Katatonia, God.Fear.None @ Gagarin 205, 23/09/06

Από τον Άλκη Κοροβέση, 25/09/2006 @ 11:32
Έχει καταντήσει κλισέ πλέον, αλλά πώς να το κάνουμε, όταν έρχονται βόρειοι και δη Σουηδοί στη χώρα μας φέρνουν μαζί τους και το κατάλληλο κλίμα. Πάλι καλά που έγινε σε κλειστό χώρο η συναυλία. Gagarin, λοιπόν, από τις 7 με τον ξάδερφο και συνεργάτη Λουκιανό, μες στη βροχή που λίγες ώρες πριν είχε ξεκινήσει και τίποτα δεν έδειχνε να τη σταματάει. Ούτε εμάς φυσικά που έχοντας στο νου τη συναυλία του 2003 στο AΝ και την κυκλοφορία του πολλά υποσχόμενου "The Great Cold Distance" ανυπομονούσαμε για την τρίτη εμφάνιση των Katatonia σε ελληνικό έδαφος.Μετά την προκαθορισμένη συνέντευξη, την οποία θα διαβάσετε προσεχώς, και αφού τελείωσαν οι God.Fear.None το soundcheck, κατέβηκα στη σκηνή να παρακολουθήσω από κοντά την εμφάνιση των παιδιών. Με ένα δίσκο στην πλάτη τους και δύο νέα μέλη (στα φωνητικά και το μπάσο), οι God.Fear.None ανέβηκαν και πάλι στη σκηνή. Για περίπου 30 λεπτά κατάφεραν να κερδίσουν το χειροκρότημα της πλειοψηφίας του κοινού με τη μουσική τους, η οποία έχει στοιχεία από thrash, μελωδικό death, hardcore και nu metal. Τα κομμάτια που ακούστηκαν προέρχονταν, όπως ήταν αναμενόμενο, από το "Envy", μεταξύ των οποίων τα "Freefall", "In A Shallow End", "24 Hours", "Idle Self", "Miseryborne" καθώς και τo "Uncommon" από τον επερχόμενο δίσκο τους. Η απόδοση τους ήταν πολύ καλή ενώ φάνηκαν αρκετά δεμένοι. Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας τους που δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια και την τεχνική τους πληρότητα, σε συνδυασμό με την εμφανή συνθετική ικανότητα τους, έχουμε να περιμένουμε αρκετά από αυτούς στο μέλλον. Η καλή παρουσία τους επιβραβεύτηκε και από την ανταπόκριση του κόσμου που ήταν κάτι παραπάνω από θετική.

Η ώρα έχει πάει 21.35 όταν αποφασίζουν να βγουν στη σκηνή οι Katatonia, έχοντας ως φόντο μια εικόνα παρμένη από τον τελευταίο τους δίσκο, "The Great Cold Distance". Στηριζόμενοι στο φόντο, ξεκινούν με το πρώτο κομμάτι του δίσκου, το "Leaders". Συνεχίζουν με το "Wealth" από το "Viva Emptiness" και επιστρέφουν στον κόκκινο δίσκο τους με το "Soil's Song". Κάπου εδώ έχασα τη μπάλα και δε θυμάμαι ακριβώς τη σειρά των κομματιών. Αυτά ήταν τα "Deliberation", "Had To (Leave)", "Right Into The Bliss", "Criminals", "July", "The Future Of Speech", "My Twin", "Ghost Of The Sun", "Sleeper", "Deadhouse", "Teargas", "Cold Ways". Στο encore έπαιξαν τα "Evidence" και "Murder". Στο τελευταίο, μάλιστα, ο Jonas κούρασε τη φωνή του βγάζοντας το ολόκληρο με brutal φωνητικά.

Η εμφάνιση τους γενικά άφησε ικανοποιημένους τους οπαδούς τους. Κάλυψαν το σημαντικότερο φάσμα της δισκογραφίας τους και με το εύρος των κυκλοφοριών τους να φτάνει τις 7, πρέπει να αρκούμαστε σε ένα κομμάτι εποχής "Brave Murder Day" και πίσω. Σε κάποια κομμάτια τα δεύτερα φωνητικά του Anders ακούγονταν λίγο παράταιρα, ενώ σε ορισμένα σημεία, εσκεμμένα ή μη, το tempo άλλαζε. Ο ήχος ήταν αρκετά καλός, με τα φωνητικά αισθητά πιο χαμηλά από τα υπόλοιπα όργανα, σε σημείο που αν ο Jonas ξεχνούσε τους στίχους, λίγοι θα το καταλάβαιναν. Ήταν φιλικοί με το κοινό, το οποίο έδειξε και πάλι την αγάπη του για ένα συγκρότημα της ατμοσφαιρικής σκηνής. Δεν έμεναν στάσιμοι πάνω στη σκηνή, αλλάζοντας κάθε τόσο θέσεις, ενώ δε δίσταζαν να συμμετάσχουν και αυτοί στο headbanging που είχαν ξεκινήσει οι πρώτες σειρές. Πιο πίσω τα πράγματα ήταν αρκετά ήρεμα.Αν και το άκουσμα των κομματιών των Katatonia αποτελεί μια προσωπική υπόθεση του καθενός, η οποία χάνει κάποια από τα στοιχεία της στα live, μπορώ να πω ότι και εγώ αλλά και οι (λιγοστοί είναι η αλήθεια) οπαδοί τους που βρεθήκαμε στο Gagarin το βροχερό εκείνο Σάββατο του Σεπτέμβρη μείναμε ικανοποιημένοι από την εμφάνιση των Σουηδών. Ίσως αν γινόταν ξανά σε ένα μικρό χώρο όπως το 2003 να ήταν ακόμα καλύτερα. Εξάλλου οι συνθήκες του Σαββάτου δεν ήταν και οι πιο κατάλληλες ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο. Από τη μία η εξεταστική και από την άλλη το ντέρμπι σε συνδυασμό με τον άσχημο καιρό κράτησαν αρκετούς στα σπίτια τους.

  • SHARE
  • TWEET