Non Serviam

Work

Trepanation Recordings (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 07/05/2021
Ένα ηλεκτρονικής φύσεως ταξίδι με επαναστατικό αέρα στα πανιά του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Στις 4 Μαΐου 1886, στο Haymarket του Chicago μια αιματηρή διαδήλωση εργατών φυτεύει τον σπόρο αυτού που στο μέλλον θα καθιερωθεί ως Εργατική Πρωτομαγιά. Επιστροφή στο 2021, όπου η γαλλική ανώνυμη πειραματική κολεκτίβα των Non Serviam, τιμώντας αυτή την εξέγερση, κυκλοφορεί το EP 43 λεπτών ονόματι "Work". To άλμπουμ κυκλοφορεί την ίδια μέρα, και συνοδευτικά στη φυσική του έκδοση, με το διμερές αυτοσχεδιαστικό live άλμπουμ τους ονόματι "Live Improvisations Vol.1".

Έχοντας λίγες εβδομάδες νωρίτερα κυκλοφορήσει το εκπληκτικό νέο τους άλμπουμ "Le Cœur Bat", οι Γάλλοι ξεδιπλώνουν στη νέα αυτήν κυκλοφορία ένα διαφορετικό τους πρόσωπο. Στις δώδεκα (και μία bonus) συνθέσεις του δίσκου, οι extreme metal/hardcore επιρροές απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά. Το ισοπεδωτικό, και προφανώς εκρηκτικό, κοκτέιλ που παρουσίασαν στο LP τους οι Non Serviam, συνταράσσοντας θεωρήσεις περί ακραίου καλλιτεχνικού ριζοσπαστισμού, εδώ φαινομενικά δαμάζεται. Οι συνθέσεις κινούνται σε κυρίως ηλεκτρονικά/industrial πελάγη, με γερές δόσεις drum & bass και EBM, αποπνέοντας, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, μια γαλήνια ψυχεδέλεια.

Η θεματική, γύρω από την κατάργηση της εργασίας, τουλάχιστον όπως λογίζεται σε μια καπιταλιστική κοινωνία, δημιουργεί μια αξιοπρόσεκτη αντίθεση. Ο λόγος, ειδικά μέσω αμέτρητων στοχευμένων samples, παραμένει φλογισμένος και στοχευμένος. Οι διάρκειες είναι μετρημένες, και οι δομές πιο στρωτές. Τα ξεσπάσματα, συγκριτικά ελάχιστα, εξαιτίας της απουσίας κυρίαρχων extreme metal riffs. Τα φωνητικά, μαζί με συγκεκριμένες λούπες (όπως αυτό το περίεργο «μέτρημα» που προμηνύει την έκρηξη μιας ωρολογιακής βόμβας - αποκαλύπτοντας μια επιπρόσθετη σημειολογική σύνδεση με την εξέγερση του Haymarket) αποτυπώνονται στο ασυνείδητο. Αν και υποβόσκοντα, συντηρούν μια ένταση. Η μουσική, ένα ονειρικό, ανά στιγμές ambient, χαλί, όπου πάνω του παρελαύνουν, δοθέντος χρόνου, πύρινα συναισθήματα.

Το "Work" δεν είναι τα απομεινάρια του "Le Cœur Bat", αλλά μια επιστροφή της μπάντας στις ρίζες της με το βλέμμα μπροστά. Οι ίδιοι, στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν, το χαρακτηρίζουν «περίεργη οντότητα». Έγκειται πιο κοντά στο, ολοκληρωτικά breakbeat/ηλεκτρονικής φύσεως ντεμπούτο τους, αλλά παρουσιάζει, με αναβαθμισμένη παραγωγή, και ένα πιθανό όραμα για το μέλλον. Οι Γάλλοι με κάθε κυκλοφορία αποκαλύπτουν ένα ακόμη πρόσωπο της πολυσχιδούς τους προσωπικότητας, παραμένοντας απρόβλεπτοι. Την ίδια στιγμή, συνθέτουν ένα ηχητικό κολλάζ, το οποίο εντείνει την αίσθηση του απρόβλεπτου, του ριψοκίνδυνου. Το εναρκτήριο "Ô World, Ô Work !" συνδυάζοντας σε τέσσερα λεπτά όλες τις πτυχές της μπάντας, αναδύεται ως συνδετικός κρίκος αλλά και ως μια από τις κορυφαίες στιγμές της. Αντιθέτως, το "Se Rapprocher de l’Emploi" ηχεί μαζί με το "Cacophobia" ως η επιτομή του ύφους του "Work".

Λογιζόμενο ως ο πιο ορθολογικός, πιθανώς, δίσκος που έχει συνθέσει η κολεκτίβα, το "Work" δεν αποσκοπεί σε κάποιο άνοιγμα σε ευρύτερο ακροατήριο. Οι ατμόσφαιρές του, συμπαγείς, κοσμούν ένα συνεκτικό μανιφέστο, το οποίο, εξακολουθώντας να απηχεί την κοσμοθεωρία τους, στέκει αυτόνομο αλλά όχι αποκομμένο. Το, εκπληκτικά τιτλοφορούμενο, "Freeing Up Some Time From Work For A Work Against Work", είναι η πεμπτουσία της αναρχικής τους θεώρησης αυτού που συχνά αποκαλείται ως «μισθωτή σκλαβιά». Δεν είμαι σε θέση αν το εν λόγω EP είναι προϊόν της αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου της μπάντας, ή ακόμη μια δήλωση ενάντια στις επιταγές της μουσικής βιομηχανίας. Διακατέχεται όμως από μια αίσθηση απελευθέρωσης, τόσο από τα δεσμά της καθημερινότητας, όσο και από την οργή που έχει συνηθίσει να εκπέμπει η μουσική του σχήματος. Ανά στιγμές επιτρέπει την εμφάνιση μια καυστικής ειρωνείας, μόνο για να την επιστρέψει μες το σύννεφο του ονείρου που σχηματίζεται.

Οι Non Serviam με τη φετινή τριπλέτα κυκλοφοριών τους καθιερώνονται, στη συνείδηση όσων περιπλανηθούν στα ηχοτοπία τους, ως μια κυρίαρχη πειραματική προοδευτική οντότητα. Πέραν του συμβολικού ή και συμπληρωματικού χαρακτήρα της φύσης του, το 40λεπτο αυτό EP, λειτουργεί κυρίως ως μια υπενθύμιση πως κάθε στροφή που επιλέγει η γαλλική κολεκτίβα, είναι συνειδητή, και απόρροια αποκλειστικά και μόνο των δυνατοτήτων της. Ακόμη και όταν ενδίδει πλήρως στα τερτίπια της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, παραμένει ασυμβίβαστη και δεν βυθίζεται σε εσωστρέφεια. Στη «γλώσσα τους» προσιτό δεν σήμαινε ποτέ απλοϊκό, και το "Work" όσο και αν φαντάζει ως η πιο ευθεία μουσική τους δήλωση, απέχει πολύ από κάποιο συμβιβασμό. Η νέα δουλειά των Non Serviam αποτελεί το ιδανικό soundtrack μιας πειραματικής ταινίας που έχει ως κινητήριο δύναμη την αποδόμηση της καθημερινής ρουτίνας και ενός διαστρεβλωμένου θεσμού που αλλοτριώνει τις κοινωνικές σχέσεις.

YouTube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET