Audrey Horne

Audrey Horne

Indie Recordings (2010)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 26/03/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πώς γίνεται αυτό; Το να είναι θέμα μουσικής ωρίμανσης δεν μου προκύπτει από κάπου. Το να είναι θέμα τύχης πάλι δεν το πιστεύω. Πώς γίνεται λοιπόν μουσικοί που προέρχονται από τον ακραίο metal χώρο, όταν αποφασίζουν να κάνουν κάτι πιο προσιτό στο μέσο μουσικό αυτί να έχουν τόσο καλά αποτελέσματα; Με πολλά παραδείγματα από τους Ulver ως τους Hellacopters, τώρα είναι η σειρά των Audrey Horne να επιβεβαιώσουν τον κανόνα βρισκόμενοι στα πρόθυρα της καταξίωσης. Συγκεκριμένα, είναι πρωτοπόροι στη Championship και με εμφανίσεις σαν αυτές στον ομώνυμο δίσκο τους πάνε φουλ για άνοδο στην Premier League του σκληρού ήχου, ενώ πολλοί πιστεύουν πως η παράγκα δεν τους επέτρεψε την άνοδό τους με το "Le Fol" του 2007.

Κάθε τίμια μπάντα και τίμια ομάδα αποκτά το κοινό της με τις εμφανίσεις και τους δίσκους της αντίστοιχα και οι Audrey Horne έχουν κερδίσει ήδη την καταξίωση στην πλειοψηφία του τύπου και αναμένουν το breakthrough στο ευρύτερο κοινό, το οποίο ελπίζουν να επιτύχουν με τον νέο τρίτο δίσκο τους και συνήθως ορόσημο στην πορεία μιας μπάντας. Με τα μέλη τους να έχουν προϋπηρεσία σε μπάντες όπως οι Sahg και οι Enslaved ανάθεμα και αν υπάρχει κατατοπιστική περιγραφή του σύγχρονου hard rock το οποίο παίζουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν τους και πως είναι εξαιρετικό.

Οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί πως έχουν υπάρξει οπαδοί των μεγάλων ονομάτων του grunge όπως οι Soundgarden και οι Alice In Chains, αλλά πιο εύστοχο θα ήταν να μιλήσουμε για μια αισθητική πλησιέστερη στους A Perfect Circle με έντονη Voivod υπόσταση (του ομώνυμου δίσκου) σε κάποιες φωνητικές γραμμές. Τα πλήκτρα έχουν ρόλο συμπρωταγωνιστή με τις κιθάρες και το βασικότερο προσόν τους είναι οι μελωδίες και το πολύ στιβαρό songwriting. Στην πραγματικότητα έχουν τόσο έντονη προσωπικότητα, που οι περιγραφές και οι αναφορές μπορούν να αποτυπώσουν την γενικότερη εικόνα, αλλά όχι να προσδιορίσουν ακριβώς τη μουσική τους.

To heavy riff του "Charon" είναι μόνο η αρχή, για να έρθει το εκπληκτικό "Circus" να σε πιάσει αδιάβαστο και να σε βάλει στο groove του, όντας ένα από τα highlights του δίσκου. Το "Down Like Suicide" είναι το εμπορικό κομμάτι του δίσκου με την καλύτερη των εννοιών, αφού το δίφωνο της φωνητικής μελωδίας είναι εξαιρετικό και κολλητικό. Στο "Blaze Of Ashes" γίνονται πιο εμφανείς οι Voivod επιρροές που αναφέρθηκαν, ενώ στο "Sail Away" οι μελωδίες λαμβάνουν δράση σε mid tempo περιλαμβάνοντας ένα ωραιότατο solo σχολής Slash. Το "Firehose" εξέχει ως σύνθεση στα περίπου έξι λεπτά διάρκειάς του, όπως και το "Darkdrive" που το ακολουθεί, ενώ τα βιολιά του "Godspeed" κλείνουν με ηρεμία τον δίσκο.

Όμως, θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε και να προτιμήσετε την limited edition του album στην οποία υπάρχει επιπρόσθετα ένα δεύτερο CD με ακουστικά τραγούδια, κάτι που μου έφερε στο μυαλό το εγχείρημα των Foo Fighters στο "In Your Honour". Μαζί με τέσσερα πανέμορφα τραγούδια των Audrey Horne έχουμε και δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διασκευές στο "Nowhere To Run" των Kiss και το "Halo" της Beyonce (!) σε μια εκτέλεση φωνή – πιάνο σε πιο αργό tempo που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την διαφορετική προσέγγισή της μπάντας και την κατάργηση στεγανών σε θέματα μουσικών ιδιωμάτων. Δεν είναι καθόλου δευτερεύουσας σημασίας οι συνθέσεις και η ύπαρξή του.

Συνοψίζοντας, για μια ακόμη φορά οι Audrey Horne παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό album και το δύσκολο έργο του να ξεπεράσει τον προκάτοχό του φαίνεται να επιτυγχάνεται, κάτι που βέβαια θα πιστοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Όπως και να έχει, είναι από τους δίσκους που αρχικά σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και σταδιακά σε κάνουν να τον αναζητάς όλο και περισσότερο για να ανακαλύψεις κάτι που σου διέφυγε στην προηγούμενη ακρόαση. Πλήρης κυκλοφορία που περιέχει από πολύ καλές ως εξαιρετικές στιγμές και δεν αποτελεί αναμάσημα κάποιας συνταγής για εποχιακή επιτυχία. Αυτή την εποχή οι Audrey Horne είναι στο καλύτερο στάδιο δημιουργικότητας και απόδοσης και καλά θα κάνετε να καταπιαστείτε όσο ακόμα ζεματάει το πράμα.

  • SHARE
  • TWEET