Τα 100 καλύτερα garage rock τραγούδια της πενταετίας 1964-1968 (και 10 ελληνικά)
Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία των Sonics, ορίστε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το garage rock
Όπως συνήθως σε άρθρα με τη φράση «τα καλύτερα» στον τίτλο, καλό είναι να κάνω κάποιες διευκρινήσεις για να ξέρουμε για τι μιλάμε. Ένας λόγος παραπάνω εδώ που, πέρα από τα προφανή, θα πρέπει να ερμηνεύσουμε και τα (θεωρητικά) δεδομένα. Όπως το τι είναι το garage.
Η garage rock ή εν συντομία το garage υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κινήματα rock μουσικής τη δεκαετία του '60, αν όχι καθαρά ποιοτικά (περί ορέξεως...) σίγουρα από την άποψη ότι λαϊκοποίησε το rock όσο ποτέ πιο πριν στο σύντομο παρελθόν του αλλά και στο μακρινό μέλλον του μέχρι το σήμερα. Οι rock αστέρες που είχαν ήδη δημιουργηθεί τόσο στην πρώτη φουρνιά του rock 'n' roll όσο και με τον ερχομό των Beatles, ενέπνευσαν σχεδόν όλα τα πιτσιρίκια της εποχής να αρπάξουν ένα όργανο, να φτιάξουν ένα συγκρότημα και να παίζουν με όποιο τρόπο μπορούσαν στο γκαράζ του σπιτιού τους. Ποτέ από τότε μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει άλλο είδος στη σύγχρονη μουσική που να έχει προσεγγίσει τόσο την ιδεατή κατάσταση του να γίνει προσβάσιμο σε όλους, όχι σε επίπεδο ακρόασης, αλλά παιξίματος και συμμετοχής. Φυσικά, ηλικιακά ο περιορισμός ήταν ξεκάθαρος και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στη δεκαετία του '60 και κάποια άλλα όρια ήταν ακόμα απαράβατα. Κατά τ' άλλα όμως, η γεωγραφία, το επίπεδο εκπαίδευσης, ο βαθμός ένταξης και αποδοχής στην κοινωνία, οι πολιτικές, θρησκευτικές ακόμα και φυλετικές καταβολές δεν είχαν την επιρροή που είχαν στις υπόλοιπες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ακόμα και στη γυναικεία χειραφέτηση, παρότι φυσικά απέχουμε πολύ από τις μετέπειτα κοινωνίες, είναι στο garage που τα γυναικεία συγκροτήματα ξεφεύγουν για πρώτη φορά από τον στερεοτυπικό, γλυκανάλατο ρόλο της ερωτικής, ευαίσθητης κοπέλας.
Προφανώς και μόνο η (έστω και συμβολική) ύπαρξη γκαράζ (αν όχι η αγορά οργάνων, η άνεση του χρόνου, η αγορά δίσκων, η χρήση στούντιο κτλ) θα προέδιδαν μία τουλάχιστον μεσοαστική καταγωγή. Στην πράξη, όμως, θα πρέπει να συνδέσουμε το garage κίνημα και με την, προσωρινή όπως αποδείχθηκε, οικονομική άνθηση της εργατικής τάξης. Τέλος, η garage σκηνή είχε αρχικά καθαρά τοπικό χαρακτήρα με τα περισσότερα συγκροτήματα να ακούγονται το πολύ μέχρι τα όρια της Πολιτείας τους αν όχι στην περιφέρεια του σχολείου τους. Αυτό όμως, εκμεταλλευόμενο τόσο την τοπική αγορά όσο και την προσπάθεια των δισκογραφικών να εξαργυρώσουν γρήγορα τη δημοφιλία του είδους, έδωσε την ευκαιρία να ηχογραφηθούν, έστω και για ένα τραγούδι μερικές φορές, αμέτρητα νεανικά συγκροτήματα, κάποια με δικές τους ιδέες, κάποια αναπαράγοντας τα πρότυπά τους. Και αυτό εν τέλει είναι ίσως το πιο «λαϊκό» κομμάτι του garage. Ότι επέτρεψε στον καθένα που έπιανε μία κιθάρα να ελπίζει βάσιμα (και συχνά να πετυχαίνει) να παίξει συναυλίες, να ηχογραφήσει, να ακουστεί, να γίνει δημοφιλής.
Ίσως να πιάσατε προηγουμένως ότι αναφέρθηκα σε Πολιτείες. Αυτό γιατί το garage κίνημα είναι (ιστορικά) συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά πρόκειται για την επίπτωση της επιτυχίας των πρώτων βρετανικών συγκροτημάτων, της λεγόμενης Βρετανικής Εισβολής. Παρότι όμως, θεωρητικά ο γεωγραφικός αυτός περιορισμός είναι σωστός, στην πραγματικότητα τόσο οι ομοιότητες με (σαφώς μικρότερες) σκηνές εξαπλωμένες σε όλο τον κόσμο όσο και φυσικά η μουσική συγγένεια με τους Βρετανούς που τους ενέπνευσαν, καθιέρωσαν τελικά τον όρο σε κάτι πολύ γενικότερο και με καθαρά μουσική/ηχητική σημασία. Garage είναι πλέον το απλό rock των «τριών συγχορδιών», πιθανώς άτεχνο, συνήθως χορευτικό και ορμητικό, που αντλεί από την blues και soul παράδοση όσο και από το rock 'n' roll της δεκαετίας του '50. Συνοδεύεται δε, τις περισσότερες φορές, από μία μάλλον «επίπεδη» και «βρώμικη» παραγωγή, τότε από ανάγκη, σε όλες τις αναβιώσεις του, μάλλον από νοσταλγία.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, στη λίστα αυτή συμπεριέλαβα τραγούδια που εμπίπτουν, διαισθητικά πολλές φορές, σε αυτό που ορίσαμε ως garage με μικρές παρεκκλίσεις σε όλα του τα παρακλάδια. Το rhythm & blues, το beat (και freakbeat), το rock 'n' roll, το surf, συγκροτήματα της British Invasion συν αυτά που ακολουθούσαν οι mods και άλλα είδη, κάνουν την εμφάνισή τους στη λίστα αλλά πάντα σε μία προσπάθεια να ανήκουν περισσότερο στην «εδώ» πλευρά του garage, είτε αυτή είναι η πιο φασαριόζικη εκδοχή των 13th Floor Elevators, είτε η πιο pop των Manfred Mann. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ψυχεδέλεια, ένα είδος που γεννήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από το garage (ο όρος γκαραζοψυχεδέλειες είναι πλέον κοινός τόπος). Προσπάθησα να περιορίσω κατά το δυνατό την εισβολή της ψυχεδέλειας στη λίστα, αν και, όπως θα δείτε ή θα ακούσετε, αυτό δεν ήταν πάντα απόλυτα εφικτό.
Και αφού ξοδέψαμε τόσες παραγράφους για να ορίσουμε το garage, ας ξοδέψουμε μερικές ακόμα για το πώς προσεγγίζουμε το «καλύτερο». Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε την υποκειμενικότητα αυτής (όπως και κάθε) λίστας. Φυσικά, η σημασία κάποιων τραγουδιών σχεδόν επέβαλλε την ύπαρξή τους στην 100άδα, αλλά αν κάτι δεν άρεσε στα αυτιά του γράφοντα απλά δεν θα έβρισκε τη θέση του. Στη συνέχεια να διευκρινίσουμε ότι garage τραγούδια γράφονται μέχρι και σήμερα. Επέλεξα να περιορίσω το εύρος στην πενταετία 1964-1968 ως η ακμή και η αυθεντικότερη έκφραση του είδους. Εξάλλου, αν αυτό κάτι λέει, όπως θα δείτε ελάχιστα είναι αυτά που βρίσκονται στα δύο άκρα αυτής της πενταετίας, γεγονός μάλλον ενδεικτικό ότι πριν και μετά η μουσική είχε άλλες κατευθύνσεις. Για το τέλος το πώς κατάφερα να (αυτό)περιοριστώ στα 100. Εξαρχής αποφάσισα να μην δώσω μεγάλη σημασία σε βαρύτητα ονομάτων αλλά να σκέφτομαι σαν DJ που φτιάχνει ένα πρόγραμμα 100 τραγουδιών με σκοπό τη διασκέδαση του ακροατή. Αυτό με οδήγησε σε κάποια ανισορροπία ανάμεσα στην αντιπροσώπευση ορισμένων συγκροτημάτων (οι Beatles έχουν ένα μόνο τραγούδι και οι Who δύο). Από την άλλη, κάποια στιγμή ο εσωτερικός μου μετρητής έριχνε τον διακόπτη, ειδάλλως οι Sonics θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύονταν εδώ με ολόκληρη τη δισκογραφία τους. Τέλος, παρότι οι πρώτες εκτελέσεις πάντα είναι πιο γοητευτικές, πολλές φορές μία σύνθεση εμφανίζεται σε κάποια διασκευή της ή ακόμα και σε κάποια... κλοπή της, ποτέ όμως η ίδια δεύτερη φορά. Εντάξει, το "Louie Louie" θα μπορούσε να πει κανείς ότι εμφανίζεται δεκάδες φορές ως η μήτρα του είδους ουσιαστικά.
Η λίστα ακολουθεί αλφαβητική σειρά ενώ σημειώνεται και η πρώτη κυκλοφορία του κάθε τραγουδιού, είτε ως single είτε ως album track.
1. ? & The Mysterians - 96 Tears (Columbia 1966)
Ο ορισμός του garage, ένα από τα πιο εμβληματικά riff στην ιστορία των rock πλήκτρων και ένα από τα πρώτα rock συγκροτήματα με λατινοαμερικάνικη καταγωγή.
2. 13th Floor Elevators - Reverberation (International Artists 1966)
Οι μέσοι ρυθμοί, η σταδιακή ανάπτυξη και φυσικά το jug του Tommy Hall δίνουν έντονα ψυχεδελικά στοιχεία στο τραγούδι, αλλά η βάση είναι αγνό garage.
3. 13th Floor Elevators - You're Gonna Miss Me (Contact 1966)
Ένα ακόμα ιστορικό τραγούδι το οποίο σημαδεύτηκε από τα φωνητικά του Roky Erickson και τα λίγα δευτερόλεπτα λυσσασμένης φυσαρμόνικας.
4. Animals - Inside Looking Out (MGM 1966)
Ως γνήσιο τέκνο της Βρετανικής Εισβολής ήταν τα blues που κυρίως απέδιδαν, αλλά σε αυτήν εδώ τη (σχεδόν) δική τους σύνθεση φτάνουν όσο πιο κοντά σε αυτό που λέμε garage.
5. Animals - I'm Crying (Columbia 1964)
Απομακρύνθηκαν από τα blues και για να προσεγγίσουν την pop, όπως τα "ah" των φωνητικών και τα μπροστινά πλήκτρα αποδεικνύουν σε αυτό το εθιστικό δευτερεύον χιτάκι τους.
6. Barry & The Remains - Diddy Wah Diddy (Epic 1965)
Αν ο Bo Diddley είχε πάρει έστω και ένα cent πνευματικά δικαιώματα από κάθε garage τραγούδι που βασίστηκε στους ρυθμούς του θα ήταν πλούσιος. Εδώ στην καλύτερη διασκευή του συγκεκριμένου αγαπημένου στο ιδίωμα.
7. Byrds - Why (Columbia 1966)
Σε καμμία περίπτωση οι Byrds δεν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα garage συγκροτήματα αφού οι folk αναφορές τους παραήταν έντονες. Όμως σε αυτό το b-side του “Eight Miles High” συνδυάζουν τέλεια και τα δύο.
8. Count Five - Psychotic Reaction (Double Shot 1965)
Ένα ακόμα τραγούδι που η οργιάζουσα φυσαρμόνικα κλέβει την παράσταση. Προσέξτε την ιδιαίτερη μορφή του τραγουδιού χωρίς ρεφρέν με κουπλέ και κιθαριστική γέφυρα να εναλλάσσονται.
