Vein.fm

This World Is Going To Ruin You

Nuclear Blast Records / Closed Casket Activities (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 01/03/2022
Διαμέσου της πολύπλευρης ηχητικής του ακρότητας, το δεύτερο άλμπουμ των Αμερικανών ηχεί καθηλωτικό, αποτελώντας μια από τις κρισιμότερες κυκλοφορίες της εποχής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν οι Vein (νυν Vein.fm) κυκλοφόρησαν το 2018 το ντεμπούτο τους "Errorzone", ξεχώρισαν μονομιάς μεταξύ των metallic hardcore ομοίων τους. Το συγκρότημα από τη Βοστώνη επιδόθηκε σε ένα αχαλίνωτο core, στα όρια του math, το οποίο μέσα από διαδοχικά breakdowns, extreme riffs, γέφυρες, industrial κοψίματα και αλλαγές ρυθμών, δημιούργησε ένα απροσπέλαστο ηχητικό τείχος, οριοθετώντας μια ενδιαφέρουσα ηχητική συνύπαρξη. Τέσσερα χρόνια μετά, και με τη συμβολή της Nuclear Blast, η μπάντα επέστρεψε με τον δεύτερο δίσκο της, που δεν αποτελεί απλώς ένα βήμα στην εξελικτική τους πορεία.

Το "The World Is Going To Ruin You" είναι ένα ανελέητο σφυροκόπημα 33 λεπτών. Οι Vein.fm επιχείρησαν να επεκτείνουν τον ήχο τους δίχως να χάσουν το κυρίαρχο συστατικό του. Την πίεση. Οι δώδεκα συνθέσεις του άλμπουμ λειτουργούν ως κομμάτια ενός μωσαϊκού, τα οποία, ενωμένα, αποκαλύπτουν μια φριχτή όψη της καθημερινότητας. Το χαοτικό metalcore των Βοστονέζων πλέον δεν αντλεί απλώς από post-hardcore, industrial και math ηχοτοπία. Ενσωματώνει ηλεκτρονικές και avant-garde επιρροές, μέχρι και jazz λεπτομέρειες. Επιστρέφει δριμύτερο, όχι επειδή είναι οπλισμένο με τον αέρα του εφήμερου, αλλά γιατί σε κάθε του πτυχή ηχεί πιο εκκωφαντικό, πιο κρίσιμο.

Αν αναλογιστεί κανένα δε, την εποχή που δραστηριοποιούνται οι Vein.fm, ίσως αντιληφθεί και την κρισιμότητα της ηχητικής τους άποψης. Τα τελευταία χρόνια, οι Code Orange, οι Loathe και υπόλοιπα σχήματα που ξεπετάχθηκαν μέσα από τη σύγχρονη hardcore σκηνή, επανέφεραν το modern metalcore τελών '90s/αρχών '00s ξανά στο προσκήνιο υπό ένα ανανεωτικό, και, γιατί όχι, διευρυμένο, πρίσμα. Βέβαια, για τους παρατηρητικούς, η γενικότερη αναβίωση εκείνης της μουσικής περιόδου καλά κρατεί. Η ύπαρξη των Vein.fm χρωστάει πολλά σε αυτή τη γενεαλογία. Με μια διαφορά όμως. Από το μπάσιμο του "Welcome Home" μέχρι την ψυχρολουσία του πικρού (μα σπουδαίου) "Funeral Sound", αυτός ο δίσκος αδιαφορεί για πιθανά σημεία επαφής με ένα ευρύτερο κοινό.

