100+10: Τα metal άλμπουμ της δεκαετίας του '00

Ο απόλυτος οδηγός για τη metal μουσική των '00s

12/11/2018 @ 11:10

Πρόλογος

Το τρίτο (και αναγκαστικά τελευταίο προς το παρόν) μέρος της παράδοσης που έχουμε καθιερώσει στο Rocking.gr με τα μεγάλα αφιερώματα-οδηγούς για τη metal μουσική αποδείχθηκε και το πιο δύσκολο.

Μετά από την παρουσίαση των 100+10 metal άλμπουμ που καθόρισαν τη δεκαετία των '80s και των 100+10 metal άλμπουμ που καθόρισαν τη δεκαετία των '90s ήρθε η ώρα να επιχειρήσουμε κάτι αντίστοιχο για την προηγούμενη δεκαετία, αυτή των '00s, ήτοι για τα άλμπουμ με ημερομηνία κυκλοφορίας από την 01/01/2000 ως τις 31/12/2009.

Έχοντας την απόσταση σχεδόν μιας ολόκληρη δεκαετίας, αποφασίσαμε να μελετήσουμε τα - όχι και τόσο σκονισμένα ακόμα - αρχεία μας και να καταλήξουμε στα 100+10 άλμπουμ που καθόρισαν τη metal μουσική στην εν λόγω δεκαετία. Αυτή τη φορά η διαδικασία αποδείχθηκε κάπως πιο πολύπλοκη για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, διότι πέραν λίγων περιπτώσεων, δεν υπάρχει η καθολική αναγνώριση «κλασσικών» ονομάτων και άλμπουμ, κάτι που υπήρχε για τα '90s και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για τα '80s. Όσο εύκολα συνέκλιναν οι απόψεις για το τι θεωρείται «σπουδαίο» και «κλασσικό» στις προηγούμενες δεκαετίες (προϊόν του χρόνου), τόσο δύσκολα υπάρχει ομοφωνία για την προηγούμενη δεκαετία, πέραν λίγων μεμονωμένων περιπτώσεων δίσκων ή συγκροτημάτων.

Δεύτερον, διότι διευρύνθηκαν πολύ οι ορίζοντες και άλλαξαν πολλά αναφορικά με το τι θεωρείται ως metal. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μερίδα αναγνωστών που θα τοποθετεί κάποια από τα παρουσιαζόμενα άλμπουμ εκτός των ορίων του metal, όπως θα υπάρξουν κάποιοι άλλοι που θα θεωρήσουν αυτά που εμείς τοποθετήσαμε εκτός του πυρήνα της metal μουσικής (βλέπε +10 στο άρθρο) ως ξεκάθαρα metal άλμπουμ. Μετά από αρκετή συζήτηση θέσαμε κάποια όρια, που ελπίζουμε να είναι αρκετά διακριτά, αλλά δεν περιμένουμε να βρίσκουν σύμφωνους τους πάντες. Οι ριζικές αλλαγές που επήλθαν αφήνουν ακόμα χώρο για ερμηνείες και για συζήτηση.

Τρίτον, γιατί το internet άλλαξε όλη την προσέγγιση της μουσικής. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο γράφουν και προωθούν τη μουσική τους οι καλλιτέχνες και κυρίως άλλαξε την πρόσβαση που έχουν οι ακροατές σε αυτή. Με το internet ο κόσμος ήρθε σε επαφή με άπειρα μεγαλύτερο αριθμό καλλιτεχνών και είχε όλη την πληροφορία (και τη μουσική) στα χέρια του ανά πάσα στιγμή. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε αν αυτό έκανε καλό ή κακό, αλλά εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι μείωσε τη συγκέντρωση σε συγκεκριμένα είδη ή ονόματα, όπως επίσης και την εξάρτηση από την προώθηση που πραγματοποιούσαν οι δισκογραφικές εταιρείες και τα μέσα. Αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στο να αυξηθεί η διασπορά των ακουσμάτων.

Έτσι, με το πεδίο ορισμού σχεδόν αχανές και τον αριθμό των επιλογών εκθετικά αυξημένο ήταν εμφανές πως το τελικό αποτέλεσμα θα χαρακτηριζόταν από πολυσυλλεκτικότητα και σίγουρα θα απαιτούσε πολλή συζήτηση πριν διαμορφωθεί, αλλά θα προκαλέσει κι αρκετή αφού δημοσιευτεί. Όμως, για μια ακόμα φορά θεωρούμε πως πετύχαμε αυτό που σκοπεύαμε και το τελικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τα όσα είχαμε κατά νου όταν ξεκινούσμε να συντάσσουμε αυτό το αφιέρωμα.

Περί σειράς παρουσίασης

Για μια ακόμα φορά διευκρινίζουμε πως η σειρά παρουσίασης είναι ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ από το παλαιότερο ως το νεότερο, όπως προέκυψε από τις πηγές που είχαμε διαθέσιμες (official site συγκροτημάτων, ΔΤ δισκογραφικών, Wikipedia, Metal Archives) από τις οποίες προσπαθήσαμε να βρούμε την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας του άλμπουμ, όπου αυτό ήταν εφικτό.

Επίσης, για να ενισχύσουμε την πληρότητα του άρθρου παρατίθενται με κάθε άλμπουμ οι "Check Also" κυκλοφορίες, που αφορούν σε άλμπουμ από την ίδια μπάντα (ή μερικές φορές πολύ συγγενικές μπάντες) που αξίζει κάποιος να τσεκάρει και τα οποία επίσης κυκλοφόρησαν στο διάστημα (2000-2009) με το οποίο καταπιάνεται τούτο το αφιέρωμα.

Περί +10

Τα δέκα άλμπουμ που επιλέχθηκαν στο τέλος είναι κατά βάση άλμπουμ που πατάνε σε δύο βάρκες και το αν θα καταταχθούν στη rock πλευρά ή στη metal πλευρά του ποταμού έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην οπτική γωνία από την οποία βλέπει κάποιος τα μουσικά είδη. Σίγουρα πάντως, είτε εφάπτονται της metal μουσικής (ως πατάνε κανονικά σε αυτή) ή την επηρέασαν σημαντικά (πχ φέρνοντας κόσμο και δημιουργώντας τάσεις εντός αυτής) ή ακούγονται σχεδόν αποκλειστικά από το metal κοινό. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αμιγώς metal, όπως αυτά που προηγούνται, αλλά έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο το καθένα στη διαμόρφωση και εξέλιξη του metal ήχου για τη δεκαετία των '00s.

Μερικά στατιστικά

► 105 διαφορετικά συγκροτήματα απαρτίζουν τη λίστα, χωρίς κανένα εξ αυτών να αντιπροσωπεύεται με περισσότερα από δυο άλμπουμ.

► Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα ηνία στις περισσότερες κυκλοφορίες (με ένα ποσοστό της τάξης του 40% περίπου), αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως η Σουηδία έχει ανέλθει σε δεύτερη δύναμη, με διαφορά πάνω από το τρίτο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά εκπροσωπούνται δεκαεπτά χώρες, ενδεικτικό και της γεωγραφικής διασποράς που επήλθε στην εν λόγω δεκαετία, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Ελλάδα, πέραν των πιο παραδοσιακών (κυρίως Σκανδιναβικών) δυνάμεων.

► Οι χρονιές με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση είναι το 2000 και το 2005, ακολουθούμενες κατά πόδας από το 2004, ενώ το 2006 και το 2009 έχουν τις λιγότερες παρουσίες στη λίστα.

► Από τα ιδιώματα, η παλέτα άνοιξε σημαντικά και ειδικά προς την ανάμιξη του ακραίου ήχου με άλλα ιδιώματα, όμως μπορούμε να πούμε πως είδη όπως το progressive, το doom, το sludge και το... alternative έχουν ιδιαίτερη παρουσία στη λίστα.

Επίλογος του προλόγου

Το τελικό αποτέλεσμα, μέσα από όλη τη διαδικασία που παρατέθηκε παραπάνω θεωρούμε ότι δίνει μια πολύ καλή και πραγματική εικόνα των πραγματικών σπουδαίων metal έργων που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη δεκαετία και μέσα από αυτά συνεπαγωγικά της metal μουσικής συνολικότερα στα '00s. Ελπίζουμε να το απολαύσετε και φυσικά να διαμορφώσετε κι εσείς με τη σειρά σας τις προτιμήσεις σας στο τέλος του άρθρου.

Υ.Γ.: Φυσικά και περιλαμβάνεται Easter egg, που δεν θα είναι και τόσο δύσκολο να εντοπιστεί!

Ψηφίστε εσείς και αναδείξτε τα καλύτερα metal άλμπουμ της δεκαετίας εδώ.


1. Jacobs Dream - Jacobs Dream (Metal Blade)
Release Date: 25/1/2000
Genre: Power Metal

Jacobs Dream - Jacobs Dream

Το ντεμπούτο των Αμερικανών από το Ohio Jacobs Dream αποτελεί ένα από τα πρώτα εντυπωσιακά μελωδικά power metal άλμπουμ της δεκαετίας αλλά και ο ίδιος δίσκος ξεκινάει με μια από τις πιο εντυπωσιακές τριάδες κομματιών με τις οποίες μπορεί να εισαχθεί κανείς σε μια full length δουλειά. Όποιος είχε την τύχη να ακούσει αυτό το πραγματικά πανέμορφο άλμπουμ ατμοσφαιρικού / λυρικού / μελωδικού Αμερικάνικου power metal με ορισμένες prog προεκτάσεις, έχει να λέει για τα 3 ελαφρώς πιο λαμπερά διαμάντια που ανοίγουν το δίσκο αλλά και για την εν γένει ποιότητα που διαπνέει τα 48 λεπτά του “Jacobs Dream”. Ειδική μνεία πρέπει επίσης να γίνει στα Tate-ικά φωνητικά του David Taylor αλλά και στους έξυπνα δομημένους Χριστιανικούς του στίχους που αποδεικνύουν πως υπάρχουν εκεί έξω και πιστοί που προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα τους χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να κάνουν κήρυγμα.

Key Tracks: Kinescope, Funambulism, Scape Goat
Check Also: Theater Of War (2001), Drama Of The Ages (2005)

Γιώργος Τάσσης


2. Pantera - Reinventing The Steel (EastWest)
Release Date: 21/03/2000
Genre: Heavy Metal

Pantera - Reinventing The Steel

Το κύκνειο άσμα από ένα από τα σημαντικότερα metal συγκροτήματα όλων των εποχών, απλά δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ. Αρχικά βέβαια ο τύπος και οι οπαδοί δεν του απέδωσαν την καθολική εκτίμηση που απολαμβάνει τώρα, παρά την ακαριαία εμπορική του επιτυχία. Πλέον είναι όμως και αυτό ψηλά στο πάνθεον του metal, σε μια περίοπτη θέση, στην οποία πάρα πολύ δύσκολα πλέον κάποιος δίσκος μπορεί να κάτσει. Η συμμετοχή του Kerry King, ο οποίος σύμφωνα με την μυθολογία ηχογράφησε τα μέρη του σε μια τουαλέτα, απλά προσθέτει στην γενικότερη εποποιία, ενώ ο παραγωγός Terry Date αρχικά δεν ήθελε να τους αναλάβει, καθώς το συκώτι του δεν θα άντεχε τις καταχρήσεις των Τεξανών. Η επιτομή όλων των επιρροών τους, αλλά και η αντανάκλαση μιας εποχής που αλλάζει τα δεδομένα στο metal  αντικατοπτρίζονται στα αυλάκια του "Reinventing The Steel".

Key Tracks: "Goddamn Electric", "Revolution Is My Name"
Check Also: -

Νικόλας Ρώσσης


3. Jag Panzer - Thane To The Throne (Century Media)
Release Date:19/06/2000
Genre: Heavy Metal

Jag Panzer - Thane To The Throne

Βρισκόμενοι πλέον για τα καλά στον ίσιο δρόμο, οι Jag Panzer κυκλοφορούν το καλύτερο δίσκο της καριέρας τους με αυστηρά καλλιτεχνικούς όρους και ένα κόσμημα για το heavy metal. To βασισμένο στο Μάκβεθ του Σαίξπηρ concept μπορεί να μην είναι πρωτότυπο, είναι όμως βαθιά απαιτητικό, και προεξάρχοντος του αφανούς ηγέτη Mark Briody, οι Αμερικανοί το μετουσιώνουν σε καταπληκτικά τραγούδια με φανταστική ατμόσφαιρα. Ο Broderick συμμετέχει αρκετά στις συνθέσεις και λάμπει, ο τεράστιος Concklin παίζει μόνος του όλους τους ρόλους και καθηλώνει, ενώ η παραγωγή του Jim Morris είναι υποδειγματική. Το Thane To The Throne αποτελεί δίσκο που ξεπερνά τα όρια του metal χωρίς να υπολείπεται των χαρακτηριστικών του.

Key Tracks: "King At A Price", "Three Voices Of Fate", "Fall Of Dunsinane", Fate's Triumph"
Check Also: "Mechanized Warfare" (2001)

Θοδωρής Ξουρίδας


4. Iron Maiden - Brave New World (EMI)
Release Date: 29/05/2000
Genre: Heavy Metal

Iron Maiden - Brave New World

Ο Jack White θεωρεί πως η μουσική είναι εξιστόρηση, μελωδία και ρυθμός, για να τον επιβεβαιώσουν στην αλλαγή του αιώνα οι Iron Maiden με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, στον μεγάλο δίσκο της επιστροφής τους. Ο Bruce Dickinson με τον Adrian Smith γύρισαν για να μείνουν μέχρι το τέλος, και ως αδιαίρετη εξάδα πλέον, οι Βρετανοί κυκλοφορούν πιθανότατα την καλύτερη δουλειά τους τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το ούτως ή άλλως καταπληκτικό rthythm section αποτελεί τον σκελετό, τρεις κιθάρες χτίζουν και συνεισφέρουν εμπνευσμένα solo, η μελωδία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, και οι ιστορίες ξετυλίγονται μέσα από πραγματικά υποδειγματικές ερμηνείες. Κάπως έτσι, δεν μπορείς να πεις  πολλά όταν σου λένε μόνο Maiden!

Key Tracks: "Ghost Of The Navigator," "Brave New World", "The Nomad"
Check Also:  "A Matter Of Life And Death" (2006)

Θοδωρής Ξουρίδας


5. Mayhem - Grand Declaration Of War (Season Of Mist)
Release Date: 06/06/2000
Genre: Black Metal

Mayhem - Grand Declaration Of War

Ενίοτε είναι δύσκολο να το συλλάβουμε, αλλά από την δημιουργία των Mayhem το 1984, αυτός είναι μόλις ο δεύτερος full length δίσκος τους. Εκείνη την περίοδο οι αλληλεξαρτήσεις της νορβηγικής σκηνής επιτάσσουν (προσωρινά) μια πιο ηλεκτρο - avant garde προσέγγιση (βλ. DHG, Kovenant, Thorns) και έτσι τo black metal απαύγασμα του "De Mysteriis...", το διαδέχεται ένα πιο κουλτουριάρικο και σοφιστικέ spoken-word black metal trip-hop. Για πολλούς πιο άκαμπτους οπαδούς αποτέλεσε ανάθεμα, αλλά οι οξυδερκείς αντιλαμβάνονται ότι οι Mayhem έκαναν ένα καλλιτεχνικό άλμα ασύλληπτης ευφυΐας. Φυσικά, στο βωμό της επιβίωσης και της ψευδό-εξιλέωσης δεν άργησαν να επιστρέψουν στη θαλπωρή της πεπατημένης, αλλά στην αυγή του νέου αιώνα για ακόμη μια φορά, έστω και για λίγο, με αυτό το αριστούργημα έκαναν το black metal να αναδυθεί ως φοίνικας από τις στάχτες τις μικρόνοιας που υπέφερε. Παραμένει ριζοσπαστικό, εκκεντρικό και ακραίο, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι Mayhem.

Key Tracks: "Crystalized Pain In Deconstruction", "A Time To Die"
Check Also: -

Νικόλας Ρώσσης


6. Deftones - White Pony (Maverick)
Release Date: 20/06/2000
Genre: Alternative Metal/Nu Metal

Deftones - White Pony

Μερικοί αξέχαστοι για την εποχή ήχοι. Ένας νεανικός δίσκος που δεν έχασε ποτέ την φρεσκάδα του. Μιλάμε για μνημείο στο είδος. Φανταστικό παίξιμο. Απίθανη ποικιλία στα φωνητικά. Τρομερό γράψιμο συνθέσεων και μοναδική ατμόσφαιρα. Είναι σκοτεινό αλλά δεν σου μαυρίζει την ψυχή. Έχει κέφι, μανία, είναι σέξι και βγάζει μια ωριμάδα που δύσκολα την πετύχαινες στο είδος αυτό τότε. Οι δίσκοι που κυκλοφόρησαν τότε στον χώρο είχαν νεύρο και σκληράδα, αυτό όμως δεν τα είχε αυτά, ήταν ότι πιο μελωδικό για nu metal και ότι πιο άρρωστο για μοντέρνο και εναλλακτικό. Η συνύπαρξη Chino και Maynard στο "Pasenger" είναι εκπληκτική. Ο δίσκος μπορεί να σε ταξιδέψει πάρα πολλά χρόνια πίσω και να σε γεμίσει χαμόγελα και ενδεχομένως μια μικρή συγκίνηση και μια τεράστια ανατριχίλα.

Key Tracks: "Passenger", "Change (In The House Of Flies)", "Digital Bath"
Check Also: "Saturday Night Wrist" (2006)

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


7. The Haunted - The Haunted Made Me Do It (Earache)
Release Date: 31/10/2000
Genre: Thrash Metal

The Haunted - The Haunted Made Me Do It

To ντεμπούτο των Σουηδών The Haunted έσκασε σαν βόμβα το 1998 και επανέφερε το thrash metal στην επικαιρότητα, αναγκάζοντας τους πάντες να ασχοληθούν με αυτή τη μπάντα, που αναδείχθηκε μέσα από τις στάχτες των διαλυμένων τότε, At The Gates. Παρά την σύντομη αντικατάσταση του τραγουδιστή Peter Dolving από τον χουλιγκάνο Marco Aro (ο οποίος απλά είναι συγκλονιστικός σε αυτό το δίσκο) και την ανησυχία που αυτή προκάλεσε τότε, ο δεύτερος δίσκος των The Haunted ήταν εξίσου καλός, αν όχι ανώτερος, με τον προκάτοχό του. Πιο έντονο, πιο death metal (κατά τα At The Gates διδάγματα, προφανώς) και με περισσότερη ποικιλία ήχων και ταχυτήτων, το "The Haunted Made Me Do It" είναι ένα άριστο άλμπουμ και μάλλον το πιο αντιπροσωπευτικό του ήχου και της ποιότητας των The Haunted. Είναι αξιοθαύμαστο εξάλλου, το πόσο φρέσκο ηχεί, δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του.

Key tracks: "Dark Intentions/Bury Your Dead", "Hollow Ground", "Revelation"
Check Also: "One Kill Wonder" (2003), "Revolver" (2004)

Βασίλης Σκιαδάς


8. In Flames - Clayman (Nuclear Blast)
Release Date: 25/07/2000
Genre: Melodic Death Metal

In Flames - Clayman

Ο πρώτος δίσκος των In Flames  στα 00ς ήταν και το πρώτο κρίσιμο σημείο στην καριέρα τους. Αφήνοντας κατα μέρους το μελωδικό death metal - κάτι που είχε ήδη ξεκινήσει από το "Colony" -  και δίνοντας περισσότερο έμφαση στα heavy metal-ικά τους στοιχεία, έγραψαν έναν δίσκο που βρίθει από πιασάρικα κομμάτια. Η εμπορικότητα τους εκτοξεύτηκε, το κιθαριστικό ντουέτο Stromblad/Gelotte έφτασε το συνθετικό και εκτελεστικό του peak, ενώ φάνηκε και από την στροφή που έκαναν λίγα χρόνια μετά, πως στο είδος αυτό που δημιούργησαν, έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν. Η αξία του δίσκου εκτιμάται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς τα  "Colony" και "Reroute To Remain" που κυκλοφόρησαν πριν και μετά αντίστοιχα, και τα δυο εκ των κορυφαίων άλμπουμ της δισκογραφίας των Σουηδών.

Key Tracks: "Bullet Ride", "Only For The Weak", "Pinball Map"
Check Also: "Reroute To Remain" (2002), "Soundtrack To Your Escape" (2004), "Come Clarity" (2006)

Άλκης Κοροβέσης


9. Fates Warning - Disconnected (Metal Blade)
Release Date: 25/07/2000
Genre: Progressive Metal

Fates Warning - Disconnected

Το ένατο άλμπουμ των αγαπημένων Αμερικάνων prog metallers ουσιαστικά αποτελεί ένα τμήμα της αέναης εξέλιξης του σχήματος από το US power μεγαλείο των "The Spectre Within" και "Awaken The Guardian", στα τεχνοκρατικά κομψοτεχνήματα των "No Exit" και "Perfect Symmetry" και από εκεί στα ενδοσκοπικά θαύματα των "Parallels", "Inside Out" και "A Pleasant Shade Of Grey". Έτσι, με το μπάσιμο της νέας χιλιετίας και με τον ήχο της μπάντας να έχει ενισχυθεί με τις keyboard εμπνεύσεις του Kevin Moore αλλά και βαρύνει αισθητά, το μινιμαλιστικό prog groove θα αποκτούσε πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των συνθέσεων του δίσκου. Ο Ray Alder συνεχίζει να παραθέτει συγκλονιστικές ερμηνείες ζωής, προσαρμόζοντας άψογα το ύφος του ανάλογα με τις εμνεύσεις του Jim Matheos, ο οποίος εκουσίως δίνει χώρο στο εξαιρετικό rhythm section των Vera/Zonder ώστε να ξεδιπλώσει τις αρετές του, φτάνοντας στην κορύφωση του "Still Remains" να προσφέρουν συνολικά μια από τις χαρακτηριστικότερες συνθέσεις στον συγκεκριμένο ήχο για τα '00s.

Key Tracks: "So", "Something From Nothing", "Still Remains"
Check Also: "FWX" (2004), "OSI - Office Of Strategic Influence" (2003)

Σπύρος Κούκας


10. Halford - Resurrection (Metal - Is)
Release Date: 08/08/2000
Genre: Heavy Metal

Halford - Resurrection

Η μεταλλική ‘ανάσταση’ του Halford έγινε το σωτήριο έτος 2000 και καθοριστικός λόγος γι’ αυτό ήταν ο Roy Z. Έχοντας τη πείρα και τη γνώση από το εγχείρημα με τον Dickinson δίνει την έμπνευση και το έναυσμα στον Rob να βγάλει δίσκο η ‘χαρά’ κάθε Priestάκια. Η κραυγή - σήμα κατατεθέν - στην αρχή λειτουργεί σαν σειρήνα, σαν κάλεσμα και η μεταλλική ανάφλεξη αρχίζει. Όμορφα τραγούδια, εξαιρετικές ερμηνείες (παίζει και ο Jarzombek στα drums) με τον Halford να τα ισοπεδώνει όλα. Σε τρομερή φόρμα - αυτό φάνηκε και στις συναυλίες που έδινε εκείνη την εποχή - ο άνθρωπος ήταν λες και πέρναγε δεύτερη νιότη. Το "Silent Screams" είναι το καλύτερο τραγούδι με μέλη από Priest τα τελευταία 25 και βάλε χρόνια ενώ στο "The One You Love To Hate" γίνεται πραγματικότητα το όνειρο πολλών metalheads. Δίχως να είχε βγάλει κάτι άσχημο πριν το "Resurrection" o Halford μεταλλοποιείται πάλι και τελικά όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

Key Tracks: "Resurrection", "Made In Hell", "Silent Screams", "The One You Love To Hate"
Check Also: "Crucible" (2002)

Γιάννης Δούκας


11. The Black League - Ichor (Spinefarm)
Release Date: 19/09/2000
Genre: Heavy Metal

The Black League - Ichor

Για όσους - λίγους και καλούς - εκτίμησαν στο απόλυτο την ποιότητα της δισκάρας των Sentenced "Amok", η μετέπειτα απουσία του Taneli Jarva από τους Φινλανδούς ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή. Ευτυχώς, το 2000 κυκλοφόρησε, με την ανίερη συμμαχία που άκουγε στο όνομα The Black League, το "Ichor" και η αταξία του σύμπαντος αποκαταστάθηκε. Σκοτεινό ("Avalon"), heavy ("Bunker King"), groovy ("One Color: Black", "Goin' To Hell", "Blood Of The Gods") πιασάρικο με έναν εντελώς αντισυμβατικό τρόπο, ελέω βραχνάδας και γρέζιου της Φωνής ("Winter Wind Sings", "Deep Waters") και ταξιδιάρικο ("Ozymandias"), το "Ichor" ήταν μια γερή κλοτσιά στα οπίσθια του ακροατή και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του. Το "Night On Earth" θα λάμπει για πάντα αγέρωχο και θα είναι ο φάρος για όσους θα βουτήξουν το κεφάλι τους βαθιά μέσα στη λάσπη στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν διαμάντια κρυμμένα από την κοινή θέα.

Key tracks: "Night On Earth", "Bunker King", "Blood Of The Kings"
Check Also: "Utopia A.D." (2001)

Κώστας Πολύζος


12. Nevermore - Dead Heart In A Dead World (Century Media)
Release Date: 17/10/2000
Genre: Heavy Metal

Nevermore - Dead Heart In A Dead World

Πολλά group το '80 έκαναν τεράστια επιτυχία και θεωρούνται τώρα τιτάνες κτλ. Στην αιώνια ερώτηση αν στο μέταλ μετά τη δεκαετία αυτή θα μπορούσαν να υπάρξουν τέτοιου βεληνεκούς συγκροτήματα, νομίζω ότι οι Nevermore θα ήταν στις πρώτες θέσεις. Και το "Dead Heart In A Dead World" είναι από τους δίσκους που το πιστοποιεί αυτό. Ουσιαστικά τά 'χει όλα. Έναν τραγουδιστή με μοναδικό ταλέντο, μια χροιά φοβερή και ένα μεγάλο συναισθηματισμό στους στίχους του. Μα πάνω απ’ όλα με περίσσεια έμπνευσης. Ο κιθαρίστας να παίζει παπάδες, να βγάζει riffάρες για πλάκα, μια σχολή μόνος του. Το δε rhythm section να είναι από τα πιο δεμένα που μπορεί να συναντήσει κανείς. Και όλα αυτά υπό την ηχητική επίβλεψη του Andy Sneap. Δεν εξαντλούνται τέτοιοι δίσκοι σε λίγες γραμμές αλλά και από την άλλη όταν ακούς τραγούδια σαν το "The Heart Collector" μένεις σέκος και νιώθεις ότι οι λέξεις είναι αδιάφορες. Μας λείπουν πολύ φωνές σαν του Dane, δυστυχώς...

Key Tracks: "Narcosynthesis", "Inside Four Walls", "The Heart Collector", "Believe In Nothing"
Check Also: "This Godless Endeavor" (2005)

Γιάννης Δούκας


13. Helloween - The Dark Ride (Nuclear Blast)
Release Date: 30/10/2000
Genre: Power Metal

Helloween - The Dark Ride

Εξώφυλλο σε αποχρώσεις του μαύρου, ογκώδης ήχος (με τη συμβολή του Roy Z), στιχουργική με έντονους προβληματισμούς παντός είδους, το ένατο άλμπουμ των Helloween δεν έμοιαζε με τίποτα που να είχαν κάνει στο παρελθόν - κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνολική του αύρα. Οι μέρες του κλασσικού ευρωπαϊκού power metal ήχου είχαν περάσει (όχι, βέβαια, ανεπιστρεπτί, μιας και ο "happy happy Helloween" χαρακτήρας θα επανεμφανιζόταν σχεδόν εκβιαστικά μετέπειτα), ο Weikath φάνταζε εκτός φόρμας, υπογράφοντας μονάχα δύο «δευτερεύουσες» συνθέσεις, με τους Roland Grapow και Uli Kusch να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πως προέκυψε να ακούγεται το νέο υλικό. Παρ’ όλα αυτά, το "The Dark Ride" κρίνεται πλέον ως το πιο ενδιαφέρον και δημιουργικό άλμπουμ των Γερμανών power metal πιονέρων τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η «αποκήρυξη» του από τον Weikath (μαζί με την ταυτόχρονη αποπομπή των Grapow και Kusch) μας στέρησε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο θα μπορούσε να εξελιχθεί η μπάντα σε έναν ήχο που την έκανε ξανά συναρπαστική, πολλά χρόνια πριν η επανένωση της με τους Kiske και Hansen αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Key Tracks: "Mr. Torture", "If I Could Fly", "The Dark Ride"
Check Also: "Keeper Of The Seven Keys: The Legacy" (2005)

Σπύρος Κούκας


14. Pain Of Salvation - The Perfect Element Pt.1 (Inside Out)
Release Date: 31/10/2000
Genre: Progressive Metal

Pain Of Salvation - The Perfect Element Pt.

Με εμμονική αφοσίωση στο τρίτο άλμπουμ ο Daniel βρίσκει την απόλυτη ισορροπία. Αν και παίζει με την φλόγα του μεταλλά και τολμά να ραπάρει, τα καταφέρνει. Αλλά, δεν είναι αυτό που κάνει το "The Perfect Element pt.1" ξεχωριστό την δεκαετία που μας πέρασε. Ούτε ο τρόπος που σαν γυμνοσάλιαγκας οι γλυκανάλατες και μελλοδραματικές στιγμές μας κολλάνε στο μυαλό χωρίς να τις πάρουμε χαμπάρι, ενώ μετατρέπονται εν ριπή οφθαλμού σε prog οργασμούς. Είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός που μας επιβάλλει η μουσική. Ο Daniel μέσα από κινηματογραφικές ενορχηστρώσεις δημιουργεί δάκρυα φτιαγμένα από νότες και κάνει τον ακροατή να νιώθει ευάλωτος και να μένει έκπληκτος με τον εαυτό του μέσα από την εύθραυστη ένταση και τον λυρισμό.

Key Tracks: "Ashes", "Her Voices", "The Perfect Element"
Check Also: "Scarsick" (2007)

Νικόλας Ρώσσης


15. Electric Wizard - Dopethrone (Rise Above)
Release Date: 09/10/2000
Genre: Doom Metal

Electric Wizard - Dopethrone

Το "Dopethrone" είναι ο απόλυτος δίσκος σοβαρού stoner metal (με πληθώρα αναφορών στο παραδοσιακό doom metal, ασφαλώς) και το σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη σκηνή. Εδώ δεν ακούς ένα επαναλαμβανόμενο riff, φτωχά κιθαριστικά σόλο και «τουμπανιασμένη» παραγωγή, αλλά πραγματικά καλά τραγούδια, πολύ δουλεμένα και με καταπληκτικό layering ήχων και ατμόσφαιρας. Οι Black Sabbath και οι Saint Vitus, αρμονικά εναγκαλισμένοι με τους Hawkwind και το obscure βρεταννικό occult rock των '60s μαζί, βρίσκονται παντού στα αυλάκια του "Dopethrone", ενός τέλειου metal δίσκου, που διατηρεί την ξεχωριστή προσωπικότητά του και βάζει σίγουρα υποψηφιότητα ως ένα από τα πιο heavy ηχογραφήματα όλων των εποχών, ανεξαρτήτως ιδιώματος και σκηνής. Ο Jus Oborn, αδιαφιλονίκητος ηγέτης του συγκροτήματος, εδώ έπιασε το peak της έμπνευσής του, το οποίο, αρκετούς -ποιοτικούς- δίσκους αργότερα, δεν κατάφερε ποτέ να προσεγγίσει.

Key tracks: "Vinum Sabbathi", "Funeralopolis", "I, The Witchfinder"
Check Also: "Let Us Prey" (2002), "Witchcult Today" (2007)

Βασίλης Σκιαδάς


16. Opeth - Blackwater Park (Music For Nations)
Release Date: 12/03/2001
Genre: Progressive/Death Metal

Opeth - Blackwater Park

Αναρωτιέμαι τι δεν έχει γραφτεί για τον καλύτερο metal δίσκο των 00's, το τρομακτικά άψογο "Blackwater Park", το οποίο θαρρείς πως ταίριαξε τα αταίριαστα και έφερε σε επαφή απομακρυσμένους κόσμους μεταξύ τους. Ο δίσκος που εγκαινίασε τη συνεργασία των Opeth με τον Steven Wilson των Porcupine Tree και εδραίωσε τη φιλία μεταξύ του τελευταίου και του main man των Opeth, Mike Akerfeldt, προκάλεσε πάταγο το 2001 και εξακολουθεί να συγκλονίζει όποιον έρχεται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά. Είναι δεδομένο πως χρωστά πολλά στους Edge Of Sanity και τον γκουρού Dan Swano, ωστόσο οι Οpeth πηγαίνουν το progressive death metal πείραμα ακόμα περισσότερο στα άκρα, χρησιμοποιώντας ακόμα πιο «εξωτικά» υλικά, όπως τους Pink Floyd, τους Eloy και φυσικά, τους Porcupine Tree. Και αντί το αποτέλεσμα να ακούγεται γκροτέσκο ή δύσπεπτο, οι άτιμοι καταφέρνουν να ακούγεται απόλυτα φυσιολογικό, μέσα στο ίδιο ακόμα τραγούδι, οι Morbid Angel να τζαμάρουν μαζί με τους King Crimson! Πραγματικά κορυφαίος δίσκος, που δικαιολογεί απολύτως το hype γύρω από αυτόν.

Key tracks: "Bleak", "Harvest", "Blackwater Park"
Check Also: "Deliverance" (2002), "Damnation" (2003), "Watershed" (2008)

Βασίλης Σκιαδάς


17. Thorns - Thorns (Moonfog)
Release Date: 05/03/2001 
Genre: Black Metal

Thorns - Thorns

Χρειάστηκε να παρέλθει σχεδόν μια δεκαετία από εκείνα τα ιστορικά τους demo και ορισμένα χρόνια φυλάκισης για να δει το φως αυτού του κόσμου το ντεμπούτο ενός πρωτοπόρου συγκροτήματος της Νορβηγικής σκηνής, που η ζωή και ένα σαλεμένο μυαλό το ανάγκασαν να μείνει στο περιθώριο. Ο πρώτος δίσκος έπεσε σαν κεραυνός και έφερε μια νέα πνοή σε ένα ιδίωμα που είχε βαλτώσει και έψαχνε τρόπους διαφυγής από ένα ασφυκτικό πλαίσιο επανάληψης. Οι Thorns μεταφέρουν το black metal σε ένα μολυσμένο βιομηχανικό περιβάλλον και το εμπλουτίζουν με παγωμένους industrial ήχους. Το ευφυέστατο και αυθεντικό αποτέλεσμα κόβει την ανάσα και  σε εγκλωβίζει με τον πελώριο ήχο που υψώνει. Από τις κορυφαίες στιγμές του ιδιώματος που συνεχίζει να προκαλεί ρίγος μέχρι και σήμερα.

Key Tracks: World Playground Deceit, Shifting Channels, Underneath the Universe II
Check Also: -

Αντώνης Κονδύλης


18. Ark - Burn The Sun (Inside Out)
Release Date: 23/03/2001
Genre: Progressive Metal

Ark - Burn The Sun

Με τη διάλυση των Conception ακόμη νωπή, ο Tore Ostby δεν θα αργούσε να επιστρέψει σε δημιουργικούς ρυθμούς, ενεργοποιώντας τους Ark, ένα project που «έτρεχε» παρέα με τον John Macaluso από τις αρχές τις δεκαετίας του '90. Κι αν η πρώτη τους δισκογραφική προσπάθεια, στα τέλη εκείνης της δεκαετίας, σχεδόν πέρασε και δεν ακούμπησε, για το "Burn The Sun" που ακολούθησε δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο. Το δημιουργικό άστρο του Ostby ακτινοβολεί μια δημιουργική λάμψη εφάμιλλη των κορυφαίων στιγμών των Conception, η επιλογή των συνεργατών σε κάθε θέση είναι στοχευμένη και προσφέρει τα μέγιστα εκτελεστικά (με το μπάσο του Coven να λειτουργεί σε σημεία σαν δεύτερη κιθάρα με την ευρυματικότητα των θεμάτων του και τον Jorn Lande να προσφέρει μερικές συγκλονιστικές ερμηνείες) και τα επί μέρους σημεία του δίσκου (όπως το έξυπνο εφέ με το κέρμα στο φανταστικό opener "Heal The Waters", οι Al Di Meola/σπανιόλικες κιθαριστικές πινελιές στο "Just A Little" και η αποδομημένη ερμηνεία του Lande στο "Absolute Zero") συναρπάζουν, σε έναν από τους παραγνωρισμένους δίσκους της προηγούμενης δεκαετίας που οφείλει κάποιος να ακούσει.

Key Tracks: "Heal The Waters", "Burn The Sun", "Just A Little"
Check Also: Beyond Twilight - "The Devil’s Hall Of Fame" (2001), Masterplan - "Masterplan" (2003)

Σπύρος Κούκας


19. Rammstein - Mutter (Motor)
Release Date: 02/04/2001
Genre: Industrial Metal

Rammstein - Mutter

Οι Γερμανοί, αν και όχι αμιγώς metal μπάντα, είχαν μπει για τα καλά στα σπίτια απανταχού μεταλλάδων με τον σκληρό τους ήχο. Με κοφτές κιθάρες, διακριτικά πλήκτρα και χαρακτηριστική βαριά γερμανική προφορά το "Mutter" ήρθε να αναδείξει την μελωδική πλευρά των Rammstein. Ήταν η πρώτη εμπορική κυκλοφορία εκ μέρους τους και η πρώτη επίσης φορά που ο Till Lindeman - frontman της μπάντας, τραγουδούσε μελωδικά - με ιδιαίτερη δεινότητα είναι η αλήθεια. Ένα στοίχημα που τους βγήκε και συνεχίστηκε με το "Reise, Reise" τρια χρόνια αργότερα, το "Mutter" αγαπήθηκε ιδιαίτερα παρόλο που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τι πραγματεύεται ο στίχος.

Key Tracks: "Mein Herz Brennt", "Links 2-3-4", "Sonne"
Check Also: "Reise, Reise" (2004), "Liebe Ist Für Alle Da" (2009)

Άλκης Κοροβέσης


20. Lost Horizon - Awakening The World (Music For Nations)
Release Date: 08/05/2001
Genre: Power Metal

Lost Horizon - Awakening The World

Το ντεμπούτο των Σουηδών (με ολίγη από Πολωνία) Lost Horizon αποτελεί την πιο στιβαρή προσπάθεια αναστροφής της ποπ αισθητικής που το τελείωμα των '90s έχει κληροδοτήσει στο ευρωπαϊκό power metal. Η τετράδα με τα μυστηριώδη ψευδώνυμα, τα περίεργα βαμμένα πρόσωπα και τις δερμάτινες στολές, προσθέτοντας στη βασική Helloween / Blind Guardian συνταγή την συνιστώσα Manowar, κυκλοφορούν ένα άλμπουμ - θεριστική μηχανή στο λιβάδι με τις παπαρούνες. Ένα άλμπουμ στο οποίο η λέξη power στον ευφημισμό power metal έχει πραγματική ισχύ. Το "Awakening The World" οφείλει την αξία του στα αδιάκοπα και γεμάτα τεστοστερόνη riff, lead και solo του Transcendental Protagonist, στα απίστευτου εύρους φωνητικά του Ethereal Magnanimus αλλά και στον μεταλλικό θετικισμό που αποπνέουν οι στίχοι. Αιωρείται θριαμβευτικά πάνω από τη γενικευμένη μαλθακότητα του ιδιώματος στη δεκαετία και στιγματίζει με την συνθετική αλλά και στιχουργική φιλοσοφία του.

Key Tracks: "Sworn In The Metal Wind", "World Through My Fateless Eyes", "The Kingdom Of My Will"
Check Also: "A Flame To The Ground Beneath" (2003)

Γιώργος Τάσσης


21. Tool - Lateralus (Volcano Entertainment)
Release Date: 15/05/2001
Genre: Progressive/Alternative Metal

Tool - Lateralus

Η αίσθηση του χιούμορ που έχουν οι Tool έστειλε στον κουβά πολύ κόσμο το 2001, τότε που το Napster ήταν στις δόξες του και οι οπαδοί της μπάντας αδημονούσαν -όπως πάντα- για το νέο δίσκο. Έφαγαν όλοι το άκυρο με τον τίτλο "Systema Encephale", έστρωσαν και υποδέχθηκαν την μεγάλη κατραπακιά του "Lateralus". Η αίσθηση της ακρίβειας και του τέλειου συγχρονισμού οργάνων και μελωδιών είναι κάτι άλλο και πέρα από τις διανοητικές μας ικανότητες. Υπάρχουν ευτυχώς τα ιντερλούδια εκείνα που χαλαρώνουν λίγο τις αισθήσεις, το λίγο πριν και το λίγο μετά. Τα διαφορετικά μέτρα που αντί να κουράζουν δημιουργούν χιτάρες και η σύλληψη του artwork είναι μερικά μόνο παραδείγματα καλλιτεχνικής ευφυΐας που καλό είναι να διδάσκονται κάπου... κάπως.

Key Tracks: "Lateralus", "Schism", "Parabola"
Check Also: "10,000 Days" (2006)

Γιώργος Ζαρκαδούλας


22. Avantasia - The Metal Opera (AFM)
Release Date: 10/07/2001
Genre: Power Metal

Avantasia - The Metal Opera

Έχοντας βγει το 1998 στον αφρό του κραταιού τότε power metal με το "Vain Glory Opera" των Edguy, o Tobias Sammet βούτηξε στα βαθιά με κίνδυνο να χάσει την μπάλα. Την οποία εν τέλει όχι μόνο κράτησε, αλλά της μίλησε όπως κανείς άλλος, μέσα από τις φωνές σπουδαίων τραγουδιστών, προεξάρχοντος του τεράστιου Michael "Ernie" Kiske, που επιτέλους επανήλθε στο προσκήνιο. Η πρώτη και με διαφορά καλύτερη metal opera προκάλεσε δικαίως πάταγο, με ένα σπουδαίο cast σε μεγάλα κέφια, εμπνευσμένο concept και κυρίως δέκα μεγάλα τραγούδια. Ο τέλειος συνδυασμός δύναμης και μελωδίας αποτυπώθηκε ιδανικά στο "The Metal Opera" των Avantasia, επιβεβαιώνοντας το κληρονομικό χάρισμα των φίλων μας των Γερμανών.

Key Tracks: "Avantasia", "Reach Out For The Light", "Sign Of The Cross"
Check Also: "The Metal Opera Part II" (2002), "The Scarecrow" (2008)

Θοδωρής Ξουρίδας


23. Neurosis - A Sun That Never Sets (Relapse)
Release Date: 07/08/2001
Genre: Post-Metal, Sludge Metal, Heavy Psych

Neurosis - A Sun That Never Sets

Τι να πεις για τους Neurosis και πολύ περισσότερο τι να πεις για αυτό το ασύλληπτο τεφαρίκι της μουσικής. Ο δίσκος είναι από μόνος του ένα παρακλάδι του ψαγμένου metal. Είχε όση ψυχεδέλεια άντεχε ο βαρύς τους ήχος, είχε όσες αλλαγές άντεχες εσύ, είχε όσο ηρεμία άρμοζε στις καταιγίδες που ξέσπαγαν μετά, είχε όσο σαπίλα χρειαζόταν για να το κάνει σκληρό. Ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα καλύτερα μοντέρνα metal αριστουργήματα που κυκλοφόρησαν ποτέ. Αν και αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα της μπάντας τότε, έκατσε σαν σημείο αναφοράς για το συγκρότημα και όλο τον ήχο. Από εκεί και πέρα τους ακολούθησαν και τους αντέγραψαν άπειρες μπάντες. Ένα φανταστικό έργο τέχνης που συγκινεί και δείχνει ακόμα τον δρόμο.

Key Tracks: "Stones From The Sky", "The Tide", "From The Hill"
Check Also: "The Eye Of Every Storm" (2004), "Given To The Rising" (2007)

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


24. Slipknot - Iowa (Roadrunner Records)
Release date: 28/08/2001
Genre: Heavy/Extreme Metal

Slipknot - Iowa

Στις αρχές του 2000 ο κόσμος ήταν διαφορετικός. Τόσο διαφορετικός, που ένας δίσκος με blast beats, ουρλιαχτά, άρρωστες ατμόσφαιρες και τράγο στο εξώφυλλο ανέβαινε στις κορυφαίες θέσεις σε charts ολόκληρου του κόσμου. Πριν οι Slipknot μεγαλώσουν, βγάλουν τις μάσκες και σοβαρέψουν (sic), τα πράγματα ήταν απλά· οργή, παράνοια και μπλινελίκια προς κάθε κατεύθυνση. Μετά την επιτυχία του ντεμπούτου, μανατζαραίοι κι αμφισβητίες θα περίμεναν κάτι ανάλαφρο, ίσα για να μη χαθεί το μομέντουμ. Εδώ, όμως, μιλάμε για εννιά τρελαμένους τύπους, σκοτωμένους μεταξύ τους, στο απόγειο της έμπνευσής τους. Όχι ότι θέλανε πολύ για να γράψουν στίχο επιπέδου "If you're 555/I'm 666" αλλά λέμε. Κι εκεί που λες ότι σε πενήντα λεπτά τα δες όλα, έρχεται το ομώνυμο και σε φτύνει κατάμουτρα.