9. Cuby & Blizzards - Your Body, Not Your Soul (Phillips 1966)
Ολλανδικό συγκρότημα που ποτέ δεν έκρυψε τις rhythm 'n' blues ρίζες του, στο συγκεκριμένο τραγούδι κρατάνε τα blues licks αλλά σε μέτρο.
10. Davie Allan & The Arrows - Blues Theme (Tower 1966)
Ιστορικό τραγούδι όχι τόσο γιατί γεφύρωσε το surf με το garage και το fuzz, όσο για τη σύνδεσή του με την ταινία "Wild Angels" που το κάνει ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, biker song.
11. Electric Prunes - Get Me To The World On Time (Reprise 1967)
Τo «άλλο» τραγούδι των Electric Prunes που πείθει για τη βιασύνη του μέσα από τον αυξανόμενο ρυθμό του. Όχι τυχαία στο εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ τους αναφέρονται τα ονόματα και των δύο single τους.
12. Electric Prunes - I Had Too Much To Dream (Last Night) (Reprise 1966)
Η φήμη του ξεπερνάει τα στενά όρια του garage. Έτσι κι αλλιώς έχουμε παρεκκλίνει αρκετά προς την ψυχεδέλεια, από τη χαρακτηριστική εισαγωγή κιόλας. Τόσο αυτό όσο και το προηγούμενο και κάποια ακόμα της λίστας σύνθεση της A. Tucker.
13. Fenwyck - Mindrocker (DeVille 1967)
Περισσότερο χαρούμενη pop και με εμφανή τα σημάδια του Summer Of Love της ίδιας χρονιάς, έχει παρ' όλα αυτά garage χαρακτήρα ενώ έχει δώσει και το όνομά του σε μία από τις φημισμένες συλλογές του είδους.
14. Frank Zappa & The Mothers Of Invention - Trouble Comin' Everyday (Verve 1966)
Δοκιμάζοντας το αξίωμα ότι δεν έχει υπάρξει είδος μουσικής που ο θείος Frank να μην έχει παίξει κάπως κάποτε, εδώ το μερίδιό του στο garage με πολιτικούς στίχους σχετικά με την κοινωνική αναστάτωση της εποχής.
15. Golden Earrings - Daddy Buy Me A Girl (Polydor 1966)
Εξαιρετικά υποτιμημένο συγκρότημα αφού μετά τους Stones πρέπει να είναι το παλιότερο αδιάκοπα ενεργό συγκρότημα μέχρι σήμερα. Όσοι τους θυμούνται σαν FM Rock στα τέλη των '70s θα εκπλαγούν με αυτό το υπέροχο χορευτικό pop.
16. Kenny & The Kasuals - Journey To Tyme (Mark - 1966)
Τραγούδι που έχει γράψει ιστορία από το arpeggio του βασικού θέματος μέχρι τις λέξεις που φτύνει ο Kenny Daniel και το χαρακτηριστικό solo κιθάρας που φέρνει το τραγούδι στο κλείσιμό του.
17. Kingsmen - Louie Louie (Jergen 1963)
Τι να πει κανείς για ένα από τα πιο διασκευασμένα τραγούδια στην Ιστορία; Εδώ στη διασημότερη εκτέλεσή του που αποτελεί ταυτόχρονα τον ορισμό του garage rock. Προσέξτε το λάθος του τραγουδιστή στο 1.58 (μπαίνει νωρίτερα).
18. Les Fleur De Lys - Circles (Immediate 1966)
O pop χαρακτήρας τονίζεται από τα διπλά φωνητικά αλλά ισοσταθμίζεται από την δεινότητα των μουσικών αρκετοί από τους οποίους καταξιώθηκαν αργότερα. Το συγκεκριμένο διασκευή στους Who.
19. Love - Little Red Book (Elektra 1966)
Διασκευή Burt Bacharach και ριζική αλλαγή του χαρακτήρα του τραγουδιού. Εγγυημένα σου ανεβάζει τη διάθεση παρά ή και εξαιτίας των πονεμένων στίχων. Το riff του αποτέλεσε την έμπνευση για το "Interstellar Overdrive".
20. Love - 7 & 7 Is (Elektra 1966)
Διεκδικητής του τίτλου του καλύτερου garage ύμνου και σίγουρα ένα τραγούδι που δεν δείχνει την ηλικία του και λέει τα πάντα ουσιαστικά σε δύο λεπτά. Η διάνοια που άκουγε στο όνομα Arthur Lee θα συνέχιζε σε ακόμα καλύτερα πράγματα.
21. Manfred Mann - 5-4-3-2-1 (His Master's Voice 1964)
Το σήμα αρχής της εκπομπής "Ready Steady Go!" και ένα χορευτικό τραγούδι που ρυθμικά θυμίζει πολύ το ελληνικό yanka.
22. Manfred Mann - Do Wah Diddy Diddy (His Master's Voice 1964)
Από τα συγκροτήματα της Βρετανικής εισβολής, οι Manfred Mann ήταν οι πιο pop. Ίσως το τραγούδι με το οποίο έχουν συνδεθεί περισσότερο, αγριεύει λίγο λόγω της γρέζας φωνής του Paul Jones.
23. Max Frost & The Troopers - Shape Of Things To Come (Tower 1968)
Συγκρότημα που υπήρξε μόνο στην ταινία "Wild In the Streets". Η επιτυχία του τραγουδιού επέβαλε την κυκλοφορία του και σε single. Πιστεύεται ότι οι μουσικοί που πλαισιώνουν τον τραγουδιστή Paul Wibier είναι ο Davie Allan και οι Arrows.
24. Mouse - A Public Execution (Fraternity 1966)
Θρασύτατη αντιγραφή του "Like A Rolling Stone" του Dylan σε μουσική, ακόμα και χροιά φωνής. Γι' αυτό του το θράσος, όμως, είναι τόσο ελκυστικό και αγαπημένο.
25. Nazz - Open My Eyes (SGC 1968)
Ήδη το '68 η μουσική είχε εμπλουτισθεί και το καταλαβαίνει κανείς σε αυτό το τραγούδι της παρέας του Todd Rundgren τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και στις εναλλαγές ύφους.
