Release Athens (Sigur Ros, The Black Angels, DIIV, Theodore, Afformance) @ Πλατεία Νερού, 13/06/16

Αξέχαστη εμπειρία οι Sigur Ros, μανιακά ρυθμικοί οι The Black Angels και επίμονα θορυβώδεις οι DIIV!

Από τους Θεοδόση Γενιτσαρίδη, Τόνια Πετροπούλου, 14/06/2016 @ 13:49

Ένα φρέσκο μουσικό φεστιβάλ, που απευθύνθηκε κυρίως σε εναλλακτικό και indie κόσμο, έλαβε τέλος με την τέταρτη μέρα του. Οι Ισλανδοί Sigur Ros, προσέφεραν το καλύτερο κλείσιμο σε μια διοργάνωση που πέρασε στην ιστορία με αρκετό κόσμο, χωρίς μεγάλα και πρακτικά προβλήματα και μια νοσταλγική διάθεση που επικράτησε σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του. Σίγουρα δίνει υποσχέσεις για ακόμα καλύτερες μέρες στο μέλλον και από μεριάς μας ευχόμαστε να βρει ανάλογη και καλύτερη συνέχεια.

Ο καιρός άλλους τους προβλημάτισε κι άλλους τους ενθάρρυνε. Μέσα σε πολύ ζεστές ημέρες, ήρθαν κάποιες συννεφιές ή μπόρες και σκοτείνιασαν ή δρόσισαν τον χώρο και την ατμόσφαιρα. Η χτεσινοβραδινή δε, ήταν σαν από παραγγελία που ήρθε για να δημιουργήσει ένα αδιανόητο σκηνικό που ούτε ο καλύτερος σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Ο ήχος κινήθηκε σε πολύ καλά πλαίσια, εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Η οργάνωση και οι παροχές ήταν σε πολύ καλά επίπεδα και η πρόσβαση στον χώρο με αυτοκίνητο ή μέσα κρίνεται ως σχετικά εύκολη. Το να φύγεις από εκεί, λόγω μαζικής εξόδου, είναι πάντα το δυσκολότερο κομμάτι.

Η τελευταία μέρα, είχε όσο κόσμο χρειαζόταν για να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μια γεμάτη συναυλία, χωρίς να στριμώχνεσαι, ούτε να νιώθεις άβολα να κινηθείς ή να στηθείς σε ουρές. Ο κόσμος έδωσε όσο παλμό χρειαζόταν και έδειξε να χάνεται και να διασκεδάζει με τις μουσικές των συγκροτημάτων που κατάφεραν, αν και με σχετικά ασύνδετο (μεταξύ τους) ύφος και ήχο, να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων καθηλωμένο. Η εμφάνιση των Ισλανδών με τη συνοδεία αστραπών και βροχής ήταν το κερασάκι στην τούρτα και θα παραμείνει μια συναυλία που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Θ.Γ

Η αρχή έγινε με τους Afformance και το ευθύ καθαρόαιμο post-rock τους, με έναν καθαρό και με ογκώδεις διαστάσεις ήχο

Afformance

Σε αντιπαράθεση με το πιο πρόσφατο άνοιγμα των we.own.the.sky και έχοντάς τους δει πολλάκις να πρωταγωνιστούν στα εγχώρια δρώμενα, με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι η εμφάνισή τους στο Plissken δεν αποτέλεσε μία τυχαία στιγμή στον μουσικό χάρτη τους, αλλά έχουν τα φόντα να γεμίζουν κάθε φορά, επάξια και από γωνιά σε γωνιά, εξωτερικές σκηνές. Η μελωδία του "Cristmas Truce" έκλεψε την παράσταση από το αμάλγαμα δίσκων τους που παρουσίασαν, ζεσταίνοντας για τα καλά το υπάρχον κοινό και εισάγοντάς το στην κατά βάση post-rock θεματική της ημέρας.

SETLIST

Taming Waves / Riding Tigers
Dancing Lessons For The Advanced In Age 
Christmas Truce 
Covered In Scales 
A Tide Before The Flickering Sun (2016 version)

Τ.Π.

Η συνέχεια έγινε με τον Theodore και την πενταμελή μπάντα του να εξερευνούν την πιο τρυφερή πτυχή του post-rock, ντύνοντάς την με την παθιασμένη δυναμική του πιάνου. Στο επίκεντρο τέθηκαν οι εμπνευσμένες συνθέσεις του δεύτερου δίσκου του νεαρού καλλιτέχνη, "It Is But It’s Not", αλλά οι τεχνικές δυσκολίες στη ζωντανή εκτέλεση αλλοίωσαν το ονειρικό στοιχείο του δισκογραφικού αποτελέσματος, καθιστώντας την κατώτερή του.