Key tracks: "People = Shit", "The Heretic Anthem", "Gently"
Check also: "All Hope Is Gone" (2008)

Αντώνης Μαρίνης


24. Converge - Jane Doe (Equal Vision) 
Release date: 04/09/2001
Genre: Metalcore

Converge - Jane Doe

Στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος θα βρείτε δίσκους, και κατ' επέκταση καλλιτέχνες, που ανήκουν στην κορυφή των χώρων που αντιπροσωπεύουν. Το "Jane Doe" και οι Converge είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι ένα άλμπουμ κι ένα συγκρότημα που στέκονται ανεξάρτητα, φτύνοντας κατάμουτρα ταμπέλες και είδη. Και το έκαναν αυτό από μια περίοδο που η κατηγοριοποίηση των ήχων ήταν ζήτημα μείζονος σημασίας. Θεωρώντας ότι πλέον έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο, η μπάντα από τη Μασαχουσέτη μπαστάρδεψε άψογα στοιχεία ακραία, heavy, μελωδικά και hardcore, με έναν τρόπο πέρα για πέρα αυθεντικό. Από το εμβληματικό εξώφυλλο και το βίαιο μπάσιμο του "Concubine" μέχρι τους απίστευτους στίχους και το τρομακτικά φορτισμένο ξέσπασμα του ομώνυμου, εδώ μέσα δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο από τελειότητα.

Key tracks: "Concubine", "Homewrecker", "Jane Doe"
Check also: "You Fail Me" (2004), "No Heroes" (2006), "Axe To Fall" (2009)

Αντώνης Μαρίνης


25. System Of A Down - Toxicity (Columbia)
Release Date: 04/09/2001
Genre: Alternative Metal

System Of A Down - Toxicity

Ήρθε ξαφνικά και πήγε στο Νο.1. Με διαφορά ένα από τα πιο επιδραστικά άλμπουμ όχι μόνο στο rock και το metal, αλλά γενικότερα. Πλήρως αντισυμβατικό και καινοτόμο, αλλά ταυτόχρονα τμήμα του mainstream. Μπροστά από την εποχή του, δεν άφησε περιθώριο στο metal, pop και rock που δεν το ξεπέρασε, αλλά ήταν ταυτόχρονα επίκαιρο ως καθρέπτης της αλλαγής που πρέπει να έρθει και έχει αργήσει. Οργισμένο και ήρεμο μέσα από σπασμωδικές εξάψεις και μελωδικές ελεγείες. Με στιχουργικό βάθος, το οποίο έχει πολιτικό αντίκτυπο και ουσιώδες μήνυμα. Πώς χώρεσαν τόσα πολλά σε τόσα λίγα λεπτά; Το "Toxicity" είναι τροφή για σκέψη και ταυτόχρονα ένα δίσκος που κάποτε στα κλαμπ ο κόσμος χόρευε τα τραγούδια του. Ναι, υπήρχαν και αυτές οι εποχές. Δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει όμοιο του και συνεπώς είναι μια κατηγορία από μόνο του. Ο καλύτερος δίσκος της δεκαετίας.

Key Tracks: "Toxicity", "Chop Suey!", "ATWA", "Aerials"
Check Also: "Mesmerize" (2005), "Hypnotize" (2005)

Νικόλας Ρώσσης


26. My Dying Bride - The Dreadful Hours (Peaceville)
Release Date: 13/11/2001
Genre: Doom Metal

My Dying Bride - The Dreadful Hours

Τη δεκαετία του 1990 είχαν προηγηθεί μεγαλειώδεις στιγμές για τους αγαπημένους μας Άγγλους, αλλά όσο και αν το "The Light At The End Of The World" έφερε κάποιες ελπίδες, προς το τέλος των 90s επικρατούσε αβεβαιότητα για μέλλον τους. Με το "The Dreadful Hours" οι My Dying Bride διαλύουν οποιαδήποτε τέτοια αμφιβολία και κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Για μια ακόμη φορά η μουσική τους δημιουργεί έναν χείμαρρο θλίψης και απόγνωσης, ένα μήνυμα παραίτησης από κάθε προσπάθεια και πάνω από όλα σε βυθίζει σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα που δεν αφήνει ίχνος ελπίδας και προσμονής. Οι αμεσότητα των στίχων και η συγκλονιστική, πολυδιάστατη ερμηνεία του Aaron ανεβάζουν το επίπεδο του άλμπουμ, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά το doom, με το ακραίο metal, παρέα με πολλές gothic πινελιές. Ένα άλμπουμ που σε στιγμές μπορούσε να γίνει σκοτεινό και βλάσφημο. Οι σπουδαίες ζωντανές εμφανίσεις της εποχής πρόσθεταν περαιτέρω πόνο και απόγνωση στην ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα.

Key Tracks: "The Raven And The Rose", "A Cruel Taste Of Winter", "My Hope The Destroyer"
Check Also: "Songs Of Darkness Words Of Light" (2004), "For Lies I Sire" (2009)

Αντώνης Κονδύλης


27. Pain Of Salvation - Remedy Lane (InsideOut)
Release Date: 15/01/2002
Genre: Progressive Metal

Pain Of Salvation - Remedy Lane

Όντας ένα από τα πιο ταλαντούχα σχήματα της γενιάς του κι έχοντας περάσει από το status του ανερχόμενου σε εκείνο του πολλά υποσχόμενου (με την κυκλοφορία του "The Perfect Element I"), οι Pain Of Salvation άλλαξαν μια και καλή επίπεδο με την κυκλοφορία του θεόπνευστου "Remedy Lane". Ένα θεματικό άλμπουμ απόλυτα συναισθηματικό, ουσιαστικά προοδευτικό, πολυσύνθετο μα όχι πολύπλοκο και με τον Daniel Gildenlow να παραδίδει μερικές μεγαλειώδεις ερμηνείες, το οποίο και δικαιολογούσε στο έπακρο την έννοια του progressive σε οποιαδήποτε έκφανση του. Ο δρόμος προς την εσωτερική κάθαρση και την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος λίγες φορές έχει αποδοθεί μουσικά με τέτοιο, αυτοαναφορικό μεν, μα συνάμα καθ' όλα προσωπικό για τον ακροατή τρόπο, με το δίσκο να αποτελεί σύντροφο ζωής από τη στιγμή που έρθεις σε επαφή μαζί του κι έπειτα.

Key Tracks: "A Trace Of Blood", "Rope Ends", "Dryad Of The Woods"
Check Also: "BE" (2004)

Σπύρος Κούκας


28. Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence (Elektra)
Release Date: 29/01/2002
Genre: Progressive Metal

Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence

Μια από τις πιο φιλόδοξες, πολυσύνθετες κι εκτεταμένες δουλειές στην καριέρα των progressive metal πιονέρων, το "Six Degrees Of Inner Turbulence" φαντάζει σήμερα ως το τελευταίο άλμπουμ των Dream Theater, που η αμφισβήτηση και οι λοιπές παραφιλολογίες δεν υπερίσχυαν του μουσικού του περιεχομένου στις συνειδήσεις του κόσμου. Χωρισμένο σε δύο μέρη, και με το δεύτερο του σκέλος να αποτελείται από τα 42 περίπου λεπτά του ομότιτλου κομματιού και τα επί μέρους τμήματα της θεματικής που ανέπτυσσε, το άλμπουμ κυκλοφόρησε στα τελειώματα της πιο παραγωγικής και γόνιμης δημιουργικά περιόδου για το σχήμα, αμέσως μετά τον καλλιτεχνικό κι εμπορικό θρίαμβο του "Scenes From A Memory". Λίγο προτού η ανάγκη για επίκαιρο ήχο και εξερεύνηση νέων ηχοτόπων γίνει αυτοσκοπός κι επηρεάσει τη δημιουργική κρίση της μπάντας, το "Six Degrees Of Inner Turbulence" θα έδειχνε τους prog γίγαντες να τα κάνουν όλα όπως άρμοζε στο επίπεδο και τις δυνατότητες τους, στεκούμενο και αναλογικά πάντα με τη δημοφιλία του, ως το παραγνωρισμένο διαμάντι της δισκογραφίας τους (μαζί με το αδικημένο "Falling Into Infinity").

Key Tracks: "The Glass Prison", "The Great Debate", "Six Degrees Of Inner Turbulence (full song)"
Check Also: "Octavarium" (2005), "Black Clouds And Silver Linings" (2009)

Σπύρος Κούκας


29. Down - Down II: A Bustle In Your Hedgerow (Elektra)
Release Date: 26/03/2002
Genre: Heavy/Southern Metal

Down - Down II: A Bustle In Your Hedgerow

Επτά ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του αριστουργηματικού "NOLA", η βλαχοαμερικάνικη συμμορία των Down θα μας κάνει τη χάρη να δώσει συνέχεια στη μουσική της περιπέτεια και να μας προσφέρει το "A Bustle In Your Hedgerow". Παρά την αναφορά στους Led Zeppelin στον τίτλο, το άλμπουμ όχι απλά δεν είναι ελαφρύτερο από το "NOLA", αλλά είναι αρκετά βαρύτερο, πιο στριφνό και «αντιτουριστικό», περισσότερο blues, παρά "stoner". Παρά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του όμως, ακούγεται «νεράκι» από την αρχή μέχρι το τέλος, και παραδόξως ηχεί uplifting, παρά τα δύσκολα θέματα με τα οποία ο - «λιωμένος», ιδίως εκείνη την εποχή- Phil Anselmo καταπιάνεται στους στίχους του. «Η Νέα Ορλεάνη είναι μια πουτάνα που πεθαίνει», λέει ο Anselmo. Πού να ζούσε και στην Αθήνα, τι θα έγραφε. Απολαύστε ανεύθυνα.

Key Tracks: "Lysergic Funeral Procession", "New Orleans Is A Dying Whore", "Landing On The Mountains Of Megiddo"
Check Also: "Down III: Over The Under" (2007)

Βασίλης Σκιαδάς


30. Arcturus - The Sham Mirrors (The End)
Release Date: 22/04/2002
Genre: Avant-Garde Metal

Arcturus - The Sham Mirrors

Όταν αναζητάς τον διάδοχο ενός εκ των κορυφαίων δίσκων των '90s, όπως είναι το υπέροχο "La Masquarade Infernale", η διαδικασία έχει πάντα μεγάλη δυσκολία και ο κίνδυνος της επανάληψης είναι ορατός. Πέντε χρόνια μετά, με μια ευφυέστατη κίνηση οι Arcturus ξεπερνούν αυτό το σκόπελο. Αλλάζουν σκηνικό και αισθητική και παρουσιάζουν ένα ακόμα αριστουργηματικό άλμπουμ, συνθετικής δεινότητας και εκτελεστικής ακρίβειας, γεμάτο μελωδίες, συναισθήματα και εικόνες. Οι Νορβηγοί πραγματοποιούν ένα διαστρικό ταξίδι σε γαλαξίες μακρινούς, περιπετειώδες και υπέρλαμπρο. Στα 43 λεπτά της μουσικής νιώθεις το μουσικό και καλλιτεχνικό όργιο να λαμβάνει χώρα, με τους Arcturus να βάζουν στην εξίσωση άψογα κιθαριστικά μέρη, εξωγήινες φωνητικές γραμμές και με την αχαλίνωτη φαντασία τους απογειώνουν ένα άλμπουμ, που για ορισμένους οπαδούς τους θεωρείται το κορυφαίο τους.

Key Tracks: "Kinetic", "Nightmare Heaven", "Radical Cut"
Check Also: "Sideshow Symphonies" (2005)

Αντώνης Κονδύλης


31. Sentenced - The Cold White Light (Century Media)
Release date: 13/05/2002
Genre: Heavy Metal

Sentenced - The Cold White Light

Η στροφή των Φινλανδών προς μια περισσότερο μελωδική, λιγότερο ακραία κατεύθυνση είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Αφήνοντας στην άκρη το "Amok", που παίζει κάπου ξεχωριστά, οι δύο πρώτοι δίσκοι με τον Ville Laihiala πίσω από το μικρόφωνο ήταν εξαιρετικοί. Οι τρεις που ακολούθησαν, στη δεκαετία με την οποία ασχολούμαστε, ανέβασαν ακόμα περισσότερο το ταβάνι. Χωρίς να υπάρχουν σημαντικές ποιοτικές διαφορές μεταξύ τους, η κορυφή βρέθηκε ένα βήμα πριν την κηδεία. Ήχος σήμα κατατεθέν στις κιθάρες, κατάμαυροι στίχοι, παγωμένες ατμόσφαιρες. Το σχήμα ποτέ δεν πλησίασε το μέγεθος συμπατριωτών τους, αλλά ποιος νοιάζεται; Σίγουρα όχι οι Killers themselves. Σκανδιναβική μελαγχολία να την πιείς στο ποτήρι. Με πάγο.

Key Tracks: "Cross My Heart And Hope To Die", "Neverlasting", "Excuse Me While I Kill Myself"
Check also: "Crimson" (2000), "The Funeral Album" (2005)

Αντώνης Μαρίνης


32. Ironsword - Ironsword (The Miskatonic Foundation)
Release Date: 06/2002
Genre: Epic Metal

Ironsword - Ironsword

Το ντεμπούτο των Πορτογάλων Ironsword αν το δεις με αντικειμενικό μανδύα παραξενεύεσαι για τη τοποθέτηση του στη λίστα αυτή. Πάσχει στην παραγωγή, τα τύμπανα ώρες-ώρες θυμίζουν αρμόνιο του 1985 ενώ η λατρεία τους στους Manilla Road και στο "Battle Cry" των Omen είναι στα όρια νομικής παρεξήγησης. Τι έχει λοιπόν αυτός ο δίσκος για να δικαιολογηθεί η επιλογή του; Έχει ΨΥΧΗ. Μα τις χίλιες πύλες της κολάσεως, τόση ψυχή που γονατίζεις. Κραδαίνεις το σπαθί σου και πας για περιπέτειες με τα μεταλλικά σου αδέρφια. Πριν γίνει το ξέσπασμα της επιστροφής στο συγκεκριμένο ήχο, οι Ironsword ήταν από τα λίγα group που τάραξαν το underground με ένα άλμπουμ γεμάτο από καυτό, αυθόρμητο και απολαυστικό metal. Ευτυχώς, δεν ήταν πυροτέχνημα και συνεχίζουν ακάθεκτοι έως σήμερα αν και η πρωτόλεια αίγλη αυτού του δίσκου δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα.

Key Tracks: "Burning Metal", "March On", "Call Of Doom"
Check Also: "Return Of The Warrior" (2004), "Overlords Of Chaos" (2008)

Γιάννης Δούκας


33. Dark Tranquility - Damage Done (Century Media)
Release Date: 22/07/2002
Genre: Melodic Death

Dark Tranquility - Damage Done

Το δεύτερο μέλος της Αγίας Τριάδας του NWOSDM, οι Dark Tranquillity άνοιξαν την εν λόγω δεκαετία με ένα αγαπημένο πλέον, αλλά αρκετά διχαστικό τότε δίσκο, το "Haven". Τα αρκετά ηλεκτρονικά του στοιχεία είχαν «ξενίσει» τους φίλους τους, που δεν ήταν μαθημένοι σε αυτά - παρά την επιτυχία του "Projector" λίγα χρόνια πριν, οπότε ο νέος δίσκος θα έλεγε πολλά για το μέλλον των Σουηδών. Τελικώς, το "Damage Done" είχε ό,τι μπορούσε να ζητήσει ο οπαδός του μελωδικού death metal. Η βαρύτητα της ιστορίας των Dark Tranquillity είχε τρυπώσει στις άκρως κολλητικές συνθέσεις του δίσκου. Αν το δει κανείς απλοϊκά - η πλήρης απουσία καθαρών φωνητικών από το "Damage Done", αλλά και από το επόμενo"“Fiction" μαρτυρά την προσπάθεια των Dark Tranquillity να επιστρέψουν πιο κοντά στις ρίζες τους, κάνοντας παράλληλα αρκετά βήματα μπροστά, αλλά ταυτόχρονα και να ευχαριστήσουν τους οπαδούς τους. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Key Tracks: "Final Resistance", "Monochromatic Stains", "The Treason Wall"
Check Also: "Haven" (2000), "Fiction" (2005), "Character" (2007)

Άλκης Κοροβέσης


34. Nile - In Their Darkened Shrines (Relapse)
Release Date: 20/08/2002
Genre: Death Metal

Nile - In Their Darkened Shrines

Με τους Death να έχουν περάσει στην ιστορία και τους Morbid Angel σε απόλυτη αβεβαιότητα, το death metal έψαχνε τον επόμενο ηγέτη του. Τα σημάδια είχαν ήδη φανεί, αλλά το "In Their Darkened Shrines" ήρθε να σφραγίσει τη νέα εποχή, με τον κολοσσιαίο ήχο του, την μυστηριακή του ατμόσφαιρα,  τον καταιγιστικό ρυθμό του και την απαράμιλλη τεχνική ενός συγκροτήματος που ήθελε και μπορούσε να πάει το death metal ένα βήμα πιο πέρα. Μέσα στις πυραμίδες των αρχαίων Αιγυπτίων, οι Nile χτίζουν το δικό τους πολιτισμό, μακριά από τα μάτια του σύγχρονου κόσμου και περιμένουν από τους πιστούς να τους ακολουθήσουν. Όσοι το έπραξαν νιώθουν δικαιωμένοι για τις επιλογές τους. Από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στην ιστορία του death metal.

Key Tracks: "Execration Text", "Sarcophagus", "I Whisper In The Ear Of The Dead"
Check Also: "Black Seeds Of Vengeance" (2000), "Those Whose The Gods Detest" (2009)

Αντώνης Κονδύλης


35. Paradise Lost - Symbol Of Life (GUN)
Release Date: 21/10/2002
Genre: Gothic Metal

Paradise Lost - Symbol Of Life

Το κλείσιμο των '90s για τους Paradise Lost δεν ήταν ό,τι καλύτερο σε πολλά επίπεδα. Αρκετές αναποδιές σε προσωπικό επίπεδο, οι οποίες αποτυπώθηκαν και σε έναν πολύ υποτιμημένο δίσκο, το "Believe In Nothing". Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω πως αυτός ο δίσκος θεωρείται ο χειρότερος της δισκογραφίας τους από πολλούς, ακόμα και από την ίδια την μπάντα. Επομένως, η δουλειά του "Symbol Of Life" μόνο δύσκολη δεν ήταν. Με το περιεχόμενο του, όμως, έγινε από τους πιο αγαπημένους δίσκους των Paradise Lost, αφού έδειχνε ξεκάθαρα μια τάση επιστροφής σε πιο κιθαριστικα μονοπάτια, αφήνοντας κατά μέρος τους πειραματισμούς. Με κομμάτια ορόσημα στο σετλιστ τους και αρκετές σημαντικές συμμετοχές, όπως του Devin Townsend, το “Symbol Of Life” είναι ένας ακόμα διαφορετικός δίσκος, αλλά παραμένοντας ταυτόχρονα 100% Paradise Lost.

Key Tracks: "Erased", "No Celebration", "Isolate"
Check Also: "Believe In Nothing" (2001), "Paradise Lost" (2005), "In Requiem" (2007)

Άλκης Κοροβέσης


36. Lacuna Coil - Comalies (Century Media)
Release date: 29/10/2002
Genre: Atmospheric Metal

Lacuna Coil - Comalies

Μερικά χρόνια αφού οι Paradise Lost στράφηκαν σε ηλεκτρονικούς πειραματισμούς και λίγο πριν οι Evanescence πείσουν το mainstream να μη φοβάται το σκοτάδι, οι Lacuna Coil είχαν αφήσει το στίγμα τους στον ατμοσφαιρικό χώρο. Στις αρχές τις δεκαετίας, με τη «σκηνή» στα πάνω της, άλλοι πειραματίστηκαν προς extreme κατευθύνσεις, άλλοι προς μελωδικές, κι άλλοι προς προοδευτικές. Η Cristina Scabbia, ο Andrea Ferro και η παρέα τους συνδύασαν ιδανικά ένα κλασικό βρετανικό γκρίζο με μια εξαμερικανισμένα σύγχρονη αισθητική, προσθέτοντας στο μείγμα ιταλική φινέτσα. Το αποτέλεσμα ήταν σκοτεινό χωρίς να γίνεται αποπνικτικό, heavy και προσβάσιμο την ίδια στιγμή. Τα ραδιοφωνικά singles και οι διασκευές για το ευρύ κοινό θα έρχονταν στη συνέχεια, αλλά οι δοσολογίες του "Comalies" παρέμειναν αξεπέραστες.

Key Tracks: "Swamped", "Heaven's A Lie", "Comalies"
Check Also: "Unleashed Memories" (2001), "Karmacode" (2006)

Αντώνης Μαρίνης


37. Septic Flesh - Sumerian Daemons (Hammerheart)
Release Date: 18/02/2003 
Genre: Death Metal

Septic Flesh - Sumerian Daemons

Οι Septic Flesh βρίσκονται σε μια σταθερά ανοδική πορεία, με τον κάθε τους δίσκο να είναι παράδειγμα συμφωνικού death metal. Σε μια παράλληλη διάσταση, όπου η πορεία της ιστορικής death metal μπάντας έχει σταματήσει το 2003, το "Sumerian Daemons" ως κύκνειο άσμα θα λειτουργούσε ιδανικά. Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, όμως, και πάλι πρόκειται για έναν δίσκο από τους κορυφαίους της δισκογραφίας των Septic Flesh. Προτού αφομοιώσουν πλήρως τα συμφωνικά στοιχεία στη μουσική τους, και με έντονες τις χαρακτηριστικές μελωδίες του παρελθόντος, η επιστροφή στο death metal έγινε με άκρα επιτυχία.  Η φάση πειραματισμού ολοκληρώθηκε με το εξαιρετικό και πιασάρικο "Revolution DNA". Πλέον τα πράγματα γίνονται πιο άγρια, αλλά διατηρώντας την χαρακτηριστική ομορφιά των lead τους, ενώ ο Seth αφοσιώνεται στα σκληρά φωνητικά και το αποτέλεσμα καθηλώνει για ακόμα μια φορά.

