Triptykon

Melana Chasmata

Century Media (2014)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 01/04/2014
Το "Melana Chasmata" είναι σκοτεινό, μοχθηρό και, μέσα στην απλότητά του, ένα πραγματικό μαύρο έργο τέχνης
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Εδώ δεν χρειάζονται συστάσεις. Η επιβλητική παρουσία του σπουδαίου Tom Gabriel Fischer έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια, λόγω της επιδραστικότητας και μεγαλοπρέπειας της μουσικής του, λόγω του δέους που μπορεί και προκαλεί και πάνω από όλα, λόγω της μοναδικότητας αυτών που προσέφερε. Πολλοί προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον ήχο των Celtic Frost, κανείς όμως δεν μπόρεσε να αναπαράγει εκείνο το μοναδικό συναίσθημα. Ακόμα και αν κάποιος δεν μπορεί να ανεχτεί τον ακραίο ήχο οφείλει τουλάχιστον να σεβαστεί την πορεία του και την προσφορά του.

Η όποια αμφιβολία για το αν ο Tom Warrior μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει σε αυτή τη μουσική έγινε θρύψαλα το 2006 με την κυκλοφορία του "Monotheist". Η διάλυση των Celtic Frost, όχι μόνο δεν του έφραξε τον δρόμο, αλλά του προσέφερε έμπνευση και διεύρυνε το πεδίο δημιουργίας του. Με λίγα λόγια, οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι μεγάλες και η νέα δουλειά των Triptykon τραβάει την προσοχή όλων, τουλάχιστον αυτών που λένε ότι ασχολούνται σοβαρά με την μεταλλική μουσική.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του "Tree Of Suffocating Souls" ένας ηχητικός ογκόλιθος ξεπροβάλει και σε εγκλωβίζει. Δεν χρειάζεται ούτε ένα λεπτό για να καταλάβεις με τι έχεις να κάνεις, καθώς πρόκειται για ένα άλμπουμ που σε μαγεύει με την πρώτη ακρόαση. Το "Melana Chasmata" είναι ένα πελώριο ηχητικά άλμπουμ που σε κάθε νότα του αισθάνεσαι το έδαφος να σείεται. Τα αργόσυρτα κατά κύριο λόγο κομμάτια έρπουν μέσα στο σκοτάδι και δημιουργούν στιγμές ανείπωτης μαυρίλας, ενώ τα περιορισμένα ξεσπάσματα λειτουργούν λυτρωτικά, καθώς επιτρέπουν να εκτονωθεί η οργή που έχει συσσωρευτεί. Οι συνθέσεις είναι λίγο πιο δεμένες και συμπυκνωμένες σε σχέση με το "Eparistaira Daimones" και έτσι αποφεύγονται κάποια σημεία κόπωσης και αμηχανίας. Κάτι που συνεπικουρείται από την σοφή αλληλουχία των συνθέσεων που δημιουργούν εναλλαγές συναισθημάτων.

Το άλμπουμ σε όλη του τη διάρκεια κυλάει σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Είναι τέτοια η ένταση που δημιουργεί, που μετά από κάθε ακρόαση χρειάζεσαι το χρόνο σου για να το ξεπεράσεις. Είτε σε πιο έντονες στιγμές, είτε σε πιο ατμοσφαιρικές το ηχητικό εκτόπισμα παραμένει μεγάλο και η ένταση δεν μειώνεται στο ελάχιστο. Στα 67 λεπτά αυτός ο δίσκος δεν αφήνει καμία ικμάδα φωτός, κανένα περιθώριο ελπίδας και απλώνει ένα σκοτάδι από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Οι εναλλαγές στα φωνητικά του ίδιου του Tom, αλλά και η σύμπραξη με γυναικεία φωνητικά είναι από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του δίσκου, που χρωματίζουν κάθε κομμάτι δημιουργώντας μια διαφορετική εικόνα και διάθεση. Ακούγοντας π.χ. το "Demon Pact" ή το "Aurorae" νιώθεις την ανάγκη να υποκλιθείς με δέος.

Σκοτεινό, μαύρο, βαρύ, γεμάτο οργή, θλίψη, μελαγχολία και πολλά ακόμα που δεν μπορούν να αποδοθούν με λέξεις, το "Melana Chasmata" είναι ένα άκουσμα που χρειάζεται να το νιώσεις για να το καταλάβεις. Είναι από αυτά που έχουν την ποιότητα και το περιεχόμενο να αφήσουν το σημάδι τους στον χρόνο.

Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σκεφτώ κατά πόσο ο μεγάλος Tom Warrior στα 52 του χρόνια σπρώχνει τα όρια του ακραίου ήχου για μια ακόμη φορά στην τεράστια πορεία του, αλλά το ευτύχημα είναι ότι όλοι αυτοί που δεν πρόλαβαν την εποχή που οι Celtic Frost παρουσίαζαν τα κλασικά τους δημιουργήματα, έχουν τώρα την ευκαιρία να ζήσουν τους κλασικούς δίσκους των Triptykon. Το νέο εγχείρημα του σπουδαίου Tom Gabriel Warrior κάνει την πλειοψηφία των άλλων που θέλουν να λένε ότι παίζουν ακραία μουσική να φαντάζουν ασήμαντοι και ενδεχομένως να τους κάνει να το ξανασκεφτούν.

Σαν τον πίνακα ζωγραφικής του H. R. Giger, που κοσμεί το εξώφυλλο και αυτού του δίσκου, το "Melana Chasmata" είναι σκοτεινό και μοχθηρό, χωρίς ίχνος αφέλειας ή χυδαιότητας. Μέσα στην απλότητά του, ένα πραγματικό μαύρο έργο τέχνης.

  • SHARE
  • TWEET