SpellForger

Upholders Of Evil

Personal Records (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 05/05/2021
Ορθόδοξο παλαιομοδίτικο black/thrash από την Ινδονησία

Το ντεμπούτο EP των SpellForger, "Upholders Of Evil" τους βρίσκει να ξεχύνονται με μανία από την Ινδονησία. Έξι συνθέσεις συνολικής διάρκειας 22 λεπτών, όπου συναντιέται το κακό συναπάντημα από επιρροές. Πρώιμοι (δύο πρώτων δίσκων δηλαδή) Slayer (με τις κραυγές να αντηχούν Αraya από χιλιόμετρα), Possessed, Venom, Bathory, Celtic Frost, ολίγη από Exciter και Sodom παρελαύνουν διαμέσου των εύστοχων και τιμητικών riffs των SpellForger. Βέβαια, το συγκρότημα φαίνεται πως γνωρίζει πολύ καλά τα σύγχρονα πεπραγμένα του black/thrash, αφού αντλεί επιρροές επίσης από τους Aura Noir (σε σημεία τραγούδια όπως το "Black Spellcrafters" είναι ξεκάθαρο tribute), καθώς και Deathhammer, Demoniac, Inculter και τη γενικότερη σύγχρονη νορβηγική σκηνή. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μειώνει στο έπακρο, την ισοπεδωτική και δίχως περιστροφές ή εναλλαγές ταχυτήτων, επίθεση του "Upholders Of Evil", το οποίο, προσθέτοντας και πιο ξερές death/thrash πινελιές, μαζί με το νέο Speedkiller φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί το νόημα.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Dodsferd

    Skotos

    Transcending Obscurity Records (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/05/2021
    Δύο νέες καταιγιστικές συνθέσεις από ένα από τα πιο ποιοτικά εγχώρια σχήματα

    Οι εγχώριοι black metallers Dødsferd κυκλοφορούν, τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό "Diseased Remnants Of A Dying World" ένα νέο EP δύο τραγουδιών. Η πρώτη σύνθεση, βρίσκει το σχήμα να αξιοποιεί, εκπληκτικά τον ελληνόφωνο στίχο. Ο ορυμαγδός του "Σκοτάδι", εκκινεί εξαιρετικά το "Σκότος", και μάλιστα παρέχει μια από τις κορυφαίες συνθέσεις της μπάντας έως τώρα. Τα πιο τσιτωμένα, σχεδόν neocrust, περάσματα, μαζί με την απολύτως πειστική εκφορά των στίχων, δίνουν μια άλλη διάσταση στον ήχο της μπάντας. Η πιο επιθετική και γνώριμη πλευρά τους, απαντάται εκ νέου στο "Cursed To Die At First Light", που κινείται, προεξάρχοντος ενός υπέροχου lead, στο χαρακτηριστικό ύφος της μπάντας. Πέραν της μορφής του σε επτάιντσο, το EP θα κυκλοφορήσει και σε ειδική έκδοση CD και κασέτας μαζί με τον τελευταίο δίσκο της μπάντας, αποτελώντας το πιθανώς ποιοτικότερο σύνολο τραγουδιών της, καθιστώντας το αποτέλεσμα άχαστο.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Mortifero

    The Death Ballads

    Ván Records (2021)
    Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 07/05/2021
    Η σκοτεινή πλευρά του δάσους

    Το τρίο από την Ολλανδία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Υποστηρίζει 1-2 σπουδαίες συνθέσεις του με το σύνολο του δίσκου. Δεν τις παράτησαν μόνες κι ορφανές να χαθούν στην ατομική τους ποιότητα. Ασπάζομαι και παραδίνω όπλα στην ανατριχίλα της ερμηνείας στο "Battle Cry" και ειδικότερα στο γύρισμα της φωνής από το 01:54 και μετά. Το "The Death Ballads" είναι αυτό ακριβώς που περιμένεις ν’ ακούσεις με τέτοιο τίτλο. Κι ακόμα καλύτερο. Συνθέσεις του δάσους, neofolk το λέμε τώρα, απογυμνωμένο από κρουστά κι από ηλεκτρικά βύσματα. Τα πανέμορφα, θλιμμένα και ημι-σκοτεινά φωνητικά της Mortifero που ακροβατούν με χάρη μεταξύ την παλεύω δεν την παλεύω, πρωταγωνιστούν δικαιωματικά. Η διάρκεια των τραγουδιών είναι μικρή κι ο μέσος όρος των 2'37" φαντάζει αρκετός για να μην πάρεις την κάτω βόλτα και να σταθείς στη μουσική ομορφιά του mini LP. Η σχέση δε της δεσποινίδος με τούτους εδώ, αναβαθμίζει έστω και ψυχολογικά τις άκρως ποιοτικές μπαλάντες της μπάντας. Πανέμορφο.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Malum

