«10»: Οι ξεχωριστές συνεργασίες των Thievery Corporation

Δέκα guest εμφανίσεις, μια ολοκληρωμένη μουσική παλέτα

Από τον Γιάννη Βόλκα, 11/06/2014 @ 09:50
Η ιστορία μας έχει ως αφετηρία το "Eighteenth Street Lounge", έναν χώρο που απ' ό,τι φαίνεται ακόμα ξεχωρίζει στην μουσική σκηνή της Washington DC. Ο χώρος που αυτή τη στιγμή απαριθμεί πέντε διαφορετικές αίθουσες αποτελούσε εξαρχής το όραμα ορισμένων φιλόδοξων και φιλόμουσων προσωπικοτήτων. Η δημιουργία ενός χώρου που θα συνδυάζει την ενέργεια και το party feeling με την ανάγκη δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων σε ένα προσιτό και φιλικό περιβάλλον. Ανάμεσα στους οραματιστές βρίσκονταν ο Eric Hilton, συνιδιοκτήτης του χώρου και ο Rob Garza, πρωτοποριακός dj της πόλης.

Τους ένωσε η αγάπη για την bossa nova, τόσο ώστε να αφιερώσουν τον πρώτο δίσκο του ντουέτου που δημιούργησαν, το "Sounds From The Thievery Hi-Fi" στον πιονέρο Tom Jobim. Δύο δεκαετίες αργότερα οι Thievery Corporation θα κυκλοφορούσαν το "Saudade", έναν δίσκο εξολοκλήρου επηρεασμένο από την βραζιλιάνικη αυτή μουσική. Πίσω στο παρελθόν, όπου οι Hilton / Garza ίδρυσαν την ανεξάρτητη εταιρεία "Eighteenth Street Lounge Music", μέσα από την οποία θα κυκλοφορούσαν την μουσική τους οι Thievery αλλά στην οποία βρήκαν στέγη και διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες όπως οι Ancient Astronauts, Afrolicious και Natalia Clavier μεταξύ άλλων.



Οι Thievery Corporation από το 1995 μέχρι σήμερα ανάμειξαν την ηλεκτρονική μουσική με dub, reggae, acid-jazz, bossa nova και ινδική μουσική δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό κράμα, ενδιαφέρον για τους γνώστες των παραπάνω μουσικών genres αλλά αρκετά εύπεπτο ώστε να γίνει προσιτό στο απαίδευτο αυτί. Έτσι το ντουέτο κατάφερε να χτίσει με σταθερότητα μια επιτυχημένη καριέρα κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο. Για ορισμένους ακόλουθούς τους, οι Thievery δεν διανύουν την πιο δυνατή περίοδό τους αλλά το ντουέτο αποτελεί ακόμα μια εγγυημένη πρόταση του είδους και η σημερινή επιστροφή στις bossa nova ρίζες ίσως καταφέρει να ικανοποιήσει παλιότερους και νέους οπαδούς.

Στην πλούσια δισκογραφία των Thievery συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί αλλά και πιο άγνωστοι καλλιτέχνες οι οποίοι όλοι προσθέτουν από μερικές πινελιές στην πολύχρωμη παλέτα του σχήματος. Οι Hilton / Garza δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για το εκάστοτε μουσικό υπόβαθρο των guests που προσκαλούσαν και έτσι στους δίσκους τους θα βρούμε jazz, bossa nova, afrobeat, αλλά και rock καλλιτέχνες. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε δέκα από τις συμμετοχές αυτές σε αντίστοιχες συνθέσεις γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αναγκαστικά ορισμένες θα λείψουν. Οι συνθέσεις παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά με αφετηρία την παλιότερη.

 
10   Lebanese Blonde (feat. Pam Bricker)
(Από το "The Mirror Conspiracy")

Μία εκ των πρώτων επιτυχιών των Thievery στην οποία συναντάμε και τον χαρακτηριστικό ήχο από το sitar του Rob Myers. Στην φωνή βρίσκουμε την Pamela Caroll Bricker, μια σημαντικότατη jazz τραγουδίστρια με αρκετές βραβεύσεις της φωνής της. Την συναντούμε επίσης στο "Air Batucada" και "The Mirror Conspiracy" στον ίδιο δίσκο ωστόσο τόσο η ερμηνεία όσο και η ίδια η σύνθεση του "Lebanese Blonde" κερδίζουν τις εντυπώσεις στον δεύτερο δίσκο των Thievery Co.

Video
 


 
9   Until The Morning (feat. Emiliana Torrini)
(Από το "The Richest Man In Babylon")

H Ισλανδή τραγουδίστρια, είναι πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο μετά την επιτυχία του "Jungle Drum" αλλά και την συμμετοχή της στο soundtrack του "The Lord Of The Rings: The Two Towers" (και συγκεκριμένα στο "Gollum's Song"). Η παραμυθένια φωνή της όμως ήταν ήδη γνωστή από την πανέμορφα νωχελική αυτή σύνθεση. Η Emiliana Torrini επίσης ανοίγει τον συγκεκριμένο δίσκο με το "Heaven's Gonna Burn Your Eyes".

Video
 


 
8   Marching The Hate Machines (Into The Sun) (feat. Wayne Coyne)
(Από το "The Cosmic Game")

Ο ιδρυτής και τραγουδιστής (μεταξύ άλλων) των πειραματικών Flaming Lips ανοίγει τον δίσκο με μια ιδιαίτερη, ψυχεδελική downtempo σύνθεση. Συνεργασία που δείχνει τόσο το εύρος των μουσικών επιρροών των Thievery όσο και την αναγνώριση που απολαμβάνουν. Μια από τις σημαντικότερες συμμετοχές στον πιο σκοτεινό και ψυχεδελικό δίσκο του σχήματος.

Video
 


 
7   The Heart's A Lonely Hunter (feat. David Byrne)
(Από το "The Cosmic Game")

H πασαρέλα των V.I.P. προσωπικοτήτων συνεχίζεται στο "The Cosmic Game" με μια από τις σημαντικές περσόνες του αμερικανικού new wave. O David Byrne των Talk Talk δανείζει την χαρακτηριστική χροιά της φωνής του δημιουργώντας μια σύνθεση που θυμίζει τον David Bowie σε world music αναζητήσεις.

Video
 


 
6   Warning Shots (feat. Sleepy Wonder & Gunjan)
(Από το "The Cosmic Game")

Παραμένουμε σταθερά στον ίδιο δίσκο με μια διπλή guest εμφάνιση. Από την μια πλευρά έχουμε τον Sleepy Wonder, deejay / mc αλλά και μουσικοσυνθέτης από το Kingston της Jamaica. Περιοδεύει ανά τον κόσμο και δισκογραφεί στην ESL. Δίπλα του το παιδί-θαύμα από την Ινδία, η Gunjan. Με πλατινένιους προσωπικούς δίσκους και συνεργασίες από την Diana King μέχρι τον 50Cent στο ενεργητικό της έχει ακόμα έναν λόγο να καμαρώνει, την συμμετοχή της στο πιο γνωστό, ίσως, κομμάτι των Thievery Corporation. Η Gunjan πάντως συμμετέχει επίσης στα "Satyam Shivam Sundaram", "Doors Of Perception" και "The Supreme Illusion" του ίδιου δίσκου.

Video
 


 
5   Hare Krsna (feat Seu Jorge)
(Από το "Radio Retaliation")

Από άστεγος κάπου κοντά στο Rio De Janeiro κατάφερε με το πλούσιο ταλέντο του να αναδειχτεί ως μουσικός αλλά και ηθοποιός (συμμετείχε στο "City Of God" μεταξύ άλλων). Γνωστός για την ικανότητα του να ξεσηκώνει το εκάστοτε κοινό στις ζωντανές εμφανίσεις του, συμμετέχει στο "Hare Krsna" από τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο των Thievery.

