεία είναι ανατριχιαστικό.
 
Essential Songs: "Mesopelagic: Into the Uncanny", "Hadopelagic II: Let Them Believe"
Check Also: "Phanerozoic I: Palaeozoic" (2018), "Anthropocentric"(2010)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
38
Label: Century Media
Release Date: 27/05/2013
Genre: Progressive Metal/Djent
Tesseract - Altered State
Το δεύτερο άλμπουμ μιας μπάντας μετά από ένα εξαιρετικό ντεμπούτο είναι ταυτόχρονα πρόκληση και στοίχημα. Όταν αλλάζεις τραγουδιστή, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Στην περίπτωση των TesseracT, μετά το φανταστικό και πολυσυζητημένο "One", το "Altered State" ήρθε όχι απλά να ωριμάσει τον ήχο τους, αλλά να μας δώσει εν τέλει μια δουλειά ορόσημο τόσο στο χώρο του Djent αλλά και τον ευρύτερο progressive metal ήχο. Οι φωνητικές μελωδίες του Ashe O'Hara έρχονται σαν απανωτά χτυπήματα, ενώ οι εναλλαγές μεταξύ groovy riffs και πιο ambient στιγμών έχουν την ιδανική ροή. Η συνεκτικότητα του δίσκου είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά υπάρχουν οι ξεχωριστές στιγμές που συναυλιακά απογειώνονται, όπως το "Nocturne" και το πολύ συναισθηματικό "Resist". Επιστρατεύοντας ακόμη και σαξόφωνο, το "Altered State" έφτασε εκεί που καμιά άλλη μπάντα της συνομοταξίας αυτής δεν τόλμησε να πατήσει, αγγίζοντας κορυφές που μοιάζουν ανέγγιχτες πλέον τόσο από επίδοξους ανταγωνιστές, αλλά και τους ίδιους τους TesseracT.
 
Essential Songs: "Resist", "Nocturne"
Check Also: "One" (2011), "Polaris" (2015)
 
Νίκος Καταπίδης
39
Label: Deathwish
Release Date: 11/06/2013
Genre: Blackgaze
Deafheaven - Sunbather
Την περασμένη δεκαετία ελάχιστες κυκλοφορίες κατάφεραν να κάνουν τόσο έντονη φασαρία γύρω από το όνομά τους όσο το "Sunbather". Ένα μέρος της έγινε για τους σωστούς λόγους. Για τον τρόπο που το σχήμα από το San Francisco κατάφερε να συνδυάσει black, post και shoegaze. Για την γκριζαρισμένη, αποπνικτική ατμόσφαιρα. Για τις αναπάντεχες αλλαγές από πανέμορφες μελωδίες σε βίαια ξεσπάσματα. Για τη μουσικότητα των 4+3 κομματιών του άλμπουμ. Από την άλλη, όταν μιλάμε για μεγέθη που ξεφεύγουν από μικρούς κύκλους και ανοίγουν την πόρτα σε μεγάλα ακροατήρια, αναμενόμενα θα εμφανιστούν και κάποιοι που απλά είδαν φως. Προς απογοήτευση των πιουριστών, οι Deafheaven δεν είναι ένα άψυχο κατασκεύασμα, και το δεύτερο δημιούργημά τους κάθε άλλο παρά κενό περιεχομένου είναι. Ρωτήστε και κανέναν που το έζησε ζωντανά από πρώτο χέρι να σας πει περισσότερα αν θέλετε.
 
Essential Tracks: "Dream House", "The Pecan Tree"
Check Also: "Ordinary Corrupt Human Love" (2018)
 
Αντώνης Μαρίνης
40
Label: EMI
Release Date: 30/07/2013
Genre: Modern Metal
Five Finger Death Punch - The Wrong Side Of Heaven, The Righteous Side Of Hell Vol 1
Σίγουρα σηκώνει συζήτηση η επιλογή αυτή και αδιαμφισβήτητα δεν είναι καλύτερο του "War Is The Answer" αλλά πρώτον αυτό βγήκε το 2009 (και μάλλον είναι ό,τι καλύτερο έχουν κυκλοφορήσει) και δεύτερον το μέγεθος και η απήχηση των FFDP δεν μπορούσε να μην βρει ανταπόκριση σε ένα review δεκαετίας οπότε μάλλον το "The Wrong...Vol 1" είναι ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει η φουλ αμερικάνικη μπάντα με τον Ούγγρο δημιουργό Zoltan Bathory, τη δεκαετία που μας πέρασε. Ντουέτα που κερδίζουν πόντους, ειδικά το εναρκτήριο "Lift Me Up" με τον Rob Halford είναι το απόλυτο χιτάκι με παράλληλες διπλές εκτελέσεις χωρίς τις δεύτερες φωνές και κομμάτια με απολύτως ξεσηκωτικά grooves, οργή, πάθος και ένταση. Μάλλον το άλμπουμ που επικύρωσε την επιτυχημένη πατέντα των FFDP στο τρόπο που γράφουν μουσική. Αρέσουν ή όχι είναι υποκειμενικό, αλλά αντικειμενικά πρόκειται για ένα σημαντικότατο άλμπουμ του μοντέρνου αμερικάνικου metal.
 
Essential Songs: "Wrong Side Of Heaven", "Lift Me Up"
Check Also: "American Capitalist" (2011), "Got Your Six" (2015)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
41
Label: Season Of Mist
Release Date: 03/09/2013
Genre: Death Metal
Gorguts - Colored Sands
Αρκετές από τις σύγχρονες μπάντες του ακραίου metal οφείλουν πολλά στους Καναδούς - κυρίως όσες ενσωματώνουν στοιχεία τεχνικού death metal. Ύστερα από ένα τριετές διάλειμμα, ο Luc Lemay - ο μόνος εκ των ιδρυτών της μπάντας που παραμένουν σε αυτή - αποφασίζει να μας ξανασυστήσει τους Gorguts με νέα μέλη τους τους Kevin Hufnagel, Colin Marston και John Longstreth, οι οποίοι ήρθαν στην πορεία. Αλλά θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια, και συνολικά πάνω από μια δεκαετία απουσίας από τη δισκογραφία, για να κυκλοφορήσει το "Colored Sands". Οι όποιες, λογικές, επιφυλάξεις περί επανασύστασης της μπάντας με νέα μέλη πέφτουν στο κενό, αφού ο μέχρι στιγμής, τελευταίος full length δίσκος των Καναδών αποδεικνύει το πόσο μεγάλο κεφάλαιο είναι για το death metal. Μπάντες, όπως οι Deathspell Omega και οι Ulcerate θα ήταν άξιοι συνεχιστές των Gorguts, αν ποτέ οι τελευταίοι αποφάσιζαν να σταματήσουν. Ως τότε, όμως, κάθε τους κυκλοφορία αποτελεί αντικείμενο μελέτης για όσους θέλουν να αποκαλούν την ακραία μουσική τους σκεπτόμενη.
 
Check Also: "Pleiades' Dust" EP (2016)
 
Άλκης Κοροβέσης
42
Label: Inside Out
Release Date: 02/09/2013
Genre: Progressive Metal
Haken - The Mountain
Μια μπάντα αναμφίβολα μεγαλωμένη με δίσκους των Dream Theater, μετά από δυο τίμιους αλλά χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα δίσκους, στο "The Mountain" βρήκε το χαρακτήρα της και πάτησε επιτέλους γερά στα πόδια της. Με μια ανεξάντλητη έμπνευση και πλούτο μελωδιών, με πειραματισμό, ακροβατικά riff αλλά και όμορφα φιλτραρισμένες επιρροές, ακούγεται τόσο γεμάτο κι ενδιαφέρον, μετά από τόσα χρόνια. Η ακομπλεξάριστη φύση της μουσικής ξεδιπλώνεται από σχεδόν κωμικούς ήχους σε μελαγχολικά περάσματα, χωρίς να χάνει λεπτό τη φαντασία της. Ακόμη και μπουζούκι επιστρατεύτηκε για να υλοποιήσει αυτό το μεγαλεπήβολο όραμα. Οι όποιοι ενδιασμοί για το επίπεδο των φωνητικών θα αντικρουστούν από τον γράφοντα ως δείγμα ιδιαιτερότητας και χαρακτήρα, αν και αναμφίβολα η χροιά του Ross είναι αυτό που λέμε "love it or hate it". Oι Haken ανέβηκαν με κόπο το βουνό, αλλά αποφάσισαν να ατενίζουν τη θέα από τότε και να αποτελούν έναν φάρο στο χαμό που λέγεται progressive metal.
 
Essential Songs: "Atlas Stone", "Cockroach King"
Check Also: "Affinity" (2016), "Vector" (2018)
 
Νίκος Καταπίδης
43
Label: Nuclear Blast
Release Date: 13/09/2013
Genre: Death Metal
Carcass - Surgical Steel
Οι Carcass διαλύθηκαν το 1996 λίγο πριν κυκλοφορήσουν το "Swansong", κύκνειο άσμα μιας καριέρας συντομότερης από ότι άξιζαν. Παρέμειναν όμως για πάντα στη μνήμη των οπαδών τους ως ένα από τα κορυφαία death metal συγκροτήματα. 17 χρόνια αργότερα, οι Βill Steer και Jeff Walker, με την προσθήκη του Daniel Wilding στα τύμπανα, επέστρεψαν για να αποδείξουν ότι ο μύθος ήταν ανέκαθεν πέρα ως πέρα αληθινός. Το "Surgical Steel" μπήκε κάτω από το μικροσκόπιο της metal κοινότητας και με συνοπτικές διαδικασίες και χειρουργική ακρίβεια αποδείχτηκε...χρυσός. Ιδανικό για τους fans του "Heartwork αλλά και του "Necroticism - Descanting The Insalubrious" με κοφτερά riff αλλά και πιασάρικές, για τα δεδομένα του ήχου, μελωδίες. Τεχνικό, σφιχτοδεμένο με καθαρό και σύγχρονο ήχο φαντάζει σαν την ιδανική συνέχεια της πορείας των Βρετανών που διακόπηκε τόσο άδικα.
 
Essential Songs: "Thrasher's Abbatoir", "Unfit For Human Consumption"
Check Also: -
 
Γιάννης Βόλκας
44
Label: Trailblazer Records
Release Date: 10/01/2014
Genre: Progressive Metal
Need - Orvam: A Song For Home
Εκ της Αγίας Prog Metal τριάδας, οι Fates Warning είναι η κορυφή εκείνη με τα λιγοστά τέκνα. Το να βρίσκουμε ένα από τα φοβερότερα εξ αυτών σε ελληνικό έδαφος είναι αρκούντως ταιριαστό. Αν βάλεις στην εξίσωση και Nevermore, γίνεσαι γαλανόλευκος ωσάν αμπέλι και καράβι. Με το "Orvam", οι Need έκαναν ένα ολικό λίφτινγκ και πανηγυρικά - όσο και απροσδόκητα - αναδείχθηκαν ηγέτες μιας ολόκληρης σκηνής, της οποίας τώρα περιμένουμε τις διακλαδώσεις. Πρόκειται για δίσκο ονείρωξη κάθε προγκμεταλλά που ανδρώθηκε στα '90s. Η τεχνική και η πολυπλοκότητα είναι τα μέσα, ωστόσο το συναίσθημα είναι το κυρίαρχο ζητούμενο. Η κορύφωση που επέρχεται με το μονόπρακτο "Hotel Oniro", ακολουθούμενο από το 18-λεπτο ομώνυμο έπος είναι από τα πιο ανατριχιαστικά πράγματα που ακούσαμε μέσα στη δεκαετία. Πού να το ξέραμε πως είχαν μέσα τους και δεύτερο εξίσου φοβερό δημιούργημα, όπως διαπιστώσαμε τρία χρόνια αργότερα...
 
Essential Songs: "Mother Madness", "Orvam"
Check Also: "Hegaiamas: A Song For Freedom" (2017)
 
Μάνος Πατεράκης
45
Label: Nuclear Blast
Release Date: 03/02/2014
Genre: Black Metal
Behemoth - The Satanist
Ένας δίσκος ορόσημο. Όχι για το μουσικό είδος, αλλά για τους Πολωνούς και ιδίως για τον Nergal. Τώρα θα μου πεις αν δεν είχε περάσει την περιπέτεια της υγείας του, θα αναφέραμε το "The Satanist" εδώ; Θεωρώ πως ναι. Μπορεί η επιστροφή του αρχηγού τους να έδωσε επιπλέον βαρύτητα στην κυκλοφορία, είναι όμως εκείνη που διαμόρφωσε εν πολλοίς το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Και για να το θέσω πιο σωστά, η διαδικασία της επιστροφής του. Βγάζεις το "Evangelion", είσαι στα ντουζένια σου εμπορικά και καλλιτεχνικά και σου σκάει η αρρώστια. Όχι μόνο την ξεπερνάς, αλλά το πράττεις και με εντυπωσιακές στιγμές. Όπως το ροκάδικο σόλο του "Messe Noire" και τα εν δυνάμει βλάσφημα χιτάκια. Αν υπάρχουν ελάχιστες μπάντες στον ακραίο χώρο που να συνδυάζουν εμπορικότητα με ποιότητα, οι Behemoth είναι σίγουρα μια από αυτές.
 
