Μάνγκο με μόκα

Ο φοβερός και τρομερός κύριος Danko Jones

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 22/03/2021 @ 13:50

Πάντα έχω την ειλικρινή απορία όταν γράφω ένα κείμενο για καλλιτέχνες με εγνωσμένη διεθνή αξία, οι οποίοι δεν έχουν έρθει ποτέ από τα μέρη μας, αν είναι προφανή αυτά που γράφω ή αν είναι τελείως ξένα και αδιάφορα για τους αναγνώστες του site μας και για το rock κοινό της χώρας μας γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρώ ότι μιλάω ούτε για κάποιον μουσικό ξεχασμένο από τον χρόνο, ούτε για κάποιον που εκπροσωπεί κάποιο εξειδικευμένο rock υποείδος όταν η συζήτηση φτάνει στον Danko Jones.

Ο Καναδός rocker που ακούει σε μια σειρά από ευφάνταστα παρατσούκλια, όπως το "The Mango Kid" ή το (αγαπημένο μου) "Mocha Moses" έχει μια αξιοπρόσεκτη πορεία τα τελευταία 20 χρόνια κατά τα οποία δισκογραφεί. Εννέα στούντιο άλμπουμ, κάμποσα EP, συλλογές και συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, καθώς και περιοδείες στο πλευρό του Ozzy, των GnR, των Motorhead και των Volbeat δεν είναι αμελητέα πεπραγμένα. Γενικώς, χαίρει τρομακτικής εκτίμησης από τους συναδέλφους του κι όχι μόνο (δείτε αν θέλετε το video του "Full Of Regrets" για να δείτε κάποιους φίλους του), ενώ έχει αρκετά ενεργή δημοσιογραφική δραστηριότητα, είτε μέσω των podcast που κάνει, είτε μέσω των μέσων (μουσικών και μη) με τα οποία συνεργάζεται κατά καιρούς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Danko είναι πρωτίστως οπαδός της rock και της metal μουσικής. Αρκεί να διαβάσει κάποιος μερικές συνεντεύξεις του και να δει πόσο ενεργός, ενημερωμένος και πορωμένος ακροτατής είναι, είτε μιλάμε για pop rock είτε για extreme metal. Επίσης, θα το διακρίνει εύκολα και στα τραγούδια του: οι ACDC, οι Thin Lizzy, τα γυρίσματα στη φωνή του Hetfield, τα γηπεδικά, Maidenικά «οοο οοο» είναι όλα εκεί, σε ένα κράμα που μοιάζει απλό και συνηθισμένο, αλλά στην πραγματικότητα μόνο κάτι τύποι σαν τον Danko το κάνουν να ακούγεται τόσο ωραίο και ανεπιτήδευτο.

Σύμφωνοι (με όποιον τέλος πάντων το σκέφτηκε), πολλά άλμπουμ του είναι κάπως άνισα συνθετικά. Αλλά την ίδια στιγμή σε κάθε κυκλοφορία του θα βρει κάποιος 2-3 (ή και περισσότερες) τραγουδάρες κι αυτό είναι κανόνας. Εξαίρεση που επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα είναι το "Fire Music" που είναι εξαιρετικό από αρχής ως τέλους και αναμενόμενα βρήκε και μια θέση στα καλύτερα rock άλμπουμ της προηγούμενης δεκαετίας. Προσωπικά, έχω μια playlist με αγαπημένα τραγούδια του Danko, την οποία ανανεώνω μια στο τόσο, και δύσκολα μπορώ να σκεφτώ πολλά πιο ανεβαστικά ακούσματα από αυτή.

