Το απόκρυφο ευαγγέλιο των Ghost

Η άνοδος και η καθιέρωση των Σουηδών στην εμπροσθοφυλακή του σκληρού ήχου όπως την κατέγραψε το Rocking.gr

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/06/2023 @ 20:33

Σχεδόν μια δεκαετία έπειτα από την τελευταία συναυλία τους στην Ελλάδα, οι Ghost αναμένονται να επιστρέψουν για μια πολυαναμενόμενη συναυλία. Το σουηδικό hard rock σχήμα, θα είναι επικεφαλής του AthensRocks 2023, σε μια συναυλία που το βρίσκει στο εμπορικό και καλλιτεχνικό του απόγειο. Η ιστορία των Ghost, αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες στην ιστορία του rock/metal ήχου. Από την εκκίνησή τους με εκείνη την obscure τριμερή demo κασέτα του 2008 ως μέρος ενός εντυπωσιακού κύματος ανερχόμενων σουηδικών heavy metal συγκροτημάτων, μέχρι το περσινό "Impera", τον πέμπτο τους full-length δίσκο, οι Σουηδοί βρίσκονται σε ανοδική τροχία.

Ghost

Το Rocking.gr, επί μια δεκαπενταετία σχεδόν, αρχής γενομένης από το 2010 και το ντεμπούτο τους, φρόντισε να καταγράψει βήμα βήμα την εκτόξευση των Σουηδών. Από νέα αναφορικά με κάθε σημαντικό τεκταινόμενο και κριτική για κάθε άλμπουμ της μπάντας, μέχρι συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις από συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας. Πέραν όμως της αισθητικής, του αινίγματος των μασκών και των κουστουμιών και της εκκεντρικότητας της ανωνυμίας και του concept, η συντακτική μας ομάδα, αναγνώριζε την ποιότητα της μουσικής πρώτα και κύρια. Έτσι, οι δίσκοι των Ghost βρέθηκαν πολλάκις σε ατομικές και συλλογικές μας λίστες με τα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς. Ο Tobias Forge δε, ιθύνων νους του συγκροτήματος, όταν πραγματοποιήσαμε το μαζικό μας αφιέρωμα στα ‘10s, αναδείχθηκε μια από τις προσωπικότητες της περασμένης δεκαετίας.

Ας δούμε όμως το replay, γυρίζοντας το χρόνο πίσω.

A R! x Ghost Spotify Playlist

Chapter I: "Hear our Satan prayer, our anti-Nicene Creed"

Ghost

Στο metal underground, οι Ghost είχαν προκαλέσει κάποιο ντόρο με το single του "Elizabeth", καθώς και με τη δημοσίευση των demos τους στο Myspace. Η υπογραφή του μυστηριώδους σχήματος ενός νεκραναστημένου σατανικού Πάπα από τη Rise Above, ήταν η ιδανική πρώτη κίνηση. Το "Opus Eponymous" κατέφθασε εν μέσω γενικευμένου hype, αναδεικνύοντας την παλαιομοδίτικη hard rock/(proto-)heavy/doom metal άποψή τους, τους ευθείς βλάσφημους στίχους, τις φωνητικές γραμμές και μια ακατάσχετη obscure-ίλα. Ένα φθινοπωρινό βράδυ του 2011, οι Σουηδοί θα πραγματοποιούσαν και την πρώτη τους συναυλία στη χώρα μας, σε ένα ιδανικό lineup για τους λάτρεις του ήχου. Ντεμπούτο που τράβηξε τα βλέμματα με λίγα λόγια, για να το θέσουμε μετριοπαθώς. Δέκα χρόνια μετά, εδώ στο Rocking, θα το ψηφίζαμε ως ένα από τα 10 ντεμπούτα των ‘10s. Δικαίως.

