[7]: Moonshiners & Alcoholics

Πιείτε γιατί χανόμαστε

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 14/03/2019 @ 13:23

17 Μαρτίου 2019: Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Τώρα για ποιον λόγο ακριβώς εορτάζουμε στα μέρη μας έναν Ιρλανδό, θα σε γελάσω. Bars γεμάτα κόσμο, ιρλανδέζικα τραγούδια, μπύρες και ουίσκι. Πολλά. Πάρα πολλά. Κι εσύ που δεν θες να βγεις και να διασκεδάσεις, τι εναλλακτικές έχεις; 7 θα σου προτείνουμε εμείς κι όχι για να πάρεις μια γεύση από το πάρτι, αλλά μια γεύση από τον πραγματικό λόγο που στήνεται αυτό το πανηγύρι: Το αλκοόλ. 5 ταινίες και 2 τηλεοπτικές σειρές, συνοδεία πάντα της αρμόζουσας μουσικής υπόκρουσης, που δεν λυπούνται τα λίτρα κατανάλωσης των πρωταγωνιστών. Moonshiners & αλκοολικοί όλου του κόσμου ενωθείτε.


Barfly (1987)

Barfly - 1987

Πρώτος και καλύτερος ο μέθυσος συγγραφέας της καρδιάς μας. Ο Charles Bukowski υπογράφει το σενάριο που βασίζεται σε αυτοβιογραφικές του ιστορίες και ο Mickey Rourke που τον υποδύεται ως άλλος Henry Chinaski, δεν σταματά λεπτό να πίνει, να καυγαδίζει και να θαυμάζει τις υπέροχες γάμπες της Faye Dunaway.

Τι ακούμε; One Bourbon, One Scotch, One Beer. Δεν έχει σημασία ο καλλιτέχνης. Το τραγούδι είναι διαχρονικό είτε από τον John Lee Hooker, είτε από τον George Thororgood.

Τι πίνουμε; Ένα μεγάλο παγωμένο ποτήρι μπύρας, τσαφωμένο που λένε, με ένα σφηνάκι Makers Mark.


Leaving Las Vegas (1995)

Οσκαρικό μεθύσι. Αλκοολικός, επίδοξος golden σεναριογράφος του Hollywood, αποφασίζει να πιει μέχρι θανάτου και την κάνει για το Las Vegas. Εκεί, ο Nicolas Cage γνωρίζει μια μοναχική πόρνη, την Elisabeth Shue και μια καταραμένη όσο και σύντομη σχέση ξεκινά με unhappy ending. Ο αυτόχειρας κι επίσης αλκοολικός συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου, John O' Brien, δεν πρόλαβε να δει την εξαιρετική αυτή μεταφορά στη μεγάλη οθόνη.

Τι ακούμε; Δεν χρειάζεται τραγούδι εδώ. Ο μίνι διάλογος του "Have You Been Drinking All Day? But Of Course!" επισκιάζει νότες και μελωδίες.

Τι πίνουμε; Μαύρη παγωμένη μπύρα σε μεγάλο ποτήρι, με τη συνοδεία Jack Daniel’s Honey σε σφηνάκι.


Crazy Heart (2009)

Δεύτερο οσκαρικό μεθύσι που φέρνει λίγο στο A Star Is Born. Ο Jeff Bridges υποδύεται έναν αλκοολικό τραγουδιστή της country, που πασχίζει να επανέλθει στο προσκήνιο παλεύοντας δαίμονες κι εξάρτηση, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Maggie Gyllenhaal. Υπάρχει μια σκηνή σε ένα bar που ανήκει στον απόγονο του Κεφαλλονίτη Ευάγγελου Κλωνή.

Τι ακούμε; Αν και η ταινία είναι προφανώς τίγκα στα τραγούδια, η ερμηνεία της Nina Simone στο Gin House Blues δεν αφήνει περιθώρια δεύτερης σκέψης.

Τι πίνουμε; Bourbon. Αυστηρά και σκέτο, οπότε ένα Four Roses είναι ιδανικό. Προσοχή, δεν ακουμπάμε επ' ουδενί το Wild Turkey. Κίνδυνος θάνατος.


Lawless (2012)

Lawless - 2012

Οι πρώτοι moonshiners της παρέας. Ο Tom Hardy και τα αδέλφια του είναι λαθρέμποροι αλκοόλ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης κι έρχονται σε ευθεία και βίαιη αντιπαράθεση με τον Guy Pearce, ένα διεφθαρμένο αστυνόμο από το Σικάγο. Το σενάριο όπως και η μουσική φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Nick Cave.

Τι ακούμε; Το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών για την εν λόγω περίσταση. Το Moonshine Got Me του Daniel Norgren. Τελεία. Παύλα.

