Danko Jones

Wild Cat

AFM (2017)
Από τον Κώστα Πολύζο, 15/02/2017
Ξεσηκωτικό, δυναμικό, λιτό, καλοπαιγμένο rock 'n' roll , τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο στη δισκογραφία των Danko Jones που εν ολίγοις καταλήγει στην αλληλουχία «φοβερός δίσκος, καλός δίσκος, φοβερός δίσκος καλός δίσκος... κ.ο.κ.». Με το προ διετίας "Fire Music" να αποτελεί μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας των Καναδών ο παραπάνω κανόνας μας έδειχνε πως πάμε για έναν απλά καλό επόμενο δίσκο. Το "Wild Cat", όμως, θα κάνει την έκπληξη καθώς φαίνεται πως δημιουργήθηκε για να σπάσει τη συγκεκριμένη σειρά και μας προσφέρει για ακόμα μια φορά ποιοτικότατο, αλήτικο, τσαμπουκαλίδικο rock 'n' roll, γεμάτο με όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπάμε σε αυτήν την μπάντα.

Το "Wild Cat" δεν έχει τη συνθετική ποικιλία του προκατόχου του, αλλά είναι ένας συμπαγής δίσκος που στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε γεμάτα ενέργεια mid και up-tempo τραγούδια στο στυλ που μας έχει συνηθίσει το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια. Η συνταγή γνωστή. Σφιχτό rhythm section, groove, φωνακλάδικα ρεφρέν, παθιασμένες ερμηνείες και λίγα αλλά καίρια κιθαριστικά solo. Για την παραγωγή του δίσκου συνεργάστηκαν εκ νέου με τον Erik Ratz και η δουλειά που έχει γίνει είναι και πάλι υποδειγματική καθώς αναδεικνύει την δυναμική των 11 συνθέσεων, ενώ και το retro εξώφυλλο ταιριάζει γάντι στην όλη φάση.

Υπεραναλύσεις δεν χρειάζονται σε κριτική δίσκου των Danko Jones. Το εναρκτήριο "I Gotta Rock" θα σε βάλει κατευθείαν στο κλίμα του άλμπουμ με το φοβερό του νεύρο, την ευδιάκριτη μπασογραμμή και το κολλητικό του ρεφρέν. Από εκεί και πέρα φρένο δεν μπαίνει πουθενά, μόνο αυξομείωση των ταχυτήτων ανάλογα την περίσταση. Cowbell, φασαριόζικες κιθάρες, αλήτικες ερμηνείες, γηπεδικά ρεφρέν, στίχοι me glam αύρα... από όλα έχει ο μπαξές. Στο "Going Out Tonight" κάπου ακούγεται ο Danko να τραγουδά "I’m gonna start some fires and set this town alive" και αυτό ακριβώς κάνουν τραγούδια όπως τα "Lets' Start Dancing", "Wild Cat" και "She Likes It". Ξεσηκωτικό, δυναμικό, λιτό, καλοπαιγμένο rock 'n' roll , τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ακούγοντας το "You Are My Woman" φαντάζεσαι τον μακαρίτη Phil Lynott να κάθεται να ψάχνει έναν, έναν τους δίσκους του για να θυμηθεί πότε το έγραψε, ενώ στο "Diamond Lady" θα σηκωθείς και θα χτυπάς το αόρατο cowbell και το groove θα σε κάνει να νιώσεις σαν σάκος του μποξ. Τέλος, το "Revolution (But Then We Make Love)" θα αποτελέσει το τραγούδι που θα πιστοποιήσει την αίσθηση πως η μπάντα είναι εδώ για να πάρει το κακοφορμισμένο κουφάρι του rock 'n' roll, να το επαναφέρει στη ζωή και να σε κάνει να πιστέψεις πως μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο. Μια δήλωση που όσο υπερβολική κι αν ακούγεται, δείχνει σε σημαντικό βαθμό το μέταλλο και το attitude αυτής της μπάντας.

Ο Danko σε μια πολύ ωραία συζήτηση που είχαμε κάνει πριν από ενάμιση χρόνο μεταξύ άλλων είχε αναφέρει το εξής: «Μια rock μπάντα δεν πρέπει να προοδεύει, δεν πρέπει να ωριμάζει. Είναι αυτό που είναι. Δεν πρόκειται για μουσική που θα σώσει τον κόσμο, αλλά μουσική για να διασκεδάσεις». Αυτή η δήλωση, νομίζω, συμπυκνώνει τη μαγεία/αλήθεια της μουσικής των Καναδών. Αν θες, λοιπόν, να διασκεδάσεις ακούγοντας έναν καινούργιο rock δίσκο, η απόκτηση του "Wild Cat" είναι μονόδρομος.

  • SHARE
  • TWEET