The Rocking '10s: 100 Alternative Albums

Ο απόλυτος οδηγός για την alternative μουσική των '10s

16/04/2020 @ 18:50

Πρόλογος

Η Rocking παράδοση θέλει τα μεγάλα αφιερώματα δεκαετίας να χωρίζονται σε δύο μέρη. Απλά και ξεκάθαρα, rock και metal. Τι άλλαξε αυτή τη φορά και στην εξίσωση προστίθεται ο όρος alternative; Όλα και τίποτα. Η εναλλακτική μουσική είναι εκεί έξω δεκαετίες ολόκληρες. Δεν υπάρχει μια αυστηρή ημερομηνία γέννησης του είδους. Δεν υπάρχει σαφής ορισμός για το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όριά του. Δεν υπάρχει εκείνος ο ένας δίσκος που να λειτουργεί ως απόλυτο σημείο αναφοράς.

Οι καλλιτέχνες και τα σχήματα που ξέφευγαν από γνωστά και προβλέψιμα μονοπάτια ήταν εκεί από τις πρώιμες ημέρες του ροκ. Με το πέρασμα των χρόνων οι αποστάσεις από τον ορθόδοξο ήχο ολοένα και μεγαλώνουν. Πολλά παρακλάδια ξεκίνησαν από την ίδια ρίζα, αλλά το καθένα τραβάει τη δική του πορεία. Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχουν και κάποια με τελείως διαφορετικό σημείο αφετηρίας. Σε οποιαδήποτε απόπειρα διαγράμματος Venn του σύγχρονου indie/alt θα υπήρχαν δεκάδες υπό-είδη με ελάχιστη, ή ανύπαρκτη, τομή.

Κάπως έτσι, όταν η συντακτική ομάδα κλήθηκε να επιλέξει τους απόλυτους (sic) δίσκους της δεκαετίας, έγινε προφανές ότι η δοκιμασμένη διχοτόμηση δεν ήταν αρκετή. Στη λίστα που ακολουθεί υπάρχουν κυκλοφορίες που καλύπτουν ένα τεράστιο υφολογικό εύρος. Από παλαιάς κοπής indie rock, μέχρι απολύτως πειραματικούς δίσκους. Από δουλειές που κουβαλάνε περήφανα τον αέρα των υπογείων, μέχρι υπερπαραγωγές που γεμίζουν στάδια. Από εντυπωσιακά ντεμπούτα, μέχρι αναπάντεχα ευχάριστες επιστροφές μεγάλων ονομάτων.

Μην προσπαθήσετε να βάλετε σε τάξη το μικρό χάος των επιλογών. Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός άξονας, παρά μόνο συνειρμικές συσχετίσεις. Δεν υπάρχει η μία και μοναδική περίπτωση που ξεχωρίζει, αλλά ένας πραγματικός κατάλογος από ονόματα με δική τους φωνή και πράγματα για να δώσουν στην αχανή μουσική βιομηχανία. Είναι εκείνες και εκείνοι που δεν πάτησαν στις κλασικές ροκ δομές, ή που τις προσέγγισαν τόσο διαφορετικά ώστε να απομακρυνθούν από τους έχοντες τυφλή πίστη. Είναι δίσκοι που έκαναν το rock πιο alternative, και αντίστροφα.

Περί σειράς παρουσίασης

H σειρά παρουσίασης των άλμπουμ της λίστας είναι αυστηρά ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ από το παλαιότερο ως το νεότερο, όπως προέκυψε από τις διαθέσιμες πηγές που είχαμε διαθέσιμες (official site συγκροτημάτων, ΔΤ δισκογραφικών, Wikipedia) για την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας τους.

Check Also

Κάθε παρουσίαση άλμπουμ περιλαμβάνει μια "Check Also" αναφορά η οποία αφορά σε άλμπουμ του ιδίου καλλιτέχνη (ή μερικές φορές πολύ συγγενικές μπάντες) που αξίζει κάποιος να τσεκάρει και τα οποία επίσης κυκλοφόρησαν στο διάστημα ενδιαφέροντος του αφιερώματός μας (2010-2019).

Essential Songs Playlist

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τα Essential Songs του αφιερώματος στην playlist μας στο Spotify.

Επιμέλεια Προλόγου: Αντώνης Μαρίνης

1
Label: Monotreme
Release Date: 19/04/2010
Genre: Post-Rock
Midas Fall - Eleven. Return And Revert
Η χαρά και η περηφάνια να ανακαλύπτεις μια μπάντα στα πρώτα της βήματα. Οι Midas Fall από το Εδιμβούργο έσκασαν από το πουθενά. Το ντεμπούτο τους μας εντυπωσίασε και έθεσε τα θεμέλια για μια σχέση η οποία κρατά ακόμα. Τα σαγηνευτικά φωνητικά της Elizabeth Heaton έδωσαν κίνητρο σε όσους άρχισαν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το, βαλτωμένο, post-rock. Από μουσικής πλευράς όμως, ο δίσκος επίσης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κορυφαίες μπάντες του χώρου. Πανέμορφες μελωδίες, κιθάρες που χτίζουν μια ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα και μια δεκάδα συνθέσεων με «φυσιολογική» διάρκεια που δεν προλαβαίνει να σε κουράσει. Οι Midas Fall με το ντεμπούτο τους έδειξαν ότι είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν οπαδούς τόσο από το post-rock όσο και από trip-hop μπάντες και κυρίως (λόγω της μελαγχολικής ατμόσφαιρας του δίσκου) από τους Portishead.
 
Essential Songs: "Moviescreens", "Century"
Check Also: "Wilderness" (2013), "The Menagerie Inside" (2015)
 
Γιάννης Βόλκας
2
Label: 4AD
Release Date: 10/05/2010
Genre: Indie Rock
The National - High Violet
Κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου-φωτιά κατά την οποία η δημιουργικότητά τους χτύπησε κόκκινο, οι εκ Cincinatti ορμώμενοι The National έγιναν σταδιακά ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του indie rock. Μία από τις κορυφές αυτής της περιόδου ήταν και το μουσικότατο, λυρικό, ευαίσθητο, εκφραστικό, ώριμο, σκοτεινό και εν τέλει, άκρως χαρακτηριστικό τους, "High Violet". Ο συγκεκριμένος δίσκος στιχουργικά είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξος από τις προηγούμενες δουλειές τους, αλλά μουσικά λίγο πιο περίπλοκος. Ο χαρισματικός, βαρύτονος τραγουδιστή Matt Berninger, τα αδέλφια Dessner και τα αδέλφια Devendorf, εξαίρετοι παίκτες όλοι τους και με πολύ καλή «χημεία» μεταξύ τους, εξελίσσουν τη μουσική τους διατηρώντας τον έναν προσωπικό, φορτισμένο, μελαγχολικό ήχο που μας είχαν κάνει οικείο ήδη από το "Alligator" και το "Boxer".Η συνέχεια έμελλε να είναι παρομοίως θριαμβευτική, κάνοντάς τους μπάντα που αξίζει να ακολουθεί κάποιος με συνέπεια ανάλογη της δικής τους.
 
Essential Songs: "Terrible Love", "Sorrow"
 
Παντελής Κουρέλης
3
LCD Soundsystem - "This Is Happening"
Label: DFA Records
Release Date: 17/05/2010
Genre: Electropop
LCD Soundsystem - This Is Happening
Η μπάντα (;) αυτή αποτελεί είδος από μόνη της. Δεν χωρά ιδιαιτέρως σε καλούπια, ένα κομμάτι είναι LCD Soundsystem και δεν θα το περάσεις ποτέ για οτιδήποτε άλλο, δε θα είναι ποτέ οτιδήποτε άλλο και δε θα μπορέσει ποτέ κάποιο άλλο σχήμα να ακουστεί έτσι. Τα μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το τι περιμένει κανείς από electronic/dance μουσική αλλά η εθιστική μαεστρία του Murphy τα κάνουν να ρέουν απίστευτα άνετα. Ο πολύς James Murphy αναμειγνύει περίτρανα τα μπλιμπλίκια του με πιο παραδοσιακές rock φόρμες και παρουσιάζει ένα ιστορικό δίσκο - και από άποψη αναγνώρισης αλλά και από επίδρασης - που περαιτέρω στερέωσε το όνομα της μπάντας στα μεγαλύτερα της γενικότερης εναλλακτικής σκηνής.
 
Essential Tracks: "Dance Yrself Clean", "You Wanted A Hit"
Check Also: "American Dream" (2017)
 
Ιάσονας Τσιμπλάκος
4
Label: Columbia
Release Date: 18/05/2010
Genre: Folk Rock
Band Of Horses - Infinite Arms
Κάπου στον Αμερικανικό Βορρά, ένα ξύλινο σπίτι δίπλα στη λίμνη, περιτριγυρισμένο από πανύψηλα δέντρα, με το τζάκι αναμμένο... Αν ο κάθε δίσκος μπορούσε να περιγραφεί με μία εικόνα, τότε η παραπάνω θα ταίριαζε στο "Infinite Dreams". Η Indie Folk πέρασε μία χρυσή περίοδο προς τα τέλη των 00s / αρχές των 10s και κάπου εκεί, στα μέσα του 2010, ήταν που οι Band Of Horses έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχία του εν λόγω είδους, με αυτόν το «δίσκο καριέρας». Πατώντας σε αυτά που δίδαξε ο Neil Young (τόσο μόνος, όσο και ως μέλος των Crosby, Stills, Nash & Young) και προσθέτοντας τις δικές τους σύγχρονες Americana πινελιές, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα album γεμάτο υπέροχες μελαγχολικές μελωδίες και φωνητικές αρμονίες. Από τους πιο όμορφα χαλαρωτικούς και... "Cosy" δίσκους της δεκαετίας.
 
Essential Songs: "Compliments", "Older"
Check Also: -
 
Κωστής Αγραφιώτης
5
Label: Nonesuch Records
Release Date: 18/05/2010
Genre: Garage Indie Rock
The Black Keys - Brothers
Εφόσον ο ταλαντούχος Jack White μας το επιτρέψει μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι The Black Keys έφεραν ξανά το ροκ στη βάση του. Ο δίσκος "Brothers" έχει τα στοιχεία που αναζητούμε στη ροκ μουσική, προσωπικότητα και ακτινοβολία. Το συγκρότημα αφοσιώθηκε στις soul και blues επιρροές του απογειώνοντας τα χαρακτηριστικά του riff σε συνδυασμό με το έντονο μπάσο και τα διάφορα κρουστά. Με τραγούδια όπως το "Tighten Up" και "Howlin' For You" να μένουν αναλλοίωτα στη μνήμη των ακροατών μέχρι και σήμερα, το άλμπουμ είναι ένα πλούσιο πεδίο εξερεύνησης του διδύμου Dan Auerbach και Patrick Carney. Οι δυο τους άφησαν στην άκρη την εργασία σε άλλα μουσικά project και αφοσιώθηκαν στη δημιουργία καθαρών και παράλληλα υπνωτικών κλασσικών ροκ μελωδιών, οι οποίες εντέλει αποδείχθηκαν ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του εξαιρετικού "El Camino" και της υπόλοιπης δισκογραφίας τους.
 
Essential Songs: "Ten Cent Pistol", "Too Afraid To Love You"
Check Also: "El Camino" (2011)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
6
Label: Universal
Release Date: 02/08/2010
Genre: Indie Rock
Arcade Fire - The Suburbs
Μέσα σε 48 ώρες οι Arcade Fire κρατούσαν στα χέρια τους ένα Grammy για το Άλμπουμ της Χρονιάς και δύο Brit Awards. Το "The Suburbs" από την πρώτη ακρόαση σου δείχνει ότι κάτι ξεχωριστό υπάρχει μέσα του. Εξάλλου, αν δεν σκιρτάει κάτι μέσα σου ακούγοντας το "We Used To Wait" μάλλον έχεις καρδιά φτιαγμένη από τσιμέντο. Είναι πολύ σπάνιο επίσης ένα συγκρότημα να επιδεικνύει τόσο ξεκάθαρα και απρόκλητα τις επιρροές του και ταυτόχρονα να δημιουργεί κάτι τόσο αυθεντικό και δικό του. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι επιρροές είναι τόσο χαρακτηριστικές και πολύπλευρες όπως η Bjork ή ο Neil Young ή οι Roxy Music ή οι Blondie ή οι Depeche Mode. Ίσως να φταίει αυτό το ιδιαίτερο μπαστάρδεμα folk, gospel Americana με τον ήχο του Manchester της δεκαετίας του ’80, το οποίο γεφυρώνει τους Arcade Fire με το παρόν και τους κάνει να μας ακούγονται τόσο γνώριμοι, οικείοι και στοργικοί.
 
Essential Songs: "Ready To Start", "We Used To Wait"
Check Also: "Reflektor" (2013)
 
Νικόλας Ρώσσης
7
Dax Riggs - "Say Goodnight To The World"
Label: Fat Possum Records
Release Date: 03/08/2010
Genre: Alternative
Dax Riggs - Say Goodnight To The World
Από το 2010 έχει να βγάλει δίσκο ένας από τους πιο αυθεντικά cool καλλιτέχνες της τελευταίας γενιάς χωρίς rock ήρωες. O agent of oblivion, τρία χρόνια αφ’ ότου κυκλοφόρησε ένα από τα πιο κολλητικά δίλεπτα τραγούδια όλων των εποχών, επέστρεψε με έναν καθ’ όλα αλήτικο δίσκο που καταφέρνει να έχει μια καρδιά από ατόφιο blues μαράζι. Το απίθανο γρέζι της φωνής του Dax Riggs κυριεύεται από απαράμιλλο rock αισθησιασμό. Το τσιγάρο που δεν έγινε ποτέ είναι πατημένο κατάχαμα και ο Elvis Presley ανασταίνεται μέσα από το acid bath του με έναν laid back εκνευρισμό. Κάποτε είχαμε συλλέξει 10 συνθέσεις του και για κάποιον λόγο τώρα μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Πού να βρίσκεται άραγε αυτή η ψυχή; Ας ελπίσουμε η πραγματική καληνύχτα να αργήσει δυο μπουκάλια ακόμα.
 
Essential Songs: "You Were Born to Be My Gallows", "Let Me Be Your Cigarette"
Check Also: -
 
Μάνος Πατεράκης
8
Grinderman - "Grinderman 2"
Label: Mute
Release Date: 13/09/2010
Genre: Alternative Rock
Grinderman - Grinderman 2
Oι Grinderman ήταν το γκρουπ που σχημάτισε ο Nick Cave όταν βαρέθηκε να κάθεται στο πιάνο και να θρηνεί μάταιους έρωτες και αόρατους θεούς. Στα 20 τραγούδια που ηχογράφησε στα δύο άλμπουμ της αυτοσχέδιας μπάντας ανοίγουν οι πύλες της κόλασης για να επιστρέψουν στο προσκήνιο οι Birthday Party, οι Bad Seeds (που άλλωστε δεν είναι παρά οι Grinderman με λιγότερο τσαλακωμένα ρούχα) και όποιος άλλος δαίμονας τύχαινε να περνάει απ’ έξω. Η rock είναι ξανά καταιγιστική, οι κιθάρες επιστρέφουν σε πρώτο πλάνο μαζί με το μανιακό βιολί του Warren Ellis, ο Νικολάκης ξαναβρίσκει τον ξεχασμένο του οίστρο και ο πλανήτης τρέμει γύρω από τον άξονά του. Ο δεύτερος δίσκος των Grinderman ήταν και ο αποχαιρετιστήριος αυτού του απολαυστικού side project. Σύμφωνα με τη Wikipedia έγινε χρυσός σε μία μόνο χώρα και αυτή ήταν η Ελλάδα.
 
Essential Songs: "Mickey Mouse And The Goodbye Man", "Evil"
Check also: -
 
Νίκος Παπαδογιάννης
9
The Black Angels - "Phosphene Dreams"
Label: Blue Horizon
Release Date: 13/09/2010
Genre: Psychedelic Rock
The Black Angels - Phosphene Dreams
Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αναβίωσης των ψυχεδελικών ήχων του παρελθόντος οι Black Angels ήταν από αυτούς που από την προηγούμενη δεκαετία είχαν πάρει θέση και είχαν κυκλοφορήσει ήδη δύο σπουδαία άλμπουμ. Στο "Phosphene Dreams" δεν αποκλίνουν από τις συνήθειες που είχαν υιοθετήσει και στηριζόμενοι στην παράδοση του χώρου, μας παρουσιάζουν τη δική τους ξεχωριστή και χαρακτηριστική μουσική πρόταση, εν μέσω μιας ποικιλομορφίας εικόνων και ήχων. Αν και το "Phosphene Dreams" μάλλον στέκεται λίγο πιο κάτω από τον προκάτοχό του, οι Black Angels στιγματίζουν και με αυτό το δίσκο την ψυχεδέλεια της εποχής μας. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις επί ελληνικού εδάφους συνέβαλαν εμφατικά στο να κατανοήσουμε το βάθος και την ποιότητα του εγχειρήματος τους. 
 
Essential Songs: "Entrance Song", "River Of Blood"
Check Also: "Indigo Meadow" (2015)
 
Αντώνης Κονδύλης
10
Label: Reprise Records
Release Date: 22/11/2010
Genre: Alternative Rock
My Chemical Romance - Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys
Εάν το μουντό και μονόχρωμο φόντο του "Black Parade” δεν ήταν για σένα, το αστείρευτο από φαντασία μυαλό του Gerrard Way ήρθε να σε φτιάξει. Διαμετρικά αντίθετο από στυλιστική άποψη το "Danger Days” αλλά η ουσία είναι στα ίδια επίπεδα με το "Black Parade". Τι φταίει ο δίσκος που μόνο του αμάρτημα είναι ότι ακολούθησε έναν δίσκο-ορόσημo της προ-προηγούμενης (ουφτ) δεκαετίας; Ιστορικά βέβαια, νιώθω ότι είμαι λίγο μόνος στη μάχη αυτή διότι δεν πέταξε πολύς κόσμος τη σκουφιά του για το δίσκο και δεν βοήθησε καθόλου μα καθόλου τον αγώνα μου το γεγονός ότι αποφάσισαν να το διαλύσουν μετά την κυκλοφορία του, κατατάσσοντάς του σαν τελευταία τους κυκλοφορία (μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά). Εγώ θα συνεχίζω να του πλέκω τα εγκώμια που πιστεύω πως του αξίζει και ας σιχτιρίζω την παραγωγή του "SING" κάθε φορά που το ακούω. Τι μου το θάβεις το σόλο;
 
Check Also: Gerard Way - "Hesitant Alien" (2014)
 
Ιάσονας Τσιμπλάκος
11
Label: Capitol
Release Date: 14/01/2011 
Genre: Indie Rock
The Decemberists - The King Is Dead
Οι Decemberists είχαν εντυπωσιάσει το indie κοινό με το "The Crane Wife”. Δεν θεωρώ ότι συνέβη το ίδιο ούτε με το "The Hazards Of Love” που ακολούθησε αλλά ούτε με το "The King Is Dead”. Ο υπόλοιπος μουσικός πλανήτης όμως διαφώνησε και «αγκάλιασε» την μπάντα. Με πιο εύπεπτες συνθέσεις, μπόλικα folk στοιχεία και τη σκιά του Neil Young να πλανάται πάνω από τον δίσκο, κέρδισαν δικαίως airplay στα ραδιόφωνα. Θα το λέγαμε και Americana αλλά όλος ο δίσκος είναι πολύ «φωτεινός» για τον χαρακτηρισμό αυτό. Μεγάλη επιρροή του δίσκου οφείλουμε να θεωρήσουμε και τους R.E.M (ο κιθαρίστας τους Peter Buck άλλωστε συμμετέχει σε τρία κομμάτια). Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η εμπορική επιτυχία ήταν ο απώτερος στόχος της μπάντας αλλά με το "The King Is Dead” το κατάφεραν με τον πιο τίμιο και αξιόλογο τρόπο.
 
