Royal Thunder

CVI

Relapse (2012)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 26/09/2012
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το ντεμπούτο των Royal Thunder ξεκινά με το κομμάτι "Parsonz Curse". Η τραγουδίστρια λέγεται Mlny Parsonz. Δεν ξέρω αν είναι κατάρα ή αν ο τίτλος έχει να κάνει με την αρχική εμμονή της να μην τραγουδάει μπροστά σε κόσμο (ούτε καν μπροστά στα υπόλοιπα μελή του συγκροτήματος δεν άντεχε στο ξεκίνημά τους), αλλά σε αυτή την κυκλοφορία πρέπει να σταθούμε και να επαινέσουμε απλόχερα τις ικανότητές της και το πλούσιο ταλέντο της (παίζει και μπάσο).

Η Mlny είναι μια μάγισσα που εξορκίζει με τα λόγια της, «You can run, you can hide / But I swear it, I swear it / These walls will tear you down», και εμπλουτίζει αυτό το έντεχνο stoner metal με μια ψυχεδελική και καταραμένη λυρικότητα. Ίσως μιλάμε για την καλύτερη τραγουδίστρια στις νέες doom και stoner μπάντες, αλλά μάλλον είναι πολύ νωρίς για τέτοια συμπεράσματα. Αυτός ο δίσκος παράγει όλη τη «βρωμιά» του southern rock και «μαζεύει» stoner metal συνθέσεις σε ένα prog rock τσουβάλι. Θα επανέλθω στο εύρος της φωνής της Mlny και θα αναφέρω ότι καθότι τεράστιο, χωράει blues τεχνικές, αρρενωπά περάσματα και κρυστάλλινα και άκρως θηλυκά «χάδια». Η ποιότητα και η αρχοντιά της είναι αξιοθαύμαστα και η «ψυχή» που εκφράζει η χροιά της και ο τρόπος της είναι απλησίαστα.

Το πρώτο μισό του δίσκου είναι αρκετά γρήγορο, θαρραλέο και μάγκικο. Στο δεύτερο μέρος παρατηρείται μια σκοτεινιά και μια μεθυσμένη χαλάρωση που εκφράζεται με ατμοσφαιρικά κομμάτια. Το καλύτερο θα ήταν τα κομμάτια να εναλλάσσονται και να αλλάζει η πορεία και ο ρυθμός σε μια μίξη ύφους και έντασης. Αλλά ρίσκα είναι αυτά. Και οι Royal Thunder έχουν πάρει πολλά μαζεμένα. Αλλά προβλέπω ότι θα τους βγουν. Οι συνθέσεις είναι εμπνευσμένες και ρεαλιστικές χωρίς να κρύβουν τάσεις αντιγραφής και κομψής σύγχυσης παλαιότερων ήχων. Τα δυνατά τους σημεία διακρίνονται στα πιο μακροσκελή κομμάτια και αφήνουν δελεαστικά και όμορφα δολώματα που πανεύκολα θα «χάψουμε» όλοι μας. Φίλοι του stoner, doom, progressive, psych και οποιουδήποτε εναλλακτικού παρακλαδιού αυτών, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν. Το "Blue" είναι έπος, το "Shake And Shift" σε αφήνει παγωμένο για ώρες και το "Drown" σε συγκινεί και σε χαζεύει σαν καπνός που γαργαλά τον ουρανίσκο σου και μετά ξεσπάσει στα κύτταρα του εγκεφάλου σου με βία.

Τελευταία πολλές γυναίκες προώθησαν αρκετά το hard rock ή το doom metal και καθιέρωσαν τον όρο female-fronted (rock/metal). Μην ξεχνάμε μπάντες όπως οι Sabrosa, Dark Castle, Witch Mountain, Christian Mistress, και οι The Devil's Blood που ξεπήδησαν τελευταία και έκαναν ήδη εντύπωση. Δεν είναι ανάγκη να παραγκωνίζουμε τέτοιου είδους μπάντες, πριν καν τις ακούσουμε.

Μην σνομπάρετε λοιπόν αυτό το δίσκο. Το "CVI" είναι ένα σχεδόν άψογο άλμπουμ από την αρχή μέχρι το τέλος και τοποθετεί τους Royal Thunder στην κορυφή του σωρού ως ένα μοναδικό, εντυπωσιακά καλοφτιαγμένο και ποικίλο συγκρότημα. Με το "CVI" αποδείχτηκε ότι το southern metal είχε άφθονο νέο έδαφος να καλύψει. αλλά πραγματικά δεν πάει άλλο και δεν γίνεται καλύτερα μετά από αυτό.

  • SHARE
  • TWEET