Video
 


 
4   Vampires (feat Femi Kuti)
(Από το "Radio Retaliation")

Αν και θα ζει πάντα κάτω από την βαριά σκιά του πατέρα του Fela Kuti, o Femi εδώ και χρόνια χτίζει την δική του καριέρα στον afrobeat χώρο. Μια σύνθεση που αναμειγνύει δυο πολιτισμούς και ταυτόχρονα τα βάζει με τα ανθρωπόμορφα «vampires» που σαν παράσιτα ζουν από το αίμα των λαών. «If you go to Lagos what you find, vampires» διότι ο Femi, αν και γεννημένος στο Λονδίνο, δεν ξεχνά την πατρίδα του στην Νιγηρία.

Video
 


 
3   The Number's Game (feat. Chuck Brown)
(Από το "Radio Retaliation")

Βουτώντας στην τοπική funk σκηνή, οι Thievery προσκαλούν τον "Godfather of Go-Go" Chuck Brown. O γερόλυκος αποτέλεσε τεράστια επιρροή για τους μουσικούς της Washington DC (και όχι μόνο) ενώ η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί άλλο ένα παράσημο στην δισκογραφία του ντουέτου. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο Chuck Brown εγκατέλειψε τον κόσμο πριν δυο χρόνια (16/05/2012) υποκύπτοντας στα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

Video
 


 
2   Decollage (feat. Lou Lou Ghelichkhani)
(Από το "Saudade")

Μετά από μια σειρά πολιτικοποιημένων δίσκων, οι Thievery επιστρέφουν ολοκληρωτικά στις bossa nova ρίζες τους. H φωνή της, μεγαλωμένης στο Παρίσι. Lou Lou ταιριάζει απόλυτα και έτσι (αν και η ίδια έχει συμμετοχή σχεδόν σε όλη την δισκογραφία των Thievery) αναλαμβάνει τα φωνητικά στα μισά σχεδόν κομμάτια του δίσκου. Επιλέξαμε το εναρκτήριο κομμάτι το οποίο δείχνει ξεκάθαρα την μουσική κατεύθυνση του "Saudade". Τσεκάρετε επίσης τους Bone Fur And Feathers.

Video
 


 
1   Depth Of My Soul (feat. Shana Halligan)
(Από το "Saudade")

H Shana Halligan (η οποία συμμετείχε και στο "Culture Of Fear") συνθέτει, γράφει στίχους και τραγουδά στο trip-hop / jazz / electronic ντουέτο Bitter:Sweet αλλά ταυτόχρονα βρίσκει χρόνο να ηχογραφεί με τον φίλο της Serj Tankian, να περιοδεύει με τον Wax Tailor και τους Nouvelle Vague και γενικά να διοχετεύει όλη της την ενέργεια στην μουσική. Με το όνομά της να φιγουράρει στα credits περισσότερο από 70 δίσκων, η Shana θεωρείται μια από τις καλύτερες φωνές του χώρου, ενώ το "Depth Of My Soul" κλείνει εντυπωσιακά τον πρόσφατο δίσκο των Thievery.

Video
 

Οι παραπάνω ήταν μόνο ορισμένες από τις συμμετοχές καλλιτεχνών στην δισκογραφία των Thievery Corporation, μια δισκογραφία πλούσια σε ήχους, φωνές και χρώματα. Συνθέσεις χαλαρωτικές και καλοκαιρινές, γεμάτες συναισθήματα νοσταλγίας και πόθου στέκουν δίπλα σε άλλες που έρχονται να αναταράξουν τα λιμνάζοντα νερά της σκληρής καθημερινότητας παρουσιάζοντας την καταπίεση των λαών. Όποια πλευρά τους και αν προτιμάτε, οι Thievery Corporation θα βρίσκονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη (17/06 και 18/06 αντίστοιχα) για άλλες δυο αξέχαστες ζωντανές εμφανίσεις.
  • SHARE
  • TWEET