«A Buyer's Guide»: Neurosis

Υπήρξαν πρωτεργάτες πολλών μουσικών ρευμάτων, αλλά ακόμα καινοτομούν, προοδεύουν, πειραματίζονται και εξελίσσονται. Απλά μια βαθιά υπόκλιση στο μεγαλείο τους

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 30/06/2014 @ 11:48
Η πρώτη συστηματική έρευνα πάνω στις νευρώσεις έγινε από τους Σίγκμουντ Φρόυντ και Καρλ Γιούνγκ. Το πρώτο βήμα για την δημιουργία των Neurosis έκαναν το 1985 στο Oakland της California (δίπλα στο San Fransisco) οι Scott Kelly, Dave Edwardson και Jason Roeder.



Κοντεύουν τριάντα χρόνια πριν, όταν μικρά παιδιά άρχισαν να παίζουν αυτό το βρώμικο και αλήτικο crust punk της εποχής, επηρεασμένο κυρίως από βρετανικές μπάντες (Amebix, Hellbastard). Μετά το 1989 και την προσθήκη του Steve Von Till στις κιθάρες, άρχισαν να κινούνται προς ένα πιο ατμοσφαιρικό και ψυχεδελικό ήχο. Άρχισαν να πειραματίζονται με τους θορύβους, τα κρουστά και τις ταχύτητες. Έδεσαν στοιχεία από doom, ambient, tribal, hardcore και sludge και κατάφεραν να είναι οι πρωτεργάτες του sludge metal των '90s. H μπάντα είναι πλέον μια από τις πιο επιδραστικές όλων των εποχών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν επηρεάσει πολλά παρακλάδια του σύγχρονου metal (και rock) και η δραστηριοποίηση τους σε project, ιδέες, λοιπά συγκροτήματα και συνεργασίες τους καθιστά πατεράδες σε πολλά μουσικά ρεύματα. Εντελώς υποκειμενικά τους θεωρώ την μεγαλύτερη μπάντα της εποχής τους και δίπλα στους Swans θρονιάζονται ως το συγκρότημα που καινοτομεί, προοδεύει, πειραματίζεται και μόνιμα εξελίσσεται προς το καλύτερο, το τέλειο, το μοντέρνο και το μετά.



Στην πάροδο των ετών έχουν ενσωματώσει στον ήχο τους σχεδόν τα πάντα. Έτρεξαν παράλληλα το experimental alter ego τους, Tribes Of Neurot και επιδόθηκαν σε noise, electronica και ambient δημιουργίες. Oι σχέσεις και οι δράσεις τους με πολλά projects, solo και συνεργασίες είναι έντονη. Άπλα να καταγράψω ότι έχουν σχέσεις και συνεργασίες με τους, Wino, U.S Christmas, Jarboe, Minsk, Amber Asylum, Battle of Mice, Blood & Time, Mastodon, Christ on Parade, Soilent Green, Culper Ring, The Enemies, The (Fallen) Black Deer, Harvestman, I Am Spoonbender, Jesus Fucking Christ, Kicker, Corrections House, Red Sparowes, Sacrilege B.C., Shrinebuilder, Sleep, A Storm of Light, Tribe of Resistance, YOB και Violent Coercion. Τι άλλο θες για να καταλάβεις ότι είναι μοναδικοί, ξεχωριστοί και προοδευτικοί.



Με αφορμή την παρθενική τους εμφάνιση στην χώρα μας και με αναμνήσεις από το live στο Λονδίνο αλλά και διάφορα περάσματα των μελών τους ανά φάσεις από εδώ, βλέπε τις εμφανίσεις του Scott, το πέρασμα του Jason με τους Sleep και φυσικά του Josh, o οποίος μεν έχει αποχωρήσει, αλλά επί δώδεκα χρόνια έδινε την δική του visual πινελιά σε video και live της μπάντας και πλέον λείπει αισθητά, ονειρεύομαι την εμφάνισή τους στο ιστορικό CBGB και περιμένω με αγωνία να τους απολαύσουμε και να τους προσκυνήσουμε και στα πάτρια εδάφη μας.



Οι Neurosis δεν υπήρξαν ποτέ εμπορικοί. Μετά από μια περιοδεία με τους Pantera κατάφεραν να ακουστούν λίγο παραπάνω. Αλλά ποτέ δεν το επιδίωξαν. Ήταν επιλεκτικοί και τους ένοιαζε μονάχα η ποιότητα. Είναι μια από τις πιο αγαπημένες metal μπάντες, με πιστό κοινό και αφοσιωμένους οπαδούς. Εμπνέουν εμμονή, για καλό λόγο. Σε καίνε, σε ταξιδεύουν σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα υπήρχε το μοντέρνο, το post, το ατμοσφαιρικό και το σάπιο, όπως μας αρέσει να το λέμε εδώ, metal. Αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα είχαν γεννηθεί άπειρες μπάντες, παγκοσμίως που προσπάθησαν και προσπαθούν να τους μιμηθούν, να τους αντιγράψουν και να αγγίξουν λίγο από το μεγαλείο τους.