    Devil's Creation

    Purity Through Fire (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 10/05/2021
    Μια από τις πλέον αξιόλογες φινλανδικές black metal μπάντες στην καλύτερη στιγμή της

    Οι Φινλανδοί Malum κυκλοφόρησαν πριν λίγες εβδομάδες τον τέταρτο ολοκληρωμένο τους δίσκο, πρώτο με τον Goat Aggressor των Archgoat στα τύμπανα. Το "Devil's Creation" έρχεται δύο χρόνια έπειτα από τον προκάτοχό του, και βρίσκει το σχήμα στην κορυφαία του στιγμή ως τώρα. Χωρίς να παρεκκλίνουν από τις διδαχές των Sargeist, κυρίως (και ούτε να πιάνουν τις πρόσφατες δισκογραφικές τους κορυφές), και της λοιπής συνομοταξίας τους, οι Malum παρουσιάζουν την κορυφαία συλλογή τραγουδιών τους έως τώρα. Όπως αποτυπώνεται και στο ομότιτλο, ή το φινάλε του "Son Of Dracul", οι Φινλανδοί συνθέτουν, εύστοχο, προσεγμένο σε σημείο υπερβολής, αλλά και δυναμικό black metal, με έμφαση στις ψυχωμένες, μελαγχολικές μελωδίες και τα ιδιαίτερα φωνητικά που κάνουν τον ηχητικό πυρήνα της χώρας τους διακριτό. Όταν ρίχνουν τις ταχύτητες δε, σε συνδυασμό με τα διακριτικά synths ("The Curse"), παρουσιάζουν και μια αφοσίωση στην ατμόσφαιρα. Το "Devil's Creation" παραδίδει όσα ακριβώς υποσχόταν, σε πλήρη ειλικρίνεια.

    Youtube
    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • L' Effondras

    Anabasis

    Medication Time Records (2021)
    Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 11/05/2021
    Τελεία και παύλα σε ομαλή πορεία

    Είχα αναφερθεί σε αυτήν την μπάντα στις υπόγειες κυκλοφορίες του 2017. O νέος δίσκος περιέχει πέντε υπνωτικά, στοιχειωμένα και ομαλά (αλλιώς θα τα έλεγες ήπια) κομμάτια. Εξερευνούν συσσωρεύσεις και παραλλαγές θορύβου χρησιμοποιώντας σχετικά παράξενα τις μελωδίες τους. Όλα έρχονται ας πούμε λογικά, αλλά με μια τεχνική ιλίγγου σε οδηγούν υπομονετικά σε μια ανάβαση για τολμηρούς. Θα χρειαστείς τη φαντασία σου, η οποία όμως έχει όλα τα εφόδια για να καλπάσει. Ηρεμία, γαλήνη, ανέβασμα, βηματισμός, τρέξιμο, καλπασμός, σημείο για περισυλλογή και σκέψη, δυνάμωμα και όμορφα post-rock κρεσέντο που στο "Aura Phase" για παράδειγμα είναι εξαιρετικά. Αυτή είναι η συνταγή σε όλα τα κομμάτια τους. Τα ατμοσφαιρικά και παιχνιδιάρικα σημεία, τους πάνε πολύ.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Illusory

    Crimson Wreath

    Rockshots (2021)
    Από τον Σπύρο Κούκα, 12/05/2021
    Το πιο συμπαγές κι ενδιαφέρον έργο της δισκογραφίας τους

    Οι Illusory είναι μια μπάντα που τιμά με την παρουσία της την εγχώρια σκηνή, έχοντας καταφέρει να σταθεί με συνέπεια και δημιουργικότητα καθόλη τη διάρκεια της πορείας της. Με το προ πενταετίας "Polysyllabic" μας είχαν εντυπωσιάσει, επανερχόμενοι πια με ένα μεγαλεπήβολο concept άλμπουμ που περικλύει το σύνολο των μουσικών τους ερεθισμάτων με τρόπο ιδανικό.