26. Paul Revere & The Raiders - (I'm Not Your) Steppin' Stone (Columbia 1966)
Τι κι αν το έκαναν μεγάλη επιτυχία οι Monkees; Αυτή εδώ η πρώτη εκτέλεση με τη γρέζα φωνή του Paul Revere είναι η καλύτερη και άξια εκπροσώπηση ενός άδικα ξεχασμένου πλέον «μεγάλου».
27. Pretty Things - LSD (Fontana 1965)
Τεράστιο συγκρότημα που σίγουρα αδικείται από την παρουσία του με μόνο μία καταχώρηση στην παρούσα λίστα. Spin-off των Rolling Stones όταν ο πρώτος μπασίστας τους, Dick Taylor, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην κιθάρα.
28. Shadows Of Knight - Oh Yeah (Dunwich 1966)
Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της σχέσης του garage με το blues αφού οι Shadows Of Knight από το Σικάγο ουσιαστικά φέρνουν στα μέτρα τους ένα κλασικό blues της πόλης τους, αρχικά από τον Bo Diddley.
29. Sir Douglas Quintet - She's About A Mover (Tribe 1965)
Σε μία προσπάθεια των Τεξανών να εκμεταλλευτούν τη Βρετανική Εισβολή, εφηύραν το όνομα αυτό ενώ ονόμασαν το ντεμπούτο τους "The Best Of". Παρ' όλα αυτά το "She's About A Mover" είναι εξαιρετικό soul inspired garage.
30. Swinging Blue Jeans - You're No Good (His Master's Voice 1964)
Συγκρότημα του Merseybeat, ενός είδους που προϋπήρχε των Beatles αλλά αναπτύχθηκε με αυτούς, ήταν πιο κοντά στο rock 'n' roll αλλά στη συγκεκριμένη διασκευή δείχνουν τη συγγένεια με το garage.
31. Swingin' Medallions - Double Shot Of My Baby's Love (Smash 1965)
Ένα απίστευτα fun τραγούδι που επίσης έχει περισσότερη συγγένεια με το rock 'n' roll, ίσως και το doo wop, αλλά λόγω εποχής και φυσικά του ήχου της farfisa σαφέστατα ανήκει στη γενιά του garage.
32. Syndicate Of Sound - Little Girl (Hush 1966)
Ο αφηγηματικός τρόπος ερμηνείας δίνει περιέργως μεγαλύτερη τραχύτητα στο τραγούδι και μαζί με τους προκλητικούς για την εποχή στίχους και τη «διπλοπενιά» στην κιθάρα κάνουν το "Little Girl" να ξεχωρίζει.
33. The Attack - Magic In The Air (Unreleased - Reflection 1990)
Ηχογραφημένο το 1967 αλλά ακυκλοφόρητο μέχρι το 1990 είναι χαρακτηριστικά Βρετανικό (με μέλη των Nice και Atomic Rooster) και γι' αυτό κλίνει περισσότερο προς τα λιγότερο καλά προσδιορισμένα ιδιώματα των mod και freakbeat.
34. The Balloon Farm - A Question Of Temperature (Laurie 1967)
Το τραγούδι φωνάζει «ψυχεδέλεια» γενικά αλλά αυτό το riff της κιθάρας έχει γεννηθεί από τα σπλάχνα του garage rock. Το συγκρότημα είναι ένα από τα πολλά one hit wonders του είδους που δεν πρόλαβε να ηχογραφήσει άλμπουμ ποτέ.
35. The Beatles - Drive My Car (Parlophone 1966)
Παρότι επηρέασαν το είδος όσο λίγοι, το σοφιστικέ στυλ τους κάνει δύσκολο να βρεθεί στη δισκογραφία τους τραγούδι που να ταιριάζει ακριβώς στο ιδίωμα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί στο "Help" ή το "Rubber Soul".
36. The Birdwatchers - Mary Mary (Mala 1967)
Η δεσποινίδα Mary (ή Mary Jane για τους μυημένους) μαζί με την ακουστική κιθάρα σπρώχνει το τραγούδι προς την ψυχεδέλεια, αλλά αυτό το σχετικά άγνωστο διαμάντι παραείναι καλό για να μείνει έξω από τη λίστα.
37. The Blues Magoos - We Ain’t Got Nothing Yet (Mercury 1966)
Οι δεύτεροι από τους τρεις που διεκδικούν την πρώτη χρήση του όρου psychedelic στη μουσική στο μεγαλύτερο χιτάκι τους που ουσιαστικά αποτελεί ένα garage τραγούδι με έντονα τα πλήκτρα. Οι Deep Purple το κόπιαραν ξεδιάντροπα.
38. The Blues Project - No Time Like The Right Time (Verve Folkways 1966)
Το πρώτο συγκρότημα του Al Kooper είχε πιο blues και jam προσανατολισμούς αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε το 1966 να γράψει ένα ακραιφνώς garage τραγούδι.
39. The Broggues - I Ain't No Miracle Worker (Challenge 1965)
Για όσο υπάρχουν κλασικά garage τραγούδια αυτό θα είναι ένα από αυτά. Ο τρόπος που χαμηλώνει και αυξάνει την έντασή του μέσα τρία λεπτά και το fuzz-αριστό solo κιθάρας 15" είναι αριστουργηματικά.
40. The Castaways - Liar Liar (Soma - 1965)
Όσο πιο avant garde, baroque ή ό,τι άλλο θέλετε μπορεί να πάει το garage. Από τα εξωφρενικά falsetto φωνητικά μέχρι τα πλήκτρα ένα τραγούδι που όμοιό του δεν έχει ξαναγραφτεί.
41. The Creation - Making Time (Planet 1966)
Πρώτο single και μάλιστα πρωτότυπη σύνθεση των μελών του συγκροτήματος, κάτι όχι συχνό για την εποχή. Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες τους εισήγαγαν και την performance ως μέρος των ζωντανών εμφανίσεών τους.
