Midas Fall

The Menagerie Inside

Monotreme (2015)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 31/08/2015
Προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στην τίμια προσπάθεια των Midas Fall
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Η τέταρτη μέρα του Σεπτεμβρίου δεν απέχει πολύ ακόμα και οι rock / metal οπαδοί ασχολούνται προ πολλού με τον επερχόμενο δίσκο των Iron Maiden. Όσο και αν το "Book Of Souls" υποσκελίζει όχι μόνο οτιδήποτε συμβεί την συγκεκριμένη μέρα αλλά και οποιοδήποτε μουσικό γεγονός συμβεί μέχρι την λήξη της χρονιάς, η ημερομηνία αυτή περιλαμβάνει πολλές και ετερόκλιτες σημαντικές κυκλοφορίες. Τόσο οι pop heroes των '80s A-ha όσο και οι Public Image Ltd του θεότρελου John Lydon κυκλοφορούν τον δέκατο δίσκο τους, ενώ οι λάτρεις του underground με κλίση προς το post-rock και τα πιο αιθέρια ακούσματα περιμένουν την επιστροφή των Midas Fall.

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο συγκρότημα, οι Βρετανοί είχαν τραβήξει την προσοχή μας από τα πρώτα τους βήματα και το εξαιρετικό ντεμπούτο τους "Eleven, Return And Revert" αλλά και με την εξίσου αξιόλογη συνέχεια μέχρι το προπέρσινο "Wilderness". Οι Midas Fall δεν εμφανίζονται μπροστά σε χιλιάδες κόσμου ούτε ανήκουν σε μεγάλη, πολυεθνική εταιρεία. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να εργάζονται σκληρά ώστε να καταφέρουν αυτό που επιθυμούν και αυτό δεν είναι άλλο από το να κυκλοφορούν την μουσική τους και να την μεταδίδουν ζωντανά ανά τον κόσμο με οποιεσδήποτε δυσκολίες και αν προκύπτουν.

Δύο συνθέσεις από το "The Menagerie Inside" σας έχει παρουσιάσει ήδη το Rocking.gr, το video clip "Push" το οποίο και ανοίγει τον δίσκο και το "Afterthought", ένα κομμάτι που μιλά για την επίδραση μιας τραυματικής εμπειρίας που συνεχίζει να επηρεάζει την ανθρωπότητα μετά από χρόνια όπως δηλώνουν και οι ίδιοι. Τόσο οι συγκεκριμένες συνθέσεις όσο και ο υπόλοιπος δίσκος είναι γεμάτος από τις συγκλονιστικές ερμηνείες της Elizabeth Heaton, μιας ερμηνεύτριας που έχει την δυνατότητα να  ξεχωρίσει στο παγκόσμιο στερέωμα με την δύναμη και το χρώμα της φωνής της. Άλλωστε οι παλιότερες συγκρίσεις με την Beth Gibbons μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν αν και προσωπικά δεν ξεχωρίζω αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στις δυο καταπληκτικές αυτές φωνές.

Μουσικά δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές με τις προηγούμενες κυκλοφορίες. Τα post-rock στοιχεία κατακλύζουν για άλλη μια φορά τις συνθέσεις, ενώ, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, τα φωνητικά κάνουν την συγκεκριμένη μουσική περισσότερο ευκολοάκουστη συγκριτικά με τα πολλά instrumental σχήματα του χώρου. Η μουσική δίχως να στερείται μελωδίας δείχνει εξίσου δυναμική με τις φωνητικές γραμμές, ηλεκτρονικοί πειραματισμοί του παρελθόντος (βλ. "Fluorescent Lights") δεν υπάρχουν πλέον και το συγκρότημα δείχνει ένα σφιχτοδεμένο στήσιμο αποτελούμενο από τα βασικά και απαραίτητα. Μεγάλη έμφαση δίνεται, εκτός από τις μελωδίες της κιθάρας, στα ρυθμικά ντραμς τα οποία βοηθούν πολύ στην δημιουργία της ατμόσφαιρας που το συγκρότημα επιθυμεί.

Το "Menagerie Inside" προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στην τίμια προσπάθεια των Midas Fall. Είτε τους γνωρίζετε, είτε όχι, σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τον δίσκο αυτό. Και στις δυο περιπτώσεις, οι Βρετανοί αξίζουν τον κόπο να ασχοληθείτε μαζί τους.
  • SHARE
  • TWEET