    Σε ένα άλμπουμ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο συμπαγές κι ενδιαφέρον της δισκογραφίας τους - είτε μιλάμε για τους Illusory είτε για τους Ivory Tower - επιτυγχάνεται μια εξαίρετη ισορροπία μεταξύ των heavy/power και των traditional prog (της σχολής Queensryche/Fates Warning) στοιχείων του ήχου τους. Οι ερμηνείες είναι ψυχωμένες, οι κιθάρες καλοδουλεμένες κι εκλεκτικές στο που θα αφήσουν το πολυσύνθετο της φύσης τους να ξεδιπλωθεί, ενώ μοναδικό «μείον» - αν μπορεί να το πει κανείς τέτοιο - θα χαρακτηριζόταν το εξώφυλλο, το οποίο περνάει εύστοχα το μήνυμα που πρέπει για το περιεχόμενο, αλλά θα μπορούσε να είναι σαφώς ανώτερο αισθητικά.

    Όσοι δεν τους γνωρίζετε, το "Crimson Wreath" είναι η καλύτερη εκκίνηση για να ανακαλύψετε τη μουσική των Illusory. Οι υπόλοιποι, συναντούμε το πιθανότατα καλύτερο άλμπουμ της μπάντας - μέχρι το επόμενο.

  • SHARE
  • TWEET
  • Dawn Ray'd

    Wild Fire

    Prosthetic Records (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 13/05/2021
    Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτά τα τραγούδια για να ντρεπόμαστε, καιρός να γίνει αντιληπτό

    Δύο νέες συνθέσεις, οι οποίες διαθέτουν τους ίδιους στίχους, και ονομασμένες "Wild Fire I" και "II" ξεδιπλώνουν τις δύο πτυχές της μπάντας. Η ζωντανή αποκάλυψη τους στα πλαίσια του Roadburn Redux ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές του φεστιβάλ. Οι Βρετανοί επέστρεψαν και υπενθύμισαν ακόμη πιο ευθείς την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Το πρώτο μέρος, κινείται στα χνάρια του τρομερού "Behold Sedition Plainsong". Ωμό black metal, φωνητικά δίχως αύριο, καταιγισμός, και η folk ανάσα με το πέρασμα του βιολιού να σφίγγουν τη γροθιά. Η δεύτερη σύνθεση όμως, είναι ένα, από-ηλεκτρισμένο, protest folk-punk μεγαλείο. Δεν είναι ελπιδοφόρα, ούτε υπέρ του δέοντος μελαγχολική. Είναι η υπενθύμιση πως στους ήχους του παρελθόντος κρύβονται τα στηρίγματα για τους αγώνες του μέλλοντος. Οι Dawn Ray'd, βιωματικοί, συγκινούν διαδίδοντας, ωσάν πυρκαγιά, μια απλή αλήθεια, ανάμεσα στις πολλές που τους χαρακτηρίζουν. Για να ξεπεραστούν μερικές δυσωδίες, θέλει θάρρος. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα για να ντραπούμε. Ειλικρίνεια και black metal επίθεση.

    Bandcamp
    YouTube

  • SHARE
  • TWEET
  • Antioch

    V

    Iron Shield Records (2021)
    Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 14/05/2021
    Ώρα να ψάξουμε τα I, II, III, IV

    Αν το όνομά τους δε σας λέει κάτι, ας το αλλάξουμε αυτό από σήμερα κιόλας. Μιλάμε για την πέμπτη αισίως δουλειά τους, έχουμε κλασικό metal με speed δόσεις, τσιρίδες ανά διαστήματα, χορευτικούς ρυθμούς με beat, περιπετειώδεις συνθέσεις, εμβατηριακούς ρυθμούς, καλπάζοντα riff. Όλα αυτά σε μόλις εικοσιεπτά λεπτά, που αναπόφευκτα θα γίνουν πενηντατέσσερα τουλάχιστον. Με την κληρονομιά των Priest και Accept ως οδηγό, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ξεσάλωμα και πάρτυ. Σας έχει λείψει ο Cam Pipes και οι τσιρίδες του που έσκιζαν τον ουρανό στα δύο; Οι εμπορικές hard rock μέρες του Alice Cooper; Να'ναι καλά το λαρύγγι του Nicholas που μας τους θύμισε. Ηχητικά τεκμήρια ελάχιστα έως τώρα από το V, ψάχτε το καλοί μου φίλοι μόλις κυκλοφορήσει με το καλό. Σας φαντάζομαι ήδη με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Από τον Καναδά με αγάπη.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Psychonaut & Sâver