Theodore

Με τον ήχο των φωνητικών, όμως, να βελτιώνεται συνεχώς, ιδιαιτέρως αυτών της Melentini, το κλιμακούμενο δίπτυχο του ομώνυμου και του "Run" καθρέπτισε τις αρετές του δίσκου, ενώ μέσα απ’ τον πειραματισμό του "Eclipse" και τις σπασμωδικές κινήσεις του συνθέτη, ανέβλυζε το ταλέντο του. Παρ' όλα αυτά, το κοινό ήταν κάπως απαθές, δίνοντας την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο act έμοιαζε μάλλον εκτός κλίματος, τουλάχιστον για τη δεδομένη ώρα ή τοποθεσία.

SETLIST

Do You Know How To Fall
Are We There Yet
It Is But It’s Not
Run
Love Is A Dog From Hell
Instant
Eclipse

Τ.Π.

Η hipster-ο-παρέα από το Brooklyn ανέβηκε στη σκηνή για ένα γρήγορο soundcheck αποφασισμένη να μας ξεσηκώσει στους χορούς του μικρής καύσεως ψυχεδελίζοντος shoegaze. Με τον πρόσφατο δεύτερο και απολύτως «τραβηχτικό» δίσκο "Is The Is Are" στις αποσκευές τους, οι DIIV δήλωσαν ότι ανυπομονούσαν να έρθουν στη χώρα μας και ότι είναι το πιο ωραίο μέρος που έχουν παίξει ποτέ, ενώ δεν δίστασαν να ξεστομίσουν οποιαδήποτε ελληνική λέξη είχαν μάθει. Με το video wall, κατά τη διάρκεια του "Follow", να αρχίσει να προβάλλει ερασιτεχνικό footage εστιασμένο πρώτα στη σχέση του frontman Zachary Cole Smith με την Sky Ferreira και έπειτα σε διάσπαρτα πλάνα της καθημερινότητας της μπάντας, τα κομμάτια κυλούσαν απ’ το ένα στο άλλο με μεγάλη συνοχή.

DIIV

Ειρωνικά, ο ήλιος έδυε ακριβώς τη στιγμή που παιζόταν το single "Under the Sun", ενώ οι post-punk κιθαριστικές πινελιές του "Incarnate Devil" δεν άφησαν λεπτό τον παλμό του κοινού να πέσει. Τόσο ο keybord-ίστας Colin Caulfield όσο ο Zachary, δεν σταμάτησαν να επικοινωνούν με αποκορύφωμα την ατάκα του τελευταίου «Μην κάνετε ναρκωτικά, είναι κακά για εσάς. Αυτό το τραγούδι όμως είναι για τα viagra, οπότε σταματήστε πια να παίρνετε αυτά.», αναφερόμενος στο "Dopamine". Η έξαρση αναμενόμενα ήρθε στην επιλογή του κλεισίματος με το "Dust" και το "Doused", τα οποία στάθηκαν ικανά να ταρακουνήσουν το κοινό σε σημείο που δημιουργήθηκε ένα mini pit στις πρώτες σειρές, δίνοντας το τέλος που αναλογούσε στην αξιόλογη performance που δώσανε.

SETLIST

(Druun Pt. II)
Is The Is Are
Follow
Under The Sun
How Long Have You Known?
Dopamine
Sometime
Oshin (Subsume)
Incarnate Devil
Mire (Grant’s Song)
Healthy Moon
Bent (Roi’s Song)
Dust 
Doused

Τ.Π.

Γύρω στις εννιά όπου η αναμονή για τους Black Angels είχε πλέον κορυφωθεί, ακούστηκε ένας βόμβος απ’ το ηχείο και ευθύς αμέσως οι μυημένοι κοιτάχθηκαν μεταξύ τους. Βλέπετε υπάρχουν κάποιες μπάντες που δεν μπορούν με τίποτα να φτιάξουν τον ήχο τους live, με αποτέλεσμα ο κακός ήχος να τους ακολουθεί παντού (βλ. Mastodon) και όλα δείχνουν πως αυτή των Τεξανών ανήκει σ’ εκείνες.

