Underground Express #29 - Ηλεκτρικά Στέμματα

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 21/09/2021 @ 14:49

 "All the world’s a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι 29 - Σεπτέμβριος 2021: Καθετί φορτίζεται και αποφορτίζεται. Αυτήν τη φορά, μου πήρε τρεις μήνες για ένα νέο ταξίδι με το Express προκειμένου να βιωθεί μια σωστή εισπνοή. Το ότι, εισπνέοντας βαθιά, μαζί με την ψυχολογική αναδίπλωση ρουφάς στάχτη και φόβο, είναι μια πραγματικότητα πέραν των δυνάμεων μας. Εισπνέεις φόβο αλλά οφείλεις να εκπνεύσεις κάτι δημιουργικό. Οι ράγες είναι πάντα εκεί.

Το ταξίδι μας αυτό τον μήνα έχει λοιπόν ένα συσσωρευτικό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας δίσκους που συντρόφεψαν (άλλο) ένα ηλεκτρισμένο, από κάθε άποψη, καλοκαίρι. Χαμένοι ανάμεσα στις μουσικές, τις ιδρωμένες νύχτες και τα μπλε τοπία, ταξιδεύουμε από τις Άλπεις ως τη Θάλασσα των Κοραλλιών, απολαμβάνουμε επτά δίσκους από κάθε πιθανό και απίθανο στυλ και φοράμε το χιλιοταλαιπωρημένο στέμμα και τις θολές αναμνήσεις ενός ακόμα φευγάτου καλοκαιριού. Καλή σεζόν!


Στάση 1η: Bergamo, Ιταλία
Καλλιτέχνης: Pulsar Ensemble
Άλμπουμ: Bizarre City
Είδος: Post/Psychedelic/Electronic
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18-06-2021
Bandcamp
YouTube

Pulsar Ensemble - Bizarre City

Οι Pulsar Ensemble είναι ένα από εκείνα τα - ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος όρος - νέοpost γκρουπ που, τώρα τελευταία, συναντάμε συχνά στα ταξίδια μας. Το post στοιχείο εδώ δεν είναι μακροσκελές και τεμπέλικο αλλά αρκετά up-tempo, μπολιάζεται δε με αρκετές πινελιές που, στη φιλοσοφία τους, έρχονται από την electronica. Οι ενορχηστρώσεις είναι υπέροχες και η μπάντα είναι γεμάτη όμορφες ιδέες, αν όμως υπάρχει κάτι που συνολικά εντυπωσιάζει είναι η αισθητική και το γούστο τους. Από το ιντριγκαδόρικο όνομα τους έως το όμορφο εξώφυλλο και το εξαιρετικό concept, οι Pulsar Ensemble στον δεύτερο μόλις δίσκο τους, δείχνουν ότι ξέρουν να κάνουν τα πάντα σωστά. Αξίζει να επενδύσεις την προσοχή σου και να αναζητήσεις μαζί τους την Παράξενη Πόλη, κάπου εκεί ψηλά και μακριά.

Pulsar Ensemble


Στάση 1+1: Bologna, Ιταλία
Καλλιτέχνης: Savana Funk
Άλμπουμ: Tindouf
Είδος: Funk/Rock/World
Εταιρεία: Garrincha GO GO Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18-06-2021
Bandcamp
YouTube

Savana Funk - Tindouf

Δεν είναι ανέκδοτο: Τί κάνει ένας Ιταλός, ένας Άγγλος κι ένας Μαροκινός στην Bologna; Απάντηση: Τα σπάνε! Έκαναν μια μπάντα με το ψαρωτικό όνομα Savana Funk και φτιάχνουν ξεσηκωτική μουσική που σε καλεί να χορέψεις ή να χαθείς σαν κόκκος στις ερήμους της φαντασίας σου. Το άλμπουμ ξεκινάει με μια μπασογραμμή που θα έκανε τον Flea να ζηλέψει και το μήνυμα λαμβάνεται αμέσως. Στα φανταστικά track που ακολουθούν η μπάντα πετάει ιδέες από rock, jazz και fusion, ενώ τα (ελεγχόμενα) afro και desert στοιχεία κλέβουν την παράσταση, με το φανταστικό ομώνυμο να αποτελεί ένα διαμάντι world μουσικής. Δίπλα στο παραδοσιακό σχήμα κιθάρα-μπάσο-τύμπανα, τα πλήκτρα μονιμοποιούνται και σκανδαλιάρηδες καλεσμένοι σε κρουστά και πνευστά μετατρέπουν το "Tindouf" σε ολόκληρο πανηγύρι. Ένα από τα άλμπουμ του περασμένου πια καλοκαιριού!

Savana Funk

• Το Bergamo είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής της Λομβαρδίας, πολύ κοντά στις Άλπεις. Ακούσαμε πολύ αυτήν την πόλη στο ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, πριν από όλη αυτήν την ιστορία όμως, το Bergamo τρέχει μια μακραίωνη παράδοση τέχνης και πολιτισμού.

• Πριν κατακτηθεί από τη Ρώμη, η πόλη ονομαζόταν Bergomum και σε αυτήν κατοικούσε η Κέλτικη φυλή των Cenomani.

• Είναι η πατρίδα του Gaetano Donizetti, σημαντικού συνθέτη της όπερας και ηγετικής μορφής του στυλ Bel Canto.

• Στην Bologna έχουμε φυσικά έρθει ξανά στο παρελθόν. Με πληθυσμό περίπου 400.000 κατοίκων είναι ανάμεσα στις πιο μεγάλες ιταλικές πόλεις κι είναι η μεγαλύτερη της περιοχής Emilia-Romagna, επίσης στον βορρά της χώρας.

• Ανάμεσα σε πάρα πολλούς άλλους, ήταν η γενέτειρα του Pier Paolo Pasolini και η πόλη που διάλεξε να ζήσει και να εργαστεί ο Umberto Eco.


Στάση 3η: Brisbane, Αυστραλία
Καλλιτέχνης: Chassm
Άλμπουμ: Falling Forever
Είδος: Sludge/Post
Εταιρεία: Art As Catharsis
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24-06-2021
Bandcamp
YouTube

Chassm - Falling Forever

Το ντεμπούτο των Chassm από το μακρινό Brisbane με έκανε να σκεφτώ πολύ τους λόγους για τους οποίους το post/sludge metal ήταν ότι πιο καυτό στον σκληρό ήχο πριν 15 χρόνια - και γιατί είναι τόσο συχνά βαρετό σήμερα: ήταν η οργανικότητα του και το στοιχείο της έκπληξης που το έκανε να διαφέρει, και αυτά τα στοιχεία επιχειρεί να επαναφέρει αυτό εδώ το ντουέτο. Ναι, μπορεί να φέρνει στο νου πράγματα από Russian Circles ως παλιούς Mastodon, όμως η μπάντα έχει τη δική της φινέτσα και μια ιδιαίτερη προοδευτική λογική στις συνθέσεις. Κάποια από τα riffs μέσα στο "Falling Forever" είναι top class, ενώ να πω ότι η ασπρόμαυρη αισθητική και η υπέροχη, φυσικότατη παραγωγή τους ταιριάζει γάντι, διατηρώντας έναν αέρα καθαρού underground. Η Art As Catharsis εξακολουθεί να σκάβει υπέροχα!

Chassm

• Το Brisbane είναι μάλλον η πιο «άγνωστη» από τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Είναι τρίτη σε πληθυσμό και βρίσκεται ανατολικά της χώρας, μόλις 15 χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη θάλασσα των Κοραλλιών.

• Στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης υπάρχουν εξαίρετα εκθέματα της καλλιτεχνικής παραγωγής των Αβοριγίνων ιθαγενών. Στην αρχαιότητα το Brisbane κατοικούταν από τη φυλή των Turrbal.

• Την πόλη διαπερνάει ο ομώνυμος ποταμός. Αν βρεθείς εκεί, μια ημερήσια εκδρομή στον ποταμό Brisbane θα σε κάνει να δεις από ουρανοξύστες μέχρι subtropical νησιά!


Στάση 4η: Hell, Michigan, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Scythelord
Άλμπουμ: Earth Boiling Dystopia
Είδος: Tech/Thrash
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26-06-2021
Bandcamp
YouTube

Scythelord - Earth Boiling Dystopia

Μερικοί κολλητοί φίλοι έχουν «κατηγορήσει» κατά καιρούς το τρένο ότι δεν σταματάει συχνά σε πιο παραδοσιακούς metal σταθμούς, να δω τώρα τα μούτρα σας μόλις ακούσετε Scythelord! Κοιτάξτε, ως boomer που είμαι, ο όρος tech-thrash μου φέρνει πάντα ρίγη. Όσοι λοιπόν αγαπάτε τον υπέροχο αυτό ήχο που ξεκινάει από Voivod και φτάνει μέχρι Vektor, θα σας πέσει το σαγόνι με το δεύτερο άλμπουμ του ντουέτου από την Κόλαση του Michigan. Το στυλ είναι βέβαια παλιό, η προσέγγιση τους είναι όμως αρκετά μοντέρνα, με καλά δουλεμένα riffs, σούπερ prog λογική και αρκετά death metal στοιχεία να περνάνε σποραδικά - προφανώς και οι techdeath-άδες πρέπει να τσεκάρουν, αν κι εφόσον γνωρίζουν άριστα αυτά. Μόνη μου διαφωνία ο ενοχλητικός σε μένα ήχος των, μάλλον προγραμματισμένων, τυμπάνων, για να είμαι όμως ειλικρινής η ορμή του "Earth Boiling Dystopia" είναι τέτοια που κάνω τα στραβά μάτια.

Scythelord

• Εντάξει, πολλοί άνθρωποι θέλουν να ζήσουν μακριά από την πόλη διαμονής τους, αλλά το να αποκαλείς τη γενέτειρα σου Κόλαση, ε, με ξεπερνάει.

• Η πολιτεία του Michigan είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που αποτελείται από δύο χερσονήσους!

• Η λέξη Michigan σημαίνει «το μεγάλο νερό» ή «η μεγάλη λίμνη» κι είναι εκμοντερνισμένη εκδοχή της λέξης michigami.

• Όσοι αρέσκεστε σε αρχαϊκό, ανωτέρου επιπέδου prog rock, τσεκάρετε στο Bandcamp τα demo των Birth. Μια σπουδαία δεινοσαυρική μπάντα γεννιέται;


Στάση 5η: Southampton, Ηνωμένο Βασίλειο
Καλλιτέχνης: A Formal Horse
Άλμπουμ: Meat Mallet
Είδος: Prog/Alternative
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23-07-2021
Bandcamp
YouTube

A Formal Horse - Meat Mallet

Δεν ήξερα τους A Formal Horse αλλά μου έκαναν κλικ από την πρώτη στιγμή. Ο προφανής λόγος είναι η φοβερή φωνή της Haylee McDonnell, μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μια φωνή μοιάζει συγγενική της Anneke - μία είναι η Anneke. Η μουσική τους όμως είναι εξίσου ελκυστική, διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά σφιχτοδεμένο υβρίδιο από alternative και prog rock στοιχεία. Τα mid-tempo grooves θα σε μαγνητίσουν, η δύναμη των riffs το ίδιο και το άλμπουμ ρέει πανέμορφα, παρά τη μάλλον μέτρια παραγωγή. Το στυλ των A Formal Horse είναι φοβερά εύστοχο και καλλιτεχνικά συνεπές, αν ραφινάρουν λίγο τις συνθέσεις τους ίσως να είναι ικανοί και για μεγάλα πράγματα. Όσοι ακολουθείτε το βρετανικό alt/prog κι είστε έτοιμοι και για λίγο παραπάνω «παραξενιά» και heaviness, τσεκάρετε επειγόντως.

A Formal Horse

• Μια χαρά πόλη το Southampton, κρίμα ο πρώτος συνειρμός να είναι συνήθως το ναυάγιο του Τιτανικού…

• Έχω κολλητό φίλο που υποστηρίζει φανατικά την τοπική ομάδα, τους «Αγίους», χωρίς κανένα λόγο. Δεν ξέρω τι του πήγε τόσο στραβά στη ζωή.

