«10»: Λόγοι για να επισκεφτούμε το φετινό Hellfest

To μεγαλύτερο festival σκληρού ήχου στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί και φέτος, 15 με 18 Ιουνίου στο Clisson της Γαλλίας

Από τον Γιάννη Βόλκα, 07/02/2023 @ 15:01

Το 2023 βρίσκεται, πολλά υποσχόμενο μπροστά μας. Συγκροτήματα όλων των μουσικών ειδών ετοιμάζουν περιοδείες ανά τον κόσμο. Οι διοργανωτές έχουν βγάλει τα τεφτέρια τους ώστε να καταφέρουν να πετύχουν κάτι πιο δυνατό από την περσινή, δοκιμαστική και γεμάτη ρίσκο λόγω του covid, χρονιά. Στην Ελλάδα οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν ξεκινήσει προκαλώντας, όπως πάντα, ποικίλες αντιδράσεις. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες και όλοι μας έχουμε μια ή περισσότερες αγαπημένες μπάντες. Παράλληλα με τις εγχώριες συναυλίες, έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζονται πολλές, οδικές και αεροπορικές, εκδρομές για χώρες του εξωτερικού αφού οι αντίστοιχοι ιθύνοντες, γνωρίζουν ή πιστεύουν πως πολλά από τα μεγάλα και σημαντικά ονόματα που περιοδεύουν στην Ευρώπη, δεν θα επισκεφτούν (και) φέτος την χώρα μας.

Hellfest 2023

Το πασίγνωστο και πάντα «γεμάτο» Hellfest δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διαφήμιση. Εδώ και χρόνια, 15 για την ακρίβεια αν εξαιρέσουμε τις ακυρώσεις των περασμένων ετών και χωρίς να μετρήσουμε το φετινό έτος, το γαλλικό festival προσφέρει στο κοινό του ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην Γηραιά Ήπειρο. Αποκορύφωμα αποτελεί η περσινή επταήμερη έκδοση η οποία έκανε οποιαδήποτε άλλη συναυλιακή προσπάθεια να φαντάζει...λίγη. Φυσικά δεν θα μπορούσε κάθε χρόνο να συμβαίνει το ίδιο αλλά οι διοργανωτές βρίσκοντας μια μέση λύση ανακοίνωσαν ότι το φετινό festival θα περιέχει τέσσερις μέρες σε αντίθεση με το τριήμερο που μας είχε συνηθίσει. Εδώ, να σας θυμίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2019 με την προσθήκη του Knotfest, περιοδεύων festival των Slipknot.

Hellfest 2023

Επειδή ο χρόνος κυλά με απίστευτη ταχύτητα και εμείς δεν βλέπουμε την ώρα να βρεθούμε για άλλη μια φορά στα περίχωρα της Νάντης και στα λιβάδια του Clisson, επιλέξαμε για σας δέκα (10) λόγους-μπάντες που θα ήταν ικανές να προσελκύσουν μεγάλη μερίδα (και) του ελληνικού κοινού. Να μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο, ουκ ολίγοι συμπατριώτες μας κάνουν σχέδια όλο το χρόνο και μετρούν αντίστροφα μέχρι την έναρξη του festival.

1
Rock And Roll All Nite
Kiss
H τελευταία περιοδεία των γερόλυκων πέρασε από το Hellfest του 2019 αλλά μετά από ένα εξαιρετικό show, οι διοργανωτές δεν δίστασαν να τους προσθέσουν και στο φετινό line up. Ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη περιοδεία των Αμερικανών συνεχίζει να γυρίζει ανά την Ευρώπη και θα επισκεφτεί και φέτος διάφορα μεγάλα festival.
 
To show των Kiss ακόμα και σήμερα παραμένει μεγαλειώδες και ταιριάζει απόλυτα σε μεγάλους χώρους και σκηνές όπως αυτή του Hellfest. Αφού, μέχρι στιγμής, τα σχέδια της μπάντας δεν δείχνουν να περιλαμβάνουν την χώρα μας, εμείς δεν έχουμε σκοπό να χάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά party. Ιδανικό ζέσταμα με τους Kiss να είναι οι headliners της πρώτης μέρας του festival.
2
My Dead Drunk Friends
Hollywood Vampires
To μεγαλύτερο supergroup που περιοδεύει στην Ευρώπη, με κοντινότερη σε μας στάση, αυτή στην Σόφια της γειτονικής Βουλγαρίας, αυτό το καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να μην περάσει από το Hellfest. O Alice Cooper εντυπωσίασε τους πάντες, από το Clisson μέχρι την Αθήνα, με τις εμφανίσεις του, ο Johnny Depp με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα και αναμένεται να βγει σε περιοδεία με μεγάλη όρεξη ενώ ο Joe Perry είτε με τους Aerosmith είτε χωρίς, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους rock κιθαρίστες. 
 
Περιλαμβάνοντας δικές τους συνθέσεις, τραγούδια των βασικών συγκροτημάτων τους αλλά και διάφορες διασκευές άλλων δεν μπορεί παρά να ξεσηκώσουν το κοινό λίγο πριν δώσουν την σκυτάλη στους προαναφερθέντες Kiss.
3
Kickstart My Heart
Motley Crue
Ακόμα μια, κατά πάσα πιθανότητα, τελευταία περιοδεία είναι αυτή των Motley Crue οι οποίοι ακόμα και αν συνεχίσουν να δίνουν συναυλίες στην Αμερική, δύσκολα θα επισκεφτούν ξανά την Ευρώπη. Μαζί με τους Def Leppard (για αυτούς θα τα πούμε παρακάτω) αποτελούν ένα από τα πιο ελκυστικά πακέτα παρά την απουσία του Mick Mars (και την αντικατάστασή του από τον πολύ αξιόλογο John 5) και παρά τις πιθανές δυσκολίες του Vince Neil να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των κομματιών.
 
Ακόμα και με αυτό τον τρόπο και ακόμα και μετά το πέρασμα τόσων ετών, οι Crue αποτελούν εγγύηση rock ‘n’ roll διασκέδασης και αναμένεται να προσφέρουν ένα show υψηλών προδιαγραφών.
4
U Rok Mi
Def Leppard
Μαζί με τους προαναφερθέντες Motley Crue ετοιμάζονται να προσφέρουν το ιδανικό back to back (όσον αφορά το billing στην συγκεκριμένη σκηνή, γιατί στην πραγματικότητα, main stage 1 και 2 εναλλάσσονται). Οι Def Leppard καταφέρνουν να κρατούν σε ετοιμότητα τους πάμπολλους οπαδούς τους είτε με τα άπειρα hits του παρελθόντος, είτε με καινούργιες δουλειές όπως το περσινό "Diamond Star Halos".
 
O Joe Elliott παρά το πέρασμα των ετών παραμένει σε πολύ καλύτερη φόρμα από πολλούς συνομήλικούς του, ο drummer Rick Allen αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις σημαντικότερες ατραξιόν της μπάντας ενώ τα υπόλοιπα μέλη συμβάλλουν εξίσου ώστε το αποτέλεσμα που παρουσιάζουν οι Leppard να είναι άκρως διασκεδαστικό και πέρα ως πέρα αξιόλογο.
5
Arriving Somewhere But Not Here
Porcupine Tree
Είναι ολοφάνερο ότι η μουσική των Porcupine Tree δεν είναι ιδανική για ένα μεγάλο festival εξωτερικού χώρου. Από την άλλη πλευρά τόσο μπάντες παρόμοιο μουσικού ύφος (πχ οι Opeth) όσο και ο ίδιος ο Steven Wilson έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν πολύ αξιόλογες εμφανίσεις στο Hellfest. Πολύ σημαντικοί παράγοντες της ύπαρξης των Porcupine Tree στο εν λόγω festival και μάλιστα ως δεύτερο όνομα στην κεντρική σκηνή είναι η επιστροφή της μπάντας στην συναυλιακή δραστηριότητα μετά από απουσία πολλών ετών και το γεγονός ότι η προαναφερθείσα επιστροφή συνοδεύτηκε από ένα πάρα πολύ αξιόλογο δίσκο. Τέλος, είναι γνωστό ότι τόσο o Wilson όσο και οι  Porcupine Tree ανέκαθεν κέντριζαν το ενδιαφέρον του metal κοινού.
 
