Μάνος Κορνηλάκης - Ορφανουδάκης: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2023

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Μάνο Κορνηλάκη - Ορφανουδάκη, 12/12/2023 @ 01:02

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2023, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Απαιτητικό, στριφνό, κι όμως απόλυτα λυτρωτικό, το "93696" είναι η άλλη πλευρά μίας μαύρης τρύπας, εκεί απ' όπου το φως εκλύεται πιο εκτυφλωτικό και τρομακτικό από ποτέ.
2
Η Anna B Savage γράφει πιθανότητα έναν δίσκο καριέρας, κι εκφράζει τα συναισθήματά της με μία αποστομωτική ηχητική παλέτα, και μία ακόμη πιο αποστομωτική φωνή.
3
Το κύκνειο άσμα των Dawn Ray'd συμπυκνώνει το πολιτικό μήνυμα του rabm, και το μπολιάζει με γενναίες δόσεις folk. Το βιολί θα εξακολουθήσει να αντηχεί ακόμη και μετά το ρίξιμο της αυλαίας.
4
Το "Black Medium Current" είναι ένας πλανήτης-σταθμός στο αστρικό ταξίδι των Dodheimsgard, και η εξερεύνησή του είναι από τις πιο ιδιαίτερες και ανατρεπτικές εμπειρίες.
5
HMLTD - The Worm
Η φιλοσοφία του alternative, η αφηγηματική ροή της κλασικής prog, και η ποιητική πολιτικοποίηση της post-punk μπαίνουν σε ένα μπάρ…
6
Baroness - Stone
Έχοντας κλείσει την εποχή των χρωμάτων, οι Baroness δοκιμάζουν την τύχη τους έξω από τις πεπατημένες και καταλήγουν με έναν από τους πιο πυκνούς και μεστούς δίσκους της καριέρας τους.
7
Einar Solberg - 16
Ο Einar Solberg, η πιο αναγνωρίσιμη φωνή στη σύγχρονη prog, και ιθύνων νους των ρηξικέλευθων Leprous, σε έναν προσωπικό δίσκο απαράμιλλης ομορφιάς και τρομερού συνθετικού εύρους.
8
Ok Goodnight - The Fox And The Bird
Είναι τέτοιοι δίσκοι που δείχνουν ότι η περιπετειώδης, παραμυθένια, και πολύχρωμη πλευρά της progressive metal όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά κάνει και δυναμική επιστροφή.
9
Closure In Moscow - Soft Hell
Ό,τι μπορεί να αναζητήσει κανείς από το σύγχρονο alt prog μπορεί να το βρει εδώ: απενοχοποιημένη pop ευαισθησία, παικτική δεξιοτεχνία, συναίσθημα, και το ένα hit μετά το άλλο για πενήντα συναπτά λεπτά.
10
Εκεί που πήγαινε να αποκρυσταλλωθεί η καλλιτεχνική τους ταυτότητα σε συγκεκριμένες φόρμουλες, οι Πολωνοί επανεφευρίσκουν εαυτόν, κοιτάζοντας προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις που μπορούν να πάνε στο μέλλον.
11
Οι Sleep Token εκφράζουν την σύγχρονη ανάγκη υπέρβασης των ειδών, με πρώτο βήμα την ριζοσπατική αναπλαισίωσή τους. Ένας απολαυστικός γάμος μεταξύ pop και metal ύφους.
12
Τρεις μοναδικές περσόνες ενώνουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους, για  να φτιάξουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες alt δίσκους της χρονιάς. Τόσο απλά, τόσο αβίαστα, τόσο πετυχημένα.
13
Οι μάγισσες ανακάτεψαν στο καζάνι τους jazz, prog rock, και avant-garde, κι έφτιαξαν ένα επικίνδυνο φαρμάκι με ψυχεδελικές παρενέργειες!
14
TesseracT - War Of Being
Η εντυπωσιακή καριέρα των Tesseract ενδέχεται να οδηγούσε τόσα χρόνια προς αυτόν τον δίσκο. Απόσταγμα καλλιτεχνικής διάνοιας και ταλέντου, χωρίς αμφιβολία.
15
Otay:Onii - Dream Hacker
Η στιγμή που η πραγματικότητα και το όνειρο αναμειγνύονται, και τα όρια της λογικής θολώνουν. Η αποδομιστική μουσική της Otay:Onii είναι ο ήχος του ασυνειδήτου.
  • SHARE
  • TWEET