The Rocking '10s: 100 Rock Albums

Ο απόλυτος οδηγός για τη rock μουσική των '10s

28/04/2020 @ 16:41

Πρόλογος

Η προηγούμενη δεκαετία δεν υπήρξε η πλέον ιδανική από εμπορικής πλευράς για τον πυρήνα της rock μουσικής και τις κυκλοφορίες που άπτονται αυτού, οι οποίες περιλαμβάνονται στο δεύτερο αυτό μέρος του αφιερώματός μας με τις κυκλοφορίες που καθόρισαν την προηγούμενη δεκαετία.

Όπως θα διαπιστώσατε από το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας, με γνώμονα να καλύψουμε ορθά το σύνολο των μουσικών εκφάνσεων και των σημαντικών κυκλοφοριών αποφασίσαμε να «αυτονομήσουμε» το alternative κομμάτι της rock μουσικής , έστω κι αν σε πρώτη προσέγγιση κάποια όρια που θέσαμε είναι ακόμα κάπως ρευστά και υπό διαμόρφωση.

Εδώ, στα «rock άλμπουμ», κρατήσαμε αυτά που δεν αποκλίνουν υφολογικά ή ηχητικά από τις βασικές αρχές της rock μουσικής, όπως αυτές τέθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν είναι pop, δεν είναι πειραματικά, δεν προσπαθούν να κάνουν κάποιο crossover με άλλα είδη, δεν έχουν κάτι το τόσο εναλλακτικό. Είναι classic, vintage, hard, progressive, punk, heavy… και αδιαμφισβήτητα είναι rock.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι μουσικές που παρουσιάζονται δεν είναι φρέσκιες ή διαφοροποιημένες και ότι δεν διαθέτουν προσωπικότητα. Κάθε άλλο! Θεωρούμε πως στην ατέρμονη αναζήτηση του «διαφορετικού» και του «νέου» πάρα πολλοί καλλιτέχνες που υπηρέτησαν πιστά, με έμπνευση και ταλέντο τις βασικές αρχές της rock μουσικής αδικήθηκαν από μια φθίνουσα βιομηχανία που δεν ήξερε πώς να τους βοηθήσει να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Κάποιοι παλιότεροι καλλιτέχνες, με τη φόρα της φήμης τους παρέμειναν μεν εμπορικά δυνατοί, αλλά λίγοι από τους λεγόμενους «δεινόσαυρους» μπόρεσαν να προσφέρουν νέες δουλειές που θα τους εξασφάλιζαν ένα εισιτήριο για μια λίστα σαν αυτή που ακολουθεί. Κάποιοι έκαναν σπουδαίο comeback και κάποιοι έζησαν τη χρυσή εποχή τους δημιουργικά/δισκογραφικά, όμως πολλά νέα σχήματα που οι δουλειές τους κοιτάνε στα μάτια άλμπουμ προηγούμενων δεκαετιών που θεωρούνται «κλασσικά», πασχίζουν να μείνουν ενεργά και να ακουστούν όπως τους αξίζει, με το rock κοινό να μένει συχνά προσκολλημένο στα παλιά, χωρίς πραγματικό λόγο.

Επίσης, ως πρώτιστο κριτήριο κατηγοριοποίησης θέσαμε την ουσία της μουσικής και όχι το περιτύλιγμα (π.χ. το image), το παρελθόν των καλλιτεχνών ή κάποια στοιχεία που μπορεί να έχει η μουσική τους. Λόγω αυτού θα βρείτε κάμποσα συγκροτήματα που εκ πρώτης όψεως κάποιοι ίσως κατέτασσαν στο επερχόμενο, τρίτο αφιέρωμα για τα metal άλμπουμ, αλλά καθότι στη βάση τους παραμένουν (hard) rock αποφασίσαμε να τα συμπεριλάβουμε εδώ.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα ιδιώματα που εμφανίζονται στη λίστα είναι εμφανείς κάποιες τάσεις που επικράτησαν την προηγούμενη δεκαετία: το Progressive Rock περνάει τη μεγαλύτερή του άνθιση από τη δεκαετία του '70, αν και πλέον αποτελεί περισσότερο μια πλατφόρμα μουσικών προτάσεων παρά μια ενιαία τάση ή ακόμα και ιδίωμα με αυστηρούς όρους και κατέχει σημαντικό ποσοστό ανάμεσα στα επιμέρους ιδιώματα.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια ξεκάθαρη αναβίωση του vintage rock και συγκροτημάτων που κινήθηκαν κοντύτερα στον αναλογικό ήχο των '70s, με τη Σουηδία (και το τιμημένο Έρεμπρο) να έχει δεσπόζουσα θέση σε αυτή την τάση.

Εν τέλει, νέοι ήρωες αναδείχθηκαν, υποείδη μοιάζουν να χάθηκαν από το χάρτη και για μια ακόμα φορά τα στεγανά και τα όρια αποδείχθηκαν μάλλον ανίσχυρα. Όσο κι αν οι δόξες του παρελθόντος, όπως αυτές αποτυπωνόντουσαν στα νούμερα πωλήσεων και εισιτηρίων, μοιάζουν να χάθηκαν με την κυριαρχία του internet, τη διασπορά ακουσμάτων και την απώλεια στήριξης της βιομηχανίας, τα σπουδαία άλμπουμ που παρουσιάζονται παρακάτω καθιστούν ξεκάθαρο ότι η δεκαετία των '10s ήταν εξαιρετική σε δημιουργικό επίπεδο για τη rock μουσική.

Περί σειράς παρουσίασης

Όπως σε όλα τα αντίστοιχου μεγέθους αφιερώματά μας, η σειρά παρουσίασης των άλμπουμ της λίστας είναι αυστηρά ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ από το παλαιότερο ως το νεότερο, όπως προέκυψε από τις διαθέσιμες πηγές που είχαμε διαθέσιμες (official site συγκροτημάτων, ΔΤ δισκογραφικών, Wikipedia) για την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας τους.

Check Also

Κάθε παρουσίαση άλμπουμ περιλαμβάνει μια "Check Also" κατηγορία, η οποία αφορά σε άλμπουμ του ιδίου καλλιτέχνη, που αξίζει κάποιος να τσεκάρει πέραν του παρουσιαζόμενου και τα οποία επίσης κυκλοφόρησαν στο διάστημα ενδιαφέροντος του αφιερώματός μας (2010-2019).

Essential Songs Playlist

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τα Essential Songs που επιλέγονται μέσα από κάθε παρουσιαζόμενο άλμπουμ του αφιερώματος μέσα από την playlist που ετοιμάσαμε στο Spotify.

Επιμέλεια Προλόγου: Χρήστος Καραδημήτρης

1
Label: Indie Recordings
Release Date: 01/03/2010
Genre: Heavy Rock
Audrey Horne - Audrey Horne
Οι Νορβηγοί αποτελούν μια σταθερά ποιοτική, αλλά και σταθερά υποτιμημένη, σε ευρεία κλίμακα, μπάντα. Αν υπάρχει ένας σταθμός στη δισκογραφία τους όμως που ξεχωρίζει, αυτός είναι του ομότιτλου δίσκου τους. Εδώ θα συναντήσεις την πληρέστερη ενσωμάτωση του μεγαλύτερου εύρους των επιρροών τους. Εδώ θα ακούσεις ένα σύγχρονο, σκοτεινό, συναισθηματικό, παρορμητικό hard rock. Εδώ θα βρεις μια σχεδόν κινηματογραφική ατμόσφαιρα κατά τη διαδοχή των συνθέσεων. Εδώ θα βρεις το "Blaze Of Ashes", αιώνιο σύντροφο κάθε φορά που θα πέφτεις στα πατώματα. Εδώ θα βρεις τις καλύτερες μπαλάντες τους. Εδώ θα βρεις το άσμα ασμάτων που ονομάζεται "Bridges And Anchors". Εδώ υφίσταται ένα όραμα καλλιτεχνών με διαφορετικό background, που διέλυσαν τα στερεότυπα του τι εστί rock σήμερα. Αν ο κόσμος ήταν δίκαιος όμως, το "Audrey Horne" θα όριζε εκ νέου το τι σημαίνει σύγχρονο hard rock. Μακάρι να παίζανε και άλλοι έτσι.
 
Essential Songs: "Blaze Of Ashes", "Bridges And Anchors"
Check Also: "Youngblood" (2013), "Blackout" (2018)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
2
Label: World In Sound
Release Date: 19/03/2010
Genre: Heavy Psych Rock
Samsara Blues Experiment - Long Distance Trip
Η τετραμελής μπάντα από τη Γερμανία συστήθηκε στο ακροατήριο μέσω heavy ψυχεδελικών συνθέσεων οι οποίες έχουν τη βάση τους στα '70s και είναι εμπλουτισμένες με εξαιρετικά doom περάσματα. Οι ίδιοι είχαν περιγράψει τον ήχο τους σαν μια ένωση των οργανικών Black Sabbath, του Jimmy Hendrix και ενός χίπη που παίζει sitar. Όλοι τους δημιουργούν ένα διαβολικό συνδυασμό «τριπαρίσματος» που έχει ως στόχο την απογείωση τους στο διάστημα μέσω της μουσικής. Πρόκειται για έναν δίσκο που ως ο πρώτος του συγκροτήματος είναι βασισμένος πιο πολύ στη διαίσθηση παρά στη σκέψη και γι' αυτό εμείς δηλώνουμε αιχμάλωτοι των μακρόσυρτων πειραματικών τζαμ που κρύβονται εντός του. Οι Samsara Blues Experiment δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως μια retro rock μπάντα διότι παίζουν το heavy psych του σήμερα.
 
Essential Songs: "Double Freedom", "Center Of The Sun"
Check Also: "Waiting For The Flood" (2013), "One With The Universe" (2017)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
3
Label: Roadrunner
Release Date: 31/03/10
Genre: Hard Rock
Slash - Slash
Μια δεκαετία πριν, ο Slash μόνο σε ανυποληψία δεν βρισκόταν, γεγονός είναι όμως ότι μετά τη φυγή του απ' τους Guns N' Roses, η καριέρα του δεν παρουσίαζε τη μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα. Όπως αποδείχθηκε, ένα προσωπικό άλμπουμ με όλα τα λιπαρά, ήταν ακριβώς ότι χρειαζόταν για να μπει σε σταθερή τροχιά (λέγε με Myles Kennedy) και να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Το "Slash" είναι ένα κατά βάση hard rock άλμπουμ με αξιόλογες χαλαρές στιγμές και καθορίζεται από το γνώριμο παίξιμο του καλύτερου μεθυσμένου κιθαρίστα. Μεγαλύτερο ατού όμως είναι η αξιοθαύμαστη ισορροπία μεταξύ των αξιολογότατων συνθέσεων αυτών καθεαυτών, με τους εκάστοτε διάσημους καλεσμένους στον ρόλο του τραγουδιστή. Εν τέλει, πρόκειται για ένα άλμπουμ που, ασχέτως από το πόσο πολύ ποιοτικό είναι, έχει προσωπικότητα και μπορεί να μνημονεύεται στο μέλλον ως η πιο εκθαμβωτική εικόνα που έχουμε από τον γαλαξία αστέρων της διαχρονικής ροκ μουσικής εκείνη την εποχή.
 
Essential Songs: "By The Sword", "I Hold On"
Check Also: "Apocalyptic Love" (2012) "World On Fire" (2014)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
4
Label: Inside Out
Release Date: 17/05/2010
Genre: Progressive Rock
Pain Of Salvation - Road Salt One
Το πρώτο μέρος των "Road Salt" είναι ξεκάθαρα ένας ιδιαίτερος δίσκος από τους Σουηδούς που γνωρίσαμε ως progressive metal σχήμα. Στο "Road Salt One" είναι ευδιάκριτη μια αναχρονιστική διάθεση, με βλέψεις στα 70'ς και καθόλου τυχαίες αναφορές σε Beatles στην επίσημη κριτική του δίσκου. Όσοι περίμεναν έναν metal δίσκο, απογοητεύονται, αλλά εμείς οι υπόλοιποι αναγνωρίζουμε το συνθετικό μεγαλείο του Gildenlow. Με ό,τι καταπιάνεται, αφοσιώνεται πλήρως και αυτό αποτυπώνεται και στο "Road Salt". Η εσωστρέφεια είναι έντονη, η μελωδία και η μελαγχολία άρρηκτα συνδεδεμένες, οι ερμηνείες, για ακόμα μια φορά, ανυπέρβλητες και αποτυπώνονται άψογα σε συνθέσεις όπως τα "Sisters" και "Where It Hurts". Το πιο artistic / μη-metal πέρασμα από τη δισκογραφία των Pain Of Salvation, ολοκληρώνεται με το δεύτερο μέρος του "Road Salt" και τα δυο μαζί αποτελούν μια πανέμορφη prog rock παρένθεση στην πιο «σκληρή» κατά τα άλλα δισκογραφία των Σουηδών.
 
Essential Songs: "Linoleum", "Darkness Of Mine"
 
Άλκης Κοροβέσης
5
Label: Hollywood
Release Date: 08/06/2010
Genre: Rock
Grace Potter And The Nocturnals - Grace Potter And The Nocturnals
Ψηλή, ξανθιά, φωνάρα που παίζει Flying-V. Ήταν αρχές της δεκαετίας όταν το (μισό και βάλε) Rocking.gr (πίστεψε ότι) βρήκε τη μούσα του στο πρόσωπο της Grace Potter. Μπορεί ο έρωτας να αποδείχθηκε παροδικός, όμως δέκα χρόνια μετά το "Grace Potter And The Nocturnals" παραμένει από αυτούς τους πραγματικά ελάχιστους δίσκους που δύσκολα σε αφήνει αδιάφορο, ό,τι μουσική και να ακούς. Η σέξυ φωνή της Potter, με εύρος ικανό να καλύψει σχεδόν όλα τα φάσματα της rock, το ευχάριστο μείγμα από αγνή, μοντέρνα blues / country / funk / rock «αμερικανίλα» και η ραδιοφωνική αμεσότητα κάθε τραγουδιού του δίσκου, έκαναν την Grace και τους Nocturnals να δείχνουν έτοιμοι να κατακτήσουν τον κόσμο. Διάφορα πήγαν στραβά στη συνέχεια (χωρισμοί, ανέμπνευστοι pop δίσκοι κτλ) αλλά μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο δίσκο, η Grace έχει καπαρώσει μία θέση ανάμεσα στις ιέρειες της Rock.
 
Check Also: "The Lion The Beast The Beat" (2012)
 
Κωστής Αγραφιώτης
6
Label: Invada
Release Date: 30/08/2010
Genre: Post/Prog Rock
Crippled Black Phoenix- I, Vigilante
Με μαράζι μεγάλο γράφω τούτες εδώ τις αράδες, διότι θέλοντας και μη, αναγκάζομαι να θυμηθώ τι ήταν αυτή η μπάντα, τα φόντα που είχε και τον γενικότερο - τοπικό τουλάχιστον - χαμό που προκάλεσαν. Με τον διπλό προηγούμενο τους δίσκο ήταν που έκαναν το μπαμ σαν φτηνό Pink Floydικό υποκατάστατο (με την καλύτερη δυνατή έννοια) αλλά με το “I, Vigilante” τους αποτελείωσαν. Έλα που μετά από αυτό το χάος. Μικρότητες, ψέματα και εγωισμοί φαίνεται ότι υπερίσχυσαν οποιασδήποτε τρανής καλλιτεχνικής δημιουργίας και με την αποχώρηση του Joe Volk από τα φωνητικά και έπειτα, η μπάντα - στα μάτια μου τουλάχιστον - δεν υφίσταται. Τελοσπάντων, εδώ για το δίσκο πρέπει να γράψω και μου τελειώνουν και οι λέξεις. Δε θέλει πολλά. Είναι τέλειος. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει απ' όλα, από αγνή μίρλα μέχρι πηγαία χαρά. Μόνο κρίμα για αυτή τη μπάντα και τους τότε συντελεστές του.
 
Check Also: -

Ιάσονας Τσιμπλάκος

7
Label:
Release Date: 14/9/2010
Genre: Rock
Sully Erna - Avalon
Δεν συμβαίνει πάντα ένας πολύ καλός δίσκος να μιλάει κατευθείαν στην ψυχή σου, αλλά ο Erna στην πρώτη του solo προσπάθεια, μακρυά από την ασφάλεια της σταθερότητας των Godsmack, κατάφερε να γράψει συνθέσεις που το κάνουν. Μάζεψε τα βιώματά του, έκατσε στο πιάνο και έφτιαξε τραγούδια που κεντράρουν στο συναίσθημα. Μελαγχολικό και εσωστρεφές, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Σκέφτομαι πως πολλές φορές καθόμαστε και σκεφτόμαστε τι κάνει έναν δίσκο σπουδαίο και καθόμαστε και αναλωνόμαστε σε συζητήσεις επί συζητήσεων, όταν η απάντηση είναι μπροστά στα μάτια μας. Όταν νοιώθεις εξαγνισμένος μετά το πέρας της ακρόασης, δεν μπορεί παρά αυτό που άκουσες να είναι σπουδαίο. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ακούς το "Avalon". Μια κατάθεση ψυχής από έναν καλλιτέχνη που δεν γίνεται να προσπεράσεις.
 
Essential Songs: "7 Years" , "My Light", "Until Then…"
Check Also: "Hometown Life" (2016)
 
Κώστας Πολύζος
8
Label: J&R Adventures
Release Date: 21/09/2010
Genre: Classic Rock
Black Country Communion - Black Country Communion
Μας εξιτάρει μεν η σκέψη της δισκογραφικής σύμπραξης μεγάλων καταξιωμένων μουσικών, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα supergroups στην πράξη αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων. Τρανταχτή εξαίρεση είναι οι Black Country Communion των Glenn Hughes, Joe Bonamassa, Jason Bonham και Derek Sherinian με άνθρωπο-κλειδί όμως τον παραγωγό Kevin Shirley. Οι φαινομενικά αταίριαστοι Hughes, Bonamassa παρέδωσαν ένα απίστευτα ποιοτικό υλικό και ο Shirley με τη σειρά του το βελτίωσε, του έδωσε μοντέρνα πνοή με αποτέλεσμα το ομώνυμο άλμπουμ των Black Country Communion να είναι η αποθέωση του εμπορικού classic rock της νέας εποχής. Πόσες νέες μπάντες έχουν στο «οπλοστάσιό» τους ένα καθαρόαιμο rock hit σαν το "One Last Soul" ή συνθέσεις σαν το "Song Of Yesterday"; Με εξαίρεση μια βραχύβια διάλυση (2013-2016), οι Black Country Communion αποδείχθηκαν αρκετά δραστήριοι την προηγούμενη δεκαετία, με άλλα τρία άλμπουμ.
 
Essential Songs: "One Last Soul", "Song Of Yesterday"
Check Also: "Black Country Communion 2" (2011), "BCCIV" (2017)
 
Γιάννης Κοτζιάς
9
Label: Warner Music
Release Date: 24/09/2010
Genre: Rock
Neil Young - Le Noise
Μπορεί να γίνει συζήτηση κατά πόσο υπάρχει ποιοτική συνοχή στη δισκογραφία του Neil Young. Αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι ότι ο Young είναι ο μόνος από τα μεγάλα ονόματα της rock που πορεύεται μόνο με βάση το καλλιτεχνικό του όραμα την κάθε δεδομένη στιγμή, έχοντας γραμμένους τους όποιους κανόνες δισκογραφίας. Σε μια δεκαετία όπου δέκα (!) κυκλοφορίες είχαν την υπογραφή του, το "Le Noise" αποδείχθηκε ένα λαμπερό κόσμημα της σύγχρονης πορείας του. To όραμα τη δεδομένη στιγμή στο κεφάλι του Young ήταν ένα ακουστικό άλμπουμ ηχογραφημένο με πανσέληνο, που εν τέλει μετατράπηκε κυρίως σε ηλεκτρικό. Απογυμνωμένο από οποιαδήποτε έννοια ενορχήστρωσης και «αισθητικών επεμβάσεων» (απλώς ο Young και η κιθάρα του), το "Le Noise" πιάνει κορυφή όχι μόνο λόγω συνθέσεων όπως το "Walk With Me" ή το "Angry World" αλλά και γιατί ο παραγωγός Daniel Lanois παραδίδει μια τρομερά ζωντανή και «τρισδιάστατη» ηχογράφηση.
 