42. The Dantalian’s Chariot - The Madman Running Through The Fields (Columbia 1967)
Η μελωδικότητά του και η έντονη παρουσία των πλήκτρων το κάνει να ακούγεται πιο pop και ψυχεδελικό. Ένας λόγος παραπάνω το κόψιμο στη μέση του που θα έκανε τον Barrett περήφανο. Στην κιθάρα ο Andy Summers των Police
43. The Easybeats - Friday On My Mind (Parlophone 1966)
Εφηβικοί στίχοι και χορευτική διάθεση στην Αυστραλία των '60s. Μέλη τους οι Vanda & Young μετέπειτα γνωστοί ως Flash & The Pan και φυσικά παραγωγοί των AC/DC. Ο Young μεγάλος αδερφός της γνωστής οικογένειας.
44. The Enfields - I'm For Things You Do (Richie 1966)
Άλλο ένα αδικημένο διαμάντι της εποχής που είχε μεγάλη αλλά τοπική μόνο απήχηση. Φοβερή δουλειά στις κιθάρες και μία υφέρπουσα μελαγχολία ξεχωρίζουν το τραγούδι.
45. The Eyes - When The Night Falls (Mercury 1965)
Mid-tempo αλλά με βάρος, το ότι δεν απογειώνεται ποτέ κατά περίεργο τρόπο γίνεται πλεονέκτημά του. Ένα συγκρότημα που κυκλοφόρησε μόλις δύο σπάνια singles.
46. The Fire Escape - Love Special Delivery (GNP Crescendo 1967)
Διασκευή του τραγουδιού των Midniters. Δύσκολη η επιλογή ανάμεσα σε αυτό και το πρωτότυπο το οποίο κερδίζει σε groove όντας πολύ πιο κοντά στην blue eyed soul. Χάνει όμως σε αγριάδα και garage feeling σε σχέση με τους Fire Escape.
47. The Golliwogs - Fight Fire (Scorpio 1966)
Και να μην είχαν εξελιχθεί χωρίς καμμία απολύτως αλλαγή στη σύνθεσή τους στους Creedence Clearwater Revival θα άξιζαν και πάλι την προσοχή μας για αυτό το δικός τους τραγούδι.
48. The Guess Who - Shakin' All Over (Quality 1965)
Κλασικό και πολυδιασκευασμένο το άγριο rock 'n' roll του Johnny Kidd και των Πειρατών του. Οι Καναδοί Guess Who το φέρνουν στα μέτρα τους καλύτερα από κάθε άλλον.
49. The High Spirits - I Believe (SOMA 1966)
Συγκρότημα με τοπική επιτυχία στις Δυτικές Πολιτείες που εξαφανίστηκε γρήγορα. Το "I Believe" πέρα από την κολλητική επανάληψη της φράσης του τίτλου διακρίνεται για τα πλήκτρα που μάλιστα σολάρουν αντί κιθάρας.
50. The Human Beinz - Nobody But Me (Capitol 1967)
Πέρα από τα blues και την προφανή σχέση τους με το garage και η soul με την χορευτική διάθεση υπήρξε μεγάλη πηγή έμπνευσης. Εδώ οι Human Beinz διασκευάζουν εξαιρετικά το τραγούδι των Isley Brothers.
51. The Kinks - You Really Got Me (Pye 1964)
Μπορεί οι Beatles να είναι αυτοί που έκαναν τους περισσότερους πιτσιρικάδες της εποχής να πιάσουν μία κιθάρα, αλλά στην πραγματικότητα κανείς Βρετανός δεν επηρέασε ηχητικά το garage rock όσο οι Kinks. Και με αυτό ξεκίνησαν όλα.
52. The Kinks - Till The End Of The Day (Pye 1965)
Μπορεί οι άσπονδοι φίλοι να λένε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία προσπάθεια αντιγραφής του 'You Really Got Me", αλλά μακάρι να ήταν όλες οι αντιγραφές έτσι. Στην πραγματικότητα είναι καλύτερο κι ας μην έχει τη φήμη.
53. The Kinks - I'm Not Like Everybody Else (Pye 1966)
Punk πριν το punk σε μουσική και στίχους. Η αγριάδα στη φωνή του Dave Davies και η προσγειωμένη, αστική στιχουργική προσέγγιση του Ray Davies ήταν αδιανόητες για τα δεδομένα της Βρετανικής Εισβολής.
54. The Knickerbockers - Lies (Challenge 1965)
Beatl-ικό τραγούδι ειδικά στις φωνητικές αρμονίες. Γενικότερα, ενσωμάτωσαν όλες τις τρέχουσες μόδες της εποχής αντιγράφοντας ό,τι στυλ εκείνη την εποχή ήταν στα πάνω του. Τακτική διαδεδομένη μεν, αλλά σπάνια με τόσο καλά αποτελέσματα.
55. The Leaves - Too Many People (Mira 1966)
Καλιφορνέζικο συγκρότημα που δεν ξέφυγε ποτέ από το λεγόμενο cult status. Το συγκεκριμένο τραγούδι όμως αποδεικνύει ότι, αν όχι παικτικά, έστω σε επίπεδο μελωδίας είχαν κάτι διαφορετικό και πιασάρικο.
56. The Litter - Action Woman (Scotty 1967)
Από τα τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο με διασκευές μέχρι σήμερα. Όλα τα garage κλισέ που δεν μπορούμε να απαρνηθούμε: fuzz κιθάρες, ντέφι για ρυθμό, κουπλέ στο μιλητό, ξέσπασμα στο ρεφρέν και φυσικά ένα χαρακτηριστικό riff.
57. The Lollipop Shoppe - You Must Be A Witch (UNI 1968)
Αρκετά αργά στη δεκαετία του '60 και το δείχνει, έχει συνθετικά και ενορχηστρωτικά το κάτι παραπάνω. Αν ακουγόταν δίπλα σε σύγχρονα συγκροτήματα του garage revival θα περνούσε εύκολα.
58. The Magicians - An Invitation To Cry (Columbia 1965)
Άλλο ένα επηρεασμένο από τη soul τραγούδι που απέκτησε μεγάλη φήμη από τη συλλογή Nuggets, που θεωρείται μέχρι σήμερα ιστορική για το είδος και έφερε σε επαφή με το garage τη γενιά του punk.