Check Also: "I Loved You At Your Darkest" (2018)
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
46
Label: Norma Evangelium Diaboli
Release Date: 13/03/2014
Genre: Death/ Black Metal
Teitanblood - Death
Το τι ήταν ικανοί να κάνουν οι Teitanblood είχε φανεί στο "Seven Chalices". Απλά με το "Death" έφεραν το death/black των Blasphemy, Archgoat, Von κτλ σε ένα βάθρο που τρομάζει το ύψος του. Μεταλικά αν το δεις, το "Sleeping Throats Of The Antichrist" και μόνο, με το αργό και βασανιστικό σούρσιμο των riff σε ξεπατώνει. Αλλά ο δίσκος δεν είναι απλά κάτι για να ακούσεις, να γουστάρεις και άλλα συναφή. Είναι ένα βίωμα, μια εμπειρία ζωής. Σε βουτάει στο θειάφι, στην πυρωμένη κόλαση και σε αφήνει εκεί να ασφυκτιείς. Πελεκάει κάθε τι ανθρώπινο ή θετικό υπάρχει εμπρός του. Σαν να έχεις πάρει ένα σκουριασμένο τρίφτη και με μανία να αποφλοιώνεις οιοδήποτε φωτεινό, ζωντανό ή χαρούμενο. Τα απομεινάρια μένουν και πετάγονται στις φλόγες όπου αυτάρεσκα το Ισπανικό δίδυμο μουγκρίζει από ηδονή. Ο Θάνατος από έπηλυς γίνεται Άναξ.
 
Check Also: "The Baneful Choir" (2019)
 
Γιάννης Δούκας
47
Label: Century Media
Release Date: 22/04/2014
Genre: Extreme Metal
Triptykon - Melana Chasmata
Το σκοτάδι προϋπήρχε του φωτός. Είτε μιλάμε για μελανές οπές είτε για τον ψυχισμό του ανθρώπου, αμφότερα παραμένουν αχαρτογράφητα σε σημαντικό βαθμό. Εκτός αν είσαι Καλλιτέχνης. Αν έχεις τη δύναμη να συγκλονίσεις. Αν μπορείς με τα Έργα σου να ωθήσεις τον άνθρωπο σε μια καταβύθιση του Είναι του. Τέτοιος είναι ο Tom G. Warrior. Αφού κυκλοφόρησε ένα από τα ντεμπούτα της δεκαετίας, επανήλθε. Εμείς, με δέος και βλέμμα γεμάτο τρόμο, περιμέναμε τον προφήτη να μιλήσει. Βουβοί και σαστισμένοι είδαμε τη μυθική του κληρονομιά, λαξευμένη μέσω Μονοθεϊστικών διδαχών, να παρελαύνει μπροστά μας. Εδώ δεν υπάρχουν λυτρωτικές διαφυγές. Μόνο χάσματα. Εδώ δεν υπάρχει σωτηρία, παρά μόνο άσκηση. Εδώ έγκειται ένα θεϊκό όραμα, που μπορεί το σώμα του να ενταφιάστηκε έξι χρόνια πριν, το πνεύμα του όμως, εκείνο τον Απρίλιο, ενθρονίστηκε υπό τα άστρα. Εδώ υφίσταται η κορύφωση της Τρίτης Πράξης. Ευχαριστούμε, ξανά.
 
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
48
Label: AFM
Release Date: 26/09/2014
Genre: Progressive Metal
Evergrey - Hymns For The Broken
Μετά από κάποιες όχι και τόσο δυνατές κυκλοφορίες, η επιστροφή δυο σημαντικών μελών (Danhage και Ekdahl) ήταν εκείνη που τελικά σηματοδότησε την επιστροφή των Evergrey στην κανονικότητα και την κυκλοφορία ενός δίσκου που στέκεται άνετα πλάι στις πολύ καλές δουλειές του παρελθόντος. Το "Hymns For The Broken" είναι γεμάτο συναίσθημα, ένταση και πάθος. Το prog υπόβαθρο διατηρείται σε σημαντικό βαθμό, αλλά οι «εύκολες» μελωδίες του το καθιστούν αρκετά εμπορικό (με την καλή έννοια) και κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί και διευρύνει σημαντικά και τη δεκτικότητα των μη μυημένων ακροατών στις περιπετειώδης και δαιδαλώδεις συνθέσεις, όπως είναι τα "The Grand Collapse" και "The Aftermath". Ο χρόνος που πέρασε από την κυκλοφορία του δεν έχει αφαιρέσει τίποτα από την αρχική καλή εντύπωση, οπότε νομίζω πως μπορούμε πλέον να θεωρούμε το εν λόγω εγχείρημα ως ένα κλασικό άλμπουμ των Σουηδών, που ο κάθε οπαδός οφείλει να έχει στην κατοχή του.
 
Essential Songs: "A New Dawn", "Black Undertow"
Check Also: "The Storm Within" (2016), "The Atlantic" (2019)
 
Κώστας Πολύζος
49
Label: Century Media
Release Date: 28/10/2014
Genre: Melodic Death Metal
At the Gates - At War With Reality
Επιδραστικοί όσο ελάχιστα συγκροτήματα, οι At the Gates μέσα σε τέσσερις διαδοχικές χρόνιες μας παρέδωσαν τέσσερα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της δεκαετίας του 1990. Η διάλυσή τους και η μετέπειτα πορεία των μελών τους, τους καθιέρωσε ως το "Ιερό Δισκοπότηρο" της σκηνής του Göteborg, αφού κανείς δεν περίμενε πως θα έχουμε ποτέ ξανά την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά, πόσο μάλλον να κυκλοφορήσουν νέα μουσική. Δεκαεννιά χρόνια μετά το "Slaughter Of The Soul" λοιπόν, το "At War With Reality" αποτέλεσε μια θριαμβευτική επιστροφή αφού το συγκρότημα κατάφερε να ξεπεράσει όλες μας τις προσδοκίες παραδίδοντας μας έναν άψογο δίσκο αγνού σουηδικού death metal. Είτε από άποψη μελωδιών, είτε από άποψη ωμότητας, συνθετικά κι εκτελεστικά πρόκειται για ένα ασύλληπτο άλμπουμ, ενώ ο Tomas Lindberg αποδεικνύει για ακόμη μία φορά γιατί θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων ερμηνευτών και στιχουργών στην ιστορία του ακραίου ήχου.
 
Check Also: "To Drink From The Night Itself" (2018)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
50
Label: Code666
Release Date: 22/12/2014
Genre: Avant-Garde Metal
Hail Spirit Noir - Oi Magoi
Η δεύτερη κυκλοφορία των Hail Spirit Noir συνοψίζει ιδανικά το όραμά τους. Ένα όραμα, που αποτελεί απόρροια μιας ευφυούς και ευφάνταστης αναζήτησης για μια πηγαία καλλιτεχνική έκφραση. Οι Θεσσαλονικείς, άφησαν το (σατυρικό) όργιο μεταξύ φαινομενικά ετερόκλητων επιρροών να ηχεί πιο αχαλίνωτο στη δεύτερη δουλειά τους, με ένα αποτέλεσμα που δοξάζει τη ρηξικέλευθη αντίληψη περί προόδου. Οι Μάγοι, δεν φέρνουν μόνο τον θάνατο επί Γης, αλλά και έναν διονυσιακό συγκερασμό προοδευτικού και ψυχεδελικού rock με εξωτικό black metal. "Blackness comes, colors go". Λοξοκοιτάζοντας την επιρροή συγκροτημάτων όπως οι Sigh, αλλά και οι Abigor, ενσωματώνουν μια αισθητική εμποτισμένη από βαλκανικό αλλά και εγχώριο φολκλόρ, συνθέτοντας ένα δίσκο που, ρισκάροντας, υπερβαίνει τα επιμέρους. Μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της εγχώριας σκηνής, αλλά κυρίως, ένας δίσκος από μια μπάντα που κέρδισε τη δικαιωματική της θέση στο πάνθεον του σύγχρονου ακραίου ήχου. Χαίρε Πνεύμα Σκοτεινό!
 
Essential Songs: "Satan Is Time", "The Mermaid"
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
51
Label: Peaceville
Release Date: 16/03/2015
Genre: Αvant-Garde Black Metal
Dodheimsgard - A Umbra Omega
Υπάρχει ένα μέρος που αποκαλείται πραγματικότητα. Κρυφό από όλους. Μπορείς μόνο να το προσεγγίσεις μέσω της τρέλας, αλλά δεν υπάρχει γυρισμός. Ένα μέρος όπου κρύβεται ο Διάβολος, πέραν της Μοναδικότητας, όπου όσα έχασες είναι εκεί και σε περιμένουν. Εκεί που, πίσω από κοσμική τέφρα, σε περιμένει ένας εαυτός αλλιώτικος. Ευτυχώς, αν και οι DHG άργησαν μόνο οκτώ χρόνια και 63 δευτερόλεπτα, όπως εξαιρετικά είχε συνοψίσει ο Αντώνης Κονδύλης στην παρουσίαση του δίσκου, τελικά μας οδήγησαν σε αυτό το μέρος. Έκτοτε, ο χωροχρόνος καμπυλώθηκε. "Time Without limit, eternity in a minute", όπως βγήκαν οι λέξεις από το εξωγήινο λαρύγγι του Aldrahn.
 
Υμνώ τον αρχιτέκτονα του Σκότους Vicotnik, του οποίου ο παλμός χτυπά απελευθερωμένος, ώστε τόσο μακριά στη διαδρομή του, να αποδομήσει την Τέχνη του μέσω παρανοϊκής έμπνευσης, επαναπροσδιορίζοντας τη μέσω της Γένεσης αυτών των συνθέσεων. Κάθε ακρόαση, αφηρημένα, ερυθρά, παντοτινά δάκρυα.
 
Essential Songs: "God Protocol Axiom", "The Unlocking"
Check Also: -
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
52
Label: Century Media
Release Date: 20/04/2015
Genre: Black 'n' Roll
Tribulation - The Children Of The Night
Θεωρώντας δεδομένο ότι το black metal ταυτοποιείται κυρίως με αισθητικούς όρους, και όχι τόσο με βάση μουσικές τεχνικές, μπορούμε να πούμε ότι ο τρίτος δίσκος των Σουηδών είναι πάρα πολύ κοντά στο είδος, αφού πρόκειται για ένα σκοτεινό αριστούργημα που χρωστάει πολλά στους Dissection, στους Satyricon και στους Celtic Frost. Παράλληλα όμως, πρόκειται για μια δουλειά με έντονες NWOBHM ρίζες οι οποίες μπλέκονται περίτεχνα με γοτθικά πλήκτρα και prog πειραματισμούς, καταλήγοντας σε ένα άλμπουμ που κερδίζει έξτρα πόντους λόγω του παλιομοδίτικου αέρα που τον διαπνέει. Αφήνοντας τελείως πίσω τους το death metal παρελθόν τους, οι Tribulation έδειξαν εδώ έτοιμοι να αποτελέσουν το επόμενο "big thing" στον χώρο του ακραίου ήχου. Παρόλο που η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών, το "The Children Of The Night" παραμένει ένα σημαντικό επίτευγμα από ένα συγκρότημα που μάλλον δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα.
 
Essential Songs: "Strange Gateways Beckon", "Melancholia"
Check Also: "The Formulas of Death" (2013), "Down Below" (2018)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
53
Label: Prophecy Productions
Release Date: 08/05/2015
Genre: Progressive black metal
Arcturus - Arcturian
Αρκεί το λιγότερο σπουδαίο άλμπουμ μιας μπάντας να μπαίνει σε μια λίστα με τα καλύτερα μιας ολόκληρης δεκαετίας; Όταν η μπάντα είναι οι Arcturus, ναι, αρκεί. Το "Arcturian" εξάλλου είναι ένας δίσκος που υπενθύμισε ή επικύρωσε την αίσθηση ότι, ίσως κανένα άλλο γκρουπ δεν κατάφερε ποτέ να παντρέψει τις σκοτεινές τέχνες με την προοδευτικότητα τόσο αρμονικά. Πέραν του στοιχείου της έκπληξης, ότι άλλο θα περίμενε ένας οπαδός των Arcturus βρίσκεται εδώ, το συμπαντικό όραμα, οι φανταστικές ενορχηστρώσεις του Sverd, τα πιο-χαρακτηριστικά-δεν-γίνεται τύμπανα του Hellhammer, η αμίμητη θεατρικότητα της φωνής του ICS Vortex… κυρίως, μια σειρά από πολύ ωραία τραγούδια που επιβεβαιώνουν, για ακόμα μια φορά, ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει τη θέση των Νορβηγών αυτών ταξιδευτών. Μέχρι την επόμενη!
 
Essential songs: "The Arcturian Sign", "Demon"
Check also: -
 
Αντώνης Καλαμούτσος
54
Label: Inside Out
Release Date: 25/05/2015
Genre: Progressive Metal
Leprous - The Congregation
Προσωπικά οι Leprous είναι για μένα η μπάντα της δεκαετίας που έφυγε. Με μόλις έναν δίσκο εκτός αυτής, κατάφεραν να κάνουν το απόλυτο, κυκλοφορώντας δίσκους που έχαιραν αυξανόμενης αποδοχής από ένα μεγάλο ποσοστό των υγιώς σκεπτόμενων ακροατών σε ολόκληρο το φάσμα της metal μουσικής. Σαφώς και οι συνθέσεις τους έχουν έναν progressive χαρακτήρα, Ωστόσο, συνθετικά, θα τους τοποθετήσω πιο κοντά στους Radiohead, παρά στους Dream Theater, ένα τυπικό παράδειγμα progressive metal μπάντας. Αυτό, διότι, δεν επιχειρούν με την αποδεδειγμένα υψηλή τεχνική τους κατάρτιση να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλά προσθέτουν εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται σε κάθε σύνθεση, χωρίς να την υπερφορτώνουν. Έτσι, δίνουν έναν πιο εγκεφαλικό χαρακτήρα στο τελικό αποτέλεσμα, ο οποίος αφομοιώνεται πιο εύκολα από τις υψηλές συχνότητες της φωνής του Einar, ο οποίος δεν διστάζει να δανειστει στοιχεία ακόμα και από την pop μουσική. Εύκολα στη λίστα αυτή θα μπορούσαν να είναι και οι πέντε δίσκοι των Leprous, κάτι που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο στο οποίο κινούνται όλοι τους.
 
Essential Songs: "Red", "The Price"
Check Also: "Malina" (2017), "Coal" (2013)
 
Άλκης Κοροβέσης
55
Label: Nuclear Blast
Release Date: 24/07/2015
Genre: Thrash Metal
Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Το ημερολόγιο έγραφε 27/6/2012, όταν ο Randy Blythe συνελήφθη από την τσέχικη αστυνομία. Κατηγορούμενος για τον θάνατο του Daniel Nosek, ο οποίος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τη σκηνή σε συναυλία των Lamb Of God δύο χρόνια νωρίτερα, ο Blythe έμεινε κρατούμενος για πέντε βδομάδες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά του. Αυτές οι εμπειρίες θα ήταν αδύνατο να μην βρουν το δρόμο τους για την έβδομη δουλειά του σχήματος. Βρίσκονται διάσπαρτα σε στίχους και στα "my hands are painted red!" ξεσπάσματα του τρομερού "512" και στη στιβαρή ερμηνεία του "Overlord". Οι Lamb Of God του "Sturm Und Drang" είναι οι ίδιοι που καθιερώθηκαν μια δεκαετία πίσω με τα "Ashes Of The Wake" και "Sacrament". Εδώ παρουσιάζονται μεγαλύτεροι και ωριμότεροι, αλλά με την ίδια αμείωτη οργή.
 
Essential Tracks: "512", "Embers"
Check Also: "Resolution" (2012)
 
Αντώνης Μαρίνης
56
Label: Warner
Release Date: 21/08/2015
Genre: Modern Metal
Disturbed - Immortalized
Μετά από μια εκθαμβωτική πορεία στα '00s, με τέσσερα καταπληκτικά άλμπουμ και μερικές δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις, η αρχή των '10s αποτέλεσε μια απότομη προσγείωση για τους Disturbed, καθώς το μέτριο "Asylum" του 2010 ακολούθησε ένα αόριστο hiatus, προϊόν του burnout που επήλθε σε προσωπικό και δημιουργικό επίπεδο. Όμως, ακόμα και να μην υπήρχαν οι δεδομένες συνθήκες κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τι θα συνέβαινε όταν ανακοίνωναν την επιστροφή τους με νέο άλμπουμ το 2015, καθώς το "Immortalized" εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τους Disturbed στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Και μπορεί για αυτό να ευθύνεται η τρομακτική επιτυχία που είχε η - υπέροχη ό,τι κι αν λέτε - διασκευή στο "Sound Of Silence" (μετρώντας ήδη πάνω από μισό δισεκατομμύριο views στο youtube), αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι το "Immortalized" παραμένει ένα άλμπουμ γεμάτο με riffάρες, groove, refrainάρες, ταυτότητα και όλα τα συναφή συστατικά που καθιστούν μια δουλειά εξαιρετική στο σύνολό της.
 
Essential Songs: "The Vengeful One", "The Light"
Check Also: "Evolution" (2018)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
57
Label: Nuclear Blast
Release Date: 04/09/2015
Genre: Melodic Death Metal
Amorphis - Under The Red Cloud
Η κοιλιά που έκαναν με δύο σερί μάλιστα δίσκους, "The Beginning Of Times" και κυρίως με το "Circle", με έκανε να τους περιμένω στη γωνία. Ευτυχώς αποχώρησα με ελαφρά πηδηματάκια από κει και με σιχτίρισα που προς στιγμήν αμφέβαλα για αυτούς. Ξανάγραψαν τραγουδάρες, ξαναβούτηξαν εννοείται στο αστείρευτο πηγάδι της Kalevala και με μοναδική μαεστρία ισορρόπησαν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους: δύναμη, μελωδία, καφρίλα, φολκ και προγκ περάσματα. Έδωσαν ρόλο πρωταγωνιστή στα πλήκτρα και αυτή η κίνηση, τους δικαίωσε και με το παραπάνω. Αν και τους θεωρώ μπάντα συνόλου και όχι μονάδων, θα σταθώ σε δύο εξ αυτών: στον Santeri Kallio (keyboards) που έγραψε τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου και στον Tomi Joutsen που με τα φωνητικά του, ειδικά στα growls, τον στιγμάτησε. Και αυτό το αστείο με τα bonus τραγούδια, καιρός να σταματήσει ε;
 
Essential Songs: "The Four Wise Ones", "Winter's Sleep"
Check Also: "Queen Of Time" (2018)
 
Πάνος Ζαρκαδούλας
58
Label: Parlophone 
Release Date: 09/04/2015 
Genre: Heavy Metal
Iron Maiden - The Book Of Souls
Το πιο πρόσφατο πόνημα της Σιδηράς Παρθένου υπήρξε κάτι παραπάνω από απλώς το 16ο άλμπουμ μιας από τις πιο ιστορικές κι επιτυχημένες μπάντες του σκληρού ήχου. Ξεπερνώντας ποιοτικά κατά κράτος το - μάλλον μέτριο - "The Final Frontier" και με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει παρουσιάσει δίσκος των Βρετανών, το "Book Of Souls" αποτέλεσε έναν ακόμη θρίαμβο της αδιάσπαστης εξάδας, αλλά κυρίως του Bruce Dickinson. Ο τελευταίος, άλλωστε, αντιμετώπισε και ξεπέρασε ένα σημαντικότατο πρόβλημα υγείας, επανερχόμενος με μερικές από τις πιο ξεχωριστές post-'00s ερμηνείες του κι έχοντας συνθέσει την πλειονότητα των πιο ενδιαφέρουσων στιγμών του άλμπουμ, όντας δικαίως η εξέχουσα περσόνα αυτού. Κατά τα λοιπά, το γνωστό συνθετικό μοτίβο της μπάντας από το "Brave New World" κι έπειτα, λειτουργεί εδώ και πάλι, χαρίζοντας μας πιθανότατα τη δεύτερη καλύτερη δουλειά τους από το reunion κι έπειτα, γεγονός που, αν μη τι άλλο, έχει τη δική του σημασία κρινόμενο τόσο εντός όσο κι εκτός της πλούσιας δισκογραφίας τους.
 
Essential Songs: "If Eternity Should Fail", "Empire Of The Clouds"
Check Also: "The Final Frontier" (2010)
 
Σπύρος Κούκας
59
Label: Northern Heritage
Release Date: 04/09/2015
Genre: Black Metal
Mgla - Exercises In Futility
Ο τρίτος δίσκος των Πολωνών έμελε να είναι αυτός που θα τους κάνει γνωστούς στους πάντες αφού η κυκλοφορία του τους τοποθέτησε ανάμεσα στους κορυφαίους του είδους, αλλά και στο στόχαστρο πολλών ακροατών αφού, μαζί με τη διασημότητα, ήρθε στην επιφάνεια και το αρκετά αμφιλεγόμενο πολιτικό τους υπόβαθρο. Αυτό φυσικά δεν υποβιβάζει το γεγονός πως το "Exercises In Futility" είναι κατά κοινή ομολογία ένας από τους καλύτερους extreme δίσκους της δεκαετίας. Πατώντας γερά στο ηχητικό όραμα της νορβηγικής σκηνής των αρχών της δεκαετίας του 1990, το συγκρότημα προσέγγισε το ορθόδοξο black metal με μια mid-tempo μελωδική, στα όρια του rock, διάθεση ώστε να ξεδιπλώσει τις νιχιλιστικές του ανησυχίες. Το αποτέλεσμα ήταν ένα απολύτως αναζωογονητικό άλμπουμ που συνεχίζει μέχρι σήμερα να συγκινεί χάρη στην ευθύτητα και την κατάμαυρη απλότητά του.
 
Check Also: "With Hearts Toward None" (2012), "Age Of Excuse" (2019)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
60
Label: Abraxan Hymns
Release Date: 18/12/2015
Genre: Stoner Metal
Baroness - Purple
Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι επίτευγμα για τους Baroness, από τη στιγμή που η μισή μπάντα παραιτήθηκε μετά το σοβαρότατο ατύχημα που είχαν όλοι μαζί στην Αγγλία. Με εντελώς νέο rhythm section λοιπόν, κάθησαν και συνέθεσαν και ηχογράφησαν δέκα κομμάτια σε πιο rock και μελωδική προσέγγιση, με πολύ ωραία hooks, απομακρυνόμενοι από τον stoner και τον metal ήχο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα πολύ ωραία φωνητικά του ιθύνοντα νου John Blaizley, ο οποίος έχει κάνει και το εξώφυλλο, που σε συνδυασμό με την παραγωγή βοηθάνε σε αυτή τη rock αίσθηση που προανέφερα. Μόνη παρασπονδία, το πολύ ισχυρό επίπεδο έντασης - έπρεπε να είναι λίγο χαμηλότερη. Περάσανε πολλά εκείνη την περίοδο, αλλά από αγκάθι βγήκε ρόδο. Με αυτή τη δισκάρα, που μάλλον είναι η αγαπημένη μου δουλειά τους, οι Baroness έδειξαν ότι μόνο ξεγραμμένοι δεν είναι.
 
Essential Songs: "Chlorine & Wine", "Shock Me"
Check Also: "Yellow & Green" (2012)
 
Παντελής Κουρέλης
61
Label: Profound Lore
Release Date 25/03/2016
Genre: Black/Sludge
Cobalt - Slow Forever
Είναι άραγε εύκολο να ξεπεράσεις ένα αριστούργημα σαν το "Gin", όταν χάνεις το 50% των μελών της μπάντας, δηλαδή μόνο τον τραγουδιστή στην προκειμένη περίπτωση; Η αλήθεια είναι ότι αποδείχθηκε δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι Cobalt, δηλαδή ο τελείως βλαμμένος Erik Wunder, έχοντας ως πυξίδα μια προσωπική ερμηνεία για το εστί black metal, κυκλοφορεί -κυριολεκτικά και μεταφορικά- έναν επικών διαστάσεων διπλό δίσκο στριμώχνοντας μέσα στο μίγμα βιτριόλι, οξύ, γαστρικά υγρά με sludge και ότι απέμεινε από Satyricon. Οι Αμερικάνοι διαμόρφωσαν κατά 100% ένα προσωπικό ήχο που ισορροπεί μεταξύ ψυχρής ωμότητας και εύπεπτης ηδυμέλειας (γλυκό άκουσμα). Το "Slow Forever" είναι υπερβατικό των στενών ορίων που του θέτει το είδος και αποτελεί απλά ένα ακατέργαστο, επιβλητικό και ανεπανάληπτο «βαναυσούργημα». Η δεκαετία που μας πέρασε έχει τελικά μερικά καλά κρυμμένα μυστικά, που μας ανανεώνουν την πίστη μας στη δημιουργικότητα της ακραίας μουσικής.
 
Essential Songs: "Ruiner", "Final Will"
Check Also: -
 
Νικόλας Ρώσσης
62
Label: Indie Recordings
Release Date: 08/04/2016
Genre: Post-Metal
Cult Of Luna & Julie Christmas - Mariner
Κι ενώ στην εποχή μας κυκλοφορούν πολλές χιλιάδες δίσκων κάθε χρόνο, το "Mariner" είναι ένα από τα λίγα άλμπουμ που μπόρεσε να φαίνεται κλασικό από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Υπάρχει λόγος - κι αυτός δεν είναι απλώς η σύμπραξη των κορυφαίων του είδους τους. Είναι η απίστευτη χημεία και η εκρηκτική έμπνευση ενός οράματος που ποτίζει κάθε δευτερόλεπτο του άλμπουμ, με τρόπο που είναι αδύνατον να κρυφτεί ή να περιοριστεί. Οι Cult Of Luna στρέφουν το βλέμμα τους στο σύμπαν και η Julie Christmas - με ερμηνείες ζωής - χαρτογραφεί κάθε γωνιά ενός άγνωστου κόσμου. Το διάστημα γέμισε με τα πελώρια riff, τις ηλεκτρονικές πινελιές, τα αφάνταστα ταξίδια και τις απανωτές ανατριχίλες ενός τιτάνιου post metal που οριοθετεί τα ανώτατα όρια ενός ολόκληρου genre και, πιθανόν, συμβολίζει την τελείωση του.
 