Essential Songs: "Walk With Me", "Angry World"
Check Also: "Psychedelic Pill" (2012), "Hitchhiker" (2017)
 
Γιάννης Κοτζιάς
10
Label: Roadrunner
Release Date: 08/10/2010
Genre: Heavy Rock
Alter Bridge - AB III
Πατάς play. Ακούς παραμορφωμένα αρπίσματα και μία υπέροχη χαμηλή φωνή να σε προτρέπει να αφεθείς στο κενό και στο σκοτάδι. Το καλωσόρισμα ολοκληρώνεται με την αναμενόμενη-αλλά-υπέροχη-όπως-και-να-έχει έκρηξη που ακολουθεί λίγο αργότερα. Οι Alter Bridge είχαν ήδη δύο διαμάντια στη βαλίτσα τους. Αν το ύφος του ντεμπούτου ήταν προσγειωμένο και το "Blackbird" είχε περισσότερο νεύρο, εδώ τα πράγματα σοβάρεψαν. Οι συγκλονιστικές ερμηνείες του Myles Kennedy, οι σήμα κατατεθέν κιθάρες του Mark Tremonti, τα ουσιαστικά ρυθμικά των Marshall/Phillips, όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει. Η παραγωγή παραμένει άψογη. Οι στίχοι είναι προσεγμένοι και άμεσοι, όπως πάντα. Οι αλλαγές βρίσκονται, όπως και ο διάβολος, στις λεπτομέρειες. Το γκρίζο της ατμόσφαιρας γίνεται πιο έντονο. Τα σκληρά σημεία ακούγονται πιο ογκώδη. Τα μελωδικά βγάζουν περισσότερη γλυκύτητα. Η χρυσή τομή ανάμεσα στον πρώιμο ήχο του κουαρτέτου, και την πιο heavy στροφή που θα ακολουθούσε.
 
Check Also: "Fortress" (2013), "The Last Hero" (2016)
 
Αντώνης Μαρίνης
11
Label: Rise Above
Release Date: 18/10/2010
Genre: Hard Rock
Ghost - Opus Eponymous
Με το ψευδώνυμο Mary Goore βγάζει έναν απ' τους συναρπαστικότερους death metal δίσκους των zeroes. Αφού πάτησε κορυφή, έχοντας χειροτονηθεί απ' τους Blue Oyster Cult και την ανίερη διαβολο - λατρεία του metal ο κύριος Tobias Forge έβαλε πλώρη για μεγαλύτερα ακροατήρια. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος; Μα φυσικά εν μέσω ύπουλων rock/ pop μελωδιών. Αφού έγινε σφαγή για το ποιος θα κυκλοφορούσε το άλμπουμ, έχοντας πρώιμες ηχογραφήσεις που έκαναν μπαμ για την τελειότητα των τραγουδιών, ο κλήρος έπεσε στον Lee Dorian και τη Rise Above (αφού ο γίγαντας Costa Stoios τύπωσε τη μαντάμ εξ Ουγγαρίας). Η ιστορία γράφτηκε και το "Opus Eponymous" είναι από τα σπουδαιότερα debut των '10s και όχι μόνο. Ποτέ ξανά στίχοι τύπου "Satan Prayer" δεν ακούστηκαν τόσο μα τόσο γλυκά ενώ ακόμα και τώρα το σοκ απ' το "Death Knell" δεν έχει ξεπεραστεί. Το φινάλε του "Stand By Him" προοιώνιζε το λαμπρότερο μέλλον…
 
Essential Songs: "Death Knell", "Ritual"
Check Also: "Infestissumam" (2013), "Meliora" (2015)
 
Γιάννης Δούκας
12
Label: Mercury
Release Date: 14/12/2010
Genre: Hard Rock
The Damned Things - Ironiclast
Κάπου το έχω ξαναγράψει πιστεύω, αλλά με δυσκολία μπορώ να σκεφτώ άλλους πέντε δίσκους που βγήκαν την τελευταία δεκαετία (τουλάχιστον) που να περνάω τόσο καλά ακουγόντάς τους από την αρχή μέχρι το τέλος. Αν μπορούσα δηλαδή κάπως να αποστάξω απο το σύμπαν το τι σημαίνει feel-good αισθητική και με κάποια σατανική λιτανεία να την τυπώσω σε δίσκο, πιστεύω θα έβγαζα το "Ironiclast". Στα αυτιά και τα μάτια μου φαντάζει σαν το αποτέλεσμα όταν - αρκετά εδραιωμένοι - μουσικοί που δεν παίρνουν τους εαυτούς τους τόσο σοβαρά περνάνε καλά και γράφουν κομμάτια. Μόνο το βίντεοκλιπ του "We've Got A Situation Here" να δεις, καταλαβαίνεις ακριβώς τι θέλω να πω. Μεγάλο κρίμα που νιώθω ότι δεν ακούστηκε όσο έπρεπε αυτός ο δίσκος και το supergroup αυτό δεν πήγε πουθενά.
 
Essential Songs: "A Great Reckoning" , "The Blues Havin' Blues"
Check Also: -
 
Ιάσονας Τσιμπλάκος
13
Label: The Church Within
Release Date: 15/02/2011
Genre: Heavy / Doom Rock
Orchid - Capricorn
Ο έρωτας είχε ήδη δρομολογηθεί από το EP και δεν θα μπορούσε να αργήσει ούτε μια μέρα. Οι Orchid πέραν του ξεκάθαρου της υπόθεσης (λέγε με Black Sabbath), επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη όσον αφορά τα φωνητικά. Ψάχνεις για Ozzy μα δεν τον ακούς. Η άνεση με την οποία ο Mark Thomas Baker γεννάει τα Iommi riffs του είναι παρά φύσιν. Ένα ορθολογικό παράδοξο. Η περίοδος των Sabbath που επέλεξαν να πατήσουν πάνω της, είναι η αγαπημένη πολλών, οι δε τίτλοι των τραγουδιών παραπέμπουν καθαρά και ξάστερα σε Birbingham. Είναι και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο "Capricorn" που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χαμόγελο. Η μετάβαση από την ξεδιάντροπη αντιγραφή στον φόρο τιμής με εκπληκτικές συνθέσεις δεν είναι καθόλου εύκολη. Το ξαναλέω: Η Jon Oliva αισθητική στα φωνητικά βοήθησε πολύ. Το αν είχε τελικά διάρκεια, είναι ένα άλλο θέμα.
 
Essential Songs: "Capricorn", "He Who Walks Alone"
Check Also: "The Mouths Of Madness" (2013), "Sign Of The Witch" (2015)
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
14
Label: Born & Bred Records
Release Date: 01/03/2011
Genre: Celtic Punk
Dropkick Murphys - Going Out In Style
Οι Dropkick Murphys έχτισαν το όνομά τους στα τέλη των '90s και αρχές '00s με το ξέφρενο celtic punk τους. Ωστόσο, ακόμα και στον έβδομο δίσκο τους, το "Going Out In Style", καταφέρνουν να βγάλουν την απαιτούμενη ένταση και το απαραίτητο πάθος που το στυλ τους επιβάλλει, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στα ιρλανδικά στοιχεία στη μουσική τους. Με τον πιο επιτυχημένο - μέχρι στιγμής - δίσκο τους, οι Dropkick Murphys συνεχίζουν το φιλανθρωπικό και αντιφασιστικό έργο τους, και σε αυτό καλούν να συμμετάσχουν οι Bruce Springsteen και o Fat Mike των NOFX μεταξύ άλλων μουσικών που πέρασαν από το "Going Out In Style". Βέβαια, όσο και μιλήσω για τους δίσκους των Dropkick, ειλικρινά είναι μισή εμπειρία αν δεν το ζήσεις κάποια στιγμή ζωντανά σε κάποιο live τους.
 
Check Also: "Signed And Sealed In Blood" (2013)
 
Άλκης Κοροβέσης
15
Label: Nuclear Blast
Release Date: 25/03/2011
Genre: Hard Rock
Graveyard - Hisingen Blues
Ένα από τα φαινόμενα που παρατηρήσαμε έντονα στη δεκαετία αυτή, ήταν η αναβίωση της μουσικής του '70. Άλλοι τα κατάφεραν με πολύ αξιόλογο τρόπο, άλλοι όχι. Ανάμεσα σε αυτούς που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι σίγουρα και οι Graveyard. Ο δεύτερος τους δίσκος έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία πάνω από τα κεφάλια όσων ασχολούνταν με τη σκηνή. To "Hisingen Blues" δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένας άριστος, αψεγάδιαστος 70s hard rock δίσκος. Όλα όσα αγαπήσαμε στους Sabbath και τους Zeppelin βρίσκονται εδώ χωρίς όμως να εντοπίζει κανείς την παραμικρή υποψία αντιγραφής. Συγγραφική δεινότητα, έμπνευση και αγάπη για την εν λόγω δεκαετία είναι όλα τα εφόδια που χρειάστηκαν οι Σουηδοί για να πετύχουν τον στόχο τους. Το μόνο μειονέκτημα του δίσκου είναι ότι οι Graveyard ανέβασαν τον πήχη τόσο ψηλά που ούτε οι ίδιοι θα κατάφερναν να τον ξαναφτάσουν.
 
Essential Songs: "Hisingen Blues", "Uncomfortably Numb"
Check Also: "Lights Out" (2012), "Peace" (2018)
 
Γιάννης Βόλκας
16
Label: Roswell / RCA
Release Date: 12/04/2011
Genre: Hard Rock
Foo Fighters - Wasting Light
«Έχουν μόνο μεμονομένα singles και όχι δίσκους», «Είναι πολύ pop και mainstream», «Είναι πολύ γυαλισμένοι». Κάτι τέτοια, που ας μην κρυβόμαστε, έχουν ακουστεί πολάκις, πρέπει να έφτασαν και στα αυτιά του τελευταίου ίσως πραγματικά μεγάλου rock star, David Grohl, πριν αυτός γράψει τον έβδομο δίσκο των Foo Fighters. Το αποτέλεσμα; Ένας δίσκος... μόνο "single" (τι ειρωνεία!), πιο κιθαριστικός και «ωμός» από ό,τι μας είχαν συνηθίσει, με το ένα ρεφρέν καλύτερο από το άλλο και γενικά με μία ενέργεια που σε πιάνει από το λαιμό και δεν σε αφήνει για 48 λεπτά. Δεν ξέρω αν ήταν όντως το πείσμα που έκανε τον Grohl να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του, πάντως το γεγονός ότι στις κιθάρες επέστρεψε ο Pat Smear και την παραγωγή ανέλαβε ο Butch Vig, συν-υπεύθυνος με τον Grohl για την επανάσταση του "Nevermind", μόνο τυχαίο δεν πρέπει να ήταν.
 
Essential Songs: "Walk", "Rope"
Check Also: "Sonic Highways" (2014), "Concrete And Gold" (2017)
 
Κωστής Αγραφιώτης
17
Label: Roadrunner
Release Date: 27/05/2011
Genre: Hard Rock
Black Stone Cherry - Between The Devil And The Deep Blue Sea
Όσο περνάνε τα χρόνια το όνειρο ενός road trip στις Η.Π.Α. παρέα με καλούς φίλους και καλή μουσική αρχειοθετείται όλο και περισσότερο ως όνειρο θερινής νυκτός. Αλλά, ξέροντας ήδη κάποιες μουσικές που θα έπαιζαν σε συγκεκριμένα μέρη, οι Black Stone Cherry θα έμπαιναν όταν θα περνάγαμε από το Kentucy και συγκεκριμένα το τρίτο τους άλμπουμ, "Between The Devil And The Deep Blue Sea". Προφανώς, για το εναρκτήριο "White Trash Millionaire" και όλα τα κλισέ που περιγράφει, για τον χαβαλέ και το groove του "Blame It On The Boom Boom" και σίγουρα για ένα από τα πιο feelgood τραγούδια που μπορείς να ακούσεις στο αμάξι, το "Like I Roll". Αλλά και για τραγουδάρες όπως τα "Killing Floor", "In My Blood" και "Such A Shame" μεταξύ άλλων. Ένα από τα ωραιότερα άλμπουμ σύγχρονου hard rock που μας άφησε η προηγούμενη δεκαετία.
 
Essential Songs: "White Trash Millionaire", "Like I Roll"
Check Also: "Magic Mountain"(2014), "Kentucky"(2016)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
 
18
Label: Rise Above
Release Date: 27/05/2011
Genre: Heavy / Psychedelic Rock
Uncle Acid & The Deadbeats - Blood Lust
Ήταν, είναι και θα είναι από τις πιο σοκαριστικές κυκλοφορίες της δεκαετίας. Δεν έχει να κάνει με τη μουσική της αισθητική. Τον vintage χαρακτήρα της. Τα ακούγαμε ήδη αυτά μερικά χρόνια πριν. Είναι πως μπήκαν στον εν λόγω στίβο με τον αέρα μεγάλης μπάντας, που ήρθε να διδάξει λίγο πριν βαλτώσει το είδος το πως γίνεται. Και σχεδόν από το πουθενά, χωρίς να έχουμε ακούσει νότα από το ντεμπούτο τους. Πήγαν σε νέο επίπεδο την έννοια του underground. Από την παραγωγή του δίσκου μέχρι την προώθησή του. Κι όλ' αυτά εν μέσω μιας τρομακτικής ατμόσφαιρας που κατάφερε να συνδυάσει τους Black Sabbath με τους Beatles. Με συνθέσεις που φάνταζαν τότε διαχρονικές και που τώρα δικαιώνονται. Με την έννοια του heavy/psychedelic/doom rock να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη και με τον Uncle Acid να κλείνει το μάτι αντί υπόκλισης στον Bon Scott. Βεβαίως.
 
Essential Songs: "13 Candles", "Death's Door"
Check Also: "Vol. 1" (2010), "Mind Control" (2013)
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
 
19
Label: E1 Entertainment
Release Date: 12/07/2011
Genre: Alt-Prog Rock
Fair To Midland - Arrows And Anchors
Ο τέταρτος στούντιο δίσκος των Τεξανών Fair To Midland είχε την ιδιαιτερότητα να αποτελεί τον δεύτερό τους σε - ας το πούμε έτσι - επαγγελματικό επίπεδο και τον τελευταίο ολόκληρης της καριέρας τους. Δύο χρόνια αργότερα, όταν και τελείωσαν οι περιοδείες προώθησης του "Arrows And Anchors", η μπάντα διαλύθηκε οριστικά. Άφησε, έτσι, ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε αυτόν τον αμερικάνικο alternative rock ήχο με την progressive rock ταυτότητα που μυρίζει «ζήροζ» από χιλιόμετρα. Με κεκτημένη ταχύτητα από το εξαιρετικό "Fables From A Mayfly" του 2007, εδώ βαραίνουν τις κιθάρες τους και μέσα από εξεζητημένες ενορχηστρώσεις δημιουργούν ένα άλμπουμ γεμάτο λαμπρές γέφυρες και φωνητικές μελωδίες φοβερής έμπνευσης. Το "Arrows And Anhors" είναι ορισμός του πολυσυλλεκτικού μα εκλεκτικού, δύσκολου μα με τόσο mainstream χροιά δίσκου. Αν το δεις από μια μεριά, είναι ωραίο που σταμάτησαν ακριβώς εκεί, στην κορυφή τους.
 
Essential Songs: "Uh-Oh", "The Greener Grass"
Check Also: -
 
Μάνος Πατεράκης
 
20
Label: Roadrunner
Release Date: 14/09/2011
Genre: Progressive Rock
Opeth - Heritage
Ο μουσικός Mikael Åkerfeldt είναι γεμάτος ανησυχίες. Συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατον να παραμείνει στάσιμος. Έτσι το κοινό των Opeth ήταν και είναι εκπαιδευμένο στις πολυσχιδείς διαθέσεις και τραγούδια του Σουηδού. Παρόλα ταύτα η κομβική αλλαγή που ήρθε στο "Heritage" ξίνισε αρκετούς. Τα death μεγαλεία είχαν φύγει για τα καλά, όχι μόνο από πλευράς φωνής αλλά και από κιθάρες. Πλέον το group είχε μετατραπεί σε ατόφιο progressive rock φορέα, κάτι που ίσως είχε προοικονομηθεί από καιρό. Τώρα, δίχως την κρυάδα της αλλαγής, φαίνεται ξεκάθαρα το συνθετικό εύρος και βάθος των τραγουδιών. Η πρόσβαση γίνεται αργά, λόγω των πολλών μεταβολών και 'γυμνών' στιγμών, δίχως όμως ίχνος φλυαρίας. Αλλά με ένα υπόγειο απειλητικό και ηδύ τρόμο να διακονείται παντού. Από τις παύσεις των "I Feel The Dark", "Häxprocess" έως τα φλάουτα του "Famine" ο δίσκος κρύβει στιγμές καλλιτεχνικής μαγείας.
 
Essential Songs: "The Devil's Orchard", "Famine"
Check Also: "Pale Communion" (2014), "Sorceress"(2016)
 
Γιάννης Δούκας
 
21
Label: Catch The Soap
Release Date: 29/09/2011
Genre: Stoner Rock
1000mods - Super Van Vacation
Το "Super Van Vacation" είναι ουσιαστικά το ντεμπούτο των 1000mods, αφού οι προηγούμενες 2 κυκλοφορίες τους λογίζονται ως EP. Και με το καλημέρα δείχνουν τα δόντια τους. Μεγαλωμένοι στις ερήμους της Κορινθίας (sic), την κάτω μεριά της συγκεκριμένα, και με αφίσες των Kyuss και των Colour Haze αριστερά και δεξιά της γιγαντοαφίσας των Sabbath. Αυτός ο δίσκος συνέβαλε τα μέγιστα στην καλλιτεχνική άνθιση του stoner / heavy rock στην Ελλάδα, και ήταν ουσιαστικά καταλύτης στη δημιουργία της τοπικής σκηνής. Έκτοτε οι 1000mods κάνουν sold out για πλάκα, ενώ οι αμερικανικές περιοδείες είναι πλέον αναπόσπαστο στοιχείο του καλεντάρι τους. Αν, λοιπόν, υπάρχει μια μπάντα - πέρα από τους Planet Of Zeus - η οποία συνοψίζει όσο καμία άλλη το ελληνικό stoner rock, αυτή είναι οι 1000mods και καλύτερο δείγμα από το "Super Van Vacation" νομίζω δύσκολα θα βρεις.
 
Essential Songs: "Vidage", "El Rollito"
Check Also: "Vultures" (2014), "Repeated Exposure To..." (2016)
 
Άλκης Κοροβέσης
22
Label: Roadrunner 
Release Date: 10/10/2011
Genre: Hard Rock
The Parlor Mob - Dogs
Μερικές δεκαετίες πίσω υπήρχαν τα one-hit wonders. Φέρνοντας τον όρο πιο κοντά σε ροκ πλαίσια, θα μπορούσε κανείς να βρει αρκετές περιπτώσεις ονομάτων που φτιάχτηκαν με έναν και μόνο δίσκο. Οι Parlor Mob δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η πρώτη τους απόπειρα, χωρίς να ξεφεύγει από το τιμημένο rock του '70, είχε φρεσκάδα και συνθέσεις που την έκαναν να ξεχωρίζει από τον σωρό του revival που κατέκλυζε τον κόσμο στα zeroes. Με το "Dogs" το σχήμα από το New Jersey έκανε ένα βήμα μπροστά, από κάθε πιθανή σκοπιά. Ο ήχος του "Dogs" έχει περισσότερη προσωπικότητα, περισσότερο νεύρο, περισσότερα hooks. Οι λοξές ματιές προς τους παλιούς μεγάλους είναι ακόμα εκεί, αλλά με μια πιο σύγχρονη λογική. Δώδεκα τραγούδια, δώδεκα χιτάρες. Το μόνο αρνητικό είναι τούτη η κορυφή έμελλε να είναι η τελευταία τους. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
 
Essential Tracks: "Into The Sun", "Practice In Patience"
Check Also: "Cry Wolf" (2015)
 
Αντώνης Μαρίνης
23
Label: Anti
Release Date: 21/10/2011
Genre: Rock
Tom Waits - Bad As Me
Δεν ξέρω από τι είναι κατασκευασμένος ο Tom Waits. Δεν ξέρω πως καταφέρνει έτσι κάθε φορά. Του είχε πάρει επτά χρόνια να κυκλοφορήσει νέο υλικό. Το "Bad As Me" όμως δεν ήταν απλά ένας ακόμη ποιοτικός δίσκος του Tom Waits. Είναι ένας δίσκος που ηχεί ταυτόχρονα φρέσκος και κλασικός από το πρώτο άκουσμα. Διάολε, είναι ένας δίσκος τόσο σωστά δομημένος, με τόσο προσεγμένες συνθέσεις, που φροντίζει ώστε κάθε μια από τις δεκατρείς αυτές στιγμές να ηχεί ξεχωριστή. Να θυμίζει κάθε πτυχή της ένδοξης καλλιτεχνικής του κληρονομιάς. Να σε αναγκάζει να φωνάξεις από ενθουσιασμό. Να πιείς! Να παρακολουθείς αποσβολωμένος την ερμηνεία του στο "Chicago". Να τον αφήνεις να σκηνοθετεί ηχοτοπία όπως στο ομότιτλο. Να σοκάρεσαι από το κατακλυσμιαίο έπος που είναι το "Hell Broke Luce". Να συνειδητοποιείς πως τα αγαπημένα σου τραγούδια είναι αυτά που εμπλέκεται η φυσαρμόνικα του Charlie Musselwhite.
 
