Χρήστος Καραδημήτρης: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2021

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 23/12/2021 @ 23:32

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2021, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Mastodon - Hushed And Grimm
Οι Mastodon χρησιμοποιούν τη μουσική ως το μέσο για να εκφράσουν τα δυνατότερα των συναισθημάτων και μας προσφέρουν μια δουλειά όπου το υψηλό ψυχικό φορτίο μετατρέπεται σε καθηλωτικά τραγούδια. Άλμπουμ με στόφα κλασσικού κι αξία ανεκτίμητη.
2
Need - Norchestrion: A Song For The End
Οι Need ολοκληρώνουν εμφατικά μια σπουδαία δισκογραφική τριλογία που ανέβασε τους ίδιους αλλά και όλο το ελληνικό progressive metal επίπεδο. Επιβλητικό, εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ουσιώδες, το "Norchestrion: A Song For The End" είναι ένα ακόμα κόσμημα του ιδιώματος κι ένας σύντροφος για τις μέρες που καρτερούμε να έρθουν.
3
The Neal Morse Band - Innocence & Danger
Ένα από τα μαγικά στοιχεία του progressive rock ιδιώματος είναι το πάντρεμα το χθες με το σήμερα. Ένα άλλο είναι η απαράμιλλη και απαιτούμενη τεχνική κατάρτιση. Ένα τρίτο είναι η δημιουργία ενός μουσικού κόσμου στον οποίο χάνεται ο ακροατής. Ο Neal Morse μαζί με τους υπέροχους μουσικούς που τον πλαισιώνουν αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του ιδιώματος σήμερα και το "Innocence & Danger" είναι γεμάτο με όλα τα παραπάνω μαγικά στοιχεία.
4
Vola - Witness
Το μεγαλύτερο limit up της χρονιάς πραγματοποίησαν οι Δανοί progsters με το τρίτο άλμπουμ τους. Ένα άλμπουμ γεμάτο καταπληκτικά τραγούδια, τεχνικά και πιασάρικα την ίδια στιγμή, αποτυπώνοντας άψογα τον χαρακτήρα της μπάντας. Απλά υπέροχο.
5
Trivium - In The Court Of The Dragon
Πετώντας από πάνω τους όλες τις ταμπέλες που τους προσέδωσαν διάφοροι παρατρεχάμενοι, οι Trivium συνεχίζουν με τρομερή συνέπεια και γίνονται όλο και καλύτεροι. Απόδειξη το 10o στούντιο άλμπουμ τους, ένα υπόδειγμα μοντέρνου metal, από μια μπάντα που ξέρει να τιμά το χτες και να κοιτάζει το αύριο.
6
Iron Maiden - Senjutsu
Οι Iron Maiden συνεχίζουν να στέκουν αγέρωχοι στην κορυφή που δικαιωματικά τους ανήκει. Χωρίς την ανάγκη να ικανοποιήσουν την επιθυμία κανενός παρά μόνη τη δικιά τους, κυκλοφορούν ένα ακόμα άλμπουμ-κόσμημα στη σπουδαία δισκογραφία τους.
7
Turnstile - Glow On
«Εγώ λέω να κάτσω με τη νεολαία»
8
Gojira - Fortitude
Οι Gojira συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της metal μουσικής του σήμερα σε όλες τις εκφάνσεις τους. Το "Fortitude" αποτελεί ένα ακόμα μουσικό βήμα μπροστά και τους διατηρεί στο κορυφαίο επίπεδο με την ευκολία που χαρακτηρίζει τις μεγάλες μπάντες.
9
Converge - Blood Moon: I
Όταν οι εκφραστές της ακραίας τέχνης βρίσκουν τρόπο να προσαρμόσουν τη δημιουργικότητα τους σε πιο «συμβατικές» φόρμες πολύ συχνά μεγαλουργούν. Οι Converge το πέτυχαν επιστρατεύοντας στη συνεισφορά της Chelsea Wolfe και του Stephen Brodsky των Cave In, δημιουργώντας κάτι διαφορετικό, ενδεχομένως πιο προσιτό και σίγουρα απολύτως εντυπωσιακό.
10
Dream Theater - A View From The Top Of The World
Οι βασιλιάδες του progressive metal βρίσκουν μετά από καιρό την καλή τους φόρμα και οι παλαιοί οπαδοί τους, τους απολαμβάνουμε ξανά, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ή προσδοκίες περασμένων μεγαλείων.
11
Need - Norchestrion: A Song For The End
Πιστοί στην αρχή τους πως «το περισσότερο δεν είναι αρκετό» η παρέα των Morse/ Portnoy/ Trewavas/ Stolt καλεί κάθε πιστό οπαδό του παραδοσιακού progressive rock σε ένα ακόμα διαστημικό prog ταξίδι. Χωρίς απαραίτητα να πιάνουν τις κορυφές του παρελθόντος, οι Transatlantic παραμένουν μια κατηγορία μόνοι τους.
12
Dirty Honey - Dirty Honey
Μια νέα μπάντα που δείχνει να έχει μελετήσει καλά τις διδαχές των Aerosmith, των Guns N' Roses και των The Black Crowes. Κι επειδή δεν υπάρχουν πολλές αντίστοιχες, αξιόλογες περιπτώσεις να θυμηθούμε τα τελευταία χρόνια, με χαρά υποδεχόμαστε τους Dirty Honey και τους δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης.
13
Green Lung - Black Harvest
Βήμα μπροστά για τους Λονδρέζους, οι οποίοι ξέρουν πλέον καλά το Σαμπαθικό αλφάβητο και προσθέτουν περισσότερες πινελιές προσωπικότητας στο δεύτερο άλμπουμ τους. Αυτή τη γιορτή κατσίκας θέλουμε!
14
Between The Buried And Me - Colors II
Οι BTBAM παραμένουν σταθερά ασυμβίβαστοι και χωρίς καμία αίσθηση του μέτρου. Και πολύ καλά κάνουν, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά.
15
Architects - For Those That Wish To Exist
Αφού μας έσκισαν την ψυχή με το "Holy Hell", οι Architects συνεχίζουν κοιτάζοντας μπροστά, ενώ παράλληλα μένουν πιστοί στον πυρήνα της μουσικής τους ταυτότητας. Κι έστω και σε μικρότερο βασθμό συνεχίζουν να μας μαυρίζουν όμορφα την ψυχή .
  • SHARE
  • TWEET