Οι προσωπικότητες των '10s: Tobias Forge (aka Papa Emeritus I, II, III, IV, Cardinal Copia)

Από το occult στα σαλόνια

Από τον Κώστα Πολύζο, 21/07/2020 @ 12:38

To Rocking.gr επέλεξε τις 10 σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής των '10s και σας τις παρουσιάζει. Μπορείτε να βρείτε εδώ τη λίστα με τα υπόλοιπα άρθρα του αφιερώματος.

Ποια είναι τα διαπιστευτήρια που πρέπει να καταθέσει κάποιος για να μπορεί να θεωρηθεί ως μια σημαντική προσωπικότητα για τη δεκαετία που εξετάζουμε; Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως δεν μπορεί κάτι τέτοιο να οριστεί μονοσήμαντα, καθώς προφανώς πρέπει να πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να ενταχθεί σε μια τόσο σημαντική κατηγορία. Κάποιες από αυτές είναι η παραγωγικότητα, η ποιότητα του έργου, ο αντίκτυπος του έργου στον κόσμο (aka γκελ) και σίγουρα η ποιότητα του χαρακτήρα του καλλιτέχνη. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο να πούλησες εκατομμύρια δίσκους, ή να κυκλοφόρησες 666 δίσκους. Ας εξετάσουμε κάποια από αυτά παρακάτω:

#1 Παραγωγικότητα:

Σε δέκα χρόνια ο Πάπας της καρδιάς μας κυκλοφορεί τέσσερα full length άλμπουμ, δυο EP και ένα 7ιντσο, ε όσο να ‘ναι τον λες και παραγωγικό τον Τομπίας. Οπότε από αυτή την άποψη είμαστε καλυμμένοι. Δεν έβγαζε δίσκο και κάθε έξι μήνες, αλλά αν σκεφτούμε τη συχνότητα που δισκογραφούν πλέον οι μεγάλες μπάντες (ναι οι Ghost ανήκουν πλέον σε αυτή την κατηγορία), είμαστε υπέρ το δέον καλυμμένοι.

#2 Ποιότητα:

Οι θερμοκέφαλοι οπαδοί τους μιλάνε για τέσσερα αριστουργήματα, οι πιο συγκρατημένοι για δυο ("Meliora" και "Prequelle"), οι πιο ψαγμένοι (με ολίγη από πρωτοδισκακισμό) έχουν κάνει εικόνισμα το "Opus Eponymous", ενώ υπάρχουν και οι πιο προχώ οπαδοί που πίνουν νερό στο όνομα του "Infestissumam". Οπότε αν το εξετάσουμε εντελώς σφαιρικά το πράγμα οι Ghost έχουν κυκλοφορήσει δουλειές για όλους. Για αυτούς που δεν νοιώθουν θα μιλήσουμε πιο κάτω.

#3 Αντίκτυπος:

Εδώ ίσως κρύβεται και όλο το ζουμί της υπόθεσης. Υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκαντοντάδες, συγκροτήματα που κυκλοφόρησαν καταπληκτικές κυκλοφορίες, κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης δεκαετίας, αλλά πόσοι μπορούν να καυχηθούν πως τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας τόσο πολύ όσο οι Ghost; Χωρίς να ψάξουμε αυτή τη στιγμή τις αιτίες, το γεγονός παραμένει πως το μαγαζί που έστησε ο Tobias Forge πουλάει, και μάλιστα πουλάει πολύ. Όσο και αν κάποιοι θεωρούν πως η τόση προβολή δεν τους αξίζει, το κοινό που ασχολείται/ενδιαφέρεται για τα πεπραγμένα των Σουηδών υπάρχει και είναι πολύ μεγάλο.

#4 Η ποιότητα της προσωπικότητας

Ο Tobias είναι ένας cool τύπος, οι δηλώσεις του οποίου δεν είναι σχεδόν ποτέ εμπρηστικές, αλλά έχουν ουσία. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πόσο κατασταλαγμένος και σοβαρός είναι όταν μιλάει για την μπάντα του ή γενικότερα για τη μουσική. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πραγματική αγάπη γι’ αυτό που κάνει, που τα μυαλά του δεν έχουν φουσκώσει με υπεροψία λόγω της επιτυχίας. Είχαμε την τύχη να μας παραχωρήσει συνέντευξη στο πλαίσιο της τελευταίας τους περιοδείας και οι εντυπώσεις που αποκόμισα για τον άνθρωπο Tobias ήταν οι καλύτερες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή.

#5 The One You Love To Hate

Στο δικό μου βιβλίο, δεν είσαι μεγάλη μπάντα, αν δεν έχεις οργισμένους haters, που όπου σταθούν και όπου βρεθούν θα μιλάνε με απαξίωση για εσένα και οι Ghost είναι η αλήθεια πως έχουν πληθώρα από τέτοιους. Μια βόλτα από τους τοίχους εκείνων που ακούνε «κανονικό heavy metal», ή στα σχόλια κάτω από νέα και άρθρα στον μουσικό τύπο, θα σας πείσει. Η κινητήριος δύναμη πίσω από όλο αυτό το μίσος είναι κάτι που δεν υπάρχει λόγος να εξηγηθεί στο παρόν κείμενο και δεν έχει να κάνει με την (εκάστοτε) μπάντα, αλλά με την αντίληψη κάποιον περί «δικαιώματος στην επιτυχία».

Papa Emeritus

Ο Forge είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της προηγούμενης δεκαετίας για όλους τους παραπάνω λόγους. Δικαιωματικά ανήκει σε αυτή την εκλεκτή παρέα γιατί πήρε μια ιδέα περί μιας occult μπάντας άγνωστων μουσικών και κατάφερε και την έκανε μια τρομερά επιτυχημένη επιχείρηση. Ας μην γελιόμαστε, όλες οι μπάντες είναι επιχειρήσεις. Κάποιες είναι περίπτερα και κάποιες πολυεθνικές. Η επιτυχία του δεν ήρθε ουρανοκατέβατη σε μια νύχτα, αλλά κατόπιν δουλειάς και επιμονής στο όραμα που είχε. Ένα όραμα το οποίο έχει ενώσει μια ετερόκλητη μάζα οπαδών με εντελώς διαφορετικό μουσικό background.

Αυτό το κατάφερε γιατί συνδύασε την εικόνα, το image και γενικότερα το gimmick της φάσης με σοβαρή μουσική. Γιατί αν θέλουμε να μιλήσουμε με μουσικούς όρους, δεν είναι εύκολο να γράφεις κομμάτια όπως είναι το "Miasma" ή το "Deus In Absentia", αλλά ταυτόχρονα να μπορείς να υποστηρίξεις συνθετικά ένα "Dance Macabre", ένα "Square Hammer" και ένα "Kiss The Go-Goat".

Είμαστε τυχεροί που βρέθηκε ένας Tobias Forge στον δρόμο μας και έκανε τα media και τον κόσμο να ασχοληθεί με τη μουσική του. Όπως πάντα, όλοι έχουν να κερδίσουν από μια μπάντα που ταράζει τα νερά δημιουργώντας ένα θόρυβο γύρω από το όνομά της. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Και για να παραφράσουμε τον καλλιτέχνη:

Hail Tobias, Archangelo!

  • SHARE
  • TWEET