Monika Roscher Bigband

Witchy Activities And The Maple Death

Zenna Records (2023)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 19/07/2023
Δοκίμασε οπωσδήποτε μια avant-prog jazz-rock ομορφιά σε μια μεταμοντέρνα pop έκφανση
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ακόμα εντυπωσιάζομαι όταν κάτι ιδιαίτερο περνάει από τα αυτιά μου. Όταν ακούς συχνά και πολύ μουσική, είναι εύκολο να νιώθεις κουρασμένος και να χαλιέσαι που δεν υπάρχει κάτι καινούργιο πια. Ο πιο «εύκολος» ας πούμε τρόπος για να βρεις καινοτομία είναι να πας προς παράφωνα είδη ή προς ασυνήθιστα ακραία που οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θα έσβηναν σε τρία δευτερόλεπτα. Τα κάνω όλα τα παραπάνω!

Αν τα κάνετε κι εσείς, εδώ ήρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί, να που ακόμα μπορεί κάτι να φανεί ενδιαφέρον, σχετικά φρέσκο (με όποια παλιομοδίτικη αισθητική έχει) και καινοτόμο. Μια ορχήστρα με τρομπέτες, τρομπόνια, κλαρινέτο, φλάουτα και σαξόφωνα (μαζί φυσικά με τύμπανα, μπάσο, κιθάρες, φωνή) και ηλεκτρονικά στοιχεία, παίζει rock, prog, jazz, pop και πραγματικά δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Σε αυτό τον δίσκο παρουσιάζεται ένα σχεδόν άρτιο μείγμα πειραματικής jazz και έρρυθμης prog σε μαγευτικές περιπλανήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύχρωμος στροβιλισμός από ρυθμούς και γυναικεία ψυχεδελικά γεμάτα εφέ φωνητικά που θυμίζουν bjork. Ναι, αρκετά πράγματα εδώ ίσως φανούν υπερβολικά. Μερικά είναι. Επίτηδες. Το συγκρότημα, η μπάντα, η ορχήστρα αυτή (18 άτομα είναι πες το όπως θες) αλλάζει τα πράγματα αρκετά ώστε να έχει ως αποτέλεσμα μια μουσική πρωτοπορία, μια ελευθερία ήχου και πολλά συναρπαστικά σημεία.

Ο Frank Zappa και οι Van der Graaf Generator μπορεί να έρθουν κοντά με τους black midi, τις μπάντες του Duke Ellington και την Bjork; Ναι, αν η ικανότητα να ενορχηστρώνεις μια experimental jazz μπάντα με καλλιτεχνικά pop φωνητικά, είναι ένα ασύλληπτο ταλέντο σου. Οι γενικές ιδέες ανοίγονται και εκτείνονται πολύ, αλλά κυρίως κόβουν την ανάσα. Παρόλο που το άλμπουμ μπορεί να χαθεί μέσα στη μεγαλοπρέπεια του, εξακολουθεί να δείχνει μια πραγματική ικανότητα να είναι ένα άλμπουμ μεγάλης μπάντας, το οποίο συνοδεύεται από πανέμορφες μελωδίες. Στοιχειωτικό (αν δεν υπάρχει αυτή η λέξη συγχωρέστε με!), εύθραυστο, αιθέριο, ισχυρό, ατμοσφαιρικό και περιεκτικό, είναι πραγματικά ένα έργο απόλυτης ιδιοφυΐας.

Ο δίσκος καλύπτει μια τεράστια έκταση και το κάνει (να ακούγεται) πανεύκολα ενώ παραμένει εκπληκτικά συγκεντρωμένος. Rock, jazz, electro και avant-garde στοιχεία αναμειγνύονται έξυπνα σε σπάνια μεμονωμένα όμορφα τραγούδια. Αν ψάχνετε για κάτι περίεργο και ξεχωριστό, ε δοκιμάστε αυτό!

Bandcamp | Spotify

  • SHARE
  • TWEET