Essential Songs: "Bad As Me", "Hell Broke Luce"
Check Also: -
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
24
Label: Van
Release Date: 11/11/2011
Genre: Occult Rock
The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Αν υπάρχει μια μπάντα και ένας δίσκος που σηματοδότησαν την κορύφωση και την πιο ουσιαστική έκφανση του λεγόμενου occult rock revival, είναι οι The Devil's Blood με το "The Thousandfold Epicentre". Επικεντρωμένοι στην ηχητική πηγή που ήταν τα ψυχεδελικά παρακλάδια του '60s και '70s rock, οι Ολλανδοί δημιούργησαν ένα μνημείο αποκρυφιστικής αντί-κοσμικής μαγείας. Συνθέσεις που εξαπλώνουν μια εωσφορική αύρα, φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην αποτελούν κινήσεις επιφανειακού εντυπωσιασμού, χάρη στο αξιοπρόσεκτο συνθετικό τους βάθος. Πέραν όμως των ηχητικών λεπτομερειών, δυο ήταν οι κυρίαρχοι πυλώνες αυτού του ανίερου οικοδομήματος. Ο "SL" που με την κιθαριστική του δουλειά επικαλέσθηκε κάθε δαίμονα που βρισκόταν στο κεφάλι του, και η απόκοσμη παρουσία της "F.The Mouth Of Satan". Οι ερμηνείες της τελευταίας, ακόμη στοιχειώνουν τα αυτιά ανυποψίαστων και μη. Η μαύρη τους φλόγα έκρυψε το φως. Έπειτα, τέλος. The Heavens cried out for The Devil's Blood.
 
Essential Songs: "She", "The Thousandfold Epicentre" (2011)
Check Also: -
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
25
Label: Rune Grammofon
Release Date: 06/01/2012
Genre: Progressive Rock
El Doom & The Born Electric - El Doom & The Born Electric
Ελάχιστοι γνωρίζουν τον Ole Petter Andreassen, η αλήθεια είναι. Ετούτο το άλμπουμ θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στις underground κυκλοφορίες κάποιας περασμένης χρονιάς. Η μοίρα και οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι ώστε να τρυπώσει σε αυτήν τη βαρύγδουπη λίστα μας, ένας θεός ξέρει πώς. Μα σίγουρα, διόλου άδικα! Ο Andreassen κουβαλάει όλη την τρέλα της Νορβηγίας, έχει παίξει σε έναν σκασμό παρανοϊκές άγνωστες μπάντες (μην αγνοήσετε τη φοβερή χαρντροκιά των Thulsa Doom), εδώ, όμως, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι El Doom έβγαλε έναν από τους πορωτικότερους συνδυασμούς Mellotron/Hammond με βαριά ηλεκτρική κιθάρα που ακούσαμε στα '10s. Πάνω απ' όλα, πέτυχε μονομιάς έναν ήχο που έχει ολόδική του ταυτότητα, πράγμα πολύ, μα πολύ σπάνιο αυτό σε τέτοια μονοπάτια. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε έκτοτε τίποτα από αυτό του το πρότζεκτ.
 
Essential Songs: "Fire Don't Know", "The Hook"
Check Also: -
 
Μάνος Πατεράκης
26
Label: Columbia 
Release Date: 31/01/2012
Genre: Folk
Leonard Cohen - Old Ideas
Τέσσερα, σχεδόν, χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Leonard Cohen εγκατέλειψε τον κόσμο αυτό. Μέχρι τις τελευταίες μέρες του συνέχισε να κάνει αυτό που η μοίρα είχε καθορίσει. Ακόμα και σήμερα, οι μετα θάνατον κυκλοφορίες, συνεχίζουν μια λαμπρή πορεία και επισφραγίζουν την υστεροφημία, την οποία ο Leonard έχει κερδίσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Ανάμεσα στους πολύ αξιόλογους δίσκους που κυκλοφόρησε ο Leonard Cohen στην έκτη, αριθμητικά, συνθετική δεκαετία του, το "Old Ideas" στέκει στην κορυφή. Μια δεκάδα όμορφων συνθέσεων οι οποίες περιλαμβάνουν απαλές ενορχηστρώσεις, αιθέρια συνοδευτικά γυναικεία φωνητικά και φυσικά τις επιβλητικές ερμηνείες του Leonard ο οποίος βρισκόταν μέχρι τα τελευταία του χρόνια σε εξαιρετική κατάσταση. Το "Old Ideas" ήρθε, μετά από μια απουσία σχεδόν δέκα ετών στη δισκογραφία, ώστε να επαναφέρει τον Leonard Cohen στην καρδιά μας ώς έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές όλων των εποχών.
 
Essential Songs: "Going Home", "Darkness"
Check Also: "You Want It Darker" (2016), "Thanks For The Dance" (2019)
 
Γιάννης Βόλκας
27
Label: Sony Music
Release Date: 23/3/2012
Genre: Rock
H.E.A.T. - Address The Nation
Μπορεί μέχρι το "Address The Nation" οι Σουηδοί να κυκλοφόρησαν δυο πολύ καλούς δίσκους, αλλά η έλευση του τεράστιου performer Erik Grönwall, τους πέρασε σε άλλο επίπεδο. Οι H.E.A.T. προσεγγίζουν εδώ (και γενικότερα) το όλο θέμα με σοβαρότητα και δεν πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γράφουν καλά τραγούδια και όχι ανούσια filler που θα πλαισιώσουν τα 2 -3 single. Έχουν ωραίες μελωδίες, solo που εξυπηρετούν το τραγούδι και το γενικότερο attitude που έχουν πείθει για τις «καλές τους προθέσεις». Σε μια άλλη εποχή οι H.E.A.T. θα γέμιζαν στάδια. Σε αυτή που ζούμε ας αρκεστούμε και εμείς και αυτοί στο γεγονός πως κυκλοφορούν φοβερούς δίσκους ανθεμικού μελωδικού hard rock και πως στα live τους ξεσηκώνουν τους πάντες. Ξέρω, κρίμα και άδικο, αλλά ο καιρός που οι Μπον Τζόβιδες αυτού του κόσμου δημιουργούσαν παροξυσμό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
 
Essential Songs: "Living On The Run", "Falling Down"
Check Also: "Tearing Down The Walls" (2014), "Into The Great Unknown" (2017)
 
Κώστας Πολύζος
28
Label: Atlantic
Release Date: 23/05/2012
Genre: Modern Hard Rock
Shinedown - Amaryllis
Πώς συνεχίζεις αφού έχεις φτιάξει έναν από τους πιο πετυχημένους ροκ δίσκους των τελευταίων δεκαετιών; Για τον Brent Smith και την παρέα του δεν υπήρχε δίλημμα. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά. Η εμπορική επιτυχία κατά κανόνα σου δείχνει έναν μονόδρομο. Χρειάζεται να έχεις μία πολύ ιδιαίτερη τρέλα για να μην τον ακολουθήσεις. Κάπως έτσι, στον διάδοχο του τεράστιου "Sound Of Madness" η συνταγή δεν αλλάζει. Μοντέρνο hard rock, με τις κιθάρες μπροστά, μελωδίες που καρφώνονται χωρίς να το καταλάβεις, αψεγάδιαστα φωνητικά, και συνθέσεις που με διαφορετική ενορχήστρωση θα μπορούσαν να σταθούν σε pop charts. Αν το τελευταίο σας μοιάζει με κάτι αρνητικό, ξανασκεφτείτε το. Χρειάζονται πραγματικά μεγάλες ποσότητες ταλέντου για να φτιαχτούν μεγάλα τραγούδια. Οι Shinedown τις έχουν με το παραπάνω, και το "Amaryllis" είναι από τις καλύτερες αποδείξεις.
 
Essential Tracks: "Amaryllis", "Unity"
Check Also: "Attention Attention" (2018)
 
Αντώνης Μαρίνης
29
Label: Nonesuch Records
Release Date: 03/04/2012
Genre: Psychedelic Rock
Dr. John - Locked Down
Ο Auerback ζαχάρωνε από καιρό τον Rebennack για μια συνεργασία. Η κοινή τους εμφάνιση στη σκηνή του, βαφτισμένου από τον δίσκο "Desitively Bonnaroo" του Rebennack, φεστιβάλ Bonnaroo το2011, ίσως αποτέλεσε τον καταλύτη για να γίνει πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξαιρετικό άλμπουμ που φιγουράρει σε ξεχωριστή θέση στη μεγάλη δισκογραφία του Dr. John. Στεκόμενο μακριά από το ρετρό, εκφράζει με σύγχρονο τρόπο το χωνευτήριο ήχων που αποτελεί η γενέτειρα του Night Tripper, με την αρχέγονη φωνή του τελευταίου να παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη και εντελώς χαρακτηριστική. Το gospel παντρεύεται με την ψυχεδέλεια, το blues με τους αφρικάνικους ρυθμούς, το funk με τη soul, ενώ οι στίχοι ξυρίζουν. Η μπάντα που συγκέντρωσε ο Auerbach γι' αυτό το εγχείρημα παίρνει κεφάλια με την απόδοσή της. Αψεγάδιαστη δουλειά, με το πνεύμα της Νέας Ορλεάνης κυρίαρχο μέσα της.
 
Essential Songs: "Ice Age", "God's Sure Good"
 
Παντελής Κουρέλης
30
Label: Atlantic
Release Date: 10/04/2012
Genre: Modern Hard Rock
Halestorm - The Strange Case Of...
Γνωρίζοντας πόσο «αρτηριοσκληρωτική» (ή και αστεία) είναι η ακαδημία που δίνει τα Grammy, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι αρχικά πήραν υποψηφιότητα και κυρίως ότι κέρδισαν βραβείο οι Halestorm για το πρώτο single και εναρκτήριο τραγούδι του "The Strange Case Of…". Είναι κάτι που πολύ σπάνια κάνει για φρέσκιες και πραγματικά καλές κυκλοφορίες. Όμως, μετά από ένα πολύ δυναμικό ντεμπούτο, το δεύτερο άλμπουμ της παρέας της Lzzy Hale δικαίως εκτόξευσε την καριέρα της μπάντας. Είναι γεμάτο τραγουδάρες και ανέδειξε την πιτσιρίκα Lzzy ως μια από τις σημαντικότερες γυναικείες παρουσίες στον rock χώρο. Από δυναμίτες όπως το "Love Bites (So Do I)" και το "Miss The Misery" ως το υπέροχο "Rock Show" και το πολύ όμορφο κλείσιμο του mellow "Here's To Us" - που τους έδωσε μεγάλο boost μέσω της παρουσίας του σε τηλεοπτική σειρά - εδώ έχουμε ένα πραγματικά εξαιρετικό άλμπουμ.
 
Essential Songs: "Love Bites (So Do I)", "I Miss The Misery"
Check Also: "Vicious" (2018)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
31
Label: Relapse
Release Date: 22/05/2012
Genre: Hard Rock /Heavy Psych
Royal Thunder - CVI
Αυτό εδώ είναι ένα υπέροχο rock άλμπουμ που μπορεί να μην βγάζει τίποτα μοντέρνο, αλλά κατέχει μια απίθανη φρεσκάδα και ένα ύφος που δεν το ξεπερνάει τίποτα. Κάθε φορά που το ακούς είναι καλύτερο. Έχει μαγκιά και χαρά, έχει προβληματισμό και σεμνότητα. Υπάρχει διάχυτη περηφάνια σε κάθε κομμάτι. Είναι ένα αμερικάνικο rock παραμύθι με όλη την έννοια που μπορείς να αποδώσεις. Εξηγώ. Έχει όλες τις πιθανές επιρροές από τη μουσική της βόρειας Αμερικής. Θα ακούσεις μέσα του blues μελωδίες, heavy metal ξεσπάσματα, hard rock συνθέσεις, εναλλακτικές ιδέες, stoner μυρωδιές, ψυχεδελικές αρμονίες και ασύλληπτες φωνές από μια κοπέλα που έκανε την έκπληξη. Ο κόσμος μας έχει προβλήματα και αυτή η μπάντα μπορεί να στα κάνει λίγο πέρα. Αν αγαπάς οποιαδήποτε πτυχή της rock μουσικής, ειλικρινά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην σου αρέσει αυτό εδώ το διαμάντι. Στο υπογράφω ρε, καμία μα καμία περίπτωση. Είναι τόσο καλοφτιαγμένο που δεν φοβάται τίποτα.
 
Essential Songs: "Parsonz Curse", "Whispering World"
Check Also: "Crooked Doors" (2015), "WICK" (2017)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
32
Label: Svart 
Release Date: 23/05/2012
Genre: Occult Rock
Jess And The Ancient Ones - Jess And The Ancient Ones
Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ο occult χώρος διένυε περίοδο εκτός προηγουμένου άνθισης. Ανάμεσα στα (αρκετά) ονόματα που πατούσαν σε doom ήχους, η Jasmin "Jess" Saarela και το σχήμα της έστρεψαν το βλέμμα στην τιμημένη δεκαετία του '70. Τα σκοτάδια και η μυρωδιά των κεριών δεν απουσιάζουν, κάθε άλλο. Τα χτυπητά ρυθμικά και τα παιχνίδια στις κιθάρες όμως βγάζουν τσαχπινιά αντί για heaviness, σπιρτάδα αντί για μουντάδα. Όταν στο οργανικό κομμάτι έρχονται να προστεθούν τα φωνητικά της Φινλανδής, το αποτέλεσμα γίνεται μεθυστικό. Από τη σαρωτική εισαγωγική του "Prayer For Death And Fire" και το επικών διαστάσεων "Sulfur Giants", μέχρι τα διπλά lead στο "13th Breath of the Zodiac" και την ασύλληπτη ομορφιά του "The Devil (In G-Minor)", το ένα χτύπημα διαδέχεται το προηγούμενο. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, σε κάνα-δυο σημεία διακρίνεται ένα απόκοσμο γέλιο· η Janis είναι.
 
 
Αντώνης Μαρίνης
33
Label: Roadrunner
Release Date: 12/06/2012
Genre: Prog Rock
Rush - Clockwork Angels
Ο θάνατος του Neil Peart λίγο πριν το κλείσιμο της δεκαετίας ήταν το γεγονός που σφράγισε οριστικά τη διαδρομή αυτού του συγκλονιστικού συγκροτήματος. Μια ασύγκριτη καριέρα μεγαλύτερη των 40 ετών στην κορυφογραμμή της rock μουσικής, η οποία δισκογραφικά ολοκληρώθηκε με το "Clockwork Angels". Σεβόμενοι το παρελθόν τους, αλλά πατώντας στο παρόν οι Rush δεν χάνουν ίχνος από την αίγλη τους και προσφέρουν εκ νέου συγκινήσεις και μαγικές στιγμές συνθετικά και εκτελεστικά, με τους τρεις μουσικούς να δίνουν την εντύπωση ότι μόνο ο χρόνος και τα βιολογικά αίτια θα μπορούσαν να τους σταματήσουν. Με 19 στούντιο άλμπουμ και πολλά ακόμα live οι Rush δεν λείπουν από καμία λίστα με τους κορυφαίους εδώ και 5 δεκαετίες. Σε όλο αυτό το διάστημα έπαιξαν με την ψυχή τους, μας συγκίνησαν και τελικά μας αποχαιρέτησαν με ένα ακόμα σπουδαίο δίσκο. Ένα μυθικό συγκρότημα που όμοιο του δεν έχει υπάρξει στην ιστορία της rock μουσικής.
 
Essential Songs: "BU2B", "Seven Cities Of Gold"
Check Also: -
 
Αντώνης Κονδύλης
34
Label: Drag City
Release Date: 24/07/2012
Genre: Stoner Rock /Heavy Psych
Om - Advaitic Songs
Είναι από τα συγκροτήματα που η μουσική τους είναι μοναδική. Προφανώς οι Al Cisneros, Chris Hakius και Emil Amos παραπέμπουν σε Sleep και Grails και ο ήχος της μπάντας γενικά είναι μια μίξη αυτών. Αυτό το άλμπουμ είναι εκπληκτικό, όχι μόνο από αισθητική ομορφιά, αλλά όσον αφορά την πειραματική λυρική επιδεξιότητα στα όργανα και τις φωνές και τον βαθύ πνευματισμό που επιδεικνύει μέσα από μια μαστουρωτική και ταξιδιάρικη κατάνυξη. Ακόμη και τα ονόματα των τραγουδιών αποδίδουν σημασίες που υπονοούν μια παραγγελία σχεδιασμένη να είναι τόσο οργανική όσο και η ίδια η μουσική. Αυτή η ήσυχη ψυχεδελική, βαριά, stoner και χαοτική μουσική τους, βγάζει ένα απίθανο μεγαλείο που πραγματικά δεν έχετε ακούσει πουθενά αλλού. Δυτικά όργανα μπλεγμένα με ανατολή, Ασία και θρησκείες. Μην το αναλύσετε, απλά απολαύστε το.
 
Essential Songs: "State of Non-Return", "Haqq al-Yaqin"
Check Also: -
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
35
Label: Anglagard
Release Date: 29/06/2012
Genre: Progressive Rock
Anglagard - Viljans Oga
Η ιστορία των Änglagård έχει τόσο όμορφα σκονισμένες και καλτ απαρχές όσο της πρέπει. Ιδρύονται το 1991, διαλύονται το 1994, μα εν τω μεταξύ προλαβαίνουν να κυκλοφορήσουν δύο δίσκους δύστροπου over-10' συμφωνικού prog που έκτοτε υμνήθηκε από τους λίγους χουλιγκάνους του είδους. Επανασύνδεση το 2009 και νέος δίσκος το 2012, με ήχο και ποιότητα σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα δύο έπη των '90s. Άλλη καινούργια μουσική έκτοτε; Φυσικά και όχι. Το "Viljans Öga" είναι ένα αυστηρότατο, μέσα σε όλη την ομορφιά του, ταξίδι δια μέσου τεσσάρων συνθέσεων, από μουσικούς που έχουν μελετήσει εις βάθος την παρακαταθήκη των χαμένων δισκοπότηρων του prog παρελθόντος. Έπειτα, πήραν κιθάρες, μπάσα, ντραμς, πλήκτρα και κάμποσα έγχορδα και πνευστά ώστε να παράγουν κάτι που θα μπορούσαμε να προσομοιάσουμε σε rock με πνοή κλασικής μουσικής. Σε στιγμές, πιστεύεις πως όλο το 2012 συνέβη για να ακουστούν μέσα από τον ορυμαγδό οι μελωδίες του "Snårdom".
 
Essential Songs: "Ur Vilande", "Snårdom"
Check Also: -
 
Μάνος Πατεράκης
36
Label: Southern Ground
Release Date: 14/08/2012
Genre: Southern Rock / Country Rock
Blackberry Smoke - The Whippoorwill
Το να παίζεις southern rock - ακόμα και στις ΗΠΑ - τη δεκαετία του 2000 δεν σου προσέφερε ευκαιρίες. Κάπως έτσι οι Blackberry Smoke πέρασαν τα δώδεκα πρώτα χρόνια της καριέρας τους στην αφάνεια, καταφέρνοντας να κυκλοφορήσουν μόνο δύο άλμπουμ σε ανεξάρτητη εταιρία. Η τακτική τους παρουσία - με βάση την Ατλάντα - στις μουσικές σκηνές των Ηνωμένων Πολιτειών τους έφερε εν τέλει στον δρόμο του Zac Brown ο οποίος ενστερνίστηκε το όραμα τους και τους προσέφερε στέγη στη δισκογραφική του. Ο συνδυασμός της εμπειρίας του συγκροτήματος με τα «εργαλεία» μιας εξειδικευμένης στην country σημαντικής εταιρίας έφεραν ως αποτέλεσμα έναν από τους εντυπωσιακότερους δίσκους του ιδιώματος, και όχι μόνο για τη δεκαετία που μας πέρασε. Γεμάτο εξαιρετικά δείγματα της νότιας παράδοσης και με έναν θαυμαστό συνδυασμό του rock όπως το κατέθεσαν οι Lynyrd Skynyrd και της country στο στυλ του Steve Earle, το συγκεκριμένο άλμπουμ έβαλε στο χάρτη το συγκρότημα το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα τον τίμιο του αγώνα κόντρα στο εφήμερο της μουσικής βιομηχανίας κυκλοφορώντας πλέον τακτικά αξιόλογες δουλειές. Οκτώ χρόνια μετά το Whippoorwill φαντάζει ανεπανάληπτη κορυφή για τους ίδιους αλλά και το ίδιο το ιδίωμα, εξαιρουμένων βεβαίως των κλασικών άλμπουμ από τους καλλιτέχνες των «χρυσών» '70s.
 
