Μάνος Κορνηλάκης - Ορφανουδάκης: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2022

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Μάνο Κορνηλάκη - Ορφανουδάκη, 19/12/2022 @ 20:48

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2022, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Kendrick Lamar - Mr Morale & The Big Steppers
Ένας αυτοβιογραφικός δίσκος γεμάτος υπερβάσεις, που αγγίζει το διαγενεακό τραύμα με ειλικρίνεια, λυρικότητα, αλλά και με την συνειδητοποίηση ότι μία πληγή χρειάζεται να καυτηριαστεί για να κλείσει. Μετά από αυτό τον δίσκο, ούτε η mainstream rap, ούτε και ο Kendrick Lamar θα είναι όπως πριν.
2
Birds In Row - Gris Klein
Το Gris Klein είναι ένα έργο προβληματισμένο, μελωδικό, τραχύ, και βαθιά ποιητικό, τόσο σε μουσικό όσο και σε στιχουργικό επίπεδο. Με το πινέλο στο γκρι, το μωβ, και το μπλε, φιλοτεχνεί ένα από τα σπουδαιότερα πορτρέτα του σύγχρονου screamo/hardcore.
3
Brutus - Unison Life
Το Unison Life είναι ηλεκτρισμένο, εκρηκτικό, και ορμητικό, γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τις παύσεις εξίσου καλά με τα ξεσπάσματά του. Χωρίς φιοριτούρες και μελοδραματισμούς, καταφέρνει και ακούγεται βαρυσήμαντο, χωρίς να θυσιάζει σπιθαμή από την αιχμηρότητά του.
4
Secret Shame - Autonomy
Ομορφιά και ασχήμια, δυσφορία και απόλαυση, καθαρότητα και βρωμιά. Το Autonomy δεν παρασύρεται από τα εύκολα δίπολα. Πρόκειται για ένα κόσμημα του σύγχρονου death rock / post punk που φιλτράρει τις φόρμουλες του είδους, και αναδεικνύει τις πιο σημαντικές πλευρές του.
5
Chat Pile - God's Country
Η Αμερική των liminal spaces, του αποπροσανατολισμού, και ενός ονείρου που ήταν χρυσό μόνο για όσο κρατούσε η μπογιά, φιλτράρεται μέσα από το noise rock των Chat Pile. Ένα εκπληκτικό ντεμπούτο, που χτυπάει τις αισθήσεις μας σαν καταιγίδα, και αφήνει στο διάβα του εννιά κομμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο.
6
Shilpa Ray - Portrait Of A Lady
Τσαμπουκαλεμένο, οργισμένο, χαβαλετζίδικο, και πολυποίκιλο, με βιτριολικό χιούμορ και άποψη. Η Shilpa Ray έρχεται από την post-punk και rock n' roll  σκηνή της Νέας Υόρκης και με περίσσιο τσαγανό τα κάνει όλα λίμπα.
7
Messa - Close
Η καλειδοσκοπική προσέγγιση των Messa φτάνει στο απόγειό της, σε έναν δίσκο που συνυφαίνει το '70s doom rock με όλη τη μουσική παράδοση του σκληρού ήχου που ακολούθησε έκτοτε. Το Close, όμως, είναι ανώτερο των μερών του, και αποτελεί έναν δίσκο ικανό να συνεπάρει οποιοδήποτε του δώσει την ευκαιρία.
8
Alt-J - The Dream
Εκκεντρικότητα, το όνομά σου είναι Alt-J. Η υπερταλαντούχα τριάδα από την Αγγλία ανοίγει το σεντούκι της, και ανασύρει από μέσα ένα σπουδαίο θησαυρό, ήτοι έναν από τους καλύτερους δίσκους της εντυπωσιακής καριέρας τους.
9
Fontaines D.C - Skinty Fia
Σε ένα πρώτο επίπεδο, το Skinty Fia είναι ένας δίσκος γεμάτος τραγουδάρες που σου μένουν με ένα άκουσμα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, είναι ένα σημαντικό πολιτικό σχόλιο, που μιλάει για μία μακροχρόνια σύγκρουση. Σε ένα τρίτο επίπεδο, είναι ένας δίσκος με μελωδίες που μιλάνε στην καρδιά σου. Για να μην κουράσω, πρόκειται για έργο πολυεπίπεδο και σύνθετο, όπως οι καιροί μας.
10
Wet Leg - Wet Leg
Άλλο ένα ντεμπούτο που ήρθε από το πουθενά και πήγε κατευθείαν στις καρδιές μας. Ευκολομνημόνευτο, μπλαζέ, έξυπνο, και με δική του προσωπικότητα, το Wet Leg είναι φαβορί για τον τίτλο του απενοχοποιημένου και cool.
11
Sharon Van Etten - We've Been Going About This All Wrong
Το "…All Wrong" έρχεται να επισφραγίσει την πορεία της Sharon Van Etten στην indie pop/singer-songwriter σκηνή, και να την καθιερώσει ως μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες εκπροσώπους της. Η ζεστή ενορχήστρωση, η ευαλωτότητα των στίχων, και η προσοχή στη λεπτομέρεια καθιστούν αυτόν τον δίσκο ένα πραγματικό βάλσαμο.
12
The Mars Volta - The Mars Volta
Η επιστροφή που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν. Με αυτοπεποίθηση και καλλιτεχνικό ένστικτο, οι Mars Volta επέστρεψαν για να ανατρέψουν τα δεδομένα όπως οι ίδιοι τα έθεσαν. Ένας φανταστικός δίσκος που αδιαφορεί για το prog όπως το ξέρουμε, και μία ουσιαστική μετεξέλιξη με λόγο ύπαρξης.
13
Regina Spektor - Home, Before And After
Η καταξιωμένη μουσικός και λατρεμένη παραμυθού της indie pop επιστρέφει έξι χρόνια μετά με ένα ακόμη μοναδικό δημιούργημα. Η Regina Spektor αποτελεί μία σπάνια καλλιτεχνική δύναμη, και μία αστείρευτη πηγή, που αποτελεί απόλαυση να παρακολουθείς την πορεία και την εξέλιξή της.
14
Yard Act - The Overload
Πόσα ντεμπούτα έχουν τέτοια άνεση στο γράψιμο πραγματικών hits, με θεατρικότητα, προσωπικό  μουσικό λεξιλόγιο, χιούμορ, και πολιτική σάτιρα που δεν γίνεται δασκαλίστικη αλλά παραμένει αιχμηρή και αποκαλυπτική; Λίγα. Ένα από αυτά, είναι το Overload των πρωτοεμφανιζόμενων και πολλά υποσχόμενων Yard Act.
15
Soul Glo - Diaspora Problems
Στην αρχή είχα αδιαφορήσει λίγο για τους Soul Glo, νομίζοντας ότι δεν είναι για μένα. Μέγα λάθος. Το "Diaspora Problems" είναι μεν ένα σύνθετο και βαθύ hardcore άλμπουμ, αλλά δεν είναι ούτε ελιτιστικό, ούτε δυσκολοχώνευτο. Διασπείρει τους ήχους και τα μηνύματά του με μία εξωστρέφεια που μπορεί να λογίζεται μόνο ως ανατρεπτική.
  • SHARE
  • TWEET