Essential Songs: "Rox In The Box", "This Is Why We Fight"
 
Γιάννης Βόλκας
12
Label: Island Records
Release Date: 14/02/2011
Genre: Indie Rock
PJ Harvey - Let England Shake
Πρέπει να υπάρχουν ελάχιστοι σπουδαίοι αλλά και ταυτόχρονα επιτυχημένοι δίσκοι που να μην περιείχαν ούτε ένα hit. Ένας από αυτούς είναι αναμφίβολα και το "Let England Shake”. Και ακούγοντάς το κανείς, καταλαβαίνει το γιατί. Δεν είναι μόνο η «βαριά» θεματολογία, γύρω από τον πόλεμο (και δη από τους πολέμους της Αγγλίας), και σαν επακόλουθο τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό και βέβαια το θάνατο, αλλά και η χαρακτηριστική εσωστρέφεια της μουσικής που τον κάνει όχι άμεσα προσβάσιμο μεν, αλλά σίγουρα λυτρωτικό σαν άκουσμα. Ένα πραγματικά επιβλητικό έργο τέχνης, για πολλούς το κορυφαίο στην ήδη σπουδαία καριέρα της PJ Harvey, με έμφαση σε έναν πιο folk και «αγγλικό» ήχο, μάλλον απομακρυσμένο από το rock του παρελθόντος, πάντα όμως μέσα από την οικεία πολύπλευρη οπτική της.
 
 
Κωστής Αγραφιώτης
13
Label: Thrill Jockey
Release Date: 15/02/2011
Genre: Psychedelic Rock, Folk Rock
Arbouretum - The Gathering
Η καραντίνα λόγω του κορονοϊού με ανάγκασε να γράψω για το άλμπουμ αυτό κλεισμένος στο σπίτι, κάτι που αρχικά έριξε τη διάθεσή μου. Η μουσική ετούτων των εναλλακτικών Αμερικανών είναι φτιαγμένη για ανοικτές, φωτεινές πεδιάδες και για ψυχεδελικά παιδιά της πόλης που θέλουν να «ξεφύγουν» στη folk εξοχή. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, το οποίο βρίσκει το συγκρότημα στην κορυφή της έμπνευσης του, συνδυάζουν υπέροχα την αγάπη για τη folk και τον Neil Young με μερικά αργόσυρτα και «πέτρινα» βαριά ηλεκτρικά riff, κάτι που τους έφερε πιο κοντά και στους οπαδούς του stoner. Η συνειδητοποίηση πως εννιά χρόνια μετά την κυκλοφορία του ακούω πρώτη φορά το άλμπουμ στάσιμος και όχι περπατώντας ή οδηγώντας έγινε ταυτόχρονα με την ανάκληση όλων των όμορφων αναμνήσεων και με αυτό τον τρόπο πέτυχα το ζητούμενο τις μέρες μας: Ένα ταξίδι εκτός των τειχών.
 
Essential Songs: "The Highwayman, "Destroying To Save"
Check Also: "Coming Out Of The Fog" (2013)
 
Αντώνης Μουστάκας
14
Label: Superball
Release Date: 17/02/2011
Genre: Post-Rock
Long Distance Calling - Long Distance Calling
Oμότιτλο μεν, τρίτο δε άλμπουμ για μια μπάντα που ανέκαθεν μιλούσε με τη μουσική της. Τα πειράματα που προηγήθηκαν (και ακολούθησαν) τα είδαμε με ενδιαφέρον, αλλά όπως και οι ίδιοι ανέφεραν, στο "Long Distance Calling” ανακάλυψαν τη δύναμη των riffs. Kαι μπορεί κι εδώ τα φωνητικά να έδωσαν το παρόν με τον John Bush στο "Middleville”, αλλά η ικανότητά τους να γράφουν τραγούδια (κι όχι απλά μουσικές) ξεδιπλώνεται απλόχερα σε όλο το δίσκο. Τα riffs πάνε κι έρχονται, οι εναλλαγές του ήχου γλυκοκοιτάνε προς progressive μονοπάτια, και ο χαρακτηρισμός ως post-rock ίσως και να μπορεί να θεωρηθεί περιοριστικός για το ηχητικό σύνολο του άλμπουμ. Με τη σφραγίδα του ήχου τους να είναι πατημένη με δύναμη και διπλό μελάνι, το "Long Distance Calling” επάξια φέρει το όνομα της μπάντας, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την καριέρα τους.
 
Essential Songs: "Into The Black Wide Open", "The Figrin D'an Boogie"
Check Also: "Βοundless" (2018)
 
Νίκος Καταπίδης
15
Label: Sub Pop/Bella Union
Release Date: 03/05/2011
Genre: Indie/Folk
Fleet Foxes - Helplessness Blues
Μετά από το ομώνυμο ντεμπούτο-φαινόμενο του 2008, ο προβολέας ήταν επιθετικά στραμμένος πάνω στους Αμερικανούς Fleet Foxes για το κρίσιμο δεύτερο άλμπουμ. Το "Helplessness Blues" κατάφερε να ξεπεράσει τους σκοπέλους του hype με χαρακτηριστική άνεση, με μόνο όπλο το κρυστάλλινο και διαπεραστικό του songwriting. Οι φωνητικές αρμονίες του ντεμπούτου μειώνονται ελαφρώς, οι συνθέσεις γίνονται μια ιδέα πιο σκοτεινές, ακόμα και πειραματικές σε σημεία, η αιθέρια όμως αίσθηση και οι αγγελικές μελωδίες είναι πανταχού παρούσες. Το αποτέλεσμα αποτελεί μια μοντέρνα δικαίωση για τις διδαχές της americana και της gospel και την επαναδιατύπωση/φρεσκάρισμα παλιών μουσικών για νέα ακροατήρια: η νομιμοποίηση της folk αναβίωσης στις ΗΠΑ ήταν πια γεγονός με αυτό το άλμπουμ, η ποιότητα του οποίου επιβραβεύτηκε μόνο εν μέρει, από την υποψηφιότητα για Grammy και τις κορυφαίες θέσεις στα charts. Ακόμα πιο ισχυρή είναι η υστεροφημία του.
 
Essential songs: "Battery Kinzie", "The Shrine/An Argument"
Check also: "Crack-Up" (2017)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
16
Label: Jagjaguwar/4AD
Release Date: 17/06/2011
Genre: Indie Folk
Bon Iver - Bon Iver
Εν αρχή ην το γλυκό, βροχερό και γήινο ντεμπούτο, που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ του indie χώρου. Το 2011, το δεύτερο, ομώνυμο, άλμπουμ σήμανε μια δραστική αλλαγή στον ήχο, έναν ριζικό αναπροσδιορισμό - ως μπάντα πια - και ουσιαστικά την πραγματική αρχή της πορείας των Bon Iver μέχρι και σήμερα. Η τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του "Bon Iver” ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του Justin Vernon. Τα folk κατάλοιπα μέσω μπάντζο και ακουστικής συναντούν, με τρόπο που έκτοτε πολλές φορές αντιγράφηκε, μια ηλεκτρονική art pop, σκεπτόμενη, ταξιδιάρικη και με φανερές ευαισθησίες. Οι ψηλές νότες του Vernon αποτέλεσαν τη βέλτιστη οδό για το αυτοαναφορικό τραγούδι από πόλη σε πόλη, όπως αυτές παρατίθενται στους τίτλους των κομματιών.
 
Essential Songs: "Perth", "Calgary"
Check Also: "22, A Million", "i,i"
 
Μάνος Πατεράκης
17
Label: SideOneDummy
Release Date: 06/09/2011
Genre: Americana
The Horrible Crowes - Elsie
Και εγώ και ο Brian Fallon των Gaslight Anthem υπήρξαμε ρομαντικοί. Εκείνος βέβαια το έκανε καριέρα και εγώ τάμα, αλλά ας μη το πάμε εκεί. Πολύ ήθελε να γράψει λοιπόν κομμάτια που δεν ταίριαζαν στον πανκίζοντα ήχο των Gaslight και κάπως έτσι προέκυψε το "Elsie'. Από mid tempo και κάτω όλα τα κομμάτια με αρκετά πλήκτρα να φιγουράρουν στις συνθέσεις. Στιχουργικά ξεφεύγει λίγο από τις νοσταλγικές ηχοπλασίες για παλιακούς σκληρούς πλην ευαίσθητους τύπους αλλά η πληγωμένη ρομαντική του ψυχή είναι ξέντυτη μπροστά στο μικρόφωνο. Με κομμάτια σαν τα "Sugar" και το "Blood Loss" παρουσιάζουν την πιο μελωδική πλευρά τους, αλλά άξαφνα έχεις τραγούδια σαν τα "Go Tell Everybody" και "Mary Ann" που βγάζουν μία πληγωμένη οργή με την οποία δυστυχώς παραήταν εύκολο να ταυτιστεί κανείς. Ένα από εκείνα τα one-off διαμάντια ο δίσκος.
 
Essential Songs: "Sugar", "Black Betty And The Moon"

Ιάσονας Τσιμπλάκος

18
Label: Sony Music
Release Date: 16/09/2011
Genre: Alternative Rock
Kasabian - Velociraptor!
Οι Kasabian είναι από τις πιο διασκεδαστικές live μπάντες, καθώς σε οποιοδήποτε φεστιβάλ, οποιαδήποτε στιγμή εγγυημένα θα ανεβάσουν το κέφι και τη διάθεση. Για κάτι τέτοιο όμως δεν αρκεί π.χ. ένας χαρισματικός frontman αλλά θα πρέπει να υπάρχει και το απαραίτητο υλικό που θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Οι Kasabian παρήγαγαν εξαιρετική κιθαριστική pop/rock με τρία άλμπουμ στα '00s και με κεκτημένη ταχύτητα μπήκαν και στην προηγούμενη δεκαετία με μια εξαιρετική δουλειά, το "Velociraptor!". Προϊόν της πιο παραγωγικής στιγμής της καριέρας τους, το "Velociraptor!" είναι μια γνήσια κατάθεση της ποιοτικής βρετανικής σκηνής όπως αυτή διαμορφώνεται από τα '90s και μετέπειτα. Ένα άλμπουμ γνήσιο τέκνο της παράδοσης των Oasis, των Blur, με εξαιρετικά «ραδιοφωνικά» singles όπως το "Days Are Forgotten" και «Re-Wired".
 
Essential Songs: "Days Are Forgotten", "Re-Wired"
Check Also: "48:13" (2014)

Γιάννης Κοτζιάς

19
Label: No Sleep Records
Release Date: 04/10/2011
Genre: Post-Hardcore
La Dispute - Wildlife
Δεν υπάρχει μουσική που να μην κουβαλάει έστω κι ελάχιστο συναίσθημα. Ακόμα και στην πιο αποστειρωμένη, κοινότυπη, κακώς εννοούμενη εμπορική εκδοχή της· πάντα κάτι υπάρχει. Εκεί έξω όμως δεν θα συναντήσεις πολλά συγκροτήματα που να καταφέρνουν να βγάζουν τόσο πάθος και τόση ένταση όπως οι La Dispute. Το “Wildlife” είναι μία από τις καλύτερες αποδείξεις. Από τα ήπια spoken σημεία και τα αρπίσματα μέχρι τα οργισμένα ξεσπάσματα και τις κραυγές, δεν υπάρχει ούτε μισό δευτερόλεπτο για εύκολες ανάσες. Οι στίχοι χτυπάνε αλύπητα. Χωρίς αυτούς χάνεται το μισό νόημα. Τα ρυθμικά δεν αφήνουν τίποτα να πέσει. Οι ενορχηστρώσεις είναι προσεγμένες σε υπερθετικό βαθμό. Κάποιοι θα μιλήσουν για ταμπέλες και υπό-είδη. Αγνοήστε τους. Απλά ακούστε το και αφεθείτε στην φορτισμένη, θαμπή ομορφιά του. It’s all there in the pages ahead of here, it’s there waiting for you.
 
Essential Tracks: "The Most Beautiful Bitter Fruit", "King Park"
Check Also: "Rooms Of The House" (2014), "Panorama" (2019)

Αντώνης Μαρίνης

20
Russian Circles - "Empros"
Label: Sargent House
Release Date: 25/10/2011 
Genre: Post-Rock
Russian Circles - Empros
Οι Russian Circles είναι κατά την άποψη μας ένα από τα σπουδαιότερα και πιθανότατα καλύτερα συγκροτήματα που έχει ξεβράσει η σκληρή μουσική σε τούτο εδώ τον κόσμο. Έχουν εντυπωσιακή δισκογραφία. Δύσκολα θα βρεις μέτριο δίσκο τους. Καλά-καλά δεν μπορείς να βρεις ούτε ένα κακό κομμάτι τους. Θες να δεις πως γίνονται μοντέρνο rock οι Botch, οι Isis, οι Neurosis, οι Pelican, οι Godspeed You! Black Emperor; Ε άκου αυτό εδώ. Εντάξει να συμφωνήσουμε ότι είναι πιο βαρύ και ίσως λίγο πιο sludge από άλλα του είδους, αλλά η βάση του είναι το post-rock και δεν ξεφεύγει πολύ πό αυτό. Σε αυτήν τη δισκάρα αναζωογονούν ένα είδος που έσβηνε. Ένα είδος που δεν είχε άξιο αντιπρόσωπο πλέον και δεν έβρισκε με τίποτα νέους. Είναι η φυσική εξέλιξη και ο μουσικός εξευγενισμός του παρελθόντος τους και το τέχνασμα που έκανε προσιτό και το μέλλον τους. Αριστούργημα. Κορυφή στο είδος.
 
Essential Songs: "Mladek ", "Schipol"
Check Also: "Memorial" (2013), "Guidance" (2016)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
 
21
Label: Island
Release Date: 28/10/2011
Genre: Indie
Florence + The Machine - Ceremonials
Βγάζει νόημα που το πρώτο album της Florence λεγόταν "Lungs" αφού τότε βασιζόταν περισσότερο στις φωνητικές της ικανότητες ενώ στο δεύτερο της album υπάρχει μια διάθεση περισσότερο για sing-a-long, για τραγούδια πιό έντονα, μεγαλύτερα, φτιαγμένα για αρένες. Οι άρπες, οι καμπάνες, τα πλήκτρα και οι φωνές δημιουργούν μια άλλη διάσταση ήχου, σχεδόν επική, θυμίζοντας έντονα την ηρωίδα της Florence, Kate Bush. Πλέον η Florence ξέρει ότι και φωνή έχει και ότι αρέσει και συνειδητά πηγαίνει να κατακτήσει τον κόσμο. Μπαλάντες που σε κάνουν να ανατριχιάζεις, ύμνοι που τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα και χορευτικά remix που μετά τη καραντίνα ίσως ακουστούν ξανά σε κάποιο μπαράκι. Είναι όντως μια λειτουργία όπου οι αισθήσεις ανυψώνονται, όπως και η εμπορική αξία της Florence.
 
Essential Songs: "No Light,No Light" , "Shake It Out"
Check Also: "How Big, How Blue, How Beautiful" (2015), "High As Hope" (2018)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
22
Kate Bush - "50 Words For Snow"
Label: Fish People
Release Date: 21/11/2011
Genre: Art Pop
Kate Bush - 50 Words For Snow
Tην εποχή που κοινό και κριτικοί αναζητούσαν σε άγονο τοπίο κάποια νέα Κate Bush, το λιοντάρι αφυπνίστηκε από τη χειμερία νάρκη, βρυχήθηκε και εξαφάνισε τους σφετεριστές του θρόνου. Έξι χρόνια μετά το προηγούμενο άλμπουμ της (το Αerial του 2005) και 3,5 δεκαετίες από την πρώτη της εμφάνιση, η ακριβοθώρητη Kate κατέθεσε ένα ατμοσφαιρικό αριστούργημα, γεμάτο φωτιά που σιγοκαίει κάτω από τους πάγους. Αυτή, άλλωστε, είναι η ιστορία της ζωής της. Όταν ο Elton John βγαίνει από τη ναφθαλίνη για να καθίσει στην αντικρυστή πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι, ένα ώριμο ζευγάρι της δευτερότριτης ηλικίας προσφέρει το ερωτικό ντουέτο της δεκαετίας. Οι 22 ζωντανές εμφανίσεις της Bush που ακολούθησαν το 2014 στο λονδρέζικο "Αpollo" ήταν θεία κοινωνία για τους τυχερούς που βρήκαν εισιτήριο και άφησαν πίσω τους το μνημειώδες live άλμπουμ "Before The Dawn".
 
Essential Songs: "Misty", "Snowed In At Wheeler Street"
Check also: "Director's Cut" (2011), "Before The Dawn" (2016)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
23
Label: Nonesuch Records
Release Date: 06/12/2011
Genre: Alternative
The Black Keys - El Camino
Αρχικά, ένα από τα καλύτερα videoclip όλων των εποχών. Αυτό. Επίσης ποιος δεν ξέρει αυτό το κομμάτι, να μας πει σε ποια σπηλιά ζει τόσα χρόνια να του πάμε προμήθειες. Από μια μπάντα που ήθελε να αψηφά τις προσδοκίες, το "El Camino" ήρθε να ανεβάσει τα γκάζια μετά το "Brothers" που εκτόξευσε τη φήμη της. Groov-άτο μέχρι αηδίας, αν δε σε κάνει να θες να παρτάρεις, ή έστω να πιεις μια-δυο μπύρες βρε αδερφέ, τότε κάτι σοβαρό σου συμβαίνει και είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε. Aν υπήρχε το ιδανικό soundtrack ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ, ενός πάρτυ στην παραλία με τους φίλους σου, ενός roadtrip με ένα Chevrolet στην Αμερική χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα, θα ηχούσε κάπως έτσι.
 
Essential Songs: "Lonely Boy", "Little Black Submarines"
Check Also: "Brothers" (2010)
 
Νίκος Καταπίδης
24
Label: Interscope/Polydor
Release Date: 27/01/2012
Genre: Pop
Lana Del Rey - Born To Die
Ένα άλμπουμ γεννημένο μέσα από τις αδυναμίες και τις παθογένειες της μουσικής βιομηχανίας. Μία rebranded καλλιτέχνιδα πασχίζει να πείσει για το ταλέντο και τις προθέσεις της. Ένας στρατός παραγωγών και marketing executives σπρώχνει με όση δύναμη μπορεί να συγκεντρώσει. Το προϊόν είναι έτοιμο. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι χλιαρές. Μόδα είναι θα περάσει λένε. Τα τραγούδια όμως ακούγονται παντού. Έξι επίσημα singles, δώδεκα για τους σκληροπυρηνικούς και ένα κάρο βραβεία. Τι και αν θεωρήθηκε κονσέρβα; Coming of age ταύτιση με τη «νεολαία» και νοσταλγική ελεγεία για τους «ωριμότερους» ακροατές για αυτά που έζησαν ή δεν έζησαν. Η απόλυτη καλλιτεχνική νομιμοποίηση δεν άργησε να έρθει και φυσικά έγινε και πολυπλατινένιος δίσκος για το κερασάκι και για να σκάσουν οι haters. Το στίγμα του "Born To Die" στη δεκαετία που μας πέρασε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παραδεχόμαστε.
 
Essential Songs: "Summertime Sadness", "Blue Jeans"
Check Also: "Norman Fucking Rockwell" (2019)
 
Νικόλας Ρώσσης
25
Label: 4AD
Release Date: 06/02/2012
Genre: Alternative Rock
Mark Lanegan Band - Blues Funeral
Έχοντας αφοσιωθεί στις συνεργασίες μετά το καταπληκτικό "Bubblegum", οκτώ χρόνια και μερικούς δίσκους με την Campbell και τους Soulsavers αργότερα ο Lanegan αποφάσισε να βγάλει πάλι δίσκο μόνος του (το "band" είναι για να μας δυσκολεύει). Η επιστροφή του ήταν άξια συνέχεια της ως τότε καριέρας του, με τον ήχο του να εξελίσσεται και να εκμοντερνίζεται, όντας ο πρώτος του δίσκος με σημαντικά ηλεκτρονικά στοιχεία - που τελικά έγιναν ακόμα εντονότερα στο μέλλον. Ο συγκεκριμένος δίσκος έχει μεγάλη ποικιλομορφία, μιας και συναντά κάποιος σ’ αυτόν από καθαρόαιμα rock κομμάτια μέχρι και τέρμα ηλεκτρονικά, από τα οποία απουσιάζουν παντελώς οι κιθάρες. Με κιθάρες ή χωρίς, όμως, η έμπνευση του Lanegan βρέθηκε σε υψηλό επίπεδο όταν έφτιαχνε το "Blues Funeral" κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ ωραία και μοντέρνα δουλειά. Σημειωτέον ότι κατάφερε να ξετρυπώσει τον Jack Irons για να παίξει τύμπανα.
 