Με το "This World Is Going To Ruin You" οι Vein.fm επιδίδονται σε έναν εσωτερικό μονόλογο, ο οποίος για τους περαστικούς ηχεί ως απειλή. Το ηχητικό μανιφέστο της μπάντας, που, φέρνει μνήμες από τον αποκαλυπτικό κατακλυσμό των Plebeian Grandstand, αν αυτός απαρνούνταν τις avant-garde extreme metal επιρροές του, προς όφελος ενός ταξιδιού στην Iowa ακούγοντας πρώιμους Nine Inch Nails και The Dillinger Escape Plan, χτυπάει σε κάθε μέτωπο. Ο Will Putney παραδίδει παραγωγή για σεμινάριο, τα τύμπανα είναι από τα πιο ευφάνταστα, και κυρίαρχα, που θα συναντήσεις στον σκληρό ήχο, ενώ οι πολυσχιδείς φωνητικές ερμηνείες ακολουθούν αυτές ενός έτερου κατοίκου του Salem, του Jacob Bannon.

Τα έγχορδα, εξαιτίας του κουρδίσματος και των δυσαρμονιών τους, αποτελούν πολλά περισσότερα από άξιους μαθητές του Kurt Ballou. Το ρευστό, Converge-ικό τσιμέντο των κομματιών, αν και βασικό στοιχείο της έκρηξης του δίσκου, του δίνει παράλληλα βάθος. Οι Vein.fm έθεσαν τον πήχη εκεί όπου η τέχνη τους τους προστάζει και το πετυχημένο τους άλμα προϋποθέτει μια σύγχρονη και αφοπλιστική μουσική προσέγγιση. Τα εναρκτήρια χτυπήματα του "The Killing Womb" ούτε που μπορούν να προϊδεάσουν για το κτηνώδες του κλείσιμο. Το παροξυσμικό "Fear In Non Fiction" θα ήταν ήδη μια από τις κορυφαίες στιγμές της έως τώρα πορείας της μπάντας, ακόμη και αν δεν διέθετε το ανατριχιαστικό guest του Geoff Rickly των Thursday, του οποίου τα καθαρά φωνητικά ρευστοποιούν ακαριαία τη συναισθηματική φόρτιση.

Το δεύτερο βήμα των Vein.fm, αν και πολυσυλλεκτικό, παραμένει άκρως στοχευμένο. Το "Light’s Out" είναι ο τρόμος σε νότες, το "Wherever You Are" με το πιάνο και τα gaze φωνητικά του θολώνει το τοπίο, για να ξεπροβάλλει από την ομίχλη ο αδιανόητος συνδυασμός μιας alt φωνητικής μελωδίας με μια μανιακή ρυθμική εναλλαγή που καθιστούν το "Magazine Beach" ως ένα από τα κρυφά όπλα του άλμπουμ. Το δεύτερο μισό του δίσκου επιβεβαιώνει τις προσδοκίες, και βρίσκει τους Vein.fm να παρασκευάζουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ επιρροών το οποίο όμως χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα. Το powerviolence του "Inside Design" συνυπάρχει με το "Wavery", σύνθεσει που πιστοποιεί τον εκσυγχρονισμό, φιλτραρισμένο πάντα με την ακρότητα της μπάντας του προαναφερθέντος "nu" (no regrets) στοιχείου.

Γράφονται συχνά, και δίχως μέτρο, λογύδρια και μακρηγορίες περί του σκοταδιού της ύπαρξης, ή του σύγχρονου αδιεξόδου. Ο ρεαλισμός των Vein.fm, δεν είναι ούτε μηδενιστικός ή ωμός, ούτε όμως και στείρος πραγματισμός. Είναι εύθραυστος και τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο, ώστε να μην καταπλακωθεί από την κυρίαρχη τάση της κοινωνίας για ισοπέδωση. Είναι ένα κάλεσμα για ευθυγράμμιση βλεμμάτων καταμεσής του χάους, ώστε οι ηχητικές του εκπλήξεις να μην διαδεχθούν αυτές της καθημερινότητας, ώστε η απελπισία να μην κυριαρχήσει. Το "This World Is Going To Ruin You" είναι ένα σύγχρονο έργο ηχητικής ακρότητας με όραμα, προσωπικότητα και κυρίως θράσος. Είναι ένας από τους δίσκους της χρονιάς.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET