Ανασκόπηση 2013: Classic Metal / Power Metal

I've got heavy metal music in my blood and I like to get it to you if I could

Από τους Κώστα Πολύζο, Θοδωρή Μηνιάτη, Θοδωρή Ξουρίδα, 02/01/2014 @ 11:40
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχεται η ώρα που βάζουμε κάτω τα πράγματα και κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Το 2013 ήταν και πάλι μια γεμάτη χρόνια με κυκλοφορίες για όλα τα γούστα. Είχαμε από πολυαναμενόμενες δισκογραφικές επιστροφές μεγάλων συγκροτημάτων, έως ντεμπούτο άγνωστων μπαντών, με τα αποτελέσματα να κρίνονται από καταπληκτικά έως μικρότερα των προσδοκιών. Με μια λέξη ...ποικιλία.

Clive BurrGood Times, Bad Times

Δυστυχώς εντός του 2013 μάθαμε τα δυσάρεστα για τον θάνατο του Clive Burr. Ο συμπαθέστατος πρώην ντράμερ των Iron Maiden μετά από χρόνια μάχη με την σκλήρυνση κατά πλάκας κατέληξε τελικά σε ηλικία 56 ετών. Πολλές οι δηλώσεις των μουσικών στο άκουσμα του νέου, αλλά ιδιαίτερης μνείας χρίζουν τα όσα μας είπε ο Paul Di'Anno σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα μαντάτα που έλαβε ο Lemmy για την υγεία του και τα οποία μας έκαναν να αρχίζουμε να ανησυχούμε για το προσδόκιμο της ζωής του. Οι ακυρώσεις περιοδειών και η ελλιπής αρχικά πληροφόρηση είχαν ως συνέπεια να βάλλουμε με το μυαλό μας τα χειρότερα, αλλά ευτυχώς για την ώρα δεν θα χρειαστεί να τραγουδήσουμε το "Killed By Death".

Σε αμιγώς μουσικά νέα είχαμε δύο μεγάλες επιστροφές. Αυτή των Black Sabbath που απασχόλησε όλη την υφήλιο και αυτή των Warlord που απασχόλησε κυρίως τη χώρα μας. Κοινό σημείο και των δύο περιπτώσεων ήταν η μη καθολική αποδοχή των οπαδών, καθώς υπήρξαν και κάποιες γκρίνιες σχετικά με την ποιότητα των "13" και "The Holy Empire" αντίστοιχα.

Τέλος, στο προσκήνιο επανεμφανίστηκε ο Jason Newsted με την νέα του κυκλοφορία, ο Dave Mustaine έκανε (πάλι) διάφορες περίεργες δηλώσεις και ο Vivian Campbell διαγνώστηκε με καρκίνο αλλά για την ώρα φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά.

Motörhead - "Killed By Death" (video)

MotörheadBig Guns

Σημαντικά συγκροτήματα κυκλοφόρησαν καινούριες δουλειές εντός του 2013. Οι Saxon (δύο φορές μάλιστα) και οι Motörhead κάνανε για άλλη μια χρονιά το καθήκον τους. Οι Megadeth κυκλοφόρησαν το "Super Collider" που για άλλη μια φορά δίχασε τους οπαδούς, οι Metallica έδειξαν να μην υπολογίζουν τα έξοδα και κυκλοφόρησαν την πρώτη τους live 3D ταινία, ενώ η δισκογραφική επιστροφή των Black Sabbath συζητήθηκε πολύ, πάρα πολύ. Ο Jon Oliva κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ενθουσιάζοντας τους οπαδούς του, οι Helloween για άλλη μια φορά δεν εντυπωσίασαν με το "Straight Out Of Hell", οι Running Wild επανέκαμψαν, τρόπον τινά, με το "Resilient" και οι Metal Church μετά από αρκετά χρόνια κυκλοφόρησαν νέα δουλειά. Ο ευρωπαϊκός βορράς έδωσε δυναμικό παρόν, με τους Stratovarious από Φινλανδία μεριά να κυκλοφορούν το "Nemesis", ενώ από τη γειτονική Σουηδία οι Enforcer δώσανε μαθήματα με το πως πρέπει να παίζεται το παραδοσιακό speed-ατο heavy metal.