Check Also: "Hawk" (2010), "Somebody’s Knocking" (2019)
 
Παντελής Κουρέλης
26
Label: Sacred Bones
Release Date: 06/03/2012
Genre: Garage Punk
The Men - Open Your Heart
Το παρελθόν τους ήταν πνιγμένο σε feedback και αδρεναλίνη, το μέλλον τους επιφύλασσε μέχρι και περιπάτους στα μονοπάτια του Tom Petty. Σε ό,τι δοκίμασε αυτή τη δεκαετία η παρέα από το Μπρούκλιν ήταν εξαιρετικοί, αλλά ήταν εξαιρετικότεροι στο "Open Your Heart" όπου χωρίς να βάλουν νερό στο κρασί της επιθετικότητάς τους, ενσωμάτωσαν διαφορετικές επιρροές και βρήκαν τις μελωδικές βάσεις για να φτιάξουν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας τους. Αποτελούν εφιάλτη για κάθε έναν που θέλει να χαρακτηρίσει τι είδος παίζουν συνολικά ως συγκρότημα, αλλά είναι μάλλον ασφαλές να πούμε ότι εδώ παίζουν Garage punk, όσο ασφαλές τέλος πάντων το κάνει η ύπαρξη δύο επτάλεπτων τραγουδιών και μίας country μπαλάντας. Σε κάθε περίπτωση το "Open Your Heart" εκτόξευσε τα επίπεδα δημοφιλίας τους καθώς τόση συμπυκνωμένη αλλά προσιτή ένταση όση βρίσκει κάποιος εδώ δύσκολα βρίσκει σε άλλο δίσκο της δεκαετίας. (Κύριε Segall, καθίστε κάτω παρακαλώ, θα έρθει και η σειρά σας παρακάτω)
 
Check Also: "Tomorrow’s Hits" (2014), "Devil Music" (2016)
 
Κώστας Σακκαλής
27
Label: Third Man / Columbia
Release Date: 12/04/2012 
Genre: Alternative
Jack White - Blunderbuss
Έχοντας κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των White Stripes και ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο της ενασχόλησής του με τους Raconteurs και τους Dead Weather, σε μια υπερπαραγωγική και υπερεπιτυχημένη δεκαετία, το επόμενο λογικό βήμα και στοίχημα για τον Jack White ήταν να καθιερωθεί δισκογραφικά ως σόλο καλλιτέχνης και να εδραιώσει μια ισόβια καριέρα. Ευτυχώς για εκείνον, τους οπαδούς του και τη μουσική γενικότερα, η πρώτη προσωπική δουλειά του μόνο στα ψιλά δεν πέρασε, αποτελώντας ιδανική επανεκκίνηση για τον ίδιο και επιβεβαιώνοντας την αστείρευτη ικανότητά του ως τραγουδοποιού και ερμηνευτή. Ο μουσικός πλούτος του "Blunderbuss" δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί με λέξεις μέσα σε λίγες γραμμές: περίτεχνο στην αμεσότητά του, ενσωματώνει πολλά διαφορετικά στυλ με βάση το rock και τα blues, ακούγεται από την αρχή ως το τέλος με το ίδιο ενδιαφέρον και γεμάτο με αξιομνημόνευτα τραγούδια, μπορεί να χαρακτηριστεί κλασικό σε όρους ποιότητας και ύφους.
 
Essential Songs: "Sixteen Saltines", "Weep Themselves To Sleep"
Check Also: "Lazaretto" (2014), "Boarding House Reach" (2018)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
28
Label: Polyvinyl
Release Date: 29/5/2012
Genre: Indie Rock
Japandroids - Celebration Rock
Ο δεύτερος δίσκος των Japandroids ήταν μια έκπληξη. Το προ τριετίας ντεμπούτο τους, είχε προκαλέσει σάλο στα σχετικά αυτιά. Η διαδοχή του, ήταν ένα βήμα που δεν ήταν εύκολο, αφού το ντουέτο έπρεπε να αντέξει ταυτόχρονα τα φώτα που έπεσαν πάνω του, αλλά και να αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο των επιρροών του. Το αποτέλεσμα; 35 λεπτά και καμία περιττή στιγμή. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη του "Celebration Rock". Ένας δίσκος που η μεγαλύτερη του νίκη, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, είναι η δύναμη των τραγουδιών του. Ο ήχος, οι στίχοι, οι συνθέσεις καθαυτές, από την πρώτη ακρόαση αποκαλύπτουν τον κλασικό τους αέρα. Απλά άκου τα πυροτεχνήματα που ανοίγουν και κλείνουν τον δίσκο. Άκου τους πρώτους στίχους του "The Nights Of Wine And Roses", άκου την punk αλητεία του "Evil’s Sway". Η νίκη των Japandroids είναι ένας ρηξικέλευθος, διαρκής rock κεραυνός.
 
Essential Songs: "Fire’s Highway", "The House That Heaven Built"
Check Also: "Near To The Wild Heart Of Life" (2017)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
29
Label: Universal
Release Date: 20/07/2012
Genre: Alternative Rock
The Gaslight Anthem - Handwritten
Οι Gaslight Anthem πορευόμενοι στο τέταρτο τους άλμπουμ είχαν ήδη διαμορφώσει χαρακτήρα και μουσική ταυτότητα βαθύτατα βασισμένη στο λεγόμενο heartland rock κι όπως αυτό εκφράστηκε από θρύλους όπως Bruce Springsteen και ο Tom Petty. Αυστηρά αμερικάνικη κιθαριστική έκφραση, ένας ζεστής χροιάς τραγουδιστής και στίχοι λογικής "storytelling" που μιλάνε κατευθείαν στην ψυχή, για απλά καθημερινά πράγματα. Τα εξαιρετικά δείγματα γραφής που φάνηκαν στα "The '59 Sound" (2008) και "American Slang" (2010), στο "Handwritten" οι Gaslight Anthem τα απογείωσαν. Τα σημεία αναφοράς τους έμειναν σταθερά κι απλώς χρειάστηκαν κάποιες πιο ιδιαίτερες πινελιές σε θέματα ενορχήστρωσης και ένα «βερνίκι» πιο μοντέρνας αισθητικής στην παραγωγή για να αναδειχθούν τα (πολλά) καλογραμμένα ξεσηκωτικά ρεφρέν σε ένα άλμπουμ που ρέει άφθαρτο από την αρχή μέχρι το τέλος.
 
Essential Songs: "45", "Mulholland Drive"
Check Also: "American Slang" (2010)
 
Γιάννης Κοτζιάς
30
Label: Pias
Release Date: 13/08/2012
Genre: World / Neoclassical
Dead Can Dance - Anastasis
Το "Anastasis" αποτελεί τη μετά από χρόνια επάνοδο των Dead Can Dance. Δύο σπουδαίοι μουσικοί επανενώνουν το ταλέντο τους και μας παρουσιάζουν ένα ταξίδι σε διαφορετικές εποχές και διαφορετικούς τόπους. Ένα ντουέτο το οποίο μπορεί και ενσωματώνει ετερόκλητες επιρροές και συνθέτει με τον δικό του τρόπο. Ο γήινος και προσιτός Brendan Perry συμπληρώνει άψογα την αιθέρια και απόκοσμη φωνή και παρουσία της Lisa Gerrard, σε ένα σύνολο που περιλαμβάνει μια συνθετική προσέγγιση, με μουσικές που ξεκινούν από την ανατολή και φτάνουν μέχρι την Κέλτικη παράδοση, ενώ παράλληλα νιώθεις μοναδικά ηχοχρώματα και συναισθήματα να αναδύονται σε κάθε στιγμή. Αξίζει ιδιαίτερη μνεία στη σπουδαία Lisa Gerrard η οποία σε μαγεύει με τη χροιά της, την υψηλή καλλιτεχνικότητα της, την απαράμιλλη μεγαλοπρέπεια της ερμηνείας της, ενώ σου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί μόνη της να στηρίξει ολόκληρο το κομμάτι και ολόκληρο το δίσκο. Μοναδικοί, όπως και οι ζωντανές τους εμφανίσεις στην Ελλάδα την εποχή εκείνη.
 
Essential Songs: "Kiko", "Return Of The She-King"
Check Also: "Dionysus" (2018)
 
Αντώνης Κονδύλης
31
Label: Stranded
Release Date: 20/08/2012
Genre: Psychedelic/World
Goat - World Music
Στην αρχή ακούσαμε από περιέργεια, για το folklore του πράγματος, την ιστορία που έπλασαν για την καταγωγή τους, τις παραθρησκευτικές εμμονές τους, τα κουστούμια τους. Κολλήσαμε όμως μαζί τους γιατί έπλασαν ένα μίγμα ψυχεδελικής και world μουσικής βγαλμένη από τα υγρά όνειρα άπειρων οπαδών των δύο ειδών. Αν ο συγκεκριμένος δίσκος είχε κυκλοφορήσει σε κάποια αφρικανική χώρα τη δεκαετία του '70 θα αποτελούσε το Ιερό Δισκοπότηρο κάθε συλλέκτη, το 2012 όμως το μόνο που έπρεπε να κάνουμε είναι μία επίσκεψη στο δισκάδικο της γειτονιάς μας. Και την κάναμε μαζικά. Δε χρειάζεται περισσότερα από ένα τραγούδι για να χαθείς στους ρυθμούς που δημιουργούν στρώσεις κρουστών, να ερωτευτείς τις διπλές γυναικείες φωνές, να σε τρυπήσει η φαζαριστή κιθάρα, να χορέψεις, να νιώσεις sexy. Φήμες που θέλουν έξαρση στις γεννήσεις παιδιών τον Μάιο του 2013 παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.
 
Essential Songs: "Let It Bleed", "Run To Your Mama"
Check Also: "Commune" (2014), "Requiem" (2016)
 
Κώστας Σακκαλής
32
Label: Drag City
Release Date: 20/08/2012
Genre: Psychedelic Rock
Six Organs Of Admittance - Ascent
Πάνω από δέκα στούντιο άλμπουμ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά τη δημιουργία τους, το συγκρότημα του Ben Chasny κυκλοφόρησε το 2012 έναν από τους πιο ελκυστικούς δίσκους της καριέρας του. Πάντα ριζωμένος στη folk, χωρίς να φοβάται την ακουστική κιθάρα αλλά με δεδομένη την επιθυμία του να εξερευνήσει την πιο θορυβώδη πλευρά του ηλεκτρισμού, στο "Ascent" ακολουθεί μία λογική όχι μακρινή από τον Neil Young και τους Crazy Horse. Βρίσκει τρόπο να εγχύσει μεθυστικές μελωδίες ανάμεσα στα κύματα ηλεκτρισμού που πετάγονται από την κιθάρα του, ισορροπεί ανάμεσα σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τζαμαρίσματα που φεύγουν σε διάφορες κατευθύνσεις, δημιουργεί μουσική που σε αγκαλιάζει σαν σφιχτό ηχητικό πέπλο. Από τη φουρνιά των αμερικανικών νέο-ψυχεδελικών συγκροτημάτων που αναδύθηκαν την προηγούμενη δεκαετία ήταν από τους λίγους που κατάφεραν να παραμείνουν ενεργοί και να πιάσουν το peak τους σε αυτή τη δεκαετία.
 
Check Also: "Hexadic" (2015), "Burning The Threshold" (2017)
 
Κώστας Σακκαλής
33
Label: Young God
Release Date: 28/08/2012
Genre: Noise Rock / Alternative Rock
Swans - The Seer
Μετά από μιάμιση δεκαετία άλλων μουσικών αναζητήσεων, ο Micahel Gira αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να ξυπνήσει πάλι το θηρίο. Το πρώτο βήμα "My Father..." του 2010 και η περιοδεία του 2011 που πέρασε κι από εδώ έδωσαν μια ιδέα, αλλά νομίζω πως κανείς τελικά δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Ο ιθύνων νους των Swans μάζεψε δίπλα του μια ομάδα μουσικών που θα τον βοηθούσε να πραγματοποιήσει το τρέχον όραμά του κι όλοι μαζί μας έδωσαν ένα δίωρο, δυστοπικό έργο άριστα οργανωμένου χάους. Για την ακρίβεια, το πρώτο για την, πολύ γόνιμη γι’ αυτούς, δεκαετία. Πειραματικό, προοδευτικό, κατασκότεινο, εσωστρεφές, αρρωστημένο, εν τέλει μοναδικό, το "The Seer" καταφέρνει να ερεθίζει πολλών είδους συναισθήματα στον ακροατή του, κατορθώνοντας αξιοσημείωτη περιδίνηση μεταξύ θετικών και αρνητικών. Αυτό δεν είναι τελικά το ζητούμενο της τέχνης;
 
Essential Songs: "Lunacy", "Apostate"
Check Also: "To Be Kind"(2014), "The Glowing Man" (2016)
 
Παντελής Κουρέλης
34
Label: Temporary Residence
Release Date: 04/09/2012 
Genre: Post-Rock
Mono - For My Parents
Όχι, δεν είναι οι Mono που ήξερες πριν είκοσι χρόνια. Δεν είναι καν οι Ιάπωνες που λατρέψαμε στη δισκάρα "Hymn Τo Τhe Immortal Wind". Αλλά συνεχίζουν και δημιουργούν με βάσεις τα προηγούμενα και παράγουν , ίσως μόνο αυτοί με τόσο ατμοσφαιρικό τρόπο για το είδος, ακόμα. Mάθαμε το post-rock σαν κινηματογραφική μουσική που δημιουργεί εικόνες, ωστόσο οι Mono το έχουν πάει στα άκρα. Έφτιαξαν πέντε μουσικές συνθέσεις «για τους γονείς μας», μεγάλης διάρκειας από οχτώ μέχρι δεκατεσσάρα λεπτά και επιχειρούν να συμπυκνώσουν αυτό το σπαρακτικό και αγνό συναίσθημα που εκτείνεται από χαμόγελο αγάπης και σεβασμού μέχρι δυσβάσταχτους αναστεναγμούς και λύπη αναπόλησης. Το απίθανο είναι ότι τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο κανένας. Ο δίσκος έχει το γαργαλητό του post-rock, έχει το ξέσπασμα του, έχει το συναίσθημα του, είναι ένας δίσκος που κρατά ζωντανό αυτό το είδος. Είναι τρομακτικά τρομερό.
 
Essential Songs: "Dream Odyssey", "Nostalgia"
Check Also: "Requiem For Hell" (2016), "Nowhere Now Here" (2019)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
35
Label: Universal - Island Records
Release Date: 21/09/2012
Genre: Alternative Rock
Mumford & Sons - Babel
Σε μια δεκαετία όπου δεν υπήρξε ξεκάθαρη κυρίαρχη τάση σε κάποιο κιθαριστικό είδος οι Mumford & Sons αν και Βρετανοί πόνταραν (αρχικά...) στον ήχο του μπάντζου. Το ντεμπούτο τους "Sigh No More" (2009) γοήτευσε με τον ήχο του, πήγε εξαιρετικά σε πωλήσεις, τους εξασφάλισε θέσεις στα μεγάλα festival και έστρωσε τον δρόμο για τον διάδοχο, το "Babel". Ίδιας φιλοσοφίας ακριβώς το "Babel" με το "Sigh No More", καλογραμμένο, εμπορικό folk rock με αιχμή του δόρατος το μπάντζο, αλλά ελαφρώς πιο προσεγμένο τόσο όσο ώστε να καταφέρει να καρφωθεί στην κορυφή των charts σε Η.Π.Α. και Μ. Βρετανία. Δυστυχώς στα δύο επόμενα άλμπουμ που ακολούθησαν μέσα στη δεκαετία οι Mumford & Sons επιχείρησαν ηχητική αλλαγή σε πιο καθαρά mainstream μονοπάτια που δεν τους κόστισαν καθόλου εμπορικά, αλλά καλλιτεχνικά δεν είναι πλέον η μπάντα που εντυπωσίασε στις αρχές των '10s.
 
Essential Songs: "I Will Wait", "Lover Of The Light"
Check Also: -
 
Γιάννης Κοτζιάς
36
Label: Modular Recordings
Release Date: 05/10/2012
Genre: Neo-psych
Tame Impala - Lonerism
Οι Tame Impala κατάφεραν να βάλουν στο ίδιο δωμάτιο διάφορους ετερόκλητους ακροατές, όπως για παράδειγμα στερεοτυπικούς classic rockers και αυτό που πριν 10.000 χρόνια προσδιορίζαμε ως hipsters. Έβαλαν, δηλαδή ο Kevin Parker έβαλε, έναν πελώριο κοινό παρονομαστή στo psychedelic rock των '60s με το electronic pop των '90s. Ο Αυστραλός που θέλει να τα κάνει όλα μόνος του άφησε ιστορία, δημιουργώντας μέσα στο σπίτι του ένα εκκωφαντικό, αλλά lo-fi, αποτέλεσμα βάζοντας την τεχνολογία μπροστά μαζί με ακουστικά όργανα. To "Lonerism" ξεκινάει από τον DJ Shadow και οδεύει προς Led Zeppelin και πάει μετά από τους Radiohead και τους UNKLE για να καταλήξει με μια μεσσιανική άφιξη στην ανθισμένη αυλή των πρώιμων Pink Floyd και των Beatles. Είναι ταυτόχρονα φουτουριστικό και οπισθοδρομικό, αλλά δίχως να είναι ποτέ τελικά ένα retrofuturistic άκουσμα.
 
Essential Songs: "Elephant", "Feels Like We Go Only Backwards"
Check Also: "Innerspeaker" (2010), "Currents" (2015)
 
Νικόλας Ρώσσης
37
Label: Warner
Released Date: 28/01/2013
Genre: Alternative Rock
Biffy Clyro - Opposites
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το έκτο album των Σκωτσέζων έφτασε στο νο.1 των UK Charts για πρώτη φορά στην πολυετή καριέρα τους και με τρία singles μάλιστα να φτάνουν στο top 10. Όπως δεν είναι και τυχαίο ότι πρόκειται για ένα διπλό concept album με κάθε μέρος να έχει ξεχωριστό τίτλο, ένδειξη του ότι οι Biffy Clyro πήγαιναν για κάτι μεγάλο και ήθελαν να δώσουν το δικό τους Tommy, το δικό τους έπος σαν το The Wall. Οι Pink Floyd στυλιστικές επιρροές εξάλλου φαίνονται και στο artwork του άλμπουμ. Μουσικά φεύγουν από το prog πρώιμο στυλ τους σε πιο ραδιοφωνικά μονοπάτια χωρίς όμως να γίνονται επιφανειακοί. Πομπώδες, υπερβολικό ενίοτε εφάμιλλο της φιλοδοξίας και εργατικότητας τους είναι ένα μνημείο του σύγχρονου Βρετανικού hard rock.
 
