Editors

The Weight Of Your Love

PIAS (2013)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 02/07/2013
«Ο στόχος των Editors δεν είναι άλλος από το να γίνουν η επόμενη τεράστια arena-rock μπάντα»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έσκασαν από το πουθενά, με ένα ντεμπούτο το οποίο δίκαια θα αναφέρεται στα καλύτερα άλμπουμ των 00s, συνέχισαν εξίσου δυναμικά κερδίζοντας μονάχα θετικές κριτικές, πάμπολες πωλήσεις και αυξάνοντας καθημερινά την φήμη τους. Ταυτόχρονα δεν δίστασαν να προσθέσουν διαφορετικά στοιχεία στην μουσική τους, από το post-punk revival "The Back Room" στο πιο ηλεκτρονικό "In The Light And On This Evening", διατηρώντας όμως πάντα το αναγνωρίσιμο ύφος και την δική τους προσωπική «σφραγίδα». Μετά από τρεις επιτυχημένους δίσκους και μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής  η αγωνία μεγάλωσε, οι προσδοκίες το ίδιο χωρίς όμως να λείπουν οι αμφιβολίες και ο φόβος. Για πόσο καιρό ακόμα οι Editors θα κατάφερναν να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο που διακατέχει όλες μέχρι στιγμής τις κυκλοφορίες τους;

Ο κιθαρίστας Chris Urbanowicz είναι πλέον παρελθόν λόγω μουσικών διαφορών ενώ την είσοδο τους δισκογραφικά πραγματοποιούν οι νεοφερμένοι Justin Lockey και Elliott Williams. O Jacquire King (Kings Of Leon, Norah Jones, Tom Waits) ανέλαβε αυτή την φορά την παραγωγή έχοντας όμως στο πλευρό του το προηγούμενο παραγωγό των Βρετανών, τον πασίγνωστο Flood του οποίου το όνομα αναφέρεται στα credits δεκάδων κυκλοφοριών με τελευταία το "Delta Machine" των Depeche Mode. To παραπάνω δίδυμο δείχνει να είναι το καταλληλότερο για να πραγματοποιήσει τον, φαινομενικά, επόμενο στόχο των Editors.

Η αρχή είχε γίνει ήδη με το πρώτο single "A Ton Of Love" και τις έντονες U2 επιρροές του. Σε ορισμένους κακοφάνηκε, σε άλλους φάνταζε ως η φυσική εξέλιξη. Φτάνουμε έτσι στον στόχο των Editors στο φετινό "The Weight Of Your Love", η ολοκλήρωση του σχεδίου που ξεκίνησε δειλά και ίσως άθελά τους με τις πρώτες επιτυχίες τους, κέρδισε τεράστιο έδαφος με το "Papillon" και έρχεται φέτος να δώσει την καθοριστική μάχη που θα κρίνει αν οι Βρετανοί θα ανακηρυχτούν νικητές. Ο στόχος των Editors δεν είναι άλλος από το να γίνουν η επόμενη, τεράστια, arena-rock μπάντα. Το συγκρότημα που θα παρουσιάζεται ως headliner στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ ή θα εμφανίζεται ακόμα και μόνο του μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Οι περισσότερες από τις έντεκα συνθέσεις του δίσκου δίνουν την παραπάνω αίσθηση, με επιρροές από ονόματα που στο μακρινό ή πιο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο. Εκτός από τους προαναφερθέντες U2, θα ανακαλύψετε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τα σημεία που θυμίζουν Coldplay (ή μήπως καταλήγουμε πάλι στους Ιρλανδούς;), ορισμένα άλλα που παραπέμπουν στους Killers, ακόμα και κάποια, λιγότερα αυτή τη φορά, που θυμίζουν τoν «μεγάλο» Bruce Springsteen. Ανάμεσα σε αυτά όμως υπάρχουν και συνθέσεις όπως το εναρκτήριο "The Weight" το οποίο κρατά το γνώριμο ύφος των Editors με τον αργά αναπτυσσόμενο ρυθμό του όπως τον μάθαμε στο προηγούμενο άλμπουμ τους. Επίσης, προς τέρψιν των παλιότερων οπαδών, το "Hyena" μοιάζει ξεχασμένο από την εποχή του "The Back Room" και κερδίζει εύκολα τον τίτλο του καλύτερου κομματιού του δίσκου με τα χαρακτηριστικά riff του και τα αφοπλιστικά φωνητικά του Tom Smith. Ο τελευταίος αν και δοκιμάζει στον δίσκο αυτό διάφορα είδη φωνητικών, παραμένει ένας από τους πιο αξιόλογους και χαρακτηριστικούς τραγουδιστές των τελευταίων ετών.

Το θετικό στοιχείο στο "The Weight Of Your Love" είναι ότι παρά τις εμπορικές επιδιώξεις, που για να είμαστε ειλικρινείς δεν απουσιάζαν ποτέ, οι Editors κρατούν υψηλό το ποιοτικό επίπεδο των συνθέσεων, διατηρούν έστω και σε μικρότερο βαθμό το σκοτεινό feeling και δεν αναλώνονται σε κακόγουστα και κακότεχνα «τραγουδάκια». Άλλωστε όλες οι προαναφερθείσες  μπάντες παρά την τεράστια εμπορική τους επιτυχία δεν αμέλεισαν να κυκλοφορήσουν και αρκετά αξιοπρεπή, αξιόλογα ή και καταπληκτικά κομμάτια. Το ίδιο καταφέρνουν και οι Editors και το "The Weight Of Your Love" τα περιέχει όλα αυτά.

  • SHARE
  • TWEET