Dawn Ray'd

To Know The Light

Prosthetic Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 20/03/2023
Διευρύνοντας την ηχητική τους ταυτότητα, οι Βρετανοί αναδεικνύονται ως ένα από τα σπουδαιότερα metal συγκροτήματα της εποχής μας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

"And if am going to burn
Then you are going to burn
For the wasting of all the world
Is a punishment you have earned"

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το εξαιρετικό "Behold Sedition Plainsong" και οι Dawn Ray'd «μεγάλωσαν» ως όνομα. Με τον δεύτερο δίσκο τους, οι Βρετανοί αναρχικοί black metallers ξεκαθάρισαν και στο πλέον δύσπιστο, πως ο θόρυβος γύρω από το όνομά τους είναι υποκριτικό και ανακριβές να μένει στις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Το ωμό, παραδοσιακό black metal της τριάδας, με τις γενναίες folk επιρροές, ριζοσπαστικοποιεί εκ νέου, σε μια επανοικειοποίηση, τα βασικά χαρακτηριστικά του black metal, προσδίδοντάς τους το στοιχείο της επικαιροποίησης.

Με τις συναυλίες να προσθέτουν στο «μύθο» τους, όπως διαπιστώσαμε και εμείς στο περσινό Roadburn Festival, οι Dawn Ray'd αναδείχθηκαν σε ηγέτες ενός ρεύματος εντός του ιδιώματος. Το περιβόητο "red anarchist black metal", κακά τα ψέματα βιώνει μια περίοδο όπου συνεχώς ξεπροβάλλουν μπάντες που το διατηρούν ως προσδιορισμό τους. Το black metal, βρίσκει μια, διαρκώς αυξανόμενη, πτέρυγα συγκροτημάτων που ξεκαθαρίζουν τις αντιφασιστικές, και γενικότερα πολιτικές τους θέσεις, και διαχωρίζονται, ηχητικά, αισθητικά, αλλά και έμπρακτα, με τις τοποθετήσεις τους, από χρόνιες παθογένειες του ιδιώματος. Είμαι σίγουρος, πως έχεις διαβάσει από τις ηλεκτρονικές μας σελίδες για αρκετές.

Ελάχιστα όμως συγκροτήματα, την τελευταία δεκαετία, απέκτησαν τη φήμη των Dawn Ray'd. Συνεπώς, το τρίτο τους άλμπουμ, και τέταρτο δισκογραφικό βήμα, συνυπολογίζοντας το "A Thorn, A Blight" EP του 2015, αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον. Είμαι βέβαιος, πως έπειτα από τον κρότο του 2019, αρκετός κόσμος από την ευρύτερη extreme metal σκηνή θα επιχειρήσει από ενδιαφέρον ή/και περιέργεια, να μυηθεί στον κόσμο της μπάντας με το "To Know The Light". Ευτυχώς, διότι πρόκειται για την κορυφαία τους στιγμή.

Στο ενδιάμεσο, το συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει το κρίσιμο EP "Wild Fire". Αν το άκουσες, θα κατάλαβες πως οι protest folk επιρροές, όπως χαρακτήριζαν, και όχι μόνο εξαιτίας της παρουσίας του βιολιού του frontman Simon Barr, τον ήχο της μπάντας, φάνηκαν να κυριαρχούν. Η διαίσθηση, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο τραγουδιστής των Dawn Ray'd στη νέα μας συνέντευξη, έγινε πραγματικότητα. Στο "To Know The Light", ο folk πειραματισμός, όπως και όλα τα δομικά στοιχεία του ήχου των Dawn Ray'd, συνυπάρχουν στο μέγιστο, και στην αρτιότερη εκδοχή τους.

"The depths of the darkness is best observed by
those that know of the light,
And if we'd only just realise our best chance at
survival starts with refusing to die.
If they'll never let us through the gates of
heaven,
Then it is time to liberate hell"

Με το νέο τους άλμπουμ οι Dawn Ray'd επιτυγχάνουν να ηχούν ταυτόχρονα πιο μαζικοί αλλά και πιο προσιτοί όσο ποτέ. Με βεβαιότητα, αυτό οφείλεται και σε στιγμές όπως το φινάλε του δίσκου με το «φορτωμένο» "Go As Free Companions", που το d-beat υπόστρωμα σε φολκ μελωδίες και βιολιά και organs, εξελίσσεται σε ένα παθιασμένο sing-along μέσα από ξερά riffs. Πλέον, οι ηχητικοί κόσμοι των Dawn Ray'd, περιπλέκονται εκτενέστερα και πιο ιδανικά από ποτέ, ενώ παράλληλα αυτονομούνται κιόλας. Τα δύο λεπτά του "Requital" καθηλώνουν με την απογυμνωμένη εκφορά της κοινωνικής και στοχευμένης οργής, υγραίνοντας τα μάτια.

Ο δίσκος, βγαλμένος μέσα από το μηδενισμό της πανδημίας και της στυγνής κοινωνικής πραγματικότητας, επιχειρεί μια πιο προσωπική στροφή. Οι Dawn Ray'd γίνονται ενδοσκοπικοί, με τον πειραματισμό να αντανακλά αυτή την εσωστρέφεια, ώστε να αναδυθούν από το μαύρο νερό και να σε κοιτάξουν κατάματα, επικοινωνώντας πιο πειστικά από ποτέ το ελπιδοφόρο μήνυμά τους. Το "Ancient Light" είναι ακριβώς αυτή η ηχητική μετουσίωση της αλληλεγγύης, της επιμονής στο δίκαιο όραμα, στον αγώνα. Είναι οι φωνές που ενώνονται, είναι το black metal που γίνεται ο δαίμονας που ανείπωτα φυτεύθηκε σε όσα άτομα το γνώρισαν από τους προπάτορές του, στο σήμερα.

Το "To Know The Light" με κάθε ακρόαση ισχυροποιεί τη θέση του ως ένα απολύτως κρίσιμο άλμπουμ. Το εναρκτήριο "The Battle Of Sudden Flame", όταν ξεσπάει στο "fuck every copper that ever took a wage", σε κάνει να ξεχάσεις τις εντυπωσιακές πολυφωνίες, το μνημονικό και ουσιώδες riffing βγαλμένο από το 1994. Γίνεται μετεωρίτης που συγκρούεται με την γκρίζα πραγματικότητα που σε περιβάλλει κατά τις ακροάσεις, και σε μεταφέρει σε μια άλλη ηχητική περιοχή, έναν άλλο κόσμο. Είναι, όπως και το "Sepulchre (Don't Vote)" με το φρενήρες σόλο του στο δεύτερο μισό και την στιχουργική του αλήθεια, η ικανότητα της πολιτικοποιημένης, ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένης και όχι απομακρυσμένης, μουσικής να συγκλονίσει, όχι απλώς να συγκινήσει.

Οι Dawn Ray'd με τον τρίτο τους δίσκο αναδεικνύονται σε ένα από τα απαραίτητα συγκροτήματα της metal σκηνής της εποχής μας. Παύουν να είναι ξεχωριστοί, ενδιαφέροντες, επαναστατικοί παρίες, και γίνονται ένα συγκρότημα που κάνει το 3/3 με τέτοια εξελικτική άνεση, παρόμοια με το πώς το ιντερλούδιο του "Cruel Optimisms" προετοιμάζει το έδαφος στον Λεβιάθαν που είναι το μανιακό "In The Shadow Of The Past". Πιθανώς, το σχήμα να παραμείνει το "poster band" ενός υπο-ιδιώματος, και να εμπλακεί άθελά του σε μηχανισμούς προσωποποίησης και ειδωλοποίησης, που προσφέρει η βιομηχανία του θεάματος.

Πιθανώς επίσης, η εξαιρετική, απόλυτη εκδοχή του "Wild Fire" που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ, να σε αφήσει ασυγκίνητο. Προσωπικά μιλώντας, όσο αντιλαμβάνομαι το πώς οι συνθετικοί κορμοί εναρμονίζονται με τις αποδόσεις, τους στίχους, και την συνολική ορμή, δίνοντας της υπόσταση και περιεχόμενο, τόσο θα είμαι βέβαιος πως αυτό είναι ένα από τα άλμπουμ της χρονιάς. Και όταν αμφιταλλαντευτώ, θα θυμίσω στον εαυτό μου, πως το σκοτάδι του black metal υπάρχει για να ξορκίσει τελετουργικά τις φοβίες και τις ανασφάλειες, για να αποτελέσει ένα μεταφυσικό, μουσικό σύντροφο στη μάχη ενάντια στις συμπληγάδες της ρουτίνας και της αβεβαιότητας.

Και κάπου εκεί, η μαγεία του "Freedom In Retrogade" θα φέρει πάλι το φως και θα σηκώσει το βλέμμα με περηφάνια, θάρρος και πίστη πως η μέρα της παραίτησης θα καθυστερήσει κι άλλο.

Though I have this creeping feeling
That the dark is closing in,
I still will fight for freedom for every living thing.
If you still sing, then I'll still sing

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET