Αποστόλης Ζαμπάρας: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2023

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 11/12/2023 @ 13:22

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2023, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Dodheimsgard - Black Medium Current
Μερικά συγκροτήματα είναι καταδικασμένα να ηγούνται, να δείχνουν το δρόμο, να αφήνουν τη φαντασία και το συναίσθημα να οργιάζουν, αιχμαλωτίζοντας το ανείπωτο και το συνειρμικό. Ο αρχιτέκτονας του σκότους επέστρεψε με το πιο ολιστικό και καλειδοσκοπικό του άλμπουμ, τολμώντας να αναστοχαστεί την καλλιτεχνική του κληρονομιά και να της δώσει νέες διόδους διαφυγής στο σύμπαν από το οποίο την εμπνεύστηκε. Οι Νορβηγοί κυκλοφόρησαν τον δίσκο που συνοψίζει την πεμπτουσία τους, με κάθε ακρόαση να εντείνει τη συγκίνηση και το δέος.
2
Dawn Ray'd - To Know The Light
Το, εν τέλει, κύκνειο άσμα των Βρετανών αναρχικών black metallers, δεν είναι απλώς το κορυφαίο τους άλμπουμ. Είναι ένα ανατριχιαστικό, επαναστατικά και συναισθηματικά φορτισμένο, αμάλγαμα black metal και folk, που σημαδεύει μια ολόκληρη εποχή στο ιδίωμα. Ευχαριστούμε για όλα.
3
Poison Ruïn - Harvest
Ανατρεπτική επανοικειοποίηση μιας αισθητικής με επαναστατική διάθεση. Από το μεσαιωνικό dungeon synth και τον lo-fi θέρο μέχρι το ψυχωμένο punk του σήμερα, έντεκα τραγουδάρες δρόμος. Οι Poison Ruïn "μεγαλώνουν" αλλά δεν συμβιβάζονται και τους ευχαριστούμε.
4
Liturgy - 93696
Ο μαξιμαλισμός του avant-garde σχήματος της Ravenna Hunt-Hendrix αγγίζει το απόγειο του πολυσχιδούς και φιλόδοξου καλλιτεχνικού της οράματος. Οι Liturgy συνεχίζουν το μεταμορφωτικό τους μονοπάτι στα ηχοτοπία του δυσαρμονικού black metal, με τη διαφορά πως πλέον καταρρίπτουν τα αδιέξοδα που συναντούν.
5
Militarie Gun - Life Under The Gun
Δεν ξέρω πολλές φορές που οι προσδοκίες που άφηνε μια μπάντα εκπληρώνονταν τόσο εμφατικά στο ντεμπούτο LP της. Οι Militarie Gun αναδεικνύονται σε κορυφαίους εκπροσώπους μιας νέας εποχής για το hardcore, ευάλωτης και εξωστρεφούς. Και το κάνουν με εμφατικές τραγουδάρες.
6
Zulu - A New Tomorrow
To "black powerviolence" των Αμερικανών διανύει συνεκτικά, αλλά όχι γραμμικά, τις διαφορετικές μουσικές θεάσεις μιας παράδοσης καταπίεσης, αλλά και ελπίδας για ένα καλύτερο και συμπεριληπτικό αύριο. Και το πράττει συντριπτικά κρίσιμα για την εποχή του, υπερβαίνοντας τα όρια της σκηνής και των ριζών του.
7
Gridlink - Coronet Juniper
Και μόνο η ύπαρξη αυτού του δίσκου είναι θαύμα, αλλά είναι η εγγενής, στα όρια του αδιανόητου, ποιότητά του, που σε ωθεί να το αντιμετωπίσεις με δέος, ως ένα ακόμη δίσκο που γράφει τη δική του ιστορία στο grindcore. Αν μπορούν οι εξωφρενικοί Gridlink να περιοριστούν σε αυτό. Τιτάνες.