Σε μια πιο προσωπική νότα, δεν μπορώ να ξεχάσω το πόσο καλά περνάγαμε στις ραδιοφωνικές μας εκπομπές με τον Κώστα Πολύζο κάθε φορά (και δεν ήταν λίγες) που βάζαμε το "Full Of Regret", ζητώντας πάντα περισσότερο cowbell. Επίσης, θυμάμαι χαρακτηριστικά, μετά την πρώτη φορά που μίλησε με τον Danko o Κώστας να με παίρνει τηλέφωνο και να παραμιλάει για το πόσο γαμάτος τύπος είναι (απόδειξη εδώ). Αλλά, κυρίως, δεν θα ξεχάσω το ταξίδι μας στη Δρέσδη πριν μερικά χρόνια, όπου όχι μόνο είδαμε ζωντανά τον Danko Jones (και μάλιστα με τους Audrey Horne!), αλλά είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια δια ζώσης συνέντευξη μαζί του, λίγες ώρες πριν το show. Για να μην τα πολυλογώ, ο Danko - πάνω και κάτω από τη σκηνή - είναι ο τύπος που αναζωογονεί την αγάπη σου για τη μουσική. Είναι κρίμα να μην δει κάποιος την ενέργεια που βγάζει και πως στη μεταδίδει.

Danko Jones

Αφορμή για να γράψω κάτι για τον Danko δεν ήταν ούτε το νέο του τραγούδι, ούτε το ότι βγάζει νέο άλμπουμ μέσα στη χρονιά, αλλά η livestream συναυλία που έδωσε πριν μερικές ημέρες και την οποία είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω. Στην πραγματικότητα, είδα τη δεύτερη εκ των δυο που έδωσε και δεν απογοητεύτηκα καθόλου.

Danko Jones

Σε ένα άδειο venue, κάπου στο Οντάριο, το power trio που συνθέτει ο Danko με τους John Calabrese (μπάσο) και Rich Knox (drums) είναι πολλά χρόνια παρέα και δεμένο παικτικά οπότε ήταν μπόμπα σε απόδοση, ενώ ο Mocha Moses είναι απολαυστικός τόσο σε κάθε έκφρασή τόσο όταν παίζει όσο κι όταν μιλάει στο (υποθετικό) κοινό του. Το τρομερό groove τραγουδιών όπως το "First Date" ή το "I'm In A Band", η αγαπημένη κουδούνα και το sing along των "Do You Wanna Rock" και "Full Of Regrets" και φυσικά το καθιερωμένο παραλήρημα του "Lover Call" ήταν όλα εκεί, μεταξύ πολλών άλλων.

Danko Jones

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η αφιέρωση του "Code Of The Road" στον «καλύτερο death metal τραγουδιστή όλων των εποχών» όπως χαρακτήρισε τον L.G. Petrov o Danko. Μάλιστα, στο Q&A που ακολούθησε μετά το show, βγήκε με μπλούζα Entombed A.D. Για την ιστορία το σετ της βραδιάς ακολουθεί παρακάτω.

Danko Jones

Με όλα αυτά που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν στιγμές που νιώθω να ξεχνάω εκείνο το feeling των σπουδαίων live. Όταν προσπαθώ να το θυμηθώ μια από τις πρώτες συναυλίες που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτή του Danko κι αυτό λέει πολλά. Όταν με το καλό γίνει το restart στις ζωές μας και επανέλθουν οι συναυλίες στη καθημερινότητά μας, ίσως είναι ευκαιρία να διορθώσουμε το λάθος του να μην έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας. Κι αν του χρόνου γίνει εκείνο το πάρτι για τα 20 χρόνια του site μας που σχεδιάζουμε, δεσμεύομαι πως όταν έρθει η ώρα μου στα decks θα τιμήσω δεόντως τον Mocha Moses.

SETLIST

I Want Out
Sugar Chocolate
I Think Bad Thoughts
First Date
Do You Wanna Rock?
Watch Me Slide
Lipstick City
I'm In A Band
Legs
Invisible
There's Gonna Be A Fight Tonight
Code Of The Road
Full Of Regrets
Had Enough
Burn In Hell
Cadillac
Lover Call
My Little RnR
Mango Kid
Samuel Sin
Rock Shit Hot

  • SHARE
  • TWEET