    Emerald

    Pelagic (2021)
    Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 17/05/2021
    Επίδειξη σύγχρονης post-metal υπεροχής

    Η Pelagic κάνει ένα δωράκι στους λάτρεις των split κυκλοφοριών, δίνοντας την κάθε πλευρά του "Emerald" σε δύο από τις καυτότερες, σύγχρονες προοδευτικές post-metal μπάντες. Ο Άλκης έγραφε πέρσι ότι οι Psychonaut δεν αστειεύονται καθόλου και το 16 λεπτών "The Great Realisation" επιδεικνύει όλα όσα κάνουν το βέλγικο σχήμα τόσο ξεχωριστό: εξαιρετικές μελωδίες, καθαρά προοδευτική διάθεση και περιπετειώδης ανάπτυξη, οι Psychonaut είναι μία από τις καλύτερες metal μπάντες που δεν έχεις ακόμα τσεκάρει. Οι Νορβηγοί Sâver από την άλλη είναι εξίσου εξαιρετικοί, αν και η τέχνη τους έχει πιο πολλές γωνίες. Περισσότερο ηλεκτρονικοί, περισσότερο ψυχεδελικοί αλλά και εμφανώς πιο sludge στα σκληρά τους σημεία, μας χαρίζουν με το 19λεπτο "Dimensions Lost, Obscured By Aeons"  ένα θρασύτατο αρτιστίκ διαμαντάκι ultra-heavy αισθητικής. Το "Emerald" είναι μια θαυμάσια κυκλοφορία που ανοίγει την όρεξη για τα επόμενα άλμπουμ και των δύο γκρουπ, όταν αυτά έρθουν. Μην χάσετε αυτό που το φετινό ψηφιακό Roadburn απόλαυσε ήδη.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Cosmic Reaper

    Cosmic Reaper

    Heavy Psych Sounds (2021)
    Από τον Σπύρο Κούκα, 18/05/2021
    Space stoner, heavy psych ή όπως αλλιώς θες να το βαφτίσεις, η ουσία είναι η ίδια...

    Να πω την αλήθεια, την μπάντα δεν τη γνώριζα προτού αναλάβω την παρουσίαση του ντεμπούτου άλμπουμ της. Λογικό, θα πει κάποιος, αφού οι Αμερικάνοι από τη Βόρεια Καρολίνα (του GOAT Michael Jordan) είναι μια νέα σχετικά μπάντα, με μόλις ένα ακόμη EP στο λογαριασμό τους. Από την άλλη, ποιος λογικός συντάκτης αναλαμβάνει ένα promo απλά και μόνο επειδή το όνομα του σχήματος του θύμισε ένα άλλο άλμπουμ ενός άσχετου (με τους εν λόγω κυρίους) συγκροτήματος; Στην προκειμένη περίπτωση, η θύμιση των Hair Of The Dog και του εξωφύλλου του "This World Turns" που, μια φορά κι έναν καιρό, ο ένας εκ των δύο αξιότιμων αδερφών Ζαρκαδούλα (ή μήπως ήταν ο άλλος;) είχε προτείνει στις υπόγειες κυκλοφορίες του 2017, αρκούσε για να γίνει το κακό. Κακό είπαμε; Αμ δε...

    Το ντεμπούτο των Cosmic Reaper προσδιορίζεται ακριβώς από την ταμπέλα του είδους που εκπροσωπεί. Heavy psych το ιδίωμα, Heavy Psych Sounds η εταιρεία, ένα και το αυτό και το άλμπουμ, το οποίο στα δικά μου αυτιά ακούγεται σαν μια ακόμη διδαχή στο «χασιματικό» stoner. Ενδιαφέρουσες ιδέες, ανακυκλώσιμα (είτε από τους ίδιους, είτε από τις γνωστές επιρροές τους) riffs και μια φωνή μάλλον αδιάφορη, που όσο κι αν με ξένισε αρχικά ότι βρίσκεται πίσω στη μίξη, τελικά αυτή η επιλογή «βγαίνει» σε καλό. Η εκκίνηση του κουαρτέτου είναι τέτοια που τους βάζει στα ραντάρ μας και προδιαθέτει για μια καλύτερη συνέχεια, μόλις βρουν τα πατήματα τους και αποφασίσουν να ρισκάρουν.

    YouTube

  • SHARE
  • TWEET
  • Non Serviam

    Live Improvisations Vol. 1

    Trepanation Recordings (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 19/05/2021
    Η «ζωντανή» εκδοχή του ηχητικού κτήνους της γαλλικής κολεκτίβας οφείλει να μην αγνοηθεί

    Ο καλλιτεχνικός «θρίαμβος» του "Le Cœur Bat" δεν ήταν αρκετός φέτος για τη γαλλική κολεκτίβα των Non Serviam. Ανήμερα της Πρωτομαγιάς κυκλοφόρησαν δύο ακόμη μουσικά έργα. Το "Live Improvisations Vol. 1" είναι μια διμερής ζωντανή ηχογράφηση αυτοσχεδιασμών. Στα 40 λεπτά που διαρκεί το εν λόγω έργο, συνοδευτικό του θεματικού άλμπουμ "Work", βρίσκει τους Non Serviam να προσεγγίζουν με λούπες, drum & bass, και αρκετά ατμοσφαιρικά (πάντα στα πλαίσια του δικού τους ηχοχρώματος) χωρία, διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Το πρώτο, ορχηστρικό μέρος, στα δεκαοκτώ λεπτά του, ξεδιπλώνει μια σχεδόν σαμανική και πνευματική μυσταγωγία, που βάζει τάξη στο γνώριμο χάος τους.

    Στο δεύτερο μέρος, ονόματι "Ce Qui Dure", δίχως να διαταράξουν την ονειρική, μα επικίνδυνη, κατάσταση, οι Γάλλοι, όπως αποκάλυψαν και στη συνέντευξή μας, «μελοποιούν» ένα συμβολικό ποίημα της Sully Prudhomme. Ο μπαρόκ αέρας που διακατέχει την αχαλίνωτη κατάρριψη των ορίων και των ιδιωμάτων που τους χαρακτηρίζει, αποπνέει, με τις λούπες και τα πλήκτρα, σε συνδυασμό με τις διάφορες φωνές που στοιχειώνουν τις λέξεις που εκφωνούν, ένα αίνιγμα. Επί 22 λεπτά, με σποραδικά industrial κιθαριστικά leads να «ενοχλούν» τον ambient αέρα, καθίσταται σαφές πως η, εκλεπτυσμένη, αλλά εξίσου ριψοκίνδυνη, πειραματική ακροβασία αυτής της μυστηριώδους κολεκτίβας, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στη διαρκή αναδιαμόρφωση της ηχητικής τους ταυτότητας σε μελλοντικές κυκλοφορίες.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Crypts Of Despair

    All Light Swallowed

    Transcending Obscurity Records (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 20/05/2021
    Λιθουανική πολύπλευρη death metal επίθεση που δεν μιμείται απλά τις επιρροές της

    Η Transcending Obscurity, διατηρώντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα της πρόσθεσε στο roster της τους Λιθουανούς Crypts of Despair και αποφάσισε να κυκλοφορήσει το νέο τους άλμπουμ πριν λίγες ημέρες. Στα 38 λεπτά του, ο δίσκος ξεδιπλώνει μια τίγκα death metal επίθεση, η οποία φιλτράρει ιδανικά ένα ευρύτερο φάσμα επιρροών και ξεδιπλώνει μια αρκετά ισχυρή προσωπικότητα. Μπορεί το εξώφυλλο, η εισαγωγή και μερικοί τίτλοι τραγουδιών να θυμίζουν Ulcerate και Dead Congregation έντονα, αλλά οι Crypts Of Despair φροντίζουν να ισορροπούν μεταξύ blackened death metal πιο παραδοσιακού αμερικάνικου ήχου με τρόπο όπου το αποτέλεσμα παραμένει συμπαγές. Είτε αναλογιστεί κανείς/καμία τη σύγχρονη όψη του "Anguished Exhale", είτε το σκότος του "Synergy Of Suffering", ή την προσεγμένη old-school αισθητική του "Disgust" και τη διαδοχή του από το "Excruciating Weight", το σίγουρο είναι πως αυτό το σχήμα, έχοντας ως σύμμαχο τις διάρκειες των συνθέσεων, παρουσιάζει ένα μεστό αποτέλεσμα που δεν αποκλείεται να συγκινήσει λάτρεις του χώρου, αποκαλύπτοντας μια νέα αδυναμία στον παγκόσμιο underground χάρτη.