Essential Songs: "Black Chandelier", "Opposite"
Check Also: "Ellipsis" (2016)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
38
Label: Warner Music International
Release Date: 08/02/2013
Genre: Alternative
Foals - Holy Fire
Η ιδιαίτερη υφή του "Antidotes" (2008) είχε προϊδεάσει πως κάτι καλό «ψήνεται» εδώ, πως οι Foals δεν θα αποδεικνύονταν άλλη μια μπάντα του ενός άλμπουμ. Με το "Total Life Forever" (2010) καταλάβαμε πως ήταν απλώς θέμα χρόνου οι Foals να «σκοράρουν» όχι απλώς άλλο ένα καλό άλμπουμ αλλά κάτι που θα άφηνε το στίγμα του, που θα τους ανέβαζε αυτόματα επίπεδο και με το "Holy Fire" ήρθε αυτή η στιγμή. Το "Holy Fire" είναι αψεγάδιαστο: η εξαιρετική παραγωγή καταφέρνει και ομογενοποιεί τον συνθετικό οίστρο των Foals κάτω από ένα πλαίσιο όπου συνυπάρχουν αρμονικά οι κιθάρες του "Inhaler", η mainstream αύρα τoυ "My Number", η τρομερή δομή του "Late Night" (που θα γνωρίσει επιπλέον δόξα με το remix του Solomun) και η pop ευαισθησία του "Bad Habit". Ένα άλμπουμ - κόσμημα της βρετανικής σκηνής των '10s.
 
Essential Songs: "Inhaler", "Late Night"
Check Also: "Total Life Forever" (2010)
 
Γιάννης Κοτζιάς
39
Label: Bad Seed Ltd
Release Date: 18/02/2013
Genre: Alternative Rock
Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away
Εκεί που οι Bad Seeds με τον προηγούμενο δίσκο τους φλέρταραν ξανά με τον θόρυβο, και τα γκάζια με τους Grinderman είχαν φτάσει στα τέρματα, ξαφνικά το 2013, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αποδομημένη ομορφιά του "Push The Sky Away". Αναζητώντας τις χαμένες κιθάρες του μεγάλου απόντα, Mick Harvey, καταλήξαμε σ’ έναν μελαγχολικό παράδεισο όπου βασιλεύουν τα εξημερωμένα έγχορδα και οι λούπες του Warren Ellis. Κι όσο πιο βαθιά προχωρούσαμε, τόσο πιο σαφές γινόταν πως ο Nick είχε ξεγυμνωθεί πλήρως μπροστά μας, όχι με την ιδιότητα του stripper αυτή τη φορά, αλλά με αυτή του αναβαπτισμένου μεσσία. Το "Push The Sky Away" είναι το πρώτο άλμπουμ των Bad Seeds για την προηγούμενη δεκαετία και, με διαφορά, το πιο ισορροπημένο από άποψη συνθέσεων, ενορχήστρωσης, και ερμηνείας. Είναι ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα και μια ακόμη αδιανόητη κορυφή για ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της σύγχρονης μουσικής.
 
Essential Songs: "We No Who U R", "Jubilee Street"
Check Also: "Skeleton Tree" (2016)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
40
Label: Rock Action
Release Date: 25/02/2013
Genre: Post-Rock
Mogwai - Les Revenants
Καλούμενοι να επενδύσουν για πρώτη φορά μια τηλεοπτική σειρά με τη μουσική τους, έχοντας ως μοναδικές αναφορές τμήματα του σεναρίου, οι Mogwai έδειξαν μια πιο λακωνική, αλλά εξίσου μαγευτική πτυχή του ήχου τους με το "Les Revenants". Η σκοτεινή και μυστήρια θεματολογία της σειράς όπου νεκροί άνθρωποι διαφόρων ηλικιών επιστρέφουν πίσω σε μια μικρή ορεινή πόλη της Γαλλίας, αντικατοπτρίζεται με αξιοθαύμαστη συνέπεια στη μουσική, όπου πρωταγωνιστούν τα πλήκτρα και οι στοιχειωτικές μελωδίες. Το αίσθημα αγωνίας αλλά και απορίας, σε συνδυασμό με φόβο και ανησυχίας, όλα σε μαγνητίζουν και σου τραβούν την προσοχή. Όχι άμεσα, αλλά ολοένα και περισσότερο σε ρουφάνε στο λυκόφως της αβεβαιότητας. Φαίνεται πως κάνει καλό στους Mogwai όταν βγαίνουν λίγο έξω από τα νερά τους. Ο περιορισμός εδώ λειτουργεί ως φίλτρο, που κρατά τα ουσιώδη και τα σημαντικά.
 
Essential Songs: "Fridge Music", "Portugal"
Check Also: "Rave Tapes" (2014)
 
Νίκος Καταπίδης
41
Savages - "Silence Yourself"
Label: Matador
Release Date: 06/05/2013
Genre: Post- Punk
Savages - Silence Yourself
Σε μια δεκαετία που λίγες φορές πιαστήκαμε απροετοίμαστοι, το ντεμπούτο του all-female σχήματος μας πήρε τα μυαλά χάρη στην ενέργεια, την ορμή του και την ποιότητα των κομματιών που το αποτελούν. Το τσαμπουκαλεμένο μανιφέστο των Savages, με αναφορές στους Joy Division, τη Siouxsie, και τους Bauhaus, κατέφτασε περίπου μια δεκαετία μετά την αναβίωση της post-punk σκηνής και αναπτέρωσε πλήρως τις ελπίδες μας για το μέλλον αυτού του ήχου. Ελάχιστα εξάλλου συγκροτήματα συνδύασαν τόσο τέλεια τις κοφτερές κιθάρες, τις καθηλωτικές μπασογραμμές και τα αδυσώπητα ντραμς με μια εκπληκτική frontwoman που είναι ικανή να κάνει τους πάντες να μοιάζουν πάνω στη σκηνή με άβγαλτα σχολιαρόπαιδα, κάτι που απέδειξαν και με την εκρηκτική εμφάνιση τους στο Plisskën όπου "έσβησαν" οτιδήποτε προηγήθηκε και ακολούθησε εκείνη την ημέρα. Ένας σπουδαίος δίσκος και, αδιαμφισβήτητα, μια από τις πιο επιδραστικές κυκλοφορίες των 10s.
 
Essential Songs: "Shut Up", "She Will"
Check Also: "Adore Life" (2016)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
42
Label: XL
Release Date: 14/05/2013
Genre: Indie
Vampire Weekend - Modern Vampires Of The City
Από τις πρώτες κιόλας νότες του "Obvious Bicycle" καταλαβαίνει ο ακροατής ότι οι Vampire Weekend είχαν πλέον πάει το κυριλέ indie τους ένα βήμα παραπέρα. Πιο πειραματικό, πιο σφιχτό και ότι καλύτερο έβγαλε ποτέ η μπάντα από τη Νέα Υόρκη κερδίζοντας μάλιστα το Grammy για Best Alternative και ριζώνοντας στις συνειδήσεις των απανταχού hipsters ως πρωτοπόροι της σκηνής. Υπάρχει αρκετή ποικιλία στα γεμάτα συνοχή 43 λεπτά του άλμπουμ με κομμάτια για κάθε διάθεση από νωχελική μέχρι χορευτική και με θεματολογία για τη θνητότητα, τη θρησκεία, την ενηλικίωση. Δουλεμένο σε μια περίοδο σχεδόν τεσσάρων χρόνων, είναι φτιαγμένο με υποδειγματική ένδειξη τελειομανίας και αντί να αφαιρεί αυθορμητισμό αντιθέτως ο ακροατής μαγεύεται από την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων που σου γεννά το αποτέλεσμα.
 
Essential Songs: "Finger Back", "Unbelievers"
Check Also: "Contra" (2010)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
43
Label: Daft Life/Columbia
Release Date: 17/05/2013
Genre: Disco/Funk
Daft Punk - Random Access Memories
Ελάχιστοι δίσκοι σε όλη τη δεκαετία συνάντησαν την καθολική κριτική κι εμπορική αποδοχή του "Random Access Memories", ένα άλμπουμ που μοιάζει πραγματικά με εκείνους τους τεράστιους σε διαμέτρημα δίσκους των '70s-'80s, που είχαν τη δύναμη να αρέσουν στους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή μουσικών προτιμήσεων. Η εξήγηση είναι (φαινομενικά) απλή: όταν καταφέρνεις να παντρέψεις τα κορυφαία στοιχεία του ψηφιακού και του αναλογικού κόσμου, τη βαθιά αγάπη για τη μουσική των '70s - είτε αναφερόμαστε στον Michael Jackson, τους Fleetwood Mac ή τους Pink Floyd -, κορυφαίες συνεργασίες με καταξιωμένους δημιουργούς και μουσικούς, και, κυρίως, τρομερή συνθετική έμπνευση, το αποτέλεσμα μοιάζει μονόδρομος. Κέρδισε βραβεία, πούλησε εκατομμύρια, έβγαλε υπερχιτάρες αλλά, η μεγάλη κληρονομιά του "Random Access Memories" τελικά, είναι ότι τα 74 λεπτά του θα μας λικνίζουν για πάντα, σε έναν χορό που ενώνει όλα τα είδη μουσικής, πέραν του disco προσωπείου τους.
 
Essential songs: "Give Life Back To Music", "Giorgio By Moroder"
Check also: -
 
Αντώνης Καλαμούτσος
44
Label: XL
Release Date: 12/06/13
Genre: Post-Rock
Sigur Rós - Kveikur
Οι Ισλανδοί που ήταν κουλ προτού το να είσαι Ισλανδός - και δη μουσικός - ήταν κουλ. Και ας τραγουδούσαν - ως επι το πλείστον - σε μια ακατανόητη, κατασκευασμένη γλώσσα. Στο "Kveikur" αποφάσισαν να σταματήσουν να μας παιδεύουν και πλέον οι στίχοι είναι στα ισλανδικά. Σε μια πιο επιθετική κυκλοφορία από ό,τι μας έχουν συνηθίσει οι πρωτοπόροι του post-rock, Sigur Ros, αγγίζουν μια πλευρά τους που δεν είχαμε δει σε τέτοια βαθμό στο παρελθόν. Με την ποικιλομορφία του δίσκου να είναι το ατού του και τα φωνητικά του Birgisson να δίνουν τον γνώριμο τόνο, οι Ισλανδοί αναδιαμορφώνουν το ύφος τους και φρεσκάρονται. Και πάνω στην καλλιτεχνική κορυφή τους της δεκαετίας που πέρασε, ευτυχίσαμε να τους απολαύσαμε σε μια ακόμα συναυλία, όπου η καλοκαιρινή μπόρα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εντύπωση της στο υποσυνείδητο. 
 
Essential Songs: "Brenninstein", "Hrafntinna"
Check Also: "Valtari" (2012)
 
Άλκης Κοροβέσης
45
Label: PIAS
Release Date: 28/06/2013 
Genre: Indie
Editors - The Weight Of Your Love
Τέταρτος δίσκος για τους, πολύ εργατικούς, Editors. Δίσκος-περιοδεία-δίσκος-περιοδεία και με το "The Weight Of Your Love" διεκδικούν όσα έχουν χτίσει τα προηγούμενα χρόνια. Χωρίς να στερείται ποιότητας, οι Βρετανοί κυκλοφορούν τον πιο εμπορικό δίσκο της καριέρας τους. Ο Urbanowicz είναι παρελθόν, οι, νέοι, Lockey και Williams τα καταφέρνουν περίφημα και ο Tom Smith, o oποίος για άλλη μια φορά παραδίδει εξαιρετικές ερμηνείες, μεταμορφώνεται όλο και περισσότερο σε rock star. O δίσκος έβγαλε πέντε singles και θα μπορούσε να βγάλει άλλα τόσα αφού όλες οι συνθέσεις είναι τόσο πιασάρικες που είναι αδύνατο να τις ξεχάσεις. Στον χώρο τους, οι Editors δικαίως θεωρούνται από τις πιο σταθερές και σημαντικές μπάντες της δεκαετίας, και ο δίσκος αυτός αποτελεί την καλύτερη στιγμή τους.
 
Essential Songs: "What Is This Thing Called Love", "Hyena"
Check Also: "In Dream" (2015), "Violence" (2018)
 
Γιάννης Βόλκας
46
Arctic Monkeys - "ΑΜ"
Label: Domino
Release Date: 09/09/2013
Genre: Alternative Rock
Arctic Monkeys - ΑΜ
Το rock 'n' roll, φαίνεται να ξεθωριάζει μερικές φορές, αλλά δεν πεθαίνει ποτέ. Οι Arctic Monkeys το παρέλαβαν, το έντυσαν με 70’s ρομαντική νοσταλγία και συνέθεσαν έναν δίσκο που θα μείνει για πολλές δεκαετίες ζωντανός στο μυαλό των ακροατών. Ο αθεράπευτα σνομπ και ταλαντούχος Alex Turner μεγαλώνει φωνητικά μπροστά μας με αποτέλεσμα τα τραγούδια του δίσκου εκτός από αλησμόνητα hit να γίνονται εκφραστές μιας τεράστιας σειράς συναισθημάτων. Το "AM" δεν είναι ένα απλό άλμπουμ, η ιδέα και η εκτέλεσή του αποτελεί ένα εγχειρίδιο γνώσης για την alternative rock μουσική και η αξία του θα αυξάνεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα των ετών αφού θα γίνεται έμπνευση για πληθώρα συγκροτημάτων.
 
Essential Songs: "Do I Wanna Know?", "R U Mine?"
Check Also: "Suck It And See" (2011)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
47
Label: Kscope
Release Date: 23/09/2013
Genre: Neo-classical/ Electronica/ Ambient
Ulver - Messe I.X-VI.X
Όταν στα '90s οι Ulver κινήθηκαν, σε διάστημα τριών δίσκων, από το folk στο raw black metal, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Μια απρόβλεπτη διαδρομή που ξεκίνησε από prog ακροβατισμούς και electronica, πέρασε από ambient και minimal μονοπάτια για να τους οδηγήσει σε αυτόν εδώ το δίσκο που περιλαμβάνει τα παραπάνω και πολλά ακόμα. 44 λεπτά πραγματικής τέχνης σε ένα άλμπουμ εσωστρεφές, κλειστοφοβικό και σε σημεία καταθλιπτικό αλλά με μια υποβόσκουσα ένταση να κρύβεται σε κάθε του στιγμή, το "Messe I.X-VI.X" μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μουσικό αριστούργημα και ασύγκριτη στιγμή έμπνευσης ενός σπουδαίου μουσικού. Ένας από τους τρεις κορυφαίους δίσκους αυτού του ακομπλεξάριστου συγκροτήματος που επαναλαμβάνω, κάποτε ανήκε στη Νορβηγική black metal σκηνή. 
 
Essential Songs: "Son Of Man", "Mother Of Mercy"
Check Also: "Wars Of The Roses" (2011)
 
Αντώνης Κονδύλης
48
Label: Deathwish
Release Date: 24/09/2013
Genre: Screamo / Post-Hardcore
Touché Amoré - Is Survived By
To συγκρότημα με αυτό τον δίσκο έγινε κάτι πραγματικά τεράστιο. Εκτός της μουσικής που ορίζει για άλλη μια φορά τα ακραία φωνακλάδικα αλήτικα και σκληροπυρηνικά μουσικά είδη, οι φράσεις που λέγονται και οι σκέψεις που παρουσιάζονται, είναι τα βαθιά σκεπτόμενα λόγια ενός ανήσυχου και ταραγμένου μυαλού ή ίσως ενός πραγματικά δημιουργικού ανθρώπου που κάπου μέσα μας όλοι σίγουρα έχουμε κρυμμένο. Εκεί είναι και η ουσία, ο λόγος που αυτά τα ουρλιαχτά διαθέτουν αυτή την έντονη ικανότητα να αγγίξουν και να συγκινήσουν σε συγκλονιστικό βαθμό. Επιμένω στα λόγια γιατί ο δίσκος οφείλει να ακουστεί με τους στίχους ανοιχτούς και το μυαλό ακόμα πιο ανοιχτό. Η μουσική μην ανησυχείς θα σε πάει από ένα ασύλληπτο post-hardcore λοφάκι σε ένα αδιανόητα ψηλό screamo βουνό.
 
Essential Songs: "Kerosene", "To Write Content"
Check Also: "Stage Four" (2016)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
49
HAIM - "Days Are Gone"
Label: Polydor
Release Date: 27/09/2013
Genre: Pop Rock
HAIM - Days Are Gone
Αν τα πάντα είναι όντως θέμα timing, τότε οι τρεις αδελφές που αποτελούν τις HAIM είναι σίγουρα πολύ τυχερές που το ντεμπούτο τους συνέπεσε με την αναβίωση των '80s την περασμένη πλέον δεκαετία. Έχοντας μεγαλώσει πιθανότατα υπό τους ήχους του "Tango In The Night" των Fleetwood Mac και χωρίς να θέλουν να κρύψουν καθόλου τις υπόλοιπες επιρροές τους, από συγκροτήματα όπως οι Blondie, οι The Bangles, οι Pretenders (όλα τα παραπάνω με κοινό χαρακτηριστικό τα γυναικεία φωνητικά προφανώς), αλλά και από τη σόλο καριέρα του Phil Collins, προσφέρουν τη δική τους μοντέρνα εκδοχή στο female-fronted pop rock. Τι περιέχει αυτή; Πολύ attitude, πολλή Καλιφόρνια, πολύ groove και πολυεπίπεδα φωνητικά. Σίγουρα στα '10s ακούστηκαν αρκετά παρόμοιοι ήχοι, όμως οι τρεις αυτές τύπισσες απλώς το έκαναν καλύτερα από κάθε άλλον.
 
Essential Songs: "Don’t Save Me", "The Wire"
Check Also: "Something To Tell You" (2017)
 
Κωστής Αγραφιώτης
50
Label: Merge
Release Date: 28/10/2013
Genre: Indie Rock
Arcade Fire - Reflektor
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της διαδικασίας ήταν το να ξαναμαζέψουμε το κουβάρι όλων όσων ακούσαμε την προηγούμενη δεκαετία, να τα διαχωρίσουμε από τη συναισθηματική φόρτιση του παρελθόντος, και να τα επανεκτιμήσουμε στο σήμερα. Επιστρέφοντας στο "Reflector" αυτό που κυρίως συνειδητοποίησα ήταν το πόσο μου είχε λείψει αυτός ο δίσκος όπου οι Arcade Fire εγκατέλειψαν πλήρως τις κάθε λογής rock εμμονές τους και παραδόθηκαν στα χέρια του James Murphy, βουλιάζοντας σε ηλεκτρονικές αναζητήσεις και disco pop πειραματισμούς. Έτσι, απέδειξαν πως μπορείς να είσαι απολύτως cool και, παράλληλα, άκρως ουσιαστικός, πως μπορείς να κάνεις βαθιά συναισθηματική μουσική χωρίς επιτηδευμένα δράματα, και, το κυριότερο, πως υπάρχουν ακόμη άπειρες δυνατότητες εξέλιξης του εναλλακτικού ήχου. Το "Reflector" είναι ένα αξεπέραστο άλμπουμ που το βιώνεις σε κάθε του ακρόαση και το κουβαλάς μαζί σου για πάντα.
 
Essential Songs: "Porno", "Afterlife"
Check Also: "The Suburbs" (2010)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
51
Label: Svart
Release Date: 29/12/2013
Genre: Post-Punk
Beastmilk - Climax
Με black metal παρελθόν, οι Beastmilk εμφανίστηκαν στον post punk χώρο, φιλτράροντας τις επιρροές τους και δημιουργώντας ένα συμπαγές, αναμφίβολα rock n’ roll-ικό αλλά και έντονα σκοτεινό σύνολο. Με τον Kvohst (Dodheimsgard, Code, Hexvessel) πίσω από το μικρόφωνο να γράφει μερικά διαολεμένα πιασάρικα ρεφραίν, το "Climax" επιτυγχάνει αυτό το δύσκολο συνδυασμό εμπορικότητας και καλλιτεχνικής ακεραιότητας. Η μαυρίλα του παρελθόντος έχει περάσει από δέκα φίλτρα, αλλά πλανάται διαρκώς, κατασκευάζοντας μια επιβλητική υποβόσκουσα ατμόσφαιρα που εκρήγνυται στο χαμηλών ταχυτήτων και μεγάλης βαρύτητας κλείσιμο του άλμπουμ. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο δίσκος ακούγεται ορεξάτος και φουριόζος, και μπορεί να αποκαλύψει κρυμμένες αρετές ανάλογα με το επίπεδο προσοχής που θα δώσει κανείς. Και αξίζει να δώσει τη δέουσα προσοχή.
 
