Αποστόλης Ζαμπάρας: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2021

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 29/12/2021 @ 00:16

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2021, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Non Serviam - Le Cœur Bat
Στις σκιές, στο περιθώριο στο μεταίχμιο, στο όριο. Στη μάχη, στο συναίσθημα, στη φωτιά και τη στάχτη. Εκεί όπου οι αντοχές δοκιμάζονται, κάποιες καρδιές χτυπούν ακόμα. Η πρωτοπορία καθίσταται εκ νέου επικίνδυνη και ανατρεπτική, εξαιτίας του οράματος αυτής της γαλλικής κολλεκτίβας.
2
Panopticon - ...And Again Into The Light
Ένας κορυφαίος δημιουργός βυθίζεται στα σκοτάδια του, ανακατεύει τα ηχοχρώματα της ξεχωριστής παλέτας του και αναδύεται προς το ελπιδοφόρο φως. Δίσκος που επισφραγίζει το παραγνωρισμένο αποτύπωμα των σπουδαίων Panopticon.
3
Turnstile - Glow On
Μουσική του παρόντος, για να κλείσεις τα μάτια και να πάρεις μια ανάσα. Μια hardcore δήλώση για το πως το παρελθόν μπορεί να συνεισφέρει στα μελλοντικά όνειρα, όχι περιοριστικά αλλά ως πρόσφορο έδαφος για την άνθιση του νέου.
4
Converge - Bloodmoon: I
Το κόκκινο αυτό φεγγάρι επισημαίνει επιβλητικά πως οι συμπράξεις οφείλουν να υπερβαίνουν τα επιμέρους. Υπενθυμίζει όμως και το γεγονός πως το άστρο των Converge είναι ένα από τα φωτεινότερα στη σύγχρονη ιστορία του σκληρού ήχου, γεμάτο μεγαλείο και συναίσθημα.
5
Autarkh - Form In Motion
Τo ιδιοφυές contemporary metal που γεννήθηκε μέσα από το τέλος των Dodecahedron, είναι ένας από τους πιο θαρραλέους εκπροσώπους της επιβλητικής παράδοσης του ακραίου avant-garde σε παρόντα χρόνο, διευρύνοντας τις δυναμικές του.
6
Svdestada - Azabache
Όταν ο κόσμος θα καεί και η μαυρίλα θα προσπαθεί να μας καταπιεί μόνο το καθαρό βλέμμα θα μας έχει απομείνει. Συναισθηματική φόρτιση, αγωνία και neocrust.
7
Kaelan Mikla - Undir Köldum Norðurljósum
Τα Βόρεια φώτα αποκαλύπτουν τα απομεινάρια μιας παγανιστικής τελετής, κατά την οποία το synthwave τριών Ισλανδών μαγισσών επικαλέστηκε κόσμους ευάλωτους, σκοτεινούς και σαγηνευτικούς.
8
Darkthrone - Eternal Hails......
Ότι δηλαδή θα έβγαζαν δίσκο οι Darkthrone, που τους βρίσκει να διαφοροποιούνται ενώ διατηρούν την απαράμιλη ταυτότητά τους, και δεν θα ήταν από τους κορυφαίους της χρονιάς. Το πείσμα των Νορβηγών δεν κάμπτεται, η κληρονομιά τους μόνο επεκτείνεται. Στη σκιά των κεράτων για πάντα.
9
Plebeian Grandstand - Rien Ne Suffit
Η καταστροφική δύναμη του μεταμοντέρνου μηδενισμού συναντά έναν πειραματικό θρυμματισμένο καθρέπτη ιδιωμάτων στην πιο εκρηκτική ηχητική πολιορκία που άκουσες πρόσφατα. H εξέδρα των Πληβείων έχει χώρο για όλους και για κανέναν, αδιαφορώντας για τα πάντα.
10
Lamp Of Murmuur - Submission And Slavery
Ο τρόπος που τα riffs, δίχως να αλλοιώνονται, μεταβαίνουν από το gothic στο raw black metal, είναι ικανός να συγκλονίσει μόλις αποκαλυφθεί. Δίσκος που ξεπερνάει τον πήχη που ο ίδιος έθεσε. Μια παράδοση που όχι απλά δεν παραμερίζεται, αλλά επανέρχεται αμετανόητη, όπως της αξίζει.
11
Wardruna - Kvitravn
Κάτι παραπάνω από ένας κορυφαίος nordic folk δίσκος, πολλά περισσότερα από μια εκσυγχρονισμένη νοσταλγία. Ήχοι που ξυπνούν πηγαία και ωμά συναισθήματα, καταδικασμένα σε αιώνια επιστροφή.
12
Regional Justice Center - Crime And Punishment
Δεκατέσσερα λεπτά αρκούν για να νιώσεις κάθε σταγόνα της ύπαρξής σου να μετατρέπεται σε μια υπεράνθρωπη έκρηξη powerviolence οργής ενάντια σε όλα όσα σου κρύβουν τον ορίζοντα.
13
Godspeed You! Black Emperor - G_d's Pee AT STATE'S END!
Θα νικήσουμε, όχι γιατί μπορούμε, αλλά γιατί πρέπει. Και όσο υπάρχουν αμφιβολίες και ανασφάλειες, τόσο η μουσική των Καναδών θα επανέρχεται για να μας απαλλάξει από τον φόβο.
14
Actors - Acts Of Worship
Μερικές φορές, δύο χούφτες τραγουδάρες αρκούν για να πεις όσα δεν είχες την ευκαιρία. Γλυκό και μελαγχολικό post-punk για όσους γίνονται έρμαια της επιθυμίας τους.
15
The Ruins Of Beverast - The Thule Grimoires
Ασφυκτικό και ανιμιστικό, το πιο υποβλητικό αλλά και εξωστρεφές άλμπουμ των Γερμανών μετατρέπει τη Φύση σε έναν ανθρωπόμορφο τιμωρό της αλαζονείας. Black/doom metal που σε κερδίζει εξαιτίας της αφοσίωσης στον σκοπό του.
  • SHARE
  • TWEET