Between The Buried And Me

Automata I

Sumerian (2018)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 05/03/2018
Οι Between The Buried And Me παραμένουν πιστοί στο προοδευτικό τους πνεύμα και συνεχίζουν να εξερευνούν τα δικά τους όρια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη μου επαφή με τους Between The Buried And Me έγινε με το "Alaska" (το 2005), μόνο σχετικά πρόσφατα κατάφερα να μπω περισσότερο στην ουσία της καλλιτεχνικής τους πρότασης. Όσο η μουσική τους έκλινε περισσότερο προς την ακραία πλευρά της, τόσο περισσότερο αδυνατούσα να δώσω τον απαραίτητο χρόνο που απαιτούταν, αλλά αυτό άλλαξε με το "Coma Ecliptic" στο οποίο βρήκα την ισορροπία που επιζητούσα. Έκτοτε, επαναπροσδιόρισα τη σχέση μου με την μουσική τους, επανεπισκέφτηκα την δισκογραφία τους και - παρόλο που παραμένω οπαδός της πιο μελωδικής και prog πλευράς τους - πλέον δηλώνω κι εγώ ένας από αυτούς που τους θεωρούν ως ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της σύγχρονης, προοδευτικής σκληρής μουσικής. Και φυσικά είχα μεγάλο ενδιαφέρον να δω πως θα προχωρούσαν μετά το εντυπωσιακό "Coma Ecliptic".

Πιστοί στο προοδευτικό τους πνεύμα, οι Αμερικανοί συνέθεσαν ένα ακόμα concept άλμπουμ, αυτήν τη φορά διπλό. Κάτι παρόμοιο είχαν κάνει και με το "The Parallax", με την διαφορά ότι εκείνο ήταν «ενάμιση» άλμπουμ (ένα EP κι ένα LP), ενώ το "Automata" είναι χωρισμένο σε full-length άλμπουμ, παρόλο που πρόκειται για ένα ενιαίο κομμάτι, σπασμένο σε τραγούδια-ενότητες (βλέπε "A Pleasant Shade Of Grey" και "The Whirlwind"). Τουλάχιστον, έτσι αναφέρουν ότι προσέγγισαν την σύνθεσή της μουσικής της νέας αυτής δουλειά τα μέλη της μπάντας, βάζοντας στόχο να επιχειρήσουν κάτι διαφορετικό.

Κι αν το concept του "Coma Ecliptic" αφορούσε έναν άνθρωπο σε κόμμα, που προσπαθούσε να βγάλει άκρη με τις προηγούμενες ζωές του, στο "Automata" ο πρωταγωνιστής απλώς... κοιμάται. Και την ώρα που αυτός κοιμάται μια εταιρεία (η Voice Of Trespass) αναμεταδίδει τα όνειρά του ως τηλεοπτικό σόου. Κατά τη διάρκεια του ονείρου ο πρωταγωνιστής νομίζει πως ό,τι συμβαίνει είναι πραγματικό, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει την αλήθεια, φέρνοντας στο νου την σειρά Black Mirror.

Μουσικά, το πρώτο μέρος διαρκεί μόλις 36 λεπτά και περιλαμβάνει έξι συνθέσεις/ενότητες. Το "Condemned To The Gallows" είναι το τυπικό (με την καλή έννοια) τραγούδι που περιμένεις να ακούσεις από τους Between The Buried And Me - δυνατό, τεχνικό, μελωδικό και συνάμα ακραίο-, ενώ τα "House Organ" και "Yellow Eyes" κυλάνε σχεδόν εν ενιαία και χτίζουν πάνω τον ήχο της μπάντας, πηγαίνοντάς τον ακόμα πιο πέρα.

Εν συνεχεία, το "Millions" πρέπει να είναι το πρώτο «φυσιολογικό» τραγούδι στον κατάλογο της μπάντας, διαρκώντας τέσσερα λεπτά, έχοντας σχεδόν μόνο καθαρά φωνητικά και με απλές (για τα δεδομένα τους) μελωδίες. Το βρίσκω εξαιρετικό και θα ήθελα πολύ ένα άλμπουμ με περισσότερες τέτοιες συνθέσεις από τους Between The Buried And Me.

Τέλος, το 10λεπτο "Blot" (με την ενός λεπτού εισαγωγή του "Gold Distance") είναι το αποκορύφωμα του άλμπουμ, σε μια σύνθεση που κάνει projection τους Dream Theater στο σημερινό metal, με μοναδικό τρόπο. Φανταστικά μέρη, μελετημένη πολυπλοκότητα, ισορροπία μελωδίας και επιθετικότητας, σε μια από τις καλύτερες συνθέσεις που έχει γράψει η μπάντα.

Ο Tommy Rodgers είναι άνθρωπος ορχήστρα, παίζοντας πλήκτρα και αλλάζοντας τη φωνή του με μια τρομερή φυσικότητα, το κιθαριστικό δίδυμο των Waggoner/Waring κάνει εξαιρετικά δύσκολα θέματα να μοιάζουν απλά, το μπάσο του Dan Briggs ακούγεται πεντακάθαρα και παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ αν έλεγαν ότι πίσω από το drum kit κάθεται ο Mike Mangini (αντί για τον Blake Richardson) δεν θα μου έκανε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση.

Το ότι το άλμπουμ έχει τόσο μικρή διάρκεια εγείρει κάποια ερωτήματα όσον αφορά στο αν τελικά έπρεπε να σπάσει σε δυο μέρη, αλλά αυτά θα απαντηθούν σύντομα, καθώς το "Automata II" θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο - όταν και θα αποκτήσουμε τη συνολική εικόνα. Προς το παρόν, με το "Automata I" οι Between The Buried And Me συνεχίζουν να εξερευνούν τα όρια που οι ίδιοι (δεν) έχουν θέσει και για μια ακόμα φορά παρουσιάζουν κάτι που είναι τόσο διαφοροποιημένο όσο χρειάζεται, πιστοποιώντας πως είναι εκ των πιο ενδιαφερόντων metal σχημάτων της εποχής μας.

  • SHARE
  • TWEET