Hail Spirit Noir

Oi Magoi

Code666 (2014)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 14/01/2014
"Oi Magoi" είναι μια αυθεντική καλλιτεχνική δημιουργία και ένα album μοναδικής έμπνευσης
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Hail Spirit Noir είχαν εντυπωσιάσει αρκετούς από εμάς δύο περίπου χρόνια πριν όταν είχαν κυκλοφορήσει το 2012 ένα άλμπουμ που είχε προκαλέσει αίσθηση, είχε πάρει εξαιρετικές κριτικές και έκανε πολλούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην ελληνική metal σκηνή. Αυτό που έκανε τους Θεσσαλονικείς να ξεχωρίσουν ήταν η δυνατότητά τους να ενσωματώσουν με αριστοτεχνικό τρόπο όλες τις επιρροές τους δημιουργώντας έναν προσωπικό ήχο από το πρώτο τους κιόλας άλμπουμ.

Έρχεται λοιπόν η στιγμή του δεύτερου άλμπουμ που σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί σημαντικό «επιχείρημα» για το εάν μια μπάντα μπορεί να παρουσιάσει μια συνέχεια και το ντεμπούτο της δεν ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα. Στην προ διετίας παρουσίαση του "Pneuma" είχα επισημάνει «Είναι δύσκολο να τους αποδόσεις κάποια ταμπέλα, αλλά θα έλεγα ότι συνδυάζουν το black metal και το 70s rock με μια έντονη ψυχεδελική και ενίοτε progressive διάσταση».  Στο άλμπουμ με τον τίτλο "Oi Magoi" οι Hail Spirit Noir συνεχίζουν να πράττουν ακριβώς το ίδιο.

Είναι ολοφάνερο ότι οι Θεσσαλονικείς λατρεύουν το progressive της δεκαετίας του '70 και δεν διστάζουν να δανειστούν την τεχνοτροπία, την ατμόσφαιρα, την αισθητική του. Το progressive είναι διάχυτο σε όλο το άλμπουμ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το συνδυάζουν με έντονες δόσεις ψυχεδέλειας και βέβαια το black metal. Η μουσική τους δεν έχει ταμπέλα εν ισχύ και δεν θα υποκύψω στην ματαιοδοξία να εφεύρω μόνος μου (black psychoprog, ας πούμε). Αυτό που καταφέρνουν είναι τα ισορροπούν ανάμεσα στα προαναφερθέντα, χωρίς να υπερτερεί κανένα από αυτά, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στο να αναδειχθεί η προσωπικότητα της μπάντας.

Οι Hail Spirit Noir επιτυγχάνουν αυτό που κάθε συγκρότημα με δυνατότητες και προοπτική οφείλει να κάνει. Ενσωματώνουν τις επιρροές τους και ουσιαστικά εξελίσσουν τον προσωπικό τους ήχο, επιτυγχάνοντας ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Σίγουρα τώρα λείπει η έκπληξη της πρώτης φοράς, αλλά αυτό το άλμπουμ υπερτερεί αισθητά σε ποιότητα. Σε σύγκριση με το ντεμπούτο τους το "Oi Magoi" χαρακτηρίζεται από μια πιο δυνατή παραγωγή, οι συνθέσεις είναι πιο δουλεμένες, οι μελωδίες περισσότερες, τα εξαιρετικά lead σημεία πιο έντονα, ενώ συναντάται αριστοτεχνική χρήση των πλήκτρων τα οποία προσφέρουν τα μέγιστα στην ατμόσφαιρα του άλμπουμ. Τα υπέροχα καθαρά φωνητικά εντυπωσιάζουν σε κομμάτια όπως είναι το "Satan Is Time" και το "Mermaid", με τη διαφορά να την κάνει το συναίσθημα αλλά και η αισθαντικότητα στη φωνή.

Το  blastbeat στην εισαγωγή του κομματιού «Σατυρικό Όργιο» είναι η μοναδική ηχητικά ακραία στιγμή του δίσκου, ενώ sci-fi ήχοι στέλνουν το κομμάτι σε μια άλλη διάσταση. Το "The Mermaid" είναι το κορυφαίο μέχρι σήμερα κομμάτι των Hail Spirit Noir. Μια εντεκάλεπτη prog σύνθεση που σφύζει από ομορφιά, μελωδία και ουσιαστικά τοποθετεί πολύ ψηλά τον πήχη ακόμα και για το ίδιο το συγκρότημα. Το ομώνυμο κλείνει το άλμπουμ με ένα υπνωτικό/ψυχεδελικό τρόπο. Ενώ το άλμπουμ έχει χαρακτήρα αντισυμβατικό, παραδόξως ακούγεται πολύ προσιτό και ως άκουσμα είναι μάλλον ευχάριστο, κάτι που ανοίγει την πόρτα σε πολλούς να το απολαύσουν.

Μια παρατήρηση ακόμα. Σε δηλώσεις οι Hail Spirit Noir έχουν εκφράσει την αγάπη τους για τον Μάνο Χατζιδάκι. Σε λυρικά σημεία κυρίως στα καθαρά φωνητικά αλλά και σε ορισμένα ακουστικά μέρη του δίσκου αχνοφαίνεται η επίδραση του μεγάλου Μάνου στη μουσική τους. Θα σας συνεπάρει.

Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να δηλώσω ότι "Oi Magoi" είναι μια αυθεντική καλλιτεχνική δημιουργία και ένα άλμπουμ μοναδικής έμπνευσης από ένα συγκρότημα που έχει το ταλέντο, δεν φοβάται να πειραματιστεί και δεν τρομάζει να ρισκάρει. Είναι έτοιμοι για σπουδαία πράγματα. Μην τους αγνοήσετε. Για την ώρα αφεθείτε στις μαγευτικές μελωδίες και την εκστατική ατμόσφαιρα αυτού του δίσκου.

  • SHARE
  • TWEET