«10»: Πανικός στο φετινό Plissken! (Part II)

Τι να μην σας ξεφύγει ανάμεσα στον κυκεώνα 65 καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν συνολικά στο φεστιβάλ

Από τους Μάνο Πατεράκη, Κατερίνα Μυτιληναίου, Τόνια Πετροπούλου, Μανώλη Κληρονόμο, Γιάννη Λυμπέρη, Κώστα Σακκαλή, 25/05/2015 @ 10:37
Μια εβδομάδα μετά το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας για το πιο ...φεστιβάλ εκ των ελληνικών φεστιβάλ, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του με αναδιαμορφωμένο πρόσωπο, αλλά πάντα με την ίδια φιλοσοφία, επιστρέφουμε με το δεύτερο και τελικό κομμάτι.

Το Plissken, έχοντας σταθερά το πιο πλούσιο line up από κάθε ανταγωνιστή του, φιλοδοξεί να γίνει το μουσικό event του καλοκαιριού και δείχνει να τα καταφέρνει. Πέντε συντάκτες του Rocking.gr ξεδιαλέγουν πριν από εσάς για εσάς ποιους καλλιτέχνες να μην αμελήσετε να δείτε.

Επιμέλεια: Μάνος Πατεράκης



1. Savages

Savages

Ποιές είναι;
Τρία κορίτσια από την Αγγλία και ένα από τη Γαλλία (η Beth) παίζουν post-punk με τρόπο που μπορεί να «αναστήσει» τον Ian Curtis για να χορέψει μαζί τους.

Γιατί να τραβηχτώ να τις δω;
Για να δεις σε απόσταση αναπνοής την Jehnny Beth. Η μπάντα θα ήταν cool χωρίς αυτή, αλλά αυτή είναι που τις έστειλε στα ουράνια!

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τις δω;
Να ακούσεις το μοναδικό δίσκο τους, "Silence Yourself", το "Fuckers", συν κάτι νέα τραγούδια από το YouTube. Να είσαι καθαρός, καλοντυμένος (μακριά από βερμούδες) και κουρεμένος. Μπορεί να τις πετύχεις πουθενά μετά...

Δείγμα: "Fuckers"

Γιάννης Λυμπέρης



2. Pharmakon

Pharmakon

Ποιά είναι;
Είναι η Margaret Chardiet από τη Νέα Υόρκη και μανιπιουλάρει θορύβους τόσο εξωφρενικά ακραίους που σου τρυπάνε το κεφάλι.

Γιατί να τραβηχτώ να την δω;
Γιατί είναι πανέμορφη. Και εκεί που λες «τι ωραίο μωρό είναι αυτό;», θα σου σκάσουν τα power electronics και οι τσιρίδες τόσο έντονα που θα νομίζεις ότι σε χτύπησε τρένο. Δεν θα χτυπηθείς, ούτε θα χορέψεις με τη μουσική της, αλλά αν κλείσεις τα μάτια θα δεις την άβυσσο.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν την δω;
Καλύτερα καμία για να είναι πρωτόγνωρο το σοκ. Επειδή όμως με διαβάζεις και σε έχω σποϊλεριάσει ήδη, καλό είναι να τσεκάρεις πρώτα τη μουσική της γιατί παίζει να μην την παλέψεις. Είναι ακραία η μουσική, αλλά στο βάθος κρύβεται μια σπάνια ομορφιά.

Δείγμα: "Body Betrays Itself"

Μανώλης Κληρονόμος



3. Andy Stott

Andy Stott

Ποιός είναι;
Ο Andy Stott είναι παραγωγός dub και techno μουσικής, απ' το Manchester και έχει κυκλοφορήσει τέσσερα ολοκληρωμένα άλμπουμ στη δεκαετή καριέρα του.

Γιατί να τραβηχτώ να τον δω;
Διότι είναι ένας αυθεντικός και πειθαρχημένος εξερευνητής της «έξυπνης» ηλεκτρονικής μουσικής, ο οποίος πέρυσι έβαλε την σφραγίδα του στον καλύτερο δίσκο της καριέρας του και έρχεται στην Ελλάδα να «μας τον παίξει».

