Συνέντευξη Ghost (Nameless Ghoul)

«Είμαστε αρκετά ακραίοι για να προβληθούμε στα mainstream μέσα, αλλά ταυτοχρόνως αρκετά «mainstream» για τους underground ακροατές»

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 02/06/2014 @ 10:09
Είναι από τις πιο μυστηριώδεις μπάντες που έχουν εμφανιστεί ποτέ. Ένας σατανικός Πάπας και πέντε ανώνυμα Ghouls αγνώστης ταυτότητας με εμφάνιση που παραπέμπει σε συγκροτήματα ακραίου metal, με ήχο που ακουμπάει οριακά στο mainstream και με θεματολογία που μπορεί να τους εξασφαλίσει μια θέση στην αιωνιότητα της κόλασης( προς μεγάλη τους ευχαρίστηση). Στις 23 Ιουνίου η «θεία λειτουργία» των Ghost  θα λάβει χώρα στα πλαίσια του Heavy By The Sea Festival και ένα από τα Nameless Ghouls μίλησε στο Rocking.gr για διάφορα θεματα όπως την εικόνα της μπάντας, τους στόχους της αλλά και τη μυστηριώδη της σχέση με τον Dave Grohl. Παράλληλα υποσχέθηκε και επιστροφή για full show των Ghost στη χώρα μας στο άμεσο μέλλον.

Καλημέρα Nameless Ghoul. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να έχω την ευκαιρία να παίρνω συνέντευξη από ένα Ghoul καθώς συνήθως παίρνω συνεντεύξεις από ανθρώπους...
Ω ναι, κατανοώ πως είναι περίεργο.

Ποιό Ghoul είσαι; Απ' όσο γνωρίζουμε, καθένα από εσάς χαρακτηρίζεται από ένα στοιχείο.
Είμαι ο κιθαρίστας, γνωστός ως «Fire».

Οι γυναίκες γουστάρουν τα Ghouls ή είναι περίεργες για τον άντρα μέσα από την στολή;
Πιστεύω πως γενικώς οι γυναίκες ελκύονται από μασκοφόρους άντρες! (γέλια)

Οφείλω να παραδεχθώ πως όταν πρωτοείδα μια εικόνα του συγκροτήματος αμέσως σκέφτηκα «Χμμ, άλλη μία ακραία metal μπάντα που θέλει να προκαλέσει. Αρκετές έχουμε... Τίποτα το σπουδαίο». Αλλά όταν τελικώς άκουσα το πρώτο σας άλμπουμ εξεπλάγην θετικά με τον ήχο σας. Πιστεύω πως είναι η εμφάνισή σας το στοιχείο που σας κατηγοριοποιεί ως metal συγκρότημα και όχι η μουσική σας. Έχω δίκιο;
Μερικώς, ναι. Τα στοιχεία που έχουμε στην εμφάνισή μας πάνε χέρι χέρι με το υπόγειο, ακραίο metal. Και μερικά στοιχεία της μουσικής μας δείχνουν να έχουν κληρονομιά από τον metal χώρο αλλά δεν θα μας χαρακτήριζα απαραιτήτως metal μπάντα. Η εικόνα μας σίγουρα είναι ένας παράγοντας που μας τοποθετεί στη metal κατηγορία.

Δεν σας ανησυχεί το ότι η εμφάνισή σας μπερδεύει το κοινό και το αποθαρρύνει από το να σας ακούσει;
Όχι ιδιαιτέρως. Περιοδεύουμε αρκετά, έχουμε χρόνο να πείσουμε τον κόσμο. Για εμάς είναι θετικό το γεγονός το ότι δεν είμαστε «ευκολοχώνευτοι». Θεωρώ πως είναι καλό να ξεκινάς σε μια σχετικά μικρή κλίμακα ελπίζοντας να γίνεις κάτι μεγαλύτερο. Εάν η εικόνα μας είναι ένα είδος «πύλης» για το κοινό, δηλαδή να μας δει αρχικά και στη συνέχεια να μας ακούσει και να του αρέσουμε ενδεχομένως, τότε αυτό το θεωρώ υγιή ανέλιξη.

