Editors

In Dream

Pias (2015)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 14/10/2015
Πιο πειραματικοί από ποτέ οι Editors
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Ανέκαθεν θεωρούσα τους Editors μία από τις καλύτερες μουσικές περιπτώσεις των τελευταίων ετών. Από την αφετηρία τους πριν μια δεκαετία μέχρι και σήμερα ουδέποτε εφησυχάζονται, ανανεώνουν τον ήχο τους σχεδόν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς να απογοητεύουν την πλειοψηφία των οπαδών τους. Όπως και οι περισσότεροι μουσικοί της γενιάς τους, έτσι και αυτοί προσπάθησαν, κυρίως με το προηγούμενο, "The Weight Of Your Love", να πετύχουν την εμπορική καταξίωση και το breakthrough σε ένα πιο mainstream ακροατήριο. Αρκετοί δυσανασχέτησαν με τον τελευταίο δίσκο, αν και οι Editors παρέμειναν για πολλές εβδομάδες στα charts αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Δύο χρόνια αργότερα οι Editors απομονώνονται στο στούντιο και πραγματοποιούν για πρώτη φορά μόνοι τους την παραγωγή του δίσκου τους. Οι δηλώσεις του Smith, από το πρώτο άκουσμα του "In Dream", μοιάζουν πιο αληθινές από ποτέ. «Η μουσική είναι δυνατόν να είναι pop αλλά και πειραματική ταυτόχρονα», δήλωσε και έχει απόλυτο δίκιο. Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο ακούσαμε τα τέσσερα (πρώτα) single τα οποία όντας διαφορετικά μεταξύ τους μας κινούσαν την περιέργεια για την μουσική κατεύθυνση που θα ακολουθούσαν αυτή την φορά οι Editors.

Το "No Harm", πρώτο single και εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα. Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και απόλυτα ηλεκτρονικό ανοίγει τον δρόμο για το "Ocean Of Night" και τα πρώτα συμπεράσματα τα οποία επιβεβαιώνονται απόλυτα στην συνέχεια. Οι κιθάρες έχουν «κάνει φτερά», αφού οι Editors πραγματοποιούν ηλεκτρονικούς πειραματισμούς για δεύτερη φορά μετά το "In This Light And On This Evening" του 2009. Τα "Forgiveness" και "Salvation" ενώνουν το "In Dream" με τον προκάτοχό του, δίνοντας όμως μεγαλύτερη βαρύτητα στην ατμόσφαιρα παρά στην προσπάθεια σύνθεσης ενός pop hit. To "Life Is A Fear", τρίτο single και πιο uptempo στιγμή του δίσκου, συνδυάζει την σύγχρονη electronica με την '80s synthpop, μουσική επιρροή η οποία διακατέχει ολόκληρο τον δίσκο.

Το τελευταίο μέχρι στιγμής single "The Law" φέρνει και την μεγάλη έκπληξη του δίσκου, αφού στα φωνητικά τον Smith συνοδεύει η Rachel Goswell των θρυλικών Slowdive. Η κίνηση αυτή δίνει στους Editors την ευκαιρία να συνεργαστούν με μια από τις πιο μαγευτικές φωνές της δεκαετίας του '90, στους Slowdive την ευκαιρία να γίνουν γνωστοί σε ένα κοινό το οποίο δυστυχώς τους αγνοεί και σε όλους εμάς χαρίζει μια new wave σύνθεση η οποία μας θυμίζει γιατί πριν από δέκα χρόνια αποκαλούσαμε τους Editors «οι νέοι Joy Division». To "Our Love" μας επαναφέρει στο σήμερα, ενώ το "All The Kings" φλερτάρει με την deep house πριν έρθει το τέλος με τα "At All Cost" και "Marching Orders", δύο από τις πιο ήρεμες αλλά συνάμα ατμοσφαιρικές συνθέσεις του δίσκου.

Η track by track μικροανάλυση βγήκε αυθόρμητα αλλά κρίθηκε απαραίτητη λόγω της πολυμορφίας του δίσκου. Το "In Dream" είναι ίσως ο πιο πειραματικός δίσκος των Editors και χωρίς να δυσκολεύει τον ακροατή περιέχει συνθέσεις λιγότερο εμπορικές από το προπέρσινο "The Weight Of Your Love". Αν τότε δηλώναμε ευχαριστημένοι, σήμερα είμαστε τουλάχιστον ενθουσιασμένοι με την νέα προσπάθεια.

Οι Editors του 2015 είναι μια μπάντα ατρόμητη που δεν διστάζει να μεταμορφωθεί από δίσκο σε δίσκο, ένα συγκρότημα που έχει την δυνατότητα να κατακτά την κορυφή των charts χωρίς να στερείται ποιότητας, μια ομάδα μουσικών που έχει σκοπό να οδηγήσει και όχι να ακολουθήσει. Οι Editors του "In Dream" δείχνουν να έχουν βρει την χρυσή τομή μεταξύ του indie και της pop, δείχνουν να έχουν ξαναβρεί τον εαυτό τους, αν και για ορισμένους δεν τον έχασαν ποτέ. Οι Editors του 2015 παραμένουν μια από τις καλύτερες μουσικές προτάσεις και το "In Dream" ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.
  • SHARE
  • TWEET