    Youtube
    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Nattverd

    Vandring

    Osmose Productions (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 21/05/2021
    Μελαγχολικό νορβηγικό black metal που κλείνει επικά μια αξιοπρόσεκτη τριλογία

    Οι Νορβηγοί Nattverd, ένα χρόνο έπειτα από το ντεμπούτο τους, “Styggdom”, κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους, “Vandring”. Σε συνδυασμό με το πρώτο τους EP, οι τρεις κυκλοφορίες συνθέτουν μια τριλογία με θεματική το έτος 1349, ή, όπως ίσως είναι γνωστό, την χρονιά που η μαύρη πανώλη κατέφθασε στη Νορβηγία. Στη συγκεκριμένη, οι Nattverd φαίνονται να βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Ενώ, κλείνουν, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μελαγχολικές και επικές μελωδικές στιγμές, επιβλητικά και ποιοτικότερα όσο ποτέ τον συγκεκριμένο κύκλο δίσκων, ταυτόχρονα, παρουσιάζονται έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Υπάρχουν στιγμές, όπου, το συναίσθημα που αναζητά η συγκεκριμένη μουσική είναι ιδιαίτερα στοχευμένο, παρά τον μέτριο ήχο στα τύμπανα. Επιβλητικά riffs υφίστανται, τα φωνητικά είναι πειστικά, μερικές εναλλαγές εύστοχες, θυμίζοντας τους labelmates Enepsigos. Οι Nattverd δεν ξεφεύγουν στιγμή από τις δεσμεύσεις του ιδιώματος, αλλά οι σποραδικές διαφοροποιήσεις φαντάζουν ικανές να ξεκλειδώσουν μελλοντικές προοπτικές με εμάς να τους παρακολουθούμε.

    Youtube
    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Ereb Altor

    Eldens Boning (EP)

    Hammerheart Records (2021)
    Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 24/05/2021
    Χορταστικό EP για τον Βορρά, τους μύθους του και μια κληρονομιά που φαντάζει αιώνια

    Έχοντας βρει εδώ και αρκετό καιρό το ύφος που τους ικανοποιεί και αφού ξέμπλεξαν από μη κολακευτικές παραγωγές, έχουν εδραιωθεί ως κύρια δύναμη του Viking/Norse metal. Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει αυτό το EP των είκοσι τεσσάρων λεπτών διάρκειας, είναι η αίσθηση ολοκληρωμένης ακρόασης που αφήνει. Αγκαλιάζουν όλες τις πτυχές της μουσικής τους ταυτότητας, είτε μιλάμε για την επική, είτε για την πιο ακραία, και σε τέσσερις συνθέσεις (το Sacrifice 2.0 είναι από το "Fire Meets Ice" με την παραγωγή που του αρμόζει) ντύνουν ιστορίες και μύθους του Βορρά με συννεφιασμένη, ομιχλώδη και πολεμική ατμόσφαιρα. Ο Ragnar μεταφέρει με μοναδικό τρόπο τον ακροατή σε εμβληματικές στιγμές εκείνων των τόπων και χρόνων: από τη νεκρική πυρά του Βασιλιά και το τελευταίο ταξίδι του, στο Ragnarok και τον γιγάντιο λύκο που κατάπιε τον ήλιο και το φεγγάρι (με βιολί παρακαλώ). Από τον Βασιλιά Ingjald και τις φλόγες (eldens) με τις οποίες αφάνισε τους εχθρούς του, στη θυσία και στο μαρτύριο του Odin για την απόκτηση της απόλυτης γνώσης και των μυστικών των ρούνων. Τα «παιδιά» του Quorthon τον τιμούν εκ νέου, κι εμείς τους ευχαριστούμε για τα ταξίδια που μας πηγαίνουν.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Flesh Worship