Essential Songs: "One Horse Town", "The Whippoorwill"
Check Also: "Holding All The Roses" (2015)
 
Αντώνης Μουστάκας
37
Label: Small Stone
Release Date: 28/08/2012
Genre: Stoner Rock
Nightstalker - Dead Rock Commandos
Το "Dead Rock Commandos" ήταν ο κατάλληλος δίσκος που ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Η ίδια η μπάντα είχε το καλό χαρτί για να αναδειχθεί περαιτέρω, σε μια εποχή που το ελληνικό stoner βρισκόταν στην άνθισή του και χρειαζόταν τις γερές, έμπειρες των Nightstalker. Η τετράδα των δύο παλιών και δύο πιο καινούριων έχει δέσει πλέον για τα καλά, γεγονός που αντανακλάται σε παραγωγή, συνθέσεις και εκτελέσεις. Η πρώτη πλευρά ειδικότερα, με ένα καταπληκτικό σερί πέντε τραγουδιών, μπορεί χωρίς υπερβολές να σταθεί δίπλα σε οποιαδήποτε rock κυκλοφορία της δεκαετίας. Δεν είναι μόνο το ομώνυμο του δίσκου με αυτήν την καταπληκτική μπασογραμμή. Ούτε το "Children Of the Sun" που αισίως κοντεύει τα 6,5 μύρια στο YouTube, παρότι προηγουμένως χρειάστηκε χρόνος, ένα έμπειρο αυτί να στο σφυρίξει και ένα καταπληκτικό video, για να αναδειχθεί σε επίσημο-ανεπίσημο ύμνο της σκηνής. Ρε λέτε σκοιλ ελικικου να σημαίνει ελληνικό stoner όχι υπερεκτιμημένο;
 
Check Also: "As Above, So Below" (2016), Great Hallucinations (2019)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
38
Label: English Electric /GEP
Release Date: 03/09/2012
Genre: Progressive Rock
Big Big Train - English Electric Part 1
Για περίπου μία δεκαετία από τα μέσα των '00s υπήρξε μία αναγέννηση του prog με ποσοτικά και ποιοτικά ύψη που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του '70. Κι αν αυτό σε έναν βαθμό ήταν αποτέλεσμα νέων στον χώρο συγκροτημάτων, δε σημαίνει ότι και παλιότερες καραβάνες όπως οι Big Big Train δεν επωφελήθηκαν. Ενεργοί από τις αρχές των '90s κυκλοφόρησαν τον κατά γενική ομολογία καλύτερο δίσκο τους σχεδόν είκοσι χρόνια μετά ως αποτέλεσμα δυο σημαντικών αλλαγών, της προσθήκης του Langton στη φωνή (και όχι μόνο) και της μονιμοποίησης του D'Virgilio στα drums. Η ομοιότητα με τους Genesis μπορεί να είναι έως και εκνευριστική για κάποιους, αλλά όσοι αγαπάνε αυτό το είδος του prog δεν μπορούν παρά να υποκλιθούν στην απίστευτη ισορροπία που πετυχαίνουν ανάμεσα σε μελωδίες, ακαταμάχητο λυρισμό, πολυπλοκότητα συνθέσεων, οικονομία παιξίματος, πολυφωνίες και, ναι, την ακραιφνή «αγγλοσύνη» τους. Το "Judas Unrepentant" παραμένει το καλύτερο τραγούδι που έχουν γράψει.
 
Check Also: "English Electric Part 2" (2013), "Grimspound" (2107)
 
Κώστας Σακκαλής
39
Label: Epitaph
Release Date: 04/09/2012
Genre: Punk Rock
Propagandhi - Failed States
Θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη φορά που έβαλα να παίξει το "Failed States". Την ανατριχίλα που μου προκάλεσε το έρπον κτίσιμο του εναρκτήριου "Note To Self". Το ανοικτό στόμα που μου έμεινε ενθύμιο μαζί με τα μυαλά στο χέρι, όταν τελείωσε η πρώτη ακρόαση. Οι Καναδοί, πιθανώς με αυτόν τον δίσκο να ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ιδιοφυές punk rock, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Φλέρταραν καιρό με tech thrash νοοτροπίες, αλλά εδώ είναι το αποκορύφωμα. Συνθέσεις που αντλούν τεχνική αρτιότητα από το metal, στίχοι που δεν γίνονται στιγμή προβλέψιμοι, διαδοχικοί ύμνοι που ηχούν ταυτόχρονα πολύπλοκοι αλλά και προσιτοί. Εκεί έγκειται και η δυναμική του "Failed States". Χωρίς να γίνεται στιγμή επιτηδευμένο, διακατέχεται από μια πολιτικοποιημένη ματιά, δίχως να καταφεύγει σε εύπεπτα συνθετικά τεχνάσματα, φαντάζει ικανό να κερδίσει ετερόκλητους μουσικόφιλους. "The Fucking Rich Fuck The Poor".
 
Essential Songs: "Devil's Creek", "Cognitive Suicide"
Check Also: "Victory Lap" (2017)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
40
Label: Nuclear Blast
Release Date: 25/09/2012
Genre: Hard Rock 
Witchcraft - Legend
Αν κάνεις το σωστό και βάλεις τον δίσκο να παίξει, θα έρθεις κάποια στιγμή και θα αναρωτηθείς, γιατί δεν το έχεις σταματήσει ακόμα μετά από 25 ακροάσεις. Αυτό είναι το ελάττωμά του. Δεν μπορείς να σταματήσεις να το ακούς. Είναι εθιστικό. Είναι φανταστικό. Είναι καλοφτιαγμένο. Είναι πανέμορφο. Ίσως είναι ένα από τα καλύτερα rock άλμπουμ όλων των εποχών. Έχει δοκιμαστεί, έχει αντέξει, είναι μαγικό, ακούγεται μοναδικό! Ο ρυθμός του δεν σε αφήνει σε ησυχία, τα φωνητικά σε ανατριχιάζουν, το ανέβασμα του σε ενθουσιάζει, οι στίχοι σε γεμίζουν χαρά, λύπη ή προβληματισμό. Οι συνθέσεις είναι τόσο καλογραμμένες που δεν μπορείς να βρεις τίποτα άσχημο. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ακολουθούν βασικούς κανόνες και έχουν σταθερές επιρροές χωρίς όμως να μας θυμίζουν ντε και καλά τίποτα από τα βασικά του είδους. Στα μισά και πλέον κομμάτια τα σόλο στις κιθάρες είναι ανατριχιαστικά. Αν διαβάσεις κάπου ότι αυτός ο δίσκος είναι μέτριος, ότι θα έπρεπε να έχει πιο τραχιά φωνητικά και ότι αντιγράφει, απλά σταμάτα να διαβάζεις αυτό το μέσο, βάλε τον δίσκο, γέμισε το ποτήρι σου με το αγαπημένο σου ποτό και απόλαυσε το μόνος.
 
Essential Songs: "It's Not Because Of You", "Democracy"
Check Also: "Nucleus" (2016)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
41
Gary Clark Jr. - "Black And Blu"
Label: Warner Bros
Release Date: 22/10/2012
Genre: Blues Rock
Gary Clark Jr. - Black And Blu
Δεν ξέρω αν θα καταφέρει τελικά ο καθόλα συμπαθής Gary Clark Jr. να παντρέψει τα blues με τις mainstream φόρμες του hip hop & του R 'n' B. Ίσως να το έχει ήδη καταφέρει σε ένα βαθμό, ίσως ακόμα να το παλεύει. Στο "This Land" φαίνεται το δεύτερο πάντως. Η σημαντικότητα πάντως του "Blak And Blu" είναι δεδομένη κι αδιαπραγμάτευτη και θα μου επιτρέψετε να μη σταθώ στις υποψηφιότητες και στα βραβεία του δίσκου. Θα σταθώ σ' ένα γεγονός, ενδεικτικό ή μη: Φίλος και λάτρης της λαϊκής μουσικής, είχε πρόσφατα μια πρώτη επαφή με τα σκληρά τα blues και κλείδωσε στο "Voodoo Chile" του Hendrix. Κάποιες επόμενες προσπάθειες πήγαν κουβά (κοτζάμ Rory έφαγε άκυρο), μέχρι τη στιγμή που έπεσε στην αντίληψή του μια live εκτέλεση του ύμνου που ακούει στο όνομα "When My Train Pulls In". Κάπου εκεί, η πόρτα του άνοιξε πάλι και μέχρι και σήμερα παραμένει στωικά κλειδωμένη
 
Check Also: "The Story of Sonny Boy Slim" (2011), "Gary Clark Jr. Live" (2014)
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
42
Label: Roadrunner
Release Date: 22/10/2012
Genre: Heavy Rock
Stone Sour - House Of Gold And Bones - Pt 1
Μας φαινόταν περίεργο πριν οχτώ χρόνια πόσο υπερδραστήριος ήταν ο Corey Taylor ο οποίος ακούραστα και με εμμονική επιμονή και συνέπεια δούλευε παράλληλα τα δύο σχήματα, τις δύο έτερες πλευρές της προσωπικότητας του. Και ο διάολος ότι κάνει το κάνει εξαιρετικά! Ειδικά το αγαπημένο του πρώτο γκρουπ δεν μας έχει δώσει κακό άλμπουμ και με το "House…" απλά εδραίωσε τη δουλειά που έγινε στις προηγούμενες κυκλοφορίες βάζοντας τις βάσεις για τις επόμενες εξίσου καλές κυκλοφορίες. Το "House…" είναι μεστό και δυνατό, σε αναγκάζει να χορέψεις και να τραγουδήσεις. Εκπληκτικό παίξιμο με έμφαση σε δισολίες και ντραμς και συγκλονιστική η -γεμάτη βραχνάδα και οργή- ερμηνεία του Taylor. Μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο έχουν κυκλοφορήσει αλλά σίγουρα είναι ότι σημαντικότερο καθώς με το "House…" προχώρησαν δέκα βήματα παραπέρα προς το πάνθεον της καθολικής αναγνώρισης ώς ένα από τα σημαντικότερα νέα heavy rock συγκροτήματα.
 
Essential Songs: "Absolute Zero" , "Tired"
Check Also: "Hydrograd" (2017), "House Of Gold And Bones - Pt2" (2013)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
43
Label: Universal
Release Date: 13/11/2012
Genre: Hard Rock
Soundgarden - King Animal
Μετά από δεκαέξι χρόνια η μπάντα φέρνει στο φως νέο υλικό προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα στους θαυμαστές της. Πέρα από το δέος που νιώθεις ακούγοντας το συγκρότημα που μπόλιασε το μυαλό σου με κάποιους από τους πιο υπέροχους ήχους τα προηγούμενα χρόνια, έρχεσαι αντιμέτωπος με το δίλλημα του να ασχοληθείς με αυτό που έχει να σου προσφέρει το έτος 2012 ή να μείνεις στη λογική του οπαδού που ευχαριστιέται μόνο με πολύ συγκεκριμένες μελωδίες. Δεκτές και οι δύο θέσεις, μόνο που για τους Soundgarden δεν ήταν αρκετό να έχουν θαυμαστές μόνο από τις επιτυχίες τους τη δεκαετία του '90. Μην ψάξετε να βρείτε «χιτάκια» εντός του, παρά επεξεργαστείτε τις έξυπνες συνθέσεις όπως αυτή του "A Thousand Days Before" όπου τα φωνητικά του αξιομνημόνευτου Chris Cornell μπλέκονται με ανατολίτικες χροιές. Οι απλές και παράλληλα άρτια εκτελεσμένες μελωδίες μετατρέπουν το "King Animal" σε έναν διαχρονικό αψεγάδιαστο ροκ έργο τέχνης.
 
Essential Songs: "Bones of birds, "A Thousand Days Before"
Check Also: -
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
44
Label: Van
Release Date: 07/12/2012
Genre: Occult Rock
Year Of The Goat - Angels Necropolis
Το occult rock revival είχε ήδη αρχίσει να προσφέρει τους πρώτους αποκρυφιστικούς καρπούς από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε η έλευση των Σουηδών δεν μας βρήκε απροετοίμαστους. Το υπερβατικό EP "Lucem Ferre" είχε κάνει πάταγο, προδιαθέτοντας για ένα ντεμπούτο που θα συγκλόνιζε, όταν εκείνο έβγαινε από τη ζοφερή μαρμίτα τους. Κι εγένετο "Angels Necropolis", ένα άλμπουμ που πλέον έχει αναχθεί ως μια Μαύρη Βίβλος του σύγχρονου (τρόπος του λέγειν, καθώς οι πρακτικές και οι διαθέσεις του κρατούν τη σκουφιά τους πολλές δεκαετίες πίσω) occult rock, μαζί με τα όσα οι έτεροι Καππαδόκες The Devil's Blood, πρόλαβαν να δώσουν. Με proto-metal διαθέσεις, Blue Oyster Cult αναθυμιάσεις, doom υπόβαθρο κι ένα "Thin Line Of Broken Hopes" να στέκεται ως το μουσικό και ιδεολογικό αποκορύφωμα τους, το μοναδικό ελάττωμα του άλμπουμ βρίσκεται στο ποσό καλύτερο θα μπορούσε να είναι, αν είχε απορροφήσει το EP που προηγήθηκε αυτού.
 
Essential Songs: "This Will Be Mine", "Thin Line Of Broken Hopes"
Check Also: "Lucem Ferre" (2014), "Novis Orbis Terrarum Ordinis" (2019)
 
Σπύρος Κούκας
45
Label: Epitaph
Release Date: 22/01/2013
Genre: Punk Rock
Bad Religion - True North
Τούτη εδώ η δισκάρα, αποτελεί επιστέγασμα μιας πορείας συνεχούς και συνεπούς δισκογραφίας των ηγετών του μελωδικού punk εκ California. Οι μπαγάσηδες οι Bad Religion κατάφεραν να βγάλουν τον καλύτερό τους δίσκο μετά από δύο περίπου δεκαετίες, στις οποίες είχαν ήδη δώσει αρκετές αξιόλογες δουλειές. Όλα τα χαρακτηριστικά τους συγχρονίστηκαν εδώ σην καλύτερή τους εκδοχή: τρομερές φωνητικές μελωδίες, ανελέητο drumming που σε θέλει να πας να ξεκινήσεις μαθήματα την αμέσως επόμενη ώρα, ουσιαστικά κιθαριστικά solo και η φωνάρα του Greg Graffin σε μεγάλα κέφια. Σημαντικότερο όλων, η φόρμα του συνθετικού διδύμου Graffin/Gurewitz, το οποίο καταθέτει διαπιστευτήρια. Μόνο πταίσμα, η υπερφόρτωση με πυρομαχικά λες ο δίσκος πάει να πολεμήσει στον loudness war. Μετά το "True North" έκαναν έξι ολόκληρα χρόνια να βγάλουν δίσκο. Το κύκνειο άσμα των Brooks Wackerman και Greg Hetson με τους Bad Religion, δύσκολα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο.
 
Check Also: "Age Of Unreason" (2019), "The Dissent Of Man" (2010)
 
Παντελής Κουρέλης
46
Label: Napalm
Release Date: 25/01/2013
Genre: Hard Rock
Audrey Horne - Youngblood
Όσο δύσκολο (μπορεί) να είναι να αναπαράγεις την αισθητική παλιότερων δεκαετιών στη μουσική (πχ vintage hard rock), άλλο τόσο δύσκολο είναι να χρησιμοποιήσεις παλιότερες νόρμες τις οποίες όμως θα μπολιάσεις με στοιχεία που θα κάνουν το αποτέλεσμα να ακούγεται σύγχρονο. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, μπορεί οι Νορβηγοί να κάναν ένα συνθετικό άλμα στο "Youngblood" που κοιτάει περισσότερο προς μια straight forward hard rock αισθητική, αλλά παρόλο που κοιτάνε πίσω, βγάζουν μια τέτοια φρεσκάδα που το αποτέλεσμα κρίνεται ως αδιαμφησβήτητα επίκαιρο. Με σύμμαχο τις νευρώδεις συνθέσεις, τις ερμηνείες του Toschie και το οργιαστικό κιθαριστικό δίδυμο των Ice Dale/Thomas Tofthagen οι Audrey Horne μπορούν νοιώθουν περήφανοι που κυκλοφόρησαν έναν δίσκο που τα τραγούδια του σηκώνουν τον οπαδό στον αέρα σε κάθε ακρόαση. Δεν μπορείς να υποστηρίζεις πως ακούς hard rock και να μην σου αρέσει αυτό το άλμπουμ. Απλά δεν γίνεται.
 
Essential Songs: "Youngblood" , "Pretty Little Sunshine"
Check Also: "Audrey Horne" (2010), "Blackout" (2018)
 
Κώστας Πολύζος
47
Label: Red Bull
Release Date: 04/02/2013
Genre: Hard Rock
Heaven's Basement - Filthy Empire
Ειπώθηκαν όλα στο αφιέρωμα για τα καλύτερα ντεμπούτα της δεκαετίας, αλλά ας τα ξαναπούμε. Τι γίνεται όταν μία παλιακή και πολυαγαπημένη φόρμουλα ανακατεύεται με λίγο σύγχρονο τσαγανό και πολύ ταλέντο; Το "Filthy Empire" γίνεται. Γίνεται, βράζει και χύνεται. Η αρκετά καθυστερημένη βρετανική απάντηση στην αλητεία των Guns 'N' Roses, χωρίς όμως να απαρτίζεται από αρχίδες. Παρά τα εγκώμια και την όποια σχετική επιτυχία μπορεί να έχει ένα hard rock σχήμα το 2013 που δεν ονομάζεται Alter Bridge, δυστυχώς δεν κατάφεραν να κεφαλοποιήσουν αυτό το πραγματικά σπουδαίο πρώτο εγχείρημα. Τι να κάνεις Δεν παύει όμως να είναι ένας δίσκος γεμάτος κομματάρες και έμπνευση και είτε είσαι είτε δεν είσαι φαν του ήχου (δεν είμαι) αξίζει λίγο την προσοχή σου.
 
Essential Songs: "Nothing Left To Lose", "Fire, Fire"
Check Also: -
 
Ιάσονας Τσιμπλάκος
48
Label: Universal Music
Release Date: 05/02/2013
Genre: Progressive Rock
Coheed And Cambria - The Afterman: Descension
Από τις πιο ιδιαίτερες rock μπάντες των τελευταίων 20 ετών, οι Coheed And Cambria έκτισαν την καριέρα τους βασιζόμενοι σε ένα μεγαλεπήβολο concept ιστοριών ("The Amory Wars") που όλα αυτά τα χρόνια «ντύνουν» με ένα μοντέρνο progressive μανδύα. To 2012 και 2013 κυκλοφόρησαν αντιστοίχως τα "The Afterman: Ascension" και "The Afterman: Descension" που θα μπορούσαν να ιδωθούν και ως ένα διπλό άλμπουμ. Εξαιρετικές δουλειές και τα δύο, αλλά η συντακτική ομάδα του Rocking.gr ξεχώρισε το δεύτερο σε αυτήν τη διαδικασία. Το "Descension" είναι χαρακτηριστικό άλμπουμ της δουλειάς των Coheed And Cambria στο πρώτο μισό της δεκαετίας, όπου άφησε στην άκρη τα πομπώδη riff των zeros και επικεντρώθηκε στο να δημιουργήσει πιο "pop" υφής στιγμές χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στον χαρακτήρα της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το single "Dark Side Of Me", στο πόσο σκοτεινό, πόσο mainstream και πόσο…"Coheed And Cambria" είναι παράλληλα.
 
Essential Songs: "Dark Side Of Me", "Number City"
 
Γιάννης Κοτζιάς
49
Label: Kscope
Release Date: 25/02/2013
Genre: Progressive Rock
Steven Wilson - The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)
Όλη η σπουδαία καριέρα του Steven Wilson μοιάζει σαν να τον οδήγησε σε αυτό ακριβώς το άλμπουμ, εκεί που όλοι οι πλανήτες (το ταλέντο, η έμπνευση, οι συντελεστές και η προσοχή του κοινού) ευθυγραμμίστηκαν. Χρησιμοποιώντας όλη τη μεγάλη συνθετική του πείρα, ο Wilson κατάφερε να ισορροπήσει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσωπική του τέχνη, με τρόπο που μοιάζει να παντρεύει την κληρονομιά πέντε δεκαετιών προοδευτικού rock. Δεν είναι ακραίο αν υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό άλμπουμ αυτού του ήχου για το σύνολο της δεκαετίας, το άλμπουμ που εκμοντέρνισε το progressive rock για μια καινούρια γενιά. Ο λυρισμός, η trademark βρετανική μελαγχολία, η αρμονική ένωση τεχνικής-συναισθήματος, το ρεσιτάλ από τα υπόλοιπα μέλη (οι Govan, Baggs, Minneman, Holzman, Travis είναι όλοι φωτιά!), όλα εγγυήθηκαν έναν αριστουργηματικό δίσκο. Και ο Alan Parsons στην κονσόλα να συμβολίζει την τελετή παράδοσης-παραλαβής και να στέφει τον νέο βασιλιά!
 
Essential songs: "Luminol", "The Raven That Refused To Sing
Check Also: "Hand.Cannot.Erase" (2015), "To The Bone" (2017)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
50
Label: Weathermaker Music
Released Date: 15/03/2013
Genre: Hard Rock
Clutch - Earth Rocker
Όταν σκέφτομαι διασκεδαστικό, γαμάτο, ταξιδιάρικο, αλανιάρικο rock τότε οι Clutch σίγουρα ειναι στο top-3 των επιλογών που ερχονται στο μυαλό. Αν το περιορίσουμε και σε άλμπουμ τότε χαλαρά το "Earth Rocker" κερδίζει τη θέση του άλμπουμ που μας έκανε να περάσουμε απίστευτα καλά τη προηγούμενη δεκαετία όπως έκανε και το "Blast Tyrant" την πρό-προηγούμενη. Ένα τονωτικό μιξ funk, rock, blues και metal που το βάζεις δυνατά στο αυτοκίνητο και οδηγείς με χίλια αφού κομμάτια σαν το "Crucial Velocity" το επιτάσσουν με έναν μαγικό τρόπο. Τα groove σε χτυπάνε κατά κύματα, η φωνή του Neil Fallon βρώμικη όσο ποτέ και μαζεμένα riff από τα καλύτερα της δεκαετίας. Στο τέλος τη διαδρομής το καπό του αυτοκινήτου βγάζει καπνούς, ενώ στο background η σκόνη που έχει σηκώσει ακόμα δεν έχει κατακάτσει.
 
Check Also: "Psychic Warfare" (2015)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
51
Label: Sonet/Loma Vista
Release Date: 10/04/2013
Genre: Hard Rock
Ghost - Infestissumam
Το φαινόμενο Ghost πάει πίσω στους ξεχασμένους Subvision, δηλαδή τους Ghost χωρίς gimmick, μάρκετινγκ, make-up και Σατανά. Πολλά τροποποιημένα riff και μελωδίες από αυτό το μοναδικό τους άλμπουμ βρήκαν ξανά ζωή και πολλαπλάσια επιτυχία μέχρι και τον δεύτερο δίσκο των Ghost. Αυτό μας δείχνει ότι οι Ghost το «είχαν» από την «αρχή». Στο "Infestissumam", επαναλαμβάνουν το θαύμα του ντεμπούτου, αλλά με καλύτερη παραγωγή, περισσότερα χιτάκια και πιο εκτεταμένη μυθολογία. Οι Ghost με το "satanic pop" του δεύτερου δίσκου τους, έδειξαν ότι δεν είναι τυχαίο ότι επέτυχαν και άνοιξαν κάτω από τη μύτη πολλών ανυποψίαστων μια πόρτα που βγάζει τον σκληρό ήχο από το καθαρτήριο που τον έβαλε το hair metal στα τέλη των '80s και τον ξαναβάζει στα βελουδένια mainstream σαλόνια που πολλοί μισούν, αλλά κανείς έχει και τα κότσια να αρνηθεί.
 
Essential Songs: "Year Zero", "Monstrance Clock"
Check Also: "Opus Eponymous" (2010), "Meliora" (2018)
 
Νικόλας Ρώσσης
52
Label: Loud & Proud
Release Date: 05/05/2013
Genre: Hard Rock
The Winery Dogs - The Winery Dogs
Η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει. Τα έσοδα από τους δίσκους έχουν μειωθεί. Τα λεφτά πλέον βρίσκονται στις περιοδείες. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ανάγκη για υπερπαραγωγή δίσκων. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό από τις κύριες μπάντες των μουσικών, αυτοί στρέφονται σε συνεργασίες. Και κάπως έτσι γέμισε ο ντουνιάς με ανούσια "supergroup". Οι εξαιρέσεις όμως υπάρχουν και οι The Winery Dogs των Portnoy/Sheehan/Kotzen είναι μια από αυτές, καθώς κυκλοφόρησαν ένα καταπληκτικό ντεμπούτο γεμάτο φοβερή μουσική. Ο Kotzen κεντάει σε μικρόφωνο και ταστιέρα, ενώ το rhythm section των Portnoy/Sheehan μπορεί/πρέπει να διδάσκεται στα ωδεία όλου του κόσμου. Αλλά όλα αυτά θα ήταν μάταια αν τα τραγούδια δεν είχαν κάτι να πουν. Δεν θα σχολιάσω περεταίρω τον δίσκο, απλά θα αναφέρω πως αυτό, ήταν bonus track στην ευρωπαϊκή έκδοση του δίσκου. Πάρε και κατάλαβε τι ύμνους θα βρεις λοιπόν εκεί μέσα.
 
Essential Songs: "Elevate" , "Criminal"
Check Also: "Hot Streak" (2015)
 
Κώστας Πολύζος
53
Label: Capitol
Release Date: 03/06/2013
Genre: Hard Rock
Alice In Chains - The Devil Put Dinosaurs Here
Μπορεί η επιστροφή των Alice in Chains να ήταν θριαμβευτική μέσω του άλμπουμ "Black Gives Way To Blue", αλλά αυτό δεν αποτέλεσε ένα πυροτέχνημα νεκρανάστασης για το συγκρότημα. Η μαυρίλα του Seattle συνέχισε να φουντώνει μετά την κυκλοφορία του "The Devil Put Dinosaurs Here" προσφέροντας στον ακροατή τη νέα ανανεωμένη «riffολογία» της μπάντας που στέκεται επάξια πλάι στην υπόλοιπη τρανή δισκογραφία της. Τα κομμάτια "Stone" και "Voices" δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι Alice In Chains επεξεργάζονται πλέον τον ήχο τους. Καθαρότητα, ακρίβεια στις κινήσεις της κιθάρας και φυσικά το γρέζι στη φωνή των William DuVall και Jerry Cantrell ολοκληρώνουν τη νέα σάρκα του συγκροτήματος. Βέβαια, πίσω από κάθε στίχο στα τραγούδια τους και από κάθε υπαινιγμό της αισθητικής της δεκαετίας του '90 θα πλανιέται πάντα η φιγούρα του Layne Staley.
 
Essential Songs: "Stone", "Voices"
Check Also: "Rainier Fog" (2018)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
54
Label: Rise Above
Release Date: 28/05/2013
Genre: Occult Rock
Blood Ceremony - The Eldritch Dark
Έχοντας απαλλαγεί απ' την έντονα μαγική αύρα των Coven και αφού πήραν τις ευλογίες του Πάνα, οι Καναδοί Blood Ceremony έφτασαν στην κορύφωση (έως τώρα) με το "The Eldritch Dark". Δίσκος όπου δεν υπάρχει απολύτως τίποτε περιττό. Νιώθεις ότι έχει ανοιχτεί ένα σακούλι από πλείστες, εκπληκτικές ιδέες οι οποίες εναλλάσσονται τόσο αβίαστα που νομίζεις ότι το όλο ταξίδι διαρκεί ελάχιστα λεπτά. Η occult θεματολογία παντρεύεται με μια αισθητική λαϊκών αγροτικών δοξασιών έχοντας ως οδηγό τη φωνή της Alia O' Brien. Η οποία αν και καθησυχαστική κάποιες φορές ενέχει πονηράδας. Ο τονισμός στο "Will you follow me into another world?" δεν γνωρίζει άρνηση. Λες και σου φωλιάζει ένα σπόρο περιέργειας και υπνωτισμένος ακολουθείς τα κελεύσματα των μαγισσών. Ένα από τα καλύτερα δείγματα του γυναικείου μυστικιστικού rock ενώ τραγούδια με τίτλο σαν "Drawing Down The Moon" δεν μπορεί να είναι μέτρια.
 
Essential Songs: "Witchwood", "Goodbye Gemini"
Check Also: "Lord Of Misrule" (2016)
 
Γιάννης Δούκας
55
Label: Matador
Release: 03/06/2013
Genre: Rock
Queens Of The Stone Age - ... Like Clockwork
Πόσες κορυφές μπορεί να κατακτήσει ένας καλλιτέχνης στην καριέρα του; Αν είσαι ο Josh Homme, η απάντηση είναι: πολλές. Έχοντας αφήσει ένα τεράστιο στίγμα στα '90s με τους Kyuss, στη συνέχεια δημιούργησε τους Queens Of The Stone Age και κυκλοφόρησε μερικούς από τους σημαντικότερους δίσκους των '00s. Έξι χρόνια λοιπόν μετά το "Era Vulgaris", το συγκρότημα επέστρεψε το 2013 με το "... Like Clockwork". Χωρίς να χάσουν στο ελάχιστο την προσωπική τους σφραγίδα, οι QOTSA εδώ αγκάλιασαν τη σκοτεινή τους πλευρά μπολιάζοντας τον βερολινέζικο λυρισμό του David Bowie με τις riffάρες των Black Sabbath και τους krautrock πειραματισμούς των Neu!. Με πληθώρα guest συμμετοχών και ρίχνοντας το βάρος στην ερμηνεία του Josh Homme, το συγκρότημα βούτηξε βαθιά στην ιστορία της κιθαριστικής μουσικής και μας παρέδωσε ένα σπουδαίο άλμπουμ που κράτησε ζωντανή, σε μια δύσκολη γι' αυτή δεκαετία, τη rock σκηνή.
 
Check Also: "Villains" (2017)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
56
Label: Earache
Release Date: 16/09/2013
Genre: Hard Rock
The Temperance Movement - The Temperance Movement
Η εμφάνιση των Βρετανών στις αρχές της δεκαετίας υπήρξε κάτι περισσότερο από ένα ακόμα δείγμα αναβίωσης του παλιακού hard rock ήχου υπό το πρίσμα του τώρα. Πιο κοντά στη λογική των Rival Sons, η οποία θέλει τα μεμονωμένα τραγούδια πρωταγωνιστές, αλλά με τη φρεσκάδα της ηλικίας τους και την ωριμότητα βετεράνων, το ομότιτλο ντεμπούτο τους υπήρξε μια πειστική απάντηση κατά πόσο μπορεί ακόμη να βγει rock άλμπουμ που να πληρoί τις προδιαγραφές που είχαν ορίσει οι κλασικοί δίσκοι του χώρου. Με την κλίση προς τον αμερικανικό/southern rock ήχο να μην κρύβει την Άγγλο-σκωτσέζικη καταγωγή τους και την αποδοχή που έχουν οι συναυλιακές τους επιδόσεις να διαδίδεται με ταχύτητες γεωμετρικής προόδου, δεν εκπλήσσει κανέναν πως αυτήν τη στιγμή θεωρούνται ένα από τα next big things, με ετούτο εδώ το έργο, να αποτελεί το πρώτο και - ως τώρα - σπουδαιότερο μιας δισκογραφίας που στοχεύει στην κορυφή.
 
Essential songs: "Midnight Black", "Chinese Lanterns"
Check Also: "A Deeper Cut" (2018)
 
Σπύρος Κούκας
57
abel: Roadrunner
Release Date: 25/09/2013
Genre: Heavy Rock
Alter Bridge - Fortress
Δεν ξέρω πώς οι Alter Bridge καταφέρνουν να είναι τόσο συνεπείς τόσο χρονικά όσο και ποιοτικά. Κάθε τρία χρόνια σαν καλοκουρδισμένο ρολόι κυκλοφορούν δουλειές που κυμαίνονται από πολύ καλές (8) έως εξαιρετικές (10). Το "Fortress" του 2013 ανήκει στην κατηγορία του εξαιρετικού. Τα έχουμε ξαναγράψει γι' αυτούς και σε άλλα άρθρα, αλλά το δίπολο των Tremonti/Kennedy είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει βγει την τελευταία 20ετία. Είσαι σκεπτικός και θες αποδείξεις; Άκου το ανθεμικό εναρκτήριο "Cry Of Achilles", το πιο σκληρό και από σκυρόδεμα "Addicted To Pain", το πονεμένο "Lover", το "Calm The Fire" με το καταιγιστικό riff... Βασικά τι να πρωτοδιαλέξεις από εδώ μέσα. Από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι και το επικό κλείσιμο του ομώνυμου δυναμίτη, ο δίσκος ξεχειλίζει ποιότητα. Songwritting από άλλο σύμπαν, φωνή(ες) που κουμπώνουν σαν κόπιτσα πάνω στις συνθέσεις και solo που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι κιθαρίστες. Δεν γράφονται τέτοια άλμπουμ κάθε μέρα, όσο τετριμμένη και αν ακούγεται μια τέτοια δήλωση.
 
Essential Songs: "Cry Of Achilles", "Fortress"
Check Also: "AB III" (2010), "Walk The Sky" (2019)
 
Κώστας Πολύζος
58
Label: Inside Out
Release Date: 27/01/2014
Genre: Progressive Rock
Transatlantic - Kaleidoscope
Σας προκαλώ να βρείτε άλλο supergroup με τέτοια συνέπεια και ποιότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις δισκογραφικές του δουλειές. Το τελευταίο (ως τώρα) πόνημα των Transatlantic ήταν άλλο ένα μεγαλεπήβολο δημιούργημα, με τεράστιο πλούτο ιδεών που ξεδιπλώνονται σε πέντε μόλις κομμάτια. Με δυο τεράστια κομμάτια, το "Into The Blue" καθώς και το ομότιτλο, η μπάντα των Neal Morse, Roine Stolt, Pete Trewavas, Mike Portnoy επανήλθε στο φορμάτ των προ-Whirlwind συνθέσεων, ενώ για πρώτη φορά ο Daniel Gildenlow (Pain Of Salvation) κάνει την εμφάνισή του στουντιακά, μετά τη μακρόχρονη παρουσία του στις ζωντανές εμφανίσεις. Το μοναδικό ταλέντο βέβαια δεν εξαντλείται μόνο στα epics, αλλά είναι έκδηλο και στα πιο «μικρά» κομμάτια όπως το "Βlack As The Sky" που απογειώθηκαν και live. Και σε αυτήν τη δεκαετία, οι Transatlantic άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους.
 
Essential Songs: "Into The Blue", "Black As The Sky"
Check Also: "KaLIVEoscope" (2014)
 
Νίκος Καταπίδης
 
59
Label: Kscope
Release Date: 17/03/2014
Genre: Art Rock
Gazpacho - Demon
Όπως γράφαμε πρόσφατα και στο αφιέρωμα μας για την Kscope, το "Demon" δεν είναι απαραίτητα ή αντικειμενικά καλύτερο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ των Νορβηγών Gazpacho, διαθέτει όμως την ποιότητα μιας ατμόσφαιρας που είναι αδύνατον να μη θέλεις να αναδείξεις. Οι τέσσερις συνθέσεις του "Demon" - δυο εκ των οποίων μακροσκελέστατες - είναι τόσο πλούσια κινηματογραφικές που η "Floyd meets Radiohead" χροιά της μουσικής τους, μπαίνει σχεδόν σε δεύτερη μοίρα. Στο προσκήνιο απομένει μια φευγαλέα και πολύχρωμη αίσθηση του μυστικιστικού του concept και η αφήγηση ενός μαγικού, σχεδόν υποσυνείδητου ταξιδιού. Τα στοιχεία από μουσικές της Ανατολικής Ευρώπης προσφέρουν μια επιπλέον αίγλη στη σκιαγράφηση αυτού του Δαίμονα και οι ήχοι συνθέτουν ένα σύγχρονο art rock κομψοτέχνημα.
 
Essential songs: "I've Been Walking part I", "Death Room"
Check also: "Missa Atropos" (2010), "March Of Ghosts" (2012)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
 
60
Label: Svart
Release Date: 28/03/2014
Genre: Progressive Rock
Messenger - Illusory Blues
Σαν κομήτης έσκασαν στην prog σκηνή οι Messenger, εντελώς ανυποψίαστοι ήμασταν για το ντεμπούτο τους το 2014. Το "Illusory Blues" παρουσιάζει μία μουσική πρόταση που όσο οικεία και παραδοσιακή κι αν ακούγεται, άλλο τόσο καινούρια και φρέσκια είναι. Ισορροπεί ανάμεσα στο symphonic και το folk, χωρίς να κρύβει σε καμμία περίπτωση την καταγωγή τους από τη Γηραιά Αλβιώνα, ενώ είναι άλλη μία απόδειξη ότι το καλό progressive χρειάζεται ιδέες, επιρροές, φαντασία, πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται τεχνική δεξιότητα και πολυπλοκότητα. Το πώς καταφέρνουν να αλλάζουν ρυθμό και δυναμικές μέσα στο ίδιο το τραγούδι, το πώς εξελίσσεται η σύνθεσή τους προσθέτοντας ή αφαιρώντας ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες όπου απαιτείται και το πώς ελέγχει τη φωνή του ο Khaled Lowe δείχνουν ωριμότητα που δε θα περίμενε κάποιος σε ντεμπούτο.
 
Essential Songs: "Somniloquist" , "Midnight"
Check Also: "Threnodies" (2016)
 
Κώστας Σακκαλής
61
Label: Mantra
Release Date: 01/04/14
Genre: Heavy/Psychedelic/Folk
Villagers Of Ioannina City - Riza
Οι Villagers Of Ioannina City ήταν γνωστοί σε ένα βαθμό ως ένα όνομα που προϊδέαζε περί τίνος πρόκειται, με το που έσκασε όμως στο Bandcamp το "Riza" την πρωταπριλιά του '14 και άρχισε να εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά, έγινε αντιληπτό ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμη συνδυασμό της rock με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Για την ακρίβεια είχαμε να κάνουμε με ΤΟΝ συνδυασμό, χωρίς εκπτώσεις, φίλτρα και κόφτες. Η απλοϊκή προσέγγιση «stoner που αντί για lead κιθάρα έχει κλαρίνο, είναι και τα δύο στα γούστα μας, συνειδητά και υποσυνείδητα αντίστοιχα» δεν λέει όλη την αλήθεια. Ήταν απλά άψογος ο τρόπος που οι heavy/psych/stoner φόρμες ταίριαξαν με τις μουσικές των προγόνων μας και οι σκληρές, βαριές κιθάρες με το κλαρίνο. Ήταν άψογος ο τρόπος που πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές συνέθεσαν το όλον. Ήταν τα τραγούδια που σε κάνουν να σηκωθείς και να υψώσεις τα χέρια στον ουρανό. Έκσταση στην κυριολεξία.
 
Essential Songs: "Krasi", "Ti Κako"
Check Also: "Age Of Aquarius" (2019)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
 
62
Label: Ihaveadrum
Release Date: 22/04/2014
Genre: Heavy Rock
Planet Of Zeus - Vigilante
Κατά πολλούς, η πιο επιτυχημένη ελληνική μπάντα από τη νέα desert / heavy / stoner rock σκηνή της χώρας. Ήταν αυτοί που έσπρωξαν πολλούς επίδοξους μουσικούς να πιάσουν κιθάρες και να αναβιώσουν ένα είδος που ευδοκίμησε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Οπότε, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως οι Planet Of Zeus έχουν φτιάξει ένα εξαιρετικό όνομα εντός και εκτός τειχών. Τα πάρε-δώσε με τους Clutch με αποκορύφωμα τα εκπληκτικά τους live παρέα το 2013, είχε συμβολή στην εξέλιξη του "Vigilante". Εύκολα διακρίνεις τις επιρροές στα πιο blues σημεία του δίσκου, αλλά ισόποσα είναι και τα πιο σκληρά, φτιαγμένα για live, κομμάτια. Ένα πολύ προσεγμένο και ποιοτικό άλμπουμ, μετά το οποίο ακολούθησε μια καλοδεχούμενη δημιουργική «αναζήτηση» εκ μέρους των POZ, αφού, ενδεχομένως, να είχε πιάσει ταβάνι με αυτό στο συγκεκριμένο ύφος.
 
Check Also: "Macho Libre" (2011), "Loyal To The Pack" (2016)
 
Άλκης Κοροβέσης
63
Label: Small Stone
Release Date: 29/04/2011
Genre: Psychedelic Rock
Jeremy Irons & The Ratgang Malibus - Spirit Knife
Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που τρως μια σφαλιάρα και μαζεύεις τα κομμάτια σου από το πάτωμα. Ή μάλλον προσπαθείς. Τι άλλο προσπαθείς; Να καταλάβεις τι άκουσες, από που σου ήρθε και τι διάολο είναι αυτό που παίζουν οι Σουηδοί. Ναι οκ, δεν είναι πυρηνική φυσική μάνα μου, είναι όμως τόσο εύκολα απροσδιόριστο μέσα στην απλότητά του, που οι λέξεις που έχεις στο μυαλό σου δεν βγάζουν μια σωστή πρόταση στο χαρτί. Το psychedelic rock φαντάζει σωστό στην προκειμένη περίπτωση, μα και τόσο λάθος συνάμα. Στα επιμέρους στοιχεία θα σου έρθουν κάποιες μπάντες κατά νου, στο συνολικό αποτέλεσμα όμως; Δύσκολο. Είναι κάτι μοναδικό το "Spirit Kinife", όχι πρωτοπόρο, μοναδικό. Πάλι καλά που δεν είναι και prog γιατί ακόμα θα τρέχαμε. Αν θα φτάναμε; Ούτε λόγος να γίνεται. Μαζί με το "Graceless" των The Soulbreaker Company, παραμένουν από τις πιο ενδιαφέρουσες κι αναζωογονητικές ροκ προτάσεις της περασμένης δεκαετίας.
 
Essential Songs: "Deep Hardened Woods", "Clang"
Check Also: "Bloom" (2011), "Surge Ex Monumentis" (2018)
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
64
Label: Earache
Release Date: 06/06/2014
Genre: Classic Rock/Blues Rock
Rival Sons - Great Western Valkyrie
Οι Rival Sons είναι ένα από τα πάμπολλα συγκροτήματα που κατά καιρούς βγήκαν ως κλώνοι των Zeppelin και των Free. Η διαφορά τους; Αντί να αντιγράφουν τον ήχο τον αναβιώνουν, έχουν προσωπικότητα, έχουν διάρκεια με σερί καταπληκτικών δίσκων και κυρίως πραγματικά καλά τραγούδια. Από την εποχή των Black Crowes περιμέναμε ένα συγκρότημα με την προοπτική που είχαν δείξει οι πρώτοι τους δίσκοι και το "Great Western Valkyrie" τους βρίσκει να εκπληρώνουν την προφητεία. Στηριζόμενοι στις ηγετικές φυσιογνωμίες των Buchanan και Holiday σε φωνή και κιθάρα αντίστοιχα, γεμίζουν τα τραγούδια τους με αβίαστα riff από αυτά που σε άλλες εποχές θα μάτωναν δάχτυλα νεόκοπων κιθαριστών και φωνητικές μελωδίες που θα πρόβαραν στον καθρέφτη τους επίδοξοι frontmen. Αν οι επόμενοι δίσκοι είναι ενδεικτικοί, εδώ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο η πρώτη, πιο νεανική, πιο συνθετικά άμεση περίοδός τους, πριν προσπαθήσουν να εξελίξουν τα τραγούδια τους. Σε κάθε περίπτωση η δεκαετία τους ανήκει.
 
Essential Songs: "Open Your Eyes", "Electric Man"
Check Also: "Head Down" (2012)
 
Κώστας Σακκαλής
65
Label: Nuclear Blast
Release Date: 25/07/2014
Genre: Blues Rock / Psychedelic Rock
Blues Pills - Blues Pills
No1 στη λίστα των συντακτών μας για το 2014, στο Νο4 στην αντίστοιχη των αναγνωστών. Γεμάτα Gagarin 205 και Principal Club Theater το 2015. Και όλα αυτά για ένα συγκρότημα που δεν προσφέρει κανένα νεωτερισμό και καμία «μαγκιόρικη» παραλλαγή του ρετρό αλλά καταθέτει ανόθευτη αγάπη για τον ψυχεδελικό ήχο των 60s. Με μπροστάρισσα τη φοβερή και τρομερή Elin Larsson η οποία θυμίζει - ηθελημένα ή μη - τις μεγάλες φωνές της γενιάς του Woodstock και με ένα ζηλευτό μπουκέτο τραγουδιών ως όπλο, οι Blues Pills καταφέρνουν να δημιουργήσουν κάτι θαυμαστό και σπάνιο. Φτιάχνουν ένα άλμπουμ που μοιάζει ως απόσταγμα καριέρας ή best of στην πρώτη τους προσπάθεια. Με θαυμαστή οικονομία και μέτρο, προσοχή στην ενορχήστρωση και με μια σπάνια ομοιογένεια για νεαρούς και άπειρους μουσικούς, το συγκρότημα μας προσέφερε το μπλε χάπι του το οποίο κατάπιαμε με χαρά αγνοώντας το κόκκινο των νεωτερισμών της εποχής μας.
 
Essential Songs: "Devil Man", "River"
Check Also: "The Devil Man EP" (2013)
 
Αντώνης Μουστάκας
66
Label: Roadrunner
Release Date: 15/09/2014
Genre: Hard Rock
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators - World On Fire
Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν και πολλοί μουσικοί που να μπορούν να φέρουν την ταμπέλα του "rock star", να έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο παιξίματος και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες μπάντες παρόμοιου ύφους. Όμως, αυτή η θεωρία καταρρίπτεται στην περίπτωση του Slash και του Myles Kennedy, οι οποίοι είναι μοναδικοί στο είδος και η ένωση τους αποτελεί το όνειρο κάθε ακροατή που λυγίζει μπροστά στο καλοπαιγμένο rock 'n' roll. Ίσως αυτή η χημεία προέκυψε επειδή είναι και οι δύο είναι κιθαρίστες και μπόρεσαν πολύ πιο εύκολα να δημιουργήσουν έναν κώδικα επικοινωνίας που να λειτουργεί άρτια και να έρχεται σε απόλυτη συνεννόηση με το μπάσο του Todd Kerns και τα ντραμς του Brent Fintz. Η συνεργασία αυτή λειτούργησε καταλυτικά στο ακαταμάχητο rock 'n' roll και το εμπλούτισε με πιο δυναμικές και "Alter Bridge" συνθέσεις δημιουργώντας έναν αλησμόνητο δίσκο. Το μόνο ελάττωμα που θα μπορούσε κάποιος να του προσάψει είναι το σεξιστικό περιεχόμενο ορισμένων στίχων και των video-clip, αλλά ο Slash έχει δηλώσει ότι αυτά δεν δημιουργήθηκαν με κακόβουλο τρόπο.
 
Essential Songs: "30 Years To Life", "Bent To Fly"
Check Also: "Living The Dream" (2018), "Apocalyptic Love" (2012)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
67
Label: Mascot
Release Date: 29/11/2014
Genre: Progressive Rock
Flying Colors - Second Nature
Το να μαντέψει κανείς το τι θα ακούγαμε από ένα project των Mike Portnoy, Neal Morse και Steve Morse θεωρητικά δεν ήταν δύσκολο. Κι όμως, απελευθερωμένοι από κάθε «πρέπει» και οδηγούμενοι από τον πιο «εναλλακτικό», και μάλλον άγνωστο μέχρι τότε, Casey McPherson στα φωνητικά, οι τρεις σπουδαίοι μουσικοί βγήκαν από το comfort zone τους και χωρίς μεν να αποτάξουν πλήρως το «τεχνικό» παρελθόν τους, κατάφεραν ως Flying Colors να μας εκπλήξουν από νωρίς με τον πιο alternative και προσιτό ήχο τους. Και αν το ντεμπούτο φάνηκε να αποτελεί απλά την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα άλμπουμ των superband να μην είναι τόσο... super, τότε ο διάδοχος του επιβεβαίωσε το πόσο σπουδαίοι είναι όλοι τους. To "Second Nature" αποτελεί ένα πολυσυλλεκτικό στολίδι, γεμάτο υπέροχες μελωδίες και μουσικότητα, με στιγμές, όπως στα τελευταία 19 λεπτά του δίσκου, που αγγίζουν την τελειότητα.
 
Check Also: "Flying Colors" (2012)
 
Κωστής Αγραφιώτης
68
Label: RCA
Release Date: 10/11/2014
Genre: Hard Rock
Foo Fighters - Sonic Highways
Κάποια άλμπουμ είναι μεγαλύτερα από αυτό που φαίνονται και το "Sonic Highways" ανήκει στην εν λόγω κατηγορία. Έχοντας το δύσκολο έργο του να γράψει το επόμενο άλμπουμ μετά το καλύτερο hard rock της δεκαετίας (ναι, το "Wasting Light") ο Dave Grohl συνέλαβε και υλοποίησε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο θα καταλάβετε όταν δείτε το ομώνυμο ντοκιμαντέρ των οκτώ (ένα για κάθε τραγούδι) επεισοδίων. Κάθε τραγούδι μια πόλη, ένα στούντιο, ένας παραγωγός, μια μουσική κουλτούρα, μια ιστορία. Αν μένεις στο μικρό δάνειο από το "Holy Diver" στο "Something From Nothing" χάνεις την punk ορμή του "Feast And The Famine", την ένταση του "Congregation", τη μαγεία του "Outside" και την ενορχηστρωτική κορύφωση του "I Am A River" κι αρκετά ακόμα υπέροχα στοιχεία που περιλαμβάνονται εδώ. Άκου το άλμπουμ, δες το ντοκιμαντέρ και ξανάκου το άλμπουμ. Μπορεί και να αλλάξει κάτι μέσα σου για τη μουσική που αγαπάμε. Προς το καλύτερο.
 
Essential Songs: "What Did I Do?/God As My Witness", "Outside"
Check Also: "Concrete And Gold" (2018)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
69
Label: Rishloo
Release Date: 09/12/2014
Genre: Alt-Prog Rock
Rishloo - Living As Ghosts With Buildings As Teeth
Μερικές από τις καλύτερες μπάντες εκεί έξω είχαν ως αφετηρία τους Tool, έτσι δεν είναι; Μερικές μπάντες πήραν την τρομαχτικά ξερή ειρωνία του Keenan, τον εξωγήινο λαρυγγισμό του Cedric Bixler-Zavala και έφτιαξαν δικές τους κορυφές, ναι. Καμία κορυφή, ωστόσο, συγκλονιστικότερη από την κεκαλυμμένη οργή του post-apocalyptic κόσμου όπου έφτασαν οι Rishloo με τον τελευταίο, έως σήμερα, δίσκο τους. Κυκλοφορία με κυκλοφορία γιγαντώνονταν ως μουσικοί. Από το άγουρο "Terras Fames" στην αποκάλυψη του "Eidolon" και από τον προπομπό της κολάσεως "Feathergun" σε μια ισοπεδωτική καταστροφή, της οποίας το σημείο μηδέν είναι τα φαντάσματα του εν λόγω δίσκου. Ως ένα από τα πλέον μεγάλα αριστουργήματα της δεκαετίας μας, δεν τίθεται λόγος να απαριθμήσεις ένα προς ένα τα προτερήματά του. Απλά βιώνεις την επίδρασή του, που κανένα ξόρκι και ξεμάτιασμα δεν μπορεί να αποτάξει.
 
Essential Songs: "Land Mines", "Dark Charade"
Check Also: -
Μάνος Πατεράκης
70
Label: Universal Music
Release Date: 16/01/2015
Genre: Rock
Marilyn Manson - The Pale Emperor
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας ο Marilyn Manson θεωρούταν ένας ξεπερασμένος rock star που δεν μπορούσε ούτε να σοκάρει πλέον, πόσο μάλλον να βγάλει ένα καλό άλμπουμ όταν η τελευταία πραγματικά σπουδαία δουλειά του ήταν το "Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death)" (2000). Σε όσους «ανάγωγους» πίστεψαν κάτι τέτοιο ο Manson απάντησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το "The Pale Emperor". Στο συγκεκριμένο άλμπουμ ίσως είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται τόσο έντονα ο άνθρωπος πίσω από το μακιγιάζ, ο Brian Warner, παρά η περσόνα του Marilyn Manson. O εκκεντρικός καλλιτέχνης αφήνει στην άκρη επικοινωνιακά τρικ και εκφράζεται μόνο με τη μουσική του. Γίνεται ενδοσκοπικός ("Warship My Wreck"), εντάσσει και blues rock φόρμες σε κάποια κομμάτια (π.χ. "Birds Of Hell Awaiting") και ξαναγράφει φοβερά singles ("Deep Six", "Third Day Of A Seven Day Binge"). Ένα εμφατικό δισκογραφικό comeback από τον Marilyn Manson.
 
Essential Songs: "Deep Six", "Birds Of Hell Awaiting"
Check Also: "Heaven Upside Down" (2017)
 
Γιάννης Κοτζιάς
71
Label: Bad Taste
Release Date: 06/02/2015
Genre: Hard Rock
Danko Jones - Fire Music
Μπορεί οι Danko Jones να μην θεωρούνται σημαντικό συγκρότημα ούτε από τους πιο φανατικούς τους οπαδούς, υπάρχουν όμως ένα σωρό λόγοι που τους κάνουν σπουδαίους. Πόσα καλύτερα power trio μπορείς να βρεις στον 21ο αιώνα; Πόσα rock συγκροτήματα έχουν τόσο αναγνωρίσιμο ήχο και τέτοια ρυθμικά μέρη; Πόσα έχουν ποιοτική δισκογραφία σε βάθος χρόνου; Πόσα έχουν για μπροστάρη έναν τόσο άσχημο τύπο όσο ο Danko ο Jones; Ποιος έχει στίχους για Νόμπελ και video clip για Όσκαρ; Πόσο ωραία είναι η κουδούνα τους βρε αδελφέ; Εν τέλει, πολλές φορές τα πράγματα είναι απλά. Απλό αλλά δύσκολο να παίξεις γαμάτο rock 'n' roll, και οι Danko Jones απλά κατέχουν το άθλημα της rock τραγουδοποιίας, με αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της μουσικής καπατσοσύνης τους στην τρέχουσα δεκαετία το "Fire Music". Όπως οι thrashers μπόλιασαν το metal με το punk και το έφτασαν στα όριά του, κάτι παρόμοιο κάνει και ο Danko στο hard rock 'n' roll, με θαυμαστά αποτελέσματα. Κι ας μην έχει σολάρες.
 
Check Also: "Below The Belt" (2010), "Wild Cat" (2017)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
72
Label: Kscope
Release Date: 27/02/2015
Genre: Progressive Rock
Steven Wilson - Hand.Cannot.Erase
H νοσταλγική prog αναζήτηση του Steven Wilson που ξεκίνησε με το "Raven", ήρθε να αποκορυφωθεί στο "Hand.Cannot.Erase". Aυτή τη φορά με τα μάτια στο μέλλον και με τον πειραματισμό να συμπληρώνει την εκδήλωση της εφηβικής επιρροής. Κλείνει το μάτι στους Rush με το "First Regret / 3 Years Older", γλυκοκοιτάει το pop στο ομότιτλο κομμάτι, πειραματίζεται με ηλεκτρονικά στοιχεία στο "Perfect Life", σκίζει καρδιές με το "Ancestral". Η αξία και η μουσική συνεισφορά των συνοδοιπόρων κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, με τον Guthrie Govan να κλέβει τις εντυπώσεις με την αδιανότητα εκφραστική του κιθαριστική δουλειά. Ίσως το "Hand.Cannot.Erase" να ήταν το συνθετικό ζενίθ του Wilson, πριν τη στροφή σε (φαινομενικά) πιο λιτά μονοπάτια. Ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι διαποτισμένο με συνθετική ευφυΐα.
 
Essential Songs: "Ancestral", "First Regret/3 Years Older"
 
Νίκος Καταπίδης
73
Label: Universal
Release Date: 24/03/2015
Genre: Hard Rock
Von Hertzen Brothers - New Day Rising
Ακούγοντας ξανά, με μία χρονική απόσταση ασφαλείας, δίσκους από την προηγούμενη δεκαετία, μπορείς πλέον να βγάλεις πιο σαφή συμπεράσματα για την αξία τους. Και μπορεί κάποιοι να ακούγονται ήδη παρωχημένοι και να σε κάνουν να απορείς «τι σκεφτόμουν;», όμως υπάρχουν κι αυτοί που σου δίνουν μία μικρή ανακούφιση «δικαίωσης» του νεότερου εαυτού σου. Και ένας από τους τελευταίους είναι και το "New Day Rising". Ένα μάλλον... υποτιμημένο διαμάντι, που μπορεί να μην άφησε το σημάδι του στα '10s, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνου rock, ίσως όχι όσο progressive όσο οι προκάτοχοί του, αλλά σίγουρα πολυδιάστατου: Στιγμές του ακούγονται σαν μία σκληρότερη έκδοση των πρώιμων Muse, άλλες φέρνουν στη μνήμη κάτι από Soundgarden, άλλες είναι σχεδόν χορευτικές, άλλες...«κινηματογραφικές». Κάτι μου λέει πως αν το όνομα του συγκροτήματος δεν παρέπεμπε σε boy-band, θα ήταν πολύ πιο γνωστοί.
 
Essential Songs: "Sunday Child", "Trouble"
Check Also: "Stars Aligned" (2011), "Nine Lives" (2013)
 
Κωστής Αγραφιώτης
74
Label: Vitra
Release Date: 10/04/2015
Genre: Progressive Rock
Anekdoten - Until All The Ghosts Have Gone
Υπάρχει άλλο όργανο που να έχει συνδεθεί τόσο με ένα είδος μουσικής όσο το mellotron με το prog rock; Οι Anekdoten πάντως προστίθενται στο μύθο του συγκεκριμένου οργάνου και εντάσσονται σε μία γραμμή με αφετηρία τους King Crimson ενώ ταυτόχρονα ανήκουν και σε μία άλλη συνομοταξία που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο χώρο, αυτή των Σουηδικών συγκροτημάτων. (Με τόσους Σουηδούς στη λίστα και αν δε βρεθεί κάποιος να μας κατηγορήσει για χρηματισμό από το Σουηδικό Υπουργείο Πολιτισμού, δεν ξέρω τι να υποθέσω για τα αντανακλαστικά των αναγνωστών μας). Η προσθήκη πνευστών, ιδιαίτερα του πανταχού παρόντα Theo Travis στο φλάουτο, γλυκαίνει τον ήχο όπου χρησιμοποιείται και προσθέτει ένα άρωμα από Canterbury. Το πιο θαυμαστό όμως, πέρα από τις συνθέσεις τους, είναι ότι παρότι οι 70s επιρροές τους είναι εμφανείς, το αποτέλεσμα αναγνωρίζει απόλυτα την εποχή του.
 
Check Also: -
 
Κώστας Σακκαλής
75
Label: Spinefarm
Release Date: 21/08/2015
Genre: Hard Rock
Ghost - Meliora
"Meliora" από τα Λατινικά, σημαίνει 'η αναζήτηση του κάτι καλύτερου'. Ε λοιπόν μετά από ένα ντεμπούτο που προκάλεσε τουλάχιστον αίσθηση και ένα αξιόλογο δεύτερο άλμπουμ, ο Tobias Forge κατόρθωσε όχι απλά κάτι καλύτερο αλλά ένα αποτέλεσμα άριστο, αλλάζοντας το πως λειτουργούν μουσικά οι Ghost, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα riff και στη θεατρικότητα/επικότητα των συνθέσεων. Όσοι τους ψέγουν για αυτή την υπερβολή και δηθενιά μάλλον δεν βλέπουν πίσω από το pop προσωπείο γιατί αν το έκαναν θα ανακάλυπταν ότι πρόκειται για ένα πανέξυπνο μέσο προβολής της μουσικής των Ghost. Πιασάρικο, ατμοσφαιρικό και ειλικρινές μέσα από το μήνυμα που θέλει να περάσει όσο και αν είναι ένα προσωπείο όπως αυτό του Papa Emeritus. Συνθέσεις διανθισμένες με το rock των Black Sabbath, Deep Purple και Blue Oyster Cult φιλτραρισμένες μέσα από ένα μαυρισμένο και μακάβριο pop πρίσμα και βουτηγμένες σε μελωδίες με εκκλησιαστικά όργανα και χορωδίες. Και τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα.
 
Essential Songs: "Cirice", "He Is"
Check Also: "Opus Eponymous" (2011), "Prequelle" (2018)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
76
Label: Inside Out
Release Date: 04/09/2015
Genre: Progressive Rock
Riverside - Love, Fear And The Time Machine
Η στροφή σε πιο rock διαθέσεις είχε ήδη διαφανεί από το προηγούμενο άλμπουμ τους, με αυτή τη γλυκόπικρη αίσθηση των συνθέσεων τους να τείνει προς το αισιόδοξο περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με τα όσα δυσάρεστα ακολούθησαν στα ενδότερα τους πλέον γνωστά, η τραγική ειρωνεία ήθελε τους Πολωνούς να βιώνουν τα ευεργετικά στοιχεία της ηρεμίας πριν από την καταιγίδα με ένα έργο που πιθανόν να μην είναι το πιο αγαπημένο, αλλά εκείνο που φαντάζει το πληρέστερο συναισθημάτων. Με το κιθαριστικό ηχόχρωμα του να βρίσκεται πλησιέστερα στις Gilmourικές του ρίζες, το άλμπουμ έστρεφε εκουσίως τους προβολείς μακριά από τον mainman Mariusz Duda, είτε προς την κατεύθυνση του αδικοχαμένου Piotr, είτε προς τα όσα ζωγράφιζαν τα δημιουργικά πλήκτρα του υποτιμημένου Michał Łapaj. Μοιάζει αδύνατο να ξεχωρίσει κάνεις μια στιγμή μέσα από αυτό, καθώς λειτουργεί ιδανικά σε πλήρη ακρόαση/βίωμα, προκαλώντας ανατριχίλες κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό.
 
