«10»: Πανικός στο φετινό Plissken! (Part I)

Τι να μην σας ξεφύγει ανάμεσα στον κυκεώνα 65 καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν συνολικά στο φεστιβάλ

Από τους Μάνο Πατεράκη, Κατερίνα Μυτιληναίου, Τόνια Πετροπούλου, Μανώλη Κληρονόμο, Γιάννη Λυμπέρη, Κώστα Σακκαλή, 18/05/2015 @ 10:48
Τρεις εβδομάδες μένουν πριν το πιο ...φεστιβάλ εκ των ελληνικών φεστιβάλ ανοίξει τις πόρτες του, με αναδιαμορφωμένο πρόσωπο, αλλά πάντα με την ίδια φιλοσοφία. Έχοντας σταθερά το πιο πλούσιο line-up από κάθε ανταγωνιστή του, φιλοδοξεί να γίνει το μουσικό event του καλοκαιριού και δείχνει να τα καταφέρνει. Έξι συντάκτες του Rocking.gr ξεδιαλέγουν πριν από εσάς για εσάς ποιους καλλιτέχνες να μην αμελήσετε να δείτε. Προσοχή, θα ακολουθήσει, σαφώς, και δεύτερο μέρος!

Επιμέλεια: Μάνος Πατεράκης



 
1. The Horrors

The Horrors

Ποιοί είναι;
Βρετανική μπάντα, αδικημένη, γιατί ενώ γενικά ακούει καλά λόγια από κοινό και κριτικούς, έπρεπε να συμβαίνει συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση. Στην αρχή garage rock και punk, μετά συνεχής εξέλιξη. New wave των ‘80s, shoegaze, krautrock, synth pop.

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Η εμφάνισή τους στο Gagarin to 2009 ήταν φοβερή. Δεν μπορεί να μην έχουν γίνει καλύτεροι.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Μετά την «καταιγίδα» από Mudhoney και Savages εκείνο το βράδυ, θα αποδείξεις στον εαυτό σου αν μπορείς να αντέξεις ακόμα μία. Παίζουν και από τους τέσσερις δίσκους τους, κάτσε να τους ακούσεις όλους!

Δείγμα: "Still Life"

Γιάννης Λυμπέρης


 
2. Liturgy

Liturgy

Ποιοί είναι;
Πρόκειται για το πνευματικό παιδί του ευφυούς Hunter-Hunt Hendrix, υπάρχουν από το 2008 και μόλις φέτος κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο ("The Ark Work").

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Γιατί είναι από τα πιο hot ονόματα που υπάρχουν εκεί έξω και γιατί το ιδιαίτερο ύφος τους, τους καθιστά μοναδικούς.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Να έχεις ακούσει οπωσδήποτε τους δύο τελευταίους δίσκους τους, "Aesthethica" (2011) και "The Ark Work" (2015) και να είσαι ανοιχτόμυαλος. Οι τύποι δεν παίζουν black metal αλλά πειραματικό rock με black metal αιχμή. Και αυτό το κάνουν καλά.

Δείγμα: "Quetzalcoatl"

Μανώλης Κληρονόμος


 
3. Perfume Genius

Perfume Genius

Ποιός είναι;
Πρόκειται για το stage name του 34χρονου Mike Hadreas απ' το Seattle. Μέσω της μινιμαλιστικής indie / art-pop, τείνει να εξωτερικεύει τις ενδόμυχες σκέψεις του γύρω από βιωματικά θέματα μ' έναν άμεσο, ποιητικό και συναισθηματικό τρόπο.

Γιατί να τραβηχτώ να τον δω;
Διότι είναι απ' τις μεγαλύτερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες του φεστιβάλ. Το πληθωρικό μουσικό ταλέντο και η ερμηνευτική κατάθεση ψυχής του θα σε ταρακουνήσουν συναισθηματικά και, ίσως, ανεπανόρθωτα.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τον δω;
Να έχεις ακούσει τον τελευταίο και καλύτερό του δίσκο, "Too Bright", ο οποίος απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και εδραίωσε τον Perfume Genius στα μεγάλα ονόματα της indie σκηνής. Επίσης, να έχεις βάλει την «ανοιχτομυαλιά» σου σε mode on, διότι συνηθίζει επί σκηνής να φοράει τακούνια, γυναικείο ταγιέρ, κόκκινο κραγιόν και να έχει βαμμένα νύχια.