Key Tracks: "Virtues Of The Beast", "Faust", "Dark River"
Check Also: "Communion" (2008)

Άλκης Κοροβέσης


38. Sleep - Dopesmoker (Tee Pee)
Release Date: 22/04/2003
Genre: Doom Metal

Sleep - Dopesmoker

Οι δύσκολες αποστολές φέρονται εις πέρας από εκείνους που έχουν άγνοια κινδύνου ή είναι οραματιστές. Το να συνθέσεις μουσική και να αποφασίσεις να την κυκλοφορήσεις έπειτα από το «Ιερό Βουνό» σου, θέλει cojones σαν τα Μετέωρα που λέει μια ψυχή και στην προκειμένη περίπτωση οι Sleep μας τα έδειξαν για τα καλά. Το τρίο από την Καλιφόρνια επαναπροσδιόρισε το μουσικό του ύφος με ένα και μοναδικό τραγούδι διάρκειας άνω της μιας ώρας. Δεν αρέσκονται πλέον αποκλειστικά στο στονεροντούμ χασικλίδικο ύφος τους και προετοιμάζουν τρόπο τινά το έδαφος για τους Om. Οι Black Sabbath είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια του "Dopesmoker", υπάρχει όμως έκδηλη μια αίσθηση ιεροτελεστίας στο συνολικό εγχείρημα, που το κάνει ακόμα πιο μοναδικό.

Key Tracks: Αλήθεια τώρα;
Check Also: Om - "Conference Of The Bird" (2006), "Variations On A Theme" (2005), "Pilgrimage" (2007)

Γιώργος Ζαρκαδούλας


39. Katatonia - Viva Emptiness (Peaceville)
Release Date: 29/04/2003
Genre: Atmospheric Metal

Katatonia - Viva Emptiness

Στις μικρές συναυλίες που μου έχουν μείνει αξέχαστες με την πάροδο των ετών ανήκει και η πρώτη εμφάνιση των Katatonia στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2003. Με νέο «απίστευτο» δίσκο να διαδέχεται το αξεπέραστο "Last Fair Deal Gone Down", η στιγμή ήταν ιδανική για ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό σετλιστ. Το οποίο προφανώς και βασίστηκε στο “Viva Emptiness”, την επιτομή μελαγχολικού prog rock με αρκετά metal στοιχεία να παραπέμπουν στο death/doom παρελθόν των Σουηδών.  Η ατμόσφαιρα πολύ βαριά για έναν ακόμα δίσκο, αλλά και συνθέσεις με «εύκολα» ρεφρέν, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν πραγματικά ό,τι καλύτερο μπορούσε να ακολουθήσει το "Last Fair Deal Gone Down".

Key Tracks: "Sleeper", "Criminals", "Evidence"
Check Also: "Last Fair Deal Gone Down" (2001), "The Great Cold Distance" (2006), "Night Is The New Day" (2009)

Άλκης Κοροβέσης


40. DoomSword - Let Battle Commence (SPV)
Release Date: 29/09/2003
Genre: Epic Metal

DoomSword - Let Battle Commence

Πραγματική λατρεία αυτός ο δίσκος. Οι Ιταλοί Doomsword φάνηκε από νωρίς, από το ντεμπούτο τους ήδη, ότι κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσουν ένα αληθινό μνημείο. Όχι ότι το "Resound The Horn" του 2002 ήταν άσχημο, αλλά το "Let Battle Commence" είναι, απλά, ισοπεδωτικό. Με μια καταπληκτική παραγωγή ως αρωγό, που χάρισε στη μπάντα έναν απίστευτα ογκώδη ήχο σε κιθάρες και τύμπανα, οι DoomSword είναι απόλυτα πειστικοί στις μουσικές αφηγήσεις τους για τις επιδρομές των vikings και τις συγκρούσεις τους με τους άμοιρους Σάξωνες, τον 7ο αιώνα μ.Χ. Αντλώντας έμπνευση από τους καλύτερους (Bathory, Manilla Road, Cirith Ungol), ο Deathmaster και το τσούρμο του, παραδίδουν ένα πανέμορφο epic metal διαμάντι, που διεκδικεί κι αυτό ευπρόσωπα τη θέση του πλάι στα κλασικά αριστουργήματα του ιδιώματος.

Key Tracks: "Heathen Assault", "In The Battlefield", "Blood Eagle"
Check Also: "Resound The Horn" (2002)

Βασίλης Σκιαδάς


41. King Diamond - The Puppet Master (Metal Blade)
Release Date: 21/10/2003

King Diamond - The Puppet Master

Το "The Puppet Master" ακολουθεί κατά πόδας τα άλμπουμ του King Diamond από το “The Graveyard” και μετά. Ο τρόπος αντιμετώπισης των τραγουδιών και του όλου concept είναι στα ίδια πλαίσια και αυτό κάνει όλους αυτούς τους δίσκους να στέκονται σε υψηλά επίπεδα και να μην πολύ έχουν διαφορές στην ποιότητά τους. Εδώ όμως ξεχωρίζει πραγματικά η ιστορία. Είναι γνωστός παραμυθάς ο Δανός αλλά εδώ ξεπερνάει τον εαυτό του. Ένα story πολύ καλά δομημένο, με αρχή, μέση και τέλος. Δίχως να τραβιέται πολύ χρονικά κάπου αλλά ούτε και να speedάρει αλλού χωρίς λόγο. Η μουσική ντύνει ιδανικά τον τρόμο που πλανάται στη Βουδαπέστη, την αγωνία και τον έρωτα των πρωταγωνιστών μαζί με το δραματικό φινάλε. Θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία, το "The Puppet Master" ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζει.

Key Tracks: "The Puppet Master", "Emerencia", "Blood To Walk", "Christmas"
Check Also: "House Of God" (2000), "Abigail II: The Revenge" (2002)

Γιάννης Δούκας


42. Pelican - Australasia (Hydra Head)
Release Date: 04/11/2003
Genre: Atmospheric Sludge Metal, Post-Metal

Pelican - Australasia

Τα έχουμε ξαναπεί, βαριά παραμορφωμένα riff, έξυπνες μελωδίες και βαθιά metal περάσματα. Ο δίσκος είναι το επιστέγασμα του instrumental post-metal και φαντάζει ως ένα από τα πιο όμορφα και μοντέρνα ατμοσφαιρικά sludge όλων των εποχών. Δεν έχει λόγια, κι όμως σου χαρίζει τόσα πολλά συναισθήματα. Συνθέσεις που «βουτάνε» από το σκοτάδι στον ήλιο, απότομα και απροειδοποίητα. Κυκλοφόρησε όταν έβγαζαν διαμάντια οι Neurosis, Isis, Cult Of Luna από την metal σκηνή και οι Mogwai, GY!BE από το post-rock παρακλάδι, αλλά παρότι δεν έκανε τόσο ντόρο, δεν κυνήγησε την εμπορικότητα, αναγνωρίστηκε σαν ένα από τα καλύτερα. Κοπιάστε όσοι αγαπάτε doom, stoner, sludge, heavy και ότι μοντέρνο υπάρχει στο metal. Ασυναγώνιστο. Εκπληκτικό.

Key Tracks: "Draught", "Angel Tears", "NightEndDay"
Check Also: "City Of Echoes" (2007), "What We All Come To Need" (2009)

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


43. Dream Theater - Train Of Thought (Elektra)
Release Date: 11/11/2003
Gerne: Progressive Metal

Dream Theater - Train Of Thought

Συνήθως, μια -με την καλή έννοια- επιτηδευμένη επιστροφή δύσκολα βγαίνει ως στοίχημα. Από την άλλη, δεν μπορώ να σκεφτώ το "Train Of Thought" ως κάποιου είδους πισωγύρισμα, καθώς στα δικά μου αφτιά ουδέποτε στο παρελθόν είχαν μια τόσο heavy προσέγγιση στο γράψιμό τους. Ο δίσκος βέβαια μοιάζει να απευθύνεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένη μερίδα οπαδών των Dream Theater, που αρέσκονται σε περισσότερο σκληρούς ήχους και σε λιγότερη «προοδευτικότητα», αλλά δεν παύει να είναι μια γενναία προσπάθεια από μέρους της μπάντας, με μοντέρνα προσέγγιση (μακριά από Rush-ικα μονοπάτια), με μεγάλες διάρκειες τραγουδιών, τα οποία όμως ουδέποτε κουράζουν, με τα πλήκτρα του Rudess να οπισθοχωρούν για χάρη της συνολικά πιο heavy προσέγγισης και με παικτικό επίπεδο για άλλη μια φορά στον θεό. Ένας ακόμα σπουδαίος δίσκος από μια πραγματικά σπουδαία μπάντα.

Key Tracks: "As I Am", "Stream Of Consciousness", "In The Name Of God"
Check Also: "Systematic Chaos" (2007)

Κώστας Πολύζος


44. Domine - Emperor Of The Black Runes (Dragonheart)
Release Date: 02/02/2004
Gerne: Epic Metal

Domine - Emperor Of The Black Runes

Οι Ιταλοί Domine έχοντας ήδη καθιερωθεί ως οι απόλυτοι κυρίαρχοι του επικού / συμφωνικού power metal με τρία μνημειώδη άλμπουμ ήδη στη φαρέτρα τους, κυκλοφορούν το 2004 το δεύτερο καλύτερο άλμπουμ τους μετά το πέραν κάθε συναγωνισμού ντεμπούτου τους. Με τη συνδρομή του Έλρικ του Μελνιμπονέ για τέταρτη φορά στο εξώφυλλο δίσκου τους, εξαπολύουν ένα ακόμη ορυμαγδό ταχύτατων κλασσικομεταλλάδικων riff του δασκάλου Enrico Paoli συνοδευόμενα από ίσως αχρείαστα πολλά πλήκτρα αλλά και τις αστρονομικές συχνότητες των τσιρίδων του Morby οι οποίες εγγυώνται την αποπομπή κάθε είδους φιλικής προς το αυτί ψευδαίσθησης αλλά και τον καθαρό διαχωρισμό των Domine από το υπόλοιπο συμφωνικό metal συρφετό. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος δίσκος αποτελεί από άποψη ποιότητας το κύκνειο άσμα των μεγάλων αυτών μυστών του φανταστικού από την πανέμορφη Τοσκάνη. Ευτυχώς όμως, τιμούν ακόμη τη χώρα μας με αρκετά συχνές επισκέψεις!

Key Tracks: "Arioch, The Chaos Star", "The Aquilonia Suite", "True Believer"
Check Also: "Stormbringer Ruler - The Legend Of The Power Supreme" (2001)

Γιώργος Τάσσης


45. Orphaned Land - Mabool: The Story of the Three Sons of Seven (Century Media)
Release Date: 23/02/2004 
Genre: Progressive Metal

Orphaned Land - Mabool: The Story of the Three Sons of Seven

Γύρω στα 70 λεπτά κρατάει το "Mabool", ο τρίτος δίσκος των Orphaned Land, αλλά και πάλι είναι λίγα. Με το δίσκο να είναι η πρώτη μου επαφή με τη μπάντα, η ακρόαση του ήταν ένα ονειρικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή. Με κύριο γνώμονα το progressive metal και αρκετά ανατολίτικά παραδοσιακά όργανα να καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι στις συνθέσεις, τίποτα απολύτως δεν σε ξενίζει σε αυτό το άλμπουμ. Δεν είναι τυχαίο ότι τους πήρε έξι χρόνια για να το ολοκληρώσουν. Το "Mabool" είναι το εγχειρίδιο των επίδοξων σχημάτων που θέλουν κάποια στιγμή να κάνουν κάτι στο χώρο του oriental metal. Χωρίς να γέρνει υπερβολικά προς κάποια μεριά (ούτε πολύ metal, ούτε πολύ oriental) έχει άπειρα στοιχεία για να εξερευνήσει κανείς.

Key Tracks: "Ocean Land" (The Revelation), "Halo Dies" (The Wrath of God), "Norra El Norra" (Entering the Ark)
Check Also: -

Άλκης Κοροβέσης


46. Deathspell Omega - Si Monumentum Requires Circumspice (Norma Evangelium Diaboli)
Release Date: 02/2004
Genre: Black Metal

Deathspell Omega - Si Monumentum Requires Circumspice

Αν το κριτήριο επιλογής για αυτή τη λίστα ήταν ο βαθμός επίδρασης ενός συγκροτήματος σε ένα ιδίωμα, το "Si Monumentum Requires Circumspice" θα ήταν από τις σημαντικότερες επιλογές. Οι Deathspell Omega υπήρξαν καθοριστικοί, όσο ελάχιστοι, για το χώρο που υπηρετούν όχι μόνο για τα '00s αλλά και για τα μετέπειτα χρόνια του και μπορούν να αντικρίσουν κατάματα όλα τα black metal μεγαθήρια των '90s. Από το εισαγωγικό "First Prayer" δημιουργείται μια φρίκη η οποία σέρνεται και στα 55 κολασμένα λεπτά του δίσκου. Μέσα σε μια οργιώδη ατμόσφαιρα οι Deathspell Omega απλώνουν μαύρους ύμνους και κρατώντας τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του, προσφέρουν στο black metal μια πολυμορφική δομή και άρτια μουσικά θέματα υψηλής συνθετικής δεινότητας. Με αυτόν αλλά και τους επόμενους δίσκους οι Γάλλοι  οδηγούν σε μια νέα εποχή όχι μόνο το black metal, αλλά εν γένει τον ακραίο ήχο και τον στιγματίζουν για πάντα.

Key Tracks: "First Prayer", "Blessed Are The Dead Whiche Dye In The Lorde", "Si Monvmentvm Reqvires", "Circvmspice"
Check Also: "Fas -Ite, Maledicti, In Ignem Aeternum" (2007)

Αντώνης Κονδύλης


47. Soulfly - Prophecy (Roadrunner)
Release Date: 30/03/2004
Genre: Alternative Metal

Soulfly - Prophecy

Η δεκαετία των '00s ήταν καλή για τον Max Cavalera, παρόλο που η επιρροή που είχε πάνω της δεν άγγιξε ούτε στο ελάχιστο αυτή που είχαν τα έργα του στα '90s. Με όχημα τους Soulfly κυκλοφόρησε πέντε αξιόλογα (και άνω) άλμπουμ, εκ των οποίων το "Prophecy" ξεχωρίζει ως το πιο μεστό, ισορροπημένο και μάλλον εμπνευσμένο. Τα trademark κοφτά riff και τα επιθετικά φωνητικά συνυπάρχουν αρμονικά με τα tribal στοιχεία ακόμα και μέσα στην ίδια σύνθεση, όπως πχ στο "Mars" ή στο "Moses", όπου συνεργάστηκαν με τους Σέρβους Eyesburn, εισάγοντας ως και reggae στοιχεία. Γενικά, το άλμπουμ είναι επηρεασμένο από το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Cavalera στην γειτονική μας χώρα, καθώς οι πνευματικές του ανησυχίες που αποκόμισε εμφανίζοντα σε διάφορα τραγούδια, με καλύτερο όλων το “Living Sacrifice”. Από το hit, εναρκτήριο, ομότιτλο τραγούδι ως τις υπέροχες ακουστικές κιθάρες του instrumental "Soulfly IV", το "Prophecy" είναι ένα απολαυστικό άλμπουμ.

Key Tracks: "Prophecy", "Living Sacrifice", "Mars"
Check Also: "Primitive" (2000), "Dark Ages" (2005)

Χρήστος Καραδημήτρης


48. Death Angel - The Art Of Dying (Nuclear Blast)
Release Date: 27/04/2004
Genre: Thrash Metal

Death Angel - The Art Of Dying

Αν θέλαμε να κάνουμε σεμινάρια σε παλαιές μπάντες που σκέφτονται την επαναδραστηριοποίηση τους το παράδειγμα των Death Angel και ειδικότερα το "The Art Of Dying" θα βαφτιζόταν ως η απόλυτη επιτυχία. Κοντά στα 14 χρόνια μετά το "Act III" ετούτοι εδώ βάλθηκαν να μας τρελάνουν τελείως. Απλά βάλτε το εναρκτήριο "Thrown To The Wolves" και θα καταλάβετε. Thrash μέχρι να λειώσει ο σβέρκος, αλλά ταυτόχρονα χωρίς ίχνος retro επικαλύμματος. Απίστευτα φρέσκο και ανανεωτικό, με τη φωνή του Mark Osegueda να κρατάει όλη τη νεανικότητα και την εφηβική αγριάδα που είχε στα eighties κάνοντας το δίσκο ηφαίστειο ενέργειας. Εξαιρετικές συνθέσεις δίχως ίχνος filler σε ένα άλμπουμ που δείχνει όλο το μεγαλείο αυτού του πραγματικά σπουδαίου συγκροτήματος.

Key Tracks: "Thrown To The Wolves", "The Devil Incarnate"
Check Also: "Killing Season" (2008)

Γιάννης Δούκας


49. Killswitch Engage - The End Of Heartache (Roadrunner)
Release date: 08/05/2004
Genre: Metalcore

Killswitch Engage - The End Of Heartache

Οι Killswitch Engage ποτέ δεν έγιναν το όνομα που θα περίμενε κάποιος που τους άκουγε για πρώτη φορά το 2004. Δικαιούνται, όμως, τον σεβασμό όποιου έχει ασχοληθεί με τη σκληρή μουσική τις τελευταίες δεκαετίες. Αρχικά με το "Alive Or Just Breathing" και στη συνέχεια με τα δύο άλμπουμ με τον Howard Jones πίσω από το μικρόφωνο, η παρέα του Adam D. καθόρισε το σύγχρονο εμπορικό metal όσο ελάχιστοι. Συνθέσεις βασισμένες καθαρά πάνω σε riff, μελωδίες που θα μπορούσαν να σταθούν σε εναλλακτικά ραδιόφωνα, γυαλισμένες παραγωγές· τα έκαναν όλα, και τα έκαναν άψογα, πολύ πριν τα μάθει το mainstream. Ακόμα και σήμερα, παραμένουν ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν να πάνε από melo-death κοψίματα σε arena-friendly ρεφραίν τόσο εύκολα και τόσο πετυχημένα.

Key Tracks: "Rose Of Sharyn", "The End Of Heartache", "Hope Is"
Check Also: "Alive Or Just Breathing" (2002), "As Daylight Dies" (2007)

Αντώνης Μαρίνης


50. Slipknot - Vol.3: The Subliminal Verses (Roadrunner)
Release Date: 25/05/2005
Genre: Alternative Metal

Slipknot - Vol.3: The Subliminal Verses

Το δεύτερο άλμπουμ των Slipknot, το "Iowa", είχε ήδη πάει στο ν.1 των charts και οι Slipknot έμοιαζαν η πιο καυτή μπάντα στην metal κόσμο, αλλά η αυτοκαταστροφική τους τάση είχε αρχίσει να διαφαίνεται, με τα side projects (Stone Sour, The Murderdolls) να μπαίνουν στο πλάνο σιγά-σιγά. Την κατάσταση κλήθηκε να μαζέψει ο Rick Rubin, ο οποίος έκλεισε την μπάντα στο The Mansion (και καλά σπίτι του Houdini) καταφέρνοντας μόνο να τους εξοργίσει με την απουσία του. Αλλά οι Slipknot δεν μάσησαν και απέδειξαν πόσο μεγάλη μπάντα είναι, κινούμενοι για πρώτη φορά σε πιο συμβατικές συνθετικές δομές, τοποθετώντας κιθαριστικά σόλο (και μάλιστα εξαιρετικά) και προσθέτοντας περισσότερη μελωδία στην επιθετικότητά τους. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να επιστρατεύσουν ακουστικές κιθάρες και να γράψουν μπαλάντες ("Vermillion pt.2"), γεγονός που αρχικά σόκαρε κάποιους οπαδούς τους. Εν τέλει, το "Vol.3" δεν περιλαμβάνει μόνο τον μεγαλύτερο ύμνο τους ("Duality"), αλλά μια σειρά από τραγουδάρες, με τον Corey να μοιράζει απλόχερα πόνο.

Key Tracks: "Duality", "Vermillion", "Before I Forget"
Check Also: "Iowa" (2001), "All Hope Is Gone" (2008)

Χρήστος Καραδημήτρης


51. Nightwish - Once (Nuclear Blast)
Release date: 07/06/2004
Genre: Power/Symphonic Metal

Nightwish - Once

Οι πρώιμοι Nightwish, εκείνοι με τις euro-power κιθάρες και τα βγαλμένα από τη δεκαετία του '90 πλήκτρα, ήταν απολαυστικοί. Οι Nightwish του "Once" άγγιξαν μεγαλεία που ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός δεν περίμενε. Ξέφυγαν από περιοριστικές ταμπέλες και υποείδη, φτιάχνοντας κάτι δικό τους. Ο συνδυασμός ορχήστρας και χορωδίας με μεγάλες μελωδίες πάνω σε metal βάσεις, έγινε φόρμουλα για μια ολόκληρη σκηνή. Ο Tuomas Holopainen βρήκε χώρο και μέσα για να ξεδιπλώσει τις μεγαλεπήβολες ιδέες του, ενώ η Tarja Turunen κέρδισε επάξια μια θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες φωνές της γενιάς της. Ασχολίαστο το drama που ακολούθησε την παγκόσμια περιοδεία του δίσκου. Αμέριστη λατρεία για το "End Of An Era", την καταγεγραμμένη απόδειξη μιας μπάντας που πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο.

Key Tracks: "Nemo", "The Siren", "Ghost Love Score"
Check Also: "Wishmaster" (2000), "Century Child" (2002), "Dark Passion Play" (2007)

Αντώνης Μαρίνης


52. The Dillinger Escape Plan - Miss Machine (Relapse)
Release Date: 20/07/2004
Genre: Mathcore

The Dillinger Escape Plan - Miss Machine

Στο ακραίο, το παλαβό, το παρανοϊκό, το core, το υπερβολικά τεχνικό ή το υπερβολικά προοδευτικό metal αυτός είναι ο δίσκος ορόσημο. Θα μου πεις ποιο είδος είναι αυτό; Ε αυτό που παίζουν οι DEP θα σου απαντήσω. Είναι μοναδικοί και η συνεισφορά του Greg Puciato στα φωνητικά έκανε το μεγάλο μπαμ. Ο δίσκος οφείλει να ακουστεί από οπαδούς οτιδήποτε hardcore, punk, progressive και ακραίου είδους γνωρίζουμε. Δεν μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις κομμάτια εδώ. Όλα είναι ένα κι ένα. Άμα τους έχεις δει και ζωντανά, ώστε να δεις ότι μπορούν να παίζουν αυτά τα πράγματα και να πηδάνε 3 μέτρα κάτω από ηχεία και κάγκελα χωρίς να χάνουν νότα, θα τους εκτιμήσεις ακόμα παραπάνω. Είναι φρικιά. Ο δίσκος είναι ασύλληπτος.