Τι πίνουμε; Ουισκάρα. Σκέτη προφανώς. Το κεχριμπαρένιο χρώμα του Bushmills 16 μαζί με τη γεύση του, θα έληγαν την ποτοαπαγόρευση μέσα σε λίγα λεπτά.


The Angel's Share (2012)

To Μερίδιο Των Αγγέλων του Ken Loach, είναι η αισιόδοξη κι εύθυμη νότα του άρθρου. Είναι η ποσότητα του αλκοόλ που εξατμίζεται ως δια μαγείας κατά την παλαίωση του ουίσκι και βαδίζει ολοταχώς προς τα ουράνια. Αυτό, θα βάλει σε μπελάδες ένα νεαρό μικροαπατεώνα με τρομερή όσφρηση και τους «χαρισματικούς» φίλους του που θα σπεύσουν σε βοήθεια.

Τι ακούμε; Στη Σκωτία διαδραματίζεται η ταινία, οπότε θα το ρίξουμε στον αγαπημένο μας Ιρλανδό. Το Divin' Duck (If The River Was Whiskey) του Rory Gallagher ενώνει λαούς.

Τι πίνουμε; Ίσως το πιο υποτιμημένο σκωτσέζικο ουίσκι. Το Teachers ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη αγάπη και παντοτινή.


Boardwalk Empire (2010 - 2014)

Ποτοαπαγόρευσης συνέχεια. Ο Nucky Thompson είναι το αφεντικό της Atlantic City και κινεί τα νήματα στον πολιτικό στίβο, έχοντας παράλληλα ενεργό και σημαντικό ρόλο ως τοπικός gangster που φτάνει μέχρι και το Σικάγο. Ο Steve Buscemi που τον υποδύεται εξαιρετικά, πίνει και καπνίζει από το πρωί κι εμπορεύεται απεριόριστες ποσότητες παράνομου αλκοόλ.

Τι ακούμε; Μια μπαλάντα για το ουίσκι. Ο Seasick Steve μοιάζει να βρήκε τη θέση του στον κόσμο, όπως και ο ήρωας της σειράς και μάλλον θα του αφιέρωνε το Whiskey Ballad.

Τι πίνουμε; Tullamore Dew σκέτο. Αν τώρα βρείτε πουθενά και καμιά μπύρα Douglas Celtic Brown να του κάνει παρέα, την αρπάζετε χωρίς πολλά πολλά.


The Dukes Of Hazzard (1979 - 1985)

The Dukes Of Hazzard 1979 - 1985

Για να κλείσει ο χρονολογικός κύκλος. Τότε που μόλις έκλεινε το σχολείο για καλοκαίρι και διακτινιζόσουν την επομένη στο χωριό για τρίμηνες διακοπές. Τότε που ο μόνος λόγος να κάνεις παύση στο παιχνίδι ήταν τα κεφτεδάκια της γιαγιάς ή οι Dukes. Ο θείος Jesse παρασκευάζει moonshine, τα ανήψια Bo & Luke το διακινούν οδηγώντας τον General Lee, η ξαδέλφη Daisy τους αβαντάρει κι ο redneck αστυνόμος Rosco P. Coltrane προσπαθεί να τους κάνει τη ζωή δύσκολη.

Τι ακούμε; James Hetfield. Αν θυμάστε το theme song της σειράς του Waylon Jennings, θα αναγνωρίσετε ένα μέρος του στο Don't You Think This Outlaw Bit Has Done Got Out of Hand. Hell Yeah!

Τι πίνουμε; Ρούμι. Καραμελώνουμε πρώτα μερικές λεπτές φέτες πορτοκάλι στον φούρνο κι εν συνεχεία προσθέτουμε μια ανά γέμισμα, σε κρυστάλλινο ποτήρι που κολυμπάει σε Diplomatico Reserva Exclusiva. Τα σοκολατάκια υγείας είναι προαιρετικά.


********Ειδική Μνεία********

Shameless

Στο Shameless και την οικογένεια Gallagher. Στον Πάτερ Φαμίλια, Frank Gallagher, τον Νο.1 στη λίστα των αλκοολικών που το ποτισμένο του DNA το κάνει πάσα στον γιο του, Lip. Στο μπαρ. Το Alibi. Στη Svetlana & στη Veronica. Στον καθηγητή του Lip, που του πλήρωσε την αποτοξίνωση κι έγινε χειρότερος από αυτόν. Στη Fiona Gallagher. Γιατί έτσι.

Τι ακούμε; Μονόδρομος αδελφέ.

Τι πίνουμε; Δυο σφηνάκια -όχι παραπάνω πορ φαβόρ- Jack Daniel's με μαύρη Sambuca κι έναν κόκκο καφέ να επιπλέει στην επιφάνεια του ποτηριού. Το επόμενο πρωί, ξυπνάς σε μπουρδέλο στην Ταϊλάνδη. Νηφάλιος.

  • SHARE
  • TWEET