Essential songs: "A Greater Call", "The Wreck Of S.S Needle"
Check also: "Vertikal" (2013), "A Dawn To Fear" (2019)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
63
Label: Earache 
Release Date: 06/05/2016 
Genre: Progressive Thrash Metal
Vektor - Terminal Redux
Κρίνοντας καθαρά μουσικά, οι Vektor μπορούν να συγκαταλέγονται στις πιο ξεχωριστές και ικανές μπάντες που αναδείχθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, με το ταλέντο του πολυπράγμονα mainman David Di Santo και το καλοκουρδισμένο lineup που είχε συγκεντρώσει γύρω του να εντυπωσιάζουν τόσο στουντιακά, όσο και σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων. Έτσι, το "Terminal Redux" φαντάζει πια ως το ζενίθ μιας πορείας που ανακόπηκε για όλους τους λάθος λόγους, το δημιουργικό αποκορύφωμα των συνθετικών κι εκτελεστικών ικανοτήτων τους κι ένα μουσικό χωνευτήρι ειδών (prog, tech-speed/thrash, death, black) που όμοιο του δύσκολα συναντούσαμε. Τα βιτριολικά φωνητικά του Di Santo μοιάζουν πιο χαλιναγωγημένα από ποτέ (με το σχεδόν semi-ballad "Collapse" να το επιβεβαιώνει), οι σχιζοειδείς συνθέσεις διαστρικού τρόμου (ως αντικατοπτρισμός του υπέροχου εξωφύλλου) μπορούν να κριθούν ως τουλάχιστον πολυδιάστατες, παρουσιάζοντας ένα εύρος επιρροών και μια συνέπεια που τοποθετούν το πιο πρόσφατο - κι ελπίζουμε όχι ύστατο - πόνημα τους στα must have έργα του σκληρού ήχου - και όχι μόνο για τα κοντινά ακόμη '10s.
 
Essential Songs : "LCD (Liquid Crystal Disease)", "Collapse", "Recharging The Void"
Check Also : "Outer Isolation" (2011)
 
Σπύρος Κούκας
64
Label: Roadrunner
Release Date: 17/06/2016
Genre: Heavy/Prog Metal
Gojira - Magma
Αν θα έπρεπε να επιλέξω μία metal μπάντα που προόδευσε ουσιαστικά την προηγούμενη δεκαετία (με γνώμονα και την εμπορική απήχηση), κατευθείαν θα απαντούσα τους Gojira και ο λόγος θα ήταν το "Magma". Προφανώς και οι Gojira δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά το 2016, αλλά για μια δεκαπενταετία έχτιζαν βήμα-βήμα την καριέρα τους με εξαιρετικές δουλειές όπως το "The Way Of All Flesh" (2008) και το "L'Enfant Sauvage" (2012). Με το "Magma" όμως οι Gojira επιχείρησαν μια πιο «mainstream» στροφή στον ήχο τους, χωρίς να κάνουν ιδιαίτερες εκπτώσεις στη σκληράδα τους και τον χαρακτήρα τους και όχι μόνο το κατάφεραν επί προσωπικού επιπέδου, αλλά κυρίως έδωσαν και μια απαραίτητη ανανεωτική πνοή στο εμπορικό metal, πηγαινοντάς το ένα βήμα παραπέρα. Αυτό το βήμα συμπυκνώνεται χαρακτηριστικά στο single "Silvera", μία από τις εντυπωσιακότερες συνθέσεις σύγχρονου σκληρού ήχου της περασμένης δεκαετίας.
 
Essential Songs: "Silvera", "Only Pain"
Check Also: "L' Enfant Sauvage" (2012)
 
Γιάννης Κοτζιάς
65
Label: Inside Out
Release Date: 01/07/2016
Genre: Progressive Metal
Fates Warning - Theories Of Flight
To "Darkness In A Different Light", ένας δίσκος που οι οπαδοί των Fates Warning περίμεναν σχεδόν μια δεκαετία, περισσότερα άνοιξε την όρεξη παρά ικανοποίησε τις ορέξεις τους (μας). Όντας ένα από τα πιο έμπιστα metal σχήματα όμως, η επιστροφή τους με το "Theories Of Flight" επανέφερε τόσο το συγκρότημα όσο και τις καρδιές μας στη θέση τους. Δεν είναι το "Darkness In A Different Light" κακός δίσκος, απλά είναι τόσο καλύτερα όλα τα υπόλοιπα και ανάμεσά τους και το "Theories Of Flight". Ένας δίσκος ο οποίος βρίσκει τους Fates σε μια πιο metal κατεύθυνση, η οποία φαίνεται στα riffs αλλά κυρίως στο drumming του Jarzombek. Οι φωνητικές γραμμές του Alder όμως σε συνδυασμό με τα πιο μελωδικά, floyd-ικά, σημεία του δίσκου είναι αρκετά ώστε να προκαλέσουν την επιθυμητή «ανατριχίλα» στην οποία μας έχουν συνηθίσει οι Fates Warning.
 
Essential Songs: From The Rooftops, "The Light And Shade Of Things"
Check Also: "Darkness In A Different Light" (2013)
 
Γιάννης Βόλκας
66
Label: Inside Out
Release Date: 09/09/2016
Genre: Progressive
Devin Townsend Project - Transcendence
Ο Devin Townsend είναι το δώρο του Καναδά στην ανθρωπότητα. Ιδιοφυΐα. Παιχτούρης. Διασκεδαστής. Συνθέτης. Ενορχηστρωτής. Παραγωγός, αλλά και υπερπαραγωγικός. . Όλα στον υπερθετικό. Στα όρια της τρέλας. Και όλα του βγαίνουν τόσο φυσικά, σχεδόν χωρίς να καταβάλει προσπάθεια για να δημιουργήσει κάτι τόσο πλήρες. Το «Transcendence» είναι ακριβώς αυτό που λέει: υπερβατικό. Στα αυλάκια του δίσκου περικλείεται ολόκληρο το progressive metal, όλες οι εκφάνσεις του και όλα τα συναισθήματα που μπορεί να σου δημιουργήσει. Ο Devin είναι μια κατηγορία από μόνος του και ως control freak τα κάνει φυσικά όλα μόνος του, αλλά έτσι για να δει πως είναι, στο «Transcendence» χαλάρωσε λιγάκι και επέτρεψε στους συνεργάτες του να πουν και αυτοί το κομμάτι τους και να συνεισφέρουν δημιουργικά. Το αποτέλεσμα του πειράματος; Ένας ακόμα αψεγάδιαστος και αξιοζήλευτος δίσκος, όπως όλα τα άλμπουμ του Devin άλλωστε.
 
Essential Songs: "Stormbending", "Offer Your Light"
Check Also: "Epicloud" (2012), "Empath" (2019)
 
Νικόλας Ρώσσης
67
Label: Debemur Morti Productions
Release Date: 16/09/2016
Genre: Atmosphetic Metal
In The Woods - Pure
Τα περισσότερα comebacks, revivals και reunions γίνονται για μια χούφτα δολάρια. Στην περίπτωση των In The Woods αυτό παραήταν κυριολεκτικό και επομένως δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε (πολύ) για αρπαχτούλα, έλλειψη ειλικρίνειας ή για εκμετάλλευση κάποιου νοσταλγικού συρμού. Παραδοσιακά, αυτού το είδους τα ανταμώματα δεν έχουν τίποτα καινούριο να προσφέρουν καλλιτεχνικά πέρα από μια περιστασιακή τέρψη και χαρά πριν χλιαρά προχωρήσουμε στο επόμενο ξεχασμένο γκρουπ που αγαπούσαμε πιτσιρικάδες. Η ανυποψίαστη επιστροφή, αν και άργησε, τους βρήκε ακριβώς εκεί που είχαν μείνει στα '90s. Το περίεργο με το «Pure» είναι ότι παραδόξως βγάζει νόημα. Φέρνει πράγματα στο τραπέζι. Δεν επαναπαύεται στις μαραμένες δάφνες του ατμομέταλ. Υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τα πεπατημένα των 90s, αλλά η έμπνευση των Νορβηγών κατάφερε να τους κρατήσει επίκαιρους δυο δεκαετίες μετά και να τους χώσει ακόμα και σε μια λίστα σαν και αυτή.
 
Essential Songs: "Transmission KRS", "Mystery of the Constellations"
Check Also: -
 
Νικόλας Ρώσσης
68
Label: Century Media
Release Date: 23/09/2016
Genre: Melodic Death Metal
Insomnium - Winter's Gate
Ο ήχος του χειμώνα. Από το εισαγωγικό drum-break μέχρι το σβήσιμο με την ακουστική κιθάρα, αυτός ο δίσκος βγάζει μια υπέροχη παγωνιά. Η viking θεματολογία μοιάζει προβλέψιμη, αλλά είναι τόσο ταιριαστή και προσεγμένη που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη. Οι lead κιθάρες κεντάνε με εκείνο τον υπέροχο σκανδιναβικό τρόπο. Τα οργισμένα ξεσπάσματα βγάζουν απόγνωση. Η κατάμαυρη ατμόσφαιρα ξανοίγει μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Μικρές αναλαμπές, θαρρείς μισοξεχασμένες μνήμες από μακρινές, χαρούμενες ημέρες. Η διαίρεση των σαράντα λεπτών σε κομμάτια δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Το "Winter's Gate" είναι μία ενιαία οντότητα, με αρχή, μέση και τέλος. Η ροή των θεμάτων και ο τρόπος που έρχονται οι κορυφώσεις αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Αναμφίβολα από τις κορυφαίες στιγμές στη δισκογραφία της μπάντας, αλλά και στον ευρύτερο χώρο του μελωδικό death γενικότερα.
 
Essential Tracks: "Winter's Gate"
Check Also: "One For Sorrow" (2011), "Shadows Of The Dying Sun" (2014)
 
Αντώνης Μαρίνης
69
Label: Neurot Recordings
Release Date: 23/09/2016
Genre: Post-Metal / Sludge Metal
Neurosis - Fire Within Fires
Οι Neurosis δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι μπάντα θρύλος και οι πατεράδες του είδους τους. Πολλοί τους αγαπούν, πολλοί τους αντιγράφουν, αλλά κανένας δεν τους έφτασε ποτέ. Δεν έχουν κυκλοφορήσει κάτι κακό, ούτε κάτι μέτριο. Ακούγονται από μουσικόφιλους διαφόρων ειδών και πάντα έχουν κάτι νέο και καινοτόμο να παρουσιάσουν. To έχω ξαναγράψει, αλλά καθώς αυτός ο δίσκος τους ήταν μικρός σε διάρκεια σε σχέση με το τι μας έχουν συνηθίσει, η μπάντα εδώ κατάφερε και χώρεσε σε σαράντα λεπτά τον απόλυτο πυρήνα, αυτό το σημείο που καίει, τη λάβα της μουσικής τους αυτών των τριάντα χρόνων. Με έναν πολύ αναμενόμενο και πιθανά απλό για αυτούς τρόπο, αλλά δίνοντας όλη τους την ψυχή. Με τον Steve Albini μαζί τους στο studio, αυτό το αριστούργημα έχει σκοτάδι, σαπίλα, έμπνευση, δύναμη, βάρος και βάθος.
 
Essential Songs: "Reach", "Bending Light"
Check Also: "Honor Found In Decay" (2012)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
70
Label: No Remorse
Release Date: 27/09/2016
Genre: Epic/Power Metal
Eternal Champion - The Armor Of Ire
Με την άνθηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον χώρου του underground, παραδοσιακού heavy metal, είναι αναπόφευκτο και βεβαίως ευτύχημα το γεγονός ότι υπάρχουν άλμπουμ και σχήματα καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να προσεγγίσουν ένα κάπως μεγαλύτερο ακροατήριο. Κυριότερα παραδείγματα αποτελούν οι κοντοχωριανοί για τα δεδομένα των Η.Π.Α. Visigoth και Eternal Champion, με κοινή συνισταμένη τον συνδυασμό του μοναδικού επικού συναισθήματος με κλασικές power metal φόρμες. To "The Armor Of Ire" των δεύτερων ξεχωρίζει για μια σειρά επιπλέον λόγων. Διαθέτει μοναδική ατμόσφαιρα, ικανή να σε μεταφέρει το λιγότερο στα '80s, αν όχι στο μεσαίωνα ή στα αρχαία χρόνια, τραγουδιστή με προσωπικότητα, σοβαρό υπόβαθρο και τρομακτική συνοχή. Η στόφα των Αμερικανών επιβεβαιώθηκε με την εμφάνισή τους πέρυσι στο Up The Hammers, ενώ εάν πρέπει να βρούμε κάτι αρνητικό, αυτό είναι η μικρή διάρκεια της έως τώρα μοναδικής ολοκληρωμένης δουλειάς τους.
 
