Thantifaxath

Hive Mind Narcosis

Dark Descent Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 04/08/2023
Ψυχεδελικός και κλειστοφοβικός πειραματισμός από ένα σχήμα που αρνείται να συμβιβαστεί
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πριν περίπου δέκα χρόνια,  όταν έσκασε στο underground το "Sacred White Noise" των Thantifaxath, οι λάτρεις του avant-garde black metal βρήκαν τους νέους ηγέτες τους. Σε μια εποχή που μπάντες όπως Mitochondrion, Dodecahedron (κυρίως), Imperial Triumphant, Abyssal και Svartidauði ξεπετάγονταν ως οι νέοι μεσσίες του δυσαρμονικού ακραίου ήχου, οι Ved Buens Ende-ικές απολήξεις των Καναδών Thantifaxath τους διαχώρισαν μονομιάς. Η συνέχεια, με το EP "Void Masquerading As Matter" που ηχούσε ως κονιορτοποιημένοι Fleurety, βρήκε την μυστήρια και ανώνυμη τριάδα να αναζητεί εντονότερα prog/psychedelic ηχοτοπία για να εκφραστεί. Έπειτα, σιωπή.

Συνεπώς, η επιστροφή τους στις αρχές Ιουνίου με το δεύτερο full length άλμπουμ τους, αποτέλεσε είδηση για τη σκηνή. Το "Hive Mind Narcosis" κατέφθασε, και από την πρώτη στιγμή, φανέρωσε ένα συγκρότημα που επιθυμεί να συστηθεί εκ νέου στο ενδιαφερόμενο ακροατήριο. Πράγματι, ο νέος ήχος των Thantifaxath, τους βρίσκει, υπό λεπτομερή ενδοσκόπηση, σε νέες ακτές. Με ψήγματα και συνδυασμένες οπτικές των προκατόχων του, το νέο άλμπουμ βρίσκει ένα σχήμα που επιχειρεί να δαμάσει την αχαλίνωτη έμπνευση και ταλέντο του, να αυτοπεριοριστεί για να προκαλέσει μεγαλύτερη έκρηξη.

Το "Hive Mind Narcosis" όμως, δεν απλουστεύεται εκφραστικά μέσα σε όλη την ασφυκτική του προσέγγιση. Με μια σεμιναριακή, ογκώδη παραγωγή, δια χειρός αποκλειστικά της μπάντας, και με μια, σχεδόν θρησκευτική, προσήλωση στις θεματικές, που φέρνει στη μνήμη τον καλλιτεχνικό (αυστηρά) παροξυσμό του "The Furnaces Of Palingenesia" των Deathspell Omega ως προς την επιτέλεσή της, οι Thantifaxath αυτή τη φορά δεν χάνονται σε αχαλίνωτες δαιδαλώδεις συνθέσεις που περιστρέφονται γύρω από τον εγκεφαλικό τους πυρήνα. Τι σημαίνει αυτό; Πως κάθε νότα και κάθε μουσικό θέμα του "Hive Mind Narcosis" είναι αφιερωμένο σε ένα συμπαγές ταξίδι. Οι δυσαρμονίες, τα περάσματα ηλεκτρισμένης μουσικής μα avant-garde κλασικής αντίληψης, οι noise εκρήξεις, τα αφοσιωμένα και απαιτητικά τύμπανα, είναι μέρη ενός ταξιδιού.

Ένα άκουσμα στο χαοτικό "Burning Kingdoms Of Now", αναδεικνύει πως πίσω από τις παροξυσμικές και υπερηχητικές κιθάρες και μουσικές, κρύβεται μια άριστη τάξη. Με την έννοια αυτή βέβαια, δεν υπονοώ κάποιες συνθετικές αγκυλώσεις σε niche ιδιωμάτων και κουτάκια που πρέπει να τικαριστούν. Αντιθέτως, οι Thantifaxath, αναδύονται ως κατέχοντες την τεχνογνωσία, ενώνοντας τεχνική προσέγγιση ολοκληρωτικά με την τέχνη ως συναίσθημα και ιδέα. Το εντεκάλεπτο "Surgical Utopian Love", ενώνοντας darkjazz και πιο progressive προσεγγίσεις, επιτυγχάνει αυτή την ισορροπία, σε μια συγκλονιστική στιγμή, της οποίας η κορύφωση σκίζει μια σελίδα από το εγχειρίδιο των Portal, όπως και ο ambient εφιάλτης του "Sub Lilith Tunels".

Από τον πίνακα του Goya, ονόματι "Vuelo de Brujas" (σ.σ. «πτήση των μαγισσών»), μέχρι τους τίτλους των κομματιών, και από την αινιγματική φύση στίχων και κόνσεπτ, οι Thantifaxath σμιλεύουν ένα έργο που κεντρίζει τις αισθήσεις. Το εναρκτήριο "Solar Witch", είναι όσο αγχωτικό χρειάζεται για να αποτελέσει την πύλη εισόδου στη νέα εποχή. Μερικές φορές, ανάμεσα στις ατονικές/δυσαρμονικές ακροβασίες, που βρίσκουν τους Blut Aus Nord να παλεύουν με το "Shiva Interfere" των DHG, όπως στα mid-tempo βασανιστήρια των "Hungry Ghosts", οι Τhantifaxath, που επιμένουν στο κλινικό αίσθημα έναντι του ρευστούν βιομηχανικού, ηχούν ικανοί να συγκλονίσουν.

Το "Hive Mind Narcosis", είναι απαιτητικό, τόσο μουσικά, όσο και βιωματικά. Είναι ένα κορυφαίο άλμπουμ, όχι απλώς επειδή παρουσιάζει μια άρτια υπολογισμένη προσέγγιση. Με κάθε ακρόαση, εγκλωβίζει πρώτιστα συναισθηματικά και ψυχολογικά, οικοδομώντας φρίκες ασφυκτικής αστικής καταδίκης, και έπειτα ξετυλίγει τις πάμπολλες μουσικές του επιρροές. Το φρενήρες εναρκτήριο riff του καταληκτικού "Mind Of The Sun", οδηγεί σε ένα υπερηχητικό φινάλε που αγκαλιάζει τη σιωπή. Σε μια επίδειξη αέναης κυκλικότητας, οι Τhantifaxath κλείνουν το δίσκο με αναφορά στον ήλιο, όπως τον ξεκίνησαν. Αντιλαμβάνονται τον μυστικισμό ως την δίοδο της φαντασίας όταν η αναλυτική προσέγγιση στενεύει. Παρομοίως, το "Hive Mind Narcosis", υπνωτίζει, εγκλωβίζοντας το ακροατήριο σε μια προσπάθεια να το επεξεργαστεί. Ενώ αρκεί απλώς να το νιώσει.

Bandcamp | YouTube | Spotify

  • SHARE
  • TWEET