Rage

The Soundchaser Archives

Nuclear Blast (2014)
Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 16/05/2014
Μία αρχειακού χαρακτήρα επετειακή κυκλοφορία, σημαντική για τους οπαδούς - συλλέκτες του υλικού των Rage, αλλά αχρείαστη για όλους τους υπόλοιπους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Για την επέτειο των 20 χρόνων τους, οι Rage είχαν κυκλοφορήσει το πλήρες και επιβλητικό DVD "From The Cradle To The Stage". Δέκα χρόνια μετά, οι Γερμανοί κλείνουν πλέον τα 30 τους και το γιορτάζουν με μία διπλή συλλεκτική κυκλοφορία ισάριθμων κομματιών μέσα από την μακρόχρονη καριέρα τους. Το "The Soundchaser Archives" δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού «best of», παρά εμφανίζει αυξημένη διάθεση για «ανασκαφές», καθώς το αρχειακού χαρακτήρα περιεχόμενό του εκτείνεται από τον πιο πρόσφατο δίσκο τους ("21") και προς τα πίσω, φτάνοντας μέχρι και στις εποχές των Avenger. Ανάμεσα στα 30 αυτά κομμάτια περιλαμβάνονται νέα και παλιότερα ακυκλοφόρητα, απομεινάρια από διάφορες περιόδους, πρώιμες / διαφορετικές εκδοχές αλλά και ξεχασμένες demo ηχογραφήσεις, όλα προερχόμενα από το πλούσιο υλικό της μπάντας, αλλά και από παράπλευρα project όπως η επετειακή κυκλοφορία της Nuclear Blast, "Into The Light", ή το προσωπικό άλμπουμ διασκευών στη μουσική του J.S. Bach, "Majesty & Passion", του Victor Smolski.

Όπως γίνεται σαφές από το περιεχόμενό της, η συλλογή απευθύνεται πρωτίστως στους «βαμμένους» οπαδούς των Γερμανών, έχοντας την ιδιαιτερότητα να κρίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γι' αυτούς και την ίδια στιγμή αναλόγως αδιάφορη για τους υπόλοιπους. Τα πρώτα βλέμματα ελκύουν τα δύο νέα κομμάτια της μπάντας, "Anybody Home?" και "Speed Of Sound", τα οποία δημιουργήθηκαν από συρραφές αχρησιμοποίητων ιδεών από τα sessions του "21" και του "End Of All Days", αντίστοιχα. Ακολούθως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μέχρι πρότινος ακυκλοφόρητα "In Union", "Here Comes The Night" και "Waterfalls", αλλά και τα γνωστά από παλιότερες κυκλοφορίες b-side "Mystery Trip", "French Bourrée", "Another Kind Of Madness", "Darkness Turns To Light" και "Fugue No. 5", τα οποία συνόδευαν ευρωπαϊκές ή ιαπωνικές εκδόσεις των άλμπουμ "Unity", "Soundchaser" και "The Missing Link". Τα παραπάνω θα λέγαμε ότι αποτελούν και το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους «πιο casual» οπαδούς των Rage, κυρίως λόγω της σπανιότητάς τους.

Στη δεύτερη γραμμή συναντάμε αρκετά κομμάτια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε δίσκους των Rage, σε demo εκδοχές με ελαφρώς διαφορετικές δομές, όπου ξεχωρίζει η ακατέργαστη heavy βερσιόν του "Spiritual Awakening" και οι αντίστοιχες των "From The Cradle To The Grave" και "Shame On You". Ομοίως, τέσσερα από τα τραγούδια του "Into The Light" παρουσιάζονται σε πρώιμες εκτελέσεις με τα «πιλοτικά» φωνητικά του Peavy, ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα demo των "Down To The Bone" και "Assorted By Satan", κομμάτια από τα χρόνια που η μπάντα ονομαζόταν ακόμα Avenger. Βέβαια, να υπογραμμιστεί ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω χωλαίνουν σε τομείς ήχου / παραγωγής, όντας ζωντανά ηχογραφημένα στο στούντιο και πλήρως απαλλαγμένα από την επεξεργασία του overdubbing.

Σε τελική ανάλυση, όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με το "The Soundchaser Archives" θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την ιδιαίτερη φύση του, αφού το υλικό που περιέχει είναι επιλεγμένο για να ικανοποιήσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της μπάντας, με την σημαντικότητά του να διαμορφώνεται περισσότερο από την σπανιότητα των εκτελέσεων και λιγότερο από την καθαρά μουσική τους αξία. Ανεξάρτητα από αυτό, η έκδοση του διπλού CD / μονού DVD (bonus με την περσινή ζωντανή εμφάνιση της μπάντας με την Lingua Mortis Orchestra στο Masters Of Rock) δεν παύει να αποτελεί ένα χορταστικό οπτικοακουστικό πακέτο, ακόμη κι αν σαν συλλεκτική κυκλοφορία απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί αντιπροσωπευτική της πορείας των Γερμανών.
  • SHARE
  • TWEET