Kostnatění

Úpal

Willowtip Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/07/2023
Black metal δυσαρμονία ευφάνταστη, στριφνή και πολύπλευρη, ικανή να γαληνέψει και να ωθήσει στην παράνοια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η αμερικανική Willowtip Records εξελίσσεται σε σημαντικό label όσον αφορά το χαοτικό, πειραματικό extreme metal. Με πιο τρανό παράδειγμα τα τελευταία χρόνια τους Pyrrhon, η δισκογραφική με έδρα στην Pennsylvania, μέσα στον ορυμαγδό black/death metal που έχει στο ρόστερ της, φροντίζει να ξεπηδούν διαμαντάκια τεχνικού/δυσαρμονικού ακραίου ήχου. Οι νεότευκτοι Kostnatění είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Με το δεύτερο άλμπουμ τους, ονόματι "Úpal", βάζουν πλώρη για τις κορυφές του (πειραματικού) black/death metal για φέτος.

Αν το 2019 με το ντεμπούτο του, "Hrůza Ζvítězí" είχε συστηθεί με στριφνό τρόπο, το one-man band του D.L. (Glass Shrine, Hornet Murmuration, The Outer RIM, Voidbringer) εδώ προσκαλεί για μερικές από τις πιο θαρραλέες ακροάσεις που θα πράξετε αυτή την περίοδο. Οι Kostnatění κινούνται στον κόσμο των δυσαρμονιών, του θορύβου και τον μικροτονικών περασμάτων. Σε μια συναφή, και ευελπιστώ κατατοπιστική, παράθεση ονομάτων που απηχούν κάτι από την άποψή τους, πέραν των πρώιμων Krallice και ύστερων Deathspell Omega και Blut Aus Nord, των ήδη καθιερωμένων Serpent Column, Plebeian Grandstand, Suffering Hour και Thantifaxath, έρχεται το νεότερο κύμα των Book Of Sand, Jute Gyte, Cloak Of Altering, Digir Gidim, Furia, Jordablod, Scarcity και Ad Nauseam.

Οι δαιδαλώδεις και πυκνές επτά συνθέσεις του άλμπουμ δεν είναι ψυχρές και απόμακρες. Αντιθέτως, ο τίτλος μεταφράζεται από τα τσέχικα ως θερμοπληγία, και εξερευνά την ανθρώπινη εξέλιξη σε συνάρτηση της θερμοκρασίας. Εν πολλοίς, το άλμπουμ διεισδύει σε μια οικολογική οπτική, αλλά από μια πνευματική προσέγγιση. Τα 39 τελετουργικά λεπτά του "Úpal" περιγράφουν μια παρανοϊκή παρακμή και διάλυση του νευρικού συστήματος και κατά συνέπεια της ανθρώπινης λογικής και κοινωνίας, ως απότοκο της καταστροφικής ανόδου της θερμοκρασίας. Συνθέτουν όμως, μέσω της τρομακτικά ευρείας προσέγγισής τους, ένα εκτενές ηχοτοπίο που δεν γίνεται στιγμή ασφυκτικό.

Το "Úpal" από την πρώτη στιγμή, μεταδίδει μια αίσθηση που φαντάζει οικεία αλλά και εξωτική ταυτόχρονα. Στις δυσαρμονίες και τα τεχνικά/avant ρυθμικά μέρη και γυρίσματα επιτυγχάνει να ενσωματώσει μια υπνωτική αλλά και περιπετειώδη αύρα. Τα τρομακτικά κιθαριστικά μέρη μπορούν να ενσωματώσουν από ανατολίτικες κλίμακες μέχρι συγχορδίες αφρικανικής folk. Σε μεγάλο μέρος του, ο δίσκος εκμεταλεύεται την υποβλητική προσήλωση στο mid-tempo για να μεταδόσει ένα επαναλαμβανόμενο ηχόχρωμα. Υπό μια έννοια, ηχεί σαν τους προ δεκαετίας Swans, αν εμβάθυναν στις μακροσκελείς συνθέσεις των Deathspell Omega.

Η τεχνικότητα όμως των Kostnatění δεν είναι στείρα. Το δαιμονισμένο ξέσπασμα του εναρκτήριου "Řemen" εντυπωσιάζει μονομιάς. Ο κιθαριστικός ανεμοστρόβιλος του "Rukojmí Empatie" προέρχεται από τις avant-garde black metal κορυφές των τελευταίων 20 ετών, με το πνιγηρό του φινάλε να δίνει τη θέση στη σαμανική ομότιτλη σύνθεση σε μια φανταστική μετάβαση. Το "Skrýt Se Před Bohem" καταφέρνει σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά να παίξει με doom τεχνοτροπίες υπό το καθιερωμένο πρίσμα, στην πιο απόκοσμη στιγμή του δίσκου.

Το άλμπουμ δεν διαθέτει ούτε περιττή στιγμή. Το σχήμα έχει διαχειριστεί άψογα το tracklist και οικοδομεί τις ατμόσφαιρές του πάνω σε ακλόνητα θεμέλια, με συμπαγή υλικά. Οι Kostnatění συναρπάζουν γιατί δεν επιχειρούν επιφανειακές κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν υψηλού επιπέδου ασφυκτικό και ατμοσφαιρικό extreme metal διαμέσου της οικοδόμησης και της σύνθεσης, έναντι της αποδόμησης. Διαχειρίζονται εντάσεις, εναλλαγές ταχυτήτων και μικροτονικές συχνότητες ως πινελιές σε ένα συνθετικό εξωσκελετό που δεν χαμπαριάζει από πιέσεις ή από την συναισθηματική και ηχητική εξουθένωση. Οι δυσαρμονίες τους στροβιλίζονται σε ένα παράξενο χορό που μετατρέπει αστραπιαία την όποια δυσπιστία περί ουσίας σε ταπεινή παραδοχή πως εδώ υπάρχει κάτι σημαντικό και σπουδαίο. Πως εδώ, στο "Úpal", υπάρχει ένας μεγάλος δίσκος. Ένα αριστούργημα.

Bandcamp
Youtube
Spotify

  • SHARE
  • TWEET