Αν δεν έχεις ακούσει Neurosis κάντο γρήγορα με τα παρακάτω. Δώσε τους χρόνο. Άσε πέρα τα παλιά. Όσα είδη κι αν πεθάνουν, αυτοί θα βασιλεύουν και θα γεννούν καινούργια. Θα φτιάχνουν ιδέες. Θα διαμορφώνουν μουσικές. Θα εμπνέουν. Θα συγκινούν. Είναι μια τεράστια μπάντα. Απαρτίζονται από υπέροχους μουσικούς. Είναι φανταστικοί άνθρωποι και κερδίζουν την ψυχή σου με το σύνολό τους.

Απαιτούν αφοσίωση, αγάπη, λατρεία και σεβασμό.

Buy Or Die
Through Silver In Blood
Relapse / Release (1996)

Ο δίσκος που η μπάντα εξελίχθηκε σε κάτι τεράστιο. Ο δίσκος που το τέρας έδειξε τα δόντια του. Ο ήχος που δημιούργησε το μέλλον στην ατμόσφαιρα του sludge και όχι μόνο. O βρυχηθμός του θηρίου. Δεν θα είχες ακούσει ποτέ τους Mastodon και τους Isis αν δεν υπήρχε αυτό εδώ το αριστούργημα. Δεν ταιριάζει άλλη λέξη πέραν του επικού. Άκου το ομότιτλο κομμάτι και θα καταλάβεις τι εννοώ. Ουρλιαχτά τόσο καλά δεμένα με τον θόρυβο και τους χαμηλούς τόνους στις κιθάρες. Βάρος και για πρώτη φορά πλήκτρα από τον Noah. Αξέχαστες συνθέσεις, μεταφορικές και αποτελεσματικές. Αμαρτωλό "Enclosure In Flame", σπαρακτικό "Strength Of Fates", οδυνηρό "Aeon", καθαρτικό "Purify" και ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους, "Locust Star".
A Sun That Never Sets
Relapse (2001)

Έχω ξαναπεί ότι, όταν είχαν κυκλοφορήσει το "Α Sun That Never Sets", οι περισσότεροι ήταν καχύποπτοι και κατέκριναν την στροφή και την έντονη αλλαγή ήχων, έντασης, ατμόσφαιρας και ρυθμού. Αλλά η εξέλιξη προκαλεί αλλαγές, στροφές και παράξενους ήχους. Ξενίζει την συνήθεια και χαλάει το πεπατημένο. Αλλά στην πορεία και καθώς ερχόντουσαν οι επόμενοι δίσκοι τους, όλοι κατάλαβαν την σημασία αυτού του αριστουργήματος. Ψυχεδέλεια μέσα από το πρίσμα του σκοτεινού και σάπιου metal τους. Ηρεμία πριν την καταιγίδα. Ένας συγκινητικός δίσκος που δείχνει ακόμα τον δρόμο. Ένα διαμάντι, ένα έργο τέχνης γεμάτο, απόλυτο, φανταστικό. Αραιοί τόνοι, ήρεμα σημεία, ψυχεδελική ατμόσφαιρα. Πρόσεξε το ομότιτλο, το "From The Hill", το "The Tide" και το "Stones From The Sky". Δίσκος μόνος του, ένα μουσικό είδος...
 
Must Have
Souls At Zero
Alternative Tentacles (1992)

Έχω γράψει ότι αυτός εδώ είναι ένας κλασικός δίσκος που περνιέται πανεύκολα για φετινή κυκλοφορία. Ακούγεται τόσο φρέσκο και καινοτόμο που δεν το χωράει ο νους σου. Αυτό είναι κατ' εμέ το άλμπουμ που καθόρισε την σκληρή και συνάμα ατμοσφαιρική metal μουσική όσο λίγα της εποχής του και δεν έχουν ξεπεραστεί (και ούτε πρόκειται) από κανέναν. Είναι ο τρίτος μεν δίσκος τους, αλλά είναι αυτός που διαμόρφωσε, άλλαξε, εξέλιξε και οριοθέτησε τον ήχο τους, ο οποίος ξέφυγε από τα hardcore punk και crust παιδιάστικα jamαρίσματά τους και κατέληξε στο sludge που όλοι αγαπάμε. Η αίσθηση της απελπισίας και της απώλειας μοναδική, οι συνθέσεις και εδώ αξεπέραστες.
Times Of Grace
Relapse / Music For Nations (1999)