59. The Misunderstood - Children Of The Sun (Fontana 1969 - Recorded 1966)
Κλέβουμε λίγο λαμβάνοντας υπόψη τη χρονιά ηχογράφησης και όχι κυκλοφορίας, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το τραγούδι από τη λίστα. Στο συγκρότημα ξεχώριζε ο Glenn Ross Cambell που στη συνέχεια έφτιαξε τους Juicy Lucy.
60. The Moving Sidewalks - 99th Floor (Tantara 1967)
Το solo κιθάρας του τραγουδιού ίσως είναι λίγο πιο μεγάλο και λίγο πιο περίτεχνο για δεδομένα garage τραγουδιού, αλλά είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι προέρχεται από τον μετέπειτα ZZ Top Billy Gibbons.
61. The Music Explosion - Little Bit O Soul (Laurie 1967)
Κεντρικό χαρακτηριστικό γύρω από το οποίο γυρνάει το τραγούδι είναι το riff που επαναλαμβάνουν μπάσο, κιθάρα και πλήκτρα και προέρχεται απευθείας από τις ημέρες του rock 'n' roll.
62. The Music Machine - Talk Talk (Original Sound 1966)
Συγκρότημα που θεωρείται χαρακτηριστικό του garage punk, όρος που αποδόθηκε εκ των υστέρων σε συγκροτήματα που έπαιζαν την '60s εκδοχή του punk.
63. The Mystery Trend - Johnny Was A Good Boy (Verve 1967)
Καλιφορνέζοι από το San Francisco και με σημάδια αυτού που αργότερα θα γίνει ο ψυχεδελικός ήχος της Δυτικής Ακτής, στο συγκεκριμένο τραγούδι έχουν έναν δραματικό τόνο που δεν είναι συνηθισμένος στο garage rock.
64. The Nashville Teens - Tobacco Road (Decca 1964)
Βρετανοί παρά το όνομά τους, απογείωσαν αυτό το όχι τόσο γνωστό μέχρι τότε folk blues τραγούδι, σε ένα στυλ που θυμίζει Animals με τους οποίους μοιράζονταν εξάλλου και τον ίδιο παραγωγό.
65. The Other Half - I Need You (Acta 1968)
Καλιφορνέζοι με κεντρική φυσιογνωμία τον κιθαρίστα Randy Holden ο οποίος στη συνέχεια θα έχει κι άλλες σπουδαίες κυκλοφορίες τόσο ως μέλος των Blue Cheer όσο και με solo δουλειές.
66. The Other Half - Mr. Pharmacist (GNP Crescendo 1966)
Το χιτάκι των Other Half είναι και ένα από τα γνωστά garage rock τραγούδια. Η ρυθμική επιθετικότητα και οι φράσεις της κιθάρας του Holden είναι διακριτές, αλλά κυρίως το διπλό ξέσπασμα κιθάρας-φυσαρμόνικας στο μέσο το απογειώνουν.
67. The Poets - That's The Way It's Got To Be (Decca 1965)
Το εντελώς δικό τους riff ξαφνιάζει και ξεχωρίζει σε ένα πολύ μελωδικό αλλά ταυτόχρονα επιθετικό τραγούδι.
68. The Pretty Things - Midnight To Six Man (Fontana 1966)
Αδικημένοι στην υστεροφημία τους, οι Pretty Things ήταν από τα πολύ σπουδαία συγκροτήματα της Βρετανικής εισβολής που όμως δεν κατάφεραν να βγάλουν ΤΟ μεγάλο χιτ. Με τη μία τους αναφορά, αδικούνται ακόμα και σε αυτήν τη λίστα.
69. The Rare Breed - Beg, Borrow, And Steal (Attack 1966)
Ε μην κοροϊδευόμαστε. Είναι το "Louie, Louie" με διαφορετική φωνητική γραμμή. Ακόμα κι έτσι, όμως, (ή ακριβώς γι' αυτό) παραμένει ελκυστικό.
70. The Rolling Stones - She Said Yeah (Decca 1965)
Με το πόδι στο γκάζι και την αλήτικη διάθεση που ξεχώρισε τους Stones σαν τα κακά παιδιά του rock, το τραγούδι αυτό μπορεί να μη στέκει σε οποιαδήποτε άλλη λίστα πάνω από άλλα δικά τους, σε μία garage λίστα όμως ταιριάζει μια χαρά.
71. The Rolling Stones - Satisfaction (Decca 1965)
Τι να πούμε γι' αυτό; Το πιο γνωστό garage τραγούδι, το διασημότερο riff στην Ιστορία, το ουσιαστικό ξεκίνημα μίας καριέρας απαράμιλλης στο rock, η καθιέρωση του fuzz στην κιθάρα.
72. The Seeds - Can’t Seem To Make You Mine (GNP Crescendo 1966)
Όπως θα έχετε προσέξει μέχρι τώρα τα garage τραγούδια δεν φημίζονται για τον συναισθηματισμό τους. Όμως οι τεράστιοι Seeds του μεγάλου Sky Saxon καταφέρνουν το ακατόρθωτο χωρίς να χάσουν τίποτα στη διαδρομή. Απλά τέλειο.
73. The Seeds - Pushing Too hard (GNP Crescendo 1966)
Μεγάλοι, τεράστιοι. Το είπαμε; Ακόμα και τα καλύτερα δέκα garage τραγούδια να έλεγε ο τίτλος, το "Pushing Too Hard" θα ήταν μέσα αδιαμφισβήτητα.
74. The Smoke - My Friend Jack (Columbia 1966)
Οι αναφορές στα ψυχεδελικά ναρκωτικά και ο πιο μελωδικός και λιγότερο επιθετικός ρυθμός του τραγουδιού μπορεί να παραπέμπουν στην ψυχεδέλεια περισσότερο αλλά το riff είναι όσο garage πάει.
75. The Sonics - The Witch (Etiquette 1964)
Η αφορμή για το αφιέρωμα αυτό και το συγκρότημα με την μεγαλύτερη παρουσία στη λίστα. Και πάλι «κόπηκαν» τραγούδια ορόσημα για το είδος. Σχεδόν ό,τι έχουν κυκλοφορήσει είναι αξιόλογο μέχρι και στην τρέχουσα δεκαετία.
76. The Sonics - Psycho (Etiquette 1964)
Ίσως το τραγούδι που τους χαρακτηρίζει περισσότερο με τα «screamo» φωνητικά και τη γενική παράνοια να αποτελούν την carte de visite τους. Και πάνω απ' όλους και απ' όλα το σαξόφωνο.
77. The Sonics - Have Love Will Travel (Etiquette - 1965)
Όταν ένα τραγούδι έχει μείνει τόσο στην ιστορία ώστε ακόμα να παίζεται σε διασκευές, σε dj set, σε soundtrack ταινιών, τα λόγια περιττεύουν. Το solo του σαξόφωνου πάλι, όχι.
78. The Sonics - Strychnine (Etiquette - 1965)
Οι Fuzztones σχεδόν έχτισαν την καριέρα τους πάνω του αλλά στην πρώτη του εκτέλεση με την λασπωμένη παραγωγή παραμένει αξεπέραστο. Οι αντισυμβατικοί στίχοι που δεν μιλάνε για έρωτες, ένα ακόμα πετράδι στο στέμμα τους.
79. The Sorrows - Teenage Letter (Piccadilly 1965)
Bo Diddley-ικό rock 'n' roll του Jerry Lee Lewis που λαμβάνει την garage treatment (κιθάρα αντί του πιάνου) από τους Sorrows, ένα αγγλικό mod/freakbeat συγκρότημα.
80. The Squires - Going All The Way (Atco 1966)
Εξαιρετικός συνδυασμός κιθάρας και πλήκτρων σε ένα τραγούδι και συγκρότημα που ποτέ δεν έλαβε την αναγνώριση που του άξιζε.
81. The Standells - Dirty Water (Tower - 1966)
Είναι ένας ύμνος για τη Βοστώνη και αυτό είναι μέρος του μύθου που το έχει κρατήσει ζωντανό. Το άλλο μέρος είναι ο mid-tempo ρυθμός και το κοφτό επαναλαμβανόμενο riff των πλήκτρων.
82. The Standells - Sometimes Good Guys Don't Wear White (Tower 1966)
Πολύ πριν οι garage συλλογές κατακτήσουν τον κόσμο, το soundtrack της ταινίας "Riot On Sunset Strip" έπαιζε αυτόν τον ρόλο. Το συγκεκριμένο τραγούδι για την εργατική τάξη (white collar/blue collar) ξεχωρίζει.
83. The Strangeloves - I Want Candy (Bang 1965)
Πολύ κοντά στην bubblegum pop και γι' αυτό αφοπλιστικά ελκυστικό, έγινε διασκευή και μεγάλη επιτυχία από τους Bow Wow Wow στα '80s. Χρειάζεται να πούμε ότι η αυθεντική εκτέλεση είναι καλύτερη;
84. The Third Bardo - I'm Five Years Ahead Of My Time (Roulette 1967)
Για άλλη μια φορά αγγίζουμε ψυχεδελικά μονοπάτια, αλλά η βάση του τραγουδιού και τα επιθετικά φωνητικά το δικαιολογούν. Πάντως αν έπρεπε να ορίσουμε το λήμμα γκαραζοψυχεδέλεια θα είχαμε μία φωτογραφία του single αυτού.
85. The Trashmen - Surfin' Bird (Garrett 1963)
Και τώρα αγγίζουμε το surf. Κλασικό τραγούδι πλέον, για πάντα συνυφασμένο (πλέον) με την ταινία "Full Metal Jacket" προέρχεται στην πραγματικότητα από τον συνδυασμό δύο τραγουδιών των The Rivingtons.
86. The Troggs - Wild Thing (Fontana 1966)
Super classic και (σιγό)τραγουδισμένο όσο κανένα άλλο σε μπανιέρες ανά τον κόσμο. (Και) Το solo της φλογέρας στη μέση το ξεχωρίζει από το σύνολο των άλλων garage τραγουδιών.
87. The Uniques - You Ain't Tuff (Paula 1966)
Αν δεν έχει γίνει κατανοητό μέχρι τώρα, έχω αδυναμία στον συνδυασμό φυσαρμόνικας και garage εξ ού και αυτό το τραγούδι με κερδίζει σε κάθε ακρόαση. Άλλοι, όμως, μπορούν να σταθούν στη μελωδική αλλαγή σε γέφυρα και ρεφρέν.
88. The Wailers - Out Of Our Tree (Etiquette 1965)
Καμία σχέση, φυσικά, με το reggae συγκρότημα του Marley, αλλά στον μικρόκοσμο του garage επίσης θρυλικοί. Αρχετυπικά πρεσβευτές του είδους και ειδικά το τραγούδι αυτό σχεδόν αποτελεί πατρόν για το τι σημαίνει garage.
89. The Who - I Can't Explain (Brunswick 1965)
Πέρα από το ότι είναι ένα φανταστικό τραγούδι, το riff του πρέπει να έχει γίνει η απαρχή για άπειρα garage τραγούδια που ακολούθησαν όσο πιτσιρικάδες δοκίμαζαν να το παίξουν στις πρόβες στο γκαράζ του σπιτιού τους.
90. The Who - My Generation (Brunswick 1965)
Απ' όλες τις απόψεις ένα τραγούδι που δεν μπορούσε να μην αγγίξει τους νέους της εποχής και κάθε εποχής. Οι στίχοι, η ειρωνική εκφορά του Daltrey, το σπάσιμο των οργάνων κατά τις ζωντανές εκτελέσεις... Και το καλπάζον μπάσο!
91. The Yardbirds - Mr. You're A Better Man Than I (Columbia 1966)
Παρότι έχουν τη φήμη της πιο άγριας πλευράς του garage τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη Μ. Βρετανία, αυτό το τραγούδι είναι mid-tempo αλλά έχει όλη την ουσία στο ξέσπασμα του ρεφρέν. Ο Jeff Beck στην κιθάρα.
