Προακρόαση "Lulu" - Μια πρώτη «ματιά» στη συνεργασία των Metallica με τον Lou Reed

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 07/10/2011 @ 12:19
Αναμφισβήτητα, μιλάμε για μία εκ των πιο αναμενόμενων κυκλοφοριών του 2011. Ο λόγος για τη σύμπραξη των Metallica με τον Lou Reed για το άλμπουμ "Lulu". Η ιδέα για τη συνεργασία του δημοφιλέστερου metal συγκροτήματος με τον Lou Reed γεννήθηκε μετά την κοινή τους εμφάνιση για τα 25 χρόνια του Rock And Roll Hall Of Fame, το 2009, και πήρε «σάρκα και οστά» φέτος, υπό άκρα μυστικότητα. Τα κομμάτια του "Lulu" βασίζονται σε ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Lou Reed για ένα θεατρικό έργο υπό τον ίδιο τίτλο. Το Rocking.gr είχε την ευκαιρία να ακούσει έξι από τα δέκα κομμάτια του "Lulu", που κυκλοφορεί την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, και σας δίνει μια πρώτη «εικόνα» αυτής της ιδιαίτερης συνεργασίας.



"Brandenburg Gate" - 4:19
Εναρκτήριο κομμάτι του "Lulu", το "Brandenburg Gate" ξεκινάει σε ακουστικό στυλ που θυμίζει Johnny Cash και με τον Lou Reed στο μικρόφωνο, πριν μπουν οι Metallica με ήχους και στοιχεία που φέρνουν προς την "Load / Reload" εποχή. O Hetfield αναλαμβάνει και αυτός φωνητικά στο μισό κομμάτι.

"The View" - 5:17
Το μόνο δημοσίως διαθέσιμο δείγμα του "Lulu" προς το παρόν έχει καταφέρει να διχάσει τους ακροατές και να προκαλέσει χιλιάδες σχόλια στο διαδίκτυο. Η χαρακτηριστική ερμηνεία του Lou Reed, που τείνει προς την απαγγελία και όχι προς το τραγούδι, μοιάζει λίγο ξένη ανάμεσα στο αργόσυρτο riff των Metallica, ειδικά σε αυτιά που δεν έχουν «παιδευτεί» έστω και στο ελάχιστο με το παρελθόν του καλλιτέχνη.



"Mistress Dread"
- 6:51
Το intro, υπό τους ήχους organ, διαδέχεται ένα καταιγιστικό thrash riff των Metallica, που χαρακτηρίζει σχεδόν όλη τη διάρκεια του κομματιού. Όμως, εάν η ερμηνεία του Lou Reed στο "The View" έμοιαζε «ξένη», στο "Mistress Dread" ακούγεται εντελώς αταίριαστη, σα μια συρραφή δύο διαφορετικών συνθέσεων. Τα φωνητικά ανήκουν εξ ολοκλήρου στον Reed.

"Iced Honey" - 4:36
Ίσως το πιο «εύκολο» κομμάτι από τα έξι που παρουσιάζονται εδώ. Ένα αρκετά straight rock κομμάτι για τα δεδομένα του άλμπουμ, στο οποίο κολλάει με ωραίο τρόπο o τρόπος που τραγουδάει Lou Reed, ενώ τον συνοδεύει σε δεύτερα φωνητικά και ο James Hetfield. Προσωπικά, ήταν το τραγούδι που με τη μια ακρόαση με ενθουσίασε περισσότερο.

"Frustration" - 8:34
Άλλο ένα '90s προελεύσεως κιθαριστικό θέμα των Metallica συνοδεύει τον Lou Reed, σε άλλη μια του ερμηνεία - απαγγελία. Η σύνθεση «σπάει» σε κάποια σημεία, όπου ακούγεται μόνο ο Reed, ενώ προς το τέλος του κομματιού κραυγάζει «I want you as my wife, marry me, marry me...».

"Dragon" - 11:08
To "Dragon" ξεκινάει με ακόμα μια απαγγελία του Lou Reed, μέσα σε μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα late '60s, που θυμίζει έντονα Velvet Underground. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση και οι Metallica, σε ένα κομμάτι διάρκειας έντεκα λεπτών, το οποίο, αν και μονότονο κατά βάση, έχει να επιδείξει κάτι ενδιαφέρον ως σύνθεση.

(Σημ.: Στην προακρόαση δεν ακούστηκαν τα εξής κομμάτια: "Pumping Blood", "Cheat On Me", "Little Dog" και το σχεδόν εικοσάλεπτο "Junior Dad")

Συμπεράσματα:

Έχοντας ακούσει μια φορά τα προαναφερθέντα κομμάτια και με αυτά να αποτελούν το 60% του "Lulu", ίσως και να είναι παρακινδυνευμένο να γίνει μια σωστή και πλήρης αποτίμηση του συγκεκριμένου project. Εν τούτοις, από αυτά τα έξι τραγούδια γίνεται προφανές πως το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν αποτελεί κύρια δουλειά των Metallica, αλλά του Lou Reed. O Reed είναι ο κύριος μουσικός συνθέτης του "Lulu", έχει γράψει του στίχους σε όλα τα κομμάτια, είναι ο κύριος ερμηνευτής (σε όσα τραγούδια άκουσα τουλάχιστον) και επέλεξε τους Metallica, και όχι τους οποιουσδήποτε μουσικούς, ως τους φορείς που θα υλοποιήσουν αυτό το συνθετικό του όραμα. Αξιοσημείωτη της παρουσίας των Metallica είναι η διακριτική απουσία χαρακτηριστικών κιθαριστικών solo, καθώς οι κιθάρες έχουν ένα περισσότερο ρυθμικό ρόλο, σε σχέση με τις κυκλοφορίες του συγκροτήματος.

Το εγχείρημα φαντάζει άλλοτε πετυχημένο ("Iced Honey"), άλλοτε όχι ("Mistress Dread") και η οπτική γωνία της συνένωσης δύο φαινομενικά διαφορετικών μουσικών κόσμων το καθιστά μια ενδιαφέρουσα προς ακρόαση κυκλοφορία. Το "Lulu" ίσως να αγαπηθεί, μάλλον θα διχάσει, ειδικά τους φίλους των Metallica, αλλά σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητο.

To "Lulu" θα κυκλοφορήσει στις 31 Οκτωβρίου από τη Universal Music. Μείνετε συντονισμένοι στο Rocking.gr για την ολοκληρωμένη κριτική του άλμπουμ των... «Loutallica».

Γιάννης Κοτζιάς
  • SHARE
  • TWEET