Μεγάλα βήματα προόδου. Αν το ακούσεις και μαζί με το "Grace" (το ambient συνοδευτικό του δίσκου που ακούγεται ταυτόχρονα) των Tribes Of Neurot, ασ' τα να πάνε στο διάολο. Όταν οι Neurosis συνέθεταν τέτοιες εμπνευσμένες συνθέσεις, άλλοι ακόμα κοπάναγαν βαρέλια και τσίγκινους κουβάδες. Θα μπορούσε άνετα να μπει στα αριστουργήματα, αλλά είναι πιο δύσκολο, σκληρό, και πιο καταστροφικό από τα άλλα και βγάζει κάτι προσωπικό που το καθιστά εσωτερικό άκουσμα και υποκειμενικά ευαίσθητο. Οι κιθάρες είναι του μέλλοντος. Μπορεί ακόμα να μην έχω ξανακούσει τέτοια πράγματα μαζεμένα. Απόκοσμο, εξωγήινο, ενιαίο, πρωτότυπο, φανταστικό και πολύ βαρύ, πάρα πολύ βαρύ. Ειλικρινά, πάρα πολύ βαρύ.
 
Other Essentials
Enemy Of The Sun
Alternative Tentacles (1993)

Αυτός ο δίσκος δεν θα γεράσει ποτέ. Αν και υπέροχος, ήρθε τόσο κοντά στο "Souls At Zero" που δεν μπόρεσε ποτέ να το ξεπεράσει. Αν ακούσεις τα "Lost", "Raze The Stray" και "Cold Ascending" παρ’ όλα αυτά, ίσως καταφέρεις να αντιληφθείς το μεγαλείο αυτού του συγκροτήματος. Doom σε καθαρές γραμμές, αποστασιοποιημένο από το είδος και άλλες μπάντες εκείνης της εποχής. Άρρωστο και ανώμαλο. Όταν το έγραφαν αυτό, καμία μπάντα της εποχής δεν είχε φανταστεί πως μπορεί να εξελιχθεί το doom και το sludge. Αυτοί εδώ όμως το είδαν. Αν το 'χεις με πιο πειραματικά και καινοτόμα πράγματα στον σκληρό ήχο, τότε αυτό είναι το αγαπημένο άλμπουμ τους για σένα. Περνάει από πολυβόλα σε χάδια με πούπουλα. Αλλάζει από λιοντάρι σε ήσυχο και ύπουλο φίδι. Διαφέρει από όλα τα άλλα.
The Eye Of Every Storm
Relapse / Neurot Recordings (2004)

Μια νέα άποψη στις φωνές και ένα περισσότερο μοντέρνο και προοδευτικό ύφος στις συνθέσεις κάνουν το μάτι της καταιγίδας το πιο βατό δίσκο τους. Πριν μια δεκαετία κατάφερε να τους κάνει λίγο πιο εμπορικούς από τα προηγούμενα. Σποραδικές εμφανίσεις της τραχύτητας του παρελθόντος. Μετάβαση από τον διαφορετικό και ακραία ατμοσφαιρικό ήχο του 2001 σε ένα πιο post-rock ιδίωμα με εμπνεύσεις και ιδέες που ακόμα χτίζουν συνθέσεις στο μυαλό πολλών νεότερων μουσικών. Μινιμαλιστική ατμόσφαιρα, μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια και αργός κατά βάση ρυθμός. Μυστηριώδες. Ταξιδιάρικο. Ambient και drones. Η τρίτη φάση της μπάντας σε όλο το μεγαλείο της.
Given To The Rising
Neurot Recordings (2007)

Επιστροφή στην σαπίλα. Επιστροφή στο σκοτάδι. Βλέμμα στο μέλλον. Βήμα προς τα μπροστά. Ξανά. Σιγά το δύσκολο για τέτοια μπάντα. Ένταση στις κιθάρες. Από την πρώτη νότα. Στα μούτρα. Ουρλιαχτά και αυτό που τελικά θα μας μείνει από την μπάντα αυτή. Η μαγκιά και το στα ίσα χτύπημα. Είναι δύσκολο να φεύγεις (από το metal) και να επιστρέφεις. Και είναι πιο δύσκολο να επιστρέφεις έτσι. Με πείσμα, όρεξη και έμπνευση. Το κάνουν να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι καθόλου. "To The Wind"και "Water Is Not Enough" είναι οι κολόνες του δίσκου. Το "Distill" και το "At The End Of The Road" σε καταστρέφουν για να σε υπνωτίσει το "Origin" και να σου χαρίσει την ψυχή τους. Αργό, ατμοσφαιρικό, σκατόψυχο και θορυβώδες sludge.
 
Nerd Alert
Neurosis & Jarboe
Neurot Recordings / Howling Bull (2003)

Ο Gira των Swans πάντα θα ήθελε τους Neurosis για μπάντα του! Οι Neurosis εκτιμούν βαθύτατα και έχουν επηρεαστεί απίστευτα από τους κύκνους. Τελικά η μούσα του Michael έγραψε μαζί τους αυτόν τον ξεχωριστό και δύσκολο δίσκο, ακόμα και για τους οπαδούς των δύο συγκροτημάτων. Η σκοτεινή, εν μέρη παρανοϊκή και καθόλα εκφραστική φωνή της Jarboe δένει απίθανα με τους θορύβους, τα ambient περάσματα, τα tribal τύμπανα και την ένταση της μπάντας. Το εντυπωσιακό εδώ με την φωνή είναι ότι η κυρία χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της, όλη την γκάμα των φωνητικών της ταλέντων και δεν αρκείται στο να κρύβεται πίσω από τα ουρλιαχτά κάποιων. Ανατριχιαστικό. Απευθύνεται σε ανοιχτόμυαλους και όχι απαραίτητα φίλους της μπάντας.
 
Only On Discount
Pain Of Mind
Alchemy Records (1987)

Προ- Steve και Noah εποχή. Όσοι έχουν στο μυαλό τους κάπως τους Neurosis θα δυσκολευτούν να ακούσουν το κακοτράχαλο hardcore punk εκείνης της εποχής. Στις φωνές ο Chad Salter και μαζί του μπροστάρης ο Dave! Πολλά κιλά Black Flag και μικρές αλλά εύστοχες ματιές στο μέλλον. Στο sludge, στο doom, στον μοντέρνο και ακραίο ήχο που θα έφτιαχναν αργότερα. Εκκολαπτόμενες αχτίδες πειραματισμού, από άπειρους νέους που προσπαθούσαν να παίξουν τα πάντα. Μέχρι και darkwave στοιχεία μπορείς να ξεθάψεις εδώ. Προσπάθεια που δεν συγκινεί, αλλά σε αφήνει με ένα χαμόγελο και ορίζει την γέννηση και την πρώτη εποχή τους, μαζί με το επόμενο "The Word As Law".
 
Live
Live At Roadburn 2007
Neurot Recordings / Roadburn Recordings (2010)

21 Απριλίου 2007. Roadburn Festival. Ολλανδία. Μια μικρή εισαγωγή ambient θορύβων και στην σειρά, "Given To The Rising", "Burn", "A Season In The Sky", "At The End Of The Road", "Crawl Back In", "Distill", "Water Is Not Enough", "Left To Wander" και "The Doorway". Τι άλλο θες; Μια φοβερή βραδιά στο πιο γνωστό, επιδραστικό και μεγάλο φεστιβάλ του χώρου, αποτυπωμένη με φανταστικό ήχο και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο δίσκο τούτο. Σίγουρα τα τιτάνια riff τους δεν μπορούν να ακουστούν όπως στο στούντιο. Αλλά ο ήχος σε αφήνει με την εντύπωση ότι είσαι εκεί. Μια καλή συλλογή κομματιών, εκπληκτικά παιγμένων ζωντανά, για τους φίλους τους.


A Compilation
Λόγω της φύσης των κομματιών τους και της συνήθως μεγάλης διάρκειάς τους, μια συλλογή ογδόντα λεπτών αναγκαστικά αποκλείει κομματάρες σαν τα "The Last You'll Know", "Stones From The Sky", "Water Is Not Enough", "Lost", "Left To Wander" κ.ά.. Η επιλογή έγινε με βάση τον πλουραλισμό, την διάρκεια στο χρόνο, προσωπικά γούστα και δίκαιο μοίρασμα μεταξύ των δίσκων τους.

1. Reason To Hide (Pain Of Mind)
2. Souls At Zero (Souls At Zero)
3. Cold Ascending (Enemy Of The Sun)
4. Locust Star (Through Silver In Blood)
5. Through Silver In Blood (Through Silver In Blood)
6. The Doorway (Times Of Grace)
7. Sovereign (Sovereign)
8. The Tide (A Sun That Never Sets)
9. From The Hill (A Sun That Never Sets)
10. Burn (The Eye Of Every Storm)  
11. To The Wind (Given To The Rising)
12. At The Well (Honor Found In Decay)
  • SHARE
  • TWEET