Chapter II: "I am the way… and you invited me to stay"

Ghost

Η απότομη επιτυχία του "Opus Eponymous" τράβηξε τα βλέμματα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι Ghost υπογράφουν στη Loma Vista, χειροτονούν τον Papa Emeritus II υπό τους ήχους του νέου single "Secular Haze" ένα βράδυ στο Linköping, και εισέρχονται στο δεύτερο κεφάλαιο της διαδρομής τους. Το concept εμπλουτίζεται, τα Nameless Ghouls ανανεώνονται, η θεατρικότητα εντείνεται, και μουσικά οι Ghost επιλέγουν το δύσκολο μονοπάτι, αυτό της αριστεράς χειρός, το απρόβλεπτο. Το "Infestissumam" τους βρίσκει να πειραματίζονται με τον ήχο τους αλλά και να ενισχύουν τις pop καλλιτεχνικές τους χορδές περισσότερο. Ο δίσκος κερδίζει Σουηδικό βραβείο Grammi, ενώ λίγους μήνες αργότερα το EP διασκευών "If You Have Ghost", με τη συμμετοχή του Dave Grohl, αυξάνει τη δημοτικότητά τους. Το 2014, οι Ghost έρχονται για δεύτερη φορά στη χώρα μας αποδεικνύοντας τη διαφορά μεγέθους, και ένα Nameles Ghoul δίνει την πρώτη συνέντευξη της μπάντας στο Rocking.gr. Φυσικά, η τότε περιοδεία τους στο πλάι των Iron Maiden δεν θα μπορούσε να μην μας συγκινήσει και βρεθήκαμε στο Armeec Arena στη Σόφια για να μεταφέρουμε εντυπώσεις.

Chapter III: "Can’t you see that you are lost without me?"

Ghost

Ο Papa Emeritus III επρόκειτο να ήταν ακόμη νεότερος, και οι Ghost έβαλαν πλώρη για την καταξίωση με οργανωμένο πλάνο. Το "Cirice", πρώτο single της νέας εποχής, τους παρουσίασε πιο σκληρούς και μοντέρνους ηχητικά, με ήχο ικανό να γεμίσει στάδια. Το "Meliora" κατέφθασε και ήταν ο δίσκος που έκανε και τους αμφισβητίες να προβληματιστούν. Η δεύτερη συνέντευξη του Nameless Ghoul στο Rocking.gr το επιβεβαιώνει. Η ετερόκλητη συντακτική ομάδα του Rocking το ανέδειξε ως ένα από τα 30 καλύτερα άλμπουμ του 2015. Η άνοδος στα charts συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του πρώτου Βραβείου Grammy. Το συνοδευτικό "Popestar" EP του 2016, που περιείχε το παντοδύναμο "Square Hammer", ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της μπάντας, τους εκτόξευσε περαιτέρω. Οι συναυλίες τους έγιναν σημείο αναφοράς. Οι ανταποκρίσεις μας από το Graspop Metal Meeting και το Hellfest του 2016, το επιβεβαιώνουν.

Chapter IV: "While you sleep in earthly delight, someone’s flesh is rotting tonight"

Ghost

Η άνοδος των Ghost δεν ήρθε χωρίς τίμημα. Η δικαστική διαμάχη του Tobias Forge, που στο ενδιάμεσο αποκαλύφθηκε και τυπικά ως ιθύνων νους της μπάντας με τέσσερα πρώην μέλη, επέφερε προσωρινές αλλαγές. Το concept πλέον, αναγκαστικά, επίτασσε ο νεότερος διάδοχος του Papa Emeritus III, να ήταν ένας Καρδινάλιος. Ο Copia, θα ήταν το πρόσωπο του ανίερου κλήρου που καθοδηγούσε το σατανικό σχέδιο για εδραίωση της μπάντας. Στο παρασκήνιο, ο Papa Nihil (που επί σκηνής παίζει το σαξόφωνο στο "Miasma"), θα τον προετοίμαζε για προαγωγή. Το "Prequelle" καταφθάνει με αποκαλυπτικές διαθέσεις, ραφινάροντας όσα κατέστησαν τον προκάτοχό του ξεχωριστό. Ο κορυφαίος δίσκος του 2018 σύμφωνα με το Rocking.gr καθώς και ένα από τα 30 καλύτερα άλμπουμ της περασμένης δεκαετίας, εδραίωσε την μπάντα στα σαλόνια του σύγχρονου κιθαριστικού ήχου. Η "Pale Tour Named Death" σκίζει, με τις στολές των τριών προκατόχων τραγουδιστών να εμφανίζονται ως συμβολικά εκθέματα, τα singles καρφώνονται στα top10 των charts. Λαμβάνουν το Swedish Music Export Prize. Έχοντας κυκλοφορήσει το διμερές "Seven Inches Of Satanic Panic" το 2019, περιοδεύουν στο πλάι των Metallica και ήμασταν εκεί σε Λονδίνο και Βουκουρέστι. Όπως και στο Graspop Metal Meeting το 2018. Τα headline shows τους όμως ξεδιπλώνουν την πραγματική τους δυναμική, και αυτό το διαπιστώσαμε στο Katowice της Πολωνίας, σε μια συναυλία, η οποία συνοδεύτηκε από μια δια ζώσης συνέντευξη με τον Tobias Forge, την πλουσιότερη που μας είχε προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

Η δεκαετία των ‘10s ρίχνει αυλαία και οι Ghost πλέον είναι στην αφρόκρεμα του σύγχρονου ευρύτερου rock στερεώματος. Όχι και άσχημα για ένα συγκρότημα που ξεκίνησε ως ένας φόρος τιμής του Forge στις επιρροές της παιδικής του ηλικίας και που ανέλαβε ως τραγουδιστής επειδή οι Messiah Marcolin, Mats Levén, Christer Göransson και JB Christoffersson αρνήθηκαν. Στο αφιέρωμά μας για τα 100 καλύτερα rock άλμπουμ των ‘10ς, θα συμπεριλαμβάναμε και τους τέσσερις έως τότε δίσκους τους.

Chapter V: "We will break away together, I will be the shadow you will be the light"

Ghost

Ο Καρδινάλιος έγινε Πάπας. Ο τέταρτος. Οι Ghost επιστρέφουν μετά την πανδημία με μια διασκευή στο "Enter Sandman" στα πλαίσια του "The Metallica Blacklist", με τα έσοδα του αντίστοιχου single να στηρίζουν το Camp Aranu'tiq. To φλερτ με το pop culture συνεχίζεται με τη συμμετοχή τους στο soundtrack του "Halloween Kills" με το single "Hunter’s Moon". To πέμπτο άλμπουμ της μπάντας, "Impera" θα καταφθάσει και θα βρει τους Σουηδούς να διατηρούν τα κεκτημένα τους με χαρακτηριστική άνεση όντας παράλληλα και το πιο αιχμηρό τους στιχουργικά έως τώρα. Σπάνε τρομακτικά ρεκόρ στο Billboard, κερδίζουν ξανά Σουηδικό Grammi και αναδεικνύονται νικητές στα American Music Awards. Εδώ στο Rocking, το άλμπουμ βρέθηκε στη δωδέκατη θέση με τα 30 καλύτερα άλμπουμ του 2022. Επιπρόσθετα, τους είδαμε σε Λονδίνο και Γλασκώβη σε δικά τους headline shows, αλλά και στο Hellfest της ίδιας χρονιάς. Με το EP διασκευών "Phantomime" να έχει κυκλοφορήσει πριν λίγες εβδομάδες και να εμπλουτίζει το σετ τους, οι Σουηδοί αναμένονται να έρθουν στην Αθήνα, και εμείς να βιώσουμε μια ακόμη στιγμή σε μια πορεία που έχει ήδη αφήσει ιστορία.

A R! x Ghost Spotify Playlist

Και έπεται συνέχεια.

Nema.

  • SHARE
  • TWEET