Essential Songs: "I Am The Hammer", "Invoker"
Check Also: -
 
Θοδωρής Ξουρίδας
71
Label: Blackened Recordings
Release Date: 18/11/2016
Genre: Heavy Metal
Metallica - Hardwired...To Self - Destruct
Ωχ, μια καυτή πατάτα στα χέρια μου. Τι κάνει ο δίσκος αυτός σε ένα τέτοιο άρθρο; Είναι τόοοσο καλός που κέρδισε τη θέση του χωρίς βύσμα; Ξεκινάω κι ο…James βοηθός. Το θέμα με τη σπουδαιότερη/σημαντικότερη metal μπάντα του πλανήτη είναι το εξής: Όταν κυκλοφορεί κάτι εξαιρετικό ισοπεδώνει τους πάντες. Όταν κυκλοφορεί κάτι καλό, εξακολουθεί να είναι πολλά σκαλοπάτια άνω των αντίστοιχων καλών δίσκων από υποψήφιους Ιζνογκούντ. Οπότε μοιραία η σύγκριση γίνεται μεταξύ των δίσκων των Metallica. Ναι, δεν είναι το καλύτερό τους προφανώς. Έχει όμως τα εξής πλεονεκτήματα: Έναν Hetfield σε δαιμονιώδη κι απρόσμενη φόρμα και 4-5 συνθέσεις που μπαίνουν σε ένα ακόμα Best Of τους. Ναι, αν είχαν περικοπές στο άθροισμα των συνθέσεων θα μιλάγαμε για κάτι εξαιρετικό. Και ναι, αν το 7/10 των Metallica μπαίνει εδώ, είναι γιατί για τις άλλες μπάντες το "Hardwired..." είναι 9/10.
 
Essential Songs: "Halo On Fire", "Spit Out The Bone"
Check Also: -
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
72
Label: Self Released
Release Date: 10/01/2017
Genre: Progressive Metal
Need - Hegaiamas: A Song For Freedom
Ίσως η πιο χαρακτηριστική progressive metal στιγμή που έχει εξάγει η χώρα μας, μια δουλειά ανωτάτου επιπέδου, το "Hegaiamas: A Song For Freedom" πιστοποίησε την ποιοτική εξέλιξη των Need. To "Orvam: A Song For Home" (2014) έθεσε σταθερές βάσεις, τους έκανε και ευρύτερα γνωστούς στο prog κοινό (βλ. ProgPower USA) και ανέβασε πολύ ψηλά τις προσδοκίες για το επόμενο άλμπουμ. Oι Need πάτησαν πάνω στο concept του "Orvam" και έχτισαν μεν με τον ίδιο δομικό τρόπο το "Hegaiamas", με καλύτερη πρώτη ύλη όμως και μεγαλύτερη πλέον πείρα. Η παραγωγή ανέβηκε αισθητά επίπεδο, τo rhythm section έγινε ακόμα πιο στιβαρό, τα πλήκτρα πιο «ζεστά», τα κιθαριστικά θέματα πιο πορωτικά, η ερμηνεία πιο δυνατή. Μα κυρίως έλαμψε το songwriting σε στιγμές όπως το καταπληκτικό "Alltribe", το "Tilikum" και το οργιώδες ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, μια progressive ωδή στην ελευθερία.
 
Essential Songs: "Alltribe", "Hegaiamas"
Check Also: "Orvam: A Song For Home" (2014)
 
Γιάννης Κοτζιάς
73
Label: Inside Out
Release Date: 13/01/2017
Genre: Progressive Metal
Pain Of Salvation - In The Passing Light Of Day
Όσο κι αν τα δίδυμα "Road Salt" άλμπουμ ήταν θαυμάσια, ήταν εμφανές για αρκετά χρόνια ότι οι εκ των ηγετών του progressive metal των 00s, βρίσκονταν σε μια παρατεταμένη περίοδο σύγχυσης. Το "In The Passing Light Of Day" ήρθε για να ανακουφίσει τους παλιούς φίλους της μπάντας και να προειδοποιήσει ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη Pain Of Salvation, και μάλιστα ξεχωριστή. Ένα πολυσυλλεκτικό ηχητικά άλμπουμ - κι όχι μόνο επιστροφή στις metal ρίζες όπως επικοινωνήθηκε -, ένας Gildenlow κυνικός, θυμωμένος, εμπνευσμένος όπως (μας) πρέπει, ένα εξαιρετικό νέο line-up κι ο ταλαντούχος Ragnar Zolberg να έχει την πιο δυναμική παρουσία ενός No 2 που είδαμε ποτέ σε αυτήν την μπάντα, είναι όλα στοιχεία που υποδήλωσαν ότι οι Pain Of Salvation ξόρκισαν τα προβλήματα του παρελθόντος και σαλπάρουν για νέες κορυφές. Η επιστροφή στη φόρμα που, καλλιτεχνικά, δεν είχε ποτέ χαθεί πραγματικά.
 
Essential songs: "On A Tuesday", "The Passing Light Of Day"
Check also: "Road Salt One" (2010), "Road Salt Two" (2011)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
74
Label: Southern Lord Recordings
Release Date: 24/02/2017
Genre: Thrash/Crossover
Power Trip - Nightmare Logic
Τέξας μανία και thrash λατρεία! Οι νέοι ήρωες του ήχου κατάφεραν να ενώσουν Obituary, Sepultura, Cro Mags και D.R.I. κάνοντας ένα crossover απειλή για τον σβέρκο σας. Ότι ποιο πωρωτικό με τέρμα στο θεό αδρεναλίνη βγήκε στα 10s. Βασικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι Power Trip είναι το αντίστοιχο των αδελφών Cavalera και σία στις αρχές των 90ies. Δεν μιλάμε μόνο για τον ήχο αλλά και για τη μουσική και καλλιτεχνική αξία. Υπερβάλλουμε; Μάρτυρες μεταξύ άλλων η εισαγωγή στο "Soul Sacrifice', το υπερ hit "Executioner's Tax" αλλά και η γέφυρα στο ομώνυμο. Εκεί απλά δεν υπάρχει επιστροφή. Είτε γρήγορα μέρη είτε αργά, παντού γίνεται μακελειό. Solo; Σκέτη κόλαση! Κερασάκι δε, οι εξαιρετικοί στίχοι. Αλλά ειλικρινά με τέτοιο ξυλίκι το τελευταίο που προσέχεις είναι αυτό.
 
Essential Songs: "Soul Sacrifice", "Nightmare Logic"
Check Also: "Manifest Decimation" (2013)
 
Γιάννης Δούκας
75
Label: Reprise
Release Date: 31/03/2017
Genre: Heavy/Prog Metal
Mastodon - Emperor Of Sand
Οι Mastodon έχουν έναν -επιτρέψτε μου να πω- μαγικό τρόπο να διαχειρίζονται τις άσχημες καταστάσεις που ζουν και να τις μετατρέπουν σε φανταστικούς δίσκους. Το έκαναν στο "Crack The Skye", το ξαναέκαναν στο "The Hunter" και το έκαναν και εδώ. Αυτή τη φορά ο καρκίνος είναι το κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο δίσκος και τα βιώματα της ίδια της μπάντας σχετικά με αυτόν. Το "Emperor Of Sand" μουσικά δεν ξαφνιάζει. Η ποιότητά του όμως είναι αδιαμφισβήτητη. Τα περίεργα αλλά τόσο αρχοντικά riff, το φοβερό παίξιμο του Dailor, οι καταπληκτικές φωνητικές μελωδίες και οι τρεις τόσο διαφορετικές φωνές που όμως συνδυάζονται τόσο άψογα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον ακροατή άλλωστε ώστε να διαφωνήσει. Είναι όμως η απόγνωση του Sanders όταν τραγουδάει "give your life so I can breathe" στο "Clandestiny" που κάνεις δικό σου τον πόνο της μπάντας για αυτούς που χάθηκαν ή για εκείνους που νοσούν από τον «δαίμονα της γης». Όταν λοιπόν στην ήδη δοκιμασμένη συνταγή προσθέτεις με επιτυχία ένα τόσο δυνατό concept το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι καθηλωτικό.
 
Essential Songs: "Clandestiny", "Jaguar God",
Check Also: "The Hunter" (2011), "Cold Dark Place" (2017)
 
Κώστας Πολύζος
76
Label: Metal Blade
Release Date: 16/06/2017
Genre: Experimental Metal
Igorrr - Savage Sinusoid
Ο Gautier Serre είναι για μένα μια από τις καλλιτεχνικές προσωπικότητες που άνθισαν μέσα στη δεκαετία που πέρασε. Ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της, όταν και το προσωπικό του σχήμα, οι Igorrr, έλαβαν σάρκα και οστά ως ολοκληρωμένη μπάντα, κυκλοφορώντας και τον τρίτο δίσκο με τίτλο "Savage Sinusoid". Στον πιο αντιπροσωπευτικό και ποιοτικότερη δουλειά των Igorrr, θα συναντήσουμε ένα μοναδικό συνονθύλευμα - με την άριστη έννοια - EDM, breakcore, death metal, baroque μέχρι και βαλκανικής μουσικής, ικανό να εκνευρίσει οποιονδήποτε λάτρη των παραπάνω δεν επιδέχεται η μουσική του να χρησιμοποιείται σε πειραματισμούς. Για όσους έχουν αυτιά - ανοιχτά κατα προτίμηση - οι Igorrr και το "Savage Sinusoid" αποτελούν μια πρώτης τάξεως παίδεμα, αλλά και ουσιαστικού πειραματισμού, όχι απλώς για εντυπωσιασμό, που ενδεχομένως να κατηγορούνταν στις αρχές της καριέρας του ο Serre. Η συνέχεια του στη νέα δεκαετία συνεχίζεται με ένα επίσης άκρως ενδιαφέρον κεφάλαιο, δικαιολογώντας την παρουσία του εν λόγω δίσκου σε αυτή τη λίστα.
 
Essential Songs: "Houmous","Cheval"
Check Also: "Hallelujah"(2012)
 
Άλκης Κοροβέσης
77
Label: Peaceville
Release Date: 25/08/2017
Genre: Progressive Death Metal
Akercocke - Renaissance In Extremis
Οι Akercocke υπήρξαν από τις μεγάλες δυνάμεις της underground death metal σκηνής της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Και ενώ φαινόταν ότι θα πρωταγωνιστούσαν και την επόμενη δεκαετία, ήρθε η διάλυσή τους να γκρεμίσει τα όνειρα πρωτίστως των ίδιων και κατ επέκταση των φίλων του death metal. Ωστόσο, μια δεκαετία μετά το "Antichrist" ήρθε η κυκλοφορία του μοναδικού δίσκου των Βρετανών στα '10s. Το "Renaissance In Extremis" καλύπτει ουσιαστικά επάξια το κενό αυτών των ετών, ενώ η εξέλιξη της μπάντας είναι αλματώδης μέσα σε αυτό το διάστημα. Αγγίζοντας μέχρι και το avant-garde, οι Akercocke μας παρουσιάζουν ένα εξαίρετο δείγμα τεχνικού death metal με έντονες προοδευτικές τάσεις, κυκλοφορώντας τον καλύτερο δίσκο της ιστορίας τους. Ήρθε η ώρα στην τρέχουσα δεκαετία να κατακτήσουν μια θέση στο πάνθεον της death metal σκηνής και το "Renaissance In Extremis" είναι ένα έξυπνο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Check Also: -
 
Άλκης Κοροβέσης
78
Label: Inside Out
Release Date: 25/08/2017
Genre: Progressive Metal
Leprous - Malina
Τι μπορεί να είναι σπουδαιότερο για μια μπάντα, από το να διαφωνούν οι φίλοι της για το ποιο άλμπουμ της είναι το καλύτερο; Με δεδομένη την ποιότητα και την καλλιτεχνική συνέπεια στο σύνολο της πορείας τους, οι Leprous στο "Malina" κατάφεραν μάλλον να πετύχουν την τέλεια (μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο) ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα στοιχεία του ήχου τους. Τα «παλιά» (η εξαιρετική τεχνική, η metal δυναμική) και τα «νέα» (pop ευαισθησίες, rock distortions, κινηματογραφικές διαθέσεις, η μονιμοποίηση του cello) σμίγουν ιδανικά και συναντάνε τα standard: το φανταστικό songwriting και την τεράστια φωνή του Einar Solberg. Παρόλο που δεν απέμεινε να ζητήσουμε τίποτα, οι Leprous απέδειξαν ότι το "Malina" ήταν ένα ακόμα τέλειο βήμα, μιας τέλειας πορείας, προς μια τέλεια progressive metal/rock κορυφή.
 
Essential songs: "From The Flame", "Stuck"
Check also: "The Congregation" (2015), "Pitfalls" (2019)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
79
Label: Nuclear Blast
Release Date: 08/11/2017
Genre: Progressive Metal
Threshold - Legends Of The Shires
Η ηχογράφηση ενός concept album για μία progressive μπάντα φάνταζε μέχρι πριν κάποια χρόνια ως "must". Την εποχή του μειωμένου στο 5λεπτο attention span, το να κυκλοφορήσεις δίσκο 80 plus λεπτών δεν αποτελεί πλέον φιλοδοξία, αλλά οριακά τρέλα - ενίοτε και ματαιοδοξία. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι τρελοί του χωριού, που όχι μόνο το δοκιμάζουν, αλλά το κάνουν και εξαιρετικά. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι Threshold. Σχεδόν 24 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, κατάφεραν με το διπλό "Legends Of The Shires" να βγάλουν τον ίσως πιο ολοκληρωμένο τους δίσκο: Χωρίς να αντιγράφουν τον εαυτό τους, αισθάνεσαι πως κατάφεραν μέσα σε 82 λεπτά να συμπυκνώσουν όλο το νόημα της μουσικής τους: Progressive με βάθος αλλά όχι αχρείαστη πολυπλοκότητα, sing-along ρεφρέν, βαριές κιθάρες και μελωδικά πλήκτρα. Και όλα αυτά ευτυχώς αποφεύγοντας τα «concept κλισέ». Με μία λέξη: Έπος.
 
