Villagers Of Ioannina City

Age Of Aquarius

Mantra (2019)
Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 25/09/2019
Όταν ο αντίκτυπος ενός δίσκου είναι πιο σημαντικός από τα τραγούδια του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν πέρασε παρά ελάχιστος χρόνος από την ώρα που εμφανίστηκε το "Father Sun" μέχρι που η μπάντα μας έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο δίσκο στην ολότητά του. Όσοι αποθεώσατε το πρώτο single αλλά και όσοι το θάψατε, έχετε κατά νου πως δεν είναι το καλύτερο του δίσκου. Κι αυτό είναι ένα από τα προτερήματά του, καθώς την ποικιλία στις απόψεις περί αυτού τη θεωρώ δεδομένη.

Προτερήματα, τα οποία δεν είναι μόνα. Υπάρχουν και αδυναμίες, ευκρινείς αλλά όχι καθοριστικές και σ' αυτό συμβάλλει ο συνδυασμός άλλων παραγόντων. Από τη στιγμή όμως που οι Villagers αποφάσισαν να πάρουν κάποια ρίσκα, η πιθανότητα να μην τους βγουν ήταν ήδη παρούσα. Το "Age Of Aquarius" το λες και μεγαλεπήβολο. Τόσο ένεκα της διάρκειάς του, όσο και λόγω των επιρροών του.

Το να μπολιάσεις τη reggae, τα blues/soul, τη σύγχρονη ελληνική heavy rock σκηνή και την ψυχεδέλεια με τους Tool και τους My Sleeping Karma, μόνο εύκολο εγχείρημα δεν το λες. Παράτολμο ναι, ιδίως όταν έχεις και την ελληνική παραδοσιακή μουσική ως δεδομένο συστατικό των συνθέσεων. Ως εκ τούτου, δεν ευνοούνται οι μικρές διάρκειες και η επανάληψη στον ρυθμό κάνει σποραδικά την εμφάνισή της.

Αν η πλειοψηφία των τραγουδιών είχε τη συλλογιστική του "For The Innocent", τότε ίσως να μιλάγαμε για κάτι πραγματικά σπουδαίο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η «παλιά» ομότιτλη σύνθεση, που απογειώνεται μόνο στα τελευταία λεπτά της λόγω του σπαραξικάρδιου σόλο στο κλαρίνο. Από την ανάποδη πάλι, αν η πλειοψηφία των τραγουδιών είχε τη συλλογιστική του "For The Innocent", τότε ίσως να μιλάγαμε για κάτι πραγματικά σπουδαίο. Όχι πως δεν τα καταφέρνουν -και πολύ καλά μάλιστα- στις μεγάλες διάρκειες. Απλά όχι σε όλες. Ποια θα κράταγα;

Τα εξαιρετικά "Part V", "Cosmic Soul" & το "Millennium Blues": Τουτέστιν την post μελαγχολία, τους QOTSA & τους blues/soul Pink Floyd με τη reggae εισαγωγή. Στα υπόλοιπα ένα πετσόκομμα θα το έριχνα. Μου αρέσει που η μπάντα επένδυσε στη "Riza" της και δεν έβγαλε ένα Part II.

Μου αρέσει επίσης που τα πνευστά είναι κυρίως συνοδευτικά κι όχι σε πρώτο πλάνο. Τέλος, λατρεύω τα δεύτερα φωνητικά, την προσοχή που έδωσαν σε όλους τους τομείς της παραγωγής και την αδυναμία μου να καταλάβω αν κάπου στο "For The Innocent" ακούγεται mouth harp στο background ή όχι.

Στο τέλος της ημέρας δεν θεωρώ πως οι Villagers έχασαν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να σκοράρουν πολλάκις σε άδειο τέρμα

Για τα φωνητικά και τον αμιγώς αγγλόφωνο στίχο θα κρατήσω μια ουδέτερη στάση, αλλά θα καταλάβω όσους «χαλάστηκαν». Ένα από τα ρίσκα που λέγαμε. Για να απαλύνω τον πόνο τους, θα υπενθυμίσω πως υπάρχουν ελληνικές μπάντες που κάνουν διεθνή καριέρα έχοντας απείρως χειρότερη προφορά σ' αυτά.

Από την άλλη, δεν μου αρέσει που λίγο μετά τη μέση ο δίσκος πήρε μια στροφή και παραλίγο να χάσει την ομοιογένεια και τη συνοχή του. Το γλίστρημα ήταν μικρό και οι διορθώσεις δεν το οδήγησαν στο αντίθετο ρεύμα. Το ίσιωσε το εξαιρετικό ροκάδικο σόλο του "Cosmic Soul" και συνέχισε ο δίσκος τον αρχικό του δρόμο;

Πιθανώς. Ο πλουραλισμός και η ενσωμάτωση των επιρροών που επίσης λέγαμε πιο πάνω. Το άλλο ρίσκο. Στο τέλος της ημέρας, δεν θεωρώ πως οι Villagers έχασαν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να σκοράρουν πολλάκις σε άδειο τέρμα. Και τα γκολ τους τα έβαλαν και τη νίκη τους σημείωσαν. Μια νίκη, που ασχέτως τελικής διαφοράς μετράει περισσότερο ο αντίκτυπός της. Ποιος είναι; Έχω την εντύπωση πως είναι αυτός.

  • SHARE
  • TWEET