Άρα δεν θεωρείς την εμφάνισή σας εμπόδιο προς τη φήμη αλλά κάτι που θα κινήσει την περιέργεια των ανθρώπων να εξερευνήσουν τι έχουν να παρουσιάσουν οι Ghost.
Από μια άποψη, ναι. Αλλά όπως είπες πριν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που νομίζουν πως η μπάντα είναι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό αλλά είναι προφανώς ένα εμπορικό εμπόδιο. Εάν θέλεις να γίνεις διάσημο συγκρότημα βοηθάει ιδιαιτέρως τα μέλη να είναι μερικά ομορφόπαιδα και μια γκομενίτσα. Αυτός είναι τέλειος συνδυασμός. Η δική μας εικόνα, οι στίχοι μας, η θεματολογία μας και το γεγονός πως δεν αποκαλύπτουμε τις πραγματικές μας ταυτότητες είναι ένα εμπόδιο. Εάν όμως μας δεις από underground οπτική γωνία είμαστε «mainstream» και «ξεπουλημένοι». Είμαστε αρκετά ακραίοι για να προβληθούμε στα mainstream μέσα αλλά ταυτοχρόνως αρκετά «mainstream» για τους underground ακροατές. Υπό αυτά τα δεδομένα η εικόνα μας είναι εμπόδιο αλλά και επίκεντρο προσοχής μερικές φορές. Έχουμε την υπομονή να περιμένουμε να ανακαλύψει το κοινό ποιοι είμαστε πραγματικά.

Υποθέτω πως η συμμετοχή σας σε γνωστά φεστιβάλ όπως το Sonisphere είναι ένας καλός τρόπος να δείξετε σε μεγάλο κοινό τι έχει να παρουσιάσει αυτή μπάντα.
Είναι καλό για τη δημοσιότητα της κάθε μπάντας να παίζει σε μεγάλα φεστιβάλ, αλλά για εμάς είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς είμαστε μια μπάντα που στηρίζεται στη παραγωγή που έχει το show μας στα live και αν κάποιος θέλει να μας δει να ερμηνεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τότε πρέπει να μας δει στο σκοτάδι. Στην πλειοψηφία των φεστιβάλ παίζουμε κάτω υπό το φως του ήλιου και για εμάς αυτό είναι αρνητικό. Πρέπει να αρχίσουμε να παίζουμε σε νυχτερινές ώρες για να γίνουμε η μπάντα που θέλουμε να είμαστε και να δείχνουμε. Σιγά σιγά το προσεγγίζουμε αυτό το status και για αυτόν το λόγο αξίζει να παίζουμε σε φεστιβάλ.

Εδώ στην Ελλάδα στο Heavy By The Sea Festival παίζετε κάτω από τους Deftones και -δεν γνωρίζω αυτήν την στιγμή το timetable- πιθανότατα δεν θα είστε σε θέση να προσφέρετε την «πλήρη εμπειρία» που θέλετε.
Δεν είναι η βέλτιστη λύση να παίζεις σε φεστιβάλ πριν τη δύση και για λίγο αλλά είναι μέρος της καριέρας μας και αυτό και πρέπει να δίνουμε κάθε φορά τον καλύτερό μας εαυτό ανεξαρτήτως εάν παίζουμε σε κλειστό χώρο ή φεστιβάλ. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια και από την στιγμή που δε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε ένα πλήρες show το θεωρούμε καλή δικαιολογία ώστε να ξαναέρθουμε την επόμενη χρονιά για δική μας συναυλία.

Αυτό θα ήταν εξαιρετικό, καθώς τη μοναδική φορά που παίξατε στην Ελλάδα ήσασταν support σε άλλες μπάντες.
Ναι, ήμασταν support στους Candlemass και τους Trouble, τη θυμάμαι εκείνη τη συναυλία. Όπως είπα πριν, πέρα από την εμφάνισή μας στο φεστιβάλ έχουμε στόχο να επιστρέψουμε. Δεν ήταν σκοπός μείνουμε τόσο καιρό μακριά από την Ελλάδα, αλλά η χώρα σας είναι στην άλλη άκρη του χάρτη και δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο να κανονίσουμε κάτι εκεί.

Πότε να περιμένουμε την άνοδο του Papa Emeritus III;
Την επόμενη χρονιά θα βγάλουμε νέο άλμπουμ, οπότε να τον περιμένετε μέχρι τότε.