Check Also: "March Of Progress" (2012), "For The Journey" (2014)
 
Κωστής Αγραφιώτης
80
Label: Inside Out
Release Date: 15/09/2017
Genre: Progressive Metal
Caligula's Horse - In Contact
New Wave Of Australian Prog Metal (not official term). Ή κάτι τρέχει με το νερό εκεί down under και βγάζουν progressive μουσική ταχύτερα από όσο πετάει ένα μπούμερανγκ. Το τέταρτο άλμπουμ των Caligula's είναι το πιο ώριμο τους, το μέτρο σύγκρισης για οτιδήποτε κυκλοφορήσουν από εδώ και πέρα.Κατορθώνουν να συνδυάσουν τα prog στοιχεία με πιό alternative και direct στοιχεία ενώ η φωνή του γόη Jim Grey είναι αισθαντική και καθηλωτική. Ένα concept άλμπουμ για μιλάει για τρείς καλλιτέχνες που αναζητούν την έμπνευση με πολλά ποιητικά και λυρικά στοιχεία διανθισμένα με εξαιρετικές μουσικές στιγμές περιπέτειας, μελαγχολίας και εν τέλει κάθαρσης. Ένα πραγματικό αριστούργημα που μιλάει για την αγάπη και την τέχνη, με πάθος. Κάθε κομμάτι μια μουσική ποίηση με στιγμές που εντυπώνονται στα βάθη του μυαλού σου και γεννάνε όμορφα συναισθήματα όπως κάθε καλή τέχνη μπορεί να κάνει.
 
Essential Songs: "The Hands Are The Hardest", "Songs For No one"
Check Also: "The Tide, The Thief & The River's End" (2013), "Bloom" (2015),
 
Δημήτρης Μωυσίδης
81
Label: Neurot Recordings
Release Date: 20/10/2017
Genre: Post-Sludge
Amenra - Mass VI
Οι Amenra συνεχίζουν ένα σερί σπουδαίων δίσκων και φτάνοντας στο "Mass VI" δοκιμάζουν για μια ακόμη φορά τις αντοχές και τα νεύρα μας. Πρόκειται για έναν ηχητικό ογκόλιθο, με έντονες συναισθηματικές /μουσικες εξάρσεις και διακυμάνσεις, που σε αρπάζει από τα μούτρα και σου δημιουργεί εφιάλτες, με συνθέσεις βουτηγμένες στην απελπισία. Το άλμπουμ αυτό δεν έχει χαρούμενες και λυτρωτικές στιγμές, όσο και αν το ένστικτο θες να σε οδηγήσει σε κάτι αισιόδοξο. Οι αγωδιώδεις κραυγές πόνου συνοδεύονται από τον γιγάντιο ήχο της κιθάρας και των τυμπάνων, ενώ οι στιγμές ηρεμίας και τα καθαρά φωνητικά αφήνουν μια αίσθηση ελπίδας, πριν έρθει το επόμενο riff να τη συνθλίψει. Το "Mass VI" δεν είναι απλά ένα τεράστιο άλμπουμ. Αποτελεί μια από τις κορυφές του ακραίου ήχου στα 10s και θα είναι για πάντα ένας από τους δίσκους που διαμόρφωσαν το soundtrack της ζωής μας για τη δεκαετία αυτή.
 
Essential Songs: "A Solitary Reign", "Diaken"
Check Also: "Mass V" (2012)
 
Αντώνης Κονδύλης
82
Label: Artemisia
Release Date: 22/09/2017
Genre: Post Black Metal
Wolves In The Throne Room - Thrice Woven
Το μοναχικό και διακριτό ταξίδι των Wolves In The Throne Room συνεχίστηκε και τους οδήγησε σε ένα δίσκο στον οποίο δείχνουν πιο ώριμοι και κατασταλαγμένοι από ποτέ άλλοτε. Στο "Thrice Woven" συνοψίζουν αυτά που ξέρουμε για αυτούς και μας τα μεταφέρουν με τρόπο πιο ολοκληρωμένο και ταυτόχρονα σαγηνευτικό και μαγευτικό. Η απόκοσμη ατμόσφαιρα, οι μελωδίες, τα αργά και mid tempo περάσματα, η γυναικεία φωνή, τα spoken words, αλλά πάνω από όλα οι ευφυείς και καθηλωτικές μαυρομεταλλικές συνθέσεις, οι οποίες απλώνονται στο χρόνο και στο χώρο όσο οι Αμερικάνοι ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους, δημιουργούν τη φύση αυτού του δίσκου. Η επαφή με το παρελθόν δε λείπει, αλλά η σύγχρονη οπτική για το black metal είναι αυτό που σημαδεύει το "Thrice Woven" και κάνει τη μπάντα να ξεχωρίζει. Ο δρόμος των Wolves In The Throne Room συνεχίζει να είναι μοναχικός, αλλά μας πείθουν ότι αξίζει η κάθε στιγμή.
 
Essential Songs: "Born From The Serpent's Eye", "The Old Ones Are with Us"
Check Also: "Celestial Lineage" (2011)
 
Αντώνης Κονδύλης
83
Label: Metal Blade
Release Date: 09/02/2018
Genre: Heavy Metal
Visigoth - Conqueror's Oath
Πολύς ντόρος έγινε για την μπάντα από το Salt Lake, μόλις κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της. Ήμουν και παραμένω από αυτούς με την αντίδραση: τί καλά θα ήταν αν ο δίσκος διαρκούσε 20' λιγότερο. Βασική προϋπόθεση για το είδος που πρεσβεύουν. Ειδικά τα χρόνια τα παλιά, τη δεκαετία δηλαδή από την οποία αντλούν έμπνευση. Το έκαναν, έγιναν ευθείς και άμεσοι, πιο ξεκάθαροι στις προθέσεις τους, το ατσάλι τους παρέμεινε καυτό και παρέδωσαν μια δουλειά, σημείο αναφοράς αυτού του ήχου. Το έντονο επικό στοιχείο του πρώτου δίσκου δε χάθηκε, απλά μεταλλάχθηκε. Οι μέντορές τους από το παρελθόν έδειξαν πώς γίνεται. Θαρρώ ότι αυτός ο δίσκος θα αποτελέσει τον οδηγό τους για το μέλλον. Γιατί μερικές φορές στην απλότητα βρίσκεται η ουσία, και πάν μέτρον άριστον και ουκ εν τω πολλώ το ευ. Και άλλα τέτοια αρχαία σοφά. Και εις ανώτερα.
 
Essential Songs: "Traitor's Gate", "Outlive Them All"
Check Also: "The Revenant King" (2015), "Bells Of Awakening" EP (2019)
 
Πάνος Ζαρκαδούλας
84
Label: Art Of Propaganda
Release Date: 16/02/2018
Genre: Post/Black Metal
Harakiri For The Sky - Arson
Αυθεντικά τέκνα της δεκαετίας που μας πέρασε (τότε δημιουργήθηκαν και τότε κυκλοφόρησαν όλες οι δισκογραφικές δουλειές τους), έχουν χαρακτηρίσει αυτή τη χρονική περίοδο με τέσσερεις, ισάξιους κατά τη γνώμη μου, δίσκους. Οπότε γιατί το "Arson"; Ίσως γιατί εδώ παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά τους στον υπερθετικό βαθμό. Ίσως γιατί τα συναισθήματα που προκαλεί, είναι εντονότερα από ποτέ. Και σίγουρα, γιατί το έχω ακούσει περισσότερο από τα τρία προηγούμενα. Το αυστριακό ντουέτο, με την προσθήκη ενός εξαιρετικού ντράμερ, πατάει γερά με το ένα πόδι στις διδαχές του μελωδικού death metal και με το άλλο σε black metal ξεσπάσματα, δημιουργώντας ζοφερές εικόνες που οι εξαιρετικοί τους στίχοι, τις φέρνουν στη ζωή: απόγνωση, μελαγχολία, θλίψη και όλα τα κακά του κόσμου. Αυτά που βγήκαν πρώτα από το κουτί της Πανδώρας και άφησαν τελευταία την ελπίδα. Πιο ξεκάθαρο δε γίνεται: "too weak to continue swimming, yet not weak enough to give up and sink".
 
Essential Songs: "Heroin Waltz", "Voidgazer"
Check Also: "Harakiri For The Sky" (2012), "Aokigahara" (2014)
 
Πάνος Ζαρκαδούλας
85
Label: Third Man
Release Date: 20/04/2018
Genre: Stoner/Doom Metal
Sleep - The Sciences
Η εκ των σημαντικότερων επιστροφών της δεκαετίας. Μπορεί και η σημαντικότερη. Δεν είναι τα 15 χρόνια δισκογραφικής απουσίας ως Sleep. Δεν είναι το ξάφνιασμα της είδησης. Το αναπάντεχο ευχάριστο γεγονός. Ούτε η ιντριγκαδόρικη ημερομηνία κυκλοφορίας. Είναι τα τραγούδια και η ατμόσφαιρα. Η εμπειρία που αποτυπώνεται στο αφτί. Είναι οι τονικές αλλαγές και τα φωνητικά. Η απόδοση τιμών στους υπαίτιους για τη μουσική τους ύπαρξη και διάρκεια. Μια off the record απάντηση στους κατακριτές του είδους. Μαζί με την αυτονόητη ψυχεδέλεια των Om και την εκμετάλλευση των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων, ο δίσκος μοιάζει με δήλωση: Κάποτε σας μάθαμε το stonerodoom και να μαστουρώνετε με τη μουσική μας. Τώρα πλέον μπορείτε να αντιληφθείτε το μεγαλείο της όντας νηφάλιοι. Αυτό κι είναι επίτευγμα δεκαετίας.
 
Essential Songs: "Giza Butler", "Marijuanaut's Theme"
Check Also: -
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
86
Label: Relapse
Release Date: 08/06/2018
Genre: Doom/ Sludge Metal
Yob - Our Raw Heart
Είναι ένα ωμό doom αριστούργημα που παρά την περίοδο που κυκλοφόρησε και τα προσωπικά προβλήματα του Mike Scheid, κατάφερε να γίνει πολύ γρήγορα τεράστιο και να χτυπάει την πόρτα σε κλασικές δουλειές του είδους. Μπορεί να εξελίσσεται αργά, να έχει μέσα σκόνες, ουσίες και ψυχεδέλειες, αλλά καταλήγει σε κάτι λυτρωτικό και τόσο εφευρετικό που ανταμείβει τον ακροατή και με το παραπάνω. Εδώ έχουμε να κάνουμε με απίθανη μουσική πορεία, σάπια ψυχή και εξαιρετικές doom ιδέες. Είναι βαρύ με τρόπο που δεν βρίσκω άλλον δίσκο του είδους να το παρομοιάσω. Άσχετα του ότι επί είκοσι χρόνια βγάζουν μόνο καλούς έως υπέροχους δίσκους, όπως και να το δεις αυτό είναι μοναδικό και ξεχωριστό.
 
Essential Songs: "Ablaze", "Our Raw Heart"
Check Also: "Atma" (2011), "Clearing The Path To Ascend" (2014)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
87
Label: MKVA
Release Date: 08/06/2018
Genre: Post Black Metal
Zeal & Ardor - Stranger Fruit
Η προηγούμενη δεκαετία χαρακτηρίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, από τις συνεχείς προσπάθειες αναβίωσης τάσεων του παρελθόντος. Έτσι και στα δισκογραφικά δρώμενα, μια σημαντική πλειοψηφία καλλιτεχνών κατάφερε να ξεχωρίσει επαναπροσέγγιζοντας οικεία μουσικά είδη και ξανασερβιροντάς τα πασπαλισμένα με γενναίες δόσεις νοσταλγίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι Zeal & Ardor φαντάζουν σαν μια όαση αφού, σε πείσμα των καιρών, χαράζουν το δικό τους, απολύτως αυτόνομο, μονοπάτι. Ο δεύτερος δίσκος τους βρήκε όλα τα πρωτόλεια στοιχεία του ντεμπούτου τους να έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, με το συγκρότημα να έχει διευρύνει παράλληλα και τη gospel, αλλά και την extreme metal πλευρά του. Χωρίς να έχει πλέον την ανάγκη να μας εκπλήξει, και θέλοντας να αποφύγει να καταλήξει ο ήχος του απλά ένα ευφάνταστο gimmick, ο Manuel Gagneux πόνταρε στο επίπεδο των συνθέσεων, παραδίδοντάς μας τελικά μια από τις καλύτερες και πιο ριζοσπαστικές δουλειές των '10s.
 