Essential Songs: "Genocidal Crush", "Strange Attractors"
 
Νίκος Καταπίδης
52
Label: Sabotage
Release Date: 31/1/2014
Genre: Post-Punk
The Estranged - The Estranged
Ο αέρας που έδωσαν οι Αμερικανοί σε ολόκληρο το post punk revival της δεκαετίας με το "The Subliminal Man" τους καθιέρωσε ως πρωταγωνιστές. Ο τρίτος τους όμως δίσκος, είναι ένα διαφορετικό τέρας. Οι κύριες επιρροές από τους Wipers και το '80s ρεύμα, διανθίζονται με μια υποβόσκουσα, θεοσκότεινη rock αύρα, η οποία επιτρέπει σε ένα punk δίσκο να μεγαλουργεί με τζαμαρίσματα, με εκλεπτυσμένες συνθετικές δομές, με ένα πανταχού παρόν έρεβος. Το σκοτάδι του ομότιτλου πονήματος της μπάντας, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό. Δεν διαθέτει εύκολες συνθέσεις. Έτσι και επιμείνεις να το κοιτάς κατάματα όμως, θα σου αποκαλυφθεί. Και θα είναι μεγαλοπρεπές, εθιστικό, ρυθμικό, μελωδικό, με μια, σπάνια για το ιδίωμα, ηχητική ταυτότητα Είναι τέτοιο το βάθος του που θα σου προκαλέσει μια ακόρεστη δίψα για οτιδήποτε είναι ηχητικά συναφές. Μια δίψα που μόνο με τις συνθέσεις του "The Estranged" μπορεί να ικανοποιηθεί.
 
Essential Songs: "Fatalist Flaw", "Over And Over"
Check Also: "The Subliminal Man" (2010)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
53
Label: Alone
Release Date: 24/02/2014
Genre: Alternative/Psychedelic Rock
The Soulbreaker Company - Graceless
Είναι από τις σοκαριστικές περιπτώσεις το "Graceless". Ένας δίσκος που προτού προλάβεις να πεις τι γίνεται εδώ ρε παιδιά, τον ερωτεύεσαι με την απορία να ζωγραφίζει ένα πανηλίθιο χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Ο ήχος δεν είναι πρωτότυπος, φέρνει στην αισθητική των Kings Of Leon, είναι οι ενορχηστρώσεις εκείνες που τον κάνουν να φαίνεται μοναδικός. Η χρήση των έγχορδων είναι υποδειγματική σε βαθμό που θαρρείς πως είναι έργο συμφωνικής ορχήστρας, τα dowm με τα up μέσα στην ίδια σύνθεση είναι απροσδόκητα ταιριαστά και μέσα σ’ όλα υπάρχει και το ringtone. Όπως υπάρχουν και τα φωνητικά του Jony Moreno. Η τέλεια και απροσδιόριστη συντροφιά στις μελωδίες και στις νότες. Ένας συνδυασμός που χτυπάει ακατέβατο δεκάρι σε μια εκ των πλέον συγκλονιστικών στιγμών του δίσκου. Λίγο πιο κάτω θα την ακούσεις.
 
Essential Songs: "Sparrows", "Dust From The Stars"
Check Also: "La Lucha" (2016), "Sewed With Light" (2018)
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
54
Label: Secretly Canadian
Release Date: 18/03/2014 
Genre: Indie
The War On Drugs - Lost In The Dream
Δεν είναι εύκολο να γράψεις ποιοτικά, ραδιοφωνικά τραγούδια. Στον τρίτο τους δίσκο οι The War On Drugs τα κατάφεραν και με το παραπάνω. Οι επιρροές τους πολλές, και αρκετά φανερές. O Adam Granduciel πήρε την αγάπη του για τον Βob Dylan και τον Springsteen, τους ανακάτεψε με τον Τom Petty, τον Knopfler τους Waterboys, τους Pink Floyd και τους Fleetwood Mac και κατάφερε να βγάλει έναν δίσκο ο οποίος θα στεκόταν ισάξια ανάμεσα στα μεγαθήρια της δεκαετίας του '70 και του '80. Το "Lost In The Dream" με την αμεσότητα του αλλά και με μια υποβόσκουσα ψυχεδέλεια αγαπήθηκε από όλους. Ο δίσκος δικαίως τοποθετήθηκε ανάμεσα στα καλύτερα, τόσο του 2014 όσο και της δεκαετίας γενικότερα. Σπάνια μια κυκλοφορία κάτω από την ταμπέλα "Indie" ακούγεται τόσο παλιομοδίτικο και τόσο ραδιοφωνικό. Όταν όμως συμβαίνει, το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό.
 
Essential Songs: "Under The Pressure", "Red Eyes"
Check Also: "A Deeper Understanding" (2017)
 
Γιάννης Βόλκας
55
Label: Loma Vista Recordings
Release Date: 01/04/2014
Genre: Alternative
Manchester Orchestra - Cope
Το λέω ανοίγωντας την παράγραφο: δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί διάλεξα το "Cope" να αντιπροσωπεύσει τη μπάντα στη δεκαετία, καθώς οποιαδήποτε από τις τρεις κυκλοφορίες τους άνετα είχαν θέση στη λίστα. To "Cope" όμως το επέλεξα διότι είμαι λίγο κλέφτης και μαζί του θα μοστράρω το "Hope" που είναι συνοδευτικός δίσκος του πρώτου που περιλαμβάνει κομμάτια/αντιλόγους στα τραγούδια του "Cope". Όλο μαζί είναι η τέλεια ηχητική απεικόνηση της δυναμικής αυτής μπάντας και στην ουσία φανός της δημιουργικής πραότητας του πολύ Andy Hull. Στα αυτιά μου, η μπάντα αυτή καθρεφτίζει τον εναλλακτικό ήχο της δεκατίας τόσο με τη μουντάδα αλλά τόσο και με τους στίχους της. Πολύ γκρίζο και πολύ αφοπλιστική ειλικρίνεια.
 
Essential Songs: "Every Stone", "Choose You"
Check Also: "A Black Mile To The Surface" (2017), "Simple Math"(2011)
 
Ιάσονας Τσιμπλάκος
56
Label: Young God/Mute
Release Date: 12/5/2014
Genre: Experimental Rock
Swans - To Be Kind
Έχει γραφτεί πολύ (ψηφιακό) μελάνι για την ανεξήγητη ανάσταση των Κύκνων την προηγούμενη δεκαετία, αν όμως όλοι όσοι γράφουμε για μουσική αποτυγχάνουμε επανειλημμένα σε κάτι, αυτό είναι η λεκτική μεταφορά της εμπειρίας της ακρόασης των δίσκων τους. Ισάξιο του "The Seer" αλλά υποδεέστερο κανενός άλλου experimental rock δίσκου, το "To Be Kind" είναι ακόμα ένα άλμπουμ βιβλικών διαστάσεων - και δεν αναφέρομαι στη δίωρη διάρκεια του. Ένα μονότονο, υπνωτιστικό αριστούργημα, στο οποίο ο κολασμένος Michael Gira καταπίνει μουσικά είδη με κάθε ανάσα του και η μουσική συντρίβει πλανήτες με κάθε της κρεσέντο, είτε με σύντομες ελεγείες, είτε με 35λεπτα (!) υπέρ-έπη. Το "To Be Kind" είναι η μουσική υπόκρουση του Θεού, του sex, της παραφροσύνης ή του θανάτου, έχει τα πάντα εκτός από κάθαρση, είναι τα πάντα εκτός από ευγενικό.
 
Essential Songs: "A Little God In My Hands", "Kirsten Supine"
Check Also: "The Seer" (2012), "Leaving Meaning" (2019)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
57
Label: Third Man Records
Release Date: 10/06/2014
Genre: Alternative
Jack White - Lazaretto
Ο ψιλο-εκκεντρικούλης Jack White, είτε τον συμπαθούμε είτε όχι, αποτελεί από μόνος του ένα θεσμό, ο οποίος αποσκοπεί στην προστασία και τη διασπορά του rock σε όλο τον πλανήτη. Μέσα από τη μουσική των White Stripes, των Raconteurs, της σόλο καριέρας του και το μουσείο-στούντιο-δισκογραφική της Third Man Records επιτελεί κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Το "Lazaretto" στέκεται αυτόνομα ως η επιτομή όλων των παραπάνω. 18 μήνες υπό κατασκευή (σε αντίθεση με τις 3 μέρες του "Elephant") είναι επεξεργασμένο και φορτωμένο μέχρι τέρμα. Όμως πάλι είναι αναγνωρίσιμο από χιλιόμετρα μακριά με τον χαρακτηριστικό ήχο του Jack White. Α, και το "Would You Fight For My Love" είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχώνε.
 
Essential Songs: "Would You Fight For My Love" , "Lazaretto"
Check Also: "Blunderbuss" (2012), "Boarding House Reach" (2018)
 
Νικόλας Ρώσσης
58
The Last Internationale - "We Will Reign"
Label: Epic
Release Date: 19/08/2014
Genre: Alternative Rock
The Last Internationale - We Will Reign
Ακούς το ρυθμό στα drums, ακούς τις οργισμένες κιθάρες, ακούς και τη φωνάρα της Delila να τραγουδάει "We’ll burn the streets, re-grow the forest, we’ll rob the richest, give to the poorest" και απλά ξέρεις από την αρχή ότι δεν έχεις να κάνεις με μία μέση rock μπάντα. Το (επίσημο) ντεμπούτο του αντισυμβατικού duo των The Last Internationale είναι από τους δίσκους που ακούς μία φορά και σκέφτεσαι... "That’s how it’s done". Με τον Brendan O’Brien πίσω από την κονσόλα και τον Brad Wilk (Rage Against The Machine) από τα drums, δύσκολα θα μπορούσε εξάλλου κάτι να πάει στραβά και όντως: Το «επαναστατικό», εναλλακτικό μπλουζογκαραζοπανκ των Νεοϋορκέζων (με ρίζες στην Πορτογαλία) κάνει την Patti Smith περήφανη για την κληρονομιά της και θα ξεσήκωνε άνετα ένα σύγχρονο CBGB.
 
Essential Songs: "Fire", "I’ll Be Alright"
Check Also: -
 
Κωστής Αγραφιώτης
 
59
Label: Warner
Release Date: 25/08/2014 
Genre: Alternative Rock
Royal Blood - Royal Blood
Ατόφιο, εναλλακτικό, κιθαριστικό rock με έντονη γκαραζίλα ήταν το πόρισμα από τις ακροάσεις του πρώτου άλμπουμ των Royal Blood, με μια μικρή υποσημείωση. Αυτό που ακούμε είναι μπάσο. Με πολλά εφέ, φυσικά. Πατώντας πάνω στην κληρονομιά του Jack White, την εκρηκτικότητα των Rage Against The Machine, αλλά και τη συνθετική μαεστρία των συμπατριωτών τους, Muse, το Βρετανικό ντουέτο προσφέρει απανωτές συγκινήσεις με τις πανέμορφες συνθέσεις του, πολλές εκ των οποίων αναδείχθηκαν με ευκολία σε ραδιοφωνικά χιτάκια. Μπορεί στην πορεία να μην ξεπέρασαν τις προσδοκίες που δημιούργησαν με το ντεμπούτο τους, αλλά τουλάχιστον παρέμειναν πιστοί στον ήχο τους και προσέφεραν μια ακόμα αξιόλογη συνέχεια. Ένα από τα ντεμπούτο άλμπουμ της δεκαετίας που ξεχώρισε, εκτοξεύοντας στην κυριολεξία τη δημοτικότητα των Royal Blood.
 
Essential Songs: "Out Of The Black", "Little Monster"
Check Also: "How Did We Get So Dark ?" (2017)
 
Άλκης Κοροβέσης
 
60
Label: Drag City
Release Date: 25/08/2014
Genre: Garage/Psychedelic
Ty Segall - Manipulator
Από τους πιο δραστήριους μουσικούς της δεκαετίας χωρίς αμφιβολία, ο Ty Segall είτε με προσωπικούς δίσκους είτε με τις διάφορες συνεργασίες του ξεπέρασε τα 15 άλμπουμ στα χρόνια αυτά. Παρόλα αυτά, τελικά η επιλογή του δίσκου που ξεχώρισε ήταν πιο εύκολη από ό,τι θα περίμενε κανείς. Καλοί οι noise πειραματισμοί του, ακαταμάχητες οι Sabbathικές επιρροές του, ενδοφλέβιες ενέσεις οι garage punk καταιγίδες του, αλλά πουθενά δεν ήταν τόσο συγκεντρωμένος συνθετικά και ενορχηστρωτικά, πουθενά δεν έδειξε το πλήρες εύρος των επιρροών του όσο στο "Manipulator". Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και εξαιρετικές δόσεις neo-psych και προκύπτουν τα υλικά που φτιάχνουν τον διπλό αυτό δίσκο. Δεν είναι μόνο ο καλύτερος δίσκος της μέχρι τώρα δισκογραφίας του αλλά και η καλύτερη εισαγωγή στη δισκογραφία του για όποιον θέλει να καταλάβει τι εστί Ty Segall.
 
Essential Songs: "It’s Over""The Clock"
Check Also: "Slaughterhouse" (2012), "Freedom’s Goblin" (2018)
 
Κώστας Σακκαλής
61
Label: Season Of Mist
Release Date: 29/08/2014
Genre: Post Rock/Metal
Sólstafir - Ótta
Απορώ πώς γίνεται οι (πολύ) βορειοευρωπαίοι να καταλήγουν να βγάζουν τόσους πολλούς καλούς μουσικούς. Η περίπτωση των Ισλανδών Sólstafir ξεκίνησε από το ατμοσφαιρικό black metal, όμως ίσως το νεαρό της ηλικίας τους και σίγουρα η διάθεσή τους για πειραματισμό και εξέλιξη σύντομα τους ώθησε σε πιο post μονοπάτια. Η εξερεύνηση αυτών τους οδήγησε στο "Ótta", τον πέμπτο τους δίσκο, όπου ο ήχος τους έχει «μαλακώσει» και ημερέψει, χωρίς αυτό να λέγεται με αρνητική χροιά. Το post metal/rock είναι αυτό που κυριαρχεί ηχητικά, μεταδίδοντας επιτυχημένα στον ακροατή τα πολικά, ελαφρώς νταουνιάρικα συναισθήματα που προκαλεί η ατμόσφαιρα του τόπου καταγωγής των δημιουργών του. Το, καταπληκτικά ταιριαστό με το περιεχόμενο, εξώφυλλο, είναι μια πολύ καλή πρώτη γνωριμία με το περιεχόμενο του δίσκου. Η επεισοδιακή αποχώρηση/εκδίωξη του drummer Guðmundur Óli Pálmason λίγο πριν την περιοδεία, άφησε τελικά τη μπάντα σχετικά αλώβητη.
 
Essential Songs: "Ótta", "Nón"
Check Also: "Svartir Sandar"(2011), "Berdreyminn"(2017)

Παντελής Κουρέλης

62
Label: Rough Trade
Release Date: 05/09/2014
Genre: Alternative/Indie Rock
Interpol - El Pintor
Τα zeros ήταν πεδίο λαμπρής δόξας για τους Interpol καθώς τόσο το "Turn On The Bright Lights" (2002) όσο και το "Antics" (2004) θεωρούνται από τα πιο ποιοτικά και σημαντικά άλμπουμ της δεκαετίας. Δεν μπορεί να ειπωθεί όμως το ίδιο και για τα δύο επόμενα άλμπουμ, "Our Love To Admire" (2007) και "Interpol" (2010) που αν και συμπαθητικές δουλειές δεν μπόρεσαν να φτάσουν την ποιότητα και το status των προαναφερθέντων. Ενώ πλέον δεν περιμέναμε θαύματα από τους Interpol πλέον, το "El Pintor" ήρθε να μας διαψεύσει εμφατικά. Πιστοί στο στυλ τους οι Interpol, παρουσίασαν ένα απίστευτα σφιχτοδεμένο σύνολο, με ύφος και ποιότητα εφάμιλλη των δύο σπουδαίων τους άλμπουμ κι απέδειξαν ότι για ένα καλό δισκογραφικό come back, δεν είναι πάντα απαραίτητα διάφορα production tricks και «χαμαιλεοντισμοί» αλλά αρκεί ένα απλό ποιοτικό songwriting πιστό στις αρχές ενός καλλιτέχνη/group.
 
Essential Songs: "All The Rage Back Home", "Tidal Wave"
Check Also: -
 
Γιάννης Κοτζιάς
63
Label: Sub Pop
Release Date: 20/1/2015
Genre: Alternative Rock
Sleater-Kinney - No Cities To Love
Είναι άδικο πιθανά να πει κανείς ότι η αναγνώριση του LP αυτού είχε αρκετά να κάνει με τη δεκαετή απουσία της μπάντας από τα δισκογραφικά δρώμενα, οπότε δε θα το κάνω. Αντ' αυτού θα εστιάσω στο πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθει μία μπάντα στην πίεση του να παρουσιάσουν κάτι με ουσία, σαν λείπει από το προσκήνιο τόσο καιρό. Oι Sleater-Kinney με το "No Cities to Love" την άντεξαν με περίσσια άνεση και το ιδιαίτερο είδος του punk-rock τους είναι πιο πιασάρικο από ποτέ. O χώρος - που πάντα είχε πρόβλημα αντιπροσώπευσης - χρειάζεται περισσότερες μπάντες παρόμοιες, με κυρίως γυναικείο χαρακτήρα. Δεν θα έπρεπε το γεγονός ότι οι Sleater-Kinney επειδή είναι γυναικεία μπάντα να θεωρείται novelty. (Σημείωση, ο νέος δίσκος είναι πατάτα.)
 
Essential Songs: "A New Wave", "Gimme Love"
Check Also: -
 
Ιάσονας Τσιμπλάκος
64
Label: Sub Pop
Release Date 09/02/2015
Genre: Indie
Father John Misty - I Love You, Honeybear
Όσο περίεργη και βασανιστική να είναι η σκέψη πίσω από τους στίχους του Josh Tillman, υπάρχει πάντα μια γαλήνια μελωδία που την ακολουθεί ικανή για να λειάνει οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Ο διαχωρισμός της περσόνας του Father John Misty από το πρόσωπο του Josh Tillman είναι περίπλοκος και περιττός, διότι ο καλλιτέχνης σ’ αυτόν τον δίσκο περιγράφει την αγάπη μ’ έναν εντελώς δικό του σχεδόν παρανοϊκό τρόπο. Τα τραγούδια του δηλώνουν ότι η αγάπη δεν μπορεί να εκφραστεί χωρίς να πλαισιώνεται από τις πιο σκοτεινές συνθήκες που μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι pop και ηλεκτρονικοί ρυθμοί ενώνονται για να χλευάσουν τους θεσμούς της κοινωνίας μας, όπως τον καπιταλισμό, τη θρησκεία και τη σύγχρονη κουλτούρα της αγάπης. Ισορροπώντας ανάμεσα στην ειρωνεία και στην ειλικρίνεια ο καλλιτέχνης παρέδωσε στους ακροατές έναν δίσκο που σφύζει από εκπληκτικές φωνητικές ερμηνείες, προσεγμένη ενορχήστρωση και στιχουργική ευφυΐα.
 