Ποιός είναι ο υπέρτατος στόχος του Papa Emeritus και των πέντε Ghouls; Μια σατανική κυριαρχία στα charts μήπως;
O στόχος ήταν και είναι να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε μεγάλα, spooky, δυναμικά shows και για να φτάσουμε στο επιθυμητό μας σημείο πρέπει να χτίσουμε ένα μέγεθος ως μπάντα. Με άλλα λόγια χρειάζεται να τραβήξουμε πολλούς ακροατές για να το κάνουμε αυτό. Φυσικά, υπάρχουν και καλλιτεχνικά πράγματα που θέλουμε να εκπληρώσουμε στο μέλλον. Όπως κάθε άλλη μπάντα σε αυτόν τον κόσμο θέλουμε να γίνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτεροι μπορούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Προφανώς, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να αποκτήσουν “stadium rock” status αλλά σχεδόν όλοι θέλουν να γίνουν επιτυχημένοι και είναι δύσκολο να ορίσεις τι είναι επιτυχία τελικά. Υπάρχουν άτομα που ισχυρίζονται πως είμαστε ήδη πετυχημένοι για παράδειγμα και ενώ δεν διαφωνώ ιδιαιτέρως εν τούτοις νιώθω πως είμαστε ακόμα μακριά από το σημείο που μπορούμε να φτάσουμε.

Το γεγονός πως κανένας ή ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική σας ταυτότητα -παρά τις όποιες φήμες με τις οποίες δεν θα ασχοληθούμε τώρα- κάνει πιο άνετη τη ζωή σας;
Και ναι και όχι. Σε μερικές πτυχές είναι ευκολότερη και πιο άνετη αλλά κάποιες φορές γίνεται πολύ μπερδεμένη. Κινούμαστε σε μία «γκρίζα» ζώνη και είναι ενοχλητικό μερικές φορές το ότι κάνουμε προσπάθεια να κρύβουμε τις αληθινές μας ταυτότητες. Έχουμε μερικά πρακτικά προβλήματα. Θα σου δώσω ένα από παράδειγμα: θα έδινα μια τηλεφωνική συνέντευξη από ένα ξενοδοχείο στο οποίο είχαμε κάνει check-in με ψεύτικα ονόματα. Όταν ο δημοσιογράφος κάλεσε το ξενοδοχείο και ζήτησε να μεταφερθεί η κλήση στο δωμάτιό μου, η reception απαίτησε το κανονικό μου όνομα. Πληροφορήσαμε τη reception πως ο δημοσιογράφος απλώς θέλει να μιλήσει με ένα «Nameless Ghoul» γιατί υποτίθεται δεν πρέπει να ξέρει ποιος πραγματικά είμαι. Όμως το ξενοδοχείο δεν άφηνε το τηλεφώνημα να μεταφερθεί στο δωμάτιό μου και αναγκάστηκα να πάω σε ένα δωμάτιο ενός εκ των τεχνικών μας για να γίνει η συνέντευξη. Αυτό που θέλω να πω είναι πως μια κουβέντα 20 λεπτών αποδείχθηκε ένα πρόβλημα της μίας ώρα λόγω το ότι θέλουμε να είμαστε ανώνυμοι.

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφορήσατε το EP "If You Have Ghost" με τέσσερις διασκεύες. Αποκαλύπτει αυτό το EP μερικές από τις επιρροές σας;
Όχι ακριβώς. Για παράδειγμα τους ABBA τους θεωρώ επιρροή τους Depeche Mode όμως όχι τόσο. Αυτό το EP είναι ένας δίσκος από ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική, συλλέγουν δίσκους και γενικώς ακούνε αρκετά πράγματα. Έτσι λοιπόν διαλέξαμε μερικά κομμάτια που νιώθαμε πως θα μπορούσαμε να τα ερμηνεύσουμε με τον τρόπο μας. Αυτές οι μπάντες / καλλιτέχνες δεν είναι απαραιτήτως οι αγαπημένοι μας αλλά αυτά τα κομμάτια που διασκευάσαμε είναι πολύ καλά και πιστέψαμε πως μπορούμε να τα παρουσιάσουμε πετυχημένα με το στυλ μας.

Πώς ο Dave Grohl συνδέεται με πέντε Nameless Ghouls και έναν σατανικό Πάπα; Είναι ο «Mr. nice guy» του rock αυτήν την στιγμή.
Οποιοσδήποτε παίζει rock 'n' roll είναι εξ' ορισμού του από την πλευρά του σατανά! (γέλια). Οπότε και ο Dave Grohl ανήκει στην πλευρά μας!
  • SHARE
  • TWEET