Να μας λείπει το βίσσηνο...

...και τι μάθαμε από την είδηση της επικείμενης εμφάνισης του Chris Cornell με την Άννα Βίσση

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 07/04/2017 @ 12:15

Είναι σχεδόν απίστευτο το πόση φασαρία προκάλεσε η επικείμενη guest εμφάνιση του Chris Cornell στο πλευρό της Άννας Βίσση. Με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται είπα να κάνω μια προσπάθεια να τα βάλω σε μια σειρά, να δω λίγο πιο νηφάλια τα πράγματα και μέσα από όλο αυτόν τον χαμό να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα.

Η ωραία ιστορία είναι σημαντικότερη της αλήθειας: Κουμπάροι είναι οι άνθρωποι (ο Cornell έχει Ελληνίδα σύζυγο, φίλη της Βίσση), οπότε δεν είναι ότι η εμφάνιση προκλήθηκε από αμοιβαίο καλλιτεχνικό σεβασμό. Αλλά, αν είναι να πάρουμε και κάνα κλικ παραπάνω, ας γράψουμε «ΣΟΚ!» κι ας δηλώσουμε ότι «τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια». Κι αν υπάρχει ευκαιρία να στάξουμε χολή στα σχόλια, επίσης προτιμούμε να μην αναζητήσουμε την αλήθεια.

Ο μικρόκοσμος: Πάρτε αυτήν την φοβερή είδηση και βάλτε τη σε διεθνές επίπεδο... Ακριβώς, δεν ενδιαφέρει κανέναν! Είναι ένας διεθνής καλλιτέχνης που σε μια χώρα θα συνεργαστεί με μια τοπικά διάσημη τραγουδίστρια, με την οποία τυγχάνει να έχει και προσωπική σχέση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Η σημασία που δεν έχει για τον Cornell: Για τον Cornell όλο αυτό που γίνεται πιθανότατα δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, ούτε έχει κάποιον λόγο να φοβάται πως αυτή η εμφάνιση θα ενοχλήσει τους οπαδούς του στην Ελλάδα. Τους ποιους; Υπενθυμίζω πως έχει επισκεφτεί τη χώρα μας 0 (ΜΗΔΕΝ) φορές με τους Soundgarden, 0 (ΜΗΔΕΝ) φορές με τους Audioslave και 1 (ΜΙΑ) ως solo καλλιτέχνης στο Rockwave, σε μια από τις πιο κακές περιόδους της καριέρας του.

Το «τραύμα» της μπουζουκοκρατίας: Το πρόβλημά αρκετών από εμάς είναι ότι σιχαινόμαστε οτιδήποτε έχει σχέση με μπουζούκια τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο lifestyle. Κι όταν βλέπουμε έναν αγαπημένο rock καλλιτέχνη να συνδέει το όνομά του με κάποια σαν τη Βίσση, που σχεδόν προσωποποιεί όλο αυτό το lifestyle, η αλήθεια είναι ότι δεν μας αρέσει και εκνευριζόμαστε. Ίσως φταίει ο ρομαντισμός στο κεφάλι μας για το πώς θα θέλαμε να είναι οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, αλλά κυρίως αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε μια μηδενική ανοχή για ό,τι σχετίζεται με την μπουζουκοκρατία, κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος ξένος, πόσο δε ο Cornell.

Οι «μεσημεριανάδικες» ειδήσεις: Σόρρυ, αλλά δεν μπορώ να μην το πω. Σχεδόν όποιος ακούει rock μουσική ασχολήθηκε και εξέφρασε άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Αν η είδηση αφορούσε το νέο άλμπουμ των Soundgarden ή για πιθανή εμφάνιση του Cornell στη χώρα μας, το ενδιαφέρον θα ήταν σίγουρα μικρότερο! Όταν πέρσι ο Cornell έφτασε μέχρι τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της ακουστικής του περιοδείας, η εκτίμηση που έγινε ήταν ότι δεν πρόκειται να μάζευε ικανοποιητικό αριθμό για να γίνει μια συναυλία στη χώρα μας. Πιθανότατα θα πήγαιναν λιγότεροι από αυτούς που ένιωσαν θιγμένοι από την κοινή εμφάνιση του με την Βίσση. Ο κόσμος δεν χορταίνει «μεσημεριανάδικες» ειδήσεις και αρκείται σε αυτές.

Το χάσμα: Πάντως, αυτό που σκέφτομαι είναι πως ο Chris Cornell λόγω του συνδέσμου που έχει με τη χώρα μας, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει παίξει εδώ, έστω ακουστικά μόνος του. Αντ' αυτού, απ' ό,τι φαίνεται θα εμφανιστεί μπροστά σε ένα κοινό που δεν έχει ιδέα για την καλλιτεχνική του αξία, αποδεικνύοντας πως το χάσμα που χωρίζει την εμπορική δύναμη του κοινού των «μπουζουκιών» και του rock κοινού παραμένει τεράστιο. Ένας διακαής πόθος του δεύτερου είναι απλά ένα μικρό special event για τα δεδομένα του πρώτου...

Το τελικό δίλημμα: Έστω ότι επιβεβαιώνεται η εμφάνιση του Cornell, είσαι μεγάλος οπαδός της μουσικής του, αλλά απεχθάνεσαι την όλη φάση. Πας ή δεν πας; Γιατί να μην πας από τη μια; Είχες ή θα έχεις πολλές φορές την ευκαιρία να τον δεις ζωντανά; Από την άλλη, γιατί να πρέπει να ανεχτείς - πόσο δε να πληρώσεις - μια φάση που δεν σου αρέσει και δεν σε εκφράζει, για να ακούσεις ένα-δυο τραγούδια από έναν αγαπημένο σου καλλιτέχνη; Και τι είναι πιο πιθανό να ακούσεις; Το "Billy Jean" ή το "Call Me A Dog" ή μήπως το "Burden In My Hand"; Στην καλύτερη να ακούσεις ένα "Black Hole Sun"... Εγώ, θα επιλέξω να μην πάω. Προτιμώ να βλέπω κάποια πράγματα όπως τα θέλω κι όχι υπό οποιαδήποτε συνθήκη στην οποία πρέπει να προσαρμοστώ. Κοινώς, να μου λείπει το βίσσηνο...

  • SHARE
  • TWEET