Η μεγαλύτερη progressive rock μπάντα της γενιάς μας βρίσκεται και πάλι κοντά μας και αφού δεν έχει ανακοινωθεί ελληνική ημερομηνία (η οποία δεν πιστεύω ότι θα αργήσει πολύ), η εμφάνισή τους στο Hellfest θα μας καλύψει προς το παρών.
6
Caught Somewhere In Time
Iron Maiden
Θεωρούσαμε εδώ και καιρό δεδομένη την συμμετοχή των Βρετανών στο Hellfest αφού είχαν αφήσει στις συγκεκριμένες ημερομηνίες ένα κενό που έφεγγε σαν αυγουστιάτικο φεγγάρι. Κάθε περιοδεία των Iron Maiden προκαλεί πληθώρα συζητήσεων και η "The Future Past Tour" δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι φήμες ότι το setlist θα περιλαμβάνει το πολυπόθητο "Alexander The Great" οργιάζουν αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Οποιαδήποτε από τα οχτώ κομμάτια του εξαιρετικού "Somewhere In Time" είναι ευπρόσδεκτα ενώ ταυτόχρονα για τους απανταχού σκληροπυρηνικούς maiden-άδες αρκετές συνθέσεις από το πρόσφατο "Senjutsu" αποτελούν επίσης πόλο έλξης.
 
Με άλλα λόγια και πιο συνοπτικά, οι Iron Maiden παίζουν στο Hellfest και θεωρείται ήδη δεδομένο ότι  θα αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα highlights του τετραημέρου.
7
Mouth For War
Pantera
Μία από τις πιο πολυσυζητημένες περιπτώσεις του φετινού καλοκαιριού. Οι Phil Anselmo, Rex Brown, Zakk Wylde και Charlie Benante αποτελούν την σημερινή version της μπάντας προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Από την μια σίγουρα θα περάσουμε καλά ακούγοντας τις άπειρες κομματάρες των Pantera. Επίσης είναι φύσει αδύνατον να παρακολουθήσουμε κάτι πιο κοντινό στο original line-up. Από την άλλη ο Anselmo έχει βεβαρημένο παρελθόν το οποίο από ότι φάνηκε το Rock Am Ring / Rock Im Park δεν έχει ξεχάσει (με την πρόσφατη ακύρωση της μπάντας). Επίσης… Pantera χωρίς τα αδέρφια Abbott δεν υφίσταται, όπως λένε πολλοί και ουσιαστικά δεν μπορείς να τους αδικήσεις.
 
Βρίσκεις έτσι την πιο βολική λύση. Πηγαίνεις σε ένα festival, πλακώνεσαι στις μπύρες, περνάς καλά για μιάμιση ώρα ακούγοντας την καλύτερη tribute band στους Pantera χωρίς ουσιαστικά να τους έχεις δώσει φράγκο αφού το festival-ικό εισιτήριο θα ήταν το ίδιο και χωρίς δαύτους. Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
8
Pulse Of The Maggots
Slipknot
To 2019 «ανάγκασαν» το Hellfest να προσθέσει τέταρτη μέρα. Πέρσι γκρέμισαν τα πάντα στην Πλατεία Νερού σκαρφαλώνοντας στην κορυφή των εγχώριων συναυλιών. Οι Slipknot συνεχίζουν ακάθεκτοι την ξέφρενη πορεία τους. Το "The End, So Far" μπορεί να δίχασε αλλά οι ζωντανές τους εμφανίσεις παραμένουν αναμφίβολα ανάμεσα στις καλύτερες που μπορεί να ζήσει ο rock/metal οπαδός. Για ακόμα μια φορά headliner αλλά αυτή τη φορά τελευταία μπάντα του festival το οποίο μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι ετοιμάζουν οι Αμερικανοί και με ποιο τρόπο θα μας αφήσουν άφωνους και φέτος.
 
