Vola

Witness

Mascot Records (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 31/05/2021
Νέα είσοδος στην αφρόκρεμα της σύγχρονης prog σκηνής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν και το "Witness" των Vola είναι η αφορμή για την πρώτη κριτική της μπάντας στο Rocking, με τη δουλειά τους έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν, αφού με το "Applause Of A Distant Crowd" κέρδισαν μια θέση στις καλύτερες prog κυκλοφορίες του 2018, ενώ το 2015 το "Inmazes" αποτελούσε μια από τις underground προτάσεις του Rocking. Το συγκρότημα από τη Δανία έχει καταφέρει να ονοματίζεται ως ένα από τα πιο ταλαντούχα και ανερχόμενα σχήματα στον χώρο του. Και όχι αδίκως, αφού οι μελετημένες κινήσεις του φαίνονται ικανές να το οδηγήσουν με ασφάλεια στα σαλόνια του μοντέρνου metal.

Στον τρίτο τους δίσκο από τη Mascot Records, με τίτλο "Witness", οι εμπνευσμένοι Vola δείχνουν δείγματα γραφής μεγάλης μπάντας. Μας είχαν προΐδεάσει ήδη, βέβαια, με το εκρηκτικά djenty "Head Mounted Sideways" και το υπέροχα κολλητικό ρεφρέν του. Το "24 Light-Years" συνέχισε σε πιο ψυχεδελικά και post-rock μονοπάτια διατηρώντας την ομορφιά των συνθέσεων της μπάντας. Τα Meshuggah στοιχεία τους εμφανίστηκαν και πάλι στο "Straight Lines", το οποίο βαδίζει στα χνάρια του "Head Mounted Sideways". Η πραγματική πρόκληση, ωστόσο, ήρθε με το "These Black Claws" και τη συμμετοχή του Αμερικανού rapper Shahmen. Το κομμάτι δένει πανέμορφα τον σκληρό τους ήχο, με τον πιο pop, στο ύφος των (πρόσφατων) Leprous, Port Noir και Agent Fresco, ενώ και το rap πέρασμα είναι απόλυτα ταιριαστό.

Η αιθέρια ατμόσφαιρα του "Freak" δίνει χώρο στη μελωδικότατη φωνή του Asger να πρωταγωνιστήσει, ενώ λίγο πριν το σόλο θα έπαιρνα όρκο πως κάνει εμφάνιση ο Kristoffer Rygg, αλλά είναι απλά οι φωνητικές δυνατότητες του frontman των Vola που με ξεγελούν. Οι κιθάρες επανέρχονται στο "Napalm" και οδηγούν σε μια ακόμα δυναμική progressive σύνθεση. Στα ίδια χνάρια βαδίζει και το "Future Bird" με τα πιασάρικα ρυθμικά του riff. Σε μια από τις πιο heavy στιγμές του δίσκου, το "Stone Leader Falling Down", οι Vola χτίζουν ένα πανέμορφο μελωδικό djent κομμάτι. Το κλείσιμο του "Inside Your Fur" είναι μια σύνθεση που άνετα ένας DJ θα πάσαρε σαν Katatonia και κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι.

Οι Vola έχουν τη δυνατότητα να συνθέτουν με εξαιρετικό τρόπο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες τους και παράλληλα να απευθύνονται σε οπαδούς του progressive ήχου, όπως τον έστησαν οι Pain Of Salvation, οι Leprous, οι Port Noir, αλλά και μετέπειτα οι Katatonia. Σαφώς και οι Ulver έχουν παίξει τον ρόλο τους, όσον αφορά το ηλεκτρο-ατμοσφαιρικό σκέλος του ύφους τους.

Τα μεγάλα ατού του "Witness" - και κατ’ επέκταση των Vola - είναι πρώτα και κύρια η φωνή του Asger Mygind, μια από τις καλύτερες εκεί έξω, κατά την προσωπική μου άποψη, η οποία εμπεριέχει στοιχεία από τους κορυφαίους Einar Solberg (Leprous), Daniel Gildenlow (Pain Of Salvation) και Jonas Renkse (Katatonia). Επιπλέον, το επίπεδο των συνθέσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό, με τα κομμάτια του δίσκου να είναι απολύτως συμπαγή με έντονη διάθεση πειραματισμού, αν και ελαφρώς λιγότερο πιασάρικα από του "Applause Of A Distant Crowd". Τέλος, αξίζει να τονιστεί η συνολική συνεισφορά του πληκτρά Martin Werner, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό του ήχου της μπάντας, εμπλουτίζοντας κάθε σύνθεση με καίριες παρεμβάσεις.

Οι Δανοί συνεχίζουν τις υπέροχες κυκλοφορίες και το "Witness" θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για τις τελικές λίστες του έτους, ανεξαρτήτως είδους

  • SHARE
  • TWEET