Megadeth - "Super Collider" (video)

Alpha TigerTake No Prisoners

Σημαιοφόροι για το 2013 με συνοπτικές διαδικασίες ανακηρύσσονται οι Enforcer με το "Death By Fire" που κυκλοφόρησε αρχές του έτους, στο άκουσμα του οποίου έσπασαν πολλά άλατα στα κουρασμένα απο το headbanging σβέρκα μας. Από κοντά και το "Raise The Curtain" του Jon Oliva που θύμισε λίγο Savatage σε ορισμένα σημεία, με μεγάλες ερμηνείες από τον αγέραστο Jon. Πολύ καλό και το δεύτερο άλμπουμ των Alpha Tiger. Νεανικός ενθουσιασμός, φωνητικά που θυμίζουν Tate και Kiske και φοβερές συνθέσεις αποτέλεσαν την συνταγή της επιτυχίας για τους Γερμανούς. Ας μην παραβλέψουμε και την επιστροφή των βετεράνων πλέον Stratovarius και το πιασάρικο και κάργα μελωδικό power metal του "Nemesis".

Enforcer - "Mesmerized By Fire" (video)

HellSounds Good To Me

Το ελληνικό στοιχείο έδωσε βροντερό παρόν με τις κυκλοφορίες των Valor, Dream Weaver και Wardrum, οι οποίες δείχνουν πως υπάρχει ζωή στην σύγχρονη ελληνική heavy / power σκηνή. και οι Κύπριοι Astronomikon με το "Dark Gorgon Rising" απέδειξαν πως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ευρύτερα γνωστές μπάντες του εξωτερικού. Satan, Tad Morose, Holy Grail, Arrayan Path (μην ξεχνάμε πως ο Νικόλας Λεπτός αποτελεί τον νέο τραγουδιστή των Warlord) κρατήσανε υψηλό επίπεδο στις δουλείες που κυκλοφόρησαν και οι Hell βγήκαν ξανά απο τα πηγάδια της κολάσεως με το "Curse & Chapter". Vicious Rumors, Running Wild και Sacred Steel έδωσαν ικανοποιητικότατες δουλειές και απέδειξαν πως έχουν ακόμη να προσφέρουν. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τους Saffire οι οποίοι πάντρεψαν πολύ όμορφα το 70s hard rock με το heavy metal, τους Manilla Road που έδειξαν με το "Mysterium" πως το έχουνε ακόμη ενώ και οι Anvil κυκλοφόρησαν ξανά ένα τίμιο άλμπουμ.

Holy Grail - "Ride The Void" (video)

Gamma RayNew High In Low

Οι Helloween μοιάζουν να έχουν πάρει διαζύγιο με τις ποιοτικές κυκλοφορίες καθώς το "Straight Out Of Hell" πάλι απογοήτευσε. Το ΕP των Gamma Ray, "Master Of Confusion", δεν μας έδωσε και αρκετή ελπίδα για την νέα τους δουλειά καθώς οι δύο καινούργιες συνθέσεις (οι οποίες λογικά θα περιέχονται και στον δίσκο) δεν ενθουσίασαν.Οι Civil War δεν έκαναν την παραμικρή εντύπωση με το "The Killer Angels", ενώ σε ρηχά νερά κινήθηκε τόσο το "Breath Of The Pit" των Tank όσο και το "Steelhammer" των U.D.O.. Τέλος αν και πολύ περιμέναμε την νέα κυκλοφορία του συγκροτήματος του Ross The Boss, μείναμε με την όρεξη καθώς το "War Master" των Death Dealer πέρασε και δεν ακούμπησε.