Δείγμα: "Queen"

Τόνια Πετροπούλου


 
4. Mudhoney

Mudhoney

Ποιοί είναι;
Μπάντα εκ των «πατέρων» του grunge -που κι αυτό επιστρέφει στο μουσικό προσκήνιο με ταχείς ρυθμούς- με ιστορία δυόμιση δεκαετιών, οι Mudhoney τα έχουν όλα: και πορεία παράλληλη με την θρυλική δισκογραφική Sub Pop και κολλητικούς ρυθμούς και εξαιρετικό groove και επικαιροποιημένα ερείσματα και εμπειρία στις ζωντανές εμφανίσεις που εγγυάται το αποτέλεσμα και νεανικό ήχο. Άλλωστε, είναι απ' το Seattle.

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Για όλα τα παραπάνω και γιατί θες να χτυπηθείς. (Μάγος είμαι;!)

Τi προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Αν και στοιχηματίζω ότι θα πιαστείς γενικά απροετοίμαστος, ετοίμασε ένα καλό ποδόλουτρο να σε περιμένει. Τα πόδια σου δεν θα περάσουν τόσο καλά όσο τ' αφτιά σου!

Δείγμα: "Suck You Dry"

Κατερίνα Μυτιληναίου


 
5. Mikal Cronin

Mikal Cronin

Ποιός είναι;
Το λιγότερο γνωστό μέλος στην ευρύτερη παρέα του Ty Segall, ο Mikal Cronin είναι ένας τραγουδοποιός που συνδυάζει την νέο-ψυχεδέλεια με την power pop, χωρίς φυσικά να κρύβει ούτε στιγμή την καλιφορνέζικη καταγωγή του.

Γιατί να τραβηχτώ να τον δω;
Να τραβηχτείς να τον δεις γιατί δεν έχεις χάσει καμία συναυλία του Ty Segall, είδες και τους White Fence και θες να προλάβεις το επερχόμενο σημαντικό όνομα, αλλά και κάτι λίγο πιο καλοκαιρινό για να ταιριάζει με τη στιγμή.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τον δω;
Μια που έχει κυκλοφορήσει καλό δίσκο φέτος ριξ' του καμιά αυτιά και προπονήσου στις air-surf κινήσεις σου.

Δείγμα: "Say"

Κώστας Σακκαλής


 
6. The Twilight Sad

The Twilight Sad

Ποιοί είναι;
Σκωτσέζοι indie rockers που αποτελούν μέρος του γενικότερου post-punk revival και ως εκ τούτου δίνουν έμφαση στην ατμόσφαιρα και το συναίσθημα.

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Επειδή ο τέταρτος δίσκος τους που κυκλοφόρησε πέρσι και φέρει τον εξαιρετικό τίτλο "Nobody Wants To Be Here And Nobody Wants To Leave" τους βρίσκει σε φοβερή φόρμα. Δεν θα σε ανεβάσουν, αλλά με το κατάλληλο σκηνικό θα σε ρίξουν πολύ πολύ όμορφα.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Μελέτα τη ζωή του Ian Curtis.

Δείγμα: "Cold Days From The Birdhouse"

Μάνος Πατεράκης



 
7. Squarepusher

Squarepusher

Ποιος είναι;
Ο κατά κόσμον, Thomas Jenkinson, ξεκίνησε το one-man project του Squarepusher το 1996 και έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην εδραίωση του drill and bass αλλά και του jazz fusion.

Γιατί να τραβηχτώ να τον δω;
Γιατί, παρ' όλο που η δισκογραφία του μοιάζει με καρδιογράφημα με τα πάνω της και τα κάτω της, τελικά αυτά τα «πάνω» είναι μερικά από τα πιο όμορφα ηλεκτρονικά πράματα που θα ακούσεις στη ζωή σου. Ε, και γιατί αν βαρέσει μερικά καλά beat θα γίνει ταναπού η φάση και θα χοροπηδάμε σαν τρελοί.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τον δω;
Να τσεκάρεις οπωσδήποτε τα "Hard Normal Daddy" (1995) και "Ultravisitor" (2004) που είναι δισκάρες, να έχεις κρατήσει ανάσες μέχρι μετά τα μεσάνυχτα που θα βγει γιατί θα λιώσεις στο κοπάνημα και γενικότερα να είσαι έτοιμος για χορό και διαλογισμό την ίδια στιγμή.