The Black Angels

Αν εξαιρέσουμε τη sold-out συναυλία τους στο Fuzz πριν από κάποια χρόνια και συγκρίνουμε τη χθεσινή εμφάνισή τους με αυτή στο πλευρό των Black Keys, θα βρούμε πολλά κοινά. Αρχικά, ο ήχος τους παίδεψε αρχικά με μικροφωνισμούς, σκασίματα και παραλίγο ηλεκτροπληξίες. Μπορεί να βελτιώθηκε στην πορεία, αλλά στιγμές σαν κι εκείνη του "Bad Vibrations", που δεν ακουγόταν το χαρακτηριστικό riff-ακι επειδή καλυπτόταν απ’ το fuzz και έπρεπε να το μουρμουρίζεις μόνος σου, ήταν αρκετές για να σου χαλάσουν κάπως την εμπειρία. Και κάνω λόγο για εμπειρία γιατί η παλαιάς κόπης ψυχεδέλεια που παίζουν έχει προσαρμοστεί πλήρως σε μία νόρμα προσιτή στην εποχή μας, σ’ αυτό το κίνημα της νέο-ψυχεδέλειας, και απογειώνεται με τα trippy οπτικά εφέ, κάνοντάς μας να ζηλεύουμε οποιονδήποτε έχει παρευρεθεί στο Austin Psych Fest.

The Black Angels

Το μεγαλύτερο, όμως, μειονέκτημά τους ήταν εκείνο του κοινού. Για ακόμα μία φορά το κοινό ήταν στατικό, αποδεικνύοντας πώς όσο καλό κι αν είναι το "Young Men Dead" που κατάφερε να μπει στα σπίτια τους, οι Black Angels μάλλον δεν θα το κερδίσουν ποτέ ολοκληρωτικά.

SETLIST

Μission District
I Hear Colors (Chromaesthesia)
Indigo Meadow
Tired Eyes
Black Grease
Molly Moves My Generation
I Dreamt (νέο)
Βad Vibrations
Young Men Dead
Haunting 1300 McKinley 
Better off Alone
Hunt me Down (νέο)
You On the Run
Waterloo Waltz
Bloodhounds on My Trail

Τ.Π.

Υπάρχουν διάφορα συγκροτήματα, που μπορούν να πιάσουν πολύ υψηλά επίπεδα, υπάρχουν και οι Sigur Ros... Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ, αλλά οι Ισλανδοί είναι μια τεράστια μπάντα και συναυλιακά είναι μια άπιαστη εμπειρία. Δεν χρειάζονται επιπλέον συστάσεις και όταν το setlist είναι τόσο όμορφα και προσεγμένα καταρτισμένο, τα παράπονα είναι ελάχιστα, για να μην πω ανύπαρκτα. Το βράδυ κύλησε όμορφα και η θερμοκρασία, η ατμόσφαιρα και οι μυρωδιές ήταν πανέτοιμες για αυτή την εμφάνιση από νωρίς. Λες και τους περίμενε ο καιρός και έβρεξε, για να νιώσουμε τον παγωμένο, συννεφιασμένο και ατμοσφαιρικό ήχο τους ακόμα πιο βαθιά στο πετσί μας.

Πέρασαν δεκατρία χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη τους στη χώρα μας. Είναι πολλά και παρότι αρκετοί (τυχεροί) από τους παρευρισκόμενους, μπορεί να τους έχουν πετύχει σε άλλα φεστιβάλ της Ευρώπης αυτά τα χρόνια, όλοι έδειξαν αρκετά ένθερμοι και ειλικρινώς ενθουσιασμένοι από την πρώτη νότα που ακούστηκε από τα έγχορδα. Από εκεί και πέρα όλα κύλησαν μαγικά. Κάθε κομμάτι επιβεβαίωνε γιατί είναι μια από τις καλύτερες rock μπάντες του σήμερα. Η μουσική τους σαγηνευτική, άνευ ορίων και γλυκιά όσο καμία άλλη. Πρόοδος, ατμόσφαιρα, γαλήνη. H σκηνή ήταν τέλεια. Το στήσιμο προσεγμένο. Τα φώτα αρκετά παιχνιδιάρικα και ατμοσφαιρικά. Η οθόνη χαοτική και μαγευτική. Η μπάντα εκπληκτική. Η βροχή φανταστική.