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τον δω;
Δεν θα σου πω ψέματα. Η μουσική του Andy Stott είναι δύσκολο άκουσμα. Εσύ, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να καθαρίσεις τα αυτιά σου και να πας να τον ακούσεις, με όσο πιο ανοιχτούς τους ορίζοντές σου αντέχεις. Και πού ξέρεις τι μπορεί να γίνει...

Δείγμα: "Faith In Strangers"

Τόνια Πετροπούλου



4. ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead

Ποιοί είναι;
Είναι οι Τεξανοί μάγοι του art prog με τις post-hardcore και punk επιρροές, γενικά σκληροί τύποι και alt μπάντα ολκής. Το κουαρτέτο από το Austin καταφέρνει να παράγει μουσική που κάνει το cross-genre να φαίνεται φτωχό σαν όρος αν κληθείς να την περιγράψεις.

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Γιατί κλείνουν πλέον 20 χρόνια παρουσίας και θα αρχίσουν να θεωρούνται «κλασσικοί» (δλδ. essential) και γιατί στην εκπνοή του '14 έβγαλαν τον ένατο δίσκο τους –τον ονόμασαν απλά "IX"- και οι εντυπώσεις που άφησε είναι ανάμεικτες. Δεν θες να σχηματίσεις τη δική σου άποψη επί του μείζονος αυτού μουσικού θέματος; Σε περίπτωση που σου διαφεύγει, την συγκεκριμένη μπάντα την λατρεύουν οι ψαγμένες τύπισσες.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Αν είσαι μεταλλάς, άκου λίγο Tool να μπεις στο κλίμα. Αν δεν είσαι, άκου λίγο Swans και λίγο Suede. Ό,τι και να (νομίζεις ότι) είσαι, μην τους χάσεις!

Δείγμα: "Lost In The Grand Scheme"

Κατερίνα Μυτιληναίου



5. Tony Allen

Tony Allen

Ποιός είναι;
Ο καλύτερος drummer που έζησε ποτέ, σύμφωνα με τον Brian Eno, ο στυλοβάτης του Fela Kuti σύμφωνα με τον περισσότερο κόσμο, το «beat» στο afro-beat σύμφωνα με όσους τον είδαμε πριν λίγα χρόνια στο Club 22.

Γιατί να τραβηχτώ να τον δω;
Να τον δεις για να χορέψεις αργά και ρυθμικά, να κλείσεις τα μάτια και να νιώσεις τις δονήσεις. Γιατί ούτε η εμπειρία του ούτε η μουσική του μπορεί να απαντηθεί στα άλλα σχήματα του φεστιβάλ αλλά θα εκπλαγείς και από το πόσο σύγχρονος ακούγεται. Γιατί δεν ξέρεις πόσες ευκαιρίες θα έχεις ακόμα στα 75 του.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τον δω;
Να έχεις φορέσει άνετα παπούτσια και να μην έχεις ακούσει κανέναν δίσκο του. Δεν θα παίξει κανένα ρόλο η μελέτη εδώ, κράτησέ την για άλλους.

Δείγμα: Tony Allen's YouTube Channel

Κώστας Σακκαλής



6. Mogwai

Mogwai

Ποιοί είναι;
Οι Mogwai σχηματίστηκαν το 1995 στην Γλασκώβη και  είναι το συγκρότημα που καθόρισε όπως κανένα άλλο τον ήχο που σήμερα αποτελούμε post-rock. Μετά τους Mudhoney, κοντράρονται με τους Electric Wizard ως το σημαντικότερο όνομα του φεστιβάλ.

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Επειδή είναι από τα επιδραστικότερα συγκροτήματα μιας ολόκληρης δεκαετίας (των '00s), επειδή το δισάκι τους είναι γεμάτο κομματάρες και επειδή θες να δεις αν γίνονται γκρέμλιν αν τους ρίξεις νερό.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Αν δεν τους ξέρεις, ξεκίνα το ταξίδι με "Mr. Beast" και το υποτιμημένο "The Hawk Is Howling". Έπειτα, τράβα προς τα πίσω.

Δείγμα: "I'm Jim Morrison, I'm Dead"

Μάνος Πατεράκης



7. Sleaford Mods

Sleaford Mods

Ποιοί είναι;
Nτουέτο από το τιμημένο Nottingham, με electro-punk λούπες, με ένα «κάτι-σαν-rapping» παραλήρημα γεμάτο γκρίνια και χιούμορ προς όλα αυτά που εκνευρίζουν και εσένα.

