«A Buyer's Guide»: Clutch

Οδηγός δισκογραφίας για την πιο groove 'n' roll μπάντα της γενιάς μας ή αλλιώς «I'm An Earth Rocker, Everybody Get The Message?»

Από τους Γιάννη Βόλκα, Γιώργο Ζαρκαδούλα, 15/09/2015 @ 10:59
Μια μπάντα με cojones και πάθη, προφανώς και δεν θα έχει κυκλοφορήσει μόνο αριστουργήματα. Οι εκπτώσεις και οι σπασίκλες είναι που προσθέτουν μια γλυκάδα και γιγαντώνουν τους εξαιρετικούς δίσκους.

Λίγο μετά την παρουσίαση του "Psychic Warfare" και λίγο πριν την δημοσίευση της συνομιλίας μας με τον Neil Fallon, ένας οδηγός αγοράς της δισκογραφίας των Clutch είναι ταμάμ. Μην δούμε μόνο σχόλια του στυλ «γιατί λείπει το τελευταίο άραγε;» και θα σας θεωρήσουμε φασαίους ε...

Buy Or Die
Clutch - Blast Tyrant Blast Tyrant
DRT Entertainment (2004)

Πιο εύκολα προτείνεις το "Blast Tyrant" σε κάποιον που θέλει να γνωρίσει τους Clutch από ότι προτείνεις το "The Wall" σε όποιον επιθυμεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του επαφή με τους Pink Floyd. Αν και έπρεπε να προηγηθούν πέντε κυκλοφορίες, το 2004 οι Αμερικανοί εμπνεύστηκαν έναν δίσκο 100% χρυσάφι. Συνθέσεις-δυναμίτες αλλά και το πρώτο τους διαχρονικό hit, το "The Regulator" το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες συνθέσεις του συγκροτήματος. Χωρίς να δυσαρεστήσουν τους οπαδούς τους, ξέφυγαν ακόμα περισσότερο από τα στενά όρια του stoner απευθυνόμενοι πλέον σε ένα ευρύτερο rock κοινό. Οι Clutch στο μέλλον θα κυκλοφορούσαν και άλλους δίσκους-φωτιά αλλά με το "Blast Tyrant" ο πήχης έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. Αξεπέραστο ακόμα και σήμερα.
Clutch - Earth Rocker Earth Rocker
Weathermaker Music (2013)

Δέκατος δίσκος για τους Clutch και το "Earth Rocker" είναι ο μοναδικός δίσκος τον οποίο οι μουσικογραφιάδες τόλμησαν να συγκρίνουν με το "Blast Tyrant" χωρίς να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν γραφικοί. Η Ελλάδα τους αποθεώνει όσο ποτέ, οι sold out εμφανίσεις τους αποτελούν σημείο αναφοράς και το άλμπουμ σκαρφαλώνει στην δεύτερη θέση της Rocking λίστας με τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς κοιτάζοντας την πλάτη μονάχα του Steven Wilson. Ακολουθώντας το σαφέστατα κατώτερο "Strange Cousins From The West", με το "Earth Rocker" καταφέρνουν να αφήσουν πίσω τους τα ταλαιπωρημένα πρώην μέλη των Kyuss και τον ψυχολογικά γερασμένο Dave Wyndorf και να κατακτήσουν την κορυφή του παγκόσμιου heavy rock. Εποχή δεύτερης νεότητας και ο Neil Fallon να παραδίδει μαθήματα ερμηνείας στα πιτσιρίκια της σκηνής που αδίκως πίστευαν ότι ο δρόμος για τον θρόνο είναι ανοιχτός.
 
