Fates Warning

Darkness In A Different Light

Inside Out (2013)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 09/09/2013
Οι Fates Warning επέστρεψαν και ακούγονται εντυπωσιακοί και φιλόδοξοι για νέες λυρικές περιπέτειες
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Εννιά χρόνια χωρίς δισκογραφική παρουσία για ένα συγκρότημα είναι πολλά, αν και οι Fates Warning όλον αυτό τον καιρό πέρασαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά εν τέλει πάλι καταφέρνουν να ξεπεράσουν σκοπέλους και εμπόδια και να επιστρέψουν δριμύτεροι και ανανεωμένοι. Και αν οι τωρινοί Fates Warning έβρισκαν στο ενδιάμεσο αφορμές για να βγουν στο δρόμο και να παίξουν μερικές συναυλίες (κυρίως βέβαια στη χώρα μας και σε καναδυό ακόμα που τους αποδίδεται ο αντίστοιχος σεβασμός), τα μέλη τους συμμετείχαν σε διάφορα projects και κυκλοφορίες, με κυριότερη μια άλλη άποψη των Fates Warning με τον John Arch στα φωνητικά, αντί του Ray Alder. Το "Sympathetic Resonance" απεδείχθη ένα εξαιρετικό βήμα λοιπόν για τους  σύγχρονους Fates, με αποτέλεσμα και η δημοφιλία της μπάντας να βρεθεί σε άνοδο και οι οπαδοί τους να αναμένουν ένα εντυπωσιακό επόμενο βήμα, με βάση πάντα και τις εκάστοτε ορέξεις του Jim Matheos.

Έτσι λοιπόν, μετά από ένα αριστούργημα σαν το "Sympathetic Resonance" και κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στις καθαρές prog metal φόρμες για το συγκρότημα του οποίου τα μέλη εξάλλου συμμετείχαν στο άλμπουμ, ακόμα και μετά από την επετειακή περιοδεία για το αξεπέραστο "Parallels", οι Fates Warning επανέρχονται δυναμικά με το νέο τους άλμπουμ, "Darkness In A Different Light". Τι έχει να δώσει λοιπόν ένα νέο άλμπουμ, μετά και τα δύο κομμάτια που οι Fates κυκλοφόρησαν σαν πρόγευμα στο διαδίκτυο και προκάλεσαν γενικά θετικά σχόλια; Καταρχάς, ο πιο βαρύς προσανατολισμός σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους, και όχι μονάχα όσον αφορά το "FWX", γίνεται αντιληπτός εν αρχής από το εισαγωγικό "One Thousand Fires". Οι κιθάρες των Matheos / Aresti προκαλούν κατευθείαν το ενδιαφέρον του ακροατή με τον δεύτερο πλέον να προσδίδει νέα δύναμη στην συνθετική αντίληψη και εκτελεστική δεινότητα του Matheos και με τα διάσπαρτα solo του σε όλο το άλμπουμ να αποτελεί και ο ίδιος ο Aresti ένα εντυπωσιακό highlight. Με μια παραγωγή που έχει αναλάβει ο Matheos, η γνωστή καθαρότητα του ήχου των Fates και η ζεστασιά που παρέχουν με τις συνθέσεις τους, δίνουν και πάλι το παρόν και με εμφατικό τρόπο.

Ο γνωστός λυρισμός των Fates Warning, με τον οποίο ο Matheos κυρίως εμπότισε μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ του χώρου αποτελεί πάλι το συστατικό που απογειώνει ορισμένες συνθέσεις του δίσκου, με σαφή παραδείγματα το "Lighthouse" και το εκπληκτικό 14-λεπτο "And Yet It Moves", το οποίο και κλείνει θριαμβευτικά το άλμπουμ. Ο Ray Alder ακούγεται, αν όχι ανανεωμένος, δυναμικός και φρέσκος και αποδίδει εξαιρετικά και με άνεση ακόμα και στα πιο απαιτητικά σημεία του άλμπουμ. Όπως ακριβώς και στα live, δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ενώ και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστούν σε κάθε σύνθεση. Για το δίδυμο Jarzombek / Vera και ιδίως όσον αφορά τον Bobby Jarzombek, οι Fates Warning έχουν βρει τον ιδανικότερο αντικαταστάτη του «αναντικατάστατου» Zonder. Όσοι τον έχουν παρακολουθήσει και επί σκηνής και στο άλμπουμ των Arch / Matheos, ξέρουν τι ακριβώς να περιμένουν. Για παράδειγμα, στο "I Am", ενδεχομένως το νέο "One" των Fates, ο Jarzombek παραδίδει μαθήματα progressive drumming, πατώντας πάνω στις riffάρες του Matheos.

Και αφού ο ακροατής περιπλανηθεί στα προοδευτικά μονοπάτια των ορέξεων των Fates Warning σε κομμάτια σαν το "Kneel And Obey" (με το καταπληκτικό solo) ή το "Into The Black", φτάνει στο "And Yet It Moves" και συναντά την γνώριμη λυρική μοναδικότητα των Fates Warning. Με μια ακουστική εισαγωγή, η οποία εξελίσσεται σε μια καταπληκτική μελωδία όσον αφορά το ηλεκτρικό ξέσπασμα και ο Alder τραγουδάει πάνω στο μουσικό χαλί με μια ζεστασιά που αναντίρρητα θυμίζει τις μεγάλες Fates στιγμές. Οι εναλλαγές στον ρυθμό και την ένταση του κομματιού είναι διαρκείς και σίγουρα εν καιρώ το "And Yet It Moves" θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην εντυπωσιακή δισκογραφική συνέχεια των μεγάλων Fates Warning. Το μεγαλείο της συνθετικής ικανότητας του Matheos σε μια σύνθεση που επαναφέρει το συγκρότημα σε δικαιωματικές κορυφές.

Συνολικά, ένα άλμπουμ αντάξιο και του ονόματος και της φιλοδοξίας των μελών του συγκροτήματος, των οποίων η ανάμειξη με τα διάφορα άλλα projects (OSI, Redemption, Arch / Matheos κτλ) φαίνεται να λειτουργεί πάντα με θετικό πρόσημο όσον αφορά τον βασικό κορμό που αποτελούν οι Fates. Το "Darkness In A Different Light" θέλει τις ευκαιρίες του και ανταποδίδει, όπως εξάλλου είναι αναμενόμενο να κάνει ένα άλμπουμ ενός συγκροτήματος που έχει καταφέρει να δημιουργεί καλλιτεχνήματα που εκφράζουν τέτοιον συναισθηματισμό. Οι Fates Warning επέστρεψαν και ακούγονται εντυπωσιακοί και φιλόδοξοι για νέες λυρικές περιπέτειες.
  • SHARE
  • TWEET