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Για να ακούσεις τη slang του... Jason Williamson και να βάλεις στοίχημα πόσα θα καταλάβεις απ' όσα λέει.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
To καλό είναι πως παίζουν «νταν» μεσάνυχτα, άρα θα είμαστε ήδη intoxicated που θα έλεγε και ο Jason. Έχουν πολύ υλικό, δώσε βάση στα πρόσφατα "Divide & Exit" και "Tiswas".

Δείγμα: "Jobseeker"

Γιάννης Λυμπέρης



8. Electric Wizard

Electric Wizard

Ποιοί είναι;
Είναι από τις πιο σοκαριστικές doom μπάντες που έχουν υπάρξει. Το ύφος τους άνοιξε νέους δρόμους και επαναπροσδιόρισε το τι σημαίνει ακρότητα.

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Γιατί live ισοπεδώνουν τα πάντα. Ο ήχος τους είναι παχύς σαν τείχος και το feedback σε βαράει στο στήθος δίχως έλεος. Επίσης, γιατί όταν παίξουν το "Funeralopolis" θα γίνει τέτοιο μακελειό που δεν έχεις ματαδεί.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Το χόρτο θα βοηθήσει σίγουρα για να μπεις στο κλίμα. Αν δεν έχεις, δεν πειράζει θα μαστουρώσεις με τη μουσική. Άκου το "Dopethrone" που είναι μνημείο και, αν προλαβαίνεις, και τους υπόλοιπους δίσκους γιατί οι τύποι γαμάνε σε ό,τι έχουν βγάλει.

Δείγμα: "Funeralopolis"

Μανώλης Κληρονόμος


 
9. Xylouris White

Xylouris White

Ποιοί είναι;
Είναι ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαραγιώργης) και ο Jim White. Είναι ο γιος του Ψαραντώνη και ο ιδρυτής των Dirty Three. Είναι λαουτιέρης και είναι ντράμερ. Είναι αδέρφια από άλλους γονείς, αλλά από την ίδια Μούσα! Είναι ό,τι πιο επίκαιρο στον folk ήχο - απόδειξη: τον Φλεβάρη περιόδευσαν με τους Swans. Είναι οι Xylouris White!

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Γιατί; Εσύ δεν έχεις περιέργεια να δεις τι χαμός μπορεί να γίνει μόνο με ένα λαούτο και κρουστά στη σκηνή; Δεν θέλεις να αισθανθείς επιτέλους υγιή υπερηφάνεια για κάτι το (έστω και κατά το ήμισυ) ελληνικό; Δεν γουστάρεις να ακούσεις φρενήρεις αυτοσχεδιασμούς να τρέχουν σαν τα αγριοκάτσικα του δίσκου διασχίζοντας ηπείρους και εκμηδενίζοντας αποστάσεις; Όχι, ε;

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Ρακή. Ρακή! ΡΑΚΗ!

Δείγμα: "Pulling The Bricks"

Κατερίνα Μυτιληναίου



10. Iceage

Iceage

Ποιοί είναι;
Δανέζικο art punk με πολλές ορέξεις για πειραματισμούς και βαθιά την προσωπική του σφραγίδα στον ήχο. Από τις πιο ιδιαίτερες και βαθύτερες μουσικές που θα ακουστούν στο φετινό Plissken. Με τον περσινό, τρίτο δίσκο τους έκαναν μια άκρως ενδιαφέρουσα στροφή απομακρυνόμενοι από το punk.

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Γιατί είναι πραγματικά απορίας άξιο αν θα καταφέρουν να βγάλουν αυτά τα πράγματα που ακούμε στο στούντιο, στο σανίδι. Για να κριθούν, βέβαια, θα χρειαστούν αψεγάδιαστο ήχο.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Ακούμε καλά και πολλές φορές και τους τρεις δίσκους τους, ούτως ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε τα μικρά, ιδιότροπα, θαυματουργά πράγματα που συμβαίνουν στο παρασκήνιο το ήχου τους, καθιστώντας τον άκρως προοδευτικό.

Δείγμα: "On My Fingers"

Μάνος Πατεράκης
  • SHARE
  • TWEET