8
Wreathe - The Land Is Not An Idle God
Εκκινώντας ως ένα αφοσιωμένο γράμμα αγάπης στην emo-crust σκηνή των '00s από εκλεκτές προσωπικότητες, και καταλήγοντας ως ένα επικό αντιφασιστικό μανιφέστο φαντασίας, το ντεμπούτο των Wreathe  παραμερίζει τη νοσταλγία προς τέρψιν της ανατριχίλας που δίνει νόημα στο σήμερα.
9
Racetraitor - Creation And The Timeless Order Of Things
Ανθρώπινη, διεθνιστική, ακραία, πνιγηρή, ώριμη συνθετικά και εντυπωσιακή στιχουργικά, η επιστροφή των μοναδικών Racetraitor φέρει τη στόφα του κλασικού. Το πολεμικό και σαρωτικό extreme hardcore τους αγκαλιάζει τον πειραματισμό για να διηγηθεί ιστορίες καταπίεσης και ανατροπής. Και κόβει την ανάσα.
10
Thantifaxath - Hive Mind Narcosis
Οι Καναδοί επιστρέφουν με μια συγκροτημένη και ψυχεδελική εκδοχή του avant-garde black metal χάους τους και καταφέρνουν με ένα διάτρητο και συμπαγές άλμπουμ να διαφοροποιηθούν αισθητά από τη σκηνή που τους ανέδειξε. Οι Thantifaxath εσωτερικεύουν εκλεκτούς πειραματισμούς και ωθούν τις ακροάσεις στα άκρα σε ένα από τα κορυφαία άλμπουμ του ήχου.
11
Sól Án Varma - Sól Án Varma
Πιθανώς το ενδιαφέρον και η "μόδα" του ισλανδικού black metal να λογίζονται πλέον ως κάτι πεπερασμένο, εξωστρακισμένο στη σφαίρα του εφήμερου. Η κορυφαία όμως σύμπραξη της ελίτ της τοπικής σκηνής δημιουργεί ένα, συμφωνικού χαρακτήρα και εκτέλεσης, κυριαρχικό και δραματικό black metal έπος. Ή αλλιώς, με διαφορά από τη δεύτερη, την κορυφαία κυκλοφορία του ιδιώματος για το 2023, και το επιστέγασμα της πιο ενδιαφέρουσας σκηνής των τελευταίων ετών.
12
Lankum - False Lankum
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του νέου δίσκου του Ιρλανδικού πειραματικού φολκ σχήματος. Θα αρκεστώ όμως να πω πως, πίσω από τα drones, τους θορύβους, το σκοτάδι της ψυχής και τις παραδοσιακές ιστορίες διαφυγής και βιοπάλης μέσω μαγευτικών συνθέσεων, λάμπει εκτυφλωτικά η ρίζα και η πηγή από την οποία ξεκινούν όλα όσα έχουν σημασία.
13
Kostnatění - Úpal
Στριφνό, ετερόκλητο και απαιτητικό, το "Úpal" είναι το μαύρο άλογο του καινοτόμου και πειραματικού black metal, που βρίσκει σε noise rock και  αραβικά folk ηχοτοπία το εύφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει ως ένα από τα πιο εκλεκτικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν φέτος.
14
Trounce - The Seven Crowns
Αδιάκοπος πειραματικός black metal/punk ορυμαγδός που επιφέρει ψυχική ερήμωση χάρη στην αφοπλιστική του ευθύτητα, αλλά κυρίως τη διάθεσή του να τιμήσει μια εμβληματική παράδοση που ακόμη εμπνέει τον ακραίο ήχο. Η διαφοροποιημένη επί σκηνής απόδοσή του λειτουργεί ως ο έτερος πόλος ενός καλλιτεχνικού θριάμβου.
15
Rat Cage - Savage Visions
Βρετανική και σουηδική hardcore κληρονομιά συγκρούονται σε ανήλιαγα στενά και διηγούνται εκρηκτικές ιστορίες παρακμής και αντίστασης σε ένα αλάνθαστο και σαρωτικό δίσκο - παιδί του underground. Πιθανώς, το καλύτερο ανόθευτο hardcore άλμπουμ της χρονιάς.
  • SHARE
  • TWEET