Essential Songs: "Don't You Dare", "Row Row"
Check Also: "Devil Is Fine" (2016)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
88
Label: Sumerian
Release Date: 13/07/2018
Genre: Progressive Metal
Between The Buried And Me - Automata II
Μπαίνοντας ουσιαστικά στην τρίτη τους δεκαετία, οι Between The Buried And Me, έχουν ουκ ολίγες στιγμές να περηφανεύονται για όσα κατάφεραν στα πρώτα τους 20. Ξεκινώντας ως μια πιο ακραία μπάντα, η οποία έμπλεκε διάφορες εκφάνσεις του -core με death metal αλλά και math στοιχεία, εξελίχθηκε σε μια από τις πρωτοπόρες μπάντες στον progressive metal χώρο. Η εξέλιξη των Αμερικανών είναι εμφανής από δίσκο σε δίσκο, φτάνοντας μέσα στη δεκαετία που έφυγε, να συνθέσουν το πιο προσιτό υλικό τους. Το "Automata II" είναι, επίσης, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες τους, με τέσσερα εξαιρετικά, ετερόκλητα μεταξύ τους κομμάτια. Κύριος γνώμονας όλων, ωστόσο, είναι το progressive metal, φιλτραρισμένο μέσα από το δικό τους, ιδιαίτερο όπως πάντα, πρίσμα. Αν δε, συνδυαστεί με το πρώτο του μέρος, τότε μιλάμε για μια από τις αρτιότερες progressive metal κυκλοφορίες μετά το 2000.
 
 
Άλκης Κοροβέσης
89
Label: Century Media
Release Date: 21/09/2018
Genre: Progressive/ Thrash Metal
Voivod - The Wake
Από τα πρώτα μέτρα του "Obsolete Beings", αυτό που συμβαίνει με το "The Wake" είναι ένα σοκ, ακόμη και αν είναι κανείς εξοικειωμένος με τους Καναδούς. Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος «πάλαι ποτέ κραταιός» heavy metal ηνίοχος, το κοινό θα παραμιλούσε για θριαμβευτική επιστροφή. Στην περίπτωση των Voivod, το κοινό παραμιλούσε καθώς κατάφεραν, να κυκλοφορήσουν τόσο βαθιά στη δισκογραφική τους πορεία, άλλο ένα ρηξικέλευθο ηχητικό μνημείο. Έχοντας ως έρεισμα τις πιο προοδευτικές της κυκλοφορίες, η μπάντα ξεδιπλώνει τους προβληματισμούς και την απαράμιλλη της έμπνευση μέσω συνθετικών ακροβασιών, ενσωματωμένων σε τραγούδια που στέκονται, ακόμη και σε ζωντανές συνθήκες, ισάξια δίπλα στις κλασικές τους συνθέσεις. Οι Voivod, συνέχισαν την ανοδική πορεία που εμφανίστηκε στο "Target Earth", διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία για μια ακόμη δεκαετία, στον χώρο τους. Μοναδικοί, ανυπέρβλητοι, αδιανόητα ποιοτικοί, κοινώς αξεπέραστοι, οι Καναδοί δεν επαναπαύτηκαν ποτέ. Διαρκώς εξελισσόμενοι, σταθερά μυθικοί.
 
Check Also: "Target Earth" (2013), "Post Society EP" (2016)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
90
Label: Inside Out Music
Release Date: 28/09/2018
Genre: Progressive Metal
Riverside - Wasteland
Απώλεια είτε έχουμε βιώσει όλοι μας, είτε θα βιώσουμε. Είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Η διαχείρισή της είναι η ειδοποιός διαφορά. Οι Riverside κλήθηκαν να διαχειριστούν τον αδόκητο χαμό του κιθαρίστα, συνοδοιπόρου μα πάνω απ' όλα φίλου τους Piotr Grudzinski. Θρήνησαν, μάζεψαν τα κομμάτια τους, αναζήτησαν τις νέες ισορροπίες τους και ξανάρχισαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι ξανάρχισαν περίπου από εκεί που είχαν μείνει. Τούτη τη φορά στιχουργικά κινήθηκαν σε post-apocalyptic θέματα, ενώ μουσικά έβαλαν αρκετές ακουστικές κιθάρες, κινηματογραφικά μέρη, απίθανες φωνητικές μελωδίες και αρμονίες και έντονο συναίσθημα. Κι όλα αυτά, τα περάσανε με μια μαγική κόλλα και τα έκαναν ένα καθαρτικό μουσικό έργο. Λαμβάνοντας υπόψη το βαρύτατο συναισθηματικό φορτίο που χρειάστηκε να υπομείνουν και να εξωτερικεύσουν, το "Wasteland" αποτελεί έναν πραγματικό θρίαμβο γι' αυτούς κι έναν από τους αγαπημένους δίσκους της περασμένης δεκαετίας για μένα.
 
Essential Songs: "Lament", "Wasteland"
 
Παντελής Κουρέλης
91
Label: Metal Blade
Release Date: 02/11/2018
Genre: Progressive Metal
The Ocean Collective - Phanerozoic I: Palaezoic
Η κολεκτίβα των The Ocean μοιάζει να λειτουργεί μέσα σε ένα δικό της καλλιτεχνικό σύμπαν και να πλάθει δημιουργήματά που διαθέτουν πολλαπλές πτυχές, τις οποίες καλείται να ανακαλύψει ο ακροατής. Σκάβοντας στις αλληγορίες των στίχων, μελετώντας τις λεπτομέρειες στο artwork και επενδύοντας χρόνο συχνά δύστροπες μουσικές προσεγγίσεις τους. Στο "Phanerozoic I: Palaezoic" δίνουν μια αίσθηση ότι γίνονται πιο προσιτοί χωρίς να ξεβαθαίνουν ούτε στο ελάχιστο και παραδίδουν την καλύτερη δουλειά τους ως τώρα. Περνώντας οριακά από το post στο progressive ή/και ισορροπώντας μεταξύ των δυο ιδιωμάτων, δημιουργούν ένα ασύλληπτο σε έμπνευση κι ένταση συναισθημάτων άλμπουμ, που σε καθηλώνει από αρχής έως τέλους, διαθέτοντας παράλληλα τις απαραίτητες κορυφές: το ρεφρέν του "Cambrian II" στην αρχή του, τον αδιαμφισβήτητο αντίκτυπο που αφήνει ο Jonas Renkse στο "Devonian - Nascent" και την έντονη φόρτιση του "Permian - The Great Dying" στο φινάλε. Ξεχωριστό και σπουδαίο άλμπουμ.
 
Essential Songs: "Cambrian II - Eternal Recurrence"", "Permian - The Great Dying"
Check Also: "Pelagial" (2013)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
92
Label: Epitaph
Release Date: 09/11/2018
Genre: Metalcore
Architects - Holy Hell
Τα σκληρά και βαριά riff, οι φοβερές ερμηνείες του Carter, οι ταχύτητες που έχουν εμφανώς πέσει, σε συνδυασμό με κάποιες από τις πιο ώριμες συνθέσεις της μπάντας δίνουν ένα καταπληκτικό από όλες τις απόψεις αποτέλεσμα. Οι επικές ενορχηστρώσεις και το πομπώδες ανά σημεία ύφος δείχνουν μια μπάντας που διαχειρίστηκε προς όφελος της μια απώλεια που άλλους θα τους είχε καταβάλει. Δεν ξέρω πως κατάφεραν οι Architects και επανάκαμψαν μετά τον θάνατο του Tom Searle και κυκλοφόρησαν αυτόν τον δίσκο. Η οργή και ο πόνος είναι διάχυτος καθ' όλη τη διάρκειά του, με τους στίχους να τσακίζουν κόκαλα. Το "Holy Hell" είναι ένα ξεκάθαρα βιωματικό άκουσμα. Την κάθε του νότα, την κάθε του λέξη τη νοιώθεις στο πετσί σου. Αδύνατον να μείνεις ασυγκίνητος απέναντι στο μεγαλείο του. Οι Architects πενθούν τον χαμό του φίλου και αδερφού τους και μαζί τους και εμείς. Συγκλονιστικός δίσκος.
 
Essential Songs: "Holy Hell", "Royal Beggars"
 
Κώστας Πολύζος
93
Label: Silver Lining
Release Date: 01/02/2019
Genre: Progressive Metal
Soen - Lotus
Οι τέσσερις δίσκοι τους είναι σε αυτή τη δεκαετία. Ο ένας φαινομενικά, εμπορικά και πραγματικά καλύτερος από τον άλλον. Από την έντονη ομοιότητα με τους Tool στο ντεμπούτο τους "Cognitive" και τις Opeth-ικές ιδέες περισσότερο στο "Tellurian" και λιγότερο στο επόμενο "Lykaia", καταλήξαμε στο "Lotus" που τους ξεχώρισε από τους υπολοίπους, τους έδωσε χαρακτήρα και τους καταξίωσε. H μουσική τους ωρίμασε και παρότι έγινε σχετικά πιο εύκολη και εμπορική, τώρα έχει χαρακτήρα και αυθεντικότητα. Πολύ μεγάλο άλμα εξέλιξης έκανε ο Joel Ekelof, του οποίου η δουλειά στα φωνητικά είναι η καλύτερη που έχει παρουσιάσει ως τώρα σίγουρα. Είναι σίγουρα από τους πιο ενδιαφέροντες και ποιοτικούς εκπροσώπους της progressive metal σκηνής για τη δεκαετία που έφυγε. Η πορεία τους είναι μόνο ανοδική.
 
Essential Songs: "Lotus", "Covenant"
Check Also: "Cognitive" (2012), "Lykaia" (2017)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
94
Label: ViciSolum
Release Date: 22/03/2019
Genre: Progressive Metal
Mother Of Millions - Artifacts
Η πρόοδος των Mother Of Millions ήταν γεωμετρική την προηγούμενη δεκαετία, το ομολογουμένως «άγουρο» (σε θέματα ήχου/παραγωγής) ντεμπούτο τους "Human" (2014) έδωσε τη θέση του στο εξαιρετικό "Sigma" (2017) όπου και ξεδιπλώθηκε η πραγματική δυναμική της μπάντας σε όλα τα επίπεδα. Το momentum και η καθολική αποδοχή του "Sigma" οδήγησαν άμεσα τους Mother Of Millions στο στούντιο για έναν ακόμα μεγαλύτερο ποιοτικό θρίαμβο, το "Artifacts". Επενδύοντας πάνω στη συνταγή του "Sigma", το ελληνικό συγκρότημα έχτισε ένα συμπαγές τείχος μοντέρνας προοδευτικής μουσικής με διεθνή απήχηση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία φορτισμένης ατμόσφαιρας και έντονων συναισθημάτων χωρίς όμως εκτελεστικές υπερβολές. Δυστυχώς, το "Artifacts" πάντα θα στοιχειώνεται από τον απροσδόκητο χαμό του Μάκη Τσαμκόσογλου, τον πρωταγωνιστή του συγκεκριμένου άλμπουμ, χάρις στον πολυεπίπεδο τρόπο με τον οποίο είχε ντύσει με τα πλήκτρα του την ενορχήστρωση.
 
Essential Songs: "Amber", "Artefact"
Check Also: "Sigma" (2017)
 
Γιάννης Κοτζιάς
95
Label: Inside Out
Release Date: 29/03/2019
Genre: Progressive Metal
Devin Townsend - Empath
Μέσα από την 25ετή και πλέον δισκογραφική του πορεία ο Devin Townsend έχει αποδείξει πως είναι μια «σπάνια ράτσα» καλλιτέχνη. Πολύπλευρα ταλαντούχος, καταρτισμένος μουσικός, δημιουργικός σε υπέρτατο βαθμό, καινοτόμος, ιδιαίτερος ως και «πειραγμένος». Ως απόσταγμα όλων όσων έχει καταφέρει σε αυτή διαδρομή, το "Empath" αποτελεί το προσωπικό του αριστούργημα, το οποίο δεν τον βρίσκει μόνο καλύτερο και ωριμότερο ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο. Στη μουσική πτυχή του το άλμπουμ διαθέτει τέτοιον πλούτο που είναι αδύνατο να περιγραφεί με λίγες λέξεις, κινούμενο από το ambient στο extreme metal κι από το απλό στο πολυσύνθετο μέσα σε απόλυτα οργανική ροή και με απαράμιλλη έμπνευση. Η στιχουργική του πτυχή περιλαμβάνει τη σοφία που έχει αποκομίσει ένας άνθρωπος μέσα από την καθημερινά και ατέρμονα πασχίζει να αναρριχηθεί από το προσωπικό του σκοτάδι στο φως. Ο συνδυασμός των δυο πτυχών προσφέρει μια σπάνια κι απολαυστική ενεργοποίηση του νου και ανάταση της ψυχής.
 