Δείγμα: "Unreal Square"

Μανώλης Κληρονόμος


 
8. Thee Oh Sees

Thee Oh Sees

Ποιοί είναι;
Αυτοί που στις αρχές των '00s αναβίωσαν -μαζί με λίγους άλλους- τον garage / psych ήχο που τρέχεις τώρα από πίσω του, από live σε gig κι από ποτάμι σε ραχούλα. Θα μπορούσαν να λέγονται και: Δομημένο ηλεκτρικοκιθαριστικό χάος σε τέλεια ρυθμικό πλαίσιο. Τώρα είναι γνωστοί ως: The OCs ή OCS ή Orange County Sound ή Οrinoka Crash Suite. Διάλεξε και πάρε!

Γιατί να τραβηχτώ να τους δω;
Γιατί μόλις έβγαλαν πάλι καινούργιο δίσκο (πράγμα καθόλου παράξενο γι' αυτούς) και γιατί θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους και γιατί τους κατευθύνει ο ξεχωριστός John Dwyer.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τους δω;
Να ρίξεις μια ματιά στην κριτική του Θεοδόση Γενιτσαρίδη για το νέο δίσκο για να μην πιαστείς «αδιάβαστος» και μια ζακέτα πάνω σου... Παίζουν αρκετή ώρα!

Δείγμα: "Tidal Wave"

Κατερίνα Μυτιληναίου


 
9. Gonjasufi

Gonjasufi

Ποιός είναι;
Gonjasufi είναι το stage name του παραγωγού / dj / τραγουδιστή Sumach Ecks απ' το San Diego. Είναι ο πιο ιδιαίτερος καλλιτέχνης του φεστιβάλ και ένα μουσικό είδος από μόνος του.

Γιατί να τραβηχτώ να τον δω;
Διότι η μουσική του έχει μαγικές ικανότητες. Είναι ένα εκλεκτικά σαγηνευτικό και πειραματικό κράμα ψυχεδέλειας με hip / trip hop ήχους και soul φωνητικά που θέτουν σε καταστολή το μυαλό και το σώμα σου. Βλέπεις ήχους και ακούς χρώματα, χωρίς LSD.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τον δω;
Να έχεις ακούσει το ντεμπούτο του, "A Sufi And A Killer", το οποίο παράχθηκε με τη συμβολή των Flying Lotus, The Gaslamp Killer και Mainframe. Ονόματα που σε προκαταβάλλουν θετικά για το αποτέλεσμα του άλμπουμ, χωρίς καν να το έχεις ακούσει, ακόμα.

Δείγμα: "Kowboyz & Indians"

Τόνια Πετροπούλου


 
10. Strand Of Oaks

Strand Of Oaks

Ποιοι είναι;
Το μουσικό παιδί του μουσάτου κυρίου Timothy Showalter. Οι Strand Of Oaks κινούνται μεταξύ εμπορικού indie rock και μοδάτου indie folk με ένα ανεπαίσθητο twist που κάνει τη διαφορά.

Γιατί να τραβηχτώ να τον δω;
Επειδή έχει βγάλει τέσσερις πολύ όμορφους δίσκους, έχει μεράκι και DIY νοοτροπία ηχογραφώντας και κυκλοφορόντας μόνος του δίσκους και τα κατάφερε να κάνει όνομα παγκοσμίως. Κυρίως, όμως, επειδή γράφει ωραίες μουσικές.

Τι προετοιμασία να έχω κάνει πριν τον δω;
Άκου με μεγάλη προσοχή το φοβερό "Pope Killdragon" του 2010 για να ξεκλειδώσεις τα κρυμμένα του μυστικά.

Δείγμα: "Bonfire"

Μάνος Πατεράκης
  • SHARE
  • TWEET