Essential Songs: "When You’re Smiling And Astride Me", "Holy Shit"
Check Also: "Pure Comedy" (2017)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
65
Label: Dead Oceans
Release Date: 31/03/2015
Genre: Folk Rock
Ryley Walker - Primrose Green
Τρανότερη απόδειξη ότι για να μεγαλουργήσεις δε χρειάζεται απαραίτητα να κοιτάς συνέχεια μπροστά και να πρωτοτυπείς, ίσως δεν υπάρχει από τον Ryley Walker στη δεκαετία αυτή. Έχοντας τη φωνή και την ικανότητα στην κιθάρα να σταθεί επάξια στο χώρο της folk και του λεγόμενου singer/songwriter ύφους, έχοντας αποδείξει από τον πρώτο του κιόλας δίσκο ότι μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε στιβαρή σύνθεση και χώρο για τζαμάρισμα, αυτό που έλειπε ήταν να κοιτάξει προς τους μεγάλους των 70s για έμπνευση. Συνεχίζοντας την κληρονομιά των Τριών Σωματοφυλάκων Buckley, Martyn, Drake (στο ρόλο του Ντ’Αρτανιάν ο Van Morrison) και στρατολογώντας jazz μουσικούς εμπλουτίζοντας σημαντικά τον ήχο του, το "Primrose Green" είναι ένας δίσκος απίστευτου μουσικού βάθους όπου ο Ryley εκτελεστικά δίνει τον καλύτερό του εαυτό με μία δραματουργία στη φωνή που φανερώνει εμπειρίες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι τα 26 του χρόνια αφήνουν να εννοηθεί.
 
Essential Songs: "Sweet Satisfaction" , "Love Can Be Cruel"
Check Also: "Golden Sings That Have Been Sung" (2016), "Deafman Glance" (2018)
 
Κώστας Σακκαλής
66
Label: Sonzai/Rock Action/Temporary Residence
Release Date: 13/05/2015 
Genre: Screamo / Post-Rock
Envy - Atheist's Cornea
Είναι εκπληκτικό πως αυτό το συγκρότημα από την Ιαπωνία μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να σε πάει από το ακραίο screamo στο ατμοσφαιρικό, ταξιδιάρικο και συναισθηματικό post-rock. Άπιαστο. Προσωπικά θα το έβαζα στο πλάι του " Insomniac Doze" ως τους καλύτερους δίσκους τους. Κάποιοι άλλοι θα πάνε πιο παλιά, αλλά νομίζω όσο ωριμάζουν τόσο καλύτερα κομμάτια φτιάχνουν. Οι Envy σε «αγγίζουν». Σε «ακουμπούν» στην καρδιά. τα έχω γράψει ξανά, οι Envy είναι punk, είναι hardcore, είναι emo, είναι μπροστά, είναι πιο μπροστά, είναι χαοτικοί. Οι Envy είναι συναίσθημα. Είναι οι παραμορφωμένες κιθάρες τους, οι εξαιρετικές ιδέες, τα φανταστικά ουρλιαχτά , το ασύλληπτα μοντέρνο χτίσιμο στις συνθέσεις. Απλά δημιουργούν μια καταπληκτική ακουστική και πνευματική εμπειρία για τον ακροατή.
 
Essential Songs: "Footsteps In The Distance", "Blue Moonlight"
Check Also: "Recitation" (2010)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
67
Label: Warner Bros
Release Date: 05/06/2015
Genre: Alternative Rock
Muse - Drones
Στη λίστα με τα ονόματα που άγγιξαν την κορυφή του rock στερεώματος τη μακρινή δεκαετία του 2000, οι Bellamy, Wolstenholme & Howard μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν μια από τις υψηλότερες θέσεις. Ο συνδυασμός των τρομερών ζωντανών εμφανίσεών και το σχεδόν κλασικό στάτους, που είχαν μετά τους πέντε πρώτους δίσκους, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μαξιλαράκι ασφαλείας· δεν θα ήταν το μόνο μεγάλο όνομα με μία ή δύο κυκλοφορίες στα '10s. Αντί αυτού, οι Βρετανοί συνέχισαν να ηχογραφούν και να πειραματίζονται. Όσο άνισο και μπερδεμένο σε εμπορικές λεωφόρους έμοιαζε το "The 2nd Law", άλλο τόσο ευθύς και οικείος ακουγόταν ο διάδοχός του. Με τις κιθάρες ξανά στο επίκεντρο, τη φουτουριστική θεματολογία να δένει ευχάριστα, και τραγούδια που υπό άλλες συνθήκες θα κατέκλυζαν τα ραδιόφωνα, το "Drones" είναι μία από τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις στη χιλιοφορεμένη back-to-the-roots προσέγγιση.
 
Essential Tracks: "Psycho", "The Handler"
Check Also: "Simulation Theory" (2018)
 
Αντώνης Μαρίνης
68
Wolf Alice - "My Love Is Cool"
Label: Dirty Hit Records/RCA
Release Date: 22/6/2015
Genre: Alternative Rock
Wolf Alice - My Love Is Cool
Μέσα σε όλες τους τις παραξενιές, στη Μεγάλη Βρετανία κάποια πράγματα τα κατέχουν. Δίδαξαν ποδόσφαιρο. Έφτιαξαν το Μίνι Κούπερ. Έδωσαν metal στον λαό. Μια φορά κι έναν καιρό έβαλαν τα θεμέλια για μια ολόκληρη σκηνή, εκείνη για την οποία έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται η ταμπέλα του alternative. Οι Wolf Alice είναι συνεχιστές αυτού του ήχου, κοιτώντας μπροστά και όχι πίσω. Στο ύφος τους χωράνε από shoegaze και ηλεκτρονικές λεπτομέρειες μέχρι grunge και αέρα από το Νησί της δεκαετίας του '90. Πάντα ξεκινούν από τις μελωδίες της Ellie Roswell και μία αυστηρά οργανική προσέγγιση. Είναι συνειδητοποιημένοι και δεν φοβούνται να πάρουν θέση, σε μία εποχή που η λογική υπαγορεύει το αντίθετο. Το "My Love Is Cool" βγάζει μία ανεπιτήδευτη νοσταλγία κι ένα γκρίζο τόσο ερωτεύσιμο που θέλεις να το γράψεις σε κασέτα και να χαθείς ενώ αυτό παίζει στα ακουστικά.
 
Essential Tracks: "Bros", "Giant Peach"
Check Also: "Visions Of A Life" (2017)
 
Αντώνης Μαρίνης
69
Label: Modular
Release Date: 17/07/2015
Genre: Synth Pop
Tame Impala - Currents
Κανονικά θα έπρεπε τη θέση αυτή να είχε το τελευταίο δημιούργημα του Αυστραλού πρώην psychedelic rocker αλλά άργησε λίγο και το κυκλοφόρησε στη νέα δεκαετία. Επίσης θα μπορούσε άνετα τη θέση αυτή να έχει το ντεμπούτο του "Innerspeaker" ή το "Lonerism" αλλά το πρώτο ήταν στη λίστα με τα υποψήφια ντεμπούτα της χρονιάς και το δεύτερο ναι υπάρχει στη λίστα και θα το διαβάσετε παρακάτω στη λίστα. Η πλήρης αλλαγή πλεύσης προς ηλεκτρονικά α-λα-Daft Punk μονοπάτια γίνεται με τέτοιο φυσικό τρόπο και με ματιές προς το psych παρελθόν που το σχεδόν ρετρό αποτέλεσμα έτυχε τεράστιας αποδοχής παγκοσμίως και γιγάντωσε το φαινόμενο Tame Impala. Θετική διάθεση, χορευτικές μελωδίες και όμορφα tunes για καλοκαιρινή διάθεση αλλά με … ουσία.
 
Check Also: "Innerspeaker"(2010), "Lonerism"(2012)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
70
Label: Sargent House
Release Date:07/08/2015
Genre: Experimental
Chelsea Wolfe - Abyss
To νούμερο 3 της τελικής κατάταξης με τα καλύτερα άλμπουμ του 2015 για το site ήταν και το νούμερο 4 στη δισκογραφία της αξιαγάπητης δημιουργού. Η εξαίρετη συνεργασία της με τους Russian Circles στο "Memorial", αλλά και η ανταπόδοση εκ μέρους τους στο "Abyss" άνοιξε μια νέα πόρτα στην καριέρα της Wolfe, αυτή προς τη metal κοινότητα. Το υλικό του σκληραίνει με αρκετά metal, αλλά και noise στοιχεία να συνθέτουν ένα σχεδόν doom, πειραματικό άκουσμα διατηρώντας τον folk χαρακτήρα του παρελθόντος (και του μέλλοντος) Τα αιθέρια φωνητικά της Wolfe προσθέτουν ένα αλλόκοσμο gothic καρύκευμα που απογειώνει το συνολικό αποτέλεσμα, καθιστώντας το "Abyss" ως την κορυφαία στιγμή της Αμερικανίδας. Και αυτό, διότι, παρά τις ιδιαιτερότητες του, είναι ένα αρκετά προσιτό album σε κάθε λάτρη της προοδευτικής, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά σκοτεινής, μουσικής. Η «πέραση» της στη χώρα μας εξαργυρώθηκε με το live του 2017 , κυρίως, λόγω αυτού του δίσκου.
 
Essential Songs: "Carrion Flowers", "Iron Moon"
Check Also: "Pain Is Beauty"(2013), "Hiss Spun" (2017)
 
Άλκης Κοροβέσης
71
Label: Hardly Art
Release Date: 08/10/2015
Genre: Post-Punk
Protomartyr - The Agent Intellect
Το ότι οι Protomartyr είναι μπαντάρα το ξέραμε. Το τρίτο όμως άλμπουμ του συγκροτήματος από το Detroit δεν είναι απλά η κορυφαία τους δισκογραφική στιγμή αλλά και μια από τις σπουδαιότερες κυκλοφορίες της δεκαετίας. Ρίχνοντας το βάρος στη θορυβώδη post-punk πλευρά τους, οι Αμερικανοί εδώ ακούγονται σαν ο Mark E. Smith να ενορχηστρώνει τους Madrugada, σαν ο Nick Cave να εντάχθηκε στους National, ή σαν οι Stooges να βρήκαν τον αντικαταστάτη του Iggy Pop στο πρόσωπο του Jarvis Cocker. Κι όλα αυτά χωρίς να χάνουν ούτε σ’ ένα σημείο τη δική τους προσωπική ταυτότητα. Συνδυάζοντας σκοτεινές εξομολογήσεις με φλεγματικό χιούμορ και φάλτσες στοιχειωτικές μελωδίες με νευρικά ξεσπάσματα, οι Protomartyr μας παρέδωσαν μια αψεγάδιαστη δουλειά που πατάει γερά στο παρελθόν, χαράζοντας παράλληλα το μέλλον ενός ήχου που εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχει σταματήσει να μεταμορφώνεται και να εξελίσσεται.
 
Essential Songs: "Cowards Starve", "Why Does It Shake"
Check Also: "Under Color Of Official Right"(2014), "Relatives In Descent"(2017)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
72
Label: ISO/Columbia
Release Date: 08/01/2016
Genre: Experimental Rock
David Bowie - Blackstar
Αναλογίσου το: να είσαι ο David Bowie, να έχεις μια από τις πιο διακεκριμένες καριέρες στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, να ξέρεις ότι ετοιμάζεσαι να αφήσεις τον κόσμο ετούτο, κι όμως! Να βρίσκεις την ψυχική δύναμη κι έμπνευση του να γράψεις ένα τελικό άλμπουμ που αποδεικνύει ότι είσαι ακόμα έτη φωτός μπροστά από τις μουσικές γενιές που σε ακολούθησαν. Αν αυτό δεν είναι μια από τις μοναδικές ιστορίες στον κόσμο της τέχνης, δεν ξέρω τί είναι. Δεν γιορτάζουμε αυτόν τον δίσκο (μόνο) επειδή ο Bowie πέθανε δυο μέρες έπειτα από την επίσημη κυκλοφορία του. Τον γιορτάζουμε επειδή εμπεριέχει αλλόκοτο, εξωφρενικά ποιοτικό art rock, έναν αιώνιο δημιουργό με πλήρως απελευθερωμένο πνεύμα και δύο από τις καλύτερες συνθέσεις της εκπληκτικής του δισκογραφίας. Αυτό το Μαύρο Αστέρι θα συμβολίζει για πάντα τον θρίαμβο της ανθρώπινης έκφρασης επί των δυνάμεων της φθοράς.
 
Essential songs: "Blackstar", "Lazarus"
Check also: "The Next Day" (2013)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
73
Label: Loma Vista Recordings
Release Date: 18/03/2016
Genre: Alternative
Iggy Pop - Post Pop Depression
Ο Iggy έχει κάνει πολλά στην καριέρα του. Στα '90s απόλαυσε solo επιτυχία, στα '00s αναβίωσε τους Stooges και στα '10ς, ύστερα από τον φυσικό χαμό των συνοδοιπόρων του, στράφηκε στο γαλλόφωνο τραγούδι. Συμπυκνώνοντας όλες αυτές τις εμπειρίες του, αλλά κι ακόμα παλιότερες, είχε στο τσεπάκι του τον πρωτογονισμό των Stooges, τη δική του ενεργικότητα, τον χαμαιλεοντισμό του διαχρονικού φίλου του Bowie και μια πρέζα (ξουτ, κακό!) γαλλικής φινέτσας από τις όψιμες δουλειές του. Ο καπάτσος Josh Homme τα πήρε όλα αυτά και δρώντας ως καταλύτης τον βοήθησε να μας δώσει έναν εξαιρετικά ισορροπημένο, καλαίσθητο, αξιολογότατο, συμπαγή και φρέσκο δίσκο. Ο Iggy ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, όχι όμως ως δεινόσαυρος, αλλά ως ένας μουσικός του «σήμερα», με μια μοντέρνα και σύγχρονη πρόταση. Εύφημος μνεία αξίζει και στον Homme, ο οποίος σεβάστηκε και ανέδειξε τον Iggy.
 
Essential Songs: "American Valhalla", "Sunday"
Check Also: "Ready To Die" (2013)
 
Παντελής Κουρέλης
74
Label: ATO Records
Release Date: 29/4/2016
Genre: Psychedelic Rock 
King Gizzard & The Lizard Wizard - Nonagon Infinity
Η ψύχραιμη απάντηση στην ερώτηση «ποιοι στο καλό είναι αυτοί οι King Gizzard». Το πιο προφανές και λογικό, αν υπάρχει νόημα σε κάτι τέτοιο, σημείο αφετηρίας για εξερεύνηση της περίπου χαοτικής δισκογραφίας του Stu Mackenzie και της υπέρ-παραγωγικής παρέας του. Από το άνοιγμα του "Robot Stop" μέχρι το κλείσιμο της λούπας στο "Road Train", το "Nonagon Infinity" είναι ένα τριπ διάρκειας σαράντα λεπτών με το γκάζι πατημένο στο πάτωμα. Οι ταχύτητες με τις οποίες ξεδιπλώνονται οι ιδέες θα ήταν τρομακτικές, αν δεν έμοιαζαν τόσο εξωφρενικά τρελές. Ψυχεδελικά αρώματα, πανέξυπνα ρυθμικά, δυνατές μελωδίες, επαναλαμβανόμενα θέματα, φασαριόζικα ξεσπάσματα, παλιομοδίτικο στήσιμο, σύγχρονη αίσθηση. Ένα ενιαίο τραγούδι φτιαγμένο για να παίζει σε επανάληψη στον αιώνα τον άπαντα. Ένα σφηνάκι με όλα (ε, περίπου) τα πρόσωπα του σχήματος. Ένας μικρός θρίαμβος της σκληρής μουσικής του εικοστού πρώτου αιώνα.
 
Essential Tracks: "Gamma Knife", "People-Vultures"
Check Also: "Oddments" (2014), "Polygondwanaland" (2017)
 
Αντώνης Μαρίνης
75
Label: XL Recordings
Release Date: 08/05/2016
Genre: Experimental Rock / Art Rock / Pop
Radiohead - A Moon Shaped Pool
Είναι μια από τις καλύτερες μπάντες που είχαμε την τύχη να ακούσουμε ποτέ. H τόσο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα τους δεν έχει πλησιαστεί από κανέναν στον χώρο της rock, της ηλεκτρονικής και της pop μουσικής. Αυτό το τρέμουλο στη φωνή του Thom Yorke μπορεί να σε συνεπάρει. Αν είσαι συναισθηματικός μπορεί να σε λυγίσει. Πρόσεξε τα λόγια του και θα ταξιδέψεις μαζί με το τρένο που κινείται. Κινούνται συνεχώς. Τα κομμάτια αλλάζουν. Οι ήχοι μεταλλάσσονται. Η ατμόσφαιρα ξεφεύγει. Η διάρκεια σε εμπαίζει. Η νεύρωση σε πλησιάζει. Η κούραση σου απομακρύνεται. Το δάκρυ θα κυλήσει ομαλά και αναμενόμενα. Η τέχνη είναι όμορφη, ειδικά όταν μπορεί να αποδοθεί τόσο απλόχερα και τόσο δημιουργικά. Εδώ θα ακούσεις έναν υπέροχο δίσκο που πάρα πολλοί θα ήθελαν να φτιάξουν αλλά δεν θα καταφέρουν ποτέ. Ένα υπέροχο πέπλο πειραματικής μουσικής. 
 
Essential Songs: "Daydreaming", "Burn The Witch"
Check Also: "The King Of Limbs" (2011)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
76
Label: Bad Seed Ltd
Release Date: 09/09/2016
Genre: Experimental Rock
Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
O Nick Cave είχε μισογράψει το "Skeleton Tree", όταν τον χτύπησε ανείπωτη τραγωδία: ο 15χρονος γιος του σκοτώθηκε σε μία εκδρομή. Tα τραγούδια βυθίστηκαν σε βαθιά μελαγχολία και τα μάτια του Nick σκοτείνιασαν ακόμα περισσότερο. Ο δίσκος ανασαίνει βαριά, αλλά οι πένθιμες μελωδίες του ακροβατούν ανάλαφρα, σαν ψυχή που εγκαταλείπει αυτόν τον μάταιο κόσμο. Οι Bad Seeds συνοδεύουν όσο πιο διακριτικά γίνεται και ο μαυροντυμένος «πρίγκηπας του ερέβους» βρίσκεται στο στοιχείο του, όσο και αν θα προτιμούσε για μία φορά τη λιακάδα. Ο θρήνος του Cave ξέσπασε ασυγκράτητος τρία αργότερα με το συγκλονιστικό, κατοικημένο από φαντάσματα και στοιχειά "Ghosteen". Ωστόσο, το "Skeleton Tree" με τις ανατριχιαστικές αλληγορίες του θα είναι για πάντα το μετέωρο βήμα ενός χαροκαμένου πατέρα, που τουλάχιστον είχε τη μουσική ως λυτρωτική διέξοδο στον πόνο. Ίσως το άλμπουμ της ζωής του.
 
Essential Songs: "Girl In Amber", "Magneto"
Check Also: "Ghosteen" (2019), "One More Time With Feeling" (φιλμ) (2016)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
77
Label: Radiance Records
Release Date: 14/10/2016
Genre: Slowcore
40 Watt Sun - Wider Than The Sky
Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του doom metal ήχου - και ίσως η μελαγχολιγότερη και συναισθηματικότερη εκφορά του - ήταν ο δεύτερος και τελευταίος δίσκος των Warning πίσω στο 2006. Η φυσική και νοηματική τους συνέχειά είναι οι 40 Watt Sun. Με το "The Inside Room" του 2011 και ακόμα περισσότερο με το "Wider Than The Sky", πέντε χρόνια αργότερα, απέταξαν σταδιακά τα metal στοιχεία, ωστόσο, η βαριά, ασήκωτη θλίψη διατηρήθηκε στο ακέραιο. Οι ρυθμοί είναι αργοί και το μέταλλο της χροιάς μιας από τις πιο υπέροχες φωνές εκεί έξω, αυτής του Patrick Walker, σπαραξικάρδιο. Οι στίχοι φτάνουν σε επίπεδα ποίησης, δίχως ποιητική αδεία, και σφίγγουν δυνατά τις μελωδίες μιας υπέροχης κατάθλιψης, ανάγοντάς τες σε μια προσωπική αλλά τόσο relatable ενδοσκόπηση.
 