Essential Songs: "Why?", "Singularity"
Check Also: "Epicloud" (2012), "Transcendence" (2016)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
96
Label: Universal
Release Date: 17/05/2019
 Genre: Neue Deutsche Härte
Rammstein - Rammstein
Το γεγονός ότι παίζουν ακριβώς το ίδιο πράγμα από το 1994 μέχρι σήμερα και παρόλα αυτά καταφέρνουν να παραμένουν επίκαιροι και συναρπαστικοί είναι ένα ενδιαφέρον κατόρθωμα. Οι Rammstein είναι τεραστίων διαστάσεων troll και ακόμα μπορούν να διχάσουν και να προκαλέσουν, και αυτό ίσως να είναι ένδειξη ότι συλλογικά η δημόσια σφαίρα παραμένει οπισθοδρομική. Τζομπάνηδες. Το -κατά πάσα πιθανότητα- κύκνειο άσμα των Γερμανών αν και ελάχιστα καινοτόμο είναι εμπρηστικό, είναι τολμηρό, είναι ξεσηκωτικό, είναι χορευτικό, είναι εκκεντρικό. Φυσικά κάθε ρεφρέν έχει μια και μόνο λέξη, την οποία ο Lindemann την επαναλαμβάνει ως το τέλος της αιωνιότητας, αλλά και πάλι ακούγεται φρέσκο σαν να είναι το ντεμπούτο τους. Τελικά μπορούν οι «δεινόσαυροι» να παραμείνουν σχετικοί. Οι Rammstein γράφουν ιστορία ακόμα και στα στερνά της καριέρας τους. Δηλαδή οι AC/DC πως το έκαναν;
 
Essential Songs: "Deutschland", "Puppe"Nu
Check Also: -
 
Νικόλας Ρώσσης
97
Label: Flightless / ATO Records
Release Date: 16/08/2019
Genre: Thrash Metal
King Gizzard & The Lizard Wizard - Infest The Rats' Nest
Ας είμαστε ειλικρινείς. Το να σπας την ψυχεδελική δισκογραφική σου ροή επειδή ξάφνου αποφάσισες να παίξεις one-off και αναίσχυντα παρόμοια με τις μανιέρες των Slayer και των Megadeth, ακαδημαϊκά μιλώντας, δεν θα έπρεπε να σου κερδίζει θέση σε ετούτη τη λίστα. Ωστόσο, όταν είσαι η μεγαλύτερη (*λαμβάνοντας υπόψιν τον αλγόριθμο ποιότητας-εμπορικής επιτυχίας-κριτικής ανταπόκρισης) προσθήκη των '10s στη rock μουσική και όταν η καλώς ενοούμενη μουσική σου παράνοια είναι πηγαία και με απύθμενο ταλέντο, ε τότε οι ενστάσεις δύνανται να εξανεμιστούν. Λίγους μήνες πριν τον COVID-19, το προφητικό concept αποικίας άλλων πλανητών εξαιτίας θανατηφόρου ιού που εκφέρεται με νότες Sleep θα μπορούσε να αποδοθεί μόνο με sci-fi σκηνοθεσία των '80s, καθώς μια ομάδα επαναστατών που δεν κατάφερε να φτάσει στην Αφροδίτη αποφασίζει να εισβάλλει στις αποικίες των πλουσίων στον Άρη. Το οικολογικό μήνυμα είναι μονάχα ένα κερασάκι στο οικοδόμημα μιας riff-ολογίας που έχεις ξανακούσει τόσες φορές, μα ελάχιστες πιο απολαυστικά απ' ό,τι εδώ.
 
Essential Songs: "Perihelion", "Hell"
Check Also: "Nonagon Infinity" (2016), "Murder Of The Universe"
 
Μάνος Πατεράκης
98
Label: Ván Records
Release Date: 02/09/2019
Genre: Epic/Doom Metal
Atlantean Kodex - The Course Of Empire
Υπάρχουν μπάντες και δίσκοι, που μία δεδομένη στιγμή στιγματίζουν το ιδίωμα το οποίο υπηρετούν. Οι Kodex το έκαναν το 2013, όταν μας προσέφεραν τη «Λευκή Θεά» και το ξανακάνουν έξι χρόνια αργότερα. Η καλλιτεχνική τους πρόταση είναι πλήρης από κάθε άποψη, εικαστική, μουσική και στιχουργική. Η τελευταία παράμετρος, είναι και αυτή που τους ξεχωρίζει από άλλους συνοδοιπόρους. Μέρη από λογοτεχνικά/ιστορικά κείμενα θα μπορούσαν να είναι οι στίχοι τους, οι οποίοι ντυμένοι με τέτοια μουσική υπόκρουση, προκαλούν ανατριχίλες. Οι επιρροές, φανερές και πιο διευρυμένες από ποτέ, δηλωμένες από την ίδια την μπάντα, βάζουν ένα χεράκι ώστε οι Βαυαροί να παραμείνουν εκεί που τους αφήσαμε το 2013: στον θρόνο του σύγχρονου επικού μέταλ. Το μόνο που έμεινε, είναι να βιώσουμε αυτή τη μουσική εμπειρία και ως θεατές. Κι αν δεν πάει η συγκίνηση σύννεφο, κερνάω τις μπύρες.
 
Check Also: "The White Goddess" (2013)
 
Πάνος Ζαρκαδούλας
99
Label: Gilead Media
Release Date: 06/09/2019
Genre: Doom/Black Metal
Mizmor - Cairn
Σας φαίνεται πολύ πρόσφατη προσθήκη σε μια λίστα σαν αυτήν; Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον θα μας δικαιώσει, όπως έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι ο δημιουργός A.L.N (Mizmor) δεν έχει αποκωδικοποιηθεί, ούτε εκτιμηθεί ακόμα όπως του αρμόζει. Ίσως όμως γίνει και αυτό. Ίσως μεγαλύτερο μέρος του κοινού καταλάβει ότι το να ενώσεις τις αισθητικές του black και του doom είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Ότι κάτω του βρίσκεται η πραγματικότητα μιας τέχνης που τολμάει να προφέρει αλήθειες, εναρμονισμένες με τις κραυγές. Η λαχτάρα μιας ψυχής που πασχίζει να καταλάβει τα δεσμά της, να βρει τη θέση της ανάμεσα στα αντίθετα του κόσμου, να κατακτήσει το παράδοξο του Camus, κι όλα αυτά να συμβούν σε έναν metal δίσκο. Το "Cairn" είναι το τέλειο αμάλγαμα των φιλοσοφικών και ηχητικών του αναζητήσεων, φτιάχτηκε δε για ανθρώπους που ξέρουν να παλεύουν και να αναζητούν την τέχνη συνολικά. Κι αν αυτό δεν γίνει, το κάλεσμα έχει, έτσι κι αλλιώς, ηχήσει.
 
Essential songs: "Desert of Absurdity", "The Narrowing Way"
Check also: "Yodh" (2016)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
100
Label: Inside Out
Release Date: 25/10/2019
Genre: Progressive Metal
Leprous - Pitfalls
Οι Leprous πρωταγωνιστούν στη metal μουσική σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, επιδεικνύοντας αδιάκοπη πρόοδο και διαφοροποίηση και λίγο πριν το τέλος της επιχειρούν το πιο τολμηρό τους βήμα. Στο "Pitfalls" χρησιμοποιούν ως όχημα τη δική τους προσωπικότητα, τον δικό τους ήχο και με απόλυτα προοδευτική προσέγγιση εισάγουν απροκάλυπτα εξωμεταλλικά στοιχεία σε συναρπαστικές συνθέσεις. Σε πολλά σημεία η disco και electronica δημιουργουν τον κορμό στον οποίο αναπτύσσεται το υπόλοιπο κομμάτι, ενώ η εμφατική ερμηνεία του Einar και το άψογο παίξιμο όλης της μπάντας αποτελούν τον πυλώνα αυτού του σπουδαίου άλμπουμ. Εν μέσω μιας ζοφερής, δυστοπικής και καταθλιπτικής ατμόσφαιρας και ενώ με τους πειραματισμούς τους έχουν εξαντληθεί προ πολλού την ανοχή των σκληρών μεταλλάδων, οι Leprous διαλύουν τα στεγανά, αρνούνται να κοιτάξουν στο παρελθόν και δείχνουν το δρόμο για το μέλλον, ακόμα και αν αυτός δεν είναι και τόσο metal.
 
Essential Songs: "Below", "Distant Bells"
Check Also: "The Congregation" (2015) "Malina" (2017)
 
Αντώνης Κονδύλης

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ποια είναι για εσάς τα καλύτερα metal άλμπουμ της δεκαετίας των '10s;
Metallica - "Hardwired...To Self - Destruct"
5.2%
Iron Maiden - "The Book Of Souls"
4.48%
Accept - "Blood Of The Nations"
3.2%
Gojira - "Magma"
2.8%
Gojira - "L' Enfant Savauge"
2.32%
Fates Warning - "Theories Of Flight"
2.32%
Paradise Lost - "Tragic Idol"
2.24%
Mastodon - "Emperor Of Sand"
2.24%
Mastodon - "The Hunter"
2.08%
Behemoth - "The Satanist"
2%
Atlantean Kodex - "The Course Of Empire"
1.76%
Soen - "Lotus"
1.68%
Rammstein - "Rammstein"
1.68%
Cult Of Luna & Julie Christmas - "Mariner"
1.6%
Vektor - "Terminal Redux"
1.6%
Enforcer - Diamonds"
1.52%
Mgla - "Exercises In Futility"
1.52%
Dream Theater - "A Dramatic Turn Of Events"
1.52%
Pain Of Salvation - "In The Passing Light Of Day"
1.44%
Amenra - "Mass VI"
1.44%
Leprous - "Pitfalls"
1.36%
Kvelertak - "Kvelertak"
1.36%
Katatonia - "Dead End Kings"
1.36%
Leprous - "The Congregation"
1.28%
Triptykon - "Melana Chasmata"
1.28%
Avenged Sevenfold - "Nightmare"
1.2%
Deathspell Omega - "Paracletus"
1.2%
Grand Magus - "Hammer Of The North"
1.12%
Primordial - "Redemption At The Puritan's Hand"
1.12%
Arch/Matheos - "Sympathetic Resonance"
1.12%
Volbeat - "Outlaw Gentlemen & Shady Ladies"
1.12%
Visigoth - "Conqueror 's Oath"
1.04%
Eternal Champion - "The Armor Of Ire"
1.04%
Riot - "Immortal Soul"
1.04%
Voivod - "The Wake"
1.04%
Converge - "All We Love We Leave Behind"
1.04%
Evergrey - "Hymns For The Broken"
1.04%
Sleep - "The Sciences"
1.04%
Threshold - "Legends Of The Shires"
0.96%
Leprous - "Malina"
0.96%
Satan - "Life Sentence"
0.96%
Lamb Of God - "VII: Sturm Und Drang"
0.96%
Enslaved - "Axioma Ethica Odini"
0.88%
Arcturus - "Arcturian"
0.88%
Amorphis - "Under The Red Cloud"
0.88%
Dødheimsgard - "A Umbra Omega"
0.88%
Carcass - "Surgical Steel"
0.88%
Devin Townsend - "Empath"
0.88%
Deftones - "Koi No Yokan"
0.8%
Nightwish - "Imaginaerum"
0.8%
Disturbed - "Immortalized"
0.8%
Wolves In The Throne Room - "Thrice Woven"
0.72%
Mother Of Millions - "Artifacts"
0.72%
Haken - "The Mountain"
0.72%
Insomnium - "Winter's Gate"
0.72%
Kylesa - "Spiral Shadow"
0.72%
Need - "Hegaiamas: A Song For Freedom"
0.72%
Hail Spirit Noir - "Oi Magoi"
0.72%
Riverside - "Shrine Of New Generation Slaves"
0.72%
The Ocean - "Pelagial"
0.64%
Caligula's Horse - "In Contact"
0.64%
Riverside - "Wasteland"
0.64%
Zeal & Ardor - "Stranger Fruit"
0.64%
Need - "Orvam: A Song For Home"
0.64%
At The Gates - "At War With Reality"
0.64%
Architects - "Holy Hell"
0.64%
Devin Townsend Project - "Transcendence"
0.64%
Baroness - "Purple"
0.56%
Enslaved - "Riitiir"
0.56%
Darkthrone - "Circle The Wagons"
0.56%
Akercocke - "Renaissance In Extremis"
0.56%
Trivium - "In Waves" Triptykon - "Melana Chasmata"
0.56%
Alcest - "Les Voyages De L'Ame"
0.56%
Tesseract - "Altered State"
0.48%
Neurosis - "Fire Within Fires"
0.48%
Altar Of Plagues - "Teethed Glory And Injury"
0.48%
Yob - "Our Raw Heart"
0.48%
Harakiri For The Sky - "Arson"
0.4%
Gorguts - "Colored Sands"
0.4%
Ne Obliviscaris - "Portal Of I"
0.4%
Igorrr - "Savage Sinusoid"
0.4%
Agalloch - "Marrow Of The Spirit"
0.4%
Teitanblood - "Death"
0.4%
The Dillinger Escape Plan - "Option Paralysis"
0.4%
Five Finger Death Punch - "The Wrong Side Of Heaven, The Righteous Side Of Hell Vol 1"
0.4%
Power Trip - "Nightmare Logic"
0.32%
Bring Me The Horizon - "Sempiternal"
0.32%
Cultes Des Ghoules - "Henbane"
0.32%
King Gizzard & The Lizard Wizard - "Infest The Rats' Nest"
0.32%
Deafheaven - "Sunbather"
0.32%
Tribulation - "The Children Of The Night"
0.32%
The Ocean Collective - "Phanerozoic I: Palaezoic"
0.32%
In The Woods - "Pure"
0.24%
Svartidauði - "Flesh Cathedral"
0.24%
Between The Buried And Me - "Automata II"
0.24%
Mizmor - "Cairn"
0.24%
Grand Magus - "The Hunt"
0.24%
High Spirits - "Another Night"
0.16%
Soilwork - "The Living Infinite"
0.16%
Cobalt - "Slow Forever"
  • SHARE
  • TWEET