92. The Yardbirds - Stroll On (MGM 1966)
Ένα από τα highlight τους ήταν η εκτέλεση του "Train Kept A-Rollin" με αυξημένη ταχύτητα. Για την ταινία "Blow Up" του Antonioni, όμως, άλλαξαν τους στίχους και πρόσθεσαν τον Jimmy Page στην κιθάρα και το αποτέλεσμα έγινε μανιώδες.
93. The Zakary Thaks - Bad Girl (J-Beck Records 1966)
Συντοπίτες του Roky Erickson και της παρέας του και παρόμοιας μουσικής προσέγγισης το "Bad Girl" ήταν το πρώτο single τους και δικιά τους σύνθεση. Δεν έφτασαν πολύ μακριά μετά από αυτό.
94. Them - Baby Please Don't Go (Decca 1964)
Ή πώς να ανακαλύπτεις ένα μεγαλειώδες riff εκεί που δεν υπάρχει. Οι Them με τον Van Morrison στη φωνή πήραν ένα blues standard και αφού ενίσχυσαν το αρχικό riff με κάμποσες νότες παραπάνω το παρέδωσαν στον κόσμο εντελώς διαφορετικό.
95. Them - Gloria (Decca 1964)
Σύνθεση του Van Morrison που εδώ μόνο υπονοεί τις soul καταβολές που εμφάνισε αμέσως μετά στη solo καριέρα του. Ξέφυγε κατά πολύ σε φήμη και αναγνώριση από τα στενά πλαίσια του garage.
96. Unrelated Segments - Story Of My Life (HBR 1967)
Όταν το garage συνδυάζεται με το λεγόμενο Detroit rock τα αποτελέσματα ήταν σαν αυτά που παρήγαγαν οι Unrelated Segments. Ο όρος proto-punk γεννήθηκε για να περιγράψει τέτοια συγκροτήματα.
97. Unrelated Segments - Where You Gonna Go (Liberty 1967)
Ξεκινάει με έναν εξωτικό ρυθμό ασυνήθιστο για το garage αλλά στη συνέχεια όλα δένουν όπως πρέπει. Ξεχωριστό για το είδος του.
98. We The People - In The Past (Challenge 1966)
Το αρχικό άρπισμα είναι κλασικό. Ο συνδυασμός της ακουστικής κιθάρας και τα μελωδικά φωνητικά ίσως θυμίσει κάτι από Love και η ψυχεδέλεια παραμονεύει στη γωνία. Σε κάθε περίπτωση, κλασικό.
99. We The People - My Brother The Man (Hotline 1966)
Παρότι στις ενεργές ημέρες τους δεν κυκλοφόρησαν κάποιον δίσκο, τα single και τα b-side τους είναι αρκετά και αρκετά καλά για να θεωρηθούν απαραίτητα. Αυτό είναι το πρώτο τους.
100. Wimple Winch - Save My Soul (Fontana 1966)
Ως τελευταίο τραγούδι ένα riff που σε ακολουθεί για ώρες αφού το έχεις ακούσει και ένα ρεφρέν που έρχεται δύο φορές στο τέλος πριν από το κλασικό οργασμικό κλείσιμο με κιθαριστικό solo.
Για το τέλος έχουμε κρατήσει και δέκα ελληνικά garage τραγούδια rock (με μεγαλύτερη ελαστικότητα στη χρονολογία κυκλοφορίας τους) μερικά εκ των οποίων δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από κάποια της βασικής λίστας. Παρότι το είδος εμφανίστηκε φυσικά και στην Ελλάδα, πιθανόν λόγω των γνωστών κοινωνικοπολιτικών λόγων, πιθανόν γιατί η σύνδεση με τα blues και τα soul μας ήταν ξένη ή πολύ πιο ξένη από το άλλοτε χορευτικό άλλοτε μελιστάλαχτο ιταλικό τραγούδι, δεν γενικεύτηκε όσο σε άλλες χώρες.
1. Forminx - Until the End
Το συγκρότημα του Βαγγέλη Παπαθανασίου και του "Jeronima Yanka" σε πιο garage καταστάσεις.
2. Loubogg - She's Cool
Ο Κιουρτσόγλου των Πελόμα Μποκιού σε ένα από τα λίγα τόσο σκληρά κιθαριστικά garage τραγούδια.
3. Persons - Drive My Mustang
Οι μετέπειτα Socrates (Drunk the Conium) στα πρώτα τους χρόνια ακούγονταν κάπως έτσι. Ο Σπάθας έδειχνε από τότε τη φαντασία του στα riff.
4. Tammy & The Sounds - Story Of A Tramp
Η φυσαρμόνικα και η γλυκιά φωνή της Tammy διακρίνονται σε ένα τραγούδι από τα λίγα της συνεργασίας αυτής που μπορεί να χαρακτηρισθεί garage.
5. Teenagers - You Don't Love Me
Οι πολύ προσεκτικοί θα αναγνωρίσουν στη φωνή τη χαρακτηριστική εκφορά του Κώστα Τουρνά. Χαρακτηριστικό τους το νεαρό της ηλικίας τους (κανείς πάνω από 16 ετών).
6. The Blue Birds - Julie
Beatl-ικό garage pop από ένα συγκρότημα που όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ αναγνωρίζεται.
7. The Juniors - Let Me In (The Sorrows)
Το υπέροχο αυτό τραγούδι των Sorrows θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται στη λίστα με τα 100 ξένα αλλά ας όψεται αυτή η φοβερή διασκευή των Ελλήνων Juniors με τον πρόσφατα χαμένο Αλέκο Καρακαντά να δίνει ρέστα στην κιθάρα.
8. The Knacks - The Theme Of The Day
Το δεύτερο single τους. Πλέον ειδικά από τους συλλέκτες θεωρούνται πολύτιμα. Μουσικά το επιβεβαιώνουν.
9. The Rabbits - I'm Looking In The Universe
Όποιος δεχθεί τα φωνητικά ως μέρος της γοητείας του και ως μία εκκεντρικότητα θα το απολαύσει.
10. Vikings - Everything Is All Right
Ο Αντώνης Βαρδής πριν αρχίσει να γράφει τραγούδια σε λαϊκό και pop ύφος πέρασε σα γνήσιος έφηβος από ένα ιστορικό garage σχήμα.