Αποστόλης Ζαμπάρας: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2022

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 16/12/2022 @ 18:22

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2022, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Ashenspire - Hostile Architecture
Υπάρχουν μερικές φορές που κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι πως ο κόσμος καίγεται, αλλά και πώς κάτι ξεπροβάλλει από μέσα, άλλο, διαφορετικό, απαιτητικό, καλύτερο. Οι Ashenspire κυκλοφόρησαν το ριζοσπαστικό μουσικό έργο που δίνει ήχο και προοπτική σε αυτές τις εικόνες.
2
Soul Glo - Diaspora Problems
Είναι κάποιοι δίσκοι που δεν είναι απλώς σπουδαίοι, αλλά κρίσιμοι, επίκαιροι, αιχμηροί. To "Diaspora Problems" είναι αυτά και πολλά περισσότερα, είναι το παρόν και το μέλλον μιας σκηνής που δεν λέει να πεθάνει, είναι η οργή και η άποψη που σε καθηλώνουν.
3
Morrow - The Quiet Earth
Η Σιωπηλή Γη αποτελεί τη δικαίωση ενός ολόκληρου ήχου. Οι Morrow κυκλοφόρησαν ένα συγκλονιστικό και φορτισμένο έργο φλογισμένου και επικού crust ικανό να ρημάξει τις καρδιές όσων παραδοθούν στην ολιστική του μαγεία. Είναι άλμπουμ σαν και αυτό που τα ακούς και ξέρεις πως εδώ ανήκεις.
4
Mizmor & Thou - Myopia
Από το πρώτο, συναυλιακό βίωμα αυτής της σύμπραξης, μέχρι την επόμενη ακρόαση, ένα πράγμα θα είναι σαφές. Αυτοί οι καλλιτέχνες κοίταξαν στις σκιές και αποφάσισαν να επιτεθούν με πίσσα και λάσπη στην απάθεια. Τι κατάφεραν; Να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ - ψυχογράφημα.
5
Wiegedood - There's Always Blood At The End Of The Road
Σύγχρονο, αστικό και ασφυκτικό black metal που φροντίζει ώστε κάθε ακρόαση να είναι συμπαγής και επίπονη. Το τέλος του δρόμου όμως θα σε ανταμείψει, αφού κάθε βήμα στην πορεία ήταν γεμάτο ένταση και ποιότητα.
6
Book Of Sand - Seven Candles For An Empty Altar
Μια από τις πιο απρόσμενες δισκογραφικές επιστροφές του ακραίου πειραματικού ήχου έφερε μαζί της έναν αέρα σαρωτικής ανανέωσης. Πίσω από τις δυσπρόσιτες δομές και τις συνθετικές ακροβασίες αποκαλύπτεται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα έργα μιας σκηνής που αλλάζει, προς το πολύ καλύτερο.
7
Wormrot - Hiss
Αλήθεια, εσύ πόσα άλμπουμ άκουσες φέτος που μπορούν να περηφανεύονται πως είναι από τα καλύτερα όλων των εποχών στο είδος τους; Εγώ μάλλον το εξής ένα. Συγκλονιστικό και ανοιχτόμυαλο grind - μετουσίωση του αμείλικτου ηχητικού εξτρεμισμού.
8
Anxious - Little Green House
Τέτοια ζεστασιά και οικειότητα δεν συνάντησα αλλού φέτους. Είτε το πεις emo, είτε punk rock, η αλήθεια είναι πως αυτό το ντεμπούτο είναι αλάνθαστο και καθηλωτικό, όντας μια δίνη μελαγχολίας και απόδρασης μεθοδικά δοσμένη σε δέκα πεισματάρες τραγουδάρες.
9
Vein.fm - This Place Is Going To Ruin You
Με ένα μεγάλο και ποιοτικό άλμα από ένα ήδη εκρηκτικό ντεμπούτο οι Αμερικανοί προσγειώθηκαν με το έτσι θέλω και παρέδωσαν το πιο κλειστοφοβικό και βίαιο άλμπουμ του ακραίου ήχου για φέτος. Δικαιώνοντας σκηνές του παρελθόντος, το εκμοντερνισμένο metallic hardcore των Vein.fm είναι μια ιδιοφυής και οργισμένη μουσική επίθεση.
10
Brutus - Unison Life
Κατάφεραν να εξελίξουν τον ίδιο τους τον ήχο, αυτόν που έφεραν από το μέλλον. Όρμησαν με πάθος και συναίσθημα και αυξάνοντας τις ταχύτητες προκαλούν εκ νέου ταχυκαρδία. Αυτό που βιώνουν τους αξίζει πέρα για πέρα. Αυτό που βιώνουμε εξαιτίας τους μας γεμίζει ευγνωμοσύνη.
11
Rigorous Institution - Cainsmarsh
Εκεί, στα καταφύγια του underground κρύβονται αγρίμμια. Από το τιμημένο Portland έρχεται ένα μισάωρο πυρηνικού crust ολέθρου που σκεπάζει τα πάντα στο διάβα του. Οι Rigorous Institution είναι παρανοϊκοί, θεατρικοί, αδυσώπητοι, ανεπανάληπτοι.
12
High Vis - Blending
Και που λες, σε ρωτάω ξανά: Εσύ, πώς θες να θυμάσαι το post-punk του 2022; Οι Λονδρέζοι επανοικειοποιούνται τα '90s δίχως να ξεχάσουν την οργή του παρελθόντος τους και παραδίδουν το soundtrack για περιπλανήσεις στο τσιμέντο.
13
War//Plague - Manifest Ruination
Θέλω να φωνάξω σε κάθε ακρόαση, με όλη μου τη δύναμη, πως «έτσι παίζεται to crust punk, ρε διάολε»! Το μόνο πράγμα που με εμποδίζει είναι πως χάνομαι με το στόμα ανοικτό στις λεπτομέρειες των συνθέσεων. Επιστροφή από τις πολύ λίγες.
14
Blut Aus Nord - Disharmonium - Undreamable Abysses
Δεν ξέρω αν έχουμε καταλάβει τι κυκλοφόρησαν πάλι αυτοί οι Γάλλοι εξωγήινοι, ούτε το πόσο ψηλά στέκεται στην αδιανόητη δισκογραφία τους. Κυκλικός, υπερφυσικός και ασυμβίβαστος τρόμος. Ας το πούμε black metal.
15
...But The Shadows Have Foes - A Great Variety Of Morbid Symptoms
Σε ένα δίκαιο κόσμο, αυτό το άλμπουμ θα ξεσήκωνε μόνο του μια αναβίωση του κατάμαυρου neocrust. Σε ένα δίκαιο κόσμο βέβαια, πιθανώς να μην είχε κυκλοφορήσει, αφού τα αιτήματα, οι θεματικές και η αισθητική του δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης. Δίσκος που συνθλίβει με την ολιστική του άποψη.
  • SHARE
  • TWEET