To Knotfest περιοδεύει ανά τον κόσμο και φέτος. Μπορεί στο Clisson να μην συναντούμε την «βαριά» ταμπέλα του αλλά πολλά από τα συγκροτήματα που συνοδεύουν τους Slipknot θα βρεθούν στον ίδιο χώρο το συγκεκριμένο τετραήμερο.
9
Master Exploder
Tenacious D
To πασίγνωστο κωμικό ντουέτο επιστρέφει φέτος στην Ευρώπη καθώς πλησιάζουν πλέον τριάντα χρόνια από την ίδρυσή τους και πάνω από δυο δεκαετίες από τότε που το ομώνυμο ντεμπούτο τους έφερε χαμόγελα ικανοποίησης στα χείλη μας. Ο Jack Black και ο Kyle Gass μπορεί να έχουν περάσει τα 50 και 60 αντίστοιχα αλλά δεν δείχνουν να έχουν σκοπό να σοβαρευτούν...και πολύ καλά κάνουν. Συνεχίζουν ακάθεκτοι το μουσικοκωμικό show τους το οποίο αναμένεται να γίνει απόλυτα αποδεκτό και στο Hellfest όπου, μέχρι στιγμής, τερματίζει η ευρωπαϊκή περιοδεία τους.
 
Κομμάτια από τους τέσσερις δίσκους τους, η αγάπη τους για το heavy metal, ο απέραντος σεβασμός για τον Ronnie James Dio, το αειθαλές "Tribute" καθώς και πολλές και απρόβλεπτες διασκευές από Thin Lizzy και JJ Cale μέχρι Eminem και Tom Jones είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που έχουμε για τα live των Tenacious D και το μόνο που περιμένουμε είναι να τραγουδήσουμε μαζί τους και να γελάσουμε με την ψυχή μας.
10
Under The Midnight Sun
The Cult
Οι Cult κυκλοφόρησαν πέρσι έναν απρόσμενα αξιόλογο δίσκο, έξι χρόνια μετά το "Hidden City" . To ενδέκατο κατά σειρά πόνημά τους "Under The Midnight Sun" θα ακουστεί για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους αφού η παρέα του Ian Astbury έχει να επισκεφτεί την Γηραιά Ήπειρο από το 2017 (με εξαίρεση λίγες εμφανίσεις σε Αγγλία και Σκωτία). Αρκετά μεγάλο κίνητρο για τους οπαδούς της μπάντας.
 
Στoυς Cult βρίσκουμε, εκτός από τον Astbury, τον Billy Duffy, original κιθαρίστα της μπάντας αλλά και τον, επί δεκαπενταετίας drummer, John Tempesta (γνωστός επίσης από συνεργασίες με Rob Zombie, Testament και Exodus). Εκτός από τα καινούργια κομμάτια, το setlist τους περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους και έτσι οι Cult θα έχουν εύκολο ρόλο ως headliners στο Valley Stage. Μοναδική μας απορία είναι αν η εμφάνισή τους συμπέσει με τους Def Leppard ή Motley Crue δημιουργώντας διλήμματα στο κοινό.
+1
Bonus Tracks
 
Επειδή δέκα συγκροτήματα είναι πολύ λίγα για ένα line up σαν το Hellfest σας δίνουμε, περιληπτικά άλλες δέκα επιλογές, Ούτως ή άλλως, ενδιαφέρουσες μπάντες, μεγάλα και μικρά ονόματα υπάρχουν και τις τέσσερις μέρες στις έξι σκηνές του festival.

1) Amenra (Valley Stage, 15/6)
Οι post-metal/sludge Βέλγοι αποτελούν ιδανική περίπτωση για το Valley και με την δυστοπική ατμόσφαιρά τους θα μαζέψουν όλο τον κόσμο που αδιαφορεί για τους γερόλυκους rock stars Kiss.

2) Rancid (Warzone Stage,16/6)
Οι καλιφορνέζοι punk rockers κουβαλούν τρεις δεκαετίες εμπειρίας στις πλάτες τους και αποτελούν το πιο δυνατό χαρτί για τους λάτρεις του Warzone, hardcore/punk stage του festival.

3) Fields Of The Nephilim (Temple Stage, 18/6)
Gothic rock/metal από την μπάντα του Carl McCoy. Ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του είδους το οποίο θα βρει το κατάλληλο περιβάλλον ως τελευταίο όνομα του festival στο συγκεκριμένο stage.

4) Meshuggah (Altar Stage, 17/6)
Οι Σουηδοί extreme/progressive metal θρύλοι είχαν ανακοινωθεί για το billing του 2020 αλλά έπεσαν θύμα των ακυρώσεων και αλλαγών λόγω της περιόδου του covid. Φέτος όμως τους βρίσκουμε θριαμβευτικά headliners στο Altar.

5) Melvins (Valley Stage, 18/8)
Οι θεότρελοι, one of a kind Αμερικανοί έχουν ήδη ανακοινωθεί για φέτος στην Αθήνα και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το τεράστιο γαλλικό festival. Headliners στο Valley θα προσελκύσουν πολύ κόσμο με το ιδιαίτερο, θορυβώδες και πειραματικό rock τους.

6) Nightfall (Altar Stage, 15/8)
H ελληνική συμμετοχή της χρονιάς, οι δικοί μας Nightfall οι οποίοι είναι γνωστοί στο γαλλικό κοινό αφού στο μακρινό παρελθόν έχουν υπάρξει μέρος του ρόστερ της Holy Records. Θα εμφανιστούν στην σκηνή αρκετά νωρίς αλλά αυτό δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο αφού έχουμε συναντήσει εξαιρετικές μπάντες ακόμα και στις πρώτες μεσημεριανές ώρες.

7) Greg Puciato (Valley 16/8)
Μόνο αποθεωτικές κριτικές έχει λάβει ο frontman των Dillinger Escape Plan. Απομένει αν μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά και σε μια solo εμφάνιση. Η δήλωση του Devin Townsend αρκεί. "Greg Puciato just tore me a new asshole. Fucking Hell,Awesome"

8) Alter Bridge (Main Stage 1, 16/6)
Ο Μyles Kennedy τόσο με τον Slash όσο με τους Alter Bridge βρίσκουν πάντα θερμή ανταπόκριση στο Hellfest. Θα συμπληρώσουν ιδανικά το hard rock billing του κεντρικού stage, λίγο πριν τους Motley Crue και Def Leppard και αμέσως μετά τους Skid Row.

9) Black Flag (Warzone Stage, 17/6)
Οι θρύλοι του αμερικανικού hardcore punk, δηλαδή ο original κιθαρίστας Greg Ginn με τον Mike V στα φωνητικά ( μέλος με την μεγαλύτερη διάρκεια στην μπάντα μετά τον Greg Ginn, αν και δεν εμφανίζεται σε κανέναν δίσκο) μόνο headliners στο Warzone θα μπορούσαν να είναι.

10) Behemoth (Temple Stage, 15/6)
Οι Πολωνοί έχουν εμφανιστεί και στο κεντρικό stage στο παρελθόν αλλά και ως headliners στο, μικρότερο Temple θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους για να ένα πιο «δικό τους» show. Ο Νergal, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο Hellfest είτε με τους Behemoth είτε με τους  Me And That Man.

  • SHARE
  • TWEET