Key Tracks: "Setting Fire To Sleeping Giants", "Panasonic Youth", "Unretrofied"
Check Also: "Ire Works" (2007)

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


53. Lamb Of God - Ashes Of The Wake (Epic)
Release date: 31/08/2004
Genre: NWOAHM

Lamb Of God - Ashes Of The Wake

If there was a single day I could live. Σε μια εποχή που η μουσική βιομηχανία πάσχιζε να βρει το επόμενο όνομα που θα μπορούσε να αρμέξει, πέντε παράξενοι τύποι από τη Virginia κατάφεραν κάτι απρόσμενο. Έφτιαξαν όνομα παίζοντας με τους δικούς τους όρους. Χωρίς πιασάρικες μελωδίες, χωρίς καθαρά φωνητικά, χωρίς γυαλισμένο ίματζ. Κανένα ρεφραίν για ραδιόφωνο, κανένα βίντεο κλιπ για το MTV. Με τον Chris Adler να βασανίζει τα δέρματα σα να μην υπάρχει αύριο, τον έτερο Adler, τον Campbell και τον Morton να δίνουν μαθήματα ρυθμικών και lead. Με τον Randy Blythe να ουρλιάζει αντιπολεμικούς στίχους και να δίνει στο πιάτο τον κανόνα της τιμής. Ένα μεγάλο μεσαίο δάχτυλο προς κάθε χαρτογιακά, από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. I'd trade all the others away.

Key Tracks: "Laid To Rest", "Now You've Got Something To Die For", "Omerta"
Check Also: "As The Palaces Burn" (2003), "Sacrament" (2006), "Wrath" (2009)

Αντώνης Μαρίνης


54. Mastodon - Leviathan (Relapse)
Release Date: 31/08/2004
Genre: Sludge Metal

Mastodon - Leviathan

Στις 31/08/2004 σηματοδοτείται η εκκίνηση της επέλασης των Mastodon στα μουσικά πράγματα. Μπορεί το "Remission" που προηγήθηκε να ήταν ένας εντυπωσιακός sludge metal δίσκος, όμως το μήνυμά του δεν ήταν ούτε κατά διάνοια τόσο οικουμενικό όσο αυτό που «εκπέμπεται» από το τεράστιο "Leviathan": Φοβερό groove, πιασάρικα riff (το riff του "Blood And Thunder" θα μπορούσα να το ακούω στο repeat για ώρες), αδιανόητο παίξιμο, ιδίως στα τύμπανα και κυρίως, καλά τραγούδια, με αρχή, μέση και τέλος. Στη συνέχεια της καριέρας τους οι Mastodon εγκατέλειψαν αυτή την τραχιά πλευρά τους, που συναντούμε τόσο απλόχερα εδώ, και επικεντρώθηκαν σε progressive και πιο alternative μονοπάτια, πάντα με επιτυχία, όμως αυτός ο δίσκος είναι, για μένα, η κορυφή της δισκογραφίας τους και περιέχει τα τραγούδια που αποδίδονται ζωντανά, καλύτερα από όλα, μέχρι και σήμερα. Και αυτό, νομίζω, λέει πολλά.

Key Tracks: "Blood And Thunder", "Iron Tusk", "Hearts Alive"
Check Also: "Blood Mountain" (2006)

Βασίλης Σκιαδάς


55. Angra - Temple Of Shadows (Steamhammer)
Release Date: 06/09/2004
Genre: Power Metal

Angra - Temple Of Shadows

Αν το "Holy Land" είναι και παραμένει η αδιαμφισβήτητη κορωνίδα της δισκογραφίας των εκλεκτών Βραζιλιάνων prog/power metallers, μπορούμε με ευκολία να πούμε πως το "Temple Of Shadows" βρίσκεται όσο πιο κοντά του μπορεί να βρεθεί μια οποιαδήποτε άλλη κυκλοφορία, τόσο αισθητικά όσο και ποιοτικά. Με τον Andre Matos να έχει αποχωρήσει από το σχήμα έπειτα από το αμφιλεγόμενο "Fireworks" και τον Edu Falaschi να πρωτοπαρουσιάζεται στο κοινό της μπάντας με το άνισο (αλλά και πάλι όμορφο) "Rebirth", το "Temple Of Shadows" θα τον εδραίωνε σε αυτήν τη δεύτερη περίοδο της μπάντας και θα μας προσέφερε ένα από τα πιο προσεγμένα και ηχητικά πλούσια άλμπουμ για το power metal των '00s. Οι Kai Hansen και Hansi Kursch δίνουν μια αίγλη παραπάνω στο όλο εγχείρημα, αν είναι ξεκάθαρα η μουσική που κλέβει τις εντυπώσεις, με τα κιθαριστικά θέματα των Loureiro/Bittencurt να εκπλήσσουν και το συνθετικό καμβά να γεμίζει από ένα ανεξάντλητο εύρος ηχητικών χρωμάτων τις περιεχόμενες συνθέσεις.

Key Tracks: "The Temple Of Hate", "The Shadow Hunter", "Winds Of Destination"
Check Also: "Rebirth" (2001), "Aurora Consurgens" (2006)

Σπύρος Κούκας


56. Aura Noir - The Merciless (Tyrant Syndicate)
Release Date: 01/10/2004
Genre: Thrash/Black Metal

Aura Noir - The Merciless

Οι Νορβηγοί ήδη στη δεκαετία του '90 είχαν βγάλει δύο αριστουργήματα όπου αλλού κινούνταν περισσότερο στο black και σε κάποια τραγούδια στο thrash. Με το "The Merciless" δίνουν περισσότερη έμφαση στο δεύτερο στοιχείο, κάνουν πιο απλά τα τραγούδια τους εν σχέση με το ντεμπούτο και προσφέρουν με άνεση έναν από τους καλύτερους thrash metal δίσκους των zeroes. Με οχτώ οδοστρωτήρες και για περίπου 28 λεπτά κάνουν αμείλικτη επίθεση και τρέπουν σε φυγή οποιοδήποτε ευαίσθητο αυτί βρουν στο διάβα τους. Ο ήχος είναι απλά η τελειότητα. Ο Apollyon ακούγεται τόσο καθαρά και δυνατά που νιώθεις ότι βρέχεσαι από τα σάλια του όπως τραγουδάει. Το "Hell's Fire" στο τέλος γίνεται τόσο έντονο που θα κάνει και τον αέρα ανάμεσα σε σας και τα ηχεία να φρικάρει. Δίσκος που και στα eighties να έβγαινε πάλι θα γράφονταν για αυτόν ύμνοι. Επίσης πολλοί πήραν έμπνευση από αυτόν για να αρχίσουν τη δική τους επέλαση.

Key Tracks: Όλος ο δίσκος!
Check Also: "Hades Rise" (2008)

Γιάννης Δούκας


57. Isis - Panopticon (Ipecac Recordings)
Release Date: 19/10/2004
Genre: Post-Metal

Isis - Panopticon

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του "Panopticon" οι Isis ήρθαν στην Ελλάδα. Το ξέρω πως δεν είναι μέσα στην ύλη, καλό όμως είναι να θυμηθούμε τι έγινε τότε, όπως καλό είναι να θυμηθούμε τι έγινε το 2004. Συνεχίζοντας τη συνεργασία τους με τον παραγωγό Matt Bayles, η μπάντα προχώρησε στον δρόμο που χάραξε με το "Oceanic", στηριζόμενη σε μια δομή κομματιών που παραπέμπει στους Tool. Ακούγοντας ξανά και ξανά το δίσκο, έννοιες όπως αρχή και τέλος χάνουν το νόημα τους. Έννοιες που μένουν από την άλλη, είναι ο θαυμασμός και η κατάνυξη. Όταν η μουσική μιλάει στην ψυχή σου χωρίς πολλά πολλά, τότε αισθάνεσαι ευλογημένος που βίωσες κάτι τέτοιο και δεν έχεις παρά να ευχαριστήσεις τους δημιουργούς.

Key Tracks: "So Did We", "In Fiction", "Altered Course"
Check Also: "In The Absence Of Truth" (2006), "Wavering Radiant" (2009)

Γιώργος Ζαρκαδούλας


58. Primordial - The Gathering Wilderness (Metal Blade)
Release Date: 22/02/2005
Genre: Epic Metal

Primordial - The Gathering Wilderness

Μετά από μια σειρά από εξαιρετικούς δίσκους να έχουν προηγηθεί, ήρθε η στιγμή για το πρώτο πραγματικά σπουδαίο άλμπουμ των Primordial. Στο "The Gathering Wilderness" διατηρούν το έντονο επικό στοιχείο που πάντα τους χαρακτήριζε, εξομαλύνουν τον ήχο τους, αλλά αντλούν έμπνευση από τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και προσφέρουν σε μια σπάνια ένταση, συναισθήματα και εικόνες. Όσο και αν το "The Coffin Ships" κυριαρχεί, το άλμπουμ στο σύνολο του προσφέρει σπάνιες και μοναδικές συγκινήσεις. Ένας χείμαρρος συναισθημάτων, ανείπωτες στιγμές θρήνου, ένα δράμα και μια σπαρακτική κραυγή αγωνίας για το έθος που χάνεται, συνθέτουν ένα δίσκο ορόσημο, που παγιώνει τον ήχο των Ιρλανδών, ενώ παράλληλα διευρύνει τη φήμη τους και τους ανοίγει την πόρτα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Key Tracks: "The Golden Spiral", "The Song Of The Tomb", "The Coffin Ships"
Check Also: "Storm Before Calm" (2002), "To The Nameless Dead" (2008)

Αντώνης Κονδύλης


59. Soilwork - Stabbing The Drama (Nuclear Blast)
Release Date: 28/02/2005
Genre: Melodic Death Metal

Soilwork - Stabbing The Drama

Μέσα στη δεκαετία των '00s οι Soilwork κατάφεραν να εμφανιστούν σαν το αντίπαλο δέος των In Flames στο Σουηδικό melo-death, να αναδειχθούν, να αλλάξουν ύφος, να γίνουν επιτυχημένοι και να αρχίσουν να φθείρονται (πριν ξαναπάρουν τα πάνω τους την επόμενη δεκαετία). Με κινητήριο μοχλό τον συνθετικό οίστρο και το εξαιρετικό παίξιμο στις κιθάρες του Peter Wichers και βεβαίως τον φοβερό Bjorn "Speed" Strid - έναν από τους καλύτερους ερμηνευτές στις εναλλαγές καθαρών και brutal - στο έκτο στούντιο άλμπουμ τους "Stabbing The Drama" τελειοποίησαν τον ήχο τους και βρήκαν την ιδανική ισορροπία μεταξύ επιθετικότητας και μελωδίας, γράφοντας μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους, όπως το πορωτικό "The Crestfallen", το πιασάρικο "Nerve" και το κολλητικό "Distance". Την ίδια στιγμή συστηνόταν με εντυπωσιακό τρόπο ο νέος drummer της μπάντας Dirk Verbeuren τον οποίο μετά από μερικά χρόνια θα τους τον τσίμπαγε ο Dave Mustaine.

Key Tracks: "The Crestfallen", "Nerve", "Distance"
Check Also: "Natural Born Chaos" (2002), "Figure Number Five" (2003)

Χρήστος Καραδημήτρης


60. Kamelot - The Black Halo (Steamhammer)
Release Date: 15/03/2005
Genre: Power Metal

Kamelot - The Black Halo

Κανονικά οι συνέχειες είναι κατώτερες του πρώτου μέρους, εάν όμως ο καλλιτέχνης είναι στα ντουζένια του, μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Αυτό έκαναν και οι Kamelot στο "The Black Halo", ολοκληρώνοντας την ενασχόλησή τους με το Φάουστ του Γκαίτε. Η ιδιοφυΐα του Thomas Youngblood ευθυγραμμίστηκε με έναν εκ καλύτερων metal τραγουδιστών των τελευταίων δεκαετιών και το αποτέλεσμα υπήρξε καθηλωτικό. Εν αρχή βρίσκεται το power metal και η μελωδία, σε άψογο συνδυασμό με το progressive, το μοντέρνο και το διαχρονικό, μέσα από μαεστρικές, διαρκείς εναλλαγές ρυθμών και διάθεσης που δεν κοστίζουν σε όρους συνοχής. Σαγηνευτικό, πρωτοσυμφωνικό metal σε όλο του το μεγαλείο, για όλες τις ηλικίες και τις εποχές.

Key Tracks: "March Of Mephisto", "The Haunting (Somewhere In Time)", "Soul Society", "Abandoned"
Check Also: "Karma" (2001), "Epica" (2003), "The Fourth Legacy" (1999-2000), "GhostOpera" (2007)

Θοδωρής Ξουρίδας


61. Trivium - Ascendancy (Roadrunner)
Release Date: 15/03/2005
Genre: Alternative Metal / Metalcore

Trivium - Ascendancy

To 2005 ένας δεκαεννιάχρονος πιτσιρικάς τάραξε τα νερά της metal μουσικής, καθώς όλοι αγαπάμε να ψάχνουμε next big things στη μπάλα και στη μουσική και όταν ο Matt Heafy εμφανίστηκε έκανε tick σε όλα τα απαιτούμενα κουτάκια. Στο "Ascendancy", η μπάντα της οποίας ηγούταν, οι Trivium, παρουσίασαν μια φρέσκια μίξη μεταξύ μελωδικού death metal και thrash metal (των Metallica), έχοντας την νεανική ορμή και το νεύρο που απαιτεί αυτή η μουσική. Κι όσο κι αν ακούγεται τραβηγμένο επανέφεραν στο προσκήνιο για μια ολόκληρη γενιά το κιθαριστικό lead παίξιμο, με τραγούδια σαν το "Pull Harder The Strings Of Your Martyr" και το "A Gunshot To The Head Of Trepidation", ενώ συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί μια ολόκληρη σκηνή με τραγούδια σαν τα "Like Light To The Flies" και "Dying In Your Arms". Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο μεστή, αλλά το "Ascendancy" κατέχει ξεχωριστή θέση στη metal μουσική των '00s.

Key Tracks: "Pull Harder The Strings Of Your Martyr", "A Gunshot To The Head Of Trepidation", "Dying In Your Arms"
Check Also: "The Crusade" (2008), "Shogun" (2008)

Χρήστος Καραδημήτρης


62. Candlemass - Candlemass (Nuclear Blast)
Release Date: 02/05/2005
Genre: Doom Metal

Candlemass - Candlemass

Προφανώς ο ιθύνων νους των Candlemass, Leif Edling, μέσα σε όλα τα άλλα δεν είναι εύκολο να συνυπάρξει για πολύ με τον ευτραφή καλόγερο τενόρο Messiah Marcolin, όταν όμως οι δύο τους συνεργάζονται το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Η πολυπόθητη επανένωση της κλασικής σύνθεσης των δημιουργών του επικού doom metal το 2004 συνδυάστηκε την επόμενη χρονιά με το ομώνυμο άλμπουμ που δικαιολόγησε απόλυτα τον βαρύγδουπο τίτλο και το λιτό εξώφυλλο, καθώς η μουσική έφτανε και περίσσευε. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει το doom metal να ακούγεται τόσο γκρουβάτο και πιασάρικο, και αυτή την ρυθμική βάση συμπλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα τρομερά προσωπικά σόλο του Lasse και τα μοναδικά φωνητικά του Μεσσία.

Key Tracks: "Black Dwarf", "Assassin Of The Light", "The Day And The Night"
Check Also: "King Of The Grey Islands" (2007), "Death Magic Doom" (2009)

Θοδωρής Ξουρίδας


63. System Of A Down - Mezmerize (Columbia)
Release Date: 17/05/2005
Genre: Alternative Metal

System Of A Down - Mezmerize

Μετά το σοκ που προκάλεσε το "Toxicity" οι System Of A Down είχαν γίνει πλέον superstar ασύλληπτου διαμετρήματος, αλλά αυτό δεν αναιρούσε ότι έπρεπε να προχωρήσουν μπροστά με κάποιο τρόπο. Ηχογραφώντας δυο άλμπουμ παράλληλα, απλά πιστοποίησαν ότι εκείνη την εποχή ήταν η καλύτερη μπάντα σε αυτόν τον μάταιο κόσμο, με αμφότερα τα "Mezmerize" και "Hypnotize" να είναι άψογα, αλλά το πρώτο (που προηγήθηκε και χρονικά) να είναι καλύτερο μεταξύ ίσων. Ο ήχος  τους έγινε ακόμα πιο χαρακτηριστικός, οι ερμηνείες του δίπολου Tankian/Malakian έφτασαν σε εθιστικό επίπεδο και το songwriting είναι του επιπέδου που ξεχωρίζει τις πραγματικά μεγάλες μπάντες. Τόσα χρόνια μετά προσπαθώ να βρω μια γαμημένη ατέλεια στο "Mezmerize" και δεν καταφέρνω: ούτε μισή περιττή νότα, ούτε ίχνος μέτριας μελωδίας, ούτε ένα από τα 2.166 δευτερόλεπτα του που να μου δίνει ένα σοβαρό αντεπιχείρημα γιατί να μην θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ως καλύτερο (metal) άλμπουμ της δεκαετίας.

Key Tracks: "B.Y.O.B", "Radio/Video", "Question", "Lost In Hollywood"
Check Also: "Hypnotize" (2005)

Χρήστος Καραδημήτρης


64. Sieges Even - The Art Of Navigating By The Stars (InsideOut)
Release Date: 05/2005
Genre: Progressive Metal

Sieges Even - The Art Of Navigating By The Stars

Η τέχνη της απλότητας και η μαεστρία του να μπορείς να δημιουργήσεις μουσική με Ψυχή. Το προτελευταίο άλμπουμ των Γερμανών αρτίστων της προοδευτικά σκεπτόμενης μουσικής μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί ως προς το ποιόν του από την παραπάνω πρόταση, όντας ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και γαλήνια δημιουργήματα που είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή την προηγούμενη δεκαετία, δίχως να απαιτεί παραπάνω κατηγοριοποιήσεις για να αντιληφθεί κανείς τη μαγεία του. Η άκρατη τεχνική επιδεξιότητα επιτάσσεται στις ανάγκες του εκάστοτε κομματιού, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημεία που εντυπωσιάζουν με τις τεχνικές τους απαιτήσεις, αλλά η εσωστρέφεια και η μελωδικότητα του υλικού, που παίζει αριστοτεχνικά με το συναίσθημα της χαρμολύπης, εν τέλει καθορίζει το πως το αντιλαμβάνεται ο ακροατής. Δυστυχώς, η φυσική συνέχεια της μπάντας, οι Subsignal, δεν έχουν καταφέρει να ακουστούν τόσο ενδοσκοπικά ειλικρινείς μέχρι στιγμής, με το παρόν άλμπουμ να συνδέεται στο μυαλό μου με μια αόρατη κλωστή με την εποποιία των Rush και τα "Parallels"/"Inside Out" των Fates Warning, αν και ξεκάθαρα αυτόφωτο και ουσιωδώς πολυσήμαντο στον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού.

Key Tracks: "Sequence I: The Weight", "Sequence IV: Stigmata", "Sequence VIII: Styx"
Check Also: "Paramount" (2007), Subsignal - "Beautiful And Monstrous" (2009)

Σπύρος Κούκας


65. Avenged Sevenfold - City Of Evil (Warner)
Release Date: 06/06/2005
Genre: Heavy Metal

Avenged Sevenfold - City Of Evil

Το "Waking The Fallen" τοποθέτησε τους -πιτσιρικάδες τότε- Avenged Sevenfold γερά στον μουσικό χάρτη, αλλά ήταν το "City Of Evil" που τους έβαλε σε τροχιά superstar. Τα metalcore στοιχεία εξαφανίστηκαν, ο M Shadows έκανε μαθήματα φωνητικής και εντυπωσίασε με το μίγμα Rose/Anselmo της φωνής του, ενώ ο Synyster Gates στις κιθάρες κι ο (αδικοχαμένος) The Rev στα drums έγιναν πρότυπο ανάλογο των Petrucci/Portnoy για μια νέα γενιά ακροατών, με το παίξιμό τους. Οι AX7 shreddάρουν ανελέητα σε όλο το άλμπουμ, κρατώντας όμως πάντα σε πρώτο πλάνο τις συνθέσεις. Το άλμπουμ σε πιάνει από το λαιμό με το μπάσιμο του "Beast And The Harlot" και δεν σε αφήνει σε ησυχία για τα επόμενα 72 λεπτά, περιλαμβάνοντας επικές στιγμές ("Sidewinder", "Strength Of The World"), εξαιρετικές μπαλάντες ("Seize The Day") αλλά και instant hits ("Bat Country"), αποτελώντας ως και σήμερα ένα από τα καλύτερα δείγματα σύγχρονου metal.

Key Tracks: "The Beast And The Harlot", "Bat Country", "Seize The Day"
Check Also: "Waking The Fallen" (2003), "Avenged Sevenfold" (2007)

Χρήστος Καραδημήτρης


66. Iommi - Fused (Sanctuary)
Release Date: 11/07/2005
Genre: Heavy Metal

Iommi - Fused

Να με συμπαθάτε, αλλά αν δεν έβγαζε δεύτερο προσωπικό άλμπουμ ο Iommi τότε ποιός; Και δεν είναι η φάση έχω κάτι ριφάρες κατά νου, πάμε να γράψουμε. Όχι. Έπραξε πιο μελετημένα και συνετά την φορά αυτή. Η πρώτη του απόπειρα με τον ομότιτλο δίσκο ήταν άκρως ενδιαφέρουσα στον σχεδιασμό της, δεν την δικαίωσε όμως το τελικό της αποτέλεσμα. Πέντε χρόνια μετά, επιλέγει έναν  ερμηνευτή αντί για χίλιους δυο και το προϊόν της συνύπαρξης έχει δύο χαρακτηριστικά: Τις heavy μελωδίες με τα βαριά riff και την hard rock ερμηνεία του Glenn Hughes. Δεν προσπάθησε να ενσωματώσει τον σπουδαίο τραγουδιστή στο στυλ του, όπως προσπάθησε στο πρώτο  του άλμπουμ. Του έδωσε την πρέπουσα ελευθερία κινήσεων κι ερμηνείας κι εν τέλει δικαιώθηκε πανηγυρικά. Το "Fused" είναι ένας ολοκληρωμένος δίσκος κι όχι 3-4 highlight μεμονωμένα. Σε μια μάλλον σκοτεινή εποχή για το metal μας χάρισε μερικές σπουδαίες heavy συνθέσεις που σε κάποιες των περιπτώσεων τις χαρακτηρίζεις κι απρόσμενες. Αν δεν έδινε αυτός ανάσα στο metal, τότε ποιός;

Key Tracks: "Grace", "Dopamine", "I Go Insane"
Check Also: "Iommi" (2000), Heaven & Hell - "The Devil You Know" (2009)

Γιώργος Ζαρκαδούλας


67. Opeth - Ghost Reveries (Roadrunner)
Release Date: 29/08/2005
Genre: Progressive / Death Metal

Opeth - Ghost Reveries

Έχοντας κυκλοφορήσει τα υπέροχα και αντιδιαμετρικά αντίθετα "Deliverance" και "Damnation", οι Opeth ξεπέρασαν με δεξιοτεχνία τον σκόπελο του πώς να συνεχίσουν μετά από ένα άλμπουμ ογκόλιθο όπως το "Blackwater Park". Όμως, ήταν το "Ghost Reveries" που τους πήγε στο επόμενο επίπεδο, ειδικά στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού. Τόσο διότι έβγαλαν τον καλύτερο (ως τότε) ήχο σε άλμπουμ  τους, όσο και γιατί ενσωμάτωσαν οργανικά νέα στοιχεία στη μουσική τους, με αποτέλεσμα τραγούδια σαν τα "Ghost Of Perdition" και "The Grand Conjuration" να πηγαίνουν μπροστά όχι μόνο τον ήχο της μπάντας, αλλά και ολόκληρης της metal μουσικής. Η occult θεματολογία των στίχων του - παρ; ολίγον concept - άλμπουμ ταιριάζει τέλεια στην απαράμιλλη ικανότητα του Akerfeldt να αλλάζει μεταξύ καθαρών και brutal φωνητικών και δεν χωρά αμφιβολία πως το "Ghost Reveries" έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να θεωρούνται από πολλούς οι Opeth η σημαντικότερη metal μπάντα των '00s.