Must Have
Clutch - Robot Hive / Exodus Robot Hive / Exodus
DRT Entertainment (2005)

Το να κυκλοφορήσεις δίσκο έναν χρόνο μετά το "Blast Tyrant" το λες και ρίσκο, η έμπνευση όμως των Clutch υπήρξε τόσο μεγάλη που μπήκαν εσπευσμένα και πάλι στο στούντιο με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει. Η προσθήκη του Mick Schauer στα πλήκτρα αποδεικνύεται καταλυτική φέρνοντας μια Deep Purple αύρα στις ήδη εξαιρετικές συνθέσεις με προεξέχουσες τα "Mice And Gods", "10001110101", "Never Be Moved" και φυσικά το "Burning Beard", το βίντεο κλιπ του οποίου ίσως και να ευθύνεται για το παρατσούκλι του Fallon που τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Ο «Αιδεσιμότατος» ερμηνεύει 15 τραγούδια και επιλέγει με τους υπόλοιπους να αφήσουν μερικά δικά τους έξω και να συμπεριλάβουν δυο διασκευές. Το "Bottoms Up, Socrates" θα βρει τελικά τον δρόμο του μέσω της πλάγιας οδούς, που εν προκειμένω είναι η συλλογή "Pitchfork And Lost Needles" και το δίδυμο αδέλφι του "Ghost" εμφανίζεται με διαφορά ενός χρόνου και ακούει στο όνομα "Land Of Pleasant Living". Αν ακούσεις σερί τους δυο αυτούς δίσκους, σου κάνει και για Best Of με πρωτότυπες συνθέσεις.
Clutch - From Beale Street To Oblivion From Beale Street To Oblivion
DRT Entertainment (2007)

Κι εδώ συμπληρώνεται μια άτυπη τριλογία εξαιρετικής ποιότητας. Το να κυκλοφορείς τρεις σερί δίσκους που κυμαίνονται από το εξαιρετικά έως το άριστα, είναι μεγάλο επίτευγμα και άξιο θαυμασμού. Με το "You Can't Stop Progress" αντιλαμβάνεσαι άμεσα το ποσοστό της γκρούβας που θα περιέχεται στον δίσκο και το "Power Player" που έπεται, γιγαντώνει επικίνδυνα το μέγεθος της μπάντας. Το "White's Ferry" δεν απαρνείται αρχικά την συγγένεια με τα προαναφερθέντα δίδυμα, στην συνέχεια όμως το Maidenικό ξέσπασμα αλλάζει τα δεδομένα και η υπόκλιση κρίνεται αναγκαία. Ο πιο χορευτικός δίσκος των Clutch είναι γεγονός που ίσως να οφείλεται και στην ουσιαστικότερη συμμετοχή του Schauer μεταξύ άλλων και φυσικά στο πιο αναγνωρίσιμο -σε σημείο παρεξηγήσεως- τραγούδι τους. Ποιό είναι αυτό; Για άκου.
 
Other Essentials
Clutch - Clutch Clutch
Eastwest (1995)

Ο δεύτερος και ομώνυμος δίσκος των Clutch, έδωσε στο συγκρότημα από το Maryland την απαραίτητη ώθηση που έχει ανάγκη ο κάθε καλλιτέχνης στην αφετηρία της καριέρας του. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία τους, τα riff, οι funky μπασογραμμές και φυσικά οι ερμηνείες του Neil Fallon είναι όλα παρόντα αν και ο ήχος συγκριτικά με σήμερα είναι σαφέστατα πιο λιτός και «μονότονος». Το "Clutch" θεωρείται ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της stoner rock σκηνής αν και οι νεώτεροι σπάνια αναφέρονται σε αυτόν. Η Columbia πάντως ενδιαφέρθηκε αρκετά ώστε να τους υπογράψει για τον επόμενό τους δίσκο. Ο δρόμος για την επιτυχία φαινόταν καθαρός και ευδιάβατος αλλά τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα.
Clutch - The Elephant Riders The Elephant Riders
Columbia (1998)

Με τις «πλάτες» της πολυεθνικής και τον Jack Douglas (του οποίου το όνομα βρίσκουμε στα credits δίσκων των Who, John Lennon και Aerosmith μεταξύ άλλων) στην παραγωγή, οι Clutch εμφανίζονται στο "The Elephant Riders" με την αυτοπεποίθηση του επιτυχημένου, τον αέρα του νικητή. Ενσωματώνουν τις blues, jazz και funk επιρροές τους στο μέγιστο και με έναν ήχο πιο καθαρό και γυαλισμένο συγκριτικά με την «βρωμιά» του παρελθόντος συνεχίζουν την σταθερά ανοδική πορεία αλλά... φυσικά πλατινένιοι δεν έγιναν και η συνεργασία με την Columbia έληξε άδοξα. Έτσι το "The Elephant Riders" παραμένει ως και σήμερα out of print με τους Fallon & Co να μην έχουν καμία όρεξη να διαπραγματευτούν με εταιρείες και μεγαλοδικηγόρους την επανακυκλοφορία του δίσκου. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία λάμπει ακόμα σαν κρυμμένο διαμαντάκι μέσα στην ολοένα και πιο πλούσια δισκογραφία των Clutch.
Clutch - Jam Room Jam Room
River Road (1999)

Στην δική τους εταιρεία πλέον, οι Clutch παρουσιάζονται στο "Jam Room" (πιο ταιριαστός τίτλος δίσκου ever) πιο χαλαροί, πιο πειραματικοί και πιο ευδιάθετοι από ποτέ. Ένα ατέλειωτο τζαμάρισμα με συνθέσεις εκ των οποίων πολλές συμπεριλήφθηκαν σε μεταγενέστερες κυκλοφορίες αλλά και σε στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Ο δίσκος αυτός θα μπορούσε άνετα να τοποθετηθεί στην κατηγορία «Νerd Αlert» αφού απευθύνεται μονάχα στους «εκπαιδευμένους» οπαδούς της μπάντας. Σίγουρα δεν πλησιάζει καν τις καλύτερες κυκλοφορίες τους αλλά πρόσφερε στους ίδιους τους Clutch ένα διάλλειμα χαλάρωσης το οποίο τους ήταν απαραίτητο ώστε να συγκεντρώσουν δυνάμεις για την θριαμβευτική συνέχεια. Όποιος κατανοήσει την σοβαρότητα της ανάγκης αυτής δεν θα απογοητευτεί με την ακρόαση του δίσκου.
 
Nerd Alert
Clutch - Pure Rock Fury Pure Rock Fury
Atlantic (2001)

Κακό δεν το λες, άνισο όμως ναι. Από την μία έχεις παρέα τον θρυλικό Leslie West και παρέα διασκευάζετε το "Baby I'm Down" των Mountain, τον Wino στο εκπληκτικό "Red Horse Rainbow" κι από την άλλη παρωδείς μέσω του "Careful With That Mic..." την rap μουσική. Οι Clutch ήταν πάντα ένα συγκρότημα που ενσωμάτωνε στον ήχο του πολλά και διαφορετικά είδη, την φορά αυτή όμως το μείγμα δεν ήταν ομοιογενές. Ο πέμπτος δίσκος τους δεν έχει την συνοχή που μας είχαν συνηθίσει και το συνολικό αποτέλεσμα δεν ενσωματώνεται στις πραγματικά καλές στιγμές του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η παραγωγή ακούγεται διαφορετική από τραγούδι σε τραγούδι κι αυτό από μόνο του δικαιολογεί την όποια αντιπάθεια του Fallon προς το άλμπουμ αυτό.
 