Essential Songs: "Lost", "Saturate Me"
Check Also: "Shrine Of New Generation Slaves" (2013), "Wasteland" (2018)
 
Σπύρος Κούκας
77
Label: Equal Vision
Release Date: 04/09/2014
Genre: Progressive Rock
The Dear Hunter - Act IV: Rebirth In Reprise
Πάντοτε υπήρχε μια μαγεία «διαφυγής από την πραγματικότητα» στα καλοφτιαγμένα concept άλμπουμ. Πόσο δε σε αυτά του progressive rock ιδιώματος που μέσω των ετερόκλητων στοιχείων που περιλαμβάνουν συνθέτουν έναν πολύχρωμο και πολυδιάστατο κόσμο σαν αυτόν που έπλασε ο Casey Crescenzo, μέσω της σειράς άλμπουμ "Act", με τους The Dear Hunter. Μια ιστορία που βρήκε την κορύφωσή της στο τέταρτο μέρος της, με το "Act IV: Rebirth In Reprise" να είναι ένα παραμυθένια εντυπωσιακό άλμπουμ κι ένα από τα καλύτερα στο progressive rock ιδίωμα για τη δεκαετία. Πέραν των πιο περίτεχνων στιγμών (πχ "A Night At The Town") περιλαμβάνει πιασάρικα single (όπως το αυτοβιογρααφικό "Waves"), ακουστικές μπαλάντες ("The Line") ακόμα και σχεδόν χορευτικά τραγούδια (βλέπε "King Of Swords (Reversed)") που όλα μαζί συνθέτουν ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, διάρκειας 75 λεπτών.
 
Essential Songs: "Waves", "A Night In The Town"
 
Χρήστος Καραδημήτρης
78
Label: Riding Easy
Release Date: 02/10/2015
Genre: Blues Rock / Hard Rock
Old Man's Will - Hard Times - Troubled Man
Ετούτοι οι παντελώς άγνωστοι Σουηδοί με το δεύτερο τους άλμπουμ κέρδισαν τη συντακτική ομάδα του Rocking αλλά και όσους άλλους ενθουσιάζονται με το κιθαριστικό rock του Jimi Hendrix και των Deep Purple. Με μια παραγωγή εντελώς old school και τη φωνή του Benny Åberg να ξεχωρίζει με τα ανεβάσματα του στα "Troubled Man" και "Fools" οι Old Man's Will μας προσέφεραν στα 2015 μια μεγάλη δόση παλαιού τύπου ποιοτικού hard rock. Τα highlights πολλά. Τα δυναμικά "Troubled Man" και "Fools" σε κερδίζουν με το πρώτο άκουσμα, το μπλουζ "Ratking" δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ερωτισμού ενώ το ταξιδιάρικο "Another Seven Days" ολοκληρώνει ονειρικά αυτήν την αναπόληση της χρυσής εποχής του rock.
 
Essential Songs: "Troubled Man", "Another Seven Days"
Check Also: "Old Man's Will" (2013)
 
Αντώνης Μουστάκας
79
Label: New West
Release Date: 30/10/2015
Genre: Heavy Psych Rock
All Them Witches - Dying Surfer Meets His Maker
Οι All Them Witches είναι από τα συγκροτήματα που αναδείχθηκαν με την εμφάνιση του νεότερου stoner-ψυχεδελικου κύματος και ξεχώρισαν κυρίως γιατί προτίμησαν τη διαφοροποίηση μέσω της μη περιχαράκωσης. Σε αυτό το άλμπουμ δεν αγγίζουν το stoner και προτιμούν να καταπιαστούν με την ψυχεδέλεια, τα blues, όποτε βρίσκουν την ευκαιρία jam-αρουν ασταμάτητα και γενικότερα αποφεύγουν να εγκλωβιστούν σε ένα ιδίωμα, ή να τραβήξουν γραμμές και συνθέτουν κατά πως τους προκύπτει, παρουσιάζοντας έναν ετερόκλητο κατά βάση δίσκο. Όλα αυτά συμβαδίζουν με τη χαρακτηριστική αλλαγή ρυθμών και διαθέσεων στη διάρκεια του άλμπουμ, που κυρίως διακρίνεται από μια αίσθηση ελευθερίας και έμπνευσης. Συνολικά είναι ένας δίσκος εσωστρεφής, που θέλει το χρόνο του να σε κερδίσει.
 
Essential Songs: "El Centro", "Blood and Sand / Milk and Endless Waters"
Check Also: "Lightning At The Door" (2013)
 
Αντώνης Κονδύλης
80
Label: Earache
Release Date: 10/06/2016
Genre: Hard Rock/Blues
Rival Sons - Hollow Bones
Το 2016 οι Rival Sons είχαν ήδη κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ με προοδευτική αύξηση στην ποιότητα τους κι είχαν ήδη παίξει support σε μερικά από τα μεγαλύτερα rock n' roll ονόματα παγκοσμίως, το μόνο που έλειπε ήταν να ανέβουν στο βάθρο που τόσο μεθοδικά προετοίμαζαν. Το βήμα αυτό έγινε με το εξαιρετικό "Hollow Bones" κι ο rock κόσμος μπορούσε πια να καταλάβει ότι τούτο δεν είναι ένα καλό γκρουπ της σειράς αλλά οι μεγάλοι των καιρών μας. Η τέχνη των Rival Sons είναι η τέχνη του διαχρονικού, το κλασικό, αυθεντικό rock που δεν βασίζεται σε παχιά λόγια αλλά στην ωμή ενέργεια και τη διάφανη τραγουδοποιία ενός αρχετυπικού κουαρτέτου. Εννιά δυναμίτες σε 37 μόλις λεπτά ανόθευτης δύναμης, η φωνάρα του Jay Buchanan πάνω από οργασμικό hard rock με blues και soul ενέσεις, τα πράγματα είναι πολύ απλά: το "Hollow Bones" αφορά οποιονδήποτε δεν πιστεύει ότι το hard rock n' roll έχει πεθάνει.
 
Essential songs: "Tied Up", "Thundering Voices"
Check also: "Great Western Valkyrie" (2014), "Feral Roots" (2019)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
81
Label: Kscope
Release Date: 12/08/2016
Genre: Progressive Art Rock/Indie
The Pineapple Thief - Your Wilderness
Παραμένουν σε όλη τους την καριέρα υπερπαραγωγικοί και ποιοτικοί , αλλά υποτιμημένοι και βαθιά παραγνωρισμένοι. Χωρίς να διαθέτουν ψεγάδια στην εκτενή δισκογραφία τους, το "Your Wilderness" υπερέχει όμως στα σημεία, κυρίως γιατί είναι ένα ασήκωτο συναισθηματικό τούβλο που σε χτυπάει στο κεφάλι. Ναι, είναι πολύ μελαγχολικό, ίσως μελοδραματικό και θλιμμένο, αλλά ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά προσιτό, ευκολομνημόνευτο, ίσως και εμπορικό, γιατί εκεί που σε έχει στα πατώματα, σε γεμίζει αισιοδοξία και χαρά στο τέλος. Όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πιο mainstream pop/rock/indie σχήματα τους είδους που ανεβοκατεβαίνουν στο Billboard, αλλά μάλλον είναι πολύ ανώτερο τους σε όλα τα επίπεδα. Και για αυτό βρίσκεται σε αυτήν τη λίστα. Η αδικία πρέπει να σταματήσει. Η αλήθεια πρέπει να ακουστεί.
 
Essential Songs: "In Exile", "Take Your Shot"
Check Also: "All The Wars" (2012)
 
Νικόλας Ρώσσης
82
Label: Intact
Release Date: 23/09/2016
Genre: Progressive Rock
Marillion - F.E.A.R.
Είναι τρελοί αυτοί οι Marillion. Αφήνοντας πίσω τους τις δισκογραφικές εδώ και δεκαετίες, περνάνε μια διαρκή δεύτερη νιότη. Στην απ' ευθείας χρηματοδότηση από τους οπαδούς ελλοχεύει ο κίνδυνος του να γίνει κάποιος crowd pleaser, αλλά οι Marillion αποφεύγουν πάντα επιδέξια αυτή τη λούμπα. Στον δέκατο όγδοο παρακαλώ δίσκο της καριέρας τους, παραμένουν progressive στη μουσική καιγράφουν κάποιους από τους πιο αιχμηρούς και πολιτικούς στίχους της καριέρας τους. Το "The New Kings" στηλιτεύει τις πρακτικές των τραπεζών,ενώ το "El Dorado" αναφέρεται στη Γη της Επαγγελίας που αναζητούν τόσοι και τόσοι στις μέρες μας. Όλα αυτά με την υπόκρουση της σφιχτοδεμένης μπάντας που αποτελούν οι, απαράλλακτοι από το 1989, μουσικοί, με τα πλήκτρα του Mark Kelly να ξεχωρίζουν και την κιθάρα του Steve Rothery να είναι διαχρονικός παράγοντας της μουσικής τους. Οι Marillion εποχής Hogarth δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από κανέναν.
 
Check Also: "Sounds That Can't Be Made" (2012)
 
Παντελής Κουρέλης
83
Label : Radiant 
Release Date: 11/11/2016 
Genre: Progressive Rock
The Neal Morse Band - The Similitude Of A Dream
Βασισμένο στιχουργικά στο κλασικό βιβλίο "A Pilgrim's Progress" του John Bunyan, το "The Similitude Of A Dream" δεν αποτελεί απλώς έναν ακόμη σπουδαίο δίσκο μιας από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του σύγχρονου prog, αλλά, πιθανότατα, κάτι ακόμη σημαντικότερο. Όντας ένα πόνημα που συνδύαζε τις αρετές μιας dream team του είδους, τα σχεδόν 110 λεπτά που διαρκεί φαντάζουν σαν μια στιγμή, ένα απολαυστικό "κρυφοκοίταγμα" στην prog ιστορία τη στιγμή που εκείνη γράφεται. Άλλωστε, μιλάμε για ένα έργο που οι ίδιοι του οι δημιουργοί θεωρούν τουλάχιστον ισάξιο των κλασικών δίσκων του παρελθόντος τους, με το επιπλέον προσόν της ανάδειξης του σπάνιου ταλέντου του Eric Gillette σε πρωταγωνιστικό ρόλο να μην περνάει απαρατήρητο. Μελωδικό, συναρπαστικά κλιμακούμενο και ουσιωδώς ποικιλόμορφο, θα μπορούσε να κάνει την ίδια εντύπωση ακόμη κι αν δεν έφερε την υπογραφή από τόσο βαρυσήμαντες προσωπικότητες, γεγονός που το τοποθετεί στα must listen της δεκαετίας.
 
Essential Songs: "The Ways Of A Fool", "So Far Gone"
Check Also: "The Great Adventure" (2019), "The Grand Experiment" (2015)
 
Σπύρος Κούκας
84
Label: Rise Above
Release Date: 31/01/2017
Genre: Hard Rock
Troubled Horse - Revolution On Repeat
H περίπτωση των Troubled Horse είναι γνωστή, ειδικά σε όσους έχουν όνειρο ζωής να φιλήσουν κάποια στιγμή τα άγια χώματα του Örebro. Πρώην μέλη των Witchcraft με μπροστάρη τον αγαπητό Martin Heppich παίζουν τη μουσική που γουστάρουν και αυτό φαίνεται με το παραπάνω στα τραγούδια. Hard rock και garage, γύρω-γύρω '60s-'70s και στη μέση παλιοί Pentagram. Αυτή είναι η μία ανάγνωση και οι Σουηδοί τα καταφέρνουν εξαιρετικά, βρισκόμενοι με όρους ποιότητας στην αφρόκρεμα του είδους. Η έτερη ανάγνωση είναι το συναίσθημα που αποπνέει και προκαλεί στον ακροατή το δεύτερό τους άλμπουμ: οργισμένο και μοναχικό, μιλάει κατευθείαν στην ψυχή, κάτι που συναντάται όλο και πιο σπάνια. Η εξαιρετική αρχή που έγινε λοιπόν με το "Step Inside" είχε την καλύτερη δυνατή συνέχεια στο "Revolution On Repeat". θα μπορούσε να είναι ένας απ' τους δίσκους που θα 'θελες ν' ακούς στο ερημονήσι.
 
Essential Songs: "Which Way To The Mob", "Track7"
Check Also: "Step Inside" (2012)
 
Θοδωρής Ξουρίδας
85
Label: Century Media
Release Date: 03/02/2017
Genre: Hard Rock
Horisont - About Time
Το "About Time" είναι ένα δημιούργημα της πάλης μεταξύ της blues, της metal και της '70s νοσταλγίας. Η Σουηδία τα τελευταία χρόνια κρατάει τα σκήπτρα της hard rock μουσικής και οι Horisont αποτελούν μια από τις ποιοτικότερες μπάντες του είδους. Αυτήν τη φορά εκτός από το αλάνθαστο κλασσικό rock που εκφράζουν, δημιούργησαν μια σειρά από συνθέσεις οι οποίες απαντούν στα 80's και έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη χρήση του synthesizer, αφήνοντας τους ακροατές του δίσκου "Odyssey" απόλυτα ικανοποιημένους. Ακριβώς όπως ο τύπος που παρουσιάζεται στο εξώφυλλο οι Horisont ονειρεύονται να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να φέρουν στο σήμερα όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το retro rock. Για τους λάτρεις λοιπόν των σόλο, των ρεφρέν που σου κολλάνε στο μυαλό και του παλιακού παιξίματος της κιθάρας υπάρχουν οι Horisont.
 
Essential Songs: "About Time", "Electrical"
Check Also: "Odyssey" (2015), "Time Warriors" (2013)
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
86
Label: Nuclear Blast
Release Date: 19/5/2017
Genre: AOR
The Night Flight Orchestra - Amber Galactic
Για τους πιο extreme μουσικόφιλους, η φωνή του Björn "Speed" Strid (Soilwork) ήταν πάντα ξεχωριστή, έχοντας και μια καλώς εννοούμενη εμπορικότητα. Ε φανταστείτε λοιπόν αυτή τη φωνή να τραγουδά πιασάρικο ροκ, βγαλμένο από τα τέλη των '70s - αρχές '80s. Κάτι τέτοιο κατάφεραν οι Night Flight Orchestra, και στην τρίτη δουλειά τους, το "Amber Galactic" τελειοποίησαν. Ένα άλμπουμ ωδή σε πιο απλές και ίσως αθώες εποχές, γεμάτο με μελωδίες σχεδιασμένες να κολλάνε στο μυαλό και να μη φεύγουν με τίποτα. Η επιλογή της Nuclear Blast να τους εντάξει στο δυναμικό της φάνηκε εκ των υστέρων επιτυχημένη, αφού η μπάντα απέκτησε την προβολή που της άξιζε κι έγινε ευρύτερα γνωστή. Ένας δίσκος φτιαγμένος για πάρτυ, για καλοκαιρινά ταξίδια, για όμορφες στιγμές. Λέμε ότι η μουσική δημιουργεί συναισθήματα, και αυτή η όμορφη νοσταλγία που μας κάνει να ξεχνάμε τα καθημερινά προβλήματα χαρίζεται απλόχερα σε αυτό το άλμπουμ.
 
Essential Songs: "Gemini", "Domino"
Check Also: "Sometimes The World Ain't Enough" (2018), "Skyline Whispers"
 
Νίκος Καταπίδης
87
Label: Stickman
Release Date: 08/09/2017
Genre: Prog Rock
Motorpsycho - The Tower
Οι Motorpsycho είναι από αυτούς που δεν σταμάτησαν να βαδίζουν από κορυφή σε κορυφή, να εμπλουτίζουν και να διευρύνουν τον ήχο τους σε κάθε τους προσπάθεια και να μας κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο. Για μια ακόμη φορά οι Νορβηγοί παρουσιάζουν ιδέες, φαντασία τα οποία με την ώθηση της εξαιρετικής μουσικότητας τους, τους οδηγούν σε εθιστικά riffs και μελωδίες, σε αλλαγές εικόνων και συναισθημάτων, για να φτάσουν σε progressive rock πεδία, το οποίο και πάλι στην περίπτωση τους φαντάζει μάλλον περιοριστικό και σίγουρα δεν εντοπίζεται σε αυτό η ουσία της προσπάθειας τους. Πέρα από κάθε αμφιβολία οι Motorpsycho ξεχωρίζουν στη δεκαετία για τη σταθερότητά τους, την αμεσότητα και την ποιότητα της μουσικής τους και το "The Tower" είναι το τέλειο και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.
 
Essential Songs: "Every Dream Home", "The Tower"
Check Also: "Here Be Monsters" (2016), "The Crucible" (2019)
 
Αντώνης Κονδύλης
88
Label: Reprise
Release Date: 08/09/2017
Genre: Country / Acoustic Rock
Neil Young - Hitchhiker
Η δισκογραφική επιστροφή στο μέλλον έχει αποτελέσει τον κρυμμένο άσσο στο μανίκι αρκετών μουσικών. Κυρίως μετά θάνατον. Δεν υπάρχουν όμως πολλοί που το έχουν πράξει όντας ακμαίοι και ζωντανοί κι ακόμα λιγότεροι εκείνοι που το έκαναν πετυχημένα. Ο Neil Young ανήκει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στους λίγους και με το "Hitchhiker" πιστώνεται τη σπουδαιότητα των μοναχικών. Ηχογραφημένο το 1976 και πλήρως απογυμνωμένο από λοιπά όργανα, ηλεκτρικά και μη, το άλμπουμ σφύζει από προσωπικές ιστορίες και πολιτικές ανησυχίες του Καναδού. «Μαύρο» μέσα στην όποια αισιοδοξία του, καταφέρνει να ακουστεί όσο επίκαιρο θα ήταν τότε, λες κι έχουν αλλάξει πολλά μέχρι σήμερα. Η σπαζοκεφαλιά των στίχων είναι παρούσα και παρόλη την ακουστική φύση του δίσκου, υπάρχει και το hit: "There's water on the wood and the sails feel good and when I get to shore I hope that I can kill good".
 
Essential Songs: "Captain Kennedy", "Powderfinger"
Check Also: "Live At The Cellar Door" (2013), "Peace Trail" (2017)
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
89
Label: KScope
Release Date: 06/10/2017
Genre: Progressive rock
Lunatic Soul - Fractured
Γνωρίζοντας ότι ίσως ακουστεί αιρετικό, θεωρώ τους Lunatic Soul - το μουσικό alter ego του Mariusz Duda των Riverside - τόσο ποιοτικούς όσο και τη μαμά-μπάντα του ή, έστω ως την απαραίτητη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Πάω ένα βήμα παραπέρα για να ισχυριστώ ότι, ανάμεσα σε εξαιρετικές δουλειές, το "Fractured" είναι πιθανόν το καλύτερο του(ς) άλμπουμ. Κρατώντας τη γενική αίσθηση μιας progressive rock δημιουργίας, το "Fractured" επιτυγχάνει μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις ηλεκτρονικές και τις οργανικές του αιτιάσεις, φέρνει τα φωνητικά περισσότερο στο προσκήνιο και ξεκινάει για ένα ακόμα μουσικό ταξίδι που ακροβατεί ανάμεσα στην ονειρικότητα και την εσωστρέφεια. Η ροή του άλμπουμ είναι υποδειγματική, μαγνητίζοντας τον ακροατή προς άγνωστες κατευθύνσεις και χαρίζοντας του την απόλυτη κορύφωση στο υπέροχο 12λεπτο "A Thousand Shards Of Heaven". Ένας πολύ σπουδαίος δίσκος που μοιάζει ταυτόχρονα παράξενα προσβάσιμος και οικείος.
 
Essential songs: "Fractured", "A Thousand Shards Of Heaven"
 
Αντώνης Καλαμούτσος
90
Label: Nonesuch
Release Date: 13/10/2017
Genre: Folk Rock
Robert Plant - Carry Fire
Η εκπληκτική ποιοτικά πορεία του άλλοτε «χρυσού θεού» των Led Zeppelin τις δύο τελευταίες δεκαετίες πιάνει άλλη μια κορυφή το 2017 με το υπέροχο "Carry Fire". Αφήνοντας εδώ και χρόνια πίσω του τα blues και το hard rock (κυρίως), o Robert Plant έχει αφοσιωθεί σε μια μοντέρνα αποτύπωση των folk, ανατολίτικων και αφρικανικών επιρροών του η οποία εντυπωσιάζει. Είναι φανερό μάλιστα πως σε κάθε του συνεργασία κατακτά και κάτι καινούργιο το οποίο ενσωματώνει στην επόμενη δουλειά του σε διαφορετικές ποσοστώσεις κάθε φορά. Με βάση πάντα τα δύο αριστουργήματα "Mighty Re-Arranger" και "Raising Sand", το πρώτο ως την επιτομή του πειραματικού ηλεκτρικού ήχου του και το δεύτερο ως την ώριμη, βαθιά σπουδή του στην αμερικάνικη folk, συνεχίζει να πορεύεται απτόητος από μόδες και το βαρύ παρελθόν του. Στο "Carry Fire" υπάρχουν μεν στοιχεία από τις δύο αυτές κολώνες του ρεπερτορίου του, ωστόσο η folk του εδώ ακούγεται πιο σκοτεινή και σε στιγμές δυστοπική ("Heaven Sent"). Οδηγώντας το καράβι και στο επίπεδο της παραγωγής χρησιμοποιεί τη φωνή του ισότιμα με τα υπόλοιπα όργανα αλλά και αναζωογονητικά σε αρκετές περιπτώσεις. Τέλος η διασκευή - ντουέτο με την Chrissie Hynde - στο "Bluebirds Over the Mountain" αποτελεί ένα σπουδαίο highlight, κερασάκι σε μια υπέροχη πολυεπίπεδη τούρτα ήχων και συναισθημάτων.
 
Check Also: "Band Of Joy" (2010)
 
Αντώνης Μουστάκας
91
Label: Napalm
Release Date: 09/03/2018
Genre: Acoustic Rock
Myles Kennedy - Year Of The Tiger
Το πόσο ταλαντούχος είναι ο Myles Kennedy ως τραγουδιστής νομίζω δε χρήζει αμφισβήτησης, όσοι έχουν έστω και ξώφαλτσα ακούσει είτε τη δουλειά του με τους Alter Bridge ή με τον Slash, ξέρουν ότι μιλάμε για μια από τις μεγάλες φωνές της γενιάς μας. Ποιος ξέρει όμως πως και το συνθετικό ταλέντο είναι ανάλογο; Αυτό μας απέδειξε στο "Year Of The Tiger" ο ίδιος, που δεν ακολούθησε τόσο τους ήχους από τους οποίους είναι γνωστός, αντιθέτως έγραψε ένα προσωπικό άλμπουμ τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. H ομορφιά της απλότητας και η συναισθηματική φόρτιση των κομματιών είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτό το δίσκο ξεχωριστό. Ίσως και να ναι αλήθεια ότι οι στιγμές που μας στιγματίζουν είναι και αυτές στις οποίες διαμορφώνουμε το χαρακτήρα μας. Κι όπως λέει ο Myles, "love can only heal".
 
Essential Songs: "The Great Beyond", "Love Can Only Heal"
Check Also: -
 
Νίκος Καταπίδης
92
Label: BMG
Release Date: 20/04/2018
Genre: Progressive Rock
A Perfect Circle - Eat The Elephant
Η επιστροφή των A Perfect Circle δεκατέσσερα χρόνια έπειτα από το προηγούμενο άλμπουμ τους ήταν από μόνο του ένα σημαντικότατο γεγονός, πόσο μάλλον όταν αυτή η επιστροφή κωδικοποίησε τις αλλαγές που υπέστη το εναλλακτικό rock σε αυτήν την περίοδο. Κάποιοι ίσως περίμεναν τις βαριές κιθάρες του "Mer De Noms" ή την εγκεφαλικότητα του "Thirteenth Step", αυτός ο Ελέφαντας όμως είχε εντελώς διαφορετικές, σύγχρονες και αυτόνομες διαθέσεις: ήθελε να πειραματιστεί με minimal ενορχηστρώσεις, να προάγει έναν ελαφρώς φουτουριστικό λυρισμό, να παίξει με την ίδια την απρόβλεπτη ροή του. Αναντίρρητα, να προσφέρει μερικά εντυπωσιακά τραγούδια, εκπληκτικούς στίχους και μερικές από τις πιο όμορφες ερμηνείες της καριέρας του Keenan - ενός Keenan που αφήνει πίσω του μεγάλο μέρος της επιθετικότητας του προς όφελος ενός πιο χαμηλόφωνου πάθους. Πίσω από την υποτιθέμενη απλότητα του, αυτός είναι ένας ωριμότατος δίσκος που μεγαλώνει με κάθε ακρόαση - στοιχηματίζουμε ότι το ίδιο θα συμβαίνει με το πέρασμα των χρόνων.
 
Essential songs: "Disillusioned", "So Long, And Thanks For All The Fish"
Check also: -
 
Αντώνης Καλαμούτσος
93
Label: Kozmik Arifactz
Release Date: 18/05/2018
Genre: Psychedelic Progressive Rock
Church Of The Cosmic Skull - Science Fiction
Κοιτώντας το τσούρμο που απαρτίζει αυτό το συγκρότημα δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι πρόκειται για πειραγμένους πουριτανούς βλαχό-Αμερικάνους που προσηλυτίζουν κόσμο σε κάποια αίρεση. Οι Βρετανοί από το Nottingham όμως κάνουν την έκπληξη και ο θεός που στα αλήθεια προσκυνούν είναι το hammond organ. Το πολυφωνικό ψυχεδελικό progressive pop-rock υβρίδιο των CotCS είναι χωρίς υπερβολή το πιο φρέσκο παλιάκο rock που βγήκε από τη δεκαετία που μας πέρασε. Δεν χρειάζεται να κουρδίζει κάποιος στα τάρταρα της κόλασης για να ακούγεται βαρύς και δεν χρειάζεται να ακούγεσαι χαζοχαρούμενος με γαρίφαλο στο αυτί για να έχεις στίχους και μελωδίες που κολλάνε στον εγκέφαλο. Το rock gospel των CofCS χρωστάει απλά τα πάντα στα '60s και στα '70s και μέσα σε αυτό το rock star ιδιόρρυθμο περίβλημα διαθέτουν μια πηγαία σοβαρότητα και έμπνευση.
 
Check Also: "Is Satan Real?" (2016)
 
Νικόλας Ρώσσης
94
Label: Loma Vista
Release Date: 01/06/2018
Genre: Hard Rock
Ghost - Prequelle
«Ήθελα να κάνω ένα δίσκο για όσους επηζούν μίας πανδημίας, εντρυφώντας σε θέματα όπως το "Carpe Diem"»... Με τόσα όσα κατάφερε μέσα στη δεκαετία ο Tobias Papa, δεν θα έκανε εντύπωση αν τελικά είχε και προφητικές ικανότητες. Στην εποχή του Internet και του κατακερματισμού του κοινού σε αμέτρητα μουσικά ιδιώματα και συγκροτήματα, κατάφερε με τους Ghost να φέρει (σχεδόν) όλους κάτω από την... «πνευματική του καθοδήγηση». Δεν ξέρω αν το "Prequelle" είναι ο καλύτερος rock / metal δίσκος της δεκαετίας, είναι όμως αναμφίβολα ο πιο έξυπνος: Μέσα σε 40 λεπτά σε κάνει από το να θέλεις να φωνάξεις για... νεκρούς ποντικούς (ΑΟΥΑΑΑ) και να κάνεις headbanging, μέχρι να πορώνεσαι με ένα σόλο σαξοφώνο, να θέλεις να χορέψεις και να θαυμάζεις πολυεπίπεδες ενορχηστρώσεις. Και όλα αυτά διατηρώντας τη συνοχή, αλλά διατηρώντας και το πνεύμα που τους έφερε μέχρι εδώ. Μέγας είσαι Papa! 
 
Essential Songs: "Dance Macabre", "Rats"
Check Also: "Meliora" (2015), "Infestissumam" (2013)
 
Κωστής Αγραφιώτης
95
Label: Cooking Vinyl
Release Date: 15/06/2018
Genre: Blues Rock
Fantastic Negrito - Please Don't Be Dead
Νιώθω αρκετά τυχερός που συμμετέχω σε αυτά τα reviews γιατί έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να ξανακούσω άλμπουμ που πραγματικά αξίζουν πολλαπλάσιες ακροάσεις από τις αρχικές. Ήξερα ότι το σύγχρονο blues rock διαμάντι του Xavier Dphrepaulezz είναι καταπληκτικό αλλά ξανα-ακούγοντας το διαπιστώνω το πόσο ρηξικέλευθο και επαναστατικό είναι το blues που παίζει. Όπου blues βάλτε μέσα και hard rock, ακραία διασκεδαστικό funk μέχρι και rock 'n' roll. Ο ρυθμός και το groove ρέει σαν νεράκι, οι στίχοι προκαλούν ουσιώδη προβληματισμό και εν μέρει στεναχώρια αλλά η funk απογείωση του "Bullshit Anthem" τα λέει όλα. Από τα πιό διασκεδαστικά και χορταστικά άλμπουμ της περασμένης δεκαετίας.
 
Check Also: "The Last Days Of Oakland" (2016)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
96
Label: BMG
Release Date: 24/08/2018
Genre: Hard Rock
Alice In Chains - Rainier Fog
Οι Alice In Chains έχουν κυκλοφορήσει τρεις εξαιρετικούς δίσκους μέσα στη δεκαετία του '90 (εκ των οποίων, το "Dirt", ένα από τα καλύτερα του είδους γενικότερα). Επίσης κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μια από τις πιο εντυπωσιακές επιστροφές με το "Black Gives Way To Blue". Τριάντα χρόνια από τη δημιουργία τους, αφήνουν για ακόμα μια φορά τους λάτρεις του σκληρού rock άφωνους. Το "Rainier Fog" περιλαμβάνει την επιβλητική heavy μουσική που έκανε τους Alice In Chains μια από τις πιο επιδραστικές μπάντες των '90s, τη βαριά ατμόσφαιρα που οι ήρωες του Seattle ανέκαθεν είχαν, καθώς και τις χαρακτηριστικές, πλέον, διφωνίες ανάμεσα στον Cantrell και τον Duvall (μια από τις πιο δύσκολες και ταυτόχρονα πιο ταιριαστές μεταγραφές στη rock ιστορία). Το "Rainier Fog" ήρθε, με τσαμπουκά, να θυμίσει στους παλιότερους και να διδάξει στους νεότερους τι συνέβη στα '90s.
 
Essential Songs: "Never Fade", "Rainier Fog"
Check Also: "The Devil Put Dinosaurs Here" (2013)
 
Γιάννης Βόλκας
97
Label: Crispin Glover Records
Release Date: 11/01/2019
Genre: Hard Rock
Spidergawd - V
Το, απλοϊκά τιτλοφορημένο, πέμπτο άλμπουμ των Spidergawd, είναι ένας καλογραμμένος, σφιχτοδεμένος, καλοπαιγμένος και πολυσυλλεκτικός hard rock δίσκος της μεγάλης των Kiss Σχολής. Από τους Νορβηγούς που ξεκίνησαν ως spin-off των μεγάλων Motorpsycho και τελικά τους πήραν τον drummer (μεταγραφή αεροδρομίου ο Kapstad!) ξέραμε τι περιμέναμε. Πιασάρικες μελωδίες. In-your-face ήχο. Αλήτικα φωνητικά. Δαιμονισμένα τύμπανα. Τσαχπίνικες προσθήκες πνευστών. Αρμονικές πολυφωνίες. Τα πήραμε όλα, ένα προς ένα. Τα τραγούδια είναι γραμμένα με μαστόρικο τρόπο, ώστε όταν τελειώνει η ακρόαση του δίσκου να θέλεις αμέσως να τον ξαναβάλεις, με τη διάρκεια μεγάλο σύμμαχο σε αυτό. Το σαξόφωνο «κουμπώνει» πάρα πολύ ωραία στα hard rock τραγούδια και τα κάνει ακόμα καλύτερα. Fun fact και θλιβερή σύγκριση με τα εγχώρια τεκταινόμενα: ο τραγουδιστής Per Borten είναι εγγονός πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας. Όσοι ρέπετε προς hard rock ακούσματα και δεν τους έχετε γνωρίσει ακόμα, σπεύσατε!
 
Check Also: "IV" (2017)
 
Παντελής Κουρέλης
98
Label: Low Country/Atlantic 
Release Date: 25/01/2019 
Genre: Rock
Rival Sons - Feral Roots
Υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι προχωρούν τη μουσική ένα ή και περισσότερα βήματα παρακάτω. Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι εκ πρώτης όψεως δεν πραγματοποιούν κανένα κοσμοϊστορικό γεγονός αλλά με τη δουλειά τους κρατούν το rock ζωντανό. Τυχαίο παράδειγμα προηγούμενων δεκαετιών οι The Black Crowes. Καθόλου τυχαίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεκαετίας που έληξε, οι Rival Sons. O έκτος τους δίσκος μέσα σε δέκα χρόνια απέδειξε περίτρανα ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν ανάγκη κανέναν. Παρά τη δισκογραφική τους συνέπεια (για άλλους θα το λέγαμε και βιασύνη), συνεχίζουν με έναν ανεξήγητο τρόπο την ανοδική τους πορεία. Το "Feral Roots" περιέχει μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις των Rival Sons στο κλασικό rock ύφος χωρίς όμως ποτέ να ακουστεί παρωχημένο. Ένας από τους ελάχιστους δίσκους που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2019 και χωρίς φόβο μπορούμε να τον τοποθετήσουμε στους καλύτερους της δεκατίας.
 
Essential Songs: "Shooting Stars", "Feral Roots"
Check Also: "Head Down" (2012), "Hollow Bones" (2016)
 
Γιάννης Βόλκας
99
Label: Self-released
Release Date: 01/03/2019
Genre: Rock
Reignwolf - Hear Me Out
Instant classic. Θρυλικοί πριν την ώρα τους και χωρίς τη νομιμοποίηση του παρελθόντος. Για όσους σκεφτήκαν -έστω και για λίγο- ότι το rock είναι νεκρό, οι Reignwolf από το Seattle με τη μεταδοτική τους ενέργεια που έχουμε να ακούσουμε χρόνια διαλύουν κάθε αμφιβολία. Μετά από 8 χρόνια λάιβ, μεγάλα φεστιβάλ, τεράστιο following και κακές παρέες με τους Sabbath και τους The Who και χωρίς ένα κυκλοφορημένο δίσκο, δημιούργησαν μια κινηματογραφική rock 'n' roll ιστορία. Το classic rock δεν σταμάτησε τελικά να βγαίνει στα 70s ή στα 80s. Γνήσιο, απογυμνωμένο, ευθυτενές και φουλ «μπριζωμένο» rock με blues υπόβαθρο. Ακόμα και η ξενέρωτη δεκαετία που μας πέρασε, κατάφερε τελικά να μας χαρίσει διαμάντια υψηλών rock οκτανίων.
 
Essential Songs: "Over And Over", "Black And Red"
Check Also: -
 
Νικόλας Ρώσσης
100
Label: Nuclear Blast
Release Date: 27/09/2019
Genre: Progressive Rock
Opeth - In Cauda Venenum
Έχοντας αποτυπώσει ξεκάθαρα τη νέα ηχητική ταυτότητα των Opeth μέσα από τα τρία προηγούμενα άλμπουμ και έχοντας αποκτήσει ένα στάτους πλέον που κάθε νέα δουλειά μεγαλώνει από μόνη της το όνομα και την εμπορική αξία της μπάντας του, ο Mikael Akerfeldt επέλεξε έναν δύσβατο δρόμο για τη συνολικά 13η στούντιο δουλειά της. Απομονώθηκε για καιρό κάπου στα δάση της Σουηδίας, βούτηξε ακόμα περισσότερο στο progressive rock των '70s, έκανε ακόμα πιο «δύστροπη» τη μουσική προσέγγιση, έγραψε τους στίχους στα Σουηδικά (ευτυχώς και στα Αγγλικά) και παρόλα αυτά κατάφερε να παραδώσει τον καλύτερο δίσκο της rock περιόδου των Opeth. Τραγούδια όπως το "Heart In Hand" ή το "Lovelorn Crime" έχουν μια βαρύτητα που δεν χρειάζεται growls, συνθέσεις σαν το "Charlatan" και το "Universal Truth" είναι τεκμήρια ταλέντου, ενώ η μελωδία του "All Things Shall Pass" μοιάζει λυτρωτική, αριστοτεχνικά τοποθετημένη στο κλείσιμο ενός άλμπουμ που επισφράγισε τη θέση των Opeth στο μουσικό στερέωμα.
 
Essential Songs: "Charlatan", "Universal Truth"
Check Also: "Pale Communion" (2014)
 
Χρήστος Καραδημήτρης

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ποια είναι για εσάς τα καλύτερα rock άλμπουμ της δεκαετίας των '10s;
Witchcaft - "Legend"
3.98%
Blues Pills - "Blues Pills"
3.05%
Clutch - "Earth Rocker"
3.05%
Steven Wilson - "The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)"
3.05%
Rival Sons - "Feral Roots"
2.92%
Alice In Chains - "The Devil Put Dinosaurs Here"
2.79%
Steven Wilson - "Hand.Cannot.Erase"
2.66%
1000mods - "Super Van Vacation"
2.66%
Graveyard - " Hisingen Blues"
2.66%
Rush - "Clockwork Angels"
2.52%
A Perfect Circle - "Eat The Elephant"
2.39%
Ghost - "Prequelle"
2.39%
Villagers Of Ioannina City - "Riza"
2.39%
Foo Fighters - "Wasting Light"
2.26%
Queens Of The Stone Age - "... Like Clockwork"
1.99%
Alter Bridge - "Fortress"
1.99%
Ghost - "Meliora"
1.86%
Alice In Chains - "Rainier Fog"
1.73%
Alter Bridge - "AB III"
1.59%
Blood Ceremony - "The Eldritch Dark "
1.59%
Pain Of Salvation - "Road Salt One"
1.46%
Slash - "Slash"
1.46%
Crippled Black Phoenix - "I, Vigilante"
1.46%
The Devil's Blood - "The Thousandfold Epicentre"
1.46%
Opeth - "Heritage"
1.46%
Planet Of Zeus - "Vigilante"
1.33%
Riverside - "Love, Fear And The Time Machine"
1.33%
Myles Kennedy - "Year Of The Tiger"
1.33%
Uncle Acid & The Deadbeats - "Bloodlust"
1.33%
Om - "Advaitic Songs"
1.33%
Rival Sons - "Hollow Bones"
1.2%
Marilyn Manson - "The Pale Emperor"
1.2%
Audrey Horne - "Youngblood"
1.06%
Horisont - "About Time"
1.06%
H.E.A.T. - "Adress The Nation"
1.06%
Marillion - "F.E.A.R."
1.06%
Opeth - "In Cauda Venenum"
0.93%
Soundgarden - "King Animal"
0.93%
Rival Sons - "Great Western Valkyrie"
0.93%
Audrey Horne - "Audrey Horne"
0.93%
Nightstalker - "Dead Rock Commandos"
0.93%
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators - "World On Fire"
0.8%
Black Country Communion - "Black Country"
0.8%
Ghost - "Opus Eponymous"
0.8%
Samsara Blues Experiment - "Long Distance Trip"
0.8%
Blackberry Smoke - "The Whippoorwill"
0.8%
Motorpsycho - "The Tower"
0.66%
The Pineapple Thief - "Your Wilderness"
0.66%
Stone Sour - "House Of Gold And Bones - Pt I"
0.66%
Dropkick Murphys - "Going Out In Style"
0.66%
Leonard Cohen - "Old Ideas"
0.66%
Transatlantic - "Kaleidoscope"
0.66%
Ghost - "Infestissumam"
0.66%
The Night Flight Orchestra - "Amber Galactic"
0.66%
The Parlor Mob - "Dogs"
0.66%
Rishloo - "Living As Ghosts With Buildings As Teeth"
0.66%
Robert Plant - "Carry Fire"
0.66%
Flying Colors - "Second Nature"
0.53%
Year Of The Goat - "Angels Necropolis"
0.53%
Black Stone Cherry - "Between The Devil And The Deep Blue Sea"
0.53%
Orchid - "Capricorn"
0.53%
Fantastic Negrito - "Please Don't Be Dead"
0.53%
Heaven's Basement - "Filthy Empire"
0.53%
Fair To Midland - "Arrows And Anchors"
0.53%
Danko Jones - "Fire Music"
0.4%
Halestorm - "The Strange Case Of…"
0.4%
All Them Witches - "Dying Surfer Meets His Maker"
0.4%
Anglagard - "Viljans Oga"
0.4%
Dr. John - "Locked Down"
0.4%
Lunatic Soul - "Fractured"
0.4%
Neil Young - "Le Noise"
0.4%
The Winery Dogs - "The Winery Dogs"
0.4%
Gary Clark Jr - "Blak And Blu"
0.4%
Sully Erna - " Avalon"
0.4%
Foo Fighters - "Sonic Highways"
0.4%
The Temperance Movement - "The Temperance Movement"
0.4%
The Dear Hunter - "Act IV: Rebirth In Reprise"
0.4%
Propagandhi - "Failed States"
0.4%
Bad Religion - "True North"
0.4%
Big Big Train - "English Electric (Part One)"
0.4%
Gazpacho - "Demon"
0.27%
Jeremy Irons & The Ratgang Malibus - "Spirit Knife"
0.27%
Jess And The Ancient Ones - "Jess And The Ancient Ones"
0.27%
Old Man's Will - "Hard Times - Troubled Man"
0.27%
El Doom & The Born Electric - "El Doom & The Born Electric"
0.27%
Neil Young - "Hitchhiker"
0.27%
Shinedown - "Amaryllis"
0.27%
Tom Waits - "Bad As Me"
0.27%
Troubled Horse - "Revolution On Repeat"
0.27%
Grace Potter & The Nocturnals - "Grace Potter & The Nocturnals"
0.27%
The Neal Morse Band - "The Similitude Of A Dream"
0.27%
Von Hertzen Brothers - "New Day Rising"
0.13%
Messenger - "Illusory Blues"
0.13%
Reignwolf - "Hear Me Out"
0.13%
Spidergawd - "V"
0.13%
Royal Thunder - "CVI"
0.13%
Anekdoten - "Until All The Ghosts Are gone"
0.13%
Church Of The Cosmic Skull - "Science Fiction"
0.13%
The Damned Things - " Ironiclast"
Coheed And Cambria - "The Afterman: Descension"
  • SHARE
  • TWEET