Key Tracks: "Ghost Of Perdition", "The Grand Conjuration"
Check Also: "Watershed" (2008)

Χρήστος Καραδημήτρης


68. Gojira - From Mars To Sirius (Prosthetic)
Release Date: 27/09/2005
Genre: Extreme/Progressive Metal

Gojira - From Mars To Sirius

Αν στις συζητήσεις για την συνεισφορά των '00s στο metal υπάρχουν διχασμοί αλλά και υπόνοιες ότι το nu-metal νόθευσε την δεκαετία, όπως το grunge στα '90s, οι Gojira είναι το σημείο αναφοράς που αποδεικνύει ότι το metal ζει, εξελίσσεται και παραμένει πέρα για πέρα... metal. Η σημαντικότητα των Gojira  δίπλα στους Mastodon ή τους Meshuggah έχει αποκρυσταλλωθεί πλέον και οι Γάλλοι το 2005 έθεσαν υποψηφιότητα για να μείνουν στην αιωνιότητα και το κατάφεραν. Οι ευαίσθητες στιγμές θωπεύονται από γλοιώδεις και παρανοϊκές αρμονίες, αλλά δεν είναι άβολες καθώς έχουν ένα αρρωστημένο ρομαντισμό. Η μουσική των Gojira δεν μπορεί να οριστεί ποτέ με απόλυτη ακρίβεια και όταν συμβαίνει αυτό -κάποιες φορές- κάτι το μοναδικό αναδύεται από τον ορίζοντα. Αυτό είναι σπάνιο βέβαια. Για να γίνει, πρέπει να ευθυγραμμιστεί ο Άρης με τον Σείριο.

Key Tracks: "World To Come", "Flying Whales", "Where Dragons Dwell"
Check Also: "The Way Of All Flesh" (2008)

Νικόλας Ρώσσης


69. Bullet For My Valentine - The Poison (Trustkill)
Release date: 03/10/2005

Bullet For My Valentine - The Poison

Ναι, φίλες και φίλοι. Bullet For My Valentine σε λίστα που περιέχει τη λέξη "metal". Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, η μπάντα του Matt Tuck πάντοτε ισορροπούσε ανάμεσα στο βαρύ rock και το εμπορικό metal. Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους, οι BFMV πατούσαν περισσότερο στο δεύτερο στοιχείο παρά στο πρώτο. Στιλιστικά και στιχουργικά ζητήματα τα προσπερνάμε με συνοπτικές, για παρέα εφήβων που διασκεύαζε το "Crazy Train" μιλάμε. Ας βγουν οι πιστοί στο ατσάλι να φωνάξουν ότι το "Suffocating Under Words Of Sorrow" δεν είναι heavy, οι ελιτιστές να γκρινιάξουν ότι το "All These Things" είναι pop της σειράς και οποιοσδήποτε άλλος να πει ότι δεν έχει σιγοτραγουδήσει το "Tears Don't Fall". Εγώ θα σας δείξω μερικούς ψεύτες.

Key Tracks: "4 Words (To Choke Upon)", "Tears Don't Fall", "Room 409"
Check Also: "Scream Aim Fire" (2008)

Αντώνης Μαρίνης


70. Akercocke - Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone (Earache)
Release Date: 10/10/2005
Genre: Black/Death Metal

Akercocke - Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone

Οι Akercocke είναι από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις ακραίου μέταλ της δεκαετίας των zeroes. Έχουν δικό τους ήχο, δική τους ταυτότητα που κάνει τους Άγγλους να ξεχωρίζουν μίλια μακριά από άλλα σχήματα του χώρου. Στο "Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone", το οποίο είναι το τέταρτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, συνδυάζουν την ακρότητα και την ερωτική - λάγνα - διονυσιακή διαβολικότητα του παρελθόντος με μια απίθανη φινέτσα. Σαν λόρδοι της κολάσεως εξαπολύουν μαινόμενες ηχητικές επιθέσεις μαζί με αναπάντεχα εθιστικές μελωδίες. Ένας συνδυασμός death/black, μαζί με Killing Joke που βγάζει ένα αποτέλεσμα το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσήλωση. Όχι μόνο στην υπομονή που θα πρέπει να ‘χεις για να «μπεις» στα τραγούδια, αφού οι αλλαγές και τα riff σε κάθε κομμάτι είναι ολόκληροι δίσκου για άλλους.  Αλλά και στο γεγονός ότι οι δίσκοι τους γενικά είναι εμπειρίες που σε ρουφούν ολοκληρωτικά. Και τούτο δω είναι μια καλή αρχή για τον μουσικό κόσμο τους αναμφίβολα.

Key Tracks: "Verdelet", "Lex Talionis", "The Penance", "Shelter From The Sand"
Check Also: "The Goat Of Mendes" (2001), "Choronzon" (2003), "Antichrist" (2007)

Γιάννης Δούκας


71. Riverside - Second Life Syndrome (Inside Out)
Release Date: 31/10/2005
Genre: Progressive Metal

Riverside - Second Life Syndrome

Οι Riverside θα μπορούσαν εύκολα να διεκδικήσουν τον τίτλο του πιο αθόρυβου συγκροτήματος της δεκαετίας, κάτι που ίσως έχει να κάνει και με το ύφος της μουσικής τους. Έχοντας δημιουργήσει ένα σερί εξαιρετικών άλμπουμ το "Second Life Syndrome" μπορεί να θεωρηθεί η σημαντικότερη τους στιγμή για την πρώτη δεκαετία του αιώνα, στο τέλος της οποίας παρατηρήθηκε η αναγέννηση του progressive, με τους Πολωνούς να αποτελούν σημαντικούς εκφραστές αυτής της τάσης. Με το "Second Life Syndrome" οι Riverside δημιουργούν ένα εσωστρεφές, άλμπουμ που ενώ πατάει στο progressive metal φλερτάρει έντονα με το progressive rock και στιγματίζεται από έντονες ατμοσφαιρικές και αιθέριες στιγμές. Μεθυστικές μελωδίες και συμπαγή κιθαριστικά θέματα, που παρουσιάζουν την εξαιρετική μουσικότητα τους, συνδυάζονται με μια ατμόσφαιρα μελαγχολίας και την ερμηνευτική ευελιξία του Duda, σε ένα δίσκο που συγκεντρώνει όλη την ομορφιά και την ουσία της προοδευτικής μουσικής. 

Key Tracks: "Volte - Face", "Second Life Syndrome", "Artificial Smile", "Dance With The Shadow"
Check Also: "Out Of Myself" (2003), "Rapid Eye Movement" (2007), "Anno Domini High Definition" (2009)

Αντώνης Κονδύλης


72. Bolt Thrower - Those Once Loyal (Metal Blade)
Release Date: 14/11/2005
Genre: Death Metal

Bolt Thrower - Those Once Loyal

Ένα συγκρότημα μοναδικού ήθους και ύφους, οι Bolt Thrower θα κοσμούν για πάντα τη βρετανική metal ιστορία. Η πραγματικά άψογη δισκογραφία τους, κλείνει με τους κανονιοβολισμούς του "Those Once Loyal" του 2005, ενός άλμπουμ που συμπυκνώνει τον ήχο του συγκροτήματος και διαφημίζει το death metal ιδίωμα. Βαρείς κι ασήκωτοι, επιβλητικοί και σοβαροί μέχρι παρεξηγήσεως, οι Bolt Thrower δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άμυνας. Πρόκειται για «απόλυτο» metal - πραγματικά δεν έχει νόημα να το περιορίσει κανείς αυστηρά στο death metal πλαίσιο. To "Those Once Loyal" περιέχει riff Solitude Aeturnus, «αληθινά» φωνητικά και ψυχωμένες κιθάρες, χωρίς διάθεση πειραματισμών και νόθευσης του αγαπημένου Bolt Thrower ήχου. Πραγματικά εξαιρετικό και απλησίαστο war metal, που κάνει κάτι πρόσφατα θρασίμια να ακούγονται σαν τη Μάγια τη μέλισσα, όταν συγκριθούν με τους τεράστιους Bolt Thrower.

Key Tracks: "The Killchain", "Granite Wall", "When Cannons Fade"
Check Also: "Honour - Valour - Pride" (2001)

Βασίλης Σκιαδάς


73. Reverend Bizarre - II: Crush The Insects (Spinefarm)
Release Date: 15/05/2005
Genre: Doom Metal

Reverend Bizarre - II: Crush The Insects

Το doom metal πήρε τα πάνω του στα '00s και οι Reverend Bizarre συνεισέφεραν πολύ σε αυτό. Η κύρια δισκογραφική τους δραστηριοποίηση έλαβε χώρα στη πενταετία 2002 με 2007 και ειλικρινά οιοδήποτε άλμπουμ τους (τρία συνολικά, μαζί με ένα ep εξωπραγματικό) άξιζε να είναι εδώ. Επιλέχθηκε ο δεύτερος τους δίσκος επειδή έχει το super hit, "Doom Over The World", αλλά επίσης επειδή δείχνει και όλες τους τις ηχητικές εκφάνσεις. Up - tempo σε κάποια σημεία, πολλά στοιχεία ιδιαίτερου χιούμορ αλλά και απότομες συναισθηματικές καταβάσεις, όπως στο "Eternal Forest". Μεγάλο προτέρημα ο εξαιρετικός τους ήχος, πολύ ζεστός και ιδανικός για το doom που υπηρετούσαν. Τα δε φωνητικά του Albert highlight εκφραστικότητας, λυρισμού και συναισθηματισμού. Δε νοείται κάποιος να ασχολείται έστω και επιδερμικά με τον ήχο αυτό και να μην έχει ακούσει τους Φινλανδούς.

Key Tracks: "Doom Over The World", "Cromwell", "Eternal Forest"
Check Also: "In The Rectory Of The Bizarre Reverend" (2002), "Harbinger Of Metal" (2003)

Γιάννης Δούκας


74. Celtic Frost - Monotheist (Century Media)
Release Date: 29/05/2006
Genre: Doom/Black Metal

Celtic Frost - Monotheist

Παίρνοντας φόρα από τον τίτλο του δίσκου ας επιτρέψουμε την όποια άρρητη και μη εξηγήσιμη αγάπη σε αυτόν να πάρει μορφή καθαρής λατρείας. Αυτό αρμόζει και αξίζει στο "Monotheist". Με τις όποιες σταγόνες στις ερήμους των '90s που προσέφεραν οι Apollyon Sun να μετατρέπονται ξαφνικά με πελάγη μαύρα και βορβορώδη. Δεν είναι, όμως, απλά και μόνο το γεγονός της επιστροφής των Ελβετών μετά το "Vanity/Nemesis" του 1990 ή την συλλογή "Parched With Thirst Am I And Dying" του '92. Το "Monotheist" δεν είναι ο δίσκος που συμπληρώνει το ράφι σου με τα υπόλοιπα Celtic Frost. Τούτο δω το θεοσκότεινο διαμάντι είναι αναπόσπαστο μέρος του ονόματός τους και της κληρονομιάς τους. Τόσο απλά. Οργισμένο, γεμάτο πίκρα, θλίψη και απόγνωση. Με μυστικιστική η αν θέλετε φιλοσοφική ματιά. Ανίερο και τρομακτικό. Εφιάλτης και λύτρωση από αραχνιασμένες και νοσηρές σκέψεις. Μαύρη τέχνη.

Key Tracks: Όλος ο δίσκος!
Check Also: -

Γιάννης Δούκας


75. Agalloch - Ashes Against The Grain (The End)
Release Date: 08/08/2006
Genre: Post-Metal/ Folk Metal

Agalloch - Ashes Against The Grain

Ήταν η δεκαετία που μεσουράνησε αυτή εδώ η μπάντα. Αυτό το μπλέξιμο σκοτεινής ατμόσφαιρας, folk ήχων και μοντέρνου metal με βρώμικα στοιχεία έκανε την διαφορά. Αυτός είναι ακόμα ο καλύτερος δίσκος που παρουσίασαν ποτέ. Σκισμένα και κατάμαυρα φωνητικά, τρομακτικά και πολύ βαριά riff και μια ασήκωτη ατμοσφαιρική ενορχήστρωση που παρουσίαζε κομμάτια διαμάντια που δεν ξαναγράφτηκαν ποτέ. Είναι ένα απίθανο κομμάτι τέχνης και περιέχει σίγουρα μερικές από τις πιο ασύλληπτες μελωδίες στον χώρο. Ήταν τόσο αγνό και αυθεντικό που τράβηξε τότε κοντά του φίλους πολύ διαφορετικών metal μουσικών οι οποίοι έψαχναν κάτι πιο μοντέρνο και ταυτόχρονα πιο εμπνευσμένο από τα συνηθισμένα. Οι έξυπνες ιδέες του επηρεάζουν ακόμα.

Key Tracks: "Not Unlike Τhe Waves", "Fire Above Ice Below", "Falling Snow"
Check Also: "The Mantle" (2002)

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


76. Solitude Aeturnus - Alone (Massacre)
Release Date: 10/11/2006
Genre: Doom Metal

Solitude Aeturnus - Alone

Οκτώ ολόκληρα χρόνια πήρε στους Τεξανούς ηγέτες του Doom metal να μετρήσουν τις πληγές τους και να γεννήσουν τον διάδοχο του ζοφερού "Adagio" με το ακόμη πιο ζοφερό "Alone", αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο. Μπορεί να είχαν ήδη χάσει τον εκπληκτικό στιχοπλάστη και μπασίστα Lyle αλλά και τον εμβληματικό lead κιθαρίστα Edgar Rivera, αλλά το δίδυμο John Perez / Robert Lowe είχε κάτι σπουδαίο ακόμη να πει πριν την τελική διάσπαση του. Το "Alone" πέρα από μια μουντή γιορτή φρυγικών κλιμάκων και Τεξανικής doom μαεστρίας, αποτελεί ίσως το πιο στενάχωρο και εσωστρεφές άλμπουμ τους με κομμάτια που απλά στάζουν απόγνωση. Το "Alone" αποτέλεσε την τελευταία προσπάθεια των Solitude Aeturnus να γίνουν μια κανονικά ενεργή μπάντα και ο δρόμος τους τους έφερε επιτέλους και από την Ελλάδα με τρία μυθικά live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά φευ. Οι Candlemass σύντομα μετά την κυκλοφορία του "Alone" στρατολογούν τον Robert Lowe και τα υπόλοιπα είναι (θλιβερή) ιστορία...

Key Tracks: "Waiting For The Light", "Tomorrows Dead", "Essence Of Black"
Check Also: Δεν κυκλοφόρησαν κάτι άλλο στα '00s αλλά το Concept Of God - "Visions" (2007) άλμπουμ γράφτηκε ουσιαστικά από τη σύνθεση του "Alone" εκτός του John Perez αλλά με τη συνδρομή του κλασσικού SA drummer John "Wolf" Covington.

Γιώργος Τάσσης


77. Pagan Altar - Mythical & Magical (Oracle)
Release Date: 18/12/2006
Genre: Doom Metal

Pagan Altar - Mythical & Magical

Η μπάντα των αντιφάσεων και του παράδοξου. Η μπάντα που ακροβατούσε μια ζωή μεταξύ NWOBHM, doom, rock & folk. Που παρόλη την αποδοχή και την παθολογική αγάπη των φανατικών θαυμαστών της, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει εμπορική. Και που παρόλο που ο μακαρίτης Terry Jones δεν ήταν ο καλύτερος τραγουδιστής του κόσμου, ήταν ο τέντζερης που κύλησε. Το "Mythical & Magical" είναι ίσως η μεγαλύτερη στιγμή τους. Ο Jones ερμηνεύει με ατσούμπαλο λυρισμό τραγούδια για μάγισσες, προφητείες, λιμούς και καταποντισμούς την ώρα που αδελφός του κουμαντάρει μαεστρικά το ύφος της κάθε σύνθεσης ξεχωριστά. Είτε μιλάμε για μπαλάντα είτε για heavy ύμνο, ο Alan Jones κινεί τα νήματα και οδηγεί την μπάντα στον δρόμο της μειοψηφικής αποθέωσης.

Key Tracks: "The Cry Of The Banshee", "The Sorcerer", "The Rising Of The Dark Lord"
Check Also: "Lords Of Hypocrisy" (2004), "Judgement Of The Dead" (2005)

Γιώργος Ζαρκαδούλας


78. Warning - Watching From A Distance (The Miskatonic Foundation)
Release Date: 12/2006
Genre: Doom Metal

Warning - Watching From A Distance

Το Δεκέμβρη του 2016 ο συνεπίθετος αλλά ουχί συγγενής του Rich Walker, Patrick συμμαζεύει τα συντρίμμια της καρδιάς του και κυκλοφορεί μέσα από την εταιρία του ηγέτη των Solstice ένα σύγχρονο Doom metal αριστούργημα. Το "Watching From A Distance" είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο στο άκουσμα άλμπουμ που αποτελεί μια κατάθεση ψυχής του Patrick Walker πάνω στον ανεκπλήρωτο έρωτα. Τα πέντε σπαρακτικά του κομμάτια είναι απελπιστικά αργά, θρηνητικά και ηχούν τόσο απεγνωσμένα όσο μια φρέσκια ερωτική απογοήτευση. Τα συναισθήματα αυτά είναι δοσμένα με τέτοιο αυθεντικό πάθος πάνω από απίστευτου βάρους riff και αναπάντεχα παθιασμένα τύμπανα του Stuart Springthorpe, που καθιστούν το "Watching From A Distance" ως ένα από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα μουσικά έργα όλων των εποχών. Η δε ζωντανή απόδοση του συγκεκριμένου δίσκου, η οποία γίνεται με δυο παρακαλώ κιθαρίστες, πείθει για του λόγου το αληθές τους αναπάντεχα πολλούς αρνητές του παρόντος αριστουργήματος.

Key Tracks: "Footprints", "Echoes"
Check Also: -

Γιώργος Τάσσης


79. Rotting Christ - Theogonia (Season Of Mist)
Release Date: 22/01/2007
Genre: Black Metal

Rotting Christ - Theogonia

Ο σπουδαιότερος ελληνικός metal δίσκος όλων των εποχών από την σημαντικότερη μπάντα της χώρας μας; Μην τσιμπάς. Τέτοιες κουβέντες κάνουμε μεταξύ μας για να ξυπνήσει ο κάφρος οπαδός  που κοιμάται ανελλιπώς, έτσι για να ανάψουν λίγο τα αίματα. Καλά τα περνάμε μετά δεν λέω, σκέψου όμως τι απέχει λιγότερο στο παραπάνω αξίωμα: Η πραγματικότητα ή ο ευσεβής πόθος; Το "Theogonia" είναι το πρώτο μέρος μιας άτυπης(;) δισκογραφικής τριλογίας των Rotting Christ και η επιστροφή σε πιο heavy φόρμες. Οι παραδοσιακές μας μουσικές κλίμακες είναι το highlight του δίσκου και η μπάντα βρίσκεται σε τρελά κέφια. Ο Σάκης κόβει και ράβει με μερικά από τα πιο εμπνευσμένα του riff και το headbanging με τον ανεμόμυλο πάει σύννεφο. Σα να ξύπνησε ο κάφρος μέσα μου.

Key Tracks: "Keravnos Kivernitos", "Nemecic", "He The Aethyr"
Check Also: "Sanctus Diavolos" (2004), "Aealo" (2010), "Khronos" (2000)

Γιώργος Ζαρκαδούλας


80. Volbeat - Rock The Rebel / Metal The Devil (Mascot)
Release Date: 26/07/2007
Genre: Modern Heavy Metal

Volbeat - Rock The Rebel / Metal The Devil

Κάθε φορά που κάποιος θα λέει, όχι ιδιαιτέρως αδίκως, ότι σχεδόν όλα παίχτηκαν μέχρι το '73, το '83 ή το '93, θα έρχονται κάτι Dream Theater, System Of A Down και Volbeat για να υπενθυμίζουν ότι υπάρχει χώρος για σκληρή μουσική, φρέσκια και εμπορική. Καλύτερη αλλά δυσκολότερη συνταγή για μια νέα μπάντα που θέλει να ξεχωρίσει, είναι να φτιάξει ένα δικό της υβρίδιο. Η παρέα του Michael Poulsen, προερχόμενη από μια χώρα χωρίς μεγάλη παράδοση αλλά μερικές τεράστιες προσωπικότητες (Lars Ulrich, King Diamond), πέτυχε ένα μοναδικό υβρίδιο, βάζοντας μαζί rοckabilly, punk rock και πολύ metal, ή πιο απλά Johnny Cash στους Metallica. Έκτοτε, οι Δανοί έβγαλαν τα καλύτερα γούστα στον δεύτερό τους δίσκο και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Key Tracks: "The Human Instrument", "Radio Girl", "The Garden's Tale", "Sad Man's Tongue"
Check Also: "The Strength/The Sound/The Songs" (2005), "Guitar Gangsters & Cadillac Blood" (2008)

Θοδωρής Ξουρίδας


81. Type O Negative - Dead Again (SPV / Steamhammer)
Release Date: 13/03/2007
Genre: Gothic Metal

Type O Negative - Dead Again

Το κύκνειο άσμα των Αμερικανών ήταν εν αγνοία τους και ένας από τους καλύτερους τους δίσκους. Είναι ίσως από τα πιο αντιπροσωπευτικά όλης της πορείας των Type O Negative. Επιθετικότητα, ενέργεια, ζωντάνια αλλά και μελαγχολία, πεσιμισμός και κατανυκτική ατμόσφαιρα. Με τον έβδομο και τελευταίο τους δίσκο οι μάστορες του gothic/doom αποδεικνύουν ότι βρίσκονται ίσως στην καλύτερη φάση τους, μέχρι ο θάνατος του Peter Steele να την κόψει απότομα. Άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη πίσω τους, τόσο για τις συνθέσεις τους, όσο και για όλο το attitude της μπάντας. Ευελπιστούμε για μια κάποια συνέχεια με τους A Pale Horse Named Death και Silvertomb, όπου συμμετέχουν οι Sal Abruscato, Johnny Kelly και Kenny Hickey.

