«10»: Godspeed You! Black Emperor αναδρομή!

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για τους Καναδούς πρωτεργάτες του μοντέρνου, προοδευτικού και ανεξάρτητου rock

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 05/04/2018 @ 14:35

Οι Καναδοί επιστρέφουν στην χώρα μας την Κυριακή στις 29 Απριλίου 2018 για μια συναυλία που θα αφήσει εποχή. Παρακάτω παρουσιάζουμε μια μικρή αναδρομή στην καριέρα αυτής της τεράστιας μπάντας.

1
Έτος 1997
Η αρχή
Godspeed You! Black Emperor
Όλα άρχισαν με τους Efrim Menuck, Mauro Pezzente και Mike Moya, ως τρίο, στο Montréal του Καναδά το 1994, λίγο πριν ξεκινήσουν να εξελίσσονται σε μία μεγαλύτερη μπάντα (μετά την πρόσληψη δηλαδή πολλών μουσικών, όταν και έφτασαν σε σημείο να παίζουν επί σκηνής 14 άτομα). Κάπου εκεί έφτιαξαν τον πρώτο τους δίσκο "All Lights Fucked Οn Τhe Hairy Amp Drooling". Ουσιαστικά ήταν μια κασέτα με διάφορα πειράματα και συνθέσεις της μπάντας. Κυκλοφόρησε μόνο σε 33 κασέτες. Περιορισμένο, αν και ήταν μια από τις πολλές συλλογές από πρόβες και προσπάθειες σύνθεσης της μπάντας. Έχει καταλήξει τρομερά συλλεκτικό.
2
Έτος 1997
"F? A? ∞"
Godspeed You! Black Emperor
Το ντεμπούτο τους πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ζωή σου εάν το άκουγες τότε. Στην παραπάνω λίστα τους δώσαμε απλόχερα την πρώτη θέση καθώς έτσι απαντάμε στο ερώτημα, κάθε πόσο έχουμε την ευκαιρία να ακούμε κάτι το αληθινό, το ανατρεπτικό, κάτι που πήγε τη μουσική λίγο παραπέρα, κάτι που έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης!
3
Έτος 2000
"Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven"
Godspeed You! Black Emperor
Τελικά κατέληξαν σε εννιά μέλη. Εξερεύνησαν όσο λίγοι τα όρια του post-rock ιδιώματος, δημιουργώντας ορισμένα από τα πιο εμπνευσμένα έργα του. O δεύτερος δίσκος τους παρουσιάζει θεσπέσια μερικές βασικές σταθερές του είδους και αποτελεί το πιο περιπετειώδες πόνημα τους. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της μοντέρνας rock μουσικής που δίνει όνειρα σε κάθε εφιάλτη.
4
Έτος 2002
"Yanqui U.X.O."
Godspeed You! Black Emperor
Η αποθήκη Hotel2Tango, ιδιοκτησίας των ιδίων, στην περιοχή Mile-End του Montreal, συνέχισε μέχρι εκείνο το έτος να ειναι ο  πυρήνας της κολεκτίβας. Αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο καλύτερος δίσκος που έβγαλαν ποτέ. Στην παραγωγή τους βοήθησε ο πολύς Steve Albini ο οποίος έκανε θαύματα.
5
Έτος 2003
Παύση
Godspeed You! Black Emperor
Δυστυχώς μετά από μερικούς άπιαστους δίσκους ήρθε η απρογραμμάτιστη μεν αλλά αναμενόμενη παύση της μπάντας. Χωρίς να έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους επί χρόνια και χωρίς να δίνουν κανένα στοιχείο επί χρόνια, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν γουστάρουν να ασχολούνται με αυτό το καλλιτεχνικό τους κομμάτι. Ευτυχώς είχαμε την ευκαιρία να ακούμε δίσκους από το side project τους A Silver Mt Zion όπως και να τους δούμε ζωντανά στη χώρα μας.
6
Έτος 2010
Επανένωση
Godspeed You! Black Emperor
Ανακοινώνοντας την επανένωση τους μέσω της εμφάνισης τους στο All Tomorrow’s Parties Festival τον Δεκέμβρη του 2010 έκαναν πολύ κόσμο χαρούμενο. Εκείνη κιόλας τη χρονιά, ήμασταν κι εμείς μέσα στους τυχερούς καθώς τους απολαύσαμε στην Αθήνα σε ένα ζόρικο live. Εκτενείς παγκόσμιες περιοδείες ακολούθησαν, επιβεβαιώνοντας πως οι GYBE είχαν επιστρέψει για τα καλά! Κάπου εκεί τους πετύχαμε και στη Βαρκελώνη, στο φημισμένο Primavera Sound Festival του 2014. H επιστροφή ήταν γεγονός και νέοι δίσκοι ακολούθησαν!
7
Έτος 2012
"Allelujah! Don't Bend! Ascend!"
Godspeed You! Black Emperor
Είχαμε κοντά δέκα χρόνια να ακούσουμε κάτι νέο από αυτούς. Τα κομμάτια αυτής της κυκλοφορίας παιζόντουσαν για περίπου τρία χρόνια και ουσιαστικά χτιζόντουσαν μέσα από τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Σε αυτήν τη δουλειά τους μας θύμισαν γιατί είναι οι κύριοι εκφραστές του ατμοσφαιρικού, ορχηστρικού, προοδευτικού, ανεξάρτητου και χωρίς ταμπέλες rock και έφτιαξαν τη συνταγή του σταδιακού χτισίματος των κομματιών με τη βοήθεια επαναλήψεων και «σκαλοπατιών» μέχρι την κορύφωση των έντονων ξεσπασμάτων που εκφράζονται με ατελείωτα και απολαυστικά noise-rock «σπασίματα» ή αλλιώς κρεσέντο.
8
Έτος 2015 
"Asunder, Sweet And Other Distress"
Godspeed You! Black Emperor
Κι άλλα κομμάτια που χτιζόντουσαν μέσω των ζωντανών τους εμφανίσεων σιγά σιγά. Ουσιαστικά και σε αυτόν τον δίσκο παρουσιάζουν, σε μια προσεγμένη έκδοση, κομμάτια τα οποία δουλεύαν επί χρόνια. Για όσους θυμούνται η τεράστια σύνθεση "Behemoth" είναι σε μια άλλη μορφή όλος αυτός ο δίσκος. Εξαιρετική παραγωγή, ήχος διαμάντι. Συνθετικό αριστούργημα, πειραματικό ταξίδι, αψεγάδιαστη δουλειά.
9
Έτος 2017 
"Luciferian Towers"
Godspeed You! Black Emperor
Ο δίσκος κατάφερε με το σπαθί του και μπήκε στις 30 αγαπημένες επιλογές μας για το έτος. Είναι μια μικρή απόδειξη ότι η μουσική δεν έχει όρια και η έμπνευση δεν σταματάει ποτέ. Τόσα χρόνια μετά κι όμως ακόμα παράγουν μαγικά πράγματα. Ο Εωσφορικός Πύργος είναι μαγευτικός. Δεν είναι ο καλύτερος τους δίσκος αλλά περιέχει απίθανες στιγμές απίστευτης μουσικής. Οσο οι Καναδοί κρατιούνται σε τέτοιο επίπεδο, τόσο πιο σίγουροι θα είμαστε ότι το μοναδικό τους rock δεν θα πεθάνει ποτέ.
10
Έτος 2018
Efrim Manuel Menuck
Godspeed You! Black Emperor
Το φετινό δείγμα γραφής τους έρχεται από τον αρχηγό τους. Ο νους του συγκροτήματος κυκλοφόρησε solo δίσκο και με το "Pissing Stars" αφήνει το προσωπικό του στίγμα. Ο δίσκος είναι αρκετά προσωπικός. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κύριος Menuck εξελίσσεται και οι μουσικές του ανησυχίες μπορούν να εκφραστούν ποικιλοτρόπως. Εδώ δείχνει τον εαυτό του. Κινηματογραφικό άκουσμα με πειραματικά ηχοτοπία που βγάζουν μελαγχολικά συναισθήματα. Πάρα πολύ καλό.

GY!BE Rocking Spotify List
  • SHARE
  • TWEET