Sigur Ros

Το ξεκίνημα, έγινε με ένα νέο κομμάτι, που θύμιζε απλά μια εισαγωγή. Ακούστηκε αρκετά industrial κι έδειξε έναν νέο ήχο, ο οποίος πιάστηκε από την προηγούμενη δουλειά τους και προορίζεται για μια πιο σκοτεινή άποψη και άρρωστα παραμορφωμένη ελεγεία. Οι τρεις τους είχαν στηθεί δίπλα δίπλα πίσω από μια διάτρητη οθόνη και παρουσίαζαν σχετικά απόμακρα τους ήχους τους. Κάπου μεταξύ του δεύτερου και τρίτου κομματιού έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες. Στη συνέχεια, κι αφού η τριάδα ήρθε μπροστά, κομμάτια σαν τα "Glosoli", "Vaka" και "Ny Batteri", δεν γινόταν να μη σε χαζέψουν, να μη σε ταξιδέψουν μακριά. Ήταν σχεδόν αδύνατο να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά. Σε πίεζαν να ονειρευτείς. Σε έσπρωχναν να χαθείς μέσα σε άβατα μονοπάτια του νου σου. Η βροχή δυνάμωνε. Λίγος, άτυχος και ανυπόμονος κόσμος μπορεί να έφευγε, αλλά το σκηνικό γινόταν ακόμα καλύτερο. Αστραπές έσχιζαν στα δύο τον ουρανό και η εικόνα σε συνδυασμό με τα φώτα της σκηνής γινόταν συγκλονίστηκα απίθανη.

Release Athens Sigur Ros

To εξαιρετικό "Festival", που ακολουθήθηκε από τα "Yfirbord" και "Kveikur" της τελευταίας τους δουλειάς, μας έφεραν προς το τέλος ονειρικά. Το "Hafsol" μετά, ήταν απλά το επιστέγασμα. Ήταν ο λόγος που καθόσουν ακόμα μούσκεμα μες τη βροχή, σήκωνες το κεφάλι ψηλά να νιώσεις τις ψιχάλες στο πρόσωπο και μαγευόσουν ακόμα περισσότερο. Εμπειρία αξέχαστη. Τέσσερα κομμάτια από τον ανώνυμο και άκρως αγαπημένο στο ελληνικό κοινό δίσκο τους "( )". Ήμασταν αρκετά τυχεροί που ακούσαμε το "Daudalagid", κομμάτι που δεν συνηθίζουν να παρουσιάζουν ζωντανά και τι πιο όμορφο για κλείσιμο από το όγδοο ("Popplagid") και τελευταίο της κυκλοφορίας αυτής.

Sigur Ros

Μη νομίζεις ότι αυτήν τη στιγμή μπορείς να δεις κάτι καλύτερο από αυτό που έζησες εχτές το βράδυ. Είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις καλύτερες ενεργές post-rock μπάντες. Κάνουν το απαιτούμενο από μια ζωντανή εμφάνιση να φαίνεται πανεύκολο, αλλά συνάμα τόσο μαγικό. Καταφέρνουν να σου ενεργοποιήσουν το μυαλό, το συναίσθημα και την ψυχή, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεσαι, σχεδόν απροκάλυπτα. Βροχή, αστραπές και Sigur Ros. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα live...

Sigur Ros

Ναι, μου έλειψε το "Svefn-G-Englar"... αλλά μετά από τέτοια εμφάνιση, χαλάλι τους, δεν πειράζει. Σε άλλους μπορεί να έλειψε το "Olsen Olsen", αλλά και πάλι τι σημασία έχει όταν φεύγεις γεμάτος, ικανοποιημένος, μούσκεμα (και δεν σε νοιάζει κιόλας), μαγεμένος και ακόμα πιο παθιασμένος με αυτό το συγκρότημα, από μια εμφάνιση μιάμισης και βάλε ώρας που κατάφερε να σε διαλύσει, να σε σπάσει σε κομματάκια και να σε συναρμολογήσει αρτιμελή και πλήρη στο τελείωμα της. Στο τέλος ο κόσμος ζήταγε κι άλλο. Οι τρεις τους άπλα επανήλθαν στη σκηνή, υποκλίθηκαν και δέχθηκαν ένα ακόμα πιο ζεστό χειροκρότημα. Η αποστολή τους κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη. Αυτή η συναυλία θα μπει στις αγαπημένες χιλιάδων οπαδών τους που πέρασαν αυτό το όμορφο και βροχερό βράδυ μαζί τους. Αυτή η εμφάνιση θα εξυψώνεται και θα χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα τα επόμενα χρόνια. Πολλοί από εμάς, σε ανάλογες κουβέντες, θα ρωτάμε το κλασικό «ήσουν στους Sigur Ros το καλοκαίρι του '16;» και αν ο άτυχος μας απαντήσει αρνητικά, θα τον λυπόμαστε και θα του λέμε «Έχασες», και θα έχουμε δίκιο!

SETLIST

Ovedur (ακυκλοφόρητο)
Staralfur 
Saeglopur 
Glósóli 
Untitled I (Vaka)
Ny Batteri 
Untitled VI (E-Bow)
Untitled VII (Daudalagid)
Festival
Yfirbord
Kveikur 
Hafsol 

Untitled VIII (Popplagid)

Θ.Γ.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά, Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com

  • SHARE
  • TWEET