    I, Masked Carnality

    Self Released (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 25/05/2021
    Βιτριολικό, κατάμαυρο crust που αναβλύζει τυφλή παράνοια

    Οι Αυστραλοί Flesh Worship κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο το ντεμπούτο τους "I, Masked Carnality". Στα 19 λεπτά του, παρουσιάζουν μια αλόγιστης έντασης και τυφλής οργής μείξη black 'n’ roll με blackened crust. Οι κιθάρες αντηχούν το ηχόχρωμα των Satyricon εποχής "Volcano", σε συνδυασμό με τα κοψίματα και την ορμή των Iskra. Με τα έντεκα τραγούδια να μην ξεπερνούν ποτέ τα τρία λεπτά σε διάρκεια, αλλά να εναλλάσσονται σε ταχύτητες, όπως η διαδοχή του μακάβριου φινάλε του "Yawning Chasm" από τον ξεσηκωμό του "Goetic Lust", που ενσωματώνει και τις '80s extreme metal παραδόσεις, καθίσταται σαφές πως οι Flesh Worship αναζητούν διέξοδο μέσα από ανήλιαγα και υγρά υπόγεια, όπου τα παιχνιδίσματα του χαμηλού φωτισμού κρύβουν το γυαλισμένο βλέμμα της τριάδας. Αν στιγμές όπως το "Masked Carnality" δεν σας πιάσουν, προσπεράστε. Αν όμως νιώσετε κάτι σε αυτούς τους ρυθμούς, ετοιμαστείτε να ακολουθήσετε τα ουρλιαχτά των φωνητικών μέχρι το ξημέρωμα, εξερευνώντας τα κατώτερα σας ένστικτα.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Sarcasm

    Creeping Life

    Static Shock Records (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 26/05/2021
    Ένα μελαγχολικό αλλά και δημιουργικό post-punk που αποτελεί το κύκνειο άσμα των Βρετανών

    Οι Βρετανοί Sarcasm κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο το "Creeping Life", ένα δωδεκάιντσο EP έξι κομματιών και 15 λεπτών που, όπως αποκάλυψαν αποτελεί την τελευταία τους κυκλοφορία. Το νεοφώτιστο σχήμα, που δραστηριοποιήθηκε ενεργά την τελευταία πενταετία, κλείνει τον κύκλο του με ντόρο, καθώς παραδίδει την καλύτερη δουλειά του. Οι συνθέσεις, συνεχίζουν να απηχούν την «αναρχική» πλευρά του post-punk στην οποία επιδίδονται. Στο συνοδευτικό κείμενο της κυκλοφορίας, εξηγούν πιο αναλυτικά τις επιρροές τους, παραθέτοντας και μια γνωστή ρήση του Gramsci. Η εναλλακτική αύρα των συνθέσεων, η παλιακή παραγωγή, τα πεισμωμένα ρεφραίν, η μελαγχολία, η έμφυτη τάση αποδόμησης, η γενικότερη αποδιοργάνωση, οι χορευτικοί ρυθμοί, το βαθύ, πολιτικοποιημένο κυνικό χιούμορ, ξεδιπλώνονται κατά μήκος των συνθέσεων. Οι Βρετανοί πιστοί στον μετά-μοντερνισμό που μετέτρεψε τα καλλιτεχνικά κινήματα από τα οποία εμπνέονται σε στάσεις ζωής, υπενθυμίζουν πως, το άδοξο τέλος τους δεν δύναται να ξεχαστεί από όσους/ες βρίσκουν ακόμη νόημα σε συναφή παιχνιδίσματα χορδών.