• Το φημισμένο Mayflower Theater είναι το μεγαλύτερο κι ίσως το γνωστότερο θέατρο/συναυλιακός χώρος της νότιας Αγγλίας. Το Southampton επίσης θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη garage σκηνή, δυστυχώς είμαι άσχετος με τον χώρο, να ρωτήσουμε τον υπέροχο κύριο Σακκαλή;


Στάση 6η: Tokyo, Ιαπωνία
Καλλιτέχνης: Korekyojinn
Άλμπουμ: Mesopotamia
Είδος: Avant Rock
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-08-2021
Bandcamp

Korekyojinn - Mesopotamia

Η καλή μπάντα δεν χρειάζεται πολλά στολίδια. Η σελίδα της μπάντας λέει μόνο τα ονόματα των τριών μελών κι ότι παίζουν rock, όσοι όμως γνωρίζουν τί σημαίνει ιαπωνική σκηνή μπορουν να μαντέψουν τί γίνεται εδώ μέσα: της κακομοίρας! Τα τρία παραδοσιακά rock όργανα είναι υπέρ του δέοντος αρκετά στο να προκαλέσουν καλό σαματά, όντας ταυτόχρονα τεχνικότατα. Τα παλικάρια μπορεί να παίζουν τις κάλτσες τους - φτάνοντας καμιά φορά έως και στα σύνορα του avant prog - αλλά δεν απαλλάσσονται ποτέ από το γνήσιο κι ευθύ rock feeling που διαποτίζει το "Mesopotamia" από άκρη σ' άκρη. Οι νότες σκαρώνουν τις δικές τους ιστορίες και οι Korekyojinn ακούγονται σαν ένα υπέρ-ταλαντούχο κι εντελώς ακομπλεξάριστο γκρουπ που, πρωτίστως, περνάει καλά.

Korekyojinn

• Είναι επίσης κρίμα όταν κάποιος ακούει τη λέξη Tokyo και το μυαλό του πάει πρώτα στην ηθοποιό Ursula Corbero. Αναθεματισμένη pop κουλτούρα.

• Έχουμε «έρθει» πάρα πολλές φορές σε αυτήν την giga-city. Παραδόξως, δεν υπέπεσε κάτι άλλο φοβερό στην αντίληψη μου τους τελευταίους μήνες, πράγμα πολύ παράξενο.

• Αξιοθέατα: ο ναός Senjo-ji είναι ο παλιότερος της πόλης, καθώς χτίστηκε το έτος 628.

• Για τους μερακλήδες της κοιλιάς, η περιοχή Ginza αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά θαλασσινών στον κόσμο!


Στάση 7η: Ρωσία
Καλλιτέχνης: Moriya
Άλμπουμ: Atma
Είδος: Sludge/Doom/Ethnic
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 08-08-2021
Bandcamp

Moriya - Atma

Ελάχιστες - έως καμία - είναι οι διαθέσιμες πληροφορίες για αυτή την αινιγματική ρωσική μπάντα, δεν έχει όμως μεγάλη σημασία: το ψυχεδελικό world/sludge metal που μας στέλνουν από κάποιο μέρος της αχανούς τους χώρας είναι ότι χρειάζεται να ξέρουμε, αν κι αυτό με τη σειρά του μοιάζει να εγείρει νέα μυστήρια. Το "Atma" αποτελείται από τέσσερις μακροσκελείς (άνω των 10 λεπτών) συνθέσεις που έχουν σαν χαρακτηριστικό τους doomy sludge ρυθμούς, σε ένα όμως μυσταγωγικό tribal πλαίσιο που αντλεί έμπνευση από τον Βουδισμό και τα σκοτεινά βάθη της ασιατικής ηπείρου. Η πρόταση τους είναι ιδιαίτερα συμπαγής κι είναι από τις φορές που η μουσική καταφέρνει να σε πάρει σε έναν διαφορετικό κόσμο. Τα υλικά δένουν καλά, οι διάρκειες δεν κουράζουν κι ο δίσκος έχει μια πραγματικά υπνωτική ροή. Underground διαμαντάκι!

Moriya

Η μπάντα δεν μας δίνει καμία πληροφορία για πόλη προέλευσης, ταξιδεύουμε λοιπόν χωρίς «πάσα» και χωρίς πυξίδα..

• Από την Αγία Πετρούπολη έρχεται το πολύ ενδιαφέρον folk/prog project Dikajee και οι ομοιότητες με τους Iamthemorning δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν.

• Οι φοβεροί psych/space rockers Vespero επιστρέφουν στις 29 Οκτωβρίου με νέο άλμπουμ. Η μπάντα είναι εγγύηση, πρώτο δείγμα και λεπτομέρειες εδώ.


Ένα τραγούδι για τον Σεπτέμβρη

Atsuko Chiba

Atsuko Chiba - Quick Infant Guilt
Montreal, Καναδάς

Τους Atsuko Chiba τους παρακολουθούμε διότι είναι ένα ωραιότατο progressive rock σχήμα από τον Καναδά που δεν μασάει να πατάει για πλάκα πάνω στα διαφορά μουσικά στυλ, αυτήν τη φορά όμως το τερμάτισαν. Το νέο τους single περιέχει δύο κομμάτια (‘’Quick Infant Guilt’’ και ‘’It’s Over, Right?’’) και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εξερεύνησης στον χώρο της hip-hop, διατηρώντας όμως τον σοφιστικέ και οργανικό της χαρακτήρα. Βασικά και τα δύο κομμάτια είναι σούπερ και ανοίγουν την όρεξη για ένα πιθανό full length σε αυτήν την κατεύθυνση. Δοκίμασε τους, η ποιότητα τους ίσως σε εκπλήξει.


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

Mashhad, Ιράν

Mashhad, Ιράν

Η Mashhad είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν, είναι όμως αυτή που θεωρείται ως το θρησκευτικό κέντρο της χώρας. Μάλλον ο βασικότερος λόγος γι αυτό είναι η ιερότητα που αποπνέει ο ναός του Imam Remza - το σημαντικότερο μνημείο της πόλης - και η μαρτυρική ιστορία που συνοδεύει αυτόν τον Ιμάμη, ο οποίος ήταν εξάλλου απευθείας απόγονος του Μωάμεθ. Είκοσι εκατομμύρια μουσουλμάνοι επισκέπτονται αυτόν τον τόπο κάθε χρόνο και η θρησκεία μοιάζει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο της. Παρόλα αυτά, μερικές από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές κι αθλητικές προσωπικότητες του σύγχρονου Ιράν κατάγονται από αυτήν την πόλη. Μας έφερε εδώ το ντεμπούτο των Badieh και το υπέροχο world fusion τους που με κύρια όργανα το ούτι, το tar και το rebab εξερευνεί τα βάθη της περσικής παράδοσης.


Pure Underground Love

NichelOdeon/InSonar & Relatives - INCIDENTI - Lo Schianto

NichelOdeon/InSonar & Relatives - INCIDENTI - Lo Schianto
Digital, CD

Είναι δύσκολο να εξηγήσω σε λίγες λέξεις τι σημαίνει Claudio Milano - ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος γι αυτήν την κυκλοφορία. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό οπερετικό τραγουδιστή που, όντας μεγάλος οπαδός του πειραματισμού και της προοδευτικής μουσικής, δεν έκατσε ποτέ στάσιμος στην κλασική, ή οποιαδήποτε άλλο είδος μουσικής. Αντίθετα, είναι ένας experimental underground μύθος. Αυτή εδώ η κυκλοφορία αποτελείται από διάφορα πρόσφατα έργα του, μέσω των κύριων project του και κανείς μπορεί να ακούσει τα πάντα, από progressive rock και μουσική δωματίου μέχρι noise και ατονική μουσική. Είναι συγκινητικό να βλέπω τον Claudio να κυκλοφορεί μουσική, σε πείσμα των καιρών κι εντελώς ανεξάρτητα. Μια μεθυστική κυκλοφορία που μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου σε έναν απόλυτα ποιοτικό obscure μουσικό κόσμο που δεν γνωρίζει κανένα περιορισμό. Κι αν τυχόν κάνεις αυτό το πρώτο βήμα, να πω ότι το ‘’Ukiyoe’’ των NichelOdeon/InSonar από το 2014 είναι ένα πραγματικό αριστούργημα! 

  • SHARE
  • TWEET