Essential Songs: "Another Room", "Pictures"
Check Also: "The Inside Room" (2011)
 
Μάνος Πατεράκης
78
Label: Superball Music
Release Date: 17/2/2017
Genre: Post-Rock
Exquirla - Para Quienes Aún Viven
Το ομορφότερο πράγμα που συνέβη στο κλασικότροπο post-rock στα '10s ήταν η δισκογραφία των Μαδριλένων Toundra. Κάπου ανάμεσα στον τέταρτο και τον πέμπτο δίσκο, σύσσωμη η ομάδα των Toundra ένωσε τις δυνάμεις της με τον τραγουδιστή Niño de Elche, άλλαξε ως όφειλε το όνομά της σε Exquirla, και το αποτέλεσμα ήταν το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό της δημιούργημα. Το post-rock μπλέκεται με το flamenco, τη στιγμή που οι σκοτεινές prog rock υπόνοιες διαφεντεύουν τα διαρκή χτισίματα. Το "Para Quienes Aún Viven" είναι ένα από τα πιο έντονα άλμπουμ της δεκαετίας, παράγοντας μια αβάσταχτη τραγικότητα μέσα από μοντέρνες νόρμες. Μουσική με θεατρικότητα, που μπορεί περισσότερο να περιγραφεί σαν ηχητική αποτύπωση των συναισθημάτων μιας ταινίας του Αλμοδοβάρ ή του Μεδέμ παρά από τις ίδιες τις μουσικές της επιρροές.
 
Essential Songs: "Destruidnos Juntos", "Un Hombre"
Check Also: -
 
Μάνος Πατεράκης
79
King Gizzard And The Lizard Wizard - "Flying Microtonal Banana"
Label: Flightless HQ
Release date: 24/02/2017
Psychedelic Rock
King Gizzard And The Lizard Wizard - Flying Microtonal Banana
Ίσως το πιο παραγωγικό και δημιουργικό συγκρότημα της τελευταίας δεκαετίας κυκλοφόρησε τον δίσκο που αποτελεί σπουδή στη μικροτονική μουσική. Πρόκειται για ένα άλμπουμ εμπλουτισμένο με πειραματικούς, ηλεκτρονικούς ήχους της Ανατολής. Πολύ δύσκολο να το φανταστεί κανείς αλλά αυτοί οι τύποι από την Αυστραλία, οι οποίοι παίζουν και γράφουν αδιάκοπα, το κατάφεραν. Οι ελκυστικές μελωδίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε πολλά σημεία των τραγουδιών τους, αλλά οι κινητήριες δυνάμεις τους είναι οι δύο ντράμερ Mike Cavanagh και Eric Moore, οι οποίοι καθοδηγούν το ρυθμό και του αλλάζουν κατεύθυνση τη στιγμή που πρέπει έτσι ώστε το κάθε τραγούδι να έχει έναν μοναδικό προσανατολισμό. Με εφόδια τα σαλεμένα τους κρουστά, τα garage φωνητικά και τις μεθυστικές ψυχεδελικές τους, οι King Gizzard and The Lizard Wizard με αυτό το άλμπουμ ανέβηκαν στην εκτίμησή μας και μέχρι σήμερα κυκλοφορούν μόνο αξιόλογες μουσικές.
 
Essential Songs: "Nuclear Fusion", "Melting"
Check Also: "Polygondwanaland" (2017), "Nonagon Infinity" (2016)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
80
Label: House Of Mythology
Release Date: 07/04/2017
Genre: Synth Pop
Ulver - The Assasination Of Julius Caesar
Το ονειρικό και ιδιαίτερα ραδιοφωνικό electro-pop των πάλαι ποτέ black metallers πλέει πάρα πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα των Depeche Mode, με ένα τρόπο που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Gahan. Ίσως το «μαύρο» παρελθόν τους να τους έχει στερήσει τη δυνατότητα για ευρύτερη αναγνώριση μέσα στα πιο φωτεινά mainstream σαλόνια όπου συχνάζουν καλλιτέχνες όπως οι Royksopp και η Robyn. Οι Ulver όμως με αυτό το άλμπουμ είναι και πάλι αντάξιοι μιας πολύ διαφορετικής λαμπρής πορείας, αλλά δεν βρίσκουν ποτέ την πρόσβαση. Ίσως αυτό ακριβώς κάνει το δίσκο πραγματικά ξεχωριστό. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι αν και είναι ένα τόσο εύπεπτο άκουσμα, η ακρόαση του είναι μια εμπειρία, η οποία σε καταβροχθίζει ψυχολογικά . Οι Ulver εδώ σε βυθίζουν κάτω από το νερό και την τελευταία στιγμή σε τραβάνε στην επιφάνεια για να πάρεις μια ανάσα, ώστε να συνεχίσουν.
 
Essential Songs: "Nemoralia", "Rolling Stone"
Check Also: "Sic Transit Gloria Mundi" (2017)
 
Νικόλας Ρώσσης
81
Label: Dead Oceans
Release Date: 05/05/2017 
Genre: Shoegaze
Slowdive - Slowdive
Μια από τις σημαντικότερες επιστροφές της δεκαετίας για την, ευρύτερη, εναλλακτική μουσική. Οι Slowdive μάγεψαν για μια πενταετία, χοντρικά, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '90 και έσβησαν άδοξα μετά από ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, το έδαφος κρίθηκε πρόσφορο και η Βρετανοί επέστρεψαν με τον τέταρτο και ομώνυμο δίσκο τους. Οι εποχές μπορεί να άλλαξαν, όλοι μας να μεγαλώσαμε, αλλά η μουσική των Slowdive μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα από πάνω της. Ζυγισμένα με ακρίβεια, οι ονειρικές μελωδίες και ο πειραματικός θόρυβος. Όλα όπως τα θυμόμασταν, όλα όπως έπρεπε. Οι χαρακτηριστικές post-rock κιθάρες, η ατμόσφαιρα, τα νωχελικά φωνητικά της Rachel Goswell και του Neil Halstead. Ένας εντυπωσιακός δίσκος που δικαιολογεί απόλυτα την επιστροφή της μπάντας.
 
Essential Songs: "Slomo", "Sugar For The Pill"
Check Also: -
 
Γιάννης Βόλκας
82
Label: Fueled By Ramen
Release Date: 12/5/2017
Genre: Electropop
Paramore - After Laughter
Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και η Hayley Williams με τη μπάντα της μεγάλωσαν. Εκεί που άλλοι (γκουχ-blink-γκουχ) προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα προσχήματα, οι Paramore άφησαν το pop-punk και τις κιθάρες του στο παρελθόν. Πριν αποφανθείτε για το πόσο νόημα βγαίνει από αυτό, καθώς δεν είναι ένα τσούρμο από δεκαοχτάχρονα και το ημερολόγιο έχει προχωρήσει από το 2009, ξανασκεφτείτε λίγο με όρους μουσικής βιομηχανίας. Το "After Laughter" είναι μια γενναία κίνηση και η λογική συνέχεια του φιλόδοξου ομότιτλου. Οι pop ευαισθησίες παραμένουν έντονες. Η παραγωγή αγγίζει επίπεδα Χόλυγουντ. Οι πανέξυπνοι στίχοι είναι όπως πάντα σημείο αναφοράς. Η μπροστάρισσα δεν φεύγει ούτε στιγμή από το κέντρο της σκηνής. Η ευκολία με την οποία ο δίσκος πηγαίνει από τον χορό στα δάκρυα κι από κει σε feel-good γραμμές είναι πραγματικά άξια θαυμασμού.
 
Essential Tracks: "Fake Happy", "Pool"
Check Also: "Paramore" (2013)
 
Αντώνης Μαρίνης
83
Label: Infectious Music
Release date: 02/06/2017
Genre: Alternative Rock
Alt-J - Relaxer
To "Relaxer" των Alt-J ήταν μία εκκωφαντική έκρηξη φαιάς ουσίας, σε μία σκηνή που είχε μάθει να σκέπτεται με το κορμί και με το ένστικτο. Οι τρεις φίλοι από το Ληντς της Αγγλίας μοιάζουν περισσότερο με σπασικλάκια του πρώτου θρανίου παρά με ροκ σταρς. Το άλμπουμ της ωριμότητάς τους απευθύνεται στα εγκεφαλικά κύτταρα και τα καίει, αφού οι περίπλοκες μουσικές εξισώσεις συνυπάρχουν με σπάνιες ευαισθησίες, μελωδίες που θυμίζουν νανούρισμα, αιθέριες αρμονίες, εκλεκτικές συνεργασίες (όπως με την Ellie Rowsell των Wolf Alice) και κοφτερές κιθάρες κρυμμένες ανάμεσα στα synths. Στο οργιαστικό single "In Cold Blood", το αρχαίο Casiotone που χτυπάει το ντέφι είναι αγορασμένο από το eBay με αντίτιμο 1 λίρα. Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για Mercury Prize, ενώ η μπάντα μας έκανε την τιμή να περάσει και από την Αθήνα για να γνωριστούμε.
 
Essential Songs: "In Cold Blood", "3WW"
Check also: "An Awesome Wave" (2012), "This Is All Yours" (2014)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
84
Label: Warner Bros.
Release Date: 16/06/2017
Genre: Alternative Rock
Royal Blood - How Did We Get So Dark?
Drummer και μπασίστας φτιάχνουν συγκρότημα. Οι δυο τους. Χωρίς κανέναν άλλο. Θα μπορούσε να είναι αρχή ανεκδότου. Ή και το ανέκδοτο το ίδιο. Κάθε άλλο παρά τέτοιο όμως δεν είναι οι δύο Βρετανοί που αποτελούν τους Royal Blood. Το απέδειξαν στο ντεμπούτο τους και ευτυχώς το επιβεβαίωσαν τρία χρόνια αργότερα με το "How Did We Get So Dark?". Για την ακρίβεια έκαναν μάλλον κάτι παραπάνω. Κατάφεραν βασιζόμενοι στα απολύτως βασικά και απαραίτητα να επαναπροσδιορίσουν το μοντέρνο / εναλλακτικό rock. Ένα rhythm section μόνο του θα γκρούβαρε εκ των πραγμάτων, αυτοί οι παλαβοί όμως το κάνουν παράγοντας ταυτόχρονα riffάρες βγαλμένες από τις πιο «βρώμικες» κιθάρες. Θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε! Συνεχίζοντας από εκεί που μας άφησε λοιπόν το ομώνυμο άλμπουμ, οι Royal Blood προσφέρουν απλόχερα... (Βασιλικό) Αίμα και άμμο!
 
Check Also: "Royal Blood" (2014)
 
Κωστής Αγραφιώτης
85
Label: Matador
Release Date: 23/06/2017
Genre: Post-Punk
Algiers - The Underside Of Power
Μπορεί το ομώνυμο ντεμπούτο τους να ενθουσίασε αρκετούς, όμως έπρεπε να κυκλοφορήσει το "The Underside Of Power" για να συνειδητοποιήσουν όλοι το μέγεθος του μεγαλείου τους. Στον δεύτερο δίσκο του, το συγκρότημα από την Atlanta μετουσίωσε τις πειραματικές του ανησυχίες σε πιο δομημένες ενορχηστρώσεις βρίσκοντας τέλεια ισορροπία μεταξύ βιομηχανικού θορύβου, κιθαριστικών εκρήξεων, trip-hop grooves, και darkwave μελωδιών. Συγχρόνως, αρνούμενοι να αποδεχτούν πως "η επανάσταση αποδείχθηκε ένα όνειρο", οι Algiers μίλησαν ανοιχτά για την υπαρκτή δυστοπία και τους τρόπους που η εξουσία εισχωρεί στην καθημερινότητα μας. Βρίσκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ της gospel παράδοσης, της κληρονομιάς του post-punk και των protest songs της δεκαετίας του '60, οι Algiers υπερέβησαν τους ίδιους τους τους εαυτούς και κατάφεραν να μας παραδώσουν έναν δίσκο που συνεχίζει - και θα συνεχίσει - να μοιάζει τόσο επίκαιρος και μοντέρνος, όσο την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε.
 
Essential Songs: "The Underside of Power", "Death March"
Check Also: "Algiers" (2015)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
86
Label: Atlantic
Release Date: 25/08/2017
Genre: Indie
The War On Drugs - A Deeper Understanding
Εδώ έχουμε μια κλασική περίπτωση ενός underestimated album που ενώ αξίζει...τις νότες του του σε χρυσό ίσως δεν έτυχε της ανταπόκρισης που του άξιζε όταν κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2017. Και όμως η συνέχεια του "Lost In The Dream" που εξίταρε τους κριτικούς το 2014 και το τέταρτο του Adam Granduciel ήταν ακόμα καλύτερη. Κέρδισε το Grammy για καλύτερο Rock Album και θα έπρεπε να παίζεται πολύ περισσότερο σε όλα τα ραδιόφωνα του κόσμου καθώς η μουσική εκτός από συγκλονιστική και πλούσια είναι προσβάσιμη, έχει πολλά να πει και από την αρχή μέχρι το τέλος όλα τα τραγούδια ακούγονται με μεγάλη ευχαρίστηση, σαν ένας καλός σύντροφος που συζητάς μαζί του παρέα με ένα καλό ποτήρι μπράντι. Και αν και φαίνεται να είναι στενάχωρη η συζήτηση, καταλήγει να γίνεται παρήγορη.
 
Essential Songs: "Strangest Thing", "Up All Night"
Check Also: "Lost In The Dream" (2014)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
87
Label: RCA
Release Date: 08/09/2017
Genre: Indie/Pop Rock
Nothing But Thieves - Broken Machine
Υπάρχουν και αυτοί οι δίσκοι που έρχονται την κατάλληλη στιγμή, κάνοντας κατάληψη στο πικαπ/cd player/mp3/spotify σου. Το "Broken Machine" ήταν καταδικασμένο να πετύχει. Όταν έχεις μια φωνάρα που ξεχωρίζει πίσω από το μικρόφωνο, και τα hits να έρχονται το ένα μετά το άλλο, δε θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβεις ότι πολλά τραγούδια θα παιχτούν ξανά και ξανά στο ραδιόφωνο (σε έναν ιδανικό κόσμο). Σίγουρα το "Sorry" θα το χεις πετύχει τυχαία στο αυτοκίνητο. Μην αποπροσανατολιστούμε όμως λόγω της έμφυτης εμπορικότητας του δίσκου, αυτό δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση φτήνια ή προκατ προσέγγιση. Μουσικά και στιχουργικά, το "Broken Machine" μιλάει στον καθένα μας, και αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη πως το rock δεν έχει πεθάνει, ξεσηκώνει και συγκινεί και μπορεί να ακουστεί φρέσκο όταν υπάρχει αυθεντικότητα, ταλέντο και νεανική ορμή από πίσω.
 
Essential Songs: "Sorry", "Amsterdam"
Check Also: "Nothing But Thieves" (2015)
 
Νίκος Καταπίδης
88
Label: Constellation
Release Date: 22/9/2017
Genre: Post Rock
Godspeed You! Black Emperor - Luciferian Towers
Το ηχητικό μεγαλείο της καναδέζικης κολλεκτίβας είναι ξεχωριστό. Μόνο ξεχωριστό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως το "Luciferian Towers", χωρίς να συγκρίνεται με τις πρώτες, μυθικές τους κυκλοφορίες, κερδίζει τη θέση του ως ένας από τους σημαντικότερους post rock δίσκους της δεκαετίας. Η πορεία της μπάντας ανά τα χρόνια, τους έφερε σε μια θέση, όπου με τρομερή συνθετική αντίληψη και προσωπική φιλοσοφία, μπορούν να συγκλονίσουν, εκ νέου, αβίαστα. Ακόμη και σήμερα, έπειτα από τόσες ακροάσεις, θεωρώ ανθρωπίνως αδύνατο να μην λυγίσει κανείς, βουρκωμένος, μπροστά στην κορύφωση του "Bosses Hang". Οι GY!BE, έχοντας μας χαρίσει τόσες στιγμές μεγαλείου, στόχευσαν εκ νέου, κατευθείαν στη ρίζα του κακού. Από το, εναρκτήριο, ονειρικό ομότιτλο, μέχρι την επαναστατική, ανατριχιαστική έκσταση του "Anthem For No State", το "Luciferian Towers" προσδίδει ήχους σε όνειρα, προβληματισμούς, σκέψεις και βιώματα. Μουσική για να σηκώσεις το κεφάλι.
 
Essential Songs: "Bosses Hang", "Anthem For No State"
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
89
St Vincent - "Masseduction"
Label: Loma Vista
Release Date: 13/10/2017
Genre: Indie / Alternative rock
St Vincent - Masseduction
To σχέδιο της Αnnie Clark ήταν αυτό ακριβώς που μαρτυρά ο παιχνιδιάρικος τίτλος: ομαδική αποπλάνηση. Kαι μάλιστα με κεφαλαία γράμματα. Το αποτέλεσμα ήταν εκκωφαντικό, αφού το άλμπουμ έφτασε στο Top-10 του Βillboard, κέρδισε δύο Grammy, σάρωσε τα αστεράκια της δισκοκριτικής και απέδειξε ότι το Τέξας δεν βγάζει μόνο γελάδια. Η St Vincent κατόρθωσε να συνδυάσει τις εστέτ αναζητήσεις προηγούμενων δίσκων με μία mainstream γοητεία και σουξεδάκια που σφηνώνονται ανεπανόρθωτα στο μυαλό. Ανάμεσα στις γραμμές της φαινομενικής εσωστρέφειας κρύβονται προσωπικές εξομολογήσεις: για το σεξ, τα ναρκωτικά, τη δύναμη, τη θλίψη, τις μάταιες σχέσεις, τον θάνατο. «Εάν θέλετε να μάθετε για τη ζωή μου, αφήστε τους άλλους δίσκους και ακούστε αυτόν, που γράφτηκε σε πρώτο πρόσωπο», είπε η ίδια. Όταν την είδαμε προ διετίας στο Roskilde, είπαμε ότι κάτω από το κόκκινο δερμάτινο φορεματάκι της 38χρονης Αμερικανίδας κρύβεται μία νέα PJ Harvey.
 
Essential Songs: "Los Ageless", "New York"
Check Also: "Strange Mercy" (2011), "St Vincent" (2014)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
90
Label: City Slang
Release Date: 02/03/2018
Genre: Post/Experimental Rock
Anna Von Hausswolff - Dead Magic
Μια απ’ τις σπουδαιότερες φωνές που ακούσαμε σε τούτη τη δεκαετία ανήκει στην εξαιρετικά ταλαντούχα Anna Von Hausswolff. Το "Dead Magic" είναι ιδανικό για να εισχωρήσετε σ’ ένα αμάγαλμα που περιλαμβάνει το αλλόκοτο της Lisa Gerrard, το ονειρικό της Kate Bush και το εξωτικό της Siouxsie Sioux. Οι ερμηνείες της μεταλλάσσονται από υστερικές κραυγές που εκδηλώνουν πόνο, θλίψη ή αγωνία σε πιο γαλήνιες φόρμες, αντικατοπτρίζοντας ότι ενδόμυχο κρύβεται μέσα μας. Από την ηρεμία του εκκλησιαστικού οργάνου έως τον έντονο ηλεκτρισμό του rock η Σουηδέζα έχει τόση πλαστικότητα και εκφραστικότητα που σε αιχμαλωτίζει ακόμη κι η ανάσα της. Το κατάμαυρο, στοιχειωμένο και σχεδόν παραφυσικό "The Mysterious Vanishing Of Electra" συγκαταλέγεται στις πιο έντονες εμπειρίες που μπορούν τα 10s να σας δώσουν.
 