Only On Discount
Clutch - Transnational Speedway League: Anthems, Anecdotes, And Undeniable Truths Transnational Speedway League: Anthems, Anecdotes, And Undeniable Truths
Eastwest (1993)

Το παράδοξο στην πλειοψηφία αντίκτυπου των πρώτων δίσκων. Πόσα ντεμπούτα έχουν μείνει στην ιστορία κι ενίοτε αποτελούν σημείο αναφοράς για συγκροτήματα με μακρά μουσική θητεία; Πολλά. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τους Clutch, ο πρώτος δίσκος των οποίων δεν μαρτυρά επουδενί την συνέχεια. Δεν είναι μόνο ο ήχος που είναι παράταιρος με την υπόλοιπη δισκογραφία τους και τα φωνητικά που είναι μεν δυναμικά και τσαμπουκαλίδικα, ακατέργαστα δε. Είναι η μουσική καθεαυτή που δεν συγκινεί με το ύφος της και οι συνθέσεις που δεν έχουν κάτι το αξιοσημείωτο πέρα του όγκου στις κιθάρες. Θα το ακούσεις προκειμένου να αντιληφθείς πως το Ω έγινε Α μέσα σε λίγα χρόνια και ούτε που θα το ξανακουμπήσεις.
 
Live
Clutch - Full Fathom Five: Audio Field Recordings Full Fathom Five: Audio Field Recordings
Weathermaker Music (2008)

Ανάμεσα στα διάφορα live άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Clutch, το "Live In Flint" παρουσιάζει την ιδανική περιοδεία προώθησης του "Blast Tyrant" αλλά το "Full Fathom Five" και ακόμα περισσότερο το αντίστοιχο dvd πετυχαίνουν το συγκρότημα σε τρομερή φόρμα. Ηχογραφημένο σε Αμερική και Αυστραλία, περιέχει μερικά από τα καλύτερα και σημαντικότερα κομμάτια της δισκογραφίας του συγκροτήματος. Οι Clutch έχουν αποδείξει με τις πρόσφατες εμφανίσεις τους στην χώρα μας ότι είναι ένα συγκρότημα που «απογειώνεται» πάνω στην σκηνή κι εν προκειμένω και με την απουσία του "The Regulator". Το συγκεκριμένο live άλμπουμ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να ζήσουν το «the real thing» αλλά πάλι, όταν διαβάσεις το setlist τους επί ελληνικού εδάφους μάλλον προνομιούχος θα νιώσεις. Όπως ακριβώς αισθάνονται κι αυτοί κάθε φορά που μας επισκέπτονται.


A Compilation
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο που οι λοιποί δυσκολεύονται στο κομμάτι αυτό και η αλήθεια είναι πως μερικές φορές λιποψυχούν κιόλας. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Το πιο διασκεδαστικό μέρος του άρθρου όπου σου δίνεται η ευκαιρία να γίνεις DJ ή μουσικός παραγωγός μα...για στάσου λίγο. Καθότι είμεθα ολίγον τι κι από τα δυο, σας παραθέτουμε την αλήθεια μας. Σας έχουμε φτιάξει μέχρι και την σειρά, αμέ.

1. Big News I (Clutch)
2. Pigtown Blues (Pigtown Blues)
3. Earth Rocker (Earth Rocker)
4. The Mob Goes Wild (Blast Tyrant)
5. Burning Beard (Robot Hive/Exodus)
6. Ship Of Gold (The Elephant Riders)
7. 50.000 Unstoppable Watts (Strange Cousins From The West)
8. Mice And Gods (Robot Hive/Exodus)
9. White's Ferry (From Beale Street To Oblivion)
10. Red Horse Rainbow (Pure Rock Fury)
11. The Regulator (Blast Tyrant)
12. Electric Worry (From Beale Street To Oblivion)
13. 10001110101 (Robot Hive/Exodus)
14. The Face (Earth Rocker)
15. Bottoms Up, Socrates (Pitchfork And Lost Needles)
16. Oh, Isabella (Earth Rocker)
17. Ghost (Blast Tyrant)
18. Subtle Hustle (Blast Tyrant)

*Ακούστε τα καλύτερα τραγούδια των Clutch σήμερα στις 17:00 στο Rocking Radio. Και αν δεν χορτάσετε με μια δόση υπάρχει η επανάληψη στις 00:00.
  • SHARE
  • TWEET