Key Tracks: "She Burned Me Down", "September Sun", "The Profits Of Doom"
Check Also: "Life Is Killing Me" (2003)

Άλκης Κοροβέσης


82. Machine Head - The Blackening (Roadrunner)
Release Date: 27/03/2007
Genre: Heavy Metal

Machine Head - The Blackening

Ή αλλιώς ο τρόπος για να διατηρηθείς στην κορυφή. Πολλοί θα την κατακτήσουν αργά ή γρήγορα, πόσοι όμως θα παραμείνουν σ’ αυτήν; Λίγοι. Οι Machine Head δείχνουν εδώ το πώς, έχουν το know how και φύτεψαν με ευκολία τον σπόρο της αμφιβολίας. Έτσι πρέπει να ακούγονται οι Metallica; Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Το θέμα είναι πως τα πάντα εδώ είναι μελετημένα. Η γκρούβα, η καφρίλα, η χαρντκορίλα και οι μελωδίες. Τα πήραν τα ρίσκα τους με τις δεκάλεπτες διάρκειες στις συνθέσεις και τους βγήκε. Προτίμησαν να μη βγάλουν ένα "Through The Ashes Of Empire Pt.II" κι επέλεξαν την εξέλιξη. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς λένε. Και η δουλειά στις κιθάρες λέω εγώ.

Key Tracks: "Aesthetics Of Hate", "Now I Lay Thee Down", "A Farewell To Arms"
Check Also: "Through The Ashes Of Empires" (2003)

Γιώργος Ζαρκαδούλας


83. Symphony X - Paradise Lost (Inside Out)
Release Date: 26/06/2007
Genre: Progressive Metal

Symphony X - Paradise Lost

Σαφώς σκληρότεροι σε σχέση με το λυρικό τους παρελθόν, αλλά και πάλι στη χρυσή τομή όπου το νεοκλασσικό μπλέκεται με το prog/power, οι Symphony X επηρεάστηκαν από τα γραπτά του John Milton και μας παρέδωσαν ένα από τα κορυφαία τους άλμπουμ, μια δεκαετία έπειτα από το αλαβάστρινο "The Divine Wings Of Tragedy". Με τον Russell Allen, σαφώς πιο επιθετικό και γρεζάτο, να παραθέτει μερικές από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του (γεγονός από μόνο του σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές εκεί έξω), τον Michael Pinella να χρωματίζει αρμονικά τις συνθετικές εμπνεύσεις του βιρτουόζου Michael Romeo και το rhythm section να προσαρμόζεται ιδανικά στη νέα, πιο ορμητική πραγματικότητα, οι Symphony X εδραίωσαν μια και καλή τη θέση τους ως μια από τις μπάντες που ξεχώρισαν με τις δουλειές τους στην πιο ποικιλόμορφη ηχητικά δεκαετία του σκληρού ήχου.

Key Tracks: "Paradise Lost", "The Sacrifice", "Revelation (Divus Pennae ex Tragoedia)"
Check Also: "V: The New Mythology Suite" (2000), "The Odyssey" (2002)

Σπύρος Κούκας


84. Amorphis - Silent Waters (Nuclear Blast)
Release Date: 29/08/2007
Genre: Heavy Metal

Amorphis - Silent Waters

Μετά το απογοητευτικό "Far From The Sun" η ανάγκη για δραστικές αλλαγές στο στρατόπεδο των Φινλανδών ήταν προφανής. Το μάρμαρο πλήρωσε (sic) ο - τίμιος κατά τα άλλα - Pasi Koskinen και στη θέση του ήρθε ο Tomi Joutsen. Ο τελευταίος πήρε τη μπάντα από το χέρι και παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος την οδήγησε σε δεύτερη νιότη. Με πρώτο και κύριο το "Eclipse" και στη συνέχει το "Silent Waters", οι Amorphis επανήλθαν για τα καλά στα δρώμενα της metal κοινότητας. Ο τύπος και οι οπαδοί είχαν πλέον ένα λόγο να ασχοληθούν ξανά μαζί τους, απλά και μόνο για τις ποιοτικές δουλειές τους μέσα σε διάστημα ενός έτους. Ουσιαστικά τα δυο αυτά άλμπουμ είναι αλληλένδετα. Φουλ στην ατμόσφαιρα, τα πλήκτρα, τις φολκ μελωδίες αλλά και τα brutal φωνητικά που επέστρεψαν, με το"“Silent Waters" οι Amorphis απέδειξαν ότι το "Eclipse" δεν ήταν ένα πυροτέχνημα, αλλά η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία τους.

Key Tracks: "Her Alone", "Shaman", "Silent Waters"
Check Also: "Am Universum" (2001), "Eclipse" (2006), "Skyforger" (2009)

Άλκης Κοροβέσης


85. Wolves In The Throne Room - Two Hunters (Southern Lord)
Release Date: 25/09/2007
Genre: Black Metal

Wolves In The Throne Room - Two Hunters

Οι Wolves In The Throne Room αποτέλεσαν ένα από τα συγκροτήματα τα οποία συνέβαλαν στην εξέλιξη του black metal τη δεκαετία αυτή και το "Two Hunters" είναι μια τις σπουδαιότερες κυκλοφορίες του ιδιώματος. Σε τέσσερις συνθέσεις με μεγάλες διαφοροποιήσεις και με την θεματολογία να περιστρέφεται γύρω από την αγάπη τους για την φύση, οι Αμερικανοί δίνουν μια άλλη διάσταση στο ιδίωμα και το πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Ατμοσφαιρικές, ambient στιγμές και post περάσματα, ήχοι της φύσης και αιθέρια γυναικεία φωνητικά προσδίδουν στο άλμπουμ ένα αίσθημα νοσταλγίας και μελαγχολίας. Και παρά το ότι τα ξεσπάσματα και οι ακραίες στιγμές είναι παρούσες, το ηχητικό αποτέλεσμα αποκλίνει σημαντικά από την παραδοσιακή μαυρομεταλλική αισθητική, ταυτόχρονα όμως παραμένει υπέροχο και σαγηνευτικό.

Key Tracks: "Vastness And Sorrow", "I Will Lay Down My Bones Among The Rocks And Roots"
Check Also: -

Αντώνης Κονδύλης


86. Baroness - Red Album (Relapse)
Release Date: 13/10/2007
Genre: Sludge Metal

Baroness - Red Album

Το ντεμπούτο τους ήταν το breakthrough που λένε. Αυτός ο δίσκος έκανε κάτι φανταστικό. Χωρίς ουρλιαχτά και φανφάρες, χωρίς καν κάτι πιασάρικο, κατάφερε να παρουσιάσει σκληρές κιθάρες, εξαιρετικούς ρυθμούς, απίθανα φωνητικά, δυναμική τεχνική και μια εσωτερική ένταση που το καθιστά μοναδικό. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό ακούς την δουλειά, το πάθος, την ενέργεια και την όρεξη για το μοντέρνο και το μοναδικό. Σύνθεση τη σύνθεση ανατριχιάζεις όλο και περισσότερο. Οι βραχνάδες και οι εναλλαγές τρελαίνουν κόσμο. Αυτή η μπάντα έχει από τότε, τον δικό της μοναδικό ήχο και μια διαφορετική και εντελώς προσωπική μουσική προσέγγιση. Βάθος, εξυπνάδα, καινοτομία και καλή απόδοση. Τέχνη, τεχνική και μουσική προοδευτικότητα. Sludge, Prog, Tech, Post, Stoner, Southern, Doom, Heavy...

Key Tracks: "The Birthing", "Isak", "Wanderlust"
Check Also: "Blue Record" (2009)

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


87. The Ocean - Precambrian (Metal Blade)
Release Date:05/11/2007
Genre: Post-Metal

The Ocean - Precambrian

Την εποχή που πολλοί είχαν ως συνώνυμο του post τους Isis, οι εγκληματικά υποτιμημένοι Γερμανοί κυκλοφορούν ένα δίσκο με βάρος βροντόσαυρου και συνολική διάρκεια που κρατάει όσο η μισή παλαιολιθική περίοδος. Χωρίς να τους φαίνεται εκτινάσσουν τα όρια είδους σε δυσθεώρητα ύψη μέσα από άκρατο πειραματισμό με τσέλα, harpsichords, σαξόφωνα και ηλεκτρονικά στοιχεία, κρατώντας όμως την απεραντοσύνη του ασήκωτου metal τους στην βιτρίνα. Οι στερεοτυπικές ληθαργικές στιγμές μετατρέπονται σε εκρήξεις, αλλά μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα. Με 26 μουσικούς να παρελαύνουν, το "Precambrian" αποτελεί αντικείμενο μελέτης, πόθου αλλά και ζηλοφθονίας, διότι λίγοι αγγίζουν με τόσο ενδιαφέρον την τελειότητα και την έμπνευση των The Ocean. Η πλέμπα των παρεμφερών συγκροτημάτων δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, αν το "Precambrian" είχε την αναγνώριση που του αξίζει. Ένα metal διαμαντένιος μονόλιθος μέσα στο βούρκο της χρυσής μετριότητας του post είναι φάρος ελπίδας. Για πόσο θα περιμένουμε ακόμα;

Key Tracks: "Rhyacian", "Stenian"
Check Also: -

Νικόλας Ρώσσης


88. Ereb Altor - By Honour (I Hate)
Release Date: 01/03/2008
Genre: Epic Metal

Ereb Altor - By Honour

Επίδοξοι συγγενείς και κληρονόμοι το νου σας. Εδώ και αρκετά χρόνια ο σπόρος του προγόνου σας μεγάλωνε κάτω από τη μύτη σας και κοιμόσαστε τον Ύπνο του Δικαίου. Αδίκως; Όχι ακριβώς, γιατί σχεδόν όλος ο κόσμος ήταν ανυποψίαστος και οι ελάχιστοι γνώστες κράτησαν τα χείλη τους ερμητικά κλειστά, ξέροντας πως η μετά Quorthon εποχή θα ξεκινούσε το 2008. Η μουσική τους  χαρακτηρίστηκε ως το πλησιέστερο άκουσμα στους Bathory εποχής "Hammerheart" και "Twilight Of The Gods" και δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Τα πρώτα φωνητικά του δίσκου που ακούγονται στο "Awakening" δημιουργούν άβολες καταστάσεις. Ποιος είναι αυτός και τι δουλειά έχει να κοπιάρει τον Μεγάλο; Τι κάνω τώρα; Ξεπερνάς το σοκ κι απολαμβάνεις.

Key Tracks: "Awakening", "By Honour", "Wizard"
Check Also: Τους έπιασε η επόμενη δεκαετία

Γιώργος Ζαρκαδούλας


89. Meshuggah - ObZen (Nuclear Blast)
Release Date: 11/03/2008
Genre: Extreme/Progressive Metal

Meshuggah - ObZen

Πολύ ιδιαίτερος δίσκος. Πολύ σκληρή και προοδευτική μουσική. Βιομηχανική ατμόσφαιρα. Έντονες και έξυπνες αλλαγές. Σφοδρά χτυπήματα. Βρώμικα φωνητικά. Πολύ πιθανά να είναι ο καλύτερος Djent δίσκος της δεκαετίας. Ακανόνιστος ρυθμός, συνήθως πιο πάνω από το συνηθισμένο. Απίθανα και πολύ δύσκολα riff μέχρι και σόλο. Μπλέκει Math και Death μαζί. Εντυπωσιακό αποτέλεσμα και μοναδικό. Σου προκαλεί το μυαλό και το σώμα. Τολμάει να γίνει άγριο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα τεχνικό. Ευχάριστο και συναρπαστικό όσο δεν πάει. Είναι επιθετικό και μερικές φορές υπερβολικό αλλά το πάντρεμα όλων των στοιχείων έχει γίνει ιδανικά και πάρα πολύ προσεγμένα. Θέλει αρκετά ακούσματα για να το εκτιμήσεις. Αλλά όταν το κάνεις θα το τοποθετήσεις πάρα πολύ ψηλά.

Key Tracks: "Bleed", "Combustion", "ObZen"
Check Also: "Catch Thirtythree" (2005)

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


90. Disturbed - Indestructible (Reprise)
Release Date: 03/06/2008
Genre: Alternative Metal

Disturbed - Indestructible

Γελάω, και μάλιστα γελάω δυνατά, κάθε φορά που ακούω κάποιον να λέει «Οι Disturbed δεν παίζουν metal». Γελάω, γιατί οι Disturbed παίζουν μοντέρνο heavy metal που απλά δεν αρέσει και τόσο στον μέσο Έλληνα μεταλά. Πολύ πριν την υπέροχη κατά τα άλλα διασκευή στο "The Sound Of Silence" για την οποία συζητήθηκαν -επιτέλους- και στην χώρα μας και απέκτησαν airplay στα ραδιόφωνα, οι Αμερικάνοι κυκλοφόρησαν το φανταστικό "Indestructible". Ένα άλμπουμ γεμάτο με πιασάρικα τραγούδια και με το -φτου κακά- groove σήμα κατατεθέν της μπάντας να είναι διάχυτο καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου. Κοφτά riff, rhythm section μπετόν και ένας Drainman να αποδεικνύει με τις ερμηνείες του πως είναι ένα από τα καλύτερα σύγχρονα λαρύγγια που κυκλοφορούν εκεί έξω. Δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του ακούγεται ακόμα ολόφρεσκο και αυτό από μόνο του είναι κάτι που λέει πολλά. Αν θες περισσότερες αποδείξεις για το πόσο σπουδαίος δίσκος είναι το "Indestructible", απλά άκου το.

Key Tracks: "Indestructible", "The Night", "Haunted"
Check Also: "The Sickness" (2000), "Ten Thousand Fists" (2005)

Κώστας Πολύζος


91. Grand Magus - Iron Will (Rise Above)
Release Date: 13/06/2008
Genre: Epic/Classic Metal

Grand Magus - Iron Will

Έχει ειπωθεί ξανά, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, που λένε και οι σπουδαγμένοι, οπότε πάμε άλλη μια: Οι Grand Magus είναι η πιο τίμια επικο-κλασική (με ολίγη από doom) metal μπάντα των ημερών μας. Όσο λίγες άλλες, υπηρετούν πιστά το τρίπτυχο «τιμιότητα, μελωδία, αρχοντιά» και το "Iron Will" είναι μια εμφατική απόδειξη. Με παλέτα επιρροών που ξεκινάει από μπάντες όπως οι Judas Priest και φτάνει μέχρι τους Manowar και τους Bathory (μάστορα μην ξεχνάς τους Candlemass, a.k.a. "Self-Deceiver"), ο JB Cristoffersson, παρέα με τους Fox και Sippola μέσα σε 38 λεπτάκια καταθέτουν αγνή μεταλλική ψυχή και υπερ-έπη όπως τα "Like The Oar Strikes The Water", "Silver Into Steel", "The Shadow Knows" και φυσικά το ομώνυμο σου καρφώνονται κατευθείαν στο μυαλό με την ευθύτητά τους και δημιουργούν έντονη διάθεση για headbanging και επίσκεψη στην τοπική καλά ενημερωμένη κάβα για αγορά Βαυαρικής μπύρας που θα καταναλωθεί ιδανικά σε θερμοκρασία από 1 έως 3 βαθμούς κελσίου. Κλασικό από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Key Tracks: "Iron Will", "Like The Oar Strikes The Water", "The Shadow Knows"
Check Also: "Wolf's Return" (2005)

Κώστας Πολύζος


92. Amon Amarth - Twilight Of The Thunder God (Metal Blade)
Release Date: 29/09/2008
Genre: Melodic Death Metal

Amon Amarth - Twilight Of The Thunder God

Power metal από τα λίγα. Τι του λείπει δηλαδή; Έχει αρκετή επικούρα αρκετή για να ακονίσεις ατσάλια, αρκετή τεστοστερόνη για να πάρει μπρος βαπόρι, πιο πολλούς Βίκινγκς και από τη τηλεοπτική σειρά και πιασάρικα ρεφρέν που όλα κάνουν για τον ύμνο του Α.Ο. Βαλχάλας. Αλλά επειδή ο Johan Hegg παρά-είναι βραχνός για να γίνει Eric Adams, οι Amon Amarth παίζουν μπάλα ακόμα στην κατηγορία του Σουηδικού melo-death. Δεν ήταν εύκολο να καταλήξει ο έβδομος δίσκος των Σουηδών σε αυτή τη λίστα. Γενικά δεν είναι εύκολο σε καμία μπάντα να ταρακουνά τα νερά στην έβδομη απόπειρα της στην δισκογραφία. Είναι η προσιτή απλότητα του δίσκου που τον κάνει στα δέκατα γενέθλια του να μην απογοητεύει. Δεν είναι ό,τι καλύτερο έχει βγει στην πιάτσα, αλλά η σταθερή του απόδοση όποτε και αν πατήσεις το play, είναι ένα εξωπραγματικά σπάνιο χάρισμα και για αυτό αξίζει να βρίσκεται εδώ.

Key Tracks: "Twilight Of The Thunder God"
Check Also: "With Oden On Our Side" (2006)

Νικόλας Ρώσσης


93. Amenra - Mass IIII (Hypertension)
Release Date: 02/10/2008
Genre: Sludge Metal

Amenra - Mass IIII

Είναι ο καλύτερος δίσκος της μπάντας από το Βέλγιο. Είναι το ορόσημο ενός είδους. Πρόκειται για ένα ελεύθερο κτήνος το οποίο μπόρεσε ειλικρινά να δημιουργήσει μια διαφορετική μουσική σαπίλα που όμοια της τόσο έντονη και τόσο τρομακτική δεν είχε υπάρξει ποτέ στο είδος. Αν ο πόνος είχε metal ορισμό, εδώ θα έβρισκε το λεξικό του. Τα ξεσκισμένα έως πνιγμένα οδυνηρά φωνητικά ακολουθώντας τα γαμημένα θεοσκότεινα κιθαριστικά ανεβάσματα μπροστά από τόσο μα τόσο θορυβώδη παραμόρφωση κάνουν το τοπίο σκοτεινό, βαρύ, παχύ και υγρό. Παγωμένο σκότος. Αίμα και πληγές που πονάνε. Το κατράμι μαύρο είναι παντού. Οι στίχοι, οι φωνές, τα τύμπανα, ο θόρυβος, η ατμόσφαιρα, ακόμα και οι εικόνες που δημιουργούν παράλληλα είναι κατάμαυρες. Σε κρατάει σφιγμένο μόνιμα. Έχει έναν εκπληκτικό τρόπο να σε ξεσκίζει.

Key Tracks: "Razoreater", "De Dodenakker"
Check Also: "Mass III" (2005)

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


94. Enforcer - Into The Night (Heavy Artillery)
Release Date: 18/10/2008
Genre: Heavy Metal

Enforcer - Into The Night

Το ντεμπούτο των Σουηδών Enforcer ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, λίγο πριν το τυπικό τέλος των '00s, για να ξυπνήσει από τον λήθαργο τις παραδοσιακές heavy metal δυνάμεις και να δώσει μια άνευ προηγουμένου ώθηση σε δεκάδες νεολαίους ανά τον κόσμο ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους heavy/speed metal μπάντα με έντονο το άρωμα των '80s σε κάθε πτυχή της έκφρασης τους. Τα αποτελέσματα της περισσότερο στιλιστικής και ηχητικής παρά εμπορικής επιτυχίας του "Into The Night" τα βιώνουμε στη δεκαετία που ακολούθησε, και η επιτυχία καθαυτή βασίστηκε ουσιαστικά πάνω στην αχαλίνωτη νεανικότητα που αποπνέει ο δίσκος, στις ξέφρενες ταχύτητες αλλά και στην παλιομοδίτικη NWOBHM/early '80s speed metal βρωμιά που τόσο είχαν λείψει από το heavy metal στερέωμα στα '00s. Σήμερα, οι Enforcer έχουν παγιώσει τη θέση τους ως ηγέτες αυτού που τείνει πλέον να αποκαλείται ως New Wave Of Traditional Heavy Metal, αλλά το "Into The Night" παραμένει η αφετηρία όλων.

Key Tracks: "Black Angel", "Into The Night", "Scream Of The Savage"
Check Also: -

Γιώργος Τάσσης


95. Mastodon - Crack The Skye (Reprise)
Release Date: 24/03/2009
Genre: Heavy/Progressive Metal

Mastodon - Crack The Skye

Στην προσπάθεια εντοπισμού της διαδοχής των μεγαθηρίων της σκληρής μουσικής, οι Mastodon, με τον τέταρτο δίσκο τους, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα και αγγίζουν κορυφές τουλάχιστον για την πρώτη δεκαετία του αιώνα. Τη στιγμή που οι brutal στιγμές του παρελθόντος έχουν παραμερίσει, η μελωδία, η αρμονία, η ανεξάντλητη έμπνευση βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και προκύπτει ένα άλμπουμ πολυδιάστατο, περιπετειώδες, σύνθετο, άκρως προοδευτικό, μερικώς ψυχεδελικό και εν τέλει συναρπαστικό σε κάθε του ακρόαση. Το εξαιρετικό songwriting που πάντα  χαρακτήριζε τους Mastodon σε αυτό το άλμπουμ τελειοποιείται και οδηγεί σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες metal στιγμές της δεκαετίας, που κάνουν το "Crack The Skye" ένα από τα παντοτινά διαμάντια της σκληρής μουσικής.

Key Tracks: "Oblivion", "The Czar", "Ghost Of Karelia"
Check Also: "Leviathan" (2004), "Blood Mountain" (2006)

Αντώνης Κονδύλης


96. Karnivool - Sound Awake (Cymatic)
Release date: 05/06/2009
Genre: Alternative/Progressive Metal

Karnivool - Sound Awake

Το να χαρακτηρίσει κανείς το "Sound Awake" ως υποτιμημένο θα ήταν understatement. Είναι ένας δίσκος που πετυχαίνει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο προοδευτικό και το ουσιώδες, χωρίς να ακούγεται βγαλμένο από κάποια περασμένη εποχή. Αντίθετα, όπως συμβαίνει με τα μεγάλα έργα, συνεχίζει να ακούγεται φρέσκο σχεδόν μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία του. Οι συνθέσεις είναι άρτιες σε υπερθετικό βαθμό, οι στίχοι αγγίζουν επίπεδα ποίησης, η παραγωγή είναι χιλιόμετρα μπροστά από τη συντριπτική πλειοψηφία της μουσικής που κυκλοφορεί τα τελευταία πολλά χρόνια και το σύνολο έχει αρκετά layers για να προσφέρει εκπλήξεις σε βάθος χρόνου. Όχι ότι χρειάζονται πολλαπλές ακροάσεις για να γκρουβάρεις στη γραμμή του "Simple Boy" ή για να ξεκινήσεις τα sing-along στο "New Day".