    Bandcamp
    Youtube

  • SHARE
  • TWEET
  • Oriflamme

    L'Égide Ardente

    Sepulchral Productions (2021)
    Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 27/05/2021
    Μακριά από τον κορεσμό, το ακραίο metal του Quebec παραμένει σε άκρατο δημιουργικό οίστρο

    Ξεπερνώντας μια μικρή στιγμή αμηχανίας και συνειρμού με την πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών, λόγω ονόματος, όλα ήρθαν και έδεσαν στο επόμενο λεπτό. Η σπορά των Forteresse, Monarque, Délétère στα χώματα του Καναδά, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η νέα προσθήκη στο δυναμικό του Quebec Black Metal πατάει γερά στα γνώριμα συστατικά του, τα εμπλουτίζει δε με μία folk δόση, ακουστικά πρελούδια - ιντερλούδια και εγένετο ατμόσφαιρα. Η ισορροπία επιθετικότητας και αργών σημείων είναι τέτοια, που μας επιτρέπει να ευχαριστηθούμε άπαντα και να μπούμε σε μια άχαρη διαδικασία, ποιο υπερτερεί έναντι του άλλου. Ο Verbouc φτύνει τους στίχους στη μητρική του γλώσσα με έναν σχεδόν αφηγηματικό τρόπο, κάνοντας το Αρχαίο Κακό πιο υπαρκτό από ποτέ και μια εκ νέου ανάγνωση στα «Άνθη του Κακού», επιτακτική. Ένας δίσκος σκοτεινός και απειλητικός στη βάση του, από μια μπάντα που δε διστάζει να ενσωματώσει και ένα πολεμοχαρές ύφος, διαιωνίζοντας έτσι την πίστη και την αφοσίωσή μας στην ακραία μουσική του συγκεκριμένου τόπου.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Armnatt

    Eternal Flame

    Signal Rex (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 28/05/2021
    Ούτε στο σκοτάδι του χειρότερου εφιάλτη δεν μπορεί να κρυφτεί η λατρεία των Πορτογάλων για τα υπόγεια του Bergen

    Έναρξη και αυλαία με περπάτημα σε ένα χιονισμένο μονοπάτι. Στο ενδιάμεσο 30 λεπτά, βγαλμένα από την εκ Τρανσυλβανίας ορμώμενη πείνα, που ορέγεται απομόνωση, μισανθρωπία και απεχθάνεται τη ζωή. Η τρίτη κυκλοφορία των Πορτογάλων δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνο το συναίσθημα. Η πίστη στους Darkthrone εκείνης της περιόδου και των συγκεκριμένων ταχυτήτων, αν και φονταμενταλιστική, διανθίζεται από απόκοσμα περάσματα αλά Ildjarn. Δεν έχει σημασία αν τα δάνεια είναι εμφανή, ή αν οι ταχύτητες δεν σπάνε, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της πηγής έμπνευσης. Σε κομμάτια όπως το ομότιτλο καθίσταται σαφές πως προέχει η αισθητική. Από το απλά πανέμορφο εξώφυλλο μέχρι το τελευταίο χτύπημα ταμπούρου. Η αφοπλιστική επίθεση των Armnatt στοχεύει στην πρώτη αίσθηση, σε πλήρη συνείδηση των δυνατοτήτων της. Πράττετε αναλόγως τα «κριτήρια» σας.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Abkehr

    In Blut

    Vendetta Records (2021)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 31/05/2021
    Υπνωτικό τελετουργικό και παγωμένο black metal από τη Γερμανία

    Οι μεθυστικές και mid-tempo ατμόσφαιρες των Abkehr στον δεύτερο δίσκο τους είναι ιδιαίτερα πειστικές. Το γερμανικό σχήμα, που αντηχεί την οπτική των Nagelfar, ή των Craft και Mare, ως προς την εκμετάλλευση του γνώριμου, Darkthrone-ικού ψυχρού black metal, ενδίδει εντονότερα και πιο παθιασμένα στα επιβλητικά κτισίματα. Οι τέσσερις συνθέσεις, συνολικής διάρκειας 30 λεπτών, κινούνται ως μια τετραρχία μιας υποχθόνιας θεότητας. Οι σκιές αποκτούν πρόσωπα, και η παραπλανητική προσβασιμότητα από την οποία διακατέχονται οι μελωδίες και τα riffs δεν αναιρεί την ωμή επικινδυνότητα που αναδύεται από μερικές ρυθμικές εναλλαγές. Οι Abkehr φλερτάρουν έντονα με την προάσπιση της αισθητικής έναντι της ουσίας, αλλά η «απομάκρυνση» από φθηνά δάνεια και τεχνάσματα τους αναδεικνύει ως έναν πειστικό φορέα της ψυχικά επιβαρυμένης ατμόσφαιρας που εξαπολύει το black metal στην ανόθευτη εκδοχή του.

    Youtube
    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET