Haken

Affinity

Inside Out (2016)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 14/04/2016
The Astonishing...
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό "The Mountain", ένα άλμπουμ το οποίο τους προσέδωσε μια φήμη αντάξια των προσδοκιών, αλλά και των ικανοτήτων τους, οι Βρετανοί Haken επιστρέφουν με διάθεση για αλλαγές και εκπλήξεις. Το "Affinity", τέταρτο άλμπουμ τους, είναι η δισκογραφική στιγμή του γκρουπ που θα τους καθιερώσει στο προοδευτικό rock/metal στερέωμα της σύγχρονης σκηνής και οι Haken φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί αυτό. Μετά την ευρεία διάδοση (όσο ευρεία μπορεί να ’ναι στα πλαίσια του συγκεκριμένου ιδιώματος) του "The Mountain" και την παρουσία τους δίπλα σε μεγάλα ονόματα κατά τα διάρκεια της προώθησής του, η προσωπική αποτίμηση των Haken και η καλλιτεχνική τους υπόσταση βρήκε το κατάλληλο προσοδοφόρο έδαφος στο "Affinity". Εμπνευσμένοι, ορεξάτοι και με τεχνοτροπία και διάθεση να αναλάβουν τον χαρακτήρα των Βρετανών πρέσβεων του ήχου τους, οι Haken εξελίσσονται και εντυπωσιάζουν.

Πολυποίκιλο, με λεπτομέρειες που επιζητούν την προσοχή και τις ακροάσεις για ν' αποκαλυφθούν, γεμάτο χρώματα και διαφορετικές συνθετικές παραπομπές σε διαφορετικά προοδευτικά κατατόπια, το "Affinity" διηγείται την ιστορία του και οι Haken τηλε-μεταφέρονται στη δεκαετία του '80 με σκοπό την απενοχοποίηση της προοδευτικής πλευράς της μουσικής. Και παρόλο που η διάθεση για «80ίλες» δεν είναι τόσο έντονη ώστε να αποχαρακτηρίσει όλη την προσπάθειά τους, οι στιγμές που οι πινελιές εκείνες προσδίδουν την ανάλογη ατμόσφαιρα, είναι και αυτές που τελικά πρωταγωνιστούν και αναδεικνύουν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο το νέο τους δημιούργημα. Ένα μουσικό ταξίδι, λοιπόν, στην εποχή των πρώιμων παιχνιδομηχανών και της φουτουριστικής προοικονομίας μέσα από την ανερχόμενη δύναμη των υπολογιστών, στο οποίο ακόμα και το εξαιρετικό εξώφυλλο αφήνει το στίγμα του και συνδυάζεται αρμονικά με τις συνθετικές ορμές των Haken.

Από το εισαγωγικό κιόλας single "Initiate", το οποίο λειτουργεί ως ορεκτικό, ο ακροατής αντιλαμβάνεται το εύρος της ποικιλομορφίας που πρόκειται να ακολουθήσει, με τις κιθάρες και τα πλήκτρα να πρωταγωνιστούν και τη φωνή του Ross Jennings να οδηγεί εκ του ασφαλούς μια πιο τυπική σύνθεση των Haken. Ακριβώς μετά, ακολουθούν τα δύο επικά τραγούδια του Affinity, τα οποία αποτελούν και τα αδιαμφισβήτητα highlights του. Το 1985, με τον σαφή και προσδιοριστικό του τίτλο προλειαίνει το έδαφος και νοσταλγικά ταξιδεύει με μελωδίες που θυμίζουν εναρκτήριους τίτλους βιντεοπαιχνιδιών, με τα synths και τα εφετζίδικα πλήκτρα να δίνουν το σύνθημα και να πρωταγωνιστούν σε μια σύνθεση που οι Haken δηλώνουν την αγάπη τους για το "90125" και το "Grace Under Pressure" ή και το "Three Of A Perfect Pair". Το "1985" περιέχει όλ' αυτά τα στοιχεία περασμένα μέσα από το φίλτρο των Haken και τελικά μετατρέπεται σε μια χαρακτηριστική τους σύνθεση με την περιπετειώδη και εκτελεστικά άρτια φύση της μουσικής τους να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Στο επίσης επικό, δεκαπεντάλεπτο "The Architect", συμπυκνώνεται η πολυφωνία και η συνθετική κι εκτελεστική τους δεινότητα σ' ένα κομμάτι που θα μπορούσε να λάβει τον χαρακτηριστικό ρόλο ενός σύγχρονου επικού προοδευτικού metal αριστουργήματος. Το πιο βαρύ κομμάτι του "Affinity", πραγματικά, είναι η στιγμή του άλμπουμ στην οποία το συγκρότημα παραδίδει τα διαπιστευτήριά του. Χωρισμένο σε τρία - τέσσερα διαφορετικά ηχητικά πλαίσια, ξεκινάει με μια heavy prog αισθητική, με την τεχνική κατάρτιση των μελών του γκρουπ να πρωταγωνιστεί σ' ένα συνθετικό παραλήρημα, συνεχίζει με μια πιο ατμοσφαιρική, ambient διάθεση και με fusion μπασογραμμές, αποδίδει τα εύσημα στην early '80s φάση των King Crimson με τις ξεκάθαρες επιρροές να καθοδηγούν, ενώ στο κλείσιμο η συμμετοχή του Einar Solberg των Leprous επαναφέρει τους Haken στη σύγχρονη προοδευτική σκηνή, της οποίας δηλώνουν και οι πρωταγωνιστές.

Από κει και πέρα, μετά τα "1985" και "The Architect", η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, με τραγούδια σαν το "Earthrise" και το "The Endless Knot", τα οποία είναι εγγύτερα στις ήδη γνωστές τεχνοτροπικές ιδιομορφίες των Haken. Δηλαδή, επιρροές των μοναδικών Gentle Giant, αλλά και πινελιές από πρόσφατες προοδευτικομεταλλικές κατακτήσεις, με την προσωπικότητα των Άγγλων να επικρατεί τελικά και να προσδίδει στο "Affinity" συνολικά την εικόνα ενός δίσκου, ο οποίος ενδέχεται να είναι και ο καλύτερός τους. Εξελίσσονται, ωριμάζουν, εμπνέονται από τις διδαχές των προηγηθέντων κατακτήσεων του ταμπελοποιημένου prog rock / prog metal και το κάνουν καλά, ώστε να κατέχουν πια, ή να ετοιμάζονται να λάβουν την ηγετική θέση που αρμόζει στη διαρκή τους ανανέωση και προσφορά. Αν το "The Mountain" προϊδέαζε για τις ικανότητες των Haken και την προσφορά τους σ' ένα κορεσμένο και επαναλαμβανόμενο υποείδος, τότε το "Affinity" αποτελεί το επιστέγασμα ενός συγκροτήματος που δείχνει διατεθειμένο να επαναφέρει προοδευτικές οδούς στο prog metal.

  • SHARE
  • TWEET