Helloween - "Nabataea" (video)

AvatariumYoung Blood

Παρθενικό άλμπουμ από τους Ashes Of Ares με Mat Barlow στα φωνητικά και Van Williams στα drums μόνο νέο αίμα δεν τους λες, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ικανοποίησε και μας κάνει να ανυπομονούμε για την επόμενη κυκλοφορία. Το ίδιο ισχύει και για τους Avatarium, το συγκρότημα που έφτιαξε ο Leif Edling για να παίξει metal με γυναικεία φωνητικά. Οι Black Trip με το περθενικό "Goin' Under" μας ταξίδεψαν στον χρόνο για να ανακαλύψουμε το metal των Iron Maiden με τον Di Anno στα φωνητικά, οι Astronomikon έδειξαν πως έχουν μέλλον και οι Saphire έλαμψαν με το ντεμπούτο τους.

Ashes Of Ares - "This Is My Hell" (video)

WarlordOne Night In The City

Το live των Warlord ήταν το συναυλιακό γεγονός της χρονιάς. Το συναπάντημα κάμποσων γενεών μεταλλάδων στο Gagarin ήταν εξόχως συναισθηματικό καθώς οι Warlord πέραν του cult status τους, αγαπιούνται ιδιαίτερα στη χώρα μας και κάτι οι μνήμες του παρελθόντος, κάτι η πολύ καλή τους εμφάνιση μας διασκέδασαν αρκετά φέρνοντας ακόμη και δάκρυα στα μάτια κάποιον παρευρισκόμενων. Κατά τα άλλα φοβεροί οι Enforcer, συγκλονιστικοί οι Domine στο Up The Hammers και γερό πακέτο αυτό των Helloween / Gamma Ray. Οι Stratovarius προβλημάτισαν με τη μικρή σχετικά διάρκεια του set και τα θέματα με τη φωνή του Kotippelto, ο Paul Di'Anno έβγαλε αλητεία πάνω στο σανίδι στη -μάλλον- τελευταία περιοδεία του και ικανοποίησαν οι Angel Witch και οι πολεμοχαρείς Sabaton. Τέλος, το Rockwave φαίνεται να έχει χάσει την αίγλη του. Καταρχάς με Saxon headliners δεν μπορείς να ισχυριστείς πως πήγες σε festival, εκτός κι αν ζούσαμε στα 80s. Δεύτερον δεν κατάλαβα αυτό το ανακάτεμα των ειδών και τη μη ύπαρξη μιας αμιγώς metal μέρας. Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια οπότε η φτωχή προσέλευση θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τους διοργανωτές.

Warlord - "Lost And Lonely Days" (video)

Jon OlivaMouth For War

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, συνομιλήσαμε με αρκετά και σημαντικά ονόματα του χώρου. Μας αφόπλισε με την ειλικρίνεια του ο Jon Olivα σε μια πραγματικά Mountain Size κουβέντα που είχαμε μαζί του. Ο Hansi Kursch μας μίλησε για τα σχέδια των Blind Guardian και για το πολυαναμενόμενο άλμπουμ με την ορχήστρα, ενώ ο Jon Schaffer μας έδωσε το παρασκήνιο πίσω από την βιντεοσκόπηση της εμφάνισης των Iced Earth στην Κύπρο. Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα μας είπε ο Gus G αναφορικά το μέλλον των Firewind και ο Olof Wikstrand δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του τόσο για των καινούργιο δίσκο των Enforcer όσο και για την έως σήμερα πορεία του συγκροτήματος.

Iced Earth - "Burning Time" (Live In Ancient Kourion)

Jag PanzerFuture Tense

Η χρονιά που μας έρχεται ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Τόσο οι Iced Earth όσο και οι Grand Magus κυκλοφορούν καινούριες δουλείες και καθότι τις έχουμε ήδη ακούσει, σας λέμε από τώρα να κρατάτε μεγάλο καλάθι. Μάλλον θα έχουμε προσωπικά άλμπουμ από τον Gus G και τον Timo Tolkki, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η συναυλιακή επιστροφή των Jag Panzer στη χώρα μας με τον Tafolla στην κιθάρα ενώ προγραμματίζουν και κυκλοφορία καινούριου δίσκου (αυτά είναι!). Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε και το 2014 ...carry on

Grand Magus - "Triumph And Power" (video)
  • SHARE
  • TWEET