Check Also: "Ceremony" (2013), "The Miraculous" (2015)
 
Γιάννης Δούκας
91
Iceage - "Beyondless"
Label: Matador
Release: 04/05/2018
Genre: Post-Punk
Iceage - Beyondless
.Δεν ξέρω αν έφταιγε το υπερβολικό hype ή κάτι άλλο, όμως για πολύ καιρό δεν καταλάβαινα τι έχουν πάθει όλοι με αυτούς τους πιτσιρικάδες από την Κοπεγχάγη. Το "Beyondless" όμως έκανε σαφές πως οι Iceage είχαν ξεπεράσει πλέον όλες τους τις μετεφηβικές ανησυχίες, τιθασεύοντας τις noise punk ορμές τους και καταφέρνοντας να τις μετουσιώσουν σε κάτι πιο ουσιαστικό. Αφήνοντας τους εαυτούς τους να παρασυρθούν από το blues κάλεσμα των Gun Club κι αγκαλιάζοντας την Cave-ική του πλευρά, το "μοναδικό επικίνδυνο punk συγκρότημα" της εποχής μας - σύμφωνα με τον Iggy Pop - έδειξε να ανακαλύπτει ξαφνικά τη μαγεία των jazz καμπαρέ και της baroque pop. Το αποτέλεσμα ήταν ένα άλμπουμ που κατάφερε να συμπυκνώσει όλη τη μέχρι τότε πορεία τους, δίνοντας μια νέα διάσταση στον ήχο τους και τοποθετώντας τους ανάμεσα στους κορυφαίους art-punk ήρωες της εποχής μας.
 
Essential Songs: "Pain Killer", "Beyondless"
Check Also: "Plowing Into The Field Of Love" (2014)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
92
Anna Calvi - "Hunter"
Label: Domino
Release Date: 31/08/2018
Genre: Alternative/Gothic
Anna Calvi - Hunter
Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πρώτες δουλειές της Anna Calvi και αυτού εδώ, του αδιαμφισβήτητου αριστουργήματός της, δεν δικαιολογεί την αδιανόητη εκτόξευσή της από μία υποσχόμενη δημιουργό που όμως έψαχνε να βρει τη φωνή της στην ηγέτιδα που θα πάρει επιτέλους τη σκυτάλη που κρατούσε η Siouxsie αναμένοντας εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει κάποιος να τη δει ζωντανά για να καταλάβει πώς μπορεί να γεμίζει τον ήχο των τραγουδιών της με την κιθάρα της, αλλά και από το στούντιο ακόμα είναι σαφές το πώς κυριαρχεί απόλυτα πάνω στα τραγούδια της, διατηρεί θαυμαστή οικονομία όπου πρέπει, αφήνει μία ελαφρά gothic ατμόσφαιρα να διαχέεται και τραγουδάει μελωδίες που στοιχειώνουν. Και πάνω από όλα αυτά, στίχοι που καταπιάνονται με τη σεξουαλικότητα και τα φύλα με μία ορμή στην οποία δεν μπορείς παρά να υποχωρήσεις.
 
Check Also: "Anna Calvi" (2011)
 
Κώστας Σακκαλής
93
Label: Partisan Records
Release Date: 31/08/2018
Genre: Alternative / Punk Rock
Idles - Joy As An Act Of Resistance
Η πρώτη σφαλιάρα είχε έρθει με το ντεμπούτο. Και δεν ήταν σκαμπιλάκι στο μάγουλο, αλλά κανονικό χαστούκι με συνοδεία «γαλλικών» σε υψηλή ένταση. Δεν θα το βλέπατε να μοστράρει πρώτο τραπέζι πίστα στη δεκάδα με τα debut albums της δεκαετίας διαφορετικά. Σε απολύτως πανκ λογική, πριν ο κόσμος προλάβει να καταλάβει τι τον χτύπησε, οι Εγγλέζοι είχαν έτοιμη τη συνέχεια. Χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Χωρίς να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Χωρίς bigger and better απόπειρες. Άλλο που αυτό τους βγήκε. Το νεύρο παραμένει άθικτο. Η φασαρία δεν χαμηλώνει ούτε ελάχιστα. Οι ρυθμοί παρακαλάνε για ιδρώτα και χορό. Τα κοινωνικά και πολιτικά σχόλια κόβουν βαθιά. Οι στίχοι είναι προσεγμένοι και ουσιώδεις και αυστηρά φτιαγμένοι για να τους φωνάζεις. Με χαμόγελο. Το "Joy As An Act Of Resistance" είναι ο ορισμός του instant classic.
 
Essential Tracks: "Never Fight A Man With A Perm", "Danny Nedelko"
Check Also: "Brutalism" (2017)
 
Αντώνης Μαρίνης
94
Label: Ipepac
Release Date: 26/10/2018
Genre: Experimental Rock
Daughters - You Won’t Get What You Want
Οκτώ χρόνια μετά από τον, για τα δεδομένα τους, βατό ομότιτλο δίσκο τους, οι Daughters επανήλθαν. Βέβαια, η ηχητική επίθεση που εξαπέλυσαν με το "You Won’t Get What You Want", ήταν πολύπλευρη, αχαλίνωτη και δύσκολα προσβάσιμη. Η περαιτέρω βιομηχανική μετάλλαξη της κληρονομιάς των Swans, συνάντησε έντονες noise rock εξάρσεις και μαζί συγκρούστηκαν με ένα καλά κρυμμένο punk πυρήνα. Η ανησυχία και η εγρήγορση που μεταδίδονται από τις ποικιλόμορφες συνθέσεις του δίσκου, καθιστούν το τελικό αποτέλεσμα μοναδικό. Οι Daughters επέστρεψαν, και με σύμμαχο μια εκπληκτική παραγωγή, παρέδωσαν ένα πειραματικό αλλά ιδιαίτερα εξωστρεφή δίσκο. Οι επιβλητικές φωνητικές ερμηνείες του Alexis Marshall, δεν αποπροσανατολίζουν από κάθε τυμπανιστικό ρυθμό που ποδοπατά τον εγκέφαλο, ούτε από τα δυστοπικά ηχητοπία των εγχόρδων. Για την ακρίβεια, οι Daughters κυκλοφόρησαν ένα δίσκο που πνίγει. Όχι μόνο τον ακροατή, αλλά οτιδήποτε σταθεί στο διάβα του. 
 
Essential Songs: "Satan In The Wait", "Guest House"
Check Also: "Daughters" (2010)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
95
Label: Sargent House
Release Date: 29/03/2019 
Genre: Post Hardcore
Brutus - Nest
Ένα σπινθηροβόλο άλμπουμ που αναζωογόνησε τη σύγχρονη hardcore μουσική. Oι Brutus μας επιτέθηκαν με βαριά ενορχήστρωση και συναισθηματική ατμόσφαιρα πετυχαίνοντας ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Συχνά οι ντράμερ είναι το πιο δυναμικό στοιχείο οποιασδήποτε ροκ μπάντας αλλά σχεδόν ποτέ δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Τα δεδομένα αυτά άλλαξε η άξια Stefanie Mannaerts, η οποία με τις ικανότητες της στα τύμπανα και στα φωνητικά δημιουργεί μια αλησμόνητη παρουσία και δίνει ταυτότητα στο συγκρότημα. Η αλήθεια των Brutus βρίσκεται στον υπέροχο συνδυασμό από post-metal και post-punk στοιχείων που έχουν συνθέσει και στις αλλαγές ταχυτήτων των αδιάκοπων κιθαριστικών riffs και του συνοδευτικού μπάσου. Πρόκειται για έναν δίσκο ο οποίος εκτός από τα να μας υπενθυμίσει τι σημαίνει καλογυαλισμένο μουσικό αποτέλεσμα έχει αυξήσει αρκετά τις προσδοκίες μας για το επόμενο μουσικό τους βήμα.
 
Essential Songs: "War", "Cemetery"
Check Also: "Burst" (2017)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
96
PUP - "Morbid Stuff"
Label: Rise Records/Little Dipper
Release Date: 05/04/2019
Genre: Punk-Rock
PUP - Morbid Stuff
Με τον τρίτο τους δίσκο οι Καναδοί βρήκαν τη χρυσή τομή μεταξύ του μυξιάρικου και in your face punkακίου τους και της άκρως πιασάρικης μελωδίας. Με κομμάτια κομμένα και ραμμένα για τον millennial που δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι του γίνεται, τι του κάνουν, τι κάνει, τι θέλει, πού πάει και άλλα διάφορα υπαρξιακά, κυρίευσαν τη σκηνή με το εντυπωσιακό work ethic τους και με το ότι είναι γαμώ τα παιδιά. Οι συνθέσεις τους είναι πιο περίπλοκες απ' ό,τι τις κάνουν να φαίνονται οι περιγραφές μου, με τις lead κιθάρες να είναι εκείνες που κλέβουν την παράσταση και τα μάλλον αποθαρρυντικά φωνητικά να ακολουθούν ταχύτατα από πίσω. Ο φτωχός αυτός συντάκτης δένει κόμπο πως οι PUP θα μας ενοχλούν και στην επόμενη δεκαετία.
 
Essential Tracks: "Kids", "Bare Hands"
Check Also: "The Dream Is Over" (2016)
 
Ιάσονας Τσιμπλάκος
97
Label: Partisan Records
Release date: 12/04/2019
Genre: Post-punk
Fontaines DC - Dogrel
Το ντεμπούτο των Fontaines DC, ασφαλώς από τα σημαντικότερα της δεκαετίας, εμφανίστηκε για να ξαναβάλει τον σκουριασμένο από τα χρόνια των Gallagher γνήσιο κωλοπαιδισμό στη μουσική. Οι κατσαπλιάδες από το Δουβλίνο έδωσαν πνοή ζωής στο πανκ, αλλά η μουσική τους μιλάει τη διάλεκτο της νέας οργής και σε καμία περίπτωση δεν ακούγεται αναχρονιστική. Η Αθήνα τους γνώρισε προτού ακόμη κυκλοφορήσουν το παρθενικό τους άλμπουμ, οπότε οι λίγοι μυημένοι γνώριζαν το μυστικό πριν το μάθει ο υπόλοιπος κόσμος. «Άλλες μπάντες χρειάζονται χρόνια για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο δεν φτάνουν ποτέ», υποκλίθηκε ο Guardian. "I’m gonna be big", προειδοποιεί ο Grian Chatten στο τραγούδι-τσουνάμι των 106 δευτερολέπτων με το οποίο ανοίγει το υποψήφιο για Mercury Prize άλμπουμ. Θα είναι έγκλημα, αν διαψευστεί η προφητεία του.
 
Εssential Songs: "Big", "Too Real"
Check Also: Sleaford Mods - "Eton Alive" (2019)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
98
Label: Human Season
Release Date: 16/08/2019
Genre: Post-Punk
The Murder Capital - When I Have Fears
Κυκεώνας συναισθημάτων. Οι Ιρλανδοί άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας με το ντεμπούτο τους αυτό και κανείς μας δεν ήταν έτοιμος. Μόλις τελειώσει η ακρόαση του "When I Have Fears", ένα κενό γεννιέται μέσα σου. Πράγμα απολύτως κατανοητό. Δέκα τραγούδια έχει ο δίσκος, δέκα διαφορετικές εξωτερικεύσεις συναισθημάτων προσφέρει. Είναι το punk που μπορεί ταυτόχρονα να συγκινήσει και να ξεσηκώσει. Είναι αυτή η post μελαγχολία, είναι οι darkwave απολήξεις, είναι ο μουσικός πλούτος των συνθέσεων. Είναι η γενεαλογία της ποικιλίας των συνθέσεων, που περήφανα υπερασπίζονται τις καλλιτεχνικές ρίζες τους. Είναι ο μεθυστικός χορός του "Green & Blue". Οι ανάσες του σπαρακτικού "On Twisted Ground". Υπεράνω όλων όμως στέκει η ικανότητα μιας μπάντας, με σπινθηροβόλο βλέμμα και γήινα πάθη, να ηχεί λες και ήρθε το τέλος του κόσμου, ενώ μόλις ξεκινάνε. Οι The Murder Capital προσέφεραν τραγούδια για ενδοσκόπηση. Για όλα. Για τίποτα.
 
Essential Songs: "For Everything", "Green & Blue".
Check Also: -
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
99
Label: Profound Lore
Release Date: 19/07/2019
Genre: Dark / Experimental
Lingua Ignota - Caligula
Η αινιγματική μορφή της Kristin Hayter, με τη μικρή δισκογραφική παρουσία, προλαβαίνει λίγο πριν κλείσει η δεκαετία να μας στιγματίσει για πάντα με τη μουσική της. Με όχημα το project Lingua Ignota εξωτερικεύει προσωπικές, τραυματικές εμπειρίες και δημιουργεί ένα ηχητικό αποτέλεσμα γεμάτο εφιάλτες. Στο μεγαλύτερο της μιας ώρας "Caligula" δεν συναντάμε συμβατικές μουσικές στιγμές και λυτρωτικές εξομολογήσεις. Ο πόνος, η απόγνωση, το σκοτάδι και το μίσος κυριεύουν τα πάντα, ενώ οι εκκωφαντικές κραυγές της Kristin αποτυπώνουν το μαρτύριο της και σου κομματιάζουν την ψυχή. Πρόκειται για ένα δημιούργημα δύστροπο, απρόσιτο, σπαρακτικό, καθηλωτικό και ψυχοφθόρο. Είναι το άλμπουμ που μετά την κάθε ακρόαση χρειάζεσαι ηρεμιστικό και ποτέ δεν θα αντέξεις να το ακούσεις δύο φορές συνεχόμενες. Από τα πιο επώδυνα, σκοτεινά και μαρτυρικά ακούσματα της δεκαετίας και όχι μόνο.
 
Essential Songs: "Do You Doubt Me Traitor", "Day Of Tears And Mourning"
Check Also: "All Bitches Die" (2017)
 
Αντώνης Κονδύλης
100
Label: Inside Out
Release Date: 08/11/2019
Genre: Indie Rock
Bent Knee - You Know What They Mean
Οι Bent Knee είναι από εκείνα τα γκρουπ που μπορούν να καυχιούνται ότι έχουν επιτύχει έναν απόλυτα προσωπικό ήχο. Επιπροσθέτως, υπερβαίνουν με άνεση οποιοδήποτε από τα στυλ που τους εμπνέουν (είτε είναι rock, pop, soul, industrial ή prog), έχοντας ταυτόχρονα το ταλέντο να κάνουν τα πάντα να ακούγονται φρέσκα. Προφανώς και δεν ανήκουν πουθενά, παρά μόνο στην εποχή τους. Κι αν το "Land Animal" είχε ήδη αποδείξει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων τους, το πρόσφατο "You Know What They Mean" διεύρυνε ακόμα περισσότερο την ηχητική τους παλέτα, με τραγούδια που ταξιδεύουν από το noise rock ως τη folk σαν να ήταν το απλούστερο των πραγμάτων. Προσθέστε από πάνω και μία από τις πιο εκκεντρικά ποιοτικές τραγουδίστριες της alternative πιάτσας (μεγάλη εσύ Courtney Swain!) και αυτό που μένει, είναι μία μπαντάρα με όμορφο παρόν και, πιθανόν, ακόμα ομορφότερο καλλιτεχνικό μέλλον.
 
Essential Songs: "Bone Rage", "Hold Me In"
Check Also: "Say So" (2016), "Land Animal" (2017)
 
Αντώνης Καλαμούτσος

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ποια είναι για εσάς τα καλύτερα alternative άλμπουμ της δεκαετίας των '10s;
Arctic Monkeys - " AM"
4.21%
David Bowie - "Black Star"
4.21%
The Black Keys - "El Camino"
4.06%
Royal Blood - "Royal Blood"
3.05%
Radiohead - "A Moon Shaped Pool"
2.47%
The Black Keys - "Brothers"
2.47%
Kasabian - "Velociraptor"
2.32%
Muse - "Drones"
2.32%
Daft Punk - "Random Access Memories"
2.18%
Goat - "World Music"
2.18%
Arcade Fire - "The Suburbs"
2.18%
Idles - "Joy As An Act Of Resistance"
2.03%
Jack White - "Lazaretto"
1.89%
Editors - "The Weight Of Your Love"
1.89%
Tame Impala - "Lonerism"
1.74%
Solstafir - "Otta"
1.74%
The National - "High Violet"
1.74%
King Gizzard & The Lizard Wizard - "Nonagon Infinity"
1.6%
Iggy Pop - "Post Pop Depression"
1.6%
Beastmilk - "Climax"
1.6%
Chelsea Wolfe - "Abyss"
1.6%
Mark Lanegan Band - " Blues Funeral"
1.45%
The Black Angels - "Phosphene Dream"
1.45%
Nick Cave & The Bad Seeds - "Push The Sky Away"
1.45%
Swans - "The Seer"
1.45%
Tame Impala - "Currents"
1.45%
Arcade Fire - "Reflektor"
1.45%
Dax Riggs - "Say Goodnight to the World"
1.31%
Swans - "To Be Kind"
1.31%
Foals - "Holy Fire"
1.31%
Dead Can Dance - "Anastasis"
1.31%
Florence + The Machine - "Ceremonials"
1.31%
PJ Harvey - "Let England Shake"
1.31%
Ty Segall - "Manipulator"
1.16%
Biffy Clyro - "Opposites"
1.16%
Fontaines D.C. - "Dogrel"
1.16%
Interpol - "El Pintor"
1.16%
Lana Del Rey - "Born To Die"
1.02%
Savages - "Silence Yourself"
1.02%
Grinderman - "Grinderman 2"
1.02%
Ulver - "Messe I.X-VI.X"
1.02%
Russian Circles - "Empros"
1.02%
Godspeed You! Black Emperor - "Luciferian Towers"
1.02%
Long Distance Calling - "Long Distance Calling"
0.87%
Ulver - "The Assasination Of Julius Caesar"
0.87%
Slowdive - "Slowdive"
0.87%
The Soulbreaker Company - "Graceless"
0.87%
The War On Drugs - "Lost In The Dream "
0.87%
King Gizzard & The Lizard Wizard - "Flying Microtonal Banana"
0.87%
Jack White - "Blunderbuss"
0.87%
Alt-J - "Relaxer"
0.87%
The Gaslight Anthem - "Handwritten"
0.87%
Nick Cave & the Bad Seeds - "Skeleton Tree"
0.87%
40 Watt Sun - "Wider Than The Sky"
0.73%
Bon Iver - "Bon Iver"
0.73%
Royal Blood - "How Did We Get So Dark?"
0.73%
Mogwai - "Les Revenants"
0.73%
Daughters - "You Won't Get What You Want"
0.73%
Sigur Rós - "Kveikur"
0.58%
My Chemical Romance - "Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys"
0.58%
The Murder Capital - "When I Have Fears"
0.58%
Fleet Foxes - "Helplessness Blues"
0.58%
Mumford & Sons - "Babel"
0.58%
Lingua Ignota - "Caligula"
0.44%
Arbouretum - "The Gathering"
0.44%
Exquirla - " Para quienes aún viven"
0.44%
Wolf Alice - "My Love Is Cool"
0.44%
Brutus - "Nest"
0.44%
Bent Knee - "You Know What They Mean"
0.44%
The War On Drugs - "A Deeper Understanding"
0.44%
Anna Von Hausswolff - "Dead Magic"
0.44%
The Estranged - "The Estranged"
0.44%
Vampire Weekend - "Modern Vampires Of The City"
0.44%
LCD Soundsystem - "This Is Happening"
0.44%
Algiers - "The Underside of Power"
0.29%
Paramore - "After Laughter"
0.29%
Midas Fall - "Eleven.Return And Revert"
0.29%
Mono - "For My Parents "
0.29%
Nothing But Thieves - "Broken Machine"
0.29%
Iceage - "Beyondless"
0.29%
The Decemberists - "The King Is Dead"
0.29%
Anna Calvi - "The Hunter"
0.29%
Protomartyr - "The Agent Intellect"
0.29%
Japandroids - "Celebration Rock"
0.15%
Six Organs Of Admittance - "Ascent"
0.15%
Band Of Horses - "Infinite Arms"
0.15%
St Vincent - "Masseduction"
0.15%
Father John Misty - "I Love You, Honeybear"
0.15%
Touché Amoré - " Is Survived By"
0.15%
Kate Bush - "50 Words for Snow"
0.15%
The Last Internationale - "We Will Reign"
Haim - "Days Are Gone"
PUP - "Morbid Stuff"
Manchester Orchestra - "Cope"
The Horrible Crowes - "Elsie"
Sleater Kinney - "No Cities To Love"
The Men - "Open Your Heart"
Envy - "Atheist's Cornea"
La Dispute - "Wildlife"
Ryley Walker - "Primrose Green"
  • SHARE
  • TWEET