Key Tracks: "New Day", "Set Fire To The Hive", "All I Know"
Check Also: "Themata" (2005)

Αντώνης Μαρίνης


97. Count Raven - Mammons War (I Hate)
Release Date: 31/08/2009
Genre: Doom Metal

Count Raven - Mammons War

Μετά από τέσσερις δισκάρες που έφεραν τους Count Raven στην πρώτη γραμμή του doom metal στα '90s και αφού δεν κατάφερε κάτι με τους Doomsday Gouvernment, ο Dan "Fodde" Fondelius επανήλθε ως κόμης κόρακας και με το πάσο του κατάφερε να κυκλοφορήσει πριν βγουν τα '00s έναν δίσκο αντάξιο της μπάντας, του doom και των πατέρων Black Sabbath. H περιγραφή του συντρόφου Ζαρκαδούλα «Black Sabbath περιόδου 1979-1982 και Ozzy φωνητικά» στην κριτική της εποχής πετυχαίνει διάνα, το doom συνδέεται απευθείας με το rock παρελθόν του, τα τραγούδια μιλάνε απευθείας στην ψυχή, και πρωταγωνιστής φυσικά δεν είναι άλλος από τον Fodde. Κύριος, ίσα που προλαβαίνετε τούτη την δεκαετία, ένας χρονάκος έμεινε.

Key Tracks: "The Poltergeist", "Nashira", "The Entity", "To Kill A Child"
Check Also: -

Θοδωρής Ξουρίδας


98. Five Finger Death Punch - War Is The Answer (Universal)
Release Date: 22/09/2009
Genre: Heavy/Alternative Metal

Five Finger Death Punch - War Is The Answer

Γνωρίζω πως οι Five Finger Death Punch πάρα είναι macho και Αμερικανάκια για την κουλτούρα του μέσου Ευρωπαίου - και δη και του Έλληνα που θα διαβάσει αυτό το αφιέρωμα - μεταλά. Η αλήθεια, όμως, παραμένει πως το "War Is The Answer" όσο «μοντερνιά» και να το θεωρεί κάποιος (ελέω παραγωγής/μίξης πρωτίστως και δευτερευόντως λόγω κατεύθυνσης θεωρώ) είναι ένα συμπαγές σύνολο από δυναμικά και επιθετικά καλογραμμένα τραγούδια, με ωραίες φωνητικές μελωδίες που υποστηρίζει καταπληκτικά ο Ivan Moody με την πολύ όμορφη φωνή του, όταν πέφτουν οι τόνοι ("Far From Home", "Walk Away"), με αρκετά καλή δουλειά στις κιθάρες καθώς ο Zoltan Bathory έχει γράψει κάποια αρκετά πιασάρικα riff και φυσικά τον υπέρ-catchy instrumental ύμνο “Canto 34”. Ξαναλέω, μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θα κάνουν κλικ σε έναν οπαδό με πιο κλασικά ακούσματα, αλλά αυτό δεν αναίρει ούτε ίχνος από την ποιότητά του "War Is The Answer". Ας παίζει λοιπόν το τρανζίστορ τ' Αμερικάνικα, δεν είναι ντροπή.

Key Tracks: "Hard To See", "My Own Hell", "Far From Home"
Check Also: "The Way Of The Fist" (2007)

Κώστας Πολύζος


99. Shrinebuilder - Shrinebuilder (Neurot)
Release Date: 20/10/2009
Genre: Doom Metal

Shrinebuilder - Shrinebuilder

Οι Shrinebuilder ήταν (είναι;) ένα super group που δικαιολογεί απόλυτα το χαρακτηρισμό αυτό. Ίσως η μοναδική τέτοια περίπτωση. Εδώ ακούμε τον Wino (Τhe Obsessed, Saint Vitus, The Hidden Hand κ.ά), τον Scott Kelly (Neurosis), τον Al Cisneros (Om, Sleep) και τον Dale Crover (Melvins), σε μια κυκλοφορία μόλις πέντε τραγουδιών, που ηχούν κυριολεκτικά σαν το ηχητικό απόσταγμα των συγκροτημάτων στα οποία συμμετέχουν οι τέσσερις αναφερόμενοι πιο πάνω ήρωες. Βασανιστικά σκοτεινό, άρρωστα μελωδικό, το "Shrinebuilder" έχει κομπιουτερίστικο εξώφυλλο, αλλά ευτυχώς τα τραγούδια του είναι φυσικά, «ζεστά», αναλογικά και ψυχωμένα όσο δεν παίρνει. Το άλμπουμ ηχεί σαν ένας ηχογραφημένος εφιάλτης, που δεν είναι ακριβώς εφιάλτης αλλά ένα ενοχλητικά μπερδεμένο όνειρο. Εννοείται πως ακούγεται δέκα φορές καλύτερο, κάτω από ειδικές συνθήκες και ειδική προετοιμασία. Κι ο νοών νοείτω.

Key Tracks: "Pyramid Of The Moon", "The Architect", "Science Of Anger"
Check Also: -

Βασίλης Σκιαδάς


100. While Heaven Wept - Vast Oceans Lachrymose (Cruz Del Sur)
Release Date: 03/10/2009
Genre: Doom Metal

While Heaven Wept - Vast Oceans Lachrymose

Οι While Heaven Wept καταφέρνουν να καθιερωθούν ως μια σπουδαία Αμερικάνικη Doom metal μπάντα με την κυκλοφορία της λιγότερο (ίσως και καθόλου εδώ που τα λέμε) doom δουλειάς τους! Και αυτό γιατί πέρα από σημαντικές αλλαγές στο line-up της μπάντας, το "Vast Oceans Lachrymose" παρουσιάζει την πολυμορφία των επιρροών του Tom Phillips από όλο το heavy metal και rock στερέωμα και δεν περιορίζεται στο ετερόκλητο doom παρελθόν της μπάντας. Το άλμπουμ αποτελεί μια απίστευτα επιτυχή σύντηξη πολλών διαφορετικών ηχοχρωμάτων με πιο πομπώδες παράδειγμα αυτό των Fates Warning της εποχής John Arch. Αυτό που μένει στο τέλος είναι ένα πραγματικά προοδευτικό άλμπουμ με υπέροχο εξώφυλλο τον πίνακα του John Martin "Christ Stilleth The Tempest" από το 1852, με εξαίσιες ενορχηστρώσεις, φοβερό τόνο κιθάρας με εξοπλισμό ιδίας κατασκευής του κυρίου Philips και με μερικούς από τους καλύτερους ρομαντικούς του στίχους, ερμηνευμένους από τη μαγική φωνή του Rain Irving. Πραγματικά άλμπουμ-σταθμός για τη μπάντα.

Key Tracks: "To Wander The Void", "The Furthest Shore", "Vessel"
Check Also: "Of Empires Forlorn" (2003)

Γιώργος Τάσσης


101. Linkin Park - Hybrid Theory (Warner Bros)
Release Date: 20/10/2000
Genre: Alternative/Nu Metal

Linkin Park - Hybrid Theory

Τι έχουν να μας πουν τώρα ένα μάτσο τεντιμπόηδες που ραπάρουν; Αλλά οι αριθμοί των πωλήσεων λένε μια άλλη μεγάλη ιστορία, καθώς ο -κατά πολλούς αμφιλεγόμενος- metal πυρήνας τους έσπειρε πολλά περισσότερα από όσα θα θέλαμε να παραδεχτούμε. H επιτυχία των (nu-metal θα έλεγα εγώ) δύο πρώτων δίσκων τους, τουλάχιστον στις αρχές της δεκαετίας, άφησε ένα αποτύπωμα, το οποίο νομιμοποίησε πλήρως στo πολυπλατινιένο mainstream σύμπαν τον συνδυασμό metal και rap μέσα από μελωδικές φωνητικές γραμμές και ουρλιαχτά, συνεισφέροντας δραστικά στο άνοιγμα ενός δρόμου προς νέα είδη. Η metal κοινότητα ίσως να μην αγκάλιασε με θέρμη τους σπόρους των Linkin Park, αλλά η ραδιοφωνική και η καλλιτεχνική αξία αυτού του δίσκου ακόμα καλά κρατεί.

Key Tracks: "In The End", "One Step Closer Check also: Meteora" (2003)
Check Also: -

Νικόλας Ρώσσης


102. Evanescence - Fallen (Wind-Up)
Release date: 04/03/2003
Genre: Alternative Rock/Metal

Evanescence - Fallen

Το σωτήριο έτος 2003, αν δε ζούσες σε σπηλιά, ήταν πρακτικά αδύνατο να σου διαφύγει η φωνή της Amy Lee. Από ραδιόφωνα κάθε είδους μέχρι την διαρκή προβολή των video clips της σε μουσικά κανάλια (ποιο youtube), κι από κινηματογραφικές αίθουσες μέσω του Daredevil μέχρι τα Grammys που ακολούθησαν της αρχές του επόμενου έτους, οι Evanescence ήταν παντού. Καθόλου παράλογα· οι κιθάρες του Ben Moody, οι εμπορικές πινελιές του David Hodges και, πάνω απ’ όλα, η περσόνα της Amy Lee έφτιαξαν ένα κοκτέιλ που ήταν καταδικασμένο να φτάσει στην κορυφή. Το "Fallen" περιλαμβάνει δέκα (10) δυνάμει singles για τα charts. Πόσους αντίστοιχους δίσκους από τον ευρύτερο σκληρό χώρο των τελευταίων δεκαετιών μπορείτε να σκεφτείτε;

Key Tracks: "My Immortal", "Imaginary", "Whisper"
Check Also: "The Open Door" (2006)

Αντώνης Μαρίνης


 

103. Witchcraft - Witchcraft (Rise Above)
Release Date: 2004
Genre: Doom Rock/Metal

Witchcraft - Witchcraft

Τον λες και κεραυνό εν αιθρία. Από τις πρώτες νότες της ομότιτλης σύνθεσης αντιλαμβάνεσαι πως κάτι τρέχει εδώ, απλά δεν μπορείς να το ονομάσεις. Τι στα γαμίδια ακούω τώρα; Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι τόσο καλό που σε μπερδεύει ακόμα περισσότερο. Αναστήθηκαν οι Pentagram και δεν το πήρα χαμπάρι; Κι αυτές οι folk μελωδίες πως γίνεται και κολλάνε στο σύνολο; Καταραμένοι χίπηδες που κυλιστήκατε στον βούρκο και θαρρείτε πως με την σάπια παραγωγή τα ερωτόλογά σας θα αποκτήσουν άλλη διάσταση. Κι όμως, αυτό το μπάσταρδο, ψυχεδελικό doom παραπαίδι στιγμάτισε την ψυχοσύνθεση πολλών από εμάς. "No Angel Or Demon" τραγουδάει ο Pelander και νομίζεις πως σακάτεψε λίγη από την ψυχή του προκειμένου να μας κάνει λίγο ευτυχισμένους.

Key Tracks: "No Angel Or Demon", "Witchcraft", "Her Sisters They Were Weak"
Check Also: "Firewood" (2005), "The Alchemist" (2007)

Γιώργος Ζαρκαδούλας


104. Coheed And Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through The Eyes Of Madness (Columbia)
Release Date: 05/09/2005
Genre: Progressive Rock/Metal

Coheed And Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through The Eyes Of Madness

Το γεγονός πως το τρίτο στούντιο άλμπουμ των Coheed And Cambria έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα με κάνει ανακτώ την εμπιστοσύνη μου στην ανθρωπότητα για λίγο. Διότι, μιλάμε για ένα progressive rock/metal άλμπουμ, 70κάτι λεπτών, με sci-fi θεματολογία, σε μια εποχή που οι geeks και οι proggers δεν και τόσης εκτίμησης. Κι αν οι δυο προηγούμενες δουλειές είχαν κάνει αρκετή αίσθηση (κυρίως σε πιο νεανικό κοινό, εδώ οι Αμερικανοί όχι μόνο ανέβασαν κατακόρυφα το επίπεδο τους, αλλά σχεδόν «στρατολόγησαν» μια νέα γενιά ακροατών σε έναν νέο progressive κόσμο. Ένα κόσμο που μπλέκει τους Rush (λόγω της φωνής του Claudio Sanchez) με τους Maiden (λόγω των κάμποσων δισολιών) και το classic rock (βλέπε riff του "Welcome Home") με το metalcore και τις pop-rock ευαισθησίες ("The Suffering"). Εν τέλει δεν καθορίζεται από είδη, ούτε από ταμπέλες? τα ξεπερνά. Είναι ένα μοναδικό δημιούργημα, από μια μοναδική μπάντα.

Key Tracks: "Welcome Home", "Then Speed (Of God’s Blood & Burial)", "The Suffering"
Check Also: "In Keeping Secrets of Silent Earth: 3" (2003), "Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume Two: No World for Tomorrow" (2007)

Χρήστος Καραδημήτρης


105. Stone Sour - Come What(ever) May (Roadrunner)
Release Date: 01/08/2006
Genre: Heavy/Alternative Metal

Stone Sour - Come What(ever) May

Ραδιοφωνικό metal/hard rock; Ναι αμέ, γιατί όχι; Τι έχει το δεύτερο άλμπουμ των Stone Sour που το κάνει να ξεχωρίζει; Για αρχή, ας πούμε πως έχει τον Corey 'fucking' Taylor, άλλοτε να ξερνάει το λαρύγγι του και άλλοτε να αγαλλιάζει την ψυχή σου στο Pink Floyd-ιζων ανά σημεία "Sillywork" (μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ) και το "Zzyxz Rd" στο οποίο θυμίζει τις έντονες ερμηνείες του Eddie Vedder. Έχει τραγούδια με λόγο ύπαρξης, χωρίς ανούσια φιλεράκια που θα πλαισιώσουν κάποιες δυνατές στιγμές για να κλείσει ο λογαριασμός. Την εμπορική ναυαρχίδα "Through The Glass" δεν την αναφέρω καν, είναι πλέον μια all time classic rock μπαλάντα που ξέρουν και οι πέτρες (εκτός από αυτές που λιάζονται στα Αγρινιώτικα λιβάδια). Καταδικασμένο να γίνει επιτυχία, το "Come What(ever) May" αποτέλεσε προπομπό ακόμα πιο σπουδαίων κυκλοφοριών από τους Stone Sour.

Key Tracks: "30/30-150", "Come What(ever) May", "Sillyworld"
Check Also: "Stone Sour" (2002)

Κώστας Πολύζος


106. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet (Roadrunner)
Released: 16/07/2007
Genre: Progressive Rock/Metal

Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet

Ο Steven Wilson επηρέασε σημαντικά την metal μουσική των '00s, με έναν «ύπουλο» τρόπο. Πρώτα εισάγοντας metal στοιχεία στην μουσική των Porcupine Tree (αρχής γενομένης με το σπουδαίο "In Absentia") και εν συνεχεία όταν ενεπλάκη στην παραγωγή του "Blackwater Park" των Opeth (και έγινε κολλητός με τον Mikael Akerfeldt). Πολλές μπάντες ακολούθησαν έκτοτε τις βάσεις που έθεσε ο Wilson τόσο σε συνθετικό επίπεδο όσο και σε όρους παραγωγής και ειδικά το progressive metal ιδίωμα του χρωστάει πολλά για την αναβίωσή του. Το "Fear Of A Blank Planet" θεωρείται το πιο "metal" άλμπουμ των Porcupine Tree, αν και στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ένα rock άλμπουμ με metal στοιχεία. Σκοτεινό, μελαγχολικό και με ένα ιδιαίτερο concept, το "Fear Of A Blank Planet" είναι υπέροχο από την αρχή ως το τέλος του και αποτελεί ένα από τα αδιάψευστα τεκμήρια της μουσικής ιδιοφυίας που λέγεται Steven Wilson.

Key Tracks: "My Ashes", "Anesthetize", "Sleep Together"
Check Also: "In Absentia" (2002), "Deadwing" (2005)

Χρήστος Καραδημήτρης


107. Atreyu - Lead Sails Paper Anchor (Roadrunner)​
Release Date: 28/08/2007
Genre: Alternative Metal / Hard Rock​

Atreyu - Lead Sails Paper Anchor

Οι Atreyu ξεκίνησαν ως μια μπάντα φίλων από το σχολείο και μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο επιτυχημένες metalcore μπάντες στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Όμως, η καλύτερη δουλειά τους προέκυψε όταν απομακρύνθηκαν από τον ήχο που τους καθιέρωσε και ακολούθησαν μια πιο hard rock κατεύθυνση, προσθέτοντας κάμποση μελωδικότητα. Ο drummer Brandon Saller αναλαμβάνει σχεδόν τον ρόλο του lead singer με τα καθαρά φωνητικά του, δημιουργώντας ένα πολύ καλό δίπολο με τον Alex Karvatzas, οι lead κιθάρες βρίσκουν περισσότερο χώρο και τον εκμεταλλεύονται άξια, τα riff παραμένουν μεγάλα και η παραγωγή είναι υποδειγματική. Πάντως, το βασικό ατού του "Lead Sails, Paper Anchor" παραμένουν οι τραγουδάρες που περιλαμβάνει, όπως το "Honor", το "Becoming The Bull", το "Falling Down", το μπαλαντοειδές ομότιτλο και φυσικά το "Blow", τα οποία το καθιστούν ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά άλμπουμ του μοντέρνου, σκληρού ήχου.

Key Tracks: "Falling Down", "Blow", "Lead Sails (And A Paper Anchor)"
Check Also: "Congregation Of The Damned" (2009)

Χρήστος Καραδημήτρης


108. Alter Bridge - Blackbird (Universal)
Release Date: 08/10/2007
Genre: Heavy/Alternative Metal

Alter Bridge - Blackbird

Τα προβλήματα των Alter Bridge τόσο σε προσωπικό, όσο και επαγγελματικό επίπεδο (με την εταιρεία να αρνείται να πληρώσει για τον δεύτερο δίσκο μετά την εμπορική αποτυχία του πρώτου) οδήγησε τους Αμερικάνους σε ένα boiling point το οποίοι εκτονώθηκε με μια «αυτοί είμαστε και σε όποιον αρέσει» καλλιτεχνική και υπέρ το δέον σκοτεινή δήλωση. Το ομώνυμο ΤΕΡΑΣΤΙΟ τραγούδι να είχαν κυκλοφορήσει μόνο, θα ήταν αρκετό για κάποιον να τους λατρέψει (το solo του ψηφίστηκε ως το καλύτερο όλων των εποχών). Πόσο μάλλον όταν το "Blackbird" έχει μαζεμένες τόσες κομματάρες στις οποίες ο Myles Kennedy -εύκολα- αποδεικνύει πως είναι ο καλύτερος σύγχρονος τραγουδιστής (διάλεξε εσύ το genre), o Mark Tremonti πως έχει τη στόφα ενός guitar hero και οι Marshall/Phillips πως αποτελούν ένα από τα στιβαρότερα ρυθμικά δίδυμα. Όσο και να υπερθεματίσει κάποιος για το "Blackbird" δεν θα καταντήσει ποτέ υπερβολικό. Θέλω να γράψω τόσα πολλά, αλλά ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος. Δίσκος μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Key Tracks: "Blackbird", "Ties That Bind", "Coming Home"
Check Also: "One Day Remains" (2004)

Κώστας Πολύζος


109. Blood Ceremony - Blood Ceremony (Rise Above)
Release Date: 09/2008
Genre: Doom Rock/Metal

Blood Ceremony - Blood Ceremony

Ανακαλύπτοντας το ομώνυμο ντεμπούτο των Blood Ceremony πίσω στις μέρες των blog, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, και ευτυχώς η συνέχεια μας δικαίωσε, με αποκορύφωμα το καταπληκτικό "The Eldritch Dark". Προηγουμένως οι Καναδοί, με άξονα τις κιθάρες του Sean Kennedy και την τρομερή Alia O'Brien ήταν αρκετά ικανοί και έξυπνοι ώστε να τους τσιμπήσει ο Lee Dorian: βρήκαν προσωπικό ήχο με το τρίπτυχο γυναικεία φωνητικά, φλάουτο και όργανο παρότι υπήρξαν αρκετά προσκολλημένοι στους Sabbath, έπαιξαν κατά βάση metal με '70s τρόπο βασιζόμενοι σε ιδιαίτερες επιρροές (Pagan Altar, Jethro Tull, folk, ιταλικό prog) και κατάφεραν να δημιουργήσουν τρομερή occult ατμόσφαιρα χωρίς να χάσουν επ' ουδενί την ουσία.

Key Tracks: "Master Of Confusion", "Into the Coven", "The Rare Lord", "Return Τo Forever"
Check Also: -

Θοδωρής Ξουρίδας


110. The Devil's Blood - The Time Of No Time Evermore (Van)
Release Date: 11/09/2009
Genre: Occult Rock/Metal

The Devil's Blood - The Time Of No Time Evermore

Η μυστηριώδης σέκτα των The Devil's Blood, που η ύπαρξή της διακόπηκε το 2013 και τα όνειρα επαναλειτουργίας της τέλειωσαν οριστικά το 2014, με την αυτοκτονία του ηγέτη της, Selim Lemuchi, πρόλαβε να κυκλοφορήσει μόνο ποιοτικές ηχογραφήσεις. Μετά το καταπληκτικό EP "Come, Reap" του 2008, οι Ολλανδοί θα κυκλοφορήσουν τούτο δω το αδιανόητα καλό δισκάκι, που δεν είναι ακριβώς metal, δεν είναι ακριβώς hard rock, αλλά είναι ακριβώς γαμηστερό! Δυό χούφτες τραγούδια, το ένα καλύτερο από το άλλο, που όλα κάτι οικείο σου θυμίζουν, αλλά δε μπορείς να το προσδιορίσεις... απλά γουστάρεις! Η φωνή της Farida "The Mouth Of Satan" θα φέρει στο νου 70's τραγουδιστές, όπως τον μακαρίτη David Byron και οι φωνητικές μελωδίες που τραγουδάει είναι απίστευτα κολλητικές, ακόμα και από την πρώτη ακρόαση, ενώ το κιθαριστικό τρίο “κεντάει” σε κάθε τραγούδι. Μεγάλη κυκλοφορία, άπιαστη για την πλειοψηφία της occult/vintage rock μόδας της εποχής.

Key Tracks: "Christ Or Cocaine", "The Anti-Kosmik Magick", "I'll Be Your Ghost"
Check Also: "Come, Reap EP" (2008)